Budite se s bolovima? Moguće da je u pitanju Vaš madrac

30.05.2017.

Budite se ujutro s bolovima? Da li Vaš madrac pokazuje znakove prekomjerne upotrebe kao što su udubine i grbe?





Da li je vrijeme za zamjenu?


Ako se dobro osjećate navečer prije sna, a budite se s bolovima onda je očito da se nešto dogodilo tijekom noći. Vjerovatno je za to krivac Vaš madrac. Moguće da je Vaš madrac u raspadnom stanju ili Vam ne pruža potrebnu potporu. U svakom slučaju, ukoliko se budite s bolovima vrijeme je da razmislite o zamjeni.


Novo > staro



2006. godine, sveučilište u Oklahomi izvršilo je i objavilo studiju koje je pokazala da je, neovisno o godinama, težini, visini ili spolu ispitanika, na kvalitetu sna i udobnost utjecala samo kvaliteta madraca na kojem su spavali.
Istraživanje je provedeno na 59 ispitanika koji su uspoređivali san na svojim madracima koji su bili stari nekoliko godina sa snom na novim madracima. Više od 62% ispitanika je izvjestilo manju bol u ramenima, vratu i leđima, 64% ispitanika je prijavilo poboljšanu kvalitetu sna dok je preko 70% ispitanika reklo kako im je san bio udobniji.
Prema Better Sleep Council, neprofitnoj organizaciji posvećenoj obrazovanju javnosti o zdravom spavanju, vrijeme je za novi madrac ako se počnete buditi ukočeni, s bolovima, trncima i slično, ukoliko se bolje naspavate bilo gdje drugdje osim u svom krevetu i/ili ako madrac pokazuje znakove prekomjerne upotrebe kao što su udubljenja i grbe.

Nadalje, budući da se svačije tijelo mijenja tijekom vremena, moguće je da se madrac, koji Vam je do jučer pružao odličan san, od sutra pretvori u noćnu moru.




Novi madrac


Koraci koje bi trebali pratiti prilikom kupovine novog madraca:

  • procijenite svoj trenutni madrac – ukoliko se prije navedeni uvjeti za zamjenu madraca odnose na Vaš madrac

  • naoružajte se znanjem – istražite trenutne dostupne tehnologije u svijetu Zdravog spavanja, nemojte da Vam pojmovi popust džepičastih opruga budu strani

  • dobro istražite i isprobajte madrace – koje punjenje Vam najviše odgovara (klasične opruge, džepičaste opruge, pjena, lateks..), koja tvrdoća (mekši, srednji ili tvrđi madrac) ..

  • osigurajte brigu o madracu – prozračivanje ukoliko je madrac od pjene, okretanje glava-noge, okretanje ljeto-zima (ukoliko madrac ima dvije strane) i slično



Za savjete o probavanju novog madraca i odabiru dimenzije, pročitajte naše prethodne postove ovdje.

Oznake: zdravo spavanje, madraci, san, madrac, Zdravlje, ugodan san, meblo, Meblo Trade, slatki snovi, meblo.hr

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.