Vijesti za nekretnine, nekretnine

petak, 04.01.2013.

2017 hektara zemljišta u najam

Komisija u kojoj su bili geodet, agronom i pravnik, uvela je u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Grada Rovinja zakupnike koji su kao najpovoljniji izabrani na ovogodišnjem natječaju. Riječ je o zemljištu koje se prema Prostornom planu Rovinja nalazi na području zaštićenom kao mediteranski krajolik pa je kao nekadašnje društveno vlasništvo pripalo gradu, nalazi se na područjima Mondelako, Valalta, Laco de Ran, Val Saresi, La Roia, Campolongo, Lumina, Polari, Valrosa i Baratardi. Na natječaju za 85 zemljišnih čestica bila je određena početna cijena godišnje zakupnine od 0,10 kuna po kvadratu, a dodjeljuju se u zakup na rok od 20 godina.

Nakon odrađene natječajne procedure sklopljen je 31 ugovor o zakupu 65 katastarskih čestica, ukupne površine od gotovo 17 hektara, čijim će najmom Grad godišnje dobivati gotovo 30 tisuća kuna. U najam su dane zapuštene oranice, pašnjaci, pojedini zarasli u makiju i šumu, ali i maslinici te vinogradi. Prema ugovorima, zakupci su dužni podignuti nasade u roku od dvije godine od dana uvođenja u posjed stanovi Rijeka.

Nakon toga u godinu dana o svom trošku dužni su izvršiti usklađenje upisane kulture u katastru sa stvarnim stanjem. Zanimanje za pojedine zemljišne čestice je bilo mnogo veće nego u natječajima za poljoprivredno zemljište. Za dodjelu državnog zemljišta postupak traje duže jer se u njega radi davanja suglasnosti moraju uključiti Ministarstvo poljoprivrede i Državno odvjetništvo. Od 1.700 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta Grad Rovinj je do sada kroz četiri natječaja podijelio najvrjednijih 300 hektara.

Oznake: stanovi Rijeka

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #