Komentari

recenzijefilmova27777.blog.hr

Dodaj komentar (21)

Marketing


  • TEATRALNI

    Trilogija zagrebačkog klasika film (1970) predstava (2017) i tv serija (2021)

    avatar

    15.03.2023. (22:02)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Idem prek Šnidaršiću :)))) ....kad me virusi prođu.

    avatar

    15.03.2023. (22:03)    -   -   -   -  

  • luki2

    Ja sam stalno Kod Žnidašića :))) ( "Jutro poezije"). Danas je naziv Pod starim krvovima. Unutra isto kao kad se snimao film, a to je šarm i srce toga mjesta. Odlično si napravio trilogiju; film je odličan - ali neće me mrziti pogledati ponovo, a valjalo bi vidjeti predstavu. Na žalost, Pericu nisam uspjela ispratiti. :(((( Sve u svemu - odličan! Samo, molim, obrati pažnju na gramatiku. Ljubim!

    avatar

    15.03.2023. (22:39)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    Kratak noćni pozdrav... i - da...zvala sam je danas...ne javlja se

    avatar

    15.03.2023. (22:52)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -LUKI-1.zahvaljujem na komplimentima 2.aj da skinem(o) s dnevnog reda primijedbe pa ćemo Šnidaršića i zg klasik kao šećer na kraju po principu najbolje uvijek ostavi za kraj. Ne znam u kojem djelu teksta "šteka" gramatika (što je tehnički moguće) samo ja nisam kao drugi blogeri (nisam ovdje zbog gramatike i pravopisa) nego zbog približavanja filmsko-kazališne umjetnosti javnosti niti sam lektor profesor jezika niti me to iskreno zanima niti kad sam u zdravom stanju pod virozom još manje. Jedino što mi je važno je da tekst bude nedvosmislen i kristalno jasan a za gramatičku ispravnost mi je sve ravno nikad se niti nisam vodio tim principom sve što nakucam je ravno iz trenutka inspiracije i jedino što mi je važno je da to bude napisano dok su još stvari u sivim stanicama a ne da izgleda gramatički perfektno. Poanta posta stoji ako i nije po gramatičkom ps-u i to je jedino što mi je važno drugo me se ne tiče. A sad idemo redom: Malo sam prelisato povijest "starih krovova" i to postoji još od (ako se ne varam ali tu negdje) 1830 godine, ne znam kak se ranije zvalo ali popularno se zove "kod Šnidaršića" ni manje ni više nego zbog filma pošto je ta birtija bila korištena za set.To je zapravo samo popularno ime koje nikad nije bilo službeno iako su govorili da je baš u tridesetim godinama prošlog stoljeća postojao gostioničar Žnidaršić ali ne na gornjem nego donjem gradu pa da je on bio inspiracija za lik gostioničara Šnidaršića u filmu nažalost ne sjećam se adrese na kojoj sam pročitao taj podatak ali ako se sjetim linkat ću ga naknadno. Vidio sam ambijent i nakon nedavne adaptacije zadržali su stari klasik a interijer je dekoriran slikama s antologijskim Šafranekovim citatima :)) Predstava je na rasporedu ove datume na koje sam dao link u postu pa eto uskoro će biti šanse da pogledaš jedan od tih dana ja imam preuzetu iz nedavnih vremena kad se još dalo gledati online pa se rado na nju vraćam ali ipak zašto ne bi pogledao živu scenu ponovo kad se već nudi, čast alternativnom načinu ali uživo je uživo. Baš sam se razočarao kad sam vidio da je su skinuli velikog Pericu sa yt-a iako me ne čudi sve što valja uvijek useru ljub.

    -SHADOW-Baš mi je žao :( ali nadam se da je ok i da nas s distance prati i uživa u našim postovima otpozdravljam.

    avatar

    15.03.2023. (23:07)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    Da, to se i ja nadam.

    avatar

    15.03.2023. (23:15)    -   -   -   -  

  • sewen

    Povodom predstave Velo Misto, odgledao opet seriju. Al nadam se uskoro i predstavu odgledati! Pozdrav iz Dijaspore....

    avatar

    17.03.2023. (11:17)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -SHADOW-Zapravo ja želim vjerovati da je tako

    -SEWEN-Sve predstave su rasprodane pa nisam gledao ali vjerujem da rastura kao što je rasturila i kazališna adaptacija "tko pjeva zlo ne misli" pozdrav iz Hrvatske u dijasporu.

    avatar

    17.03.2023. (11:44)    -   -   -   -  

  • NF

    predstavi je vjerojatno hendikep bila zbilja virtuozna gluma u filmu, pretpostavljam, predstavu nisam gledao.

    avatar

    17.03.2023. (21:39)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Je gluma u filmu je virtuozna ali je i u predstavi, ekipa zagrebačkog HNK je na razini zadatka interpretacije glavnih filmskih uloga kao i kod Relje Bašića i Franje Majetića na filmu, naravno ekipa u predstavi ima svatko svoj način kreacije i interpretacije uloge ali su uvjerljivi kao što su i filmske legende. A poanta predstave je bila samo prenošenje filma u kazalište ni više ni manje možda i svojevrsni eksperiment a ispalo je puno više od toga. U predstavi je puno stvari koje se mogu sagledat kao nadopuna filmu jer obuhvaćene su stvake tog vremena koje film nije uključivao (radio, vijesti o aktualnoj političkoj situaciji reklame radio-drame a i "caku" na koju su se Fulir i Šafranek pomirili nakon one prijelomne scene kad mu je ovaj zavodio ženu) Kod predstave mi se još sviđaju i "multipraktične" uloge koje nadopunjavaju glavnu glumačku postavu, to su uloge koje prate glavnu ekipu na sceni pa su u jednom kadru susjedi u drugom izletnici na samoborčeku parovi na travi, radio-naratori i gosti na vjenčanju. To je bila ideja popunjavanja scene koje je ključno da bi realiziralo priču istu onoj filmskoj a opet s razlikom koju je najobjektivnije i gledati kao nadopunu filmu. Par portala je već pisalo "tko voli film voljet će i predstavu" dijelim taj dojam 120/100 a kod drugih kako kod koga...drago mi je da je kod većine tako kao i da je zagrebački klasik dobio trilogiju u obliku filma predstave i serije.

    avatar

    17.03.2023. (21:55)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Kad vidim Mirjanu Bohanec u susjedstvu, često prevrtim film unatrag :)))

    avatar

    18.03.2023. (07:39)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    A je, lijepo je to ne znam što je mene navelo da par dana prije ovog posta pogledam film ali jesam pa predstavu a onda me je domino efektom povuklo da izvrtim videe s dana otvorenog trga od prije nepune 4 godine. Nego skoro zaboravih, slobodno ti ga je prevrtit i praktično ne samo u sivim stanicama :D

    avatar

    19.03.2023. (20:08)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Čitam tvoje postove i mislim, kolike stvari ne bih znala da nije tebe...

    avatar

    20.03.2023. (07:20)    -   -   -   -  

  • Magicmax

    I haven't heard of it until now.

    avatar

    21.03.2023. (21:09)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Je, je... Stariji filmovi su super, a ovo je klasik. ;)

    avatar

    21.03.2023. (22:18)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -MAGICMAX-Im glad you herad even now :) its classic film adaptation of lives in 30's last century comedy genre theatre show premiere in 2017 is same adaptation film on theatre with few inovations like radio from thirties tv series is in 60's thirty years later.

    -POZITIVKA-Kažu najbolji hrvatski film...ja bi rekao najbolji zagrebački svakako, kao filmoholičaru mi je teško izdvojit baš najbolji na nacionalnoj razini jer imam favorita i u klasicima i u novijoj produkciji ali da definitivno tkpznm je moj broj1 iz kategorije klasika kao i u kategoriji zagrebački filmovi-najcool zagrebački film svih vremena.

    avatar

    21.03.2023. (22:48)    -   -   -   -  

  • Dust in the wind

    Ma ovo je genijalno! Uopće nisam imala pojma da postoji nastavak :) Inače mi je cjelokupan mjuzikl predivan!

    avatar

    22.03.2023. (00:04)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -MECA-Hvala hvala, zato i blogam da bi znali oni koji ne znaju i da bi gotivili oni koji znaju :)

    -LUCIDNA AURORA-Da, postoji u obliku predstave od 2017. (iako je predstava adaptacija filma u kazalište) ali ima svojevrsna odstupanja scenografija je nadopunjena radiom i aktualnostima tog vremena pa na predstavu gledam i kao nadopunu filmu, a tv serija je isto izvanredna stvar nadovezuje se na orginalnu radnju 30 godina kasnije.

    avatar

    22.03.2023. (11:43)    -   -   -   -  

  • starry night

    Puno ti hvala na predivnom postu punom svježih informacija o najdražem mi filmiću, ovo je poslastica, što je bilo dalje s likovima, zanimljivo, iako je meni Franjo naj faca u filmu i upravo njega najviše volim gledati kad si vrtim film, kupila sam si CD u knjižari u Bogovićevoj, a i Majerovu knjigu Svjetiljka na Griču imam s Dnevnikom Očenašeka i Dnevnikom nalog Perice, i sad mi ti daš nastavak najljepše zagrebačke priče čiji šarm je simbol nas Zagrepčana, Tko pjeva zlo ne misli, Dnevnik Očenašeka i Grička vještica, to je naš Zagreb, to su naše priče, dodajem tu i Toma Gotovca i njegov opus o Zagrebu pod devizom "sve je to movie".

    Prekrasan informativan post za nas fanove nezaboravnog Tko pjeva, zlo ne misli. A tek pjesmica kad sviraju podoknicu u sunčanom zagrebačkom dvorištu na početku filma:
    U gaju tom, kukavica kuka,
    bez dečka bit, svakoj je curici muka.
    On nek je gluh, suh ko komarac,
    kakav je, takav je, ščepaj ga, ne daj ga,
    jer je muškarac.
    Moja je ženica ptičica selica
    rado mijenja dom.
    Sad grli jednoga, pak onda drugoga
    ljubi dušom svom.
    Ljudi mi šapuću da trpim papuču
    i na glavi rog.
    Ženica brani se, ljubiti bližnje sve
    nalaže nam Bog!"

    A kad Franjo i Fulir sa sabljom se ganjaju oko stola, i Franjo se sakrije i veli mu žena da je Fulir otišao a on neće izaći iz ormara jer joj više ništ ne vjeruje i veli sinu "Perice, ti mi reci!", ma od prve do zadnje minute čisto savršenstvo :))

    Post ću naravno, pročitati još jednom i spremiti si ga.

    avatar

    24.03.2023. (11:25)    -   -   -   -  

  • Unusual suspect

    Od trilogije sam gledao samo film, naravno. Vidim da se spominje gore u komentarima Pod starim krovovima. Bio sad nedavno tamo na Jutru poezije kad mi je kolega s fakulteta predstavljao svoju prvu zbirku pjesama. Kultno je to mjesto, vidi se. A Zagreb mi sve više prirasta k srcu iako ne mogu podnijeti promet i gužve. Ipak sam ja "seljačić iz Varaždina" pa po defaultu preferiram manja mjesta i po mogućnosti da se dolazi pješke i/ili biciklom svugdje za max 15 minuta :D

    avatar

    24.03.2023. (11:34)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -STARRY-Franjo je legenda čast Fuliru ali Franjine izjave su antologija. Idem malo prek Šnidaršiću ja svoju ženu ne dam vređati to su oni mulci kod svete Ane točili bućkuriš mesto vina samo neke od njih "milijun" ovo je ušlo u antologiju i u ugostiteljstvu "pod starim krovovima" popularno "kod Šnidaršića" ambijent je dekoriran pločama sa citatima iz filma :) meni je drago da je film 2017.dobio svoju kazališnu adaptaciju koja je u nekim ključnim stavkama nadopunila film, osim radija i reklama tog vremena i senzacionalnog poteza kako je multipraktik ulogama popunjena scena ima i odgovor ili bolje reći razriješen je misterij kak su se Franjo i Fulir pomirili nakon što ga je ovaj ganjao sabljom po sobi :D u formi dnevnika malog Perice je filmska priča adaptirana u kazalište ali mali perica je samo u naraciji kao lik na sceni ne postoji i pred završnicu predstave čita iz dnevnika kak je Fulir bio pijan pa je zamijenio Franjinu ženu sa njenom sestrom "jer su slične" :D nedavno sam pogledao film i predstavu i u filmu taj detalj nije objašnjen u predstavi je, a da kazališna dramatika bude jača nakon scene vjenčanja u scenografiju je uključen prelet ratnih aviona da označi prekretnicu, prekid mira i početak rata. Majer je jedan od boljih književnika, to se vidi po adaptaciji njegovih knjiga na film, mislim da su "dnevnik malog Perice" i "dnevnik očenašeka" njegove najpoznatije knjige. Kad spominješ cd to me sjetilo da preuzmem film i spremim ga prije nego ga opet brzinom svjetlosti maknu sa kanala, predstavu sam preuzeo kad se moglo, što se tiče tv serije nažalost niti to nije online dostupno iako je donedavno bilo, iz zagrebačkog klasika je napravljen izvanredan televizijski projekt o životu likova u šezdesetim, još bi bilo bolje da su 2 glavna protagonista Franjo i Fulir živi pa da su i oni bili uključeni u seriju. Zahvaljujem na izvrsnom dodatku .Ps drago mi je da spremaš moje postove uživaj :)

    -UNUSUAL SUSPECT-Moram i ja skoro navratit od Gornjeg grada sam na dvadesetak minuta pješice ne zbog poezije doduše jer nisam nešto u tome nego zbog lokacije i ambijenta, a čuo sam da je i dvorište u kom je sniman film otvoreno i slobodno za obilazak. Znam da je svake godine u sklopu projekta dvorišta ne znam da li je otvoreno i izvan toga. Drago mi je da ti se sviđa Zagreb a što se tiče Varaždina on je urbana sredina i nekadašnji glavni grad

    avatar

    24.03.2023. (18:17)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...