MeGa KIT

četvrtak, 29.07.2010.

Završio Seasplash

Posljednji dan 8. Seasplash festivala protekao je u odličnoj atmosferi neumorne publike. Na glavnoj pozornici nastupili su Iration Steppas i Gentelman's Dub Club iz Velike Britanije te ST!llness i Postolar Tripper iz Hrvatske.
Na Soundsplash pozornici nastupili su hrvatski bendovi Kandžija, Oli Dobolli, Danny Bwoy, i DJ D-gree. A elektroničkom glazbom zabavili su Sergej (Sirup, Homemade, Burek), Arszenik (Sirup, Hartera), DJ Zert Iop (I), VJ Ladybome.
Potrebno je pohvaliti hrvatski bend ST!llness koji je atmosferu podigao do maksimuma. Riječ je o bendu koji stvara miješanu hip hop, reggae, drum'n'bass i HC glazbu te koji se uz pjevačke i rap vokale uvlače pod kožu slušatelja.
Gentleman's Dub Club efektima i miksanjem uživo zvučali su veoma energično. Iration Steppas jedni su od najpoznatijih predstavnika dub glazbe u svijetu! Izdali su dva samostalna steppers dub albuma: Original Dub Dat 1996. te Dubz From De Higher Regionz 2004. godine, s kojima su postigli veliki uspjeh. Svojim specifičim nastupom i energičnosti bili su pravo osvježenje festivala.
Hrvatski bend, Postolar Tripper Glazba dodao je još malo reggae, ska, hip-hop i funk ugođaja festivalu. Teme njihovih pjesama su neozbiljnije teme koje dopuštaju slušateljima odmor: babe, ljudi s kroničnim nedostatkom vlastita života, politika, lutanje, prijatelji i ostalo.
Seashplash je za one najzahtjevnije na koncu organizirao i zabavu.
Do sljedeće godine...

Marina Puh

- 13:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 24.07.2010.

Reggae užitak na Monumentima

Prošli je četvrtak, u prostorima bivše vojarne na Monumentima, započeo 8. Seashplash festival. Večer prvog dana festivala na glavnoj pozornici otvorilo je hrvatski ska bend Beetan Tone koji je odmah na početku zagrijao publiku energičnim nastupom. Svoju glazbu mladi glazbenici opisuju kao ska/dub/reggae/punk/rock mješavinu. Svirali
su pjesme Promjena, Pitam se i jos mnoge druge. Pjesmu pod nazivom Revolucija posvetili su trenutačnim zbivanjima u Varšavskoj ulici u Zagrebu. S obzirom na to da je riječ o veoma mladom bendu, iznenadila je njihova opuštenost na pozornici. Nakon zabavnog, glasnog nastupa Beetan Tone nastupio je francuski bend High Tone. High Tone je dub bend, opisuju ga skoro pa mistični elektronički zvukovi, koji su izazov za prave reggae ljubitelje. Svojim mračnom pojavom na pozornici zaintrigirali su publiku koja ih je pomno slušala.
Nastup su zaokružili vizualni efekti i karakteristična elektronski zvukovi
High Tone-a. Na kraju programa na glavnoj pozornici festivala veselo su na pozornicu istrčale tri glazbene poslastice - Las Balkanieras! Bend koji se sastoji od ženska vokala
koji dolaze iz Splita, Bosne i Rusije. Publiku su šarmirale svojim provokatnim plesanjem i šarenom odjećom. Osim što su glazbenice one su i vrhunske zabavljačice. Mješavinom njihovog crnog humora uspjele su opustiti publiku do kraja. Njihove su pjesme na četirima jezicima: njemačkom, engleskom, hrvatskom i ruskom. Publici su priuštile nezaboravan glazbeno - glumački događaj!
Za one najizdržljivije festival je osigurao tri manje pozornice, koje su Dj-evi 'držali' do kasno u noć. Pravi reggae ugođaju doprinijeli su i bogati štandovi sa vegetarijanskom
kuhinjom, raznim suvenirima, majicama, torbicama, bedževima, nakitom i ostalime.
Sinoć su na glavnoj bini nastupali britanski Iration Steppas i Gentelman’s dub club te dva hrvatska benda ST!llness i Postolar Tripper.

Marina Puh

- 19:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 21.07.2010.

Sutra počinje 8. Seasplash festival

U četvrtak 22. srpnja, počinje 8. Seasplash festival u prostorima bivše pulske vojarne "Monumenti". Festival će ugostiti poznata imena strane i domaće glazbene scene.

Tako će prvi dan festivala otvoriti francuski bend High Tone, vodeći predstavnici dub scene. Glazbenici stvaraju dub glazbu, svirajući bubnjeve, gitaru, bas i klavijature, zajedno s DJ Twelveom. High Tone vodi slušatelja na glazbeno putovanje povezivanjem tradicijalnog i modernog zvuka.

Na glavnoj sceni Festival će ugostiti ženski trio Las Balkanieras. Las Balkanieras je o vokalni trio iz Düsseldorfa. Njihovu glazbu opisuju kao mix turbo-trash-electro-folk-pop kombiniran s reggaeom, ska i melosom.

Na samom kraju glazbene večeri nastupit će mladi hrvatski bend Beetan Tone. Do sada su gostovali na pedeset koncerata diljem Balkana, a u Zagrebu su dva puta rasprodali Kset. Svojim energičnim ska/dub/reggae/punk/rock ritmovima zatvorit će prvi dan Seashplasha koji traje do nedjelje, 25. srpnja.

Marina Puh


- 22:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 19.07.2010.

Otvorena 57. Pula!



Prošle subote u pulskoj je Areni otvoren 57. festival igranog filma u
Puli. Baletni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke na skladbu „Šetnja kroz mjesto“ talijanskog skladatelja Ennia Morrriconea, izveo je scenu iz filma Giuseppea Tornatorea „Malena“. Osim, baletne izvedbe, publika je imala priliku uživati i u izvedbama
talijanskog trubača Mauro Maur.
Nakon 'formalnog' djela uslijedio je vatromet koji je ofarbao zvjezdano pulsko nebo.
Prvu večer festivala obilježili su filmovi The Show must go on redatelja Nevia Marasovića i Samac Toma Forda. Glavnu ulogu u filmu The show must go on ima Filip Dogan
kojega tumači Sven Medvešek, uspješni producent reality showa koji traje 180 dana, a ukućani su šestero ljubavnih parova. Tijekom njihovog boravka izbije svjetski rat. Što je rat teži, gledanost reality showa raste, zbog čega Filip ukućanima taji vanjska zbivanja.
Samac jue film modnog dizajnera i redatelja Toma Forda. Radnja filma se odvija za vrijeme kubanske krize gdje je u prvom planu 52-godišnji homoseksualni profesor George Falconer, koji se pokušava vratiti u normalan život nakon smrti partnera Jima.

Marina Puh

- 16:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 16.07.2010.

10. rođendan kazališta Ulysses

Dana 10. srpnja 2010., s početkom u 21:30 sati u pulskoj Areni kazalište Ulysses proslavilo je svoj deseti rođendan. Desetogodišnji rad Kazališta podržala su poznata glazbena i glumačka imena među kojima: Josipa Lisac, Vanessa Redgrave, Darko Rundek, Kemal Monteno, Livio Morosin, Goran Navojec, Zlatko Vitez, Saša Lošić, Ivanka Mazurkijević, Đorđe Balašević i mnogi drugi.
Na samom početku proslave inicijator teatra, hrvatski glumac Rade Šerbedžija, pozdravio je mnogobrojnu publiku te predstavio kazalište Ulysses ispričavši njegovu povijest djelovanja.

Kemal Monteno je svojim starim hitovima podigao atmosferu u Areni; tako su se mogli čuti stihovi pjesama „Nije htjela“, „Nekako s proljeća“ i „Daleko“. Nisu samo pjevači pjevali, i glumci su pokazali svoje pjevačjke vještine! Dražen Čučak i Maja Posavec glumci koji su zajedno glumili u predstavi Ulyssesa "Romeo i Julia '68" također su pokazali svoje
vokalne sposobnosti. Hamlet Kazališta, Goran Navojec otpjevao je poznatu skladbu „What a wonderful world“, a kao što se i očekivalo svojim je šalama nasmijao sve prisutne.
Publika je bila oduševljena Balaševićem te gostima večeri, glumcima: Francom Nerom i Vanessom Redgrave. Citirali su pjesme starih
kantautora, Jimmy Cox-a i Wesley Wilsona.
Livio Morosin, kao predstavnik istarske glazbe, nastupio je sa svojim dugogodišnjem prijateljem i suradnikom Šerbedžijom.
Pred kraj slavlja nastupio je i Darko Rundek izvevši hit „Apokalipso“. Večer je zaključila slavna Josipa Lisac koja je nastupila s Vladom Kreslinom i Šerbedžijom. Između ostalog, nastupili su još slovenski
glumac Jure Ivanušić, glazbena grupa Putokazi, pjevačica Stampeda Ivanka Mazurkijević, glumac Zlatko Vitez i Mostarska Simfonietta.

Marina Puh

- 12:25 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 11.07.2010.

Fotoreportaža - Odiseja u pulskoj Areni


Fotografirao: Josip Balta




- 18:26 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 08.07.2010.

Uskoro 6. Festival uličnih čarobnjaka

Festival uličnih čarobnjaka – FUČ je međunarodni ulični festival profesionalnih umjetnika i skupina koje djeluju izvan institucionalnih kazališnih kuća i cirkusa te djeluju i žive od uličnog izvođenja. Festival će prikazati suvremene pristupe uličnom kazalištu oslanjajući se na svjetski trend koji kombinira ples, glazbu i žongliranje, ali i zahtjevnije vještine poput hodanja po žici i konopu, rad s trapezom i svilom te razne akrobacije.
Ovogodišnji, 6. FUČ održat će se od 9. do 11. srpnja u Puli i Šišanu.
Glavni program odvijat će se na Forumu, Portarati i na Trgu sv. Tome u večernjim satima. Među izvođačima se ističu grupe IBONOBI, koja izvodi točke na štapu visokom oko 4 metra i PICCOLO CIRCO VOLANTE, talijanski duo koji izvodi akrobacije na špagi.
Sve tri festivalske večeri završit će plesom s vatrom i pirotehnikom.
Fučkalica – posebni program za djecu pretvorit će u subotu, 10. srpnja Park Grada Graza u dječje carstvo i igralište, gdje će se održati dvije radionice za djecu i kojima će se izrađivati marionete. U Parku će biti postavljena i izložba dječjih radova vrtića Dobrilići, na temu „Cirkus: što je to“, a djeca koja se zateknu u parku cijeli će dan imati prilike sudjelovati u stvaranju izložbe Moj park – Moja Fučkalica. Održat će se i tri predstave za djecu, od kojih se izdvaja ona Lutkarskog kazališta Šid, Čarobnjak iz Oza, koja radnju priča isključivo neverbalnom komunikacijom i lutkama.
FUČ – Dobar susjed održat će se 11. srpnja u Šišanu. Izvođači FUČ – a izvest će svoje predstave za mještane i goste Šišana, koji je ujedno i domaćin festivalskog kampa.

Program Festivala je besplatan.

Martina Rojnić

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 03.07.2010.

Stiže nam 8. Seasplash Festival

I ove godine, počevši s 22. srpnja, počinje 8. Seasplash festival na Monumentima u Puli. Započeo je kao dvodnevni program na dvije pozornice, a danas donosi bogat četverodnevni program na pet pozornica. Seasplash festival pokrenut je na punk-rock generacijama s početka 90-ih, koje su uvijek uživale u festivalskom programu različitih stilova muzike. Seasplash je aktivan tijekom čitave kalendarske godine, no vrhunac festivala održava se u ljetnom teminu na Monumentima u Puli. U zimskom periodu organizira se Wintersplash festival u Zagrebu, s mnogo manjih mjesečnih turneja.

Novost ove godine je Seasplash Summer Program, koji se od početka lipnja do polovice rujna odvija na Fort Punta Christo u Štinjanu, u blizini Pule.
Festival će ovoga ljeta ugostiti glazbenike: Lutan Fyah (reggae zvijezda, s pratećim bendom), High Tone (skup francuskih i europskih dub bendova), Iration Steppas, Channel One Sound System, Weeding Dub, Exodus (bastioni engleske, francuske, tj. svjetske dub & sound system kulture), Gentlemans Dub Club (mladi dub bend), Smith & Mighty (drum'n'bass dvojac), RSD (solo dubstep projekt Roba Smitha aka RSD iz Bristola),
Elvis Jackson (iz Slovenije, jedan od najuspješnijih bendova iz regije posljednjih godina). Od domaćih izvođača nastupit će: ST!llness, Kandžija, Postolar Tripper, Las Balkanieras, Bamwise, Beetan Tone.

Za vrijeme cijelog festivala, gostima je omogućeno besplatno kampiranje i besplatno parkiralište. Jednodnevna ulaznica stoji 90 kuna, a za sve festivalske dane 270 kuna.

Marina Puh

- 14:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Anno Domini – Posljednja patnja

Na Danteovu trguu je 1. srpnja navečer započeo Međunarodni kazališni festival PUF. PUF je osnovan 1994. godine na inicijativu četiriju voditelja
izvaninstitucionalnih hrvatskih kazališta: Branka Sušca, Davora Mojaša, Nebojše Borojevič i i Romana Bogdana.
Ovogodišnji je Festival otvoren performansom pod nazivom Anno Domini – Posljednja patnja. Predstavu je režirao Yinon Tzafrir, umjetnički direktor kazališta ORTO-DA iz Tel
Aviva. Posljednja patnja nastala je u suradnji izraelskih i hrvatskih umjetnika. Riječ je o performansu bez riječi, koji je postavio pitanje o egzistenciji modernog čovjeka i njegove
sudbine.

Napisala i fotografirala Marina Puh


- 14:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta