Šimčevi

25.02.2008.

Palo mi je napamet da istražim svoju lozu prezimena Bućan poznatu i pod nadimkom "Šimćevi" koja spada u red prezimena koja se smatraju starosjediocima Mravinaca. Povod ovom mom "istraživanju" je razgovor koji sam nedavno vodio sa najstarijim živućim potomkom moje loze šjor Petrom Gančevićem koji doduše ne spada u Šimčeve već u Miškove, ali o tome će biti više rijeći u tekstu koji slijedi.

Prema predaji postoje dvije međusobno nezavisne loze prezimena Bućan iz kojih su se razvile sve ostale i to Špengini (u koje spadaju Maturinovi, Paulovi, Vandžini, Serdarevi, Jukini) i Pelići (u koje se ubrajaju Bakačevi, Šimčevi, Gurlini i Miškovi).

Naime stari mravinčani su, kako bi se izbjege zabune i lakše identificirale pojedine obitelji ili pak grane obitelji koje nose isto prezime, dodjeljivali nadimke. Tako su i moju lozu po mom pradjedu Šimunu nazvali "Šimčevi".

Nije mi jedino jasno zbog čega se (pa ćak i pripadnici iste loze) neki Bućani pišu sa "tvrdim" a neki s "mekim" slovom ČĆ !?
Istini za volju i ja osobno imam problema u razlikovanju ta dva slova.

Odakle su pak Bućani i kada došli u Mravince nemam zasad čvrstih dokaza.
Predpostavka je da su Bućani došli iz Kotlenica mjesta iznad
Dugopolja budući se i dan danas spominju zemlje pod nazivom "Bućanovi doci". Također u knjizi o povjesti i prezimenima u općini Dugopolje spominje se i prezime Bućan kao autoktono prezime iz tog kraja.

Bilo kako bilo Bućani su prije nekih 300 i više godina doselili iz Kotlenica ili već odakle na podrućije Mravinaca i poćeli uzdizati svoje domove i obitelji.

Pa tako i Mijo Bućan najstariji potomak moje loze kojeg se šjor Petar Gančević mogao sjetiti da je sigurno postojao pa ćemo njega izabrati kao polaznu točku razvijanja ovog ogranka prezimena Bućan.

On je živio u kući koju možete vidjeti na slici dolje i za svog života dobio četiri sina Stipu, Petra, Lovru i Antu dali je imao i koliko čera šjor Petar se nije mogao sjetiti budući im se zametnuo trag.
Ta kuća danas je ruševina i ona pripda upravo Pertu ovi će je mlađi znati i po tome što se u njoj čuvaju šamotni matuni za badnjak.



Stipe je imao sina Luku a ovaj sinove: Stipu, Antu i Ivana: Stipe je dobio Antu (Gurla) koji je sa svojom ženom Zorkom živio u onoj kamenoj kući na gaju ali nisu imali djece. Ante je bio poznat pod nadimkom Kuliš, on i stara Kulišica nisu imali djece. Treći sin Ivan je imao kćer Ivanku i sina Leona koji je bio oficir JNA u Somboru dali pak on ima djece Gančević mi nije znao reći.

Petar je imao tri sina Miška, Martina (ostao neoženjen) i Jerka (otišao na ženinstvo u Kučine). Miško (čija se loza naziva po njemu Mškovi) je imao kćerke Mandu, Rosu (umrla mala od upale pluća) i Maricu (neudata) i sina Petra koji je poginuo. Manda se udala u Kaštel Kambelovac za Gančevića a oni su imali Petra (mog sugovornika), Mišu i Pavu. Petra Gančevića su kao djete (budući je Mandin otac ostao bez potpmaka) doveli u Mravince gdje i dans živi. Petar Gančević ima Sina Miška i kćerke Edicu (udatu Peroš) i Maricu udatu u Kaštela.

Lovre je imao sina Tomu i kčer Ivku udatu Braškin.
Toma je imao Lovru, Lovre Anrtu a ovaj opet sina Tomislava koji je živio u Splitu (preminuo prije 3-4 god., neznam dali je imao djece, radio u škveru).
Ivka Braškić (Braškini) je imala sinove Vladu i Tomu. Vlade je imao sina Lovru koji je dugo vremena živio i radio u Švedskoj i ima kćer koja se tamo udala.Lovre će ostati zapamćen u Mravincima po tome što je na svoju kuću dao postaviti spomen ploču prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu i ministru obrane Gojku Šušku.
Drugi Ivkin sin Toma (poznat po ožiljku na glavi iz partizana umro je u duokoj starosti) imao je tri kčerke gdje su se one udale i nalaze trenutno Gančević mi nije znao reći.

Moj šukundid Ante je imao dva sina Šimuna (Šimca) mog pradjeda i Matu (Bakača).
Bakač je imao sinove Franu, Marina i Antu i tri kčerke Ivku, Mariju i Vinku (zadnje dvije su poginule od bombe u 2 sv. ratu).
Frane je otišao na ženinstvo u Kaštel Lukšić i ima tri sina: Joška, Dalibora i Nevena ovaj zadnji je oženio poznatu botaničarku Ivnu.
Marin je bio poznat po tome što je među prvima perka rakiju imao je kćer Emicu udatu Roje.
Ante je bio geometar (đometar kako bi naši stari rekli što je tada ali i danas je unosno zanimanje) ima sina Vedrana koji danas živi u gradu.

Moj pradjed Šimun oženio se stobrečankom Andrijanom rođ.Blažević. Imali su četri sina: Antu, Jozu, Ivana i Marina i četri kćere Mašu, Tonku, Slavicu, Milku.

Ante je otišao u Ameriku nije imao djece, Jozo (Osol) se nije ženio, Ivan moj djed se oženio Cvitom rođ. Tente imao tri sina Šimuna (mog oca), Petra (preminuo od 9 mjeseci) i Antu (živi danas u Zagrebu).
Šimun ima Ivanu, Ivu i Nevena a stric Ante Amarilu i Šimuna.
Marin se oženio Vjekoslavom (kojoj je to poslje muževe smrti bio drugi brak iz kog ima dvije kćerke Palminu i Antu).
Marin ima kćer Jagodu i sina Ivu (Picaru).

Maša se udala za Baldu Peroša i imali su sina Krešimira koji ženi Lučku Marović te imaju kćer Slavicu udatu Milišić.
Tonka se kao cura sa 17 god. zaredila u najstroži red časnih sestara Klarisa i do kraja života nije izlazila iz samostana.
Slavica se utopila kao djevojčica u rijeci Jadro, dok se Milka nije udavala.

Moja je baka Cvita s druge strane imala brata Benhura kojeg su u 17. god. streljali njemci 27.rujna 1943. Otac moje bake se zvao Petar Tente imao je dosta braće ali je samo najmlađi Ilderin (Šeik) preživio drugi svjetski rat, dok je moja prabaka po babi Vinka također bila iz Bućana (Špengini).
Njezini roditelji su bili Kata i Mate zvani Maturina (vidi sliku). Oni su isto imali puno djece od sinova to su bili MIlan (Ivo, Mario i Katica Kolombo),
Ante (zvani Gluvo pa se po njemu ta loza naziva i "Gluvini": Mate, Ivo, Domina, Karmela, Marija)
i Špiro (Mateško, Smiljko, Branko i Zlatan) od kćera tu su pored moje prababe Vinke ud.Tente tu bile još: Fila Petrić, Olga, Jela Andrić, Mara Boban, Klara, Milica Cokarić, Ana Tente i Ljuba Britvić.

I to je to, za ove najnovije prinove u Šimčevoj lozi neću pisati neka pišu oni budu li imali volje.

Ima li ko šta za nadopunit ili zna neke interesantne podatke o gore pomenutim ljudima nek se slobodno javi.

Jedino bi stavio par starih slika koje sam pronašao u "staroj kući".

Kata i Mate (Maturina) Bućan


Teta Maša i Balde Peroš


č.s. Tonka Jezuina Bućan


Baba Cvita i prababa Vinka Tente (rođ. Bućan)

Babin brat Benhur Tente


Baba Cvita i did Ivan



Finili su Mare bali II

08.02.2008.

Eto ga na završija je i ovogodišnji maskembal i vrijeme je da se u ovo korizmeno vrime malo smirimo.

Što se tiće maškara imali ste nas prilkiu vidjeti i ćuti prošlog vikenda kada smo pohodili vaše domove.
Također koristim priliku da pohvalim momke iz "Krpaša" (slika dole) koji su sve to odradili bez primjedbi.



Nadam se da nam nećete zamiriti ako smo vas možda u toj našoj vižiti uznemirili, prekinuli u obidu ili možda probudili nismo imali loše namjere.


Pohvalio bi i jednu (ove godine prvi puta) curu Maju koja nas je također cijelo vrijeme pratila i svojim šarmom doprinjela našoj simpatićnosti.
Kamo sreće da ih dogodine bude što više ali Majo ti ćeš uvijek biti i ostati prva.


Maskembal je tradicionalno bio dobro posjećen pogotovo me razveselio onaj uvodni dio kada su glavnu rijeć imala djeca.
Sastav "Bingo" bio je na visini zadatka kao i naš DJ Ante koji je puštao muziku u pauzama.
Kako to tradicija i obićaji nalažu toćno u ponoć proćitana je presuda krnji koji je ove godine bio u vidu sfinge sa tijelom divlje svinje i glavom sad već bivšeg ministra Ivice Kirina.

Naš ovogodišnji krnje optužen je izmeđuostalog:
- za ubojstva i samoubojstva
- za poćetak inflacije
- za veliki raćun u "Đanka" i ležarinu kraj parka
- zato što selo nije nizbrdo već uzbrdo
- zato što je ove godine humus mekši i što se vino već svo popilo

Nakon proćitane optužnice maškare su jednoglasno donjele presudu da je kriv po svim točkama iz optužnice i da treba da gori.
Naravno sve je to popraćeno muzikom u podlozi (u izboru našeg DJ-a) i to redom: "Sude mi" - Miroslav Škoro, "Nočas mi sude" - Mišo Kovač i za samo finale dio iz opere "Carmina Burana" - Carl Orff.





Jedina mrlja ovogodišnjeg maskembala jes tućnjava ispred doma između poznatih party brakera negdje iza 03.00 h praktićki kad je maskembal bio gotov.Izgleda da je i to postalo tradicija i dio maskembalskog foklora.

Dom je u rekordnom roku očišćen (kako iznutra tako i zvana) i pripremljen za nastavak aktivnosti gimnastićara, fokloraša, aikidaša i ostalih koji koriste društvene prostorije. Nama ostaje da prostoriju bifše knjižnice uredimo i pretvorimo je u okupljalište ne samo krpaša nego svi vas koji želiti biti članovi našeg društva, nastavljajući tako tradiciju naših otaca od kojih smo ovaj dom dobili u nasljeđe.

I na kraju još jednom bi se zahvali vama dragi sumještani na razumjevanju i novčanoj pomoći u organizaciji maskembala kao i mjesnom odboru koji je preko grada donirao poklon bon u protuvrijednosti od 3000,00 kn

A u nastavku pogledajte nekoliko slićica sa ovogodišnjeg maskembala..














Show must go on !

02.02.2008.


Povorka maškara po Mravincima kreće ovog vikenda i to danas u subotu i (ovisno o vremenskim uvjetima) u nedjelju.
Sve pripreme za ovu manifestaciju se privode kraju, krnje je izrađen, maske su napravljene.
U utorak maskembal starta u 19.00 najprije za djecu a zatim i odrasle.
Za djecu na maskembalu će biti kolaća i krafni, a za one malo starije pršuta i sira. Ulaz je slobodan kao i piće.

Želim vam ugodnu zabavu i vidimo se na maskembalu !!



Detalj sa prošlogodišnje povorke po selu

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.