JJA

četvrtak, 30.03.2006.

Na ovaj tekst me potaknuo

Rijecankin jucerasnji post http://riandworld.blog.hr/ gdje se pita jel zavist hrvatski nacionalni sport?

Smatram da zavist sama po sebi nije losa. Tako dugo dok ona u nama izaziva nesto POZITIVNO tipa daje nam motivaciju da i mi naucimo jos jedan jezik, procitamo jos koju strucnu knjigu ili skinemo koju kilicu. I smatram, tako dugo dok objektu nase "zavisti" na iskren i otvoren nacin priznamo sto na njemu smatramo vrijednim divljenja, to ne moze biti negativna emocija.
Evo primjera-prijateljica si je ovaj tjedan kupila krasnu novu kuhinju. Zaista krasnu.
I ja njoj kazem- ma kuhinja ti je zakon, bas sam ti zavidna. Da li ja nju pri tom mrzim? Boze sacuvaj!
Da li joj zelim da joj kuhinju ostete u transportu? Ne, bila bih jednako tuzna kao i ona! Da li sam zbog toga nesretna jer moja dream kuhinja jest stara par godina i vise i nije bas tako dream? Ne. Dijelila sam s njom svako ushicenje, radost i gust i prisjecala se kako sam ja bila vesela kad su mi dostavili moju prvu kuhinju, novu novcatu, bas po mom ukusu.
Dakle toliko o mojoj zavisti. Sto je s onime kad primjetim da su drugi zavidni MENI?

Dosad sam to dozivljavala od osoba koje ne mrdnu prstom da si srede zivot.

Ponekad zavidne osobe (zavidne u negativnom smislu) primjete samo USPJEH ali ne i put do njega, to ignoriraju jer to bi znacilo da bi nam morali priznati i nas trud koji je vodio do tog uspjeha a to ne zele.
Jos jedna primjer- jucer sam bila sa jedom dragom osobom na veceri, prekrasna egzoticna ljepota, zaista komad od zene, kad odemo van, vecina pogleda uperena u nju
Naravno da joj zavidim na ponekom atributu, ali ju usprkos tome volim. Jel to tesko za shvatiti?
Volim ju kao sestru i kako se sve vise upoznajemo sve vise cijenim sto me ona uvijek ali uvijek zna nasmijati, sto iako se sporazumijevamo na nekom trecem jeziku uvijek nasluti kad sam lose i bez rijeci me zagrli, sto mi je kad od ispita i stresa nisam stigla ni disati, dosla na vrata i spremila veceru za gurmane, zazeljela njemu i meni dobar tek i dala nam mira.

- 09:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 28.03.2006.

IKEA

Jeste ikad bili u IKEI i izasli van ne kupivsi nista???
Ja ne. Danas sam isla kao pomoc prijateljici koja je kupovala kuhinju, i kupila je prekrasnu crvenu, hochglanz futuristicku, ja sam ponavljam isla samo zbog savjetodavnih svrha, pomogla uskladiti boje i slicno. Nakon sto smo u njihovom restoranu pojele nesto i popile kavu, zakljucila sam da mi hitno trebaju kutije za nase carape (flylady i ovdje na djelu)

, nova srebrna lajsna za kuhinju cool pa onda par vrceva za limunadu koju cu slagati kad zatopli te jos jedna zdjela za voce Nije da su svi novci svijeta ali nije ni nuzno za prezivjeti. Kao ni svijece od 60 cm koje stoje na podu boravka i cekaju romantiku...

- 20:50 - Komentari (8) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 27.03.2006.

Po rukama se dama poznaje....

Nokte njegujem sama. Novac koji ustedim na taj nacin, investiram u kvalitetne proizvode. Stara poslovica kaze - pogledaj zeni u ruke i znati ces koliko drzi do sebe. . Evo sto nam trenutno nude police parfumerija - uz nadolazeci ljetni look i preplanuli ten Gold Shimmer od Chanela, bordelsko crveni od MAHA (cosmetic vitality 398), intenzivno crveno-rozi ton od B.Brown -Tulip Opaque, cink nijansa od Chanela- Shangei Red.
Jako tamno crveni ton ima L'oreal Jet Set Shine 611. Zelite li dodati samo bijelo-srebrni odsjaj - Nivea lakovi, recimo Diamond Star 75. Topla njezna, zlatna nijansa (ne bljestava) Manhattan Pastel Passion 315, za 3 eura, ako vam se i ne svidi, niste puno ulozili. Moj favorit je golubinje- plavo- siva od MAHA Cosmetics; Rejoices 397. Ili baby roza-savrseni ruzicasti ton nije lako naci- Nail Colour 198 od Makeup Factory. Za nude-look od YSL-a La Laque 17 Diamant Rose. Ili smjer poznate nijanse wood rose od M.A.C-a Frost Abstract. Tko voli tamnu bez -Catherine Pearl beige 227. Ili jedna tipicna candy boja Liliac Sky od Chanela- srednje snazna pink. Za one koji vole neutralnije tonove koji se ne tuku sa garderobom, mogu iz iste linije preporuciti Violette, Casmhere, Bengal i Jasmin.

Anna Sui ima zavidnu kolekciju boja, preko 50, otkacene boje imaju firme kao Hard Candy prekrasna ambalaza, savrsena, kao i Urban Decay tamo mozete naci boje na granici perverzije poput: reddish purple with a green sheen, silvery purple with a hint of green te moj favorit soft, blue-gray with lavender.

Da su nokti kod tamnijih lakova uvijek kratki, tek nekoliko milimetara dugi, to znate. Ako vam se zuri mozete namazane nokte uroniti u ledenu vodu, biti ce za tren suhi. Moja procedura je ovakva - prvo skinuti stari lak, jer su nokti uvijek ali uvijek namazani cak i ako je to samo proziran lak ili neki nude ton. Dakle komadicem vate i odstranjivacem bez acetona pritisnuti nokat, tako drzati 2-3 sekunde i povuci u jednom smjeru i odlucno. Ne ribati simo tamo, tako ostecujete nokat. Dobro oprati ruke, ako imam volje i vremena priustim si parafinsku kupku, nakon cega je koza poput djecje, onda sljedi masaza noktiju nekom specijaliziranom kremicom a dobro ce posluziti i bademovo ili maslinovo ulje. Dobro izmasirati, ukloniti suvisne tragove masnoce. Prvo ide bazni lak (pogotovo ako nanosite tamnije tonove a ne zelite da vam nokti ruzno pozute) na to ide lak u boji i na to ide cover - tj. überlack koji stiti sve skupa i daje dodatni sjaj. Suvisno je za spomenuti da radim sve kucanske poslove i to svakodnevno, ali ovako obradjeni nokti traju sigurno 3 dana, sto je puno, pogotovo kod tamnijih nijansi. Znam za teoriju da bi se nokte trebalo pustiti da "disu" bez icega na njima par dana ali ja nosim stalno nalakirane nokte godinama i nis im nije, dapace su cvrsti, zdravi i nelomljivi.

Ako vam ipak pozute a ne zelite sljedecih 5 godina nositi tamne lakove kako bi to prikrili- u parfumeriji kupiti denture cleanser i u njemu mociti nokte, druga opcija je kupiti 3% hidrogen peroksid i s malo pecilnog pomjesati u omjeru 1:2 u korist hidrogena i to nanjeti na nokte i ostaviti 5 minuta. Ako ne funkcionira onda u sami hidrogen 3% umociti ali 3 minute i nakon toga umasirati maslinovog ulja ili ne kreme za nokte …i sljedeci put koristite bazni lak i ustedite si ovu proceduru.

- 16:06 - Komentari (13) - Isprintaj - #

subota, 25.03.2006.

Sto sve morate znati kod kupnje bicikla? A sto nakon nje?



Upozorenje! Ovo je jako dug post i moguce nezanimljiv onima koji nisu bike-ljupci. Smatrajte se upozorenima.

Povod ovoj temi je moj novi metalni ljubimac.yes Koji kosta kao pet prosjecnih bicikala ali onog trena kad napravite djir na njemu, znate zasto toliko kosta i da je vrijedan svakog centa. Ujedno je jos uvijek 120 eura jeftiniji nego isti model u Hrvatskoj. Kako cu sljedecih pola godine, usprkos polozenom vozackom, svaki moguci trenutak provesti na biciklu –investicija koja me veseli!
Prvo bi se trebali odluciti koje su vase potrebe u vezi bicikla, vozite li po gradu, off road, duze biciklisticke ture, dakle kakav model vas zanima – MTB, trekking bike,city-bike, trkaci, sklopivi itd.
Najvaznije je ne stedjeti na pogresnom kraju. Dakle ne stedjeti na kocnicama, Shimano je tu vec klasa koja znaci nesto. Dalje, kakvo sjedalo zelite, sportsko, usko, sinteticko, hocete li svojoj pozadini omoguciti nadasve ugodnu voznju i kupiti posebno kreiran, gel-sic za nekih 60-ak eura.smokin Ako uzimate trkaci bicikl, onda cete paziti da vas forma sica ne sprecava u brzini. Bicikl necete kupiti tamo gdje kupujte mlijeko i tampone nego u specijaliziranom ducanu gdje ce znati podesiti sve parametre na VASU visinu i tezinu, gdje ce vam svakih 300 km pruziti besplatnu inspekciju, gdje cete dobiti osvjetljenje prema vazecim prometnim zakonima zemlje u kojoj boravite (za Njemacku je to StVZO- ne, ne zelite znaci cega je to kratica, ja sam za vozacki morala znati).

Pomoc pri kupnji, osim strucnog osoblja su mi pruzili i muzic, strastveni biciklist i nas frend – profi biker. Ja sam malo gnjavila koja mi se boja svidja i koja mi pase na jaknu rofl a oni su se skanjivali i impresionirali me tehnickim karakteristikama. Svaki solidan ducan ce vam omoguciti besplatnu test-voznju. Sa onoliko bicikala koliko je vama potrebno da bi nasli svoj dream-bike. Mjesecno placam nekih 8 eura osiguranje, koje ce mi u slucaju kradje (imali smo ne tako davno primjer istoga u obitelji) kupiti isti takav novi bike. Za tih 90-ak eura godisnje ja spavam mirno.
Za one koji bicikl trebaju samo povremeno, idealno rijesnje je usluga DB-a gdje na svakom vecem raskrscu u gradu, imate bicikle za iznajmiti (i to kvalitetne bicikle, jedan primjerak istoga u prodaji kosta oko 1400 eura) bilo na sat, bilo na dan bilo na tjedan. I ostaviti ga mozete bilo gdje u gradu, a ne nuzno tamo gdje ste ga pokupili. Zgodan sistem, isproban cak i od moje malenkosti.
No da se vratimo orginalnoj temi, pazite da was ducan ima i pripadajucu radionicu, koja pruza BRZU i solidnu uslugu.

Slijedeci puta kada prolazite pored bicikliste promislite da li je on jadan sto mora vrtjeti te pedale ili u stvari uziva u slobodi koja je vama nedostupna.
Na udaljenostima do 10-ak kilometara kroz grad, bicikl je ravnopravan bilo kojem automobilu.. Za pocetak racunajte sa prosjecnom brzinom od 10-ak km/h, a nakon par mjeseci shvatiti cete da vam se brzina povecala, naizgled bez ikakvog ulozenog truda. Te da su vam se kile istopile, noge izduzile a salo nestalo.
Autom kada dodjem u centar grada ceka me mukotrpno traganje za parkirnim mjestom po simpaticnim cijenama. Bicikl ubacim u lift i zakljucam pokraj ureda, besplatno. On je imao svojedobno prilicnih problema s koljenima. Tolikih da je isao privatnom fizioterapeutu i platio 1500 DEM za terapije. Pomogle su, naravno. Ali mu je isto tako rekao, ako nesto ne promijeni u zivotu da ce se vidjeti opet za godinu dana. I promijenio je. Bicikl ga je kostao manje od gore spomenute cifre i ako vam ga ne ukradu, mozete uzivati u blagodatima istog sigurno 5-6 godina. Dakle, kada uracuna cijenu fizioterapeuta, benzin, amortizaciji auta, to što u ljetnim mjesecima ne treba niti pokaz, ispalo je da je ustvari stvari zaradio kupovinom bicikla. wink I spasio si koljeno. Još zdravlja - prestajete pusiti? Idealna prilika. Od ustedjenih novaca (a nisu mali) kupite bicikl i uzivajte. Kupite li ga na kredit (nije moj stil zivota, ali eto jedna od opcija) na 6mj. na taj nacin niste smanjili kucni budzet a svakom ratom kredita se podsjecate na odluku koju ste donijeli.Pametnu odluku.

Commuting - Izraz commuting se upotrebljava za koristenje bicikla kao redovitog prijevoznog sredstva u gradu, a commuter je osoba koja na posao ide biciklom. Bicikl za commuting moze biti bilo kakav, pod uvjetom da je tehnicki ispravan. Morao bi imati dvije ispravne kocnice, macje oci sprijeda, na kotacima i pedalama. Trebate razmisliti o tome gdje cete ga spremiti kada dodjete na posao, kako cete nositi potrebne stvari za posao (ja laptop nosim u ruksaku, a u isti mi stane i boca, vode novcanik i jos koja sitnica).
Odjeca -bojite se da cete se previse oznojiti dok dodjete na posao? Pa nemojte voziti brzo. Lagana voznjica ce vam pruziti priliku da budete sami sa sobom (pod uvjetom da ste nasli trasu bez automobila i da se mozete opustiti), mozda ce i trajati malo dulje od voznje u zagusljivom i pretrpanom tramvaju/autobusu, ali cete zato cijeli dan biti smireniji i zadovoljniji sami sa sobom. Mozete uzeti i pamucnu majcu za promijeniti ili nosite moderan sportski ves, koji se susi kroz nekoliko minuta (o tome cu pisati drugi put). Zgodno bi bilo, ali nije mus, imati na odjeci neki reflektirajuci detalj.

Danasnja teorija oblacenja zagovara takozvano viseslojno oblacenje, (za mene najbolji bodi s naramenicama koji se kopca dolje, moram paziti da ledja ne budu gola, pogotovo zimi). Ako nosite boot cut hlace kao ja, onda vam treba i ovo a to cete shvatiti najkasnije kad vam se nogavice prvi put zapletu u zice.

Slobodno vrijeme - imate li vremena za teretanu ili fitnes? Ja nemam. Prilikom odlaska na posao vozim lagano, optimalnim putem. U povratku odaberem neku od obilaznih, mirnijih ruta i dam si oduska. Doma me ionako ceka tus. Jutarnja kava mi ne treba u mjesecima kad redovito vozim bike, nema boljeg budjenja od jutarnje voznje na friskom zraku.thumbup

U stvari, kada se potrudim pronaci nekakav razlog zašto ne ici na posao biciklom, padaju mi na pamet samo tri razloga:
1.lose vrijeme: slazem se, tada se i ja vozim tramvajem
2.prijevoz krupnih tereta: pa trebam i auto ponekad iskoristiti, recimo jednom tjedno nabavka
3.veeelika udaljenost od kuce do posla: misljenja sam da bi 20-ak kilometara bila neka realna gornja granica gdje se bicikl moze mjeriti sa autom u odlasku na posao. To bi bilo 40km/dan, odnosno dnevno provedenih 1:30h na biciklu (naravno, nakon sto ojacate). Koliko vam vremena treba autom za istu relaciju?

Kretanje kroz grad
Nabavite plan grada i pronadjite optimalan put do zeljene destinacije. Najcesce, kroz grad najkraci put nije i najbolji. Ne vozite u zabranjenom smjeru. NIKADA!
Budite svjesni sindroma biciklistickog slijepila. Tu se radi o situaciji kada dolazite prema nekome (pjesaku, vozacu) tko vas gleda doslovno u oci i onda par metara ispred vas napravi takvu kretnju kao da uopce ne postojite.
Zauzmite svoj dio ceste. On vam zakonski pripada.
Ja obicno vozim tako da zauzimam otprilike desnu trecinu desne vozne trake. Na taj nacin prisiljavam automobile da me pretjecu umjesto prolaze (moraju dati lijevi zmigavac i malo prijeci u lijevu traku - automatski ostavljaju veci razmak izmedju sebe i mene), a ja imam sigurnosnu zonu u koju mogu skrenuti ako netko krivo procijeni duzinu svog vozila. Osim toga, na toj udaljenosti obicno prolazim pored, a ne preko ostecenih sahtova i rupa uz desni rub kolnika.

Budite predvidljivi.

Najcesca greska novopecenih biciklista je da voze tik uz desni rubnik u zelji da se cim vise udalje od automobila. U trenutku kada ugledaju rupu na cesti ili odlomljeni komad rubnika (a vide ih obicno u zadnji trenutak), ne stizu kociti nego izvode nagle manevre zaobilazenja. I inace, kad prvi put sjedate u neko vozilo bilo na 4 ili 2 kotaca, prvo testirajte kocnice.

Budite vidljivi.

Reflektirajuce trake oko nogavice dio su opreme koju bi svaki vozač bicikla trebao imati. Imajte na umu da se ostali sudionici prometa krecu 2-4 puta brze od bicikla (govorim o uvjetima u gradu), a da je bicikl relativno nevidljiv na cesti. Dajte im vremena da vas primijete i stignu korigirati svoju brzinu u odnosu na vas.

Skretanja.
Dam znak ispruzenom desnom ili lijevom rukom, da skrecem. Vozaci auta obicno postuju takve manevre i uspore.
Konfrontacija sa vozacima:
tako nešto ste vjerojatno vec dozivjeli. Dobacivanja iz auta, trubljenja i guranja na cesti, pa do zaustavljanja ljutitog drivera i njegovog izlaska iz automobila.rolleyes
Veliku vecinu sukoba mozete izbjeci korektnom voznjom i pridrzavanjem prometnih propisa. Nemojte prijetiti. Tko zna sto vozac automobila moze imati u pretincu za rukavice. Sjetite se da je voznja bicikla vas osobni izbor i da vam pruza vise slobode nego sto je imaju vozaci automobila. Nemojte im previse zamjeriti ako su frustrirani i nervozni. Pa i vi bi bili da se satima vozite u kolonama koje nikuda ne idu. wink

Ne telefonirajte i ne slusajte walkman za vrijeme voznje.

Vozaci bicikala imaju veliku prednost pred ostalim sudionicima u prometu. Imamo neometan pogled 108° ispred sebe, sa mogucnoscu okretanja glave lijevo-desno. Imamo stereo sluh koji nas upozorava na dolazak auta odostraga. Imamo okretna vozila koja nam omogucuju da se provlacimo tamo kuda drugi ne mogu ici. Nemojmo to upropastavati na taj nacin da se odreknemo cula sluha ili umanjujemo stabilnost na cesti. Barem nama nije problem stati pored ceste kada zazvoni telefon.
Kad pazite na ove stvari mozete se prilicno opustiti i u gradskom prometu. Ali ne skroz. Imajte na umu da do vas voze ljudi a ne auta. A što se njima mota po glavi, da li su se naspavali ili su nervozni, to ne mozete znati.
Djecu ucimo da postoje dvije carobne rijeci: 'Molim' i 'Hvala'. Na biciklu cete rijetko biti u prilici reći 'molim'. Za to koristimo zvonce. Ali ljubazno 'hvala' kada vas pjesak propusti na svom terenu, biti ce sa zadovoljstvom primljeno.

Pjesak i njegovo ponasanje
Za pjesacenje se ne polaze nikakav ispit. Dijete, cim prohoda, stjece status pjesaka i nikakvi propisi ga ne obavezuju na ponasanje u pjesackoj zoni . Eventualno bismo mogli spomenuti bonton. Dakle, kako se ponasa pjesak? Neocekivano.

Meni uvijek iznova zanimljiva stvar, pozvonim, pjesaci prvo pogledaju prema gore....hej pa tko bi od tamo zvonio?rofl Pa ispred sebe. a najzadnje iza, gdje se i nalazim i pokusavam proci.
I naravno, investirajte u solidnu zastitu,recimo sa firmom Abus ste vec u dobrim vodama

Sacuvajte bicikl

1.Zakljucavajte bicikl i kod kuce. Mislite li da je bicikl dovoljno siguran ako je u vasem dvoristu, varate se. Spretan lopov ce ga odnijeti ispred vaseg nosa, prebaciti preko ograde i odvesti se na svom novom biciklu.
2.Zakljucavajte ga ispred trgovine. Mislite li da cete se u trgovini zadrzati samo 2-3 minute? Mislite li da je bicikl sigurniji ako ga vidite kroz izlog? Vjerujte, lopov na biciklu puno je brzi od vas pjesice, sa punim rukama stvari.
3.Zakljucavajte bicikl na prometnim i vidljivim mjestima. Buduci da se svaki lokot moze probiti, nemojte lopovu omoguciti da se time bavi u miru nekog haustora. Neka se i on malo znoji misleci gledate li ga odnekud.
Zakljucajte bicikl za prave stvari. Jeste li znali da odlucnom lopovu treba par sekundi da prepili to mlado drvo za koje ste zavezali bicikl? Ne mora bas ovako ali izvjesna doza oprezna je pozeljna.

Ako vam ga ipak ukradu (naucite nesto iz naseg iskustva)
1.Zapišite serijski broj rame i svih dijelova bicikla koji imaju serijski broj - u slucaju kradje moci cete dokazati da je to vas bicikl.
2.Pripremite fotografiju bicikla. U slucaju kradje, fotografiju stavite na oglas i podijelite biciklistickim servisima u okolici, te policiji.
3.Gdje mozete, u cijev volana, ramu, ispod sjedala, ubacite male papirice sa svojim podacima ili napisite svoj broj telefona na prihvatljiva mjesta - recimo unutrasnji dio blatobrana. Postoji mogucnost da bicikl zavrsi u servisu, a serviser vam se javi.
4.Obidjite slijedecih par tjedana sajmove u okolici, ako primijetite bicikl, obratite se obliznjem policajcu.

Svaki bicikl je dobar za voznju po gradu ukoliko zadovoljava dva osnovna uvjeta: da je isparavan i da je vidljiv.


Ispravan bicikl je bicikl sa kojim mozete voziti pravocrtno, odnosno da on ide tamo kuda zelite i koji ce stati kada zelite.
Bicikl treba biti udoban; to znaci odgovarajucih dimenzija, ispravnog i dobro podesenog sica i volana. Trebao bi imati i kvalitetne amortizere, ispod sica i na vilicama kotaca. Mora (ponavljam MORA) imati dvije nezavisne kocnice. A ako mislite da je straznja kocnica dovoljna, javite mi se; objasniti cu vam kako je On uspio strgati nogu na biciklu koji je imao ispravnu straznju kocnicu, ali nije imao prednju... doduse prije nekih 5 godina ali otad ima ispravne kocnice.

Vidljiv bicikl je bicikl kojeg se moze vidjeti. Pod bilo kojim vremenskim uvjetima. Macje oci (katadiopteri), te prednje i straznje svjetlo omogucuju vozacima da vas vide i prepoznaju na cesti. Vrsta svjetla ovisi koliko dugo i koje relacije vozite nocu. Ako patite na sminku onda cete kao On kupiti LED lampe za 50-ak eura i uvjeriti bolju polovicu koji nevjerojatan tehnoloski skok time montirate na svoje medjunozno guralo. rofl Relativno jeftino prednje svjetlo vam mozda neće pretjerano osvijetliti put, ali ce upozoriti nadolazece vozace da se nesto krece prema njima. Nemojte zaboraviti upaliti svjetla za vrijeme magle.

Bljeskalica. Kupite straznju bljeskalicu, koja obicno ima mogucnost rada u dva-tri moda - kontinuirano svjetlo, sporo bleskanje i brzo bljeskanje (vrlo iritantno za ostale sudionike prometa, ako mene pitate). Blatobrani vam se mozda i ne svidaju, ali su izuzetno korisni za vrijeme voznje po mokrom. Ukoliko ste suprotnog misljenja, provozajte se po kisi pa mi javite kako izgleda vasa odjeca. Eh da, jos nesto u vezi odjece-ne dozvolite da vasa odjeca bude atraktivnija od vašeg umijeca voznje bicikla wink
Drugi sudionici u prometu prilagodjavaju svoj odnos prema vama, prema tome kako izgledate. Ako slicite na sportasa a to recimo niste, onda precjenjuju vase sposobnosti vladanja biciklom - a to moze završiti lose.

I za kraj

Kvalitetan bicikl se NE VIDI on se osjeti. Ugodnu voznju!

- 14:53 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 24.03.2006.

Kozmetika petkom...

Skin Care Basics

Zaboravite da ste taj i taj tip koze. Velika je vjerojatnost da ga niste pravilno odredili, no ako i jeste, tip koze se s vremenom pa i godisnjim dobima mijenja. Kozu koju imate zimi (recimo osjetljiva i suha) mozete zamijeniti ljetnom verzijom masne na T-zoni a da pri tom koristite POTPUNO ISTU kozmetiku. Jer kozmetika nije jedina stvar koja utjece na stanje nase koze. Tu su jos i godisnja doba, vremenski uvjeti pojedinog godisnjeg doba, klima vaseg podrucja, zagadjen-nezagadjen zrak, nacin zivota tj koliko se krecete, kako se hranite, pusite li, pijete li alkohol, hormoni. Genetika igra takodjer svoju ulogu. Zatim psihicka stanja kao sto je stres ili fizicka kao sto je dijeta, trudnoca. Ako vam slucajno "testiraju" kozu u nekoj od parfumerija, ocekujte da ce vam 100% naci neku manu. Jer ako ju ne nadju, nece vam nista prodati a mislite da im je to svrha? Dakle, njegujte kozu koju imate DANAS a ne onu kakvu vam je dijagnosticirao neki strucnjak prije nekog vremena...dakle ne, stvar ipak nije tako jednostavna i tip koze nije statican i konstantan. Recimo imate sasvim normalnu kozu (uzeti cu sebe za primjer) i onda krenete koristiti tonik na bazi alkohola (velika vecina njih je takva) pa recimo uzmete jos neku kremicu s vocim kiselinama pa mozda tu i tamo kemijski peeling i za cas ste si kreirali SUHU kozu. A imali ste najbolje namjere, zar ne? Znaci tip koze mozete naizgled izmjeniti (nazalost najcesce to ide u smjeru pogorsanja, a ne poboljsanja) s obzirom na to koju kozmetiku koristite. Da bi zaista ali zaista pravilno dijagnosticirali tip, trebali bi se na 2-3 dana odreci bilo kakve kozmetike i promatrati kako se vasa koza ponasa. I tako bi prepoznali stvarne a ne uvjetovane potrebe. I jos nesto drage moje, vecina zena ima dobru kozu ali ne zele to prihvatiti. Pa teznjom ka savrsenstvu samo iziritiraju kozu i pokvare to dobro sto su imale. A na stremljenje ka savrsenstvu nas tjeraju upravo retusirane fotografije sa hochglanz magazina. Neki proizvodi tvrde da se mogu samoregulirati ovisno o potrebama lica, tj. na T-zoni matirati a ISTOVREMENO vlaziti obraze. Mozda cu vas razocarati no takav smart proizvod ne postoji. Jer sastojci koji ce vam na T-zoni apsorbirati masnocu ce vam prouzrociti suhocu na obrazima.
Jos jedna zabluda – tip koze nema veze s godinama. Zato i jest vrlo klimava baza kupovati kremice prema godinama starosti. I osoba od 40 godina moze imati akne, mitesere, ekceme, masnu ili osjetljivu kozu. Proizvodi koju spadaju u grupu anti age su vecinom previse "bogati" i mogu nekome s masnom kozom cak i ako je u kronoloskoj dobi od 45 stvoriti pristice. I obrnuto, kolekcije za mladenacku kozu su uglavnom preagresivne i preisusujuce i sad zamislite, pise za kosu do 25 i vi to uzmete jer ste 25 a imate suhu i osjetljivu kozu lica?! I na to dodate jos alkohola no
I za kraj, svaka koza je osjetljiva. Tj. svaka ima granice i ako ih prijedjete, pokazati ce vam ih - ako koza nakon umivanja zateze, ne nije cista nego iritirana i isusena. Izbjegavajte (bez obzira na tip koze)

- ledenu ili vrucu vodu
- sapune BILO KOJE VRSTE
- alkohol
- sve citrusne proizvode za lice

Jos vise o osjetljivoj kozi sljedeci put.


Danasnji tekst je relativno kratak, jer JJA izlazi, petak je ne wink a jos se mora izvrsiti cjelokupna amortizacija, ugodan vikend svima!wave

- 18:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 22.03.2006.

Cuga za sve!

Polozila sam jucer vozacki. Od prve. U meni nepoznatom gradu. U stranoj drzavi i uputstva ispitivaca su bila na stranom jeziku, te meni nerazumnom dijalektu nut

Cin drugi- u ruci imam vozacku manje od 10 minuta. Dolazim doma. Pocinje moj OSOBNI test koji sam duzna sama sebi poloziti. Sjedam u auto, podesavam sve, onako skolski. Njemu nisam rekla da imam ispit jer tocno ovo sto sad izvodim, imala sam na umu vec danima.
Uglavnom izlazi van, stojimo pred divovskom staklenom stijenom i dok gledam van kako mu reci skuzim da ispod naseg prozora stoji auto koji sam parkirala winki kazem mu- vidi tamo sam parkirala. Kod njega tren sutnje i kaze...ali s kojim autom?!? (zna koji auto vozim u autoskoli). Ja nabacim kez i on kaze- s nasim??????

Zenski dio ekipe je odusevljen, jer sam ja jedina koja vozi u drustvu i sad cemo rajzati do besvjesti. Vec smo dogovorile izlet za vikend yes


- 08:49 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 21.03.2006.

.......



Na danasnji dan prije godinu dana je umro Netko. A jos uvijek me boli. Jako boli. Pokoj mu vjecni. Ironija zivota sto li, danas imam jako jako vaznu stvar za odraditi...na tren me ulovio strah a onda sam ga stresla sa svojih ramena, malo se ispravila i rekla potiho...za tebe to cinim...

- 12:53 - Komentari (12) - Isprintaj - #

petak, 17.03.2006.

Kozmetika petkom...

Jos o sastojcima- ovime zavrsavam dio sa sastojcima, pola sam ih izostavila jer bi bilo definitvno predugacko ali ako nekoga nesto zanima sto eto nisam spomenula a ja to igrom slucaja znam- pitajte!

1.Akutan-ko ime isotretinoin, ide samo preko recepta, ruzne nuspojave. Sto zapravo radi? Stisne zljezde lojnice na velicinu bebinih i tako vas rijesi upala i akni. Strogo je zabranjen trudnicama a dobar dio lijecnika ga se libi uopce prepisati zenama u reproduktivnoj dobi. Nuspojave su suha sluznica oka nosa, padanje kose, jako osjetljiva koza, preosljetiljivost na sunce, glavobolja, proljev itd. Prepisuje se samo kad nista drugo ne pomaze.

2.kiselina –acid- sve sa pH vrijednoscu nizom od 7, visa od 7 je alkalna, voda ima pH 7 a koza oko 5,5 pH

3.AHA alpha hydroxy acid, najbolje radi u postotku od 4% ALI ukoliko tome dodate nepovoljan pH omjer, nece imati nikakav ucinak. Tuzno kako na tu banalanu stvar zaboravljaju neke od najpoznatijih svjetskih kompanija. Najpoznatije i najupotrebljivanije AHA su glikolna i mlijecna kiselina.

4.arnika (Asteraceae)-rado upotrebljavana od organskih firmi ali to je jedan od najcescnih biljnih iritanata

5. Jos malo o hormonima, progesteronu i estrogenu-farmaceutske kompanije nemaju interesa istraziti biljne hormone jer se oni ne daju patentirati znaci ne donose novac nego su sva svoja istrazivanja usmjerili na istrazivanje sintetskih hormona gdje im je lako ograniciti upotrebu samo na one firme koje su za to platile...prije ili kasnije cete nabasati na hormonske kremice te ako je vasa zelja za ljepotom ipak veca nego strah od mogucih rizika obratite pozornost na one koje imaju 400-500 miligrama prirodnog progesterona po 30 g kreme ili se pozabavite literaturom kao http://www.johnleemd.com/ a knjiga od tipa koji je svoja istrazivanja osvetio tome ima za kupiti na amazonu ili pogledajte kod www.aeron.com

6. HGF http://www.usashop.ch/theproducts.cfm?cat=6&master=6855&owner=11 http://www.hgfound.org/growth.html za neke carobna foruma je zapravo human growth factor ]tj. skupina hormona proizvedena u tijelu (iako do nas jos nije dosla ta hormonska ludnica, u Americi je to trenutni hit za odgovor na produzenu mladost...) dakle skupina hormona kao sto su EGF,FGF, HGF,IGF,NGF,PDGF itd. Ako zelite vise o tome saznati progooglajte. O.k. sto se dogadja kad HGF stavimo na kozu? (posto ga u kozmetiku stavljaju neke od najskupljih linija) Normalno zaduzene za rast i dijeljenje stanica moglo bi vam se dogoditi da vam stanice pocnu nekontrolirano rasti i dijeliti se (laicki receno- tumor). Ili bi mogli ohrabriti nastajanje oziljaka kao rezultat pretjerane proizvodnje kolagena, ako ga imas previse dobiti ces ili oziljak ili grudicu. Jedina istrazivanja kojih zasad ima su testirala HGF kremice na jako kratak rok i u svrhu zacjeljivanja rana no ako recimo kupite dnevnu kremu s time, velika je vjerojatnost da cete ju koristiti par mjeseci! Ne sumnjam da ce istrazivanje za par godina donjeti vise spoznaja nego ih imamo sada, no pitanje je zelite li BAS VI biti pokusni kunic?

7.Kinetin- biljni hormon tehnickog imena N6-furfuryladenine. Firme kao Body Shop. Almay , Kinerase imaju liniju s kinetinom. Zasad nije poznat njegov ucinak jer su sva istrazivanja izvedena in vitro...moj vam je savjet pricekajte da nam znanstvenici daju neke konkretnije rezulate i radije se orijentirajte na provjerenu kozmetiku- recimo istrazivanja su pokazala da 250 micromolarsa ima stimulirajuci ucinak ALI 500 MM-a unistavajuci ucinak. Kako znati da smo dozirali kremu pravilno???

8.Lanolin - jedno vrijeme je bio na losem glasu jer navodno izaziva alergije i iritacije ali zapravo u sluzbi njege suhe koze zasluzuje cijelo vrijeme dobar glas.

9. MCD u kozmetici ili mad cow desease ili kravlje ludilo- znaci ako u kozmetici ima sastojaka poput bikove mozdine ili placente ili tkiva bovine ektrakta - nemojte ju koristiti na ozljedjenoj kozi (ogrebanoj, ranica)! Rizik je minimalan ali mi zelimo izbjeci i to, zar ne? Zapravo mozda bi bilo najbolje izbjegavati kozmetiku koja sadrzi BILO KAKVE dijelove zivotinja jer oni vam nisu nuzni da bi bili lijepi i njegovani. Da stvar ne bi bila suvise jednostavna kozm. firme su se potrudile zamesti trag, tako da u barem 50% slucajeva necete biti sigurni jel kolagen ili ceramid u kremi biljnog ili zivotnjskog porijekla.

10. mineralna ulja - isto dosla na zao glas najvise zbog "prirodnih" firmi kao recimo Avede. Znanost nam tvrdi da mineralna ulja i petrolej (vazelin) jesu i dalje siguran i neiritirajuci hidratizirajuci sastojak u kozmetici.

11. maslinovo ulje- dobar antioksidant i dobro "vlazi" kozu. Ali to cine i mnoga druga ulja poput bademovog. Zastupam tezu da malsinovo ulje moze itekako ostetiti kozu, recimo ako ga koristite kao jedinu stvar koju primjenjujete pri suncanju

12. kisik za kozu-jedan od meni drazih paradoksa u kozmetici. Prvo vam idu prodati anti-oxygen kremice jer vas uvjere kako je oxygen stetan za kozu i sljedece sezone vam ta ISTA firma prodaje novu kolekciju koja tvrdi da zapravo dovodi kisik u vasu kozu i da bi vas sad odjednom bas to trebalo odrzati vjecno mladima?!? Osim toga zasto bi placali kremu koja dovodi kisik u vasu kozu kad ga svuda oko nas ima vise nego dovoljno. Hej pa zemljina atmosfera je sastavljena od 21% kisika a oceani i rijeke od preko 80%! Nase tijelo ga sadrzi preko 60% i nalazi se u svakoj stanici i organu naseg tijela. Ako neki od vas i dalje misle da nam fali kisika i da ga je pametno nadoknaditi kozmetikom - be my guest! Ja cu i dalje vjerovati da to negativno utjece na pricu o slobodnim radikalima. Neka znanstvena istrazivanja potvrdjuju da dodatan unos kisika u organizam pospjesuje zarastanje rana ali to kada ga udisete a ne kad ga povrsinski nanosite. Iz isto razloga ne primjenjujem vise hidrogen peroksid kao povrsinski dezinfekator.

- 16:59 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 15.03.2006.

Jutarnja novinska agresija



Vozite se tramvajem. Rano je. O.k. za vas je rano. Pokusavate u miru stici na posao. Do vas jos jedan tipican "novina terorizator VULGARIS". Mislite da cita novine?Ne! On se bori s njima.
I to s ne bilo kakvima. S onima najveceg formata, najeftinijeg printa i najjadnijih tekstova, da bas onog na cije ime dobivate zelucane smetnje. I tak, posto ne nalazi nista za citanje (razumljivo!) BORI se sa stranicama. Glasno. Agresivno. Borba je neizvjesna. Do samog kraja. Tko ce pobjediti?????
Novine ili on? Na kraju pobjeduje on- ta vjezba svako jutro! Ali kakva jadna pobjeda. Da ga upitate sto je upravo procitao- pojma nema! Bio je previse zauzet borbom. Silazi s tramvaja. Odahnete i pocnete nonsalantno listati svoj casopis

- 08:22 - Komentari (4) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 13.03.2006.

Diljem lijepe nase...

a i sire, vecina zemalja zapadne i srednje Europe i barem po jedan citatelj sa svakog kontinenta?!



Jel vas ikad zanimalo tko vas sve cita? Pa se prestravite jer vas cita Ministarstvo Financija Porezna Uprava.
Pa se zasmijuljite na one koji su kao sakrili IP a bas su smijesni jer vas time upravo zagolicaju da se pitate koji razlog imaju sto se sakrivaju? Pa ih nadjete. pa vam bude jasno. Zavod za Platni Promet, Illinois, Lombard, United State, Raiffesisenbank Austria D.d. Zagreb, Ina Industrija Nafte D.d, Cambridge University Local Area Network, Hrt - Croatian Radio Television. Europapress Holding, Florida, Boca Raton, United States, zvono.posta.hr (Croatian Post Inc), Primary Healthcare Pilot, Grad Zagreb, Brodokomerc, Hrvatske ceste, Cityexpress, Siemens, AgCalifornia, San Jose, Foundling Museum, Television Broadcast Tv In, Serbia And Montenegro, United Kingdom,Luxembourg Online, Israel. Od browser-a opera, firefox...neke firme sam strateski presutjela jer znam tko od tamo cita...sa jednog hrvatskog sajta mi stigne dnevno prosjecno 100-njak posjeta mozda bi bilo zgodno da im u kasicu prasicu ubacim nesto za reklamu? ;-) Kad se vec trude.

- 07:23 - Komentari (14) - Isprintaj - #

petak, 10.03.2006.

Kozmetika petkom...

...nastavak moguce manje zanimljive ali JEDINE vazne informacije kad se o kvalitetnoj kozmetici radi. One o sastojcima.

1.kolagen i elastan-osnovan gradjevni materijal koze. No oba sastojka koristena u kremama su cesto zavrsavala samo kao odlican vezivni element i nista vise, jer su njihove molekule bile prevelike da bi prodrijele u kozu. Prije nekog vremena su kozm. firme konacno odlucile priznati si taj geg i krenule u istrazivanje kolagena i elastana nove generacije te ih nazvali pro-collagen i pro-elastan. Ove nove supstance mogu prodrijeti u kozu ali zasad nema znanstvenih dokaza kakav tocno utjecaj imaju kad jednom stignu tamo. Nema znanstvene studije koja bi podrzala da imaju utjecaj na elasticitet koze. Ako zelite vidljivu promjenu na kozi mnogo vise cete postici raznim stupnjevima kemijskog pilinga, mikrodermoabrazijom i slicno.
2.cink-vazan element u tragovima za nasu prehranu. Nase tijelo ga treba kako bi apsorbiralo i iskoristilo zeljezo. No je li on vazan za kozu? Nije. Osim ako ne zelite ubrzati zaljecenje rana. Ali tad ne morate kupiti fensi smensi kremicu punu parfema i boja za par deseteka eura nego kupite u apoteci najobicniju cinkovu mast.
3.minerali mrtvog mora- Mrtvo more nazivaju tako jer u njemu nema zivota. Jedno od najslanijih voda na planeti. Recimo dok Pacifik ima 3-4% slanoce Mrtvo more ima 32%! More je puno minerala poput magnezija, kalcija, bromida. Pokusate li ikad popiti gutljaj toga (ne, ne morate ciniti vas svaku ludost koju cini autorica ovog topika) tesko da cete se ikako moci prisiliti zamisliti tu tekucinu u bilo kakvoj dobrotvornoj ulozi za iciju kozu. Neka istrazivanja pokazuju da je to dobro za psorijazu. (objavili neki izraelski medicinski casopisi). Kad znate da je psorijaza bolest ili stanje koze gdje su stanice hiperaktivne, znaci ubrzano dijeljenje stanica nisam sigurna kako tu mogu pomoci minerali. Dakle skepsa...
4.DEA-Diethanolomine-tvar optuzena za kancerogenu, zasad nema evidentnih dokaza, ipak obratite paznju barem kad se radi o djecjoj kozmetici
5.DHEA-Dehydroepiandrosterone-muski hormon (jel da, znale ste da nesto tako sarmantnog imena ne znaci nista dobro) najvise ga imaju muskarci u svojim 20-em a popularan je i kao oralni nadomjestak tj. kao push za imunoloski sistem, koncentraciju, kontroliranje tezine, dizanje libida. Iako cete ga naci u nekim kremama, zasad nema dokaza da ima ikakav pozitivan ucinak na kozu. Osim toga kako bi to MUSKI hormon mogao popraviti teksturu zenske koze. Ona ovisi o zeninim estrogenima i progesteronima.
6.DMAE- dimethylaminoethanol-u Europi poznat pod imenom Deanol, zadnjih 30 godina. Popularan kao oralni nadomjestak za pojacanje koncentracije neka vrst Ginko Bilboe. Nema zanstvenog dokaza da je ucinkovit za kozu ali na netu cete bas kao i ja naci desetine web stranica koje tvrde suprotno, vecina od njih sasvim slucajno i prodaje koz. proizvode s tim sastojkom.
7.Emollients iliti podmazivaci-ima ih sva sila glicerin, neka ulja, lanolin, shea maslac,kakao maslac, zloglasni PEG-60, maslinovo ulje, ulje safrana. Vise nego sto si i zamisliti mozemo. Ima ih sintetickih i tkz.prirodnih. Cine kozu mekanom, ublazuju iritacije i smiruju kozu nakon suncanja. Glavni problem kod kozmetike je da najvaznije sastojke ucine necitljivima sakrivisi ih pod raznorazna patent imena. Pa se tako ispostavi da ste platili mnogo novceka kremu s cudotovornim sastojkom iza cijeg se svemirskog imena krije dobri (i naposve nimalo skup) glicerin. Vazno je znati prepoznati koja vrsta emolijenata je koristena u odredjenoj kozmetici jer dok su jedni super za suhu kozu, masnoj kozi mogu zacas stvoriti probleme! Dakle netko tko naginje pristicima, aknama ili masnoj kozi trebao bi izbaciti iz upotrebe sve "emollient moisturizer"
8. Emu ulje (popularno u Australiji i opcenito kozmetici iz tih krajeva) emu je zivotinja slicna noju, velika ptica te ujedno vrlo vazan kotac u australskoj privredi. Da, to ulje je jedan u nizu podmazivaca ali nikako nije CUDOTVORNO kako bi neki zeljeli da vjerujete.
9.Enzimi-ili u obliku papaje ili u obliku sastojka kao sto je papin, enizim se koriste u svrhu peelinga vec neko vrijeme. Nisu dobri kao AHA’s ali rade eksfolijaciju. Enzimi su zapravo proteini koji funkcioniraju kao bioloski katalizatori (pored ostalog ubrzavaju kemijske reakcije u stanici). Losa vijest je da je to vrlo nestabilan element, dakle vrlo je vjerojatno da onog trena kad vi otvorite svoju teglicu sa enzimima, oni su se vec pokvarili.
10.Ginko Biloba-poznato djelovanje na mozdane funkcije KAD se uzme oralno, za kozu moze imati antiupalno-djelovanje i pomaze u proizvodnji kolagena te ima antioksidirajuca svojstva
11Glicerin-jeftin a odlican za suhu kozu.Moze ga se jos naci pod imenom humectant. Glicerin je prisutan u svim prirodnim lipidima, bilo zivotinjskim ili biljnim no moze biti i sintetski proizveden. Ima jos prica o intercelularnom matrixu i glicerinu ali to je vec malo slozenija prica.
12.grozdje- koristi ga The Body Shop firma recimo. Pod pretpostavkom da ima jaka antioksidirajuca svojstva ali u tu svrhu onda popijte sok od grozdja a ne mazite ga na lice. Nema studija koje bi poduprijele da grozdje ima ikakvog ucinika na bore
13. raznorazni biljni pripravci za povecanje grudi (herbal breast enhancement)-vecina zena bi platila skoro pa svaku cijenu kako bi bila lijepa, zar ne? Kozmeticka industrija upravo s time i racuna. Vjerovali ili ne ima zena koje vjeruju da ako popiju neku biljnu tableticu da ce im narasti grudi. Znaju li ista o biologiji? Vjerojatno ne, inace ne bi kupile preparate kao MiracleBrust, Natural Contours ili slicne. Kako su grudi nakupine masnoca jedini nacin da ih prirodno povecate je ili da zatrudnite ili da se udebljate. Biljni estrogen (sastojak tih cudesnih preparata) vam moze uzrokovati krvarenja, akne. Iako zene u pred ili menopauzi uzimaju takve nadomjestke u neke druge svrhe, jos uvijek nema znanstvenog dokaza sto se dogadja kad uzmemo previse estrogena i kako hormonalni nadomjestci djeluju kod mladih zena koje ga ionako prirodno imaju dovoljno.
14.hormonske kreme-recimo tofu ekstrakt je izvor biljnog estrogena. Takve linije su namjenjene bas generaciji baby boomersa koji traze rijesenja za nuspojave menopauze. Da, gubitak estrogena ima utjecaja na kozu. No istrazivanja su pokazala da HRT ili prevedeno hormonska zamjenska terapija, znaci bilo sam estrogen bilo estrogen i progesteron- povecavaju rizik raka dojke za 70%.
Moj vam je savjet: ne igrajte se nepotrebno hormonima.

Sljedeci put o ulju cajevca, vitaminima za kozu, HGF-u. Kad smo savladali te osnove, pozabaviti cemo se bazicnom njegom koze, kako biti njezan, sto izbjegavati. Ako nekoga zanima mogu naknadno napisati iz kojih znanstvenih studija crpim podatke, zasad to pokusavam drzati cim je vise moguce razumljivim.

- 17:22 - Komentari (10) - Isprintaj - #

subota, 04.03.2006.

...zelim vam ugodan vikend...


...ne zelim vam, da vam preko noci napada pola metra snijega kao nama te da se On ponudi ocistiti auto, cisti, cisti, cisti.....i nakon nekih 20-ak minuta ocisti, ponosan vam mase da mozete izaci jer se spremate na izlet...i vi sa zaprepastenjem skuzite da je ocistio pogresan auto. Naime isti model kao i vas, iste boje ali eto tablice ne stimaju...na tren, ali samo na tren, sam imala ideju da zamijenim tablice. A onda mi je pogled pao na zutog medeka, talisman koji sam mu iz zafrkancije dala prije dosta vremena i koji odtad nije mijenjao prebivaliste. Zakleti protivnik kindzurija po autu je ucinio jednu iznimku. Navodno se talisman dokazao par puta kad je za dlaku spasio vozaca u ovoj nasoj modernoj asfaltnoj dzungli...uzdah i tuzno okretanje za parom rukavica jer nije red da opet cisti sam...ako naletimo na krivi auto bas cu ga na vrijeme upozoriti.....ako vidite ovo, mahnite nam



- 19:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #
nadam se da ću uskoro vidjeti tog malog žutog, a s njim i tebe ;) (Kikica 04.03.2006. 22:36)

Trebala bih prolaziti kroz zagreb u neko dogledno vrijeme, nazalost samo proputovanje, ali nadam se za kavicu dovoljno :-) Barem na aerodromu (jja 04.03.2006. 22:44)

ma obavezno se moramo vidjeti :cmok (Kikica 05.03.2006. 08:32)

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 03.03.2006.

Kozmetika petkom...



Ako neka cudotvorna linija za kozu kaze da se ne mogu naci u normalnim ducanima ili apotekama jer im vlada postavlja kamenje na put (cest slucaj u USA!) i ne zeli uvidjeti njihovu carobnost i posebnost- vlada je imala razloga zasto nije odobrila tu liniju. I vlada i mocna udruga potrosaca. Cuvajte se takvih proizvoda. Ili- mi distribuiramo nase proizvode bez FDA ili slicne dozvole "jer bi nam trajalo predugo" da cekamo na dozvolu, a vas ne zelimo svo to vrijeme lisavati ultimativnog rijesenja ;-) Prosudite sami koliko su mislili na vas kad su progurali na trziste (nasli rupu u zakonu) nesto sto nikad nije dovoljno testirano. Najcesca zloupotreba u kozmetici se ipak dogadja u podrucju takozvane – PSEUDOZNANOSTI. Dakle kad se namjerno izvade stvari iz konteksta i iskoriste u svoju svrhu. Ili kad spominju znanstvene casopise koji su potvrdili njihova istrazivanja, iako ime casopisa zvuci znanstveno, takav ne postoji ;-)
Naravno vi kao laik to ne mozete znati niti cete to ici provjeravati. Zato imate mene. Ili da spomenu nekog poznatog dermatloga koji je pohvalio sastav njihovog proizvoda, onda vi nazovete tog doca a on nikad nije cuo za taj proizvod. Ili ce iz istrazivanja izvuci samo pozitivne strane proizvoda a one NEGATIVNE presutjeti. Malo o proizvodima iz apoteke koje i sama rado kupujem (Avene, Roc i drustvo). Poznato je kako bijela kuta djeluje na siroke mase, sjetite se samo kako su obucene tete koje vam s reklama prodaju paste za zube. Bijela kuta ima carobnu moc! Kozmetiku koju kupujete u apoteci ne krase nikakve MEDICINSKE karakteristike, generalno takva kozmetika ima manje mirisa i boja ali ni to nije pravilo.


Dakle kao sto sam najavila u proslom tekstu, evo 10 NE u kozmetici:


1. ne smijes vjerovati da je skupa kozmetika nuzno bolja od one jeftinije, mnoge skupe linije imaju u vlasnistvu i jeftinije linije, svaka je namjenjena odredjenom krugu potrosaca i obje su dobre, nekim zenama laska kupiti skuplje izradjenu teglicu pa neka ju i plate ali u pravilu je sastav jedin o ono sto je vazno (recimo L'orealovom koncernu pripadaju Maybelline, Lancome, HR, Kiehl`s, Vichy, Biotherm, Redken, Garnier, La Roche)
2. ne bi trebala vjerovati da ima ista kao 100% natural u kozmetici te da samo zato sto nesto raste u zemlji jest automatski dobro za kozu
3. ne bi trebala vjerovati u cudotvorne kreme niti u kreme protiv bora ( u ovome detaljno u sljedecim nastavcima )
4.ne bi trebala pokusati imati savrsenu kozu sa reklamnog letka, ne bi trebala vjerovati sve sto ti u parfumeriji kazu, njihov posao nije da ti kazu kako prodaju neucinkovite proizvode
5.ne bi trebala stedjeti na profesionalnom setu kistova, to je jedna od investicija koja se dugorocno isplati za kvalitetan make up (listu najboljih kistova cemo obraditi kasnije)
7. ne bi se trebala dati zavesti svakim novim proizvodom, recimo hitom sezone, nego radije biti vjerna rutinama koje djeluju, ne vjeruj da ces imati kosu/kozu kakvu ima model u tv reklami samo ako kupis proizvod koji reklamira jer tebe nece svako jutro sredjivati najbolji svjetski vizazisti koji su sredjivali nju za tu reklamu
8. ne idi u solarij
10. ne bi trebala kupiti proizvod koji se libi objaviti javno kompletnu listu sastojaka

te dva bonusa...
10 a. ne bi trebala vjerovati da je vazna odanost jednoj odredjenoj firmi te koristenje svih proizvoda samo od njih i
10 b. ultimativni NE – ne bi smjela sebi dozvoliti da budes kompulzivna i neinformirana potrosacica jer time stetis ne samo svom novcaniku nego i svom licu.

Jos malo o doktorima koji su kreirali vlastite kozmeticke linije kao recimo Dr.Murad http://www.murad.com/ ili N.V: Perricone Kada ljecnik nesto PRODAJE za mene je to sukob interesa u vidu dvije profesije trgovca i lijecnika. Moze preporuciti proizvod ali njegov posao nije da prodaje i cim on direktno ima koristi od toga koji vi proizvod kupujete, ja mu vise ne kupujem argument neutralnosti.


Prije nego odlucite kako cete se njegovati, trebale bi znati sto pojedini kozm. sastojci mogu a sto ne.

Eto nekima najdosadniji i ujedno najvazniji dio kozmetike.

Antioksidansi i slobodni radikali - Antioksidansi su tvari koje stite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su kemijski spojevi velike reaktivnosti usljed prisustva "nesparenih" elektrona u vanjskoj elektronskoj ljusci. Antioksidansi usporavaju starenje, smanjuju razinu kolesterola. prirodne antioksidanse - beta karoten, likopen i lutein, flavonoide i izoflavone, vitamine A, C i E, minerale selen i cink, koenzim Q, (cesnjak), borovnicu, ginko biloba, liponsku kiselinu, melatonin. Preporuka americke organizacije FDA (Food and Drug Administration), prema kojoj bi hranom trebalo unositi cetiri vazna antioksidansa je vitamin C, beta karoten, vitamin E te selen. Ma sto vam tvrdile koz. kompanije prisutnost takvih sastojaka u kremama nema dokazano djelovanje...poznato je da kisik, sunce i zagadjenje, pusenje, herbicidi, pesticid jesu glavni uzrocnici oslobadjanja slobodnih radikala.
Znaci laicki receno antioksidansi su pojedini sastojci koji imaju funkciju smanjiti utjecaj slobodnih radikala na kozu. Kako nastaje steta slobodnim radikalima smo naucili. Svaka tvar koja sprecava ili usporava slobodne radikale sprecavajuci okisidirajucu funkciju u molekulama se naziva - antioksidans. Mnogi vitamini imaju ta svojstva. Steta koju nanose slobodni radikali je da unisti kolagen i sposobnost koze da se obnavlja. E sad postoji mit da se odredjenim kremama ta prirodna reakcija moze zaustaviti. Kako? Koliko antioksidansa treba dnevno nanjeti na kozu, kako 100% sprijeciti sunce, zagadjenje, kisik? Kad ih jednom nanesete na kozu koliko im traje djelovanje? Minutu? Sat? Duze? Znanost nam jos nije dala odgovor na ta pitanja ali kozmeticka industrija hrabro vjeruje da ona ima odgovore.

Slobodni radikali - dokazano je da degenerative promjene koze kao sto su depigmentacija i bore nastaju primarno ostecenjem slobodnih radikala . Antioksidansi su nacin za smanjiti tu reakciju. E sad, ta reakcija se dogadjas na razini atomahttp://www.ktf-split.hr/periodni/abc/s.html. Paradoks je da trebamo kisik za zivot a taj isti kisik stvara da starimo iz minute u minutu. Vecina koz. firmi ima liniju sa antioksidansima zato nije tesko naci takvu kremu te ne mora biti skupa. Naravno ako su antioksidansi vasa religija.

Acetyl glucosamine - amino kiselina koja dobro veze vodu, u velikim koncentracijama moze biti ucinkovita kod lijecenja rana, zasto ga neke firme stavljaju u anti age kreme mi je nepoznanica pogotovo jer ce vam svaki dermatolog objasniti da rana nema nista zajednicko sa borom.



Alge -u kozmetici se koriste kao sastojci za zgusnjavanje, kao antioksidant ali alge su i potencijalni iritant i ne, ne mogu zasutaviti starenje.

Alpha Lipoic Adic - enzim koji nanjet na kozu moze bit dobar antioksidant

Ayurveda - alternativna grana ljecenja razvijena u Indiji. Sama rijec je bazirana na dvije sanskritske rijeci AYU sto znaci zivot i VEDA sto znaci znanost. Ayurveda je stara preko 5000 godina. Zasniva se na vjerovanju da je tijelo sastavljeno od 3 tjelesnih dosha, 3 mentalnih, 7 dhatus-a i malasa. Nema zdravlja bez harmonije ovih dijelova, metode su biljno mineralne i danas imate neke kozmeticke linije koje se zasnivaju iskljucivo na ayurvedi ali ne, nemaju nikakvih carobnih sastojaka. Dio su cijelokupne zivotne filozofije i mozda u sklopu toga zanimljive.

Coenzyme Q10 -jos jedan hit sezone, sve studije su pokazale da djeluje unesen oralno a ne povrsinski. Ujedno je dokazano da kad se suncate, smanjuje se kolcina Q10 u kozi.

Ovo vam pise osoba koja je do prije par godina imala redovno na licu po 4-5 pristica i barem jos 2-3 mrljice od proslih. Sad imam krasan porculanski ten i izgledam mladje nego prije 5 godina ;-) I imam namjeru i dalje furati taj imidz.

Sljedeci petak citajte jos o kemijskih nazivima, o enzimima, glicerinu, hormonskim kremama, kinetinu, lanolinu







- 08:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #
ovo zvuči korisno, ali poprilično komplicirano. već se mogu zamisliti u trgovini, s popisom poželjnih sastojaka u ruci, kako prebirem po kremicama i uspoređujem ih... čini se da si ti pravi stručnjak na tom području, možeš li preporučiti koju kremu, gel. ili možda ne želiš reklamirati proizvode, što savršeno razumijem. kako je izgledao put od prištića do porculana? dermatolog? prehrana? i hvala na savjetima! (znatiželjna 03.03.2006. 18:00)

Ovo nije nis strucno jer je pisano od osobe koju kozmetika zanima samo kao hobi ;-) Da upravot ako se ide u kupnju kremica, ne po tome koja teglica nam se dopada nego prema tome koji sastojak odgovara nasoj kozi ;-) Sorry kremicu na nevidjeno ne mogu preporuciti ali ako ces pratiti kolumnu do kraja i dati si malo truda znaci ces ju naci i sama ;-) A to ti iskreno zelim. Znati izabrati sama. Put do danasnjeg tena- prvo, izbacila sam pogresnu kozmetiku, dakle to sto za one koji ne poznaju koz. sastojke ucini dermatolog ;-) prehrnau nisam mijenjala jer sam bila i ostala gurman ali sam pocela vise boraviti na svjezem zraku :-) I kretati se (jja 03.03.2006. 18:04)

Zašto ne u solarij? Zbog bržeg nastajanja bora? (Depresivna Domaćica 03.03.2006. 22:50)

Solarij je nabrzi nacin da koza ostari. Mnogo brzi (bez obzira sto vam rekle reklame) nego konvencionalno suncanje. (jja 04.03.2006. 14:16)


- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #