MeGa KIT

subota, 15.05.2010.

Neplodna tla

Jučer su se u 20 sati na Kaptolinskom trgu otvorila vrata Makine - prve pulske galerije namijenjene isključivo izlaganju fotografija. Prva je postavljena izložba fotografija Sandre Vitaljić Neplodna tla.

Sandra Vitaljić rođena je u Puli 1972. godine. Magistrirala je fotografiju i doktorirala na studiju iz povijesti i teorije fotografije na Akademiji za film i televiziju u Pragu. Trenutačno je zaposlena kao izvanredna profesorica na Odsjeku snimanja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te je pročelnica Katedre za fotografiju.
Dobitnica je stipendije ArtsLink (1997.) u Ansel Adams Center for Photography, San Francisco (SAD) i Fulbright (2006-7.) u Rochester Institute of Technology, Rochester, NY (SAD).
Članica je ULUPUH- a i HDLU-a. Osim u Puli, njeni se radovi nalaze u stalnom postavu Moderne galerije u Zagrebu i u zbirci Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Izložbu je otvorio voditelj galerije, fotograf Hassana Abdelghana zahvalivši se svima koji su podržali jedinu galeriju u gradu namijenjenu fotografiji. Nakon toga je autorica izložbe, Sandra Vitaljić rekla da joj je velika čast što je upravo ona svojom izložbom prva otvorila vrata galerije.

Motivi njezine izložbe su pejzaži. No, to nisu samo lijepi pejzaži bez pozadinskog značenja. To su mjesta pomno odabrana, mjesta koja nose povijesnu vrijednost. Fotografije, naime, opisuju ljudske sudbine i patnje u logorima i ostalim mjestima u Hrvatskoj i austrijskom Bleiburgu za vrijeme Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.
Izložba, osim što ima umjetničko značenje i što prikazuje fotografsko umijeće autora, podsjeća na tragedije u povijesti čovječanstva.

Dio izložbe čini i tekst diplomiranog povjesničara Marka Smokvina-Marijića u kojemu stoji povijesna priča koja prati svaku fotografiju.

Izložba je otvorena do 10. lipnja.



Marina Puh

- 16:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta