Komentari

penetenziagite.blog.hr

Dodaj komentar (23)

Marketing


  • kako_ti_kupus

    i sam sam danas, kada sam vidio članak pomislio napisati nešto na tu temu, ali nisam. nisam iz razloga što je moj revolt daleko neumjereniji nego tvoj pa sam se suzdržao. iskreno mi je dragošto si se baš ti osvrnuo na predmetni događaj jer te smatram sabranim i staloženim čovjekom od iskustva. no, ujedno si me i isprovocirao tako da moram ostaviti svoj komentar. i ne, neću reči 'strašno' ali hoću očekivano. daklem:
    neovisno o tome o kojem je trgovačkom lancu riječ

    avatar

    15.06.2023. (16:48)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    evo prošlo mi vrijeme za uređivanje i provjeru teksta od umjetne inteligencije pa ponavljam što sam napisao. e neš sad zajebat stipu! copy/paste
    i sam sam danas, kada sam vidio članak pomislio napisati nešto na tu temu, ali nisam. nisam iz razloga što je moj revolt daleko neumjereniji nego tvoj pa sam se suzdržao. iskreno mi je dragošto si se baš ti osvrnuo na predmetni događaj jer te smatram sabranim i staloženim čovjekom od iskustva. no, ujedno si me i isprovocirao tako da moram ostaviti svoj komentar. i ne, neću reči 'strašno' ali hoću očekivano. daklem:
    neovisno o tome o kojem je trgovačkom lancu riječ svi se ponašaju isto, robovlasnički! radno vrijeme nekog trgovačkog lanca počinje u 07:00 sati dokradno vrijeme radnika koji radi jutarnju smjenu počnje u 06:00 sati, a nerijetko i u 05:00, međutim! trgovački lanci rade do 21:00 sati, a ovaj o kojemu je riječ do, 22:00 sati, u ljetnom periodu za vrijeme sezone radno vrijeme se porodužuje za jedan sat. no... sve bi to bilo regularno u skladu sa deklariranim radnim vremenom radnika ali tome nije slučaj nego pravilo da radnici, pardon, djelatnici ostaju i poslije službenog radnog vremena nekog trgovačkog lanca kako bi iza sebe 'očistili' prostor za jutarnju smjenu. of kors da kolegi nećeš ostaviti svoja 'sranja' jer i ti ćeš doči sutra u jutarnju smjenu. e. i u čemu je onda problem!? problem je u nepoštivanju propisa tj. zakona o radnom vremenu. ne znam kako zakon definira rad u trgovini, ali ono što znam da po nekim drugim propisima radnik koji radi na zahtjevnim poslovima to ne može raditi dulje od 6 (šest) sati i da nakon toga ima pravo na odmor u neprekidnom trajanju od 4 (četiri) sata, a nakon još jednog ciklusa od 6 (šest) sati neprekidan odmor od 12 (dvanaest) sati. i sad se u cjelu priču upleče kvalifikacija rada u trgovini odnosno, trgovačkim centrima, da budem konkretniji, jer nije sve isto radit u kvartovskom dućanu i u trgovačkom centru. po mom osobnom sudu rad u prodavača u trgovačkim centrima spada u kategoriju poslova sa izrazitim opterećenjem na poslu. pokušajte samo zamislit blagaknicu koja 4 (četri) sata skenira proizvode a potom 2 (dva) sata slaže police?! neki će reči: 'a neš ti muke skenirat'. ajde, provajte svaki od vas to radit svaki dan! dakako da ne znate što se događa nakon četri sata skeniranja, of kors. e pa kad ne znate ja ću vam kazat, događa se tupilo. da, da, dobro ste pročitali, totalno tupilo, isto kao kod zaštitara na porti neke istanove ili zgrade pod nadzorom. i sad, pokušajte zamislit da nakon popodnevne smjene, u 23:00 sati, jer u medijima je navedeno da se nesreča dogodila nešto prije 24:00 sata a da je djelarnica došla na hitni prijem u bolnicu poslije 00:00 sati. i sad se logično postavlja pitanje, 'tko je odgovoran?' nitko!

    avatar

    15.06.2023. (17:27)    -   -   -   -  

  • nema garancije

    Ako nešto napišem bit će van kontrole jer me ništa ne pogađa više od lošeg odnosa čovjeka prema čovjeku, u ovom slučaju poslodavca prema zaposleniku. Nažalost, sve su to samo "ljudski resursi" prema
    suvremenoj terminologiji koja totalno čovjeka gura u skladište
    nečega i uzima s hrpe. Onda se čude kako odlaze mladi..., bolje bi prošli da se ugroženi prijave udrugama za zaštitu životinja kao mace
    ili psi (poštujem obje vrste, mačke baš ne volim), barem bi se digla
    graja. Svega se nagledam po većim i manjim lancima jer me zanimaju
    uvjeti u kojima ljudi rade, jad i bijeda..., pozdrav, "svaka ti je na mistu"
    rekli bi ti u mom kraju:(

    avatar

    15.06.2023. (17:28)    -   -   -   -  

  • Annabonni

    Znam. Pročitala sam istu noć na našem lokalom portalu i zbunjena ostala, jer nisam očekivala da se takav rad odradjuje noću, ponoć, mlada žena pedesetogodišnjakinja.

    Može li se bolje organizirati posao ? MOžE i mora, jer, sad preko praznika silna mladost radi upravo po skladištima, s viljuškarima i ko garantira da se nešto slično ne bi moglo dogoditi.

    avatar

    15.06.2023. (17:45)    -   -   -   -  

  • modrina neba

    Svi sve vide ali nitko ne reagira kako bi trebao...kratko i jasno!!!

    avatar

    15.06.2023. (17:58)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    pa nastavljam dalje.
    i sad će te se vi čudit ka pura dreku, šta bi rekli purheri, kako to da nitko nije odgovoran!? kako to??? e pa evo jednog hipotetskog scenarija. 'službe' će izači na teren, a u predmetnom slučaju mjerodavna je služba zaštite na radu i državno odvjetništvo će se rukovodit njihovim nalazima. ako zakonom o radu u trgovini nije određeno drugačije mjerodavna će biti pravila o zaštiti na radu koja propisuje zakon i koja su regulirana internim aktom dotičnog trgovačkog lanca. inspekcija zaštite na radu može utvrditi samo jedno, da li su se propisi poštivali ili nisu, i ništa više!te na osnovi tog zaključka donineti sud o uzroku nesreće.
    no, ajmo sad sagledat i drugu stranu priče. uzmimo npr. da vi radite u nekom tegovačkom lancu i da vam poslodavac kaže da nakon redovnog radnog vremena morate, naglašavam riječ morate ostati još sat remena i da će vam to bit plačeno kao prekovremeni rad, ali ne i kao noćni jer se noćni plača tek iza 23:00 sati, da li bi ste na to pristali? no prije nego odgovorite promislite o tome da je netko samohrani roditelj, supružnik čiji je sudrug bez posla, mlada osoba koja se mora skrbiti o roditeljima čija ukupna primanja ne prelaze 600 eura... dali bi ste pristali na 'prekovremeni rad' ili tražili novi posao?
    i onda se palamudi o demografskoj slici društva!? ali znate li šta je najgnusnine i što potvrđuje ove moje navode? trgovački lanac je dao službenu izjavu da će 'dati svu potrebnu podršku obitelji i svojim djelatnicima kako bi prebrodili ovaj traumatični događaj'. podršku?!!!! ej!!! kao da kažu, 'nije do nas'

    avatar

    15.06.2023. (18:01)    -   -   -   -  

  • Lastavica

    Ostala sam bez riječi.

    avatar

    15.06.2023. (18:04)    -   -   -   -  

  • Nisa

    Neću reći strašno, više je to nego strašno...
    Ovo što Kupus govori, muž mi je radio na poslu na kojem je za godinu dana staža imao pola godine beneficiranog radnog staža, čisto da imaš uvid u prirodu posla i uvjetima u kojima je radio. Do privatnika, tada je beneficirani staž smanjen na tri mjeseca, ali nebitno sad.
    Bilo je tu svakakvih situacija od manjih do težih ozlijeda, u skoro 20 godina staža i nažalost par smrtnih slučajeva.
    Prvo je izlazila na teren zaštita na radu i uvijek, ali ama baš uvijek je uzrok i posljedica nesreće bila neadekvatna zaštita i oprema.
    Nikoga se nije pitalo zašto i kako je moguće da radnik na tim mjestima ima neadekvatnu zaštitu, to nikome nije bitno, uvijek je bio radnik taj koji je bio kriv jer se nije pridržavao iste ili jer nije prijavio oštećenje opreme ili jer nije nosio odgovarajuću kacigu ili...ma da, poanta je uvijek ista.
    Kada su odbijali radit u uvjetima za koje su znali da su neprimjereni za taj posao i potencijalno opasni dobivali su opomene, skidalo im se s plaće zbog neučinkovitosti i destimulacije, ako si mislio radit, radit si morao s onim što ti oni daju i kako ti oni kažu, na to si pristao, pa što se imaš još i bunit.
    Na kraju balade, muž mi već godinama radi van naše domovine. Ne raste ni tamo samo cvijeće, ali su uvjeti i odnosi prema čovjeku ipak dostojni čovjeku.

    Prošlo ljeto su bageri pored zgrade mi kopali temelje za novu trafostanicu. U jednom momentu su pokidali kablove, eksplozija, prasak, ludilo. Jasno, radnici su bili krivi, nije bitno što se posao obavljao u popodnevnim satima kada više nitko nije navodio gdje je uzemljenje strujnih kablova, čovjek u bageru ili kojem već stroju je bio kriv za materijalnu štetu koja je nastala. I srećom, bila je samo materijalna šteta.

    Bojim se da će i u ovom slučaju biti po onoj zgodnoj brigo moja pređi na drugoga, pa će se uzrok nesreće pripisati ljudskom faktoru, pa i nego kojem će drugom.

    avatar

    15.06.2023. (18:45)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    Svi smo mi odgovorni zato što se ovakve stvari događaju.

    U tim boljim svjetovima stvari bolje funkcioniraju jer građani prijavljuju nepravilnosti, i inzistiraju na tome da se rješavaju, mi za razliku od njih laprdamo po fejsovima i blogovima.

    avatar

    15.06.2023. (19:16)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    u tim 'boljim svjetovima' supatniče lako nađeš novi posal u ovom našem skupljaš boce ako išta kažeš. zato.... nemoj palamudit, pliiiiz, nije da neznaš

    avatar

    15.06.2023. (19:24)    -   -   -   -  

  • Supatnik

    I šta ćemo sad, mučat i umirat u prešama, inače i kod nas se bez problema nade drugi posao, i vrime je da lagano napustimo te socijalističke mantre

    avatar

    15.06.2023. (19:30)    -   -   -   -  

  • kako_ti_kupus

    ae. u nekom novom trgovačkom lancu koji se upravo otvara u splitsko-dalmatinskoj županiji kao sinomimu nezaposlenosti u lijepoj našoj, ali... avaj, evo stigla sezona pa se traže čistačice apartmana i jahti. ccc

    avatar

    15.06.2023. (19:39)    -   -   -   -  

  • morska iz dubina

    Zakon o radu, Zakon o zaštiti na radu, osposobljenost za rad na siguran način, atest strojeva i uređaja s povećanim opasnostima, ozljede na radu.. popis neophodnih uvjeta je poduži ....u velikom broju slučajeva sve završi u područje ničije brige i nadležnosti...lanac pranja odgovornosti, uz koruptivno sudstvo, je nevjerojatan....reći da je ovo strašno je ništa i premalo....jedno ljudsko biće je došlo na posao al se nije vratilo kući, zavijenost u crno...u našim malim životima dosta je brojka jedan da nam se sve uruši....profit je iznad malog čovjeka, humanizam i ljudsku osviještenost ne treba ni tražiti.....nespojivo je s kapitalom i tržišnim poslovanjem kojem teže sva društva.....kad si između čekića i nakovnja moraš očekivat da ćeš ponekad dobit čekićem po glavi, a nakovanj uvijek bez krivice...:-((((((((

    avatar

    15.06.2023. (21:17)    -   -   -   -  

  • Viatrix

    Velika tragedija.

    avatar

    15.06.2023. (22:50)    -   -   -   -  

  • Sarah

    I, koje će biti posljedice? Kada bi samo kaznili masno vlasnika i zatvorili taj dućan, to ne bi vratilo ženu u život, al možda bi se slični izrabljivači malčice zabrinuli.
    Mene to užasno rastužuje i ljuti. Pa 21 st., pa EU. Pa ljudski život tako besmisleno izgubljen. Velika sramota za sve.

    avatar

    16.06.2023. (00:04)    -   -   -   -  

  • luki2

    Upravo tako - sve si savršeno analizirao....Na žalost, to je cijena kapitalizma...Što se htjelo, to se dobilo....Samo daj novce, novce, novce, novce:(((( Pozdrav!

    avatar

    16.06.2023. (00:28)    -   -   -   -  

  • White Lilith

    ljudske izume ljudska zločestoća (nestručnost, nemar, neodgovornost, megalomanija) odavno okreće protiv ljudi...vjerujem da je napredak, izumi, znanost nužna, ali uz veliku moć ide i velika odgovornost....koliko smo odgovorni? prije svega prema sami sebi...i ne, ne mislim sad na stradalu (nažalost), već uopće na zahtjeve koji se stavljaju pred nas u životu (profesionalno, osobno, obiteljski....) a uz neodgovarajuće uvijete i uz presing da ih ispunimo...nije nimalo čudno da se svi ponekad osjećamo kao u preši...:(

    avatar

    16.06.2023. (08:44)    -   -   -   -  

  • j.

    hvala svima od srca na komentarima
    nisam imao na umu mogućnost da preminula gospođa može dati otkaz ako joj se ne sviđa raditi u jednom trgovačkom lancu (i onda da se zaposli u drugome); navodno čak - kako danas čitam - da je živjela vrlo blizu i radila dugi niz godina u istom tom dućanu; tako da je zapravo pomalo bila i suvenir tog dućana; to je nešto što se sigurno ne može kupiti i platiti novcem i upravo je to ono što nam život čini ljudskim, podnošljivim i boljim
    ja bih se zadržao na tome da ljudi, ne sustav - kvragu i sustav, sustav nikada ne može biti bolji nego li su ljudi koji ga čine - vode brigu o tome da ako jedan ode tamo gdje je opasno, to ne smije, jednostavno ne smije - činiti bez da netko drugi brine o njemu
    eto, to je sve što sam želio reći ovim postom; čini mi se da tu nema toliko problema sa pravilima, nalazima, protokolima - ionako će tu na koncu biti ustanovljeno da je radnik kriv, kako bi drugačije bio; ono što je važno - to je da ljudi brinu jedni o drugima - ili da im je svejedno...

    avatar

    16.06.2023. (17:09)    -   -   -   -  

  • Potok42

    Definicija profita (u širem značenju, nagrada poduzetniku za preuzimanje rizika i rukovođenje. Profit je razlika između ostvarene cijene proizvoda i troškova plaćenih kao cijene utrošenih materijala i drugih proizvodnih inputa) objašnjava život i smrt radnice. Radnik je tamo neki trošak,a poduzetnik je gospodar, koji želi nagradu za rizik i rukovođenje. Pohlepa ke konstanta. Životi radnika i njihove plaće su u funkciji profita
    Takav sustav naziva se kapitalizam. Kod Žižeka sam pročitao da prije zamisliv smak svijeta, nego kraj kapitalizma. On je vječan, neuništiv. I dok je tako radnici će stradavati u društvu koje štiti bogate, a eksploatira nemoćne, nezaštićne. Jer, politika je na strani napretka koji donosi veće prihode zajednici.

    avatar

    16.06.2023. (18:04)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    dogodilo se u bj, u drvnoj industriji. ista ovakva situacija. drugi put je bilo da žena ostane bez ruke. mediji nisu ništa pisali jer mediji svašta ne napišu.

    avatar

    17.06.2023. (01:50)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Ako se dogodilo ovako kako je napisao @kupus, da se ulazi u prešu kako bi se nogama gnječio karton, mislim da je već samo to, ako bi se utvrdilo da je bio takav nalog od poslodavca ili predradnika, kazneno djelo samo po sebi. Ne postoji apsolutno nikakav razuman razlog koji bi mene mogao natjerati da ulazim u nekakvu prešu, pa čak i ako je isključena iz struje! Jedan problem koji se slabo kod nas apostrofira jest strah koji ljudi imaju pred svojim rukovoditeljima, mi još uvijek masovno imamo kmetski mentalitet poslušnosti i netalasanja. Drugi problem je činjenica da svi mi često odrađujemo stvari na automatskom pilotu, to je način života pripitomljene životinje u relativno sigurnim uvjetima urbaniziranog društva. I onda se dogodi da roditelj ostavi dijete u automobilu na plus pedeset na velikom korporativnom parkiralištu, misleći sve vrijeme da je odvezao dijete u vrtić. Ja sam jučer sa suprugom bio u jednom trgovačkom lancu, i kad smo već bili pred samoposlužnim blagajnama, sjetim se da nisam uzeo jedan važan artikl. Vratio sam se po njega i na povratku prema blagajnama vidim kako neka žena prebire po veoma sitnom i trulom krumpiru. Stavim taj svoj artikl sastrane i maknem prvu i drugu kašetu krumpira, znajući od ranije da je u trećoj, najdonjoj, odličan krumpir. Žena mi se srdačno zahvalila, ja sam nastavio prema blagajni, obavili smo plaćanje, otišli kući. Kasnije navečer vidim da nema tog važnog artikla koji nam je potreban za današnji ručak. Uzeo sam račun - nema ga ni na njemu. Ništa mi nije bilo jasno, našao sam se u tupilu, jer jasno znam da sam ga uzeo s police i nosio prema blagajni. Rekonstruirajući slijed događaja otkrivam da su "krive" one kašete s krumpirom - nakon što sam pomogao onoj gospođi da se dokopa boljeg krumpira, zaboravio sam uzeti taj artikl koji sam privremeno stavio sastrane. I nisam to primijetio ni na blagajni, ni doma kad smo vadili stvari iz vrećica. Tako se isto događaju i nesreće na radu - ljudi kasnije govore kako nemaju pojma što im se dogodilo, kud su se zamislili, zašto su učinili neki pokret koji inače nikad ne čine, itd.

    Jedno drugo pitanje je meni zastrašujuće - kroz kakve silne agonije čovjek može prolaziti u takvoj jednoj preši, ili ispod kotača autobusa, ili zatrpan ispod ruševina, ili u rudniku, prije nego što umre! Ovaj svijet u koji smo se rodili zastrašujuć je već samo zbog toga, zbog realne mogućnosti da se to dogodi svakome od nas. Kao mlađeg tinejđera prestravljivala me spoznaja, ili činjenica, da čovjek može sam sebi oduzeti život, ali da može i drugom čovjeku oduzeti život! Sama mogućnost da to možemo za mene je bila užasavajuća. I nema olakšavajućeg odgovora na takve mučne činjenice života.

    avatar

    17.06.2023. (09:34)    -   -   -   -  

  • Mariano Aureliano

    Čini mi se veoma bitnim ovo što kaže @supatnik: "U tim boljim svjetovima stvari bolje funkcioniraju jer građani prijavljuju nepravilnosti, i inzistiraju na tome da se rješavaju..." Cijeli život govorim - kad bi barem 20% ljudi redovito davalo povratne informacije svim javnim službama i servisima, trgovcima, rukovoditeljima, ali i svojim najbližima, susjedima, prijateljima, kolegama, svijet bi bio puno bolje mjesto za život. Davanje ili nedavanje povratnih informacija, reagiranje ili nereagiranje, građanska odgovornost ili indolencija, čine razliku između razvijenih i zapuštenih društava. Prije petnaestak godina u nekom snijegom zatrpanom ruskom gradu, u velikom trgovačkom centru, pod teretom neočišćenog snijega urušila se velika staklena kupola i ubila dobar broj kupaca. Bilo je predbožićno vrijeme. Kasnije su neki kupci govorili kako su opazili da je kupola zatrpana snijegom, ali su svi odreda pomislili: "Pa valjda ima tko o tome brine, sigurno postoje stručne tehničke službe, ne ovise valjda o meni hoću li to prijaviti ili ne." Četiri oka vide puno bolje nego dva, a četiri tisuće očiju u nekom trgovačkom lancu vide doslovno savršeno, pa ipak, zbog idiotizma u glavama umrtvljenih "civiliziranih" ljudi događaju se silne tragedije.

    avatar

    17.06.2023. (09:49)    -   -   -   -  

  • j.

    sjajno je ovo kuda je rasprava otišla, pogotovo si ti Mariano dao veliki obol... da, valjda je i do toga da se stvari prijavljuju, da se nekako reagira, da se ne prešuti, ne zažmiri, ne postupi na način "ima tko će o tome brinuti" :)

    avatar

    17.06.2023. (21:56)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...