Komentari

recenzijefilmova27777.blog.hr

Dodaj komentar (19)

Marketing


  • TEATRALNI

    Kontekst i interakcije su važni ne fokusiranje na same izraze po sebi.

    avatar

    21.01.2023. (14:00)    -   -   -   -  

  • starry night

    Upravo tako. Točn se osjeti kad je psoka u službi inteligenta, a kad u službi barbara nemoćnog artikulirati se drugačije, a pozornica naravno da u teatralizaciji stvarnog života će upotrijebiti oba tipa psovki i psovača, koje mediokritetus ni kao publika ni kao akter ne razlikuje.
    Izvrsno napisano.

    avatar

    21.01.2023. (14:19)    -   -   -   -  

  • The Art Of Being Yourself

    Nisam čitao taj Gavranov tekst ni gledao predstavu, ali siguran sam da Miro zna dobro odvagnuti kada, što i kako ubaciti. Čudno se zgražati na nešto što svi koriste, više ili manje.

    avatar

    21.01.2023. (16:46)    -   -   -   -  

  • j.

    Sjećam se da je Čadež ovog Gavrana sasjekao, meni je to bilo sasvim gledljivo, iako ne u rangu ondašnjih perjanica.
    Psovka je dio jezika, a jezik je samo jedno od izražajnih sredstava. Koliko su ona u funkciji toga da čarolija teatra dospije do publike, ovisi o milijun stvari od predloška do glumca, a konačno valjda ipak najviše o našoj otvorenosti i našim namjerama.
    Dugo nema ovog Don Juana, valjda će ga biti od ožujka, baš bih to volio pogledati. Pozdrav! :)

    avatar

    21.01.2023. (16:51)    -   -   -   -  

  • luki2

    Psovka u službi umjernosti i na pravom mjestu, u pravo vrijeme - da. Inače, u privatnom životu baš rijetko psujem, to moram baš biti jako, jako iznervirana. .)))) Ljubim!

    avatar

    21.01.2023. (21:20)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -STARRY-Kao kontraprimijer kad su psovke problem sam naveo krebile iz tram 11 ne slučajno nego ciljano, nekad sam bio njihov fan ali od kad su se pozdravili s mozgom (skrenuli u konzervativnost ustašluk i primitivizam) i psovke su im u tom primitivnom kontekstu, sirotinjska elokvencija i bez argumenata. U drugu ruku u predstavi je sve tempirano, svaka situacija u kojoj bi se psovalo i u reali je savršeno pogođena a to je ono što primitivni umovi nisu u stanju svatit pa se zagržavaju na psovkama fiksirajući se samo na izraz a ne i na kontekst. Hvala hvala ovo je komplimet nad komplimentima :)

    -ART-Osjećaj te ne vara, sve je savršeno izbalansirano, konkretno u situacijama navedenim u postu, dakle onima u kojima se iste riječi koriste i u stvarnosti. Da, u najmanju ruku čudno, ali i licemjerno jer da, netko više netko manje ali te riječi koriste generalno svi.

    -J-I ja se nažalost sjećam, srećom sve što Čadež kaže je skroz irelevantno, ne pratim ga (ni pod razno) ali došle su mi par puta pod klik njegove "umne" procjene. Ne gotivim ga ni najmanje najblaže rečeno, ali su mi njegove bljezgarije super indikacija da ono po čemu pljuje stvarno vrijedi. Ne pratim općenito te kritičare iritantni su, ali me nažalost niti nisu zaobišli :( uglavnom, oni koji su protestirali zbog psovki srećom su bili manjina, večina ljudi se uopće nije negativno fiksirala na činjenicu da se psuje nego su gledali predstavu i događaje unutar nje. Scene u kojima bi se svi mogli prepoznat a i u kojima bi upotrebljavali iste riječi u stvarnosti ( i još gore) ali uvijek se nađe "moralizatora" koji nešto prizemno komentiraju. Don Juana bi i ja volio ponovo pogledat, biti će ga valjda još na rasporedu. Pozdrav :)

    -LUKI-Znao sam da ćeš tako komentirat i drago mi je da se slažemo, bilo je toga i u "genijalnoj" i u "ljudima od voska" čisti realizam bez psovki u scenariju to ne bi ni blizu bilo uvjerljivo posebno kad se radi o suvremenim dramama, u onima koje adaptiraju neka davna vremena normalno da se u principu ne psuje jer su adaptacije drugih drmskih pisaca i nekog drugog vremena. A što se općenito tiče psovanja kod mene ne mora nužno biti nervoza može biti i u pozitivnom raspoloženju.

    avatar

    21.01.2023. (23:45)    -   -   -   -  

  • Galaksija

    Miru G. i njegov opus mogu probaviti. Nije loše. :)

    avatar

    22.01.2023. (00:35)    -   -   -   -  

  • sewen

    Ja se nikako naviknuti na "skidanje riječi" do kraja, ali shvaćam i prihvaćam da je sve u službi umjetnosti.
    Gledao sam da je Gavran preveden u Argentini i hit. Extra...

    avatar

    22.01.2023. (10:36)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    američki filmovi vrve: fuck, shit, bitch itd ... to je postalo normalno :)

    avatar

    23.01.2023. (17:19)    -   -   -   -  

  • mecabg

    Smatram da je psovka bilo u privatnom životu, bilo na sceni siromaštvo jezika,
    poštapalica dok ne smisli nešto reći...
    Ne razume tu umestnost kojoj je neophodna psovka da bi se izrazila.

    avatar

    23.01.2023. (20:07)    -   -   -   -  

  • NF

    ne znam, uvijek sam osjećao odbojnost prema gavranu, jednom smo se i uživo sreli, psovke prihvaćam na pravom mjestu u pravo vrijeme, rudanica mi pak ponekad zna pretjerati, bez obzira na sadržaj i smisao tekstova.

    avatar

    23.01.2023. (20:13)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -DAGNJICA-Zasad to mogu beskompromisno potvrdit samo za jednu ali ako su sve iste kvalitete svakako.

    -SEWEN-Jebeš umjetnost i to onu suvremenu u kojoj je problem što se izgovaraju psovke, to je realizam i samim time daje dodatno na uvjerljivosti što je i suština.

    -SHADOW-Neka probaju dostići našu balkansku razinu psovačine :D

    -MECA-A ja ne razumijem zazor od psovki jer to je sve odraz stanja društva u kom živimo što se samo adaptira na pozornicu ili ćeš reči da i realnost nije takva? kad se u adaptaciji suvremenih stvari radilo se o predstavi seriji ili filmu koji su ozbljni ne bi psovalo to bi bilo skroz neuvjerljivo i irelevantno. Osim toga psovka postaje problem samo u slučajevima elokventne ograničenosti onih kojima su zamjena za drugi izraz, za što sam dao i konkretan primijer u postu (tram 11) kao dijametralno-suprotan onome što je u predstavi. U ovom slučaju to nije zamjena za neki određeni izraz što bi scenaristu falilo elokvencije nego upravo to-psovka u pravo vrijeme na pravom mjestu u konkretnoj situaciji koja niti u reali ne isključuje psovanje i to nije ništa drugo nego dodavanje realizmu i intrigantnosti i ako hoćeš i provokacije jer to je jedna od niza stvari koje su nam potrebne kao društvu. Psovka u tom kontekstu ne samo da je potrebna nego je nekad i presudna stvar da se poentira da sve izgleda uvjerljivo i realistično, jer nemoguće je na finjaka adaptirat na scenu one događaje i situacije za koje se zna da u reali na finjaka ne prolaze.Tehnički se i da, izvedivo je ali bi bilo blesavo i neuvjerljivo, druga stvar su kazališni klasici drugih dramskih pisaca (Molliere,Schiler itd..) i koji adaptiraju neka druga davna vremena ali u modernim vrijede sasvim druga pravila. To sveopće zgražavanje nad psovkama mi je iritantno, tim više jer se fiksiralo samo na psovku kao psovku bez sagledavanja konteksta i estetike. I ne, ovdje nije slučaj u kojem bi se radilo o poštapalicama nego o konkretnim situacijama koje i inače u životu ne isključuju psovačinu a sve da i je slučaj u kojem bi se radilo o poštapalicama u pauzi između interakcija to opet ne bi bio problem jer bi se opet sve svodilo na adaptaciju realizma uloga bila protagonist ili atagonist je samo adaptacija onih stvarnih stanja u državi i društvu a toga konkretno u psovanju ne fali, posebno na Balkanu a predstava osim što je suvremena je i domaća. Oni koji su izlazili iz kazališta zgroženi psovačinom su idealan primijer samokompromitiranja kao onih koji ne vide dalje od nosa.

    -NF-Je Rudanica baš zna kočijaški opsovat, ali na pravom mjestu i u pravo vrijeme psovka je prava stvar.

    avatar

    23.01.2023. (20:23)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    -MECA-I još nešto, slažem se da je psovka kao poštapalica blizu idiotizma, i to se odnosi isključivo na stvarnost, na drame ili filmove ne iz po n-ti put navedenog razloga jer je scena adaptacija stvarnosti. Sad postavljam situaciju hipotetski kad bi se psovačina na sceni koristila kao poštapalica nekog od uloga u predstavi/filmu. Jer kad se to izvodi na sceni ne samo da se to prikazuje stvarnost onakva kakva i je nego se istovremeno i problematizira. Vidiš, u postu sam upotrijebio dosta psovačine ne u zamjenu za druge riječi kojima bi se dalo izraziti, zato jer mi fali elokvencije pa psovke potežem kao zamjensko sredstvo za neke druge riječi nego upravo kao nešto što u pravo vrijeme estetski izgleda kao bolji izbor od nekih "finskih" izraza. Isto tako kao u situaciji na sceni psovke upisane u scenarij su imale dodatnu težinu daleko su bolje prenijele emocije koje proživljavaju uloge na sceni kao realizam onoga kako to izgleda u stvarnosti poanta posta je šira slika od zgražavanja nad psovanjem potenciranim fiksiranjem na same psovke kao riječi bez sagledavanja njihovog konteksta.

    avatar

    23.01.2023. (21:09)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Ma nemam problem na psovačini.... ponekad ne ide bez toga, naravno da muški u tome imaju prednost, ali kad je dosta, onda je dosta. Treba znati upotrijebiti, a ne tko upotrebljava. Sadržaj, a ne forma. ;)

    avatar

    26.01.2023. (19:08)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    To samoborka to je stav :)) kao netko tko pati na estetiku forma mi je važna ali ipak ne može biti kvalitetna ako nema sadržaj forma ne može bez sadržaja kao ni ivić bez pašalića i branko bez đapića :D u principu važan je kontekst-konkretno u ovom slučaju a "meta" je dekontekstualizacija sa onim milijun puta ponovljenim besmislenim klišejima "psovke su siromaštvo jezika" "nepristojne" itd. fiksiranje na riječi kao same po sebi bez da se sagleda kontekst i ono što se zaobilazi sagledat da je svaki film/drama/serija adaptacija stvarnosti pa je apsurd da se zbog riječi koji redovito koriste zgražaju jer ih se ispaljuje na sceni. Isto premisa da bi se trebalo "sve na finski" u dramama i tv projektima je debilana jer bi onda po tom principu trebalo mijenjat i stvarnost koju se adaptira a to bi onda bilo bezveze i neuvjerljivo.

    avatar

    26.01.2023. (20:50)    -   -   -   -  

  • Pozitivka

    Meni je jako važan sadržaj. Pa ako netko psuje, sigurno ga neću doživljavat prirprostima osim ako ne zna koristiti riječi na pravom mjestu u pravo vrijeme. A ima i takvih - oni koji su "siromašni" u glavi. Slažem se, uljepšavanje stvarnosti je neuvjerljivo i nije spontano.... pomalo djeluje uštogljeno. ;)

    avatar

    28.01.2023. (12:56)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Pa da, radi se o ozbiljnoj drami (iako ima natruhe humora) i drugi primijer ozbiljnoj tv-seriji zagovaranje cenzure riječi koje se koriste u stvarnosti posebno u situacijama spomenutim bilo bi apsurdno i blesavo kao i morske ideje lezilebovića da se iste ne bi trebale koristiti, ne radi se o bajkama ili crtanom filmu. Zapravo me ovdje pika u oči ta dekontekstualizacija psovačine i fiksiranje na istu samo po pitanju izgovorene riječi vjerovatno zbog toga što je neke od njih i sjetilo da imaju istu naviku pa im je ovo razbilo iluzije.

    avatar

    28.01.2023. (22:10)    -   -   -   -  

  • shadow-of-soul

    da te pozdravim ... ovo s Mašom ... grozno ... i ono vidjela! nemam riječi

    avatar

    31.01.2023. (19:23)    -   -   -   -  

  • TEATRALNI

    Pozdrav Shadow, bit će Maša ok mlada je ona, a što se tiče onog drugog da je pravde neki drugi bi bili 404 not found mirne duše mogu reći da mi se situacija kakva već je gadi a jedina promjena gora od nikakve je ona nagore a sve mi više izgleda kao da se stvari mijenjaju-na gore :(

    avatar

    31.01.2023. (19:32)    -   -   -   -  

  •  
učitavam...