Z I D (27.1.1945. JE OSLOBOĐEN LOGOR AUSCHWITZ)

27.01.2022.




"Ako Bog postoji, mora tražiti od mene oprost."

"Grafit na zidu Auschwitza
(prije 77 godina oslobođen je logor Auschwitz - 27.1.1945.)"




(slika: digital art)







Sveti Franjo Saleški – zaštitnik novinara i pisaca

24.01.2022.



sveti Franjo Saleški

"Jedan je od najpoznatijih učitelja duhovnog života i omiljeni duhovni pisac. Svojim djelom Filotea dao je velik doprinos katoličkoj duhovnosti." Josip Antolović, SJ

Franjo Saleški - ženevski biskup, crkveni naučitelj i katolički svetac. Radio je na povratku protestanata katolicizmu i bio je uspješan propovjednik. Poznat je i po svojim teološkim spisima, osobito o temama duhovnog vodstva i duhovne formacije. Najvažnije djelo mu je "Filotea" ili "Uvod u pobožni život".

Rođenje: 21.8.1567., Château de Sales

Preminuo: 28.12.1622., Lyon, Francuska

Pogreb: 24.1.1623., Basilique de la Visitation, Annecy, Francuska

Zaštitnik: učitelja, pekara, gluhih, katoličkog tiska

Roditelji: Françoise de Sionnz, François de Sales

Obrazovanje: University of Padua, Pariško sveučilište, Lycée Louis-le-Grand

"Neka živi Isus čija je smrt pokazala kako je jaka ljubav."

"Ni za što ne gubite unutarnji mir, čak i ako vam cijeli vaš svijet izgleda uznemireno."

izvor: internet







AKI RAHIMOVSKI - POČIVAO U MIRU BOŽJEM

22.01.2022.


izvor: internet



"Ma što da želim sve je tako daleko
i sad mi žao sve bih opet ponovo
najljepšu pjesmu tebi bih pjevao
hej, kamo sreće da sam pjevat' mogao

Ptice u bijegu, tišina gradi zidove
zvoni zbogom, riječi kazne Božje
te tvoje usne opojne, još uvijek sanjam
kako su me ljubile

Jesen u meni tuguje,
zašto sanjam čemprese
moje ceste ne vode nikuda bez tebe
jesen u meni caruje, a u tebi proljeće
ni Sunce ne može, ne može kroz oblake
rano moja, hej

S' kime sada putuješ
ma što da bilo nemoj da mi tuguješ
najljepšu pjesmu tebi bih pjevao
hej, kamo sreće da sam pjevat' mogao"


autor Husein Hasanefendić - Hus.







USKORO - NOVA KNJIGA POEZIJE

20.01.2022.






U S K O R O - nova 4. zbirka poezije koju je napisao mladi pjesnik iz Osijeka

MIRKO *EMERYK ŠAFARIĆ

"ZAPISI DUŠE"


Ovu knjigu sam pripremila za tisak-štampanje.

Knjiga će biti tiskana u proljeće 2022., a do tada molim - malo strpljenja sretan ovo je posebno lijepa zbirka poezije sretan










"OTKRIVANJE VJEŠTICA" - 3. SEZONA

16.01.2022.


Foto: Press HBO

Sinoć sam gledala svih 7 epizoda 3. sezone odlične serije "OTKRIVANJE VJEŠTICA", gledala sam do pola 5 ujutro sretan jednostavno nisam mogla prestati i sve sam pregledala. Serija je - ODLIČNA!

"Treća sezona serije Otkrivanje vještica (A Discovery Of Witches) imat će premijeru 7. siječnja 2022. godine na HBO GO-u, kada u ponudu stiže svih sedam epizoda.

Nova sezona serije Otkrivanje vještica temelji se na romanu Knjiga života, trećem i posljednjem dijelu iz bestseler trilogije Deborah Harkness.

Briljantna povjesničarka Diana Bishop (Teresa Palmer) vještica je koja niječe vlastito nasljeđe, ali kada neočekivano prizove drevni, začarani rukopis iz oksfordske knjižnice Bodleiana, za koji su stvorenja mislila da je izgubljen i da bi mogao odgovoriti na misterije njihova postojanja, nađe se ubačena u srce opasnog misterija – i na put zagonetnog genetičara i vampira Matthewa Clairmonta (Matthew Goode).

U posljednjoj sezoni Otkrivanja vještica, Matthew i Diana vraćaju se iz 1590. i zatječu tragediju u Sept-Toursu. Moraju pronaći stranice koje nedostaju iz Knjige života i samu Knjigu prije nego što bude prekasno. Njihovi neprijatelji spremaju se krenuti na njih, a čudovište iz Matthewove prošlosti koje je čekalo u zasjedi vratit će se radi osvete.

U glumačkoj postavi serije Otkrivanje vještica su Matthew Goode, Teresa Palmer, Owen Teale, Malin Buska, Alex Kingston, Aiysha Hart, Edward Bluemel, Lindsay Duncan, Peter McDonald, Trevor Eve, Gregg Chillin, Adelle Leonce, Tanya Moodie, Daniel Ezra, Toby Regbo, Steven Cree, Jacob Ifan, Ivanno Jeremiah, Greg McHugh, Olivier Huband, Paul Rhys i Parker Sawyers.

Producent serije je Edoardo Ferretti, redatelji su Jamie Donoughue i Debs Paterson, a scenarij potpisuju Lisa Holdsworth, Helen Raynor, Michelle Gayle, Christopher Cornwell i Matt Evans.

Kara Manley je izvršna producentica za Sky Studios, a seriju potpisuje Bad Wolf. Izvršni producenti za Bad Wolf su Lachlan MacKinnon, Jane Tranter, Deborah Harkness, Lisa Holdsworth, Helen Raynor."


izvor teksta:
https://www.scena.hr/televizija/3-sezona-otkrivanje-vjestica/








"ISTO PRIVLAČI ISTO"

15.01.2022.


slika: digital art

''Isto privlači isto'', nevjerojatna istina: iste energije privlače iste: dobri ljudi privlače dobre, a zločesti zločeste, a što kad se zločesti nakalemi na dobrog pa ga ne pušta, ima li u tom slučaju u tom dobrom čovjeku neke zlobe čim je privukla tog zločestog?

Rekli bismo, da ima ili je stvar u manipulativnoj tehnici, toliko izrežiranoj u sustavu mentalnog sklopa zločestog čovjeka, da je to prisvojio kao svoju karakternu osobinu? Ne znam... znam samo, da se zločesti uvijek nekako skupe zajedno kao kad magnet prikupi željezne kuglice, tako i oni pojure tom glavnom zločestom koji ih hrani svojim ego-tripom, a male kuglice misle i misle, da je to iz "prijateljskih osjećaja"...

Neeee, kuglice male, nema tu prijateljstva:

- samo ogromna rupa headmastera (čitaj: upravitelja događajima i odnosima), rupa koja se hrani njihovim energijama,

- neke kuglice su se same "osušile" u sebi pa pucaju na sve što je lijepo i dobro, sve im smeta, čangrizave su, psuju, prigovaraju na sve, ništa im nije dobro tek ono što njihovo jato plasira - to je ok, a svačija tuđa sreća ili drugačije mišljenje je napad na njihovu osamljenost u sebi, njihova grubost se očituje u svakom pogledu i riječi;

- druge su neiživljene cure/dečki, a žene/dečki već odavno postali pa i ostarjeli i postali babeki/dedeki zaljubljeni potajno u neku lijepu osobu, ali da se to ne zna, žive život na oštrici normalnosti pa onda zabrazde u negativna raspoloženja i to toliko nezdravo loša, da se ne sviđa ponekad ni ovoj drugoj osobi koja se drži uz nju kao motka uz motku;

- druge su “pametne” toliko, da na sve imaju odgovor i svakome daju savjet što i kako, a same se toga ne drže pa se zaborave i raspale sve kontra onog o čemu pričaju i popuju;

- treće su toliko samodopadne same sebi, da zasipavaju ove druge svojim doživljajima i glupostima, tričarijama i gluparijama praveći se isto tako ono što nisu.

Neću dalje nastavljati, jer se zna: ''ono što tražiš traži tebe''.

Hvala Bogu, kad ''isto privlači isto'' takve su osobe same sebi dovoljne, stvorile su svoje jato u koje, hvala Bogu, meni i sličnima meni mjesta nema, ali ''ono što tražiš, traži tebe'': i to je istina, jer manipulatorski headmaster šalje svoje ubojite energije prema svemu što je dobro i lijepo pa kićenim ili ''iskrenim" riječima zavede i poneku dobru dušu.

Pitam se onda, a je li ta zavedena duša dobra? Da, možda je dobra, a možda i nije, možda glumi da je dobra, ali hajde, vjerovat ću: dobra je samo još ne vidi, da je zavedena manipulatorskim šarenim papirićima i to toliko bezvrijednim, a kad to spozna – bit će kasno, izgubit će i dio sebe, ali i druge dobre ljude koji su se našli na njenom putu.

Hvala Bogu, ''isto privlači isto''.

Toliko o privlačenju!


bila je nedjelja, 18.08.2013. kad sam postavila ovaj tekst na ovaj blog:
http://moj-plavi-svijet.blog.hr/2013/08/1631688386/isto-privlaci-isto.html







USKORO - NOVA KNJIGA POEZIJE

09.01.2022.





U S K O R O - nova 9. zbirka poezije koju je napisala moja draga prijateljica pjesnikinja

ŽELJKA JOTANOVIĆ

"NA PUTU ŽIVOTA"


Ovu knjigu sam pripremila za tisak-štampanje.

Knjiga uskoro izlazi iz tiska, a do tada molim - malo strpljenja sretan ovo je posebno lijepa zbirka poezije sretan u kojoj su zastupljena i 2 gosta pjesnika sretan










8. ZBIRKA POEZIJE: ŽELJKA JOTANOVIĆ "SVJETLOST U SRCU"

07.01.2022.





... i ovu lijepu zbirku poezije sam pripremila za tisak-štampanje.


O AUTORICI




Željka Jotanović je rođena 20.01.1982 u Čečavi, općina Teslić. Svoje djetinjstvo je provela sa majkom, bakom, djedom i bratom u Gornjim Planima, jer njezin tata radio u Sloveniji. Osnovnu školu je završila u Sloveniji, mjesto Črnomelj, uspješno je završila tekstilnu školu u Metliki, a po završetku škole se zaposlila. Sada radi živi i radi u blizini Metlike.

Željka Jotanović je 2019. izdala 1. zbirku poezije „Srce na dlanu“, a 2020. Izdaje 2. i 3. zbirku: „Zove mene moje selo“ i „Crveni cvijet“. 2021. izdaje svoju 4. zbirku „Putuje srce moje“, 5. zbirku „Miluješ me čežnjom“ kao i zajedničku zbirku „Potraži me u stihovima“ napisanu sa mladom pjesnikinjom Jelenom Petković. Željka je 6. zbirku „Moja sjećanja“ poslala je na Natječaj za 5. Drinske književne susrete (2021.)., a 2021. je napisala zajedničku zbirku poezije sa još 5 pjesnika „Ljubav među stihovima“: Cvijetin Baja Lobožinski, Anđa Jotanović, Miroslav Šiljo Grabovac, Jelena Petković i Jadranka Varga. Krajem godine izdala je 7. zbirku poezije „Dotakni me srcem“.

Ova zbirka poezije „Svjetlost u srcu“ je njena 8. samostalna knjiga poezije.





OSVRT NA ZBIRKU
„SVJETLOST U SRCU“ ŽELJKE JOTANOVIĆ



Moja draga prijateljica pjesnikinja Željka Jotanović na pisala je novu 8. zbirku poezije „Svjetlost u srcu“.

Mogu reći, da sam opet ugodno iznenađena njenim lijepim stihovima i Željka sa svakom novom zbirkom poezije potvrđuje da je neosporni poetski talent i da njene pjesme dopiru do srca njenih čitatelja.

Svjetlost u Željkinom srcu je velika, beskrajna i sveobuhvatna za sve njene prijatelje i sve ljude koji nose istu takvu svjetlost u srcu kakvu nosi i naša draga Željka.

Željkini stihovi su duboki, refleksivni, ponekad optimistični, ali ponekad i tužni, jer kakav je pjesnik, ako nema tužne stihove?

Željka piše u trendu, dakle, u onom momentu kako stvara, ostavlja i trag godišnjeg doba kad se rađaju njeni stihovi pa se vidi kako je jesen polako skinula svoje sive koprene i odlepršala, a bijela zima dostojanstveno ulazi u ljudske živote i u našim srcima ostavlja onaj svoj hladni trag, a na licu smrznuti dah.

Svjetlost decembra ima posebnu čar ovog godišnjeg doba, jer je decembar mjesec svjetlosti, domovi i gradovi su obasjani i ukrašeni zbog dolazećih blagdana pa se i Željka zajedno sa svojom obitelji veseli nastupajućim praznicima.

Znam, da će i ova 8. zbirka poezije „Svjetlost u srcu“ Željke Jotanović zagrijati i obradovati srca njenih čitatelja, a mene je posebno obradovala, jer mi je opet poklonila povjerenje, da mogu prva čitati njene lijepe stihove.

Jadranka Varga, pjesnikinja,
Zagreb, 14.12.2021.


Ova lijepa zbirka poezije se može naručiti kod autorice na Facebooku
https://www.facebook.com/profile.php?id=100011354498593







NOVA KNJIGA: Gordana Ivković TRENUTAK U VJEČNOSTI

05.01.2022.


slika: Gordana Ivković

Stigla je tiskana knjiga Gordane Ivković "TRENUTAK U VJEČNOSTI". Gordana Ivković rođena je 03.11.1966. u Brodu. Djetinjstvo provodi u malom pitomom slavonskom selu kraj Đakova. Kad je napunila 18 godina seli iz rodne kuće u Rijeku gdje uz rad nastavlja daljnje školovanje.

Snažni osjećaji koje je sa sobom ponijela iz rodne Slavonije bili su nadahnuće Gordani, da napiše prve stihove i tako ovjekovječi mali dio misli, čežnji, snova i želja o ljubavi i Slavoniji ili kako bi sama znala reći „svoj trenutak u vječnosti“.




OSVRT NA ZBIRKU „TRENUTAK U VJEČNOSTI“ GORDANE IVKOVIĆ

Vječnost je nemjerljiva, postojana i trajna, ali kad se vječnost očituje u nekom trenutku života, tada se poklope i Svemir i Zemlja, poljube se usne neba i mora i ljubav zapjeva pjesmom duše.

Upravo ovom knjigom autorica Gordana Ivković ispisuje svoju poeziju darujući nam stihove duše, vječnosti, nježnosti i ljubavi, nostalgije, tuge, radosti i one neke latentne žalosti zbog neispunjenih životnih trenutaka koji su se nekad činili baš kao vječnost, a sada je to tek samo prošlost koje se autorica prisjeća.

Kako je ovo prva zbirka Gordane Ivković mogu reći, da sam ugodno iznenađena skladnošću ispisanih osjećaja kojima nas autorica daruje vraćajući se u dane djetinjstva, radosti, ljetnih trenutaka, leptira i mirisa bijelog jasmina.

U nama zauvijek ostaju zapisani neki trenuci koji su nam dotaknuli srce, a to su momenti koji su zaobišli neku običnu realnost pa su se sanjivo ugnijezdili u memoriju srca i zauvijek tu ostali.

Tako je i pjesnikinja Gordana Ivković zapisala baš te nezaboravne trenutke koji su ostali u vječnosti njenog srca i koji će živjeti ne samo u ovoj knjizi, jer od ove talentirane pjesnikinje očekujem još puno lijepih zbirki poezije.

Dragim čitateljima ostavljam, da se uvjere u ove moje riječi i znam, da će Gordana Ivković i dalje pisati svoje emotivne stihove koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnima.

Jadranka Varga, pjesnikinja,
Zagreb, 20.12.2021.


Knjiga Gordane Ivković se može naručiti ovdje:
https://www.facebook.com/gordana.ivkovic.7







"Vrijeđanje na internetu: Način života usprkos zakonskim odredbama"

02.01.2022.


Foto via Flickr


za takve o kojima ovaj tekst piše, palim ovu svijeću - da im Bog pomogne:



"Vijest kako je Novi Zeland zakonskim odredbama 'cyberbullying' i službeno proglasio zločinom prenijeli su mnogi svjetski mediji, Hrvatska takav zakon ima već duže vrijeme, ali...

Uvijek postoji taj famozni "ali", pa tako i u ovom slučaju zakonske regulative koja bi zlostavljačima na internetu trebala zagorčati život. Upravo zbog tog razloga je virtualno zlostavljanje na Novom Zelandu postalo kriminalno djelo. Svi oni koji na webu drugima upućuju poruke koje su rasističke, seksističke, koje vrijeđaju njihova uvjerenja, bilo da se radi o vjerskim, spolnim ili bilo kojim drugim, mogu se kazniti zatvorom do najviše dvije godine. Zakonodavci na Novom Zelandu su objasnili kako sve uvredljive, prijeteće ili podcjenjivačke poruke mogu "izazvati ozbiljan emocionalni stres" kod žrtve. Kako bi sve mogli lakše kontrolirati na Novom Zelandu će osnovati digitalnu agenciju koja će se baviti isključivo žalbama onih koji su primili poruke uznemirujućeg sadržaja. Ako, primjerice, Facebook ili Twitter nisu uklonili takve poruke, onda će nova agencija to zatražiti od njih i poruke će biti pobrisane u roku od 48 sati.


slika: internet

Kako će sve izgleda na Novom Zelandu, ne znamo, ali znamo otprilike kako to izgleda u Hrvatskoj, koja od 1.1.2013. ima sličan zakon koji je trebao na što manju moguću mjeru smanjiti, između ostalog i vrijeđanje na internetu. Radi se o Kaznenom zakonu koji, vjerojatno, kao i svaki naš zakon ima "trilijun točaka, članaka i paragrafa", ali se u praksi ne provodi gotovo ništa. Činjenica je kako je "cyberbulling" ili u slobodnom prijevodu virtualno zlostavljanje postalo u zabrinjavajućoj mjeri način života za mnoge. Vrijeđa se sve i svakoga, bez ikakve "ručne kočnice", moderatori na brojnim forumima ni ne stignu pratiti lavinu uvreda, a o tome je li netko završio iza rešetaka zbog vrijeđanja sugovornika gotovo da i nema vijesti. Naravno, može se periodično "zalomiti" da nekoga osude zbog vrijeđanja, no u pravilu to se događa samo i isključivo kada su meta vrijeđanja - političari i to po mogućnosti oni koji su trenutačno na vlasti...


slika: internet

Ako bi se zakon primjenjivao, dovoljno bi na dnevnoj bazi bilo prošetati internetskim portalima i pregledati komentare na pojedine tekstove. Neću pretjerati ako konstatiram da ih je više od 70% napisano isključivo s ciljem da se autora teksta nazove "idiotom, debilom, neznalicom, propalicom, gubitnikom, izgubljenim slučajem" ili nekim drugim daleko radikalnijim pridjevom koji normalnim ljudima ne bi pao napamet, a kamo li da bi ga napisali i to, pazite, pišu ljudi s javnim profilima s Facebooka, što se tek događa ili krinke anonimnosti na pojedinom forumu vjerojatno znate i sami.

Tko takve kažnjava, tko bi ih trebao kažnjavati? Policija? Po čijoj prijavi? Autora teksta, nekog od normalnih ili pristojnih komentatora ili digitalna agencija poput ove na Novom Zelandu? O tome nitko nema blage veze, iz vrlo jednostavnog razloga - spomenuti Kazneni zakon, kao i većina sličnih, napisan je samo da bismo mogli konstatirati kako mi zakon imamo.


slika: internet

Ako i postoji država u kojoj je sintagma kako je zakon zapravo samo "mrtvo slovo na papiru", onda je Hrvatska, bojim se, u najozbiljnijoj konkurenciji da preuzme primat... Tu više nije riječ o sporadičnim, izoliranim incidentima, već je vrijeđanje svih i svakoga mnogima postalo način života i smisao obitavanja na internetu. Pritom se ne skrivaju, dapače, sa stvarnim imenima i prezimenima objavljuju degutantne komentare i nikome se, uglavnom, ne dogodi ništa., ali eto, glavno je da možemo konstatirati kako i mi zakon protiv vrijeđanja na internetu imamo.
"

izvor teksta:
https://zimo.dnevnik.hr/clanak/vrijedjanje-na-internetu-nacin-zivota-usprkos-zakonskim-odredbama---400689.html







<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.