MeGa KIT

petak, 28.05.2010.

Franz Lehár



Franz Lehár, ili zbog svojih mađarskih korijena poznat i pod imenonom, Ferenc Lehár, skladatelj i dirigent rođen je 30. travnja. 1870. godine u Komarnu u Slovačkoj. Bio je sin vojnog dirigenta te od malena učio svirati glasovir, a s petnaest godina na praškom konzervatoriju upisuje violinu i glazbenu teoriju. Poznati skladatelj Antonín Dvořák daje mu tada savjet neka se ostavi violine i počne skladati.
Nakon završetka studija s dvadedest godina postaje najmlađi dirigent Vojnoga orkestra 25. pješačke pukovnije u Lučenecu (Slovačka), a nakon Slovačke dolazi u Pulu.

Od 1894.-1896. boravi u Puli kao dirigent Mornaričkog orkestra.

Očito je da mu je Pula bila velika inspiracija, jer u to vrijeme sklada svoju prvu operu Kukuschka, lirsku dramu u tri čina, koja je pod njegovim ravnanjem dijelom izvedena i u Mornaričkom kasinu. Tada je skladao i valcere Klänge aus Pola poznatiji kao Adria Walzer i Le belle Polesane.

Pulu napušta 1896. i odlazi u Trst kao dirigent pješačkog orkestra, a nakon toga u Budimpeštu i Beč.

Iz vojne službe izlazi 1902. da bi dirigirao u Beču na ljetnim priredbama u Prateru i u kazališnoj kući Theater an der Wien.

U Theater an der Wien je 30. prosinca 1905. premijerno izvedena opereta Vesela udovica koja postiže veliki uspjeh i danas je jedno od njegovih najpoznatijih djela.

U svom dugogodišnjem radu skladao je više od trideset djela, opereta, sonata, valcera i dr., a neka od njih su: Gold und Silber, The Count of Luxembourg, Paganini, The Tsarevitch, Friederike, Eva, Frasquita, Schön ist die Welt, The Land of Smiles, Giuditta.

Umro je 24. listopada1948. u Bad Ischl u Austriji. Danas se u vili koja mu je bila ljetna rezidencija nalazi muzej, a u gradu se tijekom ljeta održava Lehar Festival. Više o festivalu možete pronaći na http://www.leharfestival.at
Željka Barukčić






- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.05.2010.

Istarske kulturne rute

Želite li saznati više o istarskim kulturnim rutama, čitajte dalje:

Prezentacija Istarske Kulturne Rute

Boris Bogunović

- 13:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 26.05.2010.

Lilia e bambini - djeca

U ponedjeljak, 24. svibnja u 19 sati u galeriji Vincent iz Kastva u zgradi Istarskog narodnog kazališta otvorena je izložba Lilia i djeca.

Izložbu je otvorila umjetnica i voditeljica likovne radionice Lilia, Lilia Batel.

Likovna i govorna radionica Lilia, djeluje od 2008 godine.

Umjetnica je otvorila izložbu na hrvatskom i talijanskom jeziku. Predstavila je skupinu od čak šezdeset i jednog autora, istaknuvši da su u izložbi sudjelovali autori od 3 do 38 godina.

Cilj izložbe je osloboditi kreativnost autora i razviti samopouzdanje te predstaviti bogatu tradiciju istarskoga kraja.

Izložba je u svojem sadržaju raznolika: predstavlja same autore. Ondje možete vidjeti stablo života na kojem su autori sami radili svoje portrete, izloženi su i kolaži s radovima autora, spužvastim je lutkama predstavljena zemlja, more i starost. Autori su koristili razne materijale u ostvarivanju svojih ideja: cement, spužvu, foliju, plastiku, ljepilo, olovku, suhi pastel, indigo papir i dr. Potporu mladim autorima dali su njihovi roditelji, bake, djedovi i prijatelji.

Izložba ostaje otvorena do 28 svibnja.

Marina Puh






- 11:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.05.2010.

Pustolovni turizam

Saznajte više o pustolovnom turizmu:

pustolovni turizam

Ivana Štifanić i Maja Maksić

- 15:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.05.2010.

Jinxi na Kaštelu

U subotu 22. svibnja u Povijesnom muzeju na tvrđavi Kaštel u Puli, točno u ponoć započeo je koncert domaćeg retro pop sastava - Jinx. Povod koncerta bila je promocija novoga albuma, koji izlazi u rujnu ove godine.

Koncert je trajao skoro dva sata tijekom kojih su svirali uglavnom stare hitove: Smijem se, Tamo gdje je sve po mom, Na zapadu, Na čemu si ti, Koliko suza za malo sna, a s nekoliko novih pjesama osvježili su glazbenu listu.
Jinxi su ostali vjerni svom prepoznatljivom retro pop stilu i uspješan koncert potvrdili su dvama bisevima.

Grupu Jinx čine: vokal Jadranka Bastajić (Yaya), na gitari Gordan Muratović (Coco Mosquito), na klavijaturama Mr. Goody (Marijan Gudelj), Berko Muratović na bubnjevima, Adam Matijasević na bas gitari, i Igor Pavlica na trubi.

Počeci ove glazbene skupine sežu u 1993. godinu. Prvi su album snimili 1995. godine pod nazivom “Sextasy”. 1997. godine album “Second hand“, dvije godine nakon snimili su album „Pompei“, potom je uslijedio “Avantura počinje“ i posljednji 2007. godine „Na zapadu“ za koji su dobili zlatnu ploču.

Ovo nije prvi posjet Jinxa našemu gradu; 1995. su upravo u Puli imali svoj premijerni koncert.

Marina Puh






- 16:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 21.05.2010.

Ples u kadrovima

U srijedu, 19. svibnja, u 21.00 u pulskom baru Old Friends Club otvorena je peta tematska izložba fotografija Udruge ljubitelja fotografije - Format pod nazivom Ples. Nju čini 16 fotografija članova Udruge. Izložbu su otvorile članice udruge - Heni Tade i Anna Gaspotić.

Specifičnost njihovih izložbi je izvlačenje pobjedničkoga glasača. Ovoga puta pobjednik je Sergej Modrović. On je dobitnik fotografije za koju je glasovao iz prošloga postava na temu glazbe, a uz to je osvojio bocu renomiranog lokalnog proizvođača vina i majicu Old Friends Club-a.

Najviše glasova iz prethodne izložbe osvojila je fotografija Piće autorice Anne Gaspotić.



Na istom je mjestu Format do sada gostovao s četiri tematske izložbe: Prijateljstvo, Suprotnost, Boje i Glazba. Članovi Udruge su do sada, između ostaloga, skupno izlagali u Gradskoj knjižnici Pula, multimedijalnom centru Karlo Rojc i multimedijalnom centru Luka.

Izložba ostaje otvorena do daljnjeg, a za najdražu fotografiju možete glasovati za vrijeme njena trajanja.

Marina Puh




- 16:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.05.2010.

Pulske ličnosti

Dragi čitatelji,

Pula je grad u kojem su rođeni, djelovali ili svoja djela stvorili mnogi uglednici, od kojih su neki poznati i izvan granica Hrvatske.

Jeste li se ikada zapitali tko je osoba koja je izdala prvi turistički vodič o Puli, tko su osobe koje su živjele u prekrasnim vilama na Verudi, zašto se utvrda Bourguignon zove upravo tako, tko je sve pokopan na Mornaričkom groblju...

Ideja je da njihovo djelovanje u našem gradu pretvorimo u atrakciju po uzoru na Salzburg i ostale europske gradove koji takvo nasljeđe odavno koriste kako bi oplemenili turističku ponudu grada.

Imate li prijedloge kako to učiniti, javite se.

Ja ću se aktivirati tako što ću tjedno na našemu blogu pričati priče o poznatim i nepoznatim ličnostima koje su nekada živjele ili boravile u Puli, ostaviviši traga u njezinoj dugoj povijesti.

Kreninte na to putovanje sa mnom!

Željka Barukčić

Fotografirao: Miroslav Dilberović




- 20:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.05.2010.

Ženom neka se zove, pulskog kazališta Dr. Inat

Fotoreportaža


Tko?:Pulsko kazalište Dr. Inat
Što?:Najnovija predstava, Ženom neka se zove


Kada?:17. i 18. svibnja u 20,30
Gdje?:Stara tiskara


Fotografirao: Josip Balta



- 11:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.05.2010.

Posjet istarskim freskama

Prošle kišne subote studenti Kulture i turizma, u sklopu kolegija Terenska nastava posjetili su Svetvinčenat, Žminj i Lindar obilazeći crkve u potrazi za istarskim freskama.

Studenati su se okupili na svetvinčentskom trgu potom se zaputivši na mjesto početka povijesti tog malog istarskog mjesta – u crkvu Svetog Vincencija, ujedno i njegovog zaštitnika. Crkva se nalazi na mjestu današnjega groblja. Jednobrodna je s tri upisane abside, a njeni zidovi sadrže tri sloja fresaka, s kraja 13., 14., i početka 15. stoljeća, ispričala je profesorica Martina Barada.

Posebno je zanimljiva po najopsežnijem istarskom ciklusu romaničkih fresaka s kraja 13. stoljeća, radu majstora Ognobenusa Trevisanusa.

Freske prikazuju biblijske scene (žrtva Abelova, Navještenje, Pohođenje, Raspeće...), kalendar (ilustracije radova po mjesecima) i scene iz života svetaca (ponajviše iz života sv. Vincenta).

Nakon posjeta Svetom Vincenciju, u crkvici sv. Katarine iz 14. stoljeća, oslikane freskama s početka 15. stoljeća, studenti su slušali priču o životu i smrti svetice - zaštitnice crkve.

Nakon toga, studenti su se zaputili u Žminj. Posjetili su crkvu sv. Antona Opata, čije freske predstavljaju sam vrh zidnog slikarstva srednjevjekovne Istre. Prema natpisu u crkvi, profesor Andrija Mohorovičić nazvao je ovu crkvu „malom bazilikom“.

Nakon posjeta Žminju, studenti su nastavili predavanje u Lindaru, gdje su pustim ulicama mjesta dospjeli do župne crkve sv. Mohora i Fortunata, a zatim do crkve svete Katarine.

Zanimljivost ove crkve je freska „Živi križ“, kako se inače u crkvenoj ikonografiji nazivaju prikazi gdje se četiri kraja križa pretvaraju u ruke koje se na takav način aktivno uključuju u povezivanje tematike freske: jedna ruka razbija vrata pakla, druga ključem otvara vrata raja, treća dokida stare zakone, a četvrta pokazuje na novu Kristovu crkvu.

Unatoč kiši koja je otežala i skratila posljednje predavanje, studenti su kao i uvijek na terenu, lakše i zanimljivije usvojili znanja o povijesti istarske kulture.

Martina Rojnić

Fotografirao: Josip Balta



- 14:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.05.2010.

Neplodna tla

Jučer su se u 20 sati na Kaptolinskom trgu otvorila vrata Makine - prve pulske galerije namijenjene isključivo izlaganju fotografija. Prva je postavljena izložba fotografija Sandre Vitaljić Neplodna tla.

Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju i doktorirala na studiju iz povijesti i teorije fotografije na Akademiji za film i televiziju u Pragu. Trenutačno je zaposlena kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te je pročelnica Katedre za fotografiju.
Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography, San Francisco (SAD) i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester, NY (SAD).
Članica je ULUPUH- a i HDLU-a. Osim u Puli, njeni se radovi nalaze u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Izložbu je otvorio voditelj galerije, fotograf Hassana Abdelghana zahvalivši se svima koji su podržali jedinu galeriju u gradu namijenjenu fotografiji. Nakon toga je autorica izložbe, Sandra Vitaljić rekla da joj je velika čast što je upravo ona svojom izložbom prva otvorila vrata galerije.

Motivi njezine izložbe su pejzaži. No, to nisu samo lijepi pejzaži bez pozadinskog značenja. To su mjesta pomno odabrana, mjesta koja nose povijesnu vrijednost. Fotografije, naime, opisuju ljudske sudbine i patnje u logorima i ostalim mjestima u Hrvatskoj i austrijskom Bleiburgu za vrijeme Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.
Izložba, osim što ima umjetničko značenje i što prikazuje fotografsko umijeće autora, podsjeća na tragedije u povijesti čovječanstva.

Dio izložbe čini i tekst diplomiranog povjesničara Marka Smokvina-Marijića u kojemu stoji povijesna priča koja prati svaku fotografiju.

Izložba je otvorena do 10. lipnja.



Marina Puh

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 14.05.2010.

Lica Mediterana

Izložba Lica Mediterana bila je otvorena od 6.-12. svibnja u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Izložbu je organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, kao koordinator Hrvatske mreže za suradnju na Euro-Mediteranu u suradnji s međunarodnim partnerima iz Bugarske, Cipra, Crne Gore, Grčke i Libanona.
Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva pripremila je promotivne aktivnosti u obliku projekta pod nazivom Lica Mediterana, koji se provodi zajedno s partnerima iz euro-mediteranske regije.

Autori fotografija su iz pet država međunarodnih partnera, dok hrvatske fotografije potpisuju fotografi Hrvatskog fotogafskog saveza. Izložba fotografija, iz šest mediteranskih zemalja, poticaj su za bolja poznanstva i korak prema zbližavanju bogate raznolikosti Mediterana.
Cilj fotografija nije marketinški, već predstaviti jednu jedinstvenu civilizaciju, kulturu, povijest te svakodnevnicu. Teme su ljudi, krajolici, spomenici, kuće...

Bilo je zanimljivo pogledati na koji su način fotografi, koji nisu marketinški stručnjaci, predstavili Mediteran.

Marina Puh


- 10:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Arena u fotografskom objektivu

U galeriji Nemeš 8. svibnja, u 19 sati otvorena je izložba fotografija čiji su autori djeca Doma za djecu i mlađe punoljetne osobe Pula. Fotografije mlade fotografske grupe nastale su pod vodstvom Damjana Bistričica.

Motiv fotografija je Amfiteatar. Djeca su iznenadila svojom percepcijom za detalje, različitim kadrovima i kutom slikanja. Sve su slike posebne na svoj način, predstavljajući pulsku arenu i njezine dijelove.
U razgledavanju izložbe imala sam priliku porazgovarati sa vlasnikom galerije Borisom Nemešom koji je pohvalio rad i trud mladih autora. vrlo mu je drago što je baš njegova galerija izabrana kao mjesto izlaganja fotografija.

Izložba je prodajnog karaktera pa fotografije možete kupiti po prigodnim cijenama, do sutra 15. svibnja.

Pozivam sve da pogledaju pulsku kulturu u očima djece.

Marina Puh


- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.05.2010.

Studijski posjet Rovinju

Studenti Kulture i turizma vratili su se s još jednog zanimljivog studijskog putovanja. S vršiteljicom dužnosti voditelja studija, Natašom Urošević i u pratnji stručnog vodiča Anđele Kujunđić Salihbegović su obišli kulturne vrijednosti Rovinja.

U gradskoj nas je vjećnici dočekao gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza sa suradnicima: Martinom Čekić Hek, pročelnicom Upravnog odjela za financije, razvoj i gospodarstvo, Markom Paliagom, direktorom komunalnog servisa d.o.o. Rovinj, Paolom Perković, referenticom Turističke zajednice Rovinja i direktoricom Turističke zajednice Rovinj, Odetom Sapač.

U uvodnom je govoru gradonačelnik izložio trenutačno stanje u kulturno-turističkom sektoru Rovinja, projekte na kojima se radi, ciljeve i smjernice daljnjeg razvoja grada.
Najkasnije do 2020. godine, Rovinj namjerava turistima omogućiti široku ponudu selektivnih oblika turizma: kongresni, sportski, nautički i golf turizam.
Na pitanje u čemu se Rovinj razlikuje od ostalih primorskih istarskih gradova i zašto se turisti u njega uvijek iznova vraćaju, gradonačelnik je odgovorio: „Rovinj ima dušu.“ Razlog tome su uređena starogradska jezgra i posebna atmosfera, već početkom svibnja, na rovinjskoj rivi prepunoj turista.
Takvi zahtjevni, dugoročni ciljevi ne bi bili provedivi bez usklađenog timskog rada, istaknuo je Spozna. Savjetovao je studente da se naviknu na interakciju u društvu i surađivanje s ostalim sektorima u svojem budućem poslovnom zanimanju.

Direktorica Turističke zajednice Rovinj Odeta Sapač predstavila je master plan Grada Rovinja pod sloganom Rovinj - romantični grad u usnulom mediteranskom okruženju i njegovu strategiju razvoja.

Stručnjak za brendiranje i marketing, Marko Paliaga, objasnio je studentima proces i važnost izgradnje branda ili imidža pojedine destinacije u cilju stvaranja prepoznatljivosti i lakšeg promoviranja na svjetskom ili međunaradnom turističkom tržištu.

Obišli smo muzej Batanu i Multimedijalni centar Rovinj koji priprema otvaranje velikog sajma umjetnina Artexchange. U sklopu Sajma predstavit će se galerije, organizirati projekcije filmova, izložbe i dr.
Svečanost otvorenja započinje danas u 12 sati na trgu ispred Multimedijalnog centra.

U sklopu studijskog putovanja posjetili smo i jednu hotelijersku kompaniju.

Ivana Štifanić

Fotografirao: Josip Balta


- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.05.2010.

Studenti Kulture i turizma položili vijenac u spomen na obitelj von Trapp

Jučer su organizatori izložbe (Ne)Poznata Pula, studenti treće godine Studija Kultura i turizam, kao što su najavili, posjetili Mornaričko groblje.

Položili su vijenac na grob obitelji Von Trapp, odnosno ocu i majci Rittera von Trappa, Augustu Ritter von Trapp i Hedwig Wepler čije je vječno počivalište upravo u našem gradu.

Obitelj von Trapp poznata je iz filma Moje pjesme moji snovi (The Sound of Music) iz 1965., dobitnika pet Oscara uključujući i onog za najbolji film i režiju. Film je ekranizacija životne priče Georga von Trappa - glave obitelji.

Slabo je poznato da je George von Trapp dio svog života proveo u Puli. Za vrijeme boravka u Puli dao je izgraditi vilu Von Trapp u kojoj je sve do pada Austro-Ugarske Monarhije živio sa svojom suprugom i djecom.

Upravo je ta vila jedna od tema izložbe (Ne)Poznata Pula.

Više o svjetski poznatoj obitelji von Trapp uskoro čitajte na našem blogu.

Do tada pogledajte fotografije, ove hvale vrijedne geste, naših studenata.

Željka Barukčić




- 13:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Ispravak teksta - Rock Orchestra na pulskom Kaštelu, objavljen 7. svibnja 2010.

Nakon objave teksta pod naslovom Rock Orchestra na pulskom Kaštelu, 7. svibnja 2010., primili smo komentar koji prenosimo u cijelosti:

69
Upravo tako.Osim toga;
-u organizaciji je uz Mocka bio i Amir Hodžić, zvan Muha
-glazbenici koji su nastupali NISU 40-ak najboljih pulskih glazbenika, bilo je i u publici boljih pulskih glazbenika
-OK je da bude šta više takvih svirki, apsolutno, ali nemojmo radit od toga ono šta nije.Rocka je bilo jaako malo, ponajboljih pulskih glazbenika još manje ... a pulskih rockera skoro pa nije ni bio.Zna se šta Rock u Puli i tko su tu legende ... Franko Krajcar??? MDAJ ... Da se napisalo bilo šta osim "dobar stari rock'nroll" nebi se bunio, ovako me smeta.Ej, TO NIJE TO, to je nešto drugo.


Ispričavamo se organizatorima koncerta te glazbenicima koji su nisu spomenuti. Budući da smo dio informacija izostavili, ovom prilikom ispravljamo propust.

Tada smo napisali: Četrdesetak najboljih pulskih glazbenika, najrazličitijih miljea, sinoć su 'odradili' četverosatni jam session, i oduševili publiku kombiniranim repertoarom najpoznatijih rock klasika u sasvim novom aranžmanu.

Ispravljamo u: Četrdesetak pulskih rock, blues, jazz, etno i klasičnih glazbenika, sinoć su 'odradili' gotovo četverosatni jam session i oduševili publiku kombiniranim repertoarom rock klasika u sasvim novom aranžmanu. Koncert je počeo izvedbom Claptonove "Tears In Heaven" posvećene Andiju Šipetiću Demianu, gitaristu i vinaru poginulom u automobilskoj nesreći u Austriji.

Tada smo napisali: Vokali večeri bili su: Franko Krajcar, Samantha Pužar Mauzer, Tasha, Irena Kuhar, Vedran Svetek, Zoran Mučić, zvan Debac i drugi koji su uz pratnju glazbenog orkestra svojim energičnim scenskim nastupima mnogobrojnu publiku podigli na noge.

Ispravljamo u: Vokali večeri bili su: Franko Krajcar, Samantha Pužar Mauzer, Tasha, Irena Kuhar, Vedran Svetek i Zoran Mučić, zvan Debac. Oni su svirali uz pratnju velikoga glazbenog orkestra koji su činili: basevi: Mladen Parezanović (Cruz), Milovan Davor (Bili), Davor Vujić (Čina), Tea Tidić; gitare/vokali: Mauro Giorgi (Mifra), Alen Špada, Amir Hodžić (Muha), Nenad Jurcan (Neno), Adrijano Lampalov (Banila), Mimi King, Filip Džodan, Arsen Pliško; žičani instrumenti: Milan Grbić, Nensi Krupić. Klavijature: Sandro Božić, Leon Brenko, Dean Kolić; bubnjevi/udaraljke: Roberto Legović (Lego), Andrej Barac, Nikica Duraković, Goran Salvi, Stipe Bobić i ostali: Robi Mikuljan, Branko Sterpin, Loris Quargual, Zoran Vujić, Nataša Dragun, Gordan Poropat.
Svi su oni energičnim scenskim nastupom mnogobrojnu publiku podigli na noge.

Tada smo napisali: Organizator sinoćnje glazbene priredbe je Mirko Mocko, vlasnik poznatog pulskog kluba Rock Caffe, u kojem se već generacijama upotpunjuju vikendi živim svirkama i toplom, 'kućnom' atmosferom.

Ispravljamo u: Organizatori sinoćnje glazbene priredbe jesu Amir Hodžić Muha i Mirko Mocko, vlasnik jednog pulskog kafića u kojemu se već generacijama upotpunjuju vikendi živim svirkama i toplom, 'kućnom' atmosferom.

Uredništvo bloga



- 11:54 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 11.05.2010.

Izložbeni katalog (Ne)Poznate Pule

Ako do sada niste imali prilike prolistati izložbeni katalog (Ne)Poznate Pule, možete ga preuzeti na računalo i pogledati...

nepoznataPULAfinal(2)

- 22:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Mediji o izložbi (Ne)Poznata Pula

Navodimo linkove na kojima možete pročitati i pogledati kako je u masovnim medijima zabilježena izložba studenata Studija Kultura i turizam (Ne)Poznata Pula:

HRT

Glas Istre

Regional Express 1

Regional Express 2

Kulturistra

Gradska knjižnica Pula

Prikupila: Vanja Valić

- 10:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.05.2010.

Gostovanje u emisiji Radio Pule Metazin

Studenti Kulture i turizma jučer su u 19 sati gostovali na Radio Puli u emisiji Metazin. Povod je bila izložba (Ne)Poznata Pula koju, prema najnovijim informacijam, možete pogledati do kraja svibnja u galeriji MMC Luka te, drugi dio, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula do 18.5.

O izložbi, o tome kako se uopće rodila ideja, ciljevima izložbe, svečanosti otvaranja te planovima vezanim uz taj projekt govorile su Tatjana Bulešić i Željka Barukčić.

Zahvaljujući uredništvu i voditeljici veoma ugodna glasa Jani Vučković, našlo se prostora za predstavljanje i ostalih aktivnosti studenata.

Ivana Štifanić govorila je o Medijskoj grupi našega Studija predstaviviši njezino djelovanje i suradnike.

Ivna Škoro govorila je o projektu Lavanda jučer, danas, sutra koji je osimislila s kolegicama Vanjom Valić i Marijom Štoković. Iznijela je i njihova iskustva sa izlaganja na 2. hrvatskom Kongresu o ruralnom turizmu održanome u Malom Lošinju od 21. – 25. travnja 2010.

Gostovanje je bilo zabavno, a mi vam preporučujemo da nedjeljom u 19 sati slušate emisiju Metazin na valovima Radio Pule.



Željka Barukčić

- 23:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Događanja od 10. do 17. svibnja 2010.



Istražiti događanja za ovaj tjedan nije bilo lako jer je ponuda skromnija. Tako će nam, međutim, ostat više vremena za učenje i pripremu za lipanjske i srpanjske ispitne rokove koji nam kucaju na vrata.

Krenimo od predavanja: povodom nadolazećeg Međunarodnog dana muzeja, koji se slavi 18. svibnja, Arheološki muzej Istre i Gradska knjižnica i čitaonica organizirali su niz izlaganja koja možete poslušati u Središnjoj knjižnici:

PONEDJELJAK, u 18 sati:- dr.sc. Alka Starac - "XII. kolokvij o rimskoj provincijalnoj umjetnosti, Pula 2011." i Giulia Codacci Terlević - "Projekt Edukacijskog odjela u 2010. godini"

ČETVRTAK, u 18 sati:- Darko Komšo, Nenad Kuzmanović - "Stijenska umjetnost na tlu Hrvatske", dr. sc. Slaven Bertoša, mr. sc. Tatjana Brada, Nenad Kuzmanović - "Kunfini i zlamenja - oznake granica i međa u Istri od srednjeg vijeka do našega doba"

Predlažem da se počastite i upoznavanjem našega blaga u pulskim i istarskim muzejima.

Osim toga, ovoga tjedna možete na dvije kazališne predstave, nekoliko koncerata ili pak pogledati izložbe postavljene prošloga tjedna:

KAZALIŠTE

SRIJEDA u 9.30 i 11h – predstava u produkciji INK Ima da te ima (ista predstava prikazuje se i u četvrtak u isto vrijeme)

PETAK s početkom u 20h - Sveučilište Jurja Dobrile, Odjel za glazbu ima svečani koncert u povodu 30. obljetnice osnutka studija glazbene kulture/pedagogije. Ovim putem čestitamo!

SUBOTA u 20h - gostovanje HNK Ivana pl. Zajca s talijanskom dramom Somewhere city; nepoznavatelji talijanskog jezika se ne moraju brinuti jer će prijevod biti titlovan.

KONCERTI Jazzbine u Domu hrvatskih branitelja

SRIJEDA u 21 sat - moći ćemo uživati u glazbi Cyro Baptista Banquet of the Spirit. Cijena u pretprodaji stoji 80 kn.

NEDJELJA u 21:30 sati - sastav Four Free oduševit će sve one koji se odluče na ovaj način završiti tjedan. Ovi vrhunski majstori spontanosti i improvizacije su Chris Jarrette (glasovir), Adrien Dennefeld (električna gitara), Jerome Fohrer (dvostruki bas), Pascal Gully (bubnjevi).

IZLOŽBE

MMC Luka, INK i Gradska knjižnica i čitaonica sa starim postavama

Maja Maksić

- 09:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.05.2010.

NAJAVA - Gostovanje studenata na Radio Puli

Danas, 09.05.2010. nekoliko studenta treće godine studija Kultura i turizam gostovat će na Radio Puli u emisiji Metazin. Povod gostovanju je izložba (Ne)Poznata Pula, ali i rad Medijske grupe, dosadašnja iskustva u organizaciji te ostale aktivnosti studenata.

Emisija započinje u 19:00. Slušamo se!

Željka Barukčić

- 08:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.05.2010.

Rock Caffe Oechestra na pulskom Kaštelu

Da je Pula još uvijek grad dobrog starog rock n' rolla mogli su se uvjeriti svi koji su prisustvovali velikom glazbenom spektaklu Rock Caffe Orchestra, sinoć na Kaštelu u Povijesnom muzeju Istre, povodom Dana grada Pule.



Četrdesetak najboljih pulskih glazbenika, najrazličitijih miljea, sinoć su 'odradili' četverosatni jam session, i oduševili publiku kombiniranim repertoarom najpoznatijih rock klasika u sasvim novom aranžmanu.



Vokali večeri bili su: Franko Krajcar, Samantha Pužar Mauzer, Tasha, Irena Kuhar, Vedran Svetek, Zoran Mučić, zvan Debac i drugi koji su uz pratnju glazbenog orkestra svojim energičnim scenskim nastupima mnogobrojnu publiku podigli na noge.



Kasnije im se pridružio i poznati hrvatski glazbenik Massimo Savić, čiji je nastup uveličao događanje.

Pozitivnu atmosferu na Kaštelu održavao je voditelj programa, poznati pulski stand-up komičar Zoran Todorović - Todor koji je ujedno i nasmijavao publiku.



Koncert iznenađenja, za kraj večeri, pripremio je zagrebački band - Sick Swing Orchestra - izvedbom Fly me to the moon Frank Sinatre u romantičnoj swing verziji.

Organizator sinoćnje glazbene priredbe je Mirko Mocko, vlasnik poznatog pulskog kluba Rock Caffe, u kojem se već generacijama upotpunjuju vikendi živim svirkama i toplom, 'kućnom' atmosferom.


Ivana Štifanić

Fotografirala: Marina Puh

- 20:23 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.05.2010.

Izložba fotografija "Trier"

U srijedu 5. svibnja, u 12.30, u Istarskom narodnom kazalištu u Galeriji Vincent od Kastva otvorena je izložba fotografija Duška Marušića Čičija "Trier". Izložbu su otvorili Boris Miletić i predstavnica grada Triera.


Čiči je, boraveći u Trieru, izradio seriju odličnih fotografija grada i na taj način posjetiteljima izložbe dočarao ljepotu i posebnost grada. Motiv fotografija uglavnom je arhitektura grada - njegove ulice, trgovi i zgrade.



Duško Marušić Čiči, rođen je u Puli 1954. godine, gradu koji je česta tema njegovih fotografija. Čiči je fotoreporter je u "Večernjem listu", profesionalno se kontinuirano bavi umjetničkom i turističkom fotografijom i surađuje s mnogim časopisima, član je Društva hrvatskih novinara i ULUPUH-a u Zagrebu. Živi i radi u Puli. Svojim samostalnim iskupnim izložbama predstavlja se u zemlji i inozemstvu, pa je tako 1980. godine dobio nagradu za kolekciju crno-bijelih fotografija kojom predstavlja Hrvatsku u Švedskoj i Turskoj te prvu nagradu "Hollywood Reportera" za fotografiju filmskog plakata MAFAF-a.




Marina Puh

- 18:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 05.05.2010.

(Ne)Poznata Pula sve poznatija

Pozitivni dojmovi i dobra atmosfera ponedjeljka nisu se stišali, a već je došao utorak i drugi dio izložbe (Ne)Poznata Pula koju su osmislili studenti Interdisciplinarnog sveučilišnog studija Kultura i turizam.

Ovoga puta mjesto događaja bila je Gradska knjižnica i čitaonica koja je privukla brojne znatiželjnike i u 18 sati učinila taj prostor dupkom punim.

Svečanosti otvaranja izložbe, koju možete pogledati do 18. svibnja, svojim su dolaskom uveličali rektor Sveučilišta Jurja Dobrile prof. dr. Robert Matijašić, voditeljica studija Nataša Urošević i mentorica Tanja Kocković-Zabroski koja je svoj entuzijazam prenijela na studente i „samo ih malo pogurala“, kako kaže u ostvarivanju značajnog koraka za Sveučilište, pogotovo za Studij koji do sada nije bio dovoljno predstavljen u javnosti.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović uvodno je pozdravila i svima zahvalila na dolasku. Riječ je na kraju preuzela Marija Štoković, predstavnica studenta, ukratko predstavivši izložbu.

Fotografijama, razglednicama i video uratkom, koji se može pogledati na ulazu u Knjižnicu, studenti su nam približili Pulu u doba Austro-Ugarske.

Doživljaj su upotpunili studenti odjeveni u kostime, svakodnevnu odjeću iz toga vremena.



Želimo Puli budućnost zadivljujuću poput njezine prošlosti.

Da tomu bude tako, mi ćemo, studenti Kulture i turizma, dati sve od sebe.

Maja Maksić

- 11:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vinistra 2010.



Međunarodna izložba vina i vinarske opreme u organizaciji udruge Vinistra i ove se godine održala u Poreču od 29. travnja do 02. svibnja, u porečkoj dvorani Žatika. Donosimo pregled najzanimljivijih događanja.

U četvrtak je svečanim otvorenjem u 14 sati započeo uistinu bogat trodnevni program, s obiljem predavanja, degustacija i kulturno – umjetničkih programa.

Predstavljena je implementacija maslinovog ulja u zdravu prehranu. Predavali su stručnjaci – vrhunski kuhari i nutricionisti, a predstavljeno je i maslinovo ulje s oznakom izvornosti „Vodnjansko ekstra djevičansko maslinovo ulje“ u kontekstu prepoznatljivosti istarskih brandova.

Otvorena je izložba „Vinoljupci i snivači" i dodijeljena nagrada „Svijet malvazije 2010.“

U petak je održan Okrugli stol na temu međunarodnog brandinga hrvatskih vina – što je ujedno bila i najvažnija tema ovogodišnje Vinistre. Gost – regija bila je Srbija, s tipičnim predstavnicima i degustaciju vina.

Show must go on – program posvećen preminulom vinaru A. Šipetiću Demianu, pokazao je uspješan spoj biske, kave i kubanskih cigara. Za ovu prigodu pripremljena je posebna „Cohiba Esplendida Vinistra Edition“ cigara.

U subotu je predstavljen zadarski restoran koji u svojoj ponudi nudi svježu ribu i plodove mora, kartu maslinovih ulja i dobar izbor vina.

Posebno zanimljivo predavanje uz degustaciju održano je na temu Istra – zemlja crvenog vina, s naglaskom na istarske potencijale i inovacije.

Gost regija bila je Crna Gora, a održana je i Večer cigara, spoj vrhunskih istarskih vina i kubanskih cigara.

U nedjelju je održan Okrugli stol na temu tipiciteta i elasticiteta malvazije, na kojem su zvučna imena poput Gianfranca Kozlovića i Ivice Matoševića govorila o malvaziji i prednostima uzgoja malvazije na istarskom tlu.

U popodnevnim satima održana je prezentacija „Vinari i uljari kuhaju“. Gost regija u nedjelju bila je Bosna i Hercegovina.

Vinari su i ovogodišnju Vinistru ocijenili kao izuzetno zanimljivu i uspješnu.

Martina Rojnić

- 11:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.05.2010.

(Ne)Poznata Pula postala poznata



Već dugo najavljivana tematska izložba (Ne)poznata Pula čije se otvorenje održalo sinoć u prostorijama galerije MMC Luka rezultirala je velikim uspjehom.



U uvertiru otvorenja izložbe uključio se i rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli prof. Robert Matijašić. Došao je u kočiji, uz pratnju elegantnih tematski odjevenih dama, što je privuklo pozornost, ne samo publike, već i slučajnih prolaznika na cesti.



Program se nastavio u unutrašnjosti Galerije gdje je izložbu predstavila studentica Marija Štoković s nekoliko uvodnih riječi o izložbi, sudionicima i sponzorima.



Posjetiteljima su se obratile i Nataša Urošević, voditeljica Studija Kultura i turizam te mentorica izložbenog projekta, Tanja Kocković Zaborski.

Povjesničarka umjetnosti, Gorka Ostojić Cvajner izrazila je svoje oduševljenje i zahvalnost što je imala priliku surađivati s mladom i kvalitetnom skupinom kreativaca predavši tako "ključ suvremenog muzeja studentima u ruke". Pozvala je, pri tom, studente još jednom da se uključe u suradnju u međunarodnom projektu Grada.

Izložbu je pratio i glazbeni duo koji čine: na flauti - Nataša Dragun, a na klavijaturi Anica Franjul. One su osebujnom muzikalnošću, interpretirajući glazbu Franza Lehara, podržale kreativnu notu izložbe i stvorile ugodno i pozitivno okruženje.

Uz kočiju, fotografije, multimedijalni sadržaj o Puli koji se 'vrtio' na platnu, organizatori i posjetitelji uživali su i u poslasticama te kvalitetnom vinu domaće proizvodnje.

Najveća atrakcija svakako je bila kočija koja je za vrijeme trajanja izložbe zainteresirane provozala po glavnim prometnicama grada.

Mnogobrojan odaziv publike, zadovoljstvo mentorice, profesora, rektora, prisutstvo medija i javnih ličnosti dokazalo je da je kulturni turizam uistinu budućnost Pule te da je neminovno da takvi i slični projekti zažive.



Na taj bi način Pula mogla ostvariti visoku prepoznatljivost na listi poželjnih destinacija u Europi i svijetu.

Evo kako je rad na projektu doživjela Željka Barukčić, jedna od sudionica:
„Dobra volja i timski rad recept je za kvalitetnu realizaciju nekog projekta.“

Najvažnije je da projekt ne ostaje na izložbi, već da će u obilazak te nove gradske kulturne rute poći već sljedeći tjedan osnovnoškolci iz Fažane i Šijane. Dvije studentice odjevene u odjeću austrijskih dama provest će mališane putem kojim je nekada vozio pulski tramvaj.

Ruta započinje od austrijskih villa Munz kod željezničkog kolodvora, ide prema Domu hrvatskih branitelja i završava u središtu grada, na Giardinima.

Osnovnoškolci će, po završetku obilaska, svoje dojmove predočiti na papiru, a njihovi će radovi biti izloženi u Gradskoj knjižnici.

Ivana Štifanić

- 11:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.05.2010.

Događanja od 3. do 9. svibnja 2010.



Nosim dobre vijesti!
Nerijetko se može čuti: "U Puli se ništa ne događa."
Nerado priznajem da kadkada i sama to pomislim. Ponekad je, stvarno potrebno da čovjek sam uzme stvari u svoje ruke i počne istraživati u što, gdje, kada i kako može 'utopiti' višak svog slobodnog vremena. Istina je da to nije lagan posao jer ne postoji jedna Web stranica ili novina, katalog ili nešto slično, a i NON STOP Pula više ne distribuira.
Ali, bez brige... ja sam tu da obavim taj posao u vaše ime/za vas.
Od sad nadalje, svake ću nedjelje rezimirati široku lepezu događanja koja nas očekuju naredi tjedan u Puli i bližoj nam okolici.

KAZALIŠTE (INK)

3.5. 20.30h Zajedno s proslavom Grada Pule, legendarni Anelidi slave svoju obljetnicu rada i počastit će nas s koncertom pod nazivom "45. nam je godina tek"

4.5. 20.00h Narodno pozorište Beograda gostuje dramom "Derviš i smrt", pod redateljskom palicom Egona Savina

5.5. 12.30h otvorenje izložbe fotografija "Trier" Duška Marušića Čićija

5.5. 20.00h Koncert učenika Srednje glazbene škole, studenata Odjela za glazbu Sveučilišta J. Dobrile i čelistice Sophie Notteu, a sve to u sklopu proslave Grada Pule

9.5. 20.00h Istarsko narodno kazalište Gradsko kazalište Pula ponosno predstavlja predstavu Željke Udovišić i Damira Zlatara Freya, dramu "Saloma" nastalu prema motivima drame Oscara Wildea. Iz prve ruke preporučam svim zaljubljenicima kazališta i onima koji će to postati, pogotovo njima...ovo je odlična prestava za početak.

IZLOŽBE

3.5. (ponedjeljak)

12.00h otvorenje izložbe Antuna Motike"VII ciklus", u Gradska galerija - u sklopu dana grada

20.00 h u Subgaleriji MMC Luka studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli predstavit će izložbu pod nazivom “(Ne)poznata Pula” a drugi dio će biti predstavljen u utorak...a kad ste već tamo možete pogledati i izložbu Nine Ivančić (otvorena do 18.5.2010.)

4.5. (utorak)

18.00h - u Gradskoj knjižnici Pula studenti Interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli predstavit će drugi dio svoje multimedijalne izložbe pod nazivom “Pula iz vremena Austro-Ugarske” čiji je cilj predstaviti novu kulturnu rutu grada Pule kroz prizmu nekadašnje rute pulskog tramvaja, koji je svoju vožnju prometnicama našeg grada započeo prije više od sto godina. Pomoću fotografija, starih razglednica, predmeta, kratkog promotivnog filma želja im je skrenuti pažnju na do sada nedovoljno valorizirane dijelove grada. Izložba ostaje otvorena do 17. svibnja 2010. godine.

6. - 12.5.

U Domu hrvatskih branitelja (Leharova 1) možete pogledati izložbu slika pod nazivom „Lica Mediterana“ u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, Grada Pule, Istarske županije i Zaklade Anne Lindt

GOSTOVANJA NA SVEUČILIŠTU

3.5. (ponedjeljak)

Započinje obilježavanje Europskog tjedna u Istraskoj županiji u sklopu kojeg će se organizirati niz predavanja i radionica o izradi EU projekata. Mnoga predavanja održat će se upravo na našem Studiju. Osim toga, obilježava se obljetnica A. Smareglie...evo kratkog pregleda:

19,30h OBILJEŽAVANJE OBLJETNICE A. SMAREGLIE (edukativni program za studente Sveučilišta). U dvorani Tone Peruško (Sveučilište J. Dobrile) možete poslušati:

Lada Duraković: "Antonio Smareglia - fragmenti životopisa"

A. Smareglia: Barcarola, Nozze Istriane - Potpourri n.2, Tatian Šverko Fioranti,klavir

Ines Pletikos: Projekcija dijela dokumentarnog filma o skladatelju

Nuša, Hauser : "Il Caso Smareglia/ Slučaj Smareglia - Iz rukopisne ostavštine Antonia Smareglie"

A. Smareglia: Danza delle Ondine, Elda Krajcar Percan,klavir

Juliana Ličinić van Walstijn: "Teatro di poesia - Smareglia u inozemstvu"

A. Smareglia: Salve Regina, Ruhelos! (Senza pace!), Sofija Cingula, mezzosopran, Elda Krajcar Percan, klavir

4.5. (utorak)

09:30h Sveučilište Jurja Dobrile, Odjel za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“, Pula konferencijska dvorana 307

Konferencija „Uvod u strukturne fondove i Kohezijski fond“ u organizaciji Istarske županije

Kohezijska politika EU i instrumenti, Načela kohezijske politike

Predavač: Ivana Štrkalj - Opčina Koper, Slovenija

5.5. (srijeda)

09.30 – 11.30 - sati Sveučilište Jurja Dobrile, Odjel za ekonomiju i turizam „Dr. Mijo Mirković“, Pula konferencijska dvorana 406 Konferencija „Predstavljanje Programa Zajednice“ u organizaciji Istarske županije. Poseban naglasak bit će na programu Inteligentna energija i Europa za građane, s osvrtom na trenutno otvorene natječaje

Predavač: Marko Žabojec, Ana Beban i Vlatka Marčan – SDURF

6. i 7.5. (četvrtak i petak)

10.00 – 16.00 sati – Istarska razvojna agencija – IDA, Mletačka 12/IV, Pula

Radionica IPARD-program; metodologija izrade projekata, provedba i praćenje -1.dio, u organizaciji Istarske županije

Predavači: Lovro Benčević - ZACORDA, Marin Kukoč - Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoj, Dalibor Georgijevski, Agrocom Consult, Vesna Bartolović, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Robrta Štifanić, Erste& Steiermarkische Banka

KONCERTI

6.5. (četvrtak)

20.30h Spektakularni koncert posebnog sastava koji okuplja ponajbolje pulske glazbenike iz najrazličitijih glazbenih miljea, održat će se u Povijesnom muzeju Istre – Kaštelu. Na repertoaru ovog orkestra, kojeg čine pulski rock, blues, jazz i klasični glazbenici, naći će se najveći rock hitovi u sasvim novim aranžmanima!

RAZNO

3.5. 17.30h na Forumu će nastupiti Zbor "Lino Mariani", puhački orkestar Grada Pule te vodnjanski folklor

4.5. 10.30h Promocija knjige generala Milana Klobasa "Borbeni put operativnog štaba za Istru" u središte udruge Antifašističkih boraca grada Pule, G. Emo 3

18.30h - predstavljanje knjige Branka Perovića "Austrougarske vile i kuće u Puli - vraćanje memorije grada" u Gradskoj knjižnici i čitaonici

Pred nama su zanimljivi i uzbudljivi dani. Imamo priliku vidjeti, čuti i naučiti mnogo toga. Želim Vam ugodan tjedan i do sljedećeg susreta, budite kulturni!

Pripremila:Maja Maksić

- 09:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta