Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/megakit

Marketing

Posjet istarskim freskama

Prošle kišne subote studenti Kulture i turizma, u sklopu kolegija Terenska nastava posjetili su Svetvinčenat, Žminj i Lindar obilazeći crkve u potrazi za istarskim freskama.

Studenati su se okupili na svetvinčentskom trgu potom se zaputivši na mjesto početka povijesti tog malog istarskog mjesta – u crkvu Svetog Vincencija, ujedno i njegovog zaštitnika. Crkva se nalazi na mjestu današnjega groblja. Jednobrodna je s tri upisane abside, a njeni zidovi sadrže tri sloja fresaka, s kraja 13., 14., i početka 15. stoljeća, ispričala je profesorica Martina Barada.

Posebno je zanimljiva po najopsežnijem istarskom ciklusu romaničkih fresaka s kraja 13. stoljeća, radu majstora Ognobenusa Trevisanusa.

Freske prikazuju biblijske scene (žrtva Abelova, Navještenje, Pohođenje, Raspeće...), kalendar (ilustracije radova po mjesecima) i scene iz života svetaca (ponajviše iz života sv. Vincenta).

Nakon posjeta Svetom Vincenciju, u crkvici sv. Katarine iz 14. stoljeća, oslikane freskama s početka 15. stoljeća, studenti su slušali priču o životu i smrti svetice - zaštitnice crkve.

Nakon toga, studenti su se zaputili u Žminj. Posjetili su crkvu sv. Antona Opata, čije freske predstavljaju sam vrh zidnog slikarstva srednjevjekovne Istre. Prema natpisu u crkvi, profesor Andrija Mohorovičić nazvao je ovu crkvu „malom bazilikom“.

Nakon posjeta Žminju, studenti su nastavili predavanje u Lindaru, gdje su pustim ulicama mjesta dospjeli do župne crkve sv. Mohora i Fortunata, a zatim do crkve svete Katarine.

Zanimljivost ove crkve je freska „Živi križ“, kako se inače u crkvenoj ikonografiji nazivaju prikazi gdje se četiri kraja križa pretvaraju u ruke koje se na takav način aktivno uključuju u povezivanje tematike freske: jedna ruka razbija vrata pakla, druga ključem otvara vrata raja, treća dokida stare zakone, a četvrta pokazuje na novu Kristovu crkvu.

Unatoč kiši koja je otežala i skratila posljednje predavanje, studenti su kao i uvijek na terenu, lakše i zanimljivije usvojili znanja o povijesti istarske kulture.

Martina Rojnić

Fotografirao: Josip Balta





Post je objavljen 17.05.2010. u 14:05 sati.