MeGa KIT

petak, 28.05.2010.

Franz Lehár



Franz Lehár, ili zbog svojih mađarskih korijena poznat i pod imenonom, Ferenc Lehár, skladatelj i dirigent rođen je 30. travnja. 1870. godine u Komarnu u Slovačkoj. Bio je sin vojnog dirigenta te od malena učio svirati glasovir, a s petnaest godina na praškom konzervatoriju upisuje violinu i glazbenu teoriju. Poznati skladatelj Antonín Dvořák daje mu tada savjet neka se ostavi violine i počne skladati.
Nakon završetka studija s dvadedest godina postaje najmlađi dirigent Vojnoga orkestra 25. pješačke pukovnije u Lučenecu (Slovačka), a nakon Slovačke dolazi u Pulu.

Od 1894.-1896. boravi u Puli kao dirigent Mornaričkog orkestra.

Očito je da mu je Pula bila velika inspiracija, jer u to vrijeme sklada svoju prvu operu Kukuschka, lirsku dramu u tri čina, koja je pod njegovim ravnanjem dijelom izvedena i u Mornaričkom kasinu. Tada je skladao i valcere Klänge aus Pola poznatiji kao Adria Walzer i Le belle Polesane.

Pulu napušta 1896. i odlazi u Trst kao dirigent pješačkog orkestra, a nakon toga u Budimpeštu i Beč.

Iz vojne službe izlazi 1902. da bi dirigirao u Beču na ljetnim priredbama u Prateru i u kazališnoj kući Theater an der Wien.

U Theater an der Wien je 30. prosinca 1905. premijerno izvedena opereta Vesela udovica koja postiže veliki uspjeh i danas je jedno od njegovih najpoznatijih djela.

U svom dugogodišnjem radu skladao je više od trideset djela, opereta, sonata, valcera i dr., a neka od njih su: Gold und Silber, The Count of Luxembourg, Paganini, The Tsarevitch, Friederike, Eva, Frasquita, Schön ist die Welt, The Land of Smiles, Giuditta.

Umro je 24. listopada1948. u Bad Ischl u Austriji. Danas se u vili koja mu je bila ljetna rezidencija nalazi muzej, a u gradu se tijekom ljeta održava Lehar Festival. Više o festivalu možete pronaći na http://www.leharfestival.at
Željka Barukčić






- 14:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

KIToteka

Ispunite anketu koja će nam pomoći da kreiramo blog prema vašim željama.
Anketa

Redovito čitajte: Josipove priče iz Austrije (ponedjeljkom), Turističke zajednice u Istri (svake druge srijede) i Turističke destinacije (svake prve srijede).

ČLANSTVO U MEDIJSKOJ GRUPI
Želiš li postati član/ica Medijske grupe! Ništa lakše! Javi se mailom: kitovci@gmail.com i već sljedeći tjedan možeš početi pisati! Požuri...

Javi se ako imaš novost, prijedlog ili komentar - čekamo te na našoj Google grupi!

Postanite dio naše društvene mreže MeGa KIT! Sudjelujte u razmjeni informacija putem naše Facebook grupe!

Opis bloga
Blog studenata, članova Medijske grupe Sveučilišnog preddiplomskog studija Kultura i turizamSveučilišta Jurja Dobrile u Puli
Čitajte o: novostima na Studiju, studijskiim posjetima, gostujućim predavanjima,
studentskim radovima, projektima i izložbama,događanjima i manifestacijama u kulturi i turizmu u Istri i Hrvatskoj...


Centar

Reagiranja

Sve reakcije, demantije, nadopune i netočne navode možete poslati na kitovci(at)gmail.com.

Pula-Kultura




Linkovi

Unipu.hr
Kulturistra.hr
Culturenet.hr
Monitor.hr
Kulturni centar mladih.hr
Kulturno-informativni centar.hr
Međunarodni centar za usluge u kulturi.hr

Brojač posjeta