JJA

petak, 03.03.2006.

Kozmetika petkom...



Ako neka cudotvorna linija za kozu kaze da se ne mogu naci u normalnim ducanima ili apotekama jer im vlada postavlja kamenje na put (cest slucaj u USA!) i ne zeli uvidjeti njihovu carobnost i posebnost- vlada je imala razloga zasto nije odobrila tu liniju. I vlada i mocna udruga potrosaca. Cuvajte se takvih proizvoda. Ili- mi distribuiramo nase proizvode bez FDA ili slicne dozvole "jer bi nam trajalo predugo" da cekamo na dozvolu, a vas ne zelimo svo to vrijeme lisavati ultimativnog rijesenja ;-) Prosudite sami koliko su mislili na vas kad su progurali na trziste (nasli rupu u zakonu) nesto sto nikad nije dovoljno testirano. Najcesca zloupotreba u kozmetici se ipak dogadja u podrucju takozvane – PSEUDOZNANOSTI. Dakle kad se namjerno izvade stvari iz konteksta i iskoriste u svoju svrhu. Ili kad spominju znanstvene casopise koji su potvrdili njihova istrazivanja, iako ime casopisa zvuci znanstveno, takav ne postoji ;-)
Naravno vi kao laik to ne mozete znati niti cete to ici provjeravati. Zato imate mene. Ili da spomenu nekog poznatog dermatloga koji je pohvalio sastav njihovog proizvoda, onda vi nazovete tog doca a on nikad nije cuo za taj proizvod. Ili ce iz istrazivanja izvuci samo pozitivne strane proizvoda a one NEGATIVNE presutjeti. Malo o proizvodima iz apoteke koje i sama rado kupujem (Avene, Roc i drustvo). Poznato je kako bijela kuta djeluje na siroke mase, sjetite se samo kako su obucene tete koje vam s reklama prodaju paste za zube. Bijela kuta ima carobnu moc! Kozmetiku koju kupujete u apoteci ne krase nikakve MEDICINSKE karakteristike, generalno takva kozmetika ima manje mirisa i boja ali ni to nije pravilo.


Dakle kao sto sam najavila u proslom tekstu, evo 10 NE u kozmetici:


1. ne smijes vjerovati da je skupa kozmetika nuzno bolja od one jeftinije, mnoge skupe linije imaju u vlasnistvu i jeftinije linije, svaka je namjenjena odredjenom krugu potrosaca i obje su dobre, nekim zenama laska kupiti skuplje izradjenu teglicu pa neka ju i plate ali u pravilu je sastav jedin o ono sto je vazno (recimo L'orealovom koncernu pripadaju Maybelline, Lancome, HR, Kiehl`s, Vichy, Biotherm, Redken, Garnier, La Roche)
2. ne bi trebala vjerovati da ima ista kao 100% natural u kozmetici te da samo zato sto nesto raste u zemlji jest automatski dobro za kozu
3. ne bi trebala vjerovati u cudotvorne kreme niti u kreme protiv bora ( u ovome detaljno u sljedecim nastavcima )
4.ne bi trebala pokusati imati savrsenu kozu sa reklamnog letka, ne bi trebala vjerovati sve sto ti u parfumeriji kazu, njihov posao nije da ti kazu kako prodaju neucinkovite proizvode
5.ne bi trebala stedjeti na profesionalnom setu kistova, to je jedna od investicija koja se dugorocno isplati za kvalitetan make up (listu najboljih kistova cemo obraditi kasnije)
7. ne bi se trebala dati zavesti svakim novim proizvodom, recimo hitom sezone, nego radije biti vjerna rutinama koje djeluju, ne vjeruj da ces imati kosu/kozu kakvu ima model u tv reklami samo ako kupis proizvod koji reklamira jer tebe nece svako jutro sredjivati najbolji svjetski vizazisti koji su sredjivali nju za tu reklamu
8. ne idi u solarij
10. ne bi trebala kupiti proizvod koji se libi objaviti javno kompletnu listu sastojaka

te dva bonusa...
10 a. ne bi trebala vjerovati da je vazna odanost jednoj odredjenoj firmi te koristenje svih proizvoda samo od njih i
10 b. ultimativni NE – ne bi smjela sebi dozvoliti da budes kompulzivna i neinformirana potrosacica jer time stetis ne samo svom novcaniku nego i svom licu.

Jos malo o doktorima koji su kreirali vlastite kozmeticke linije kao recimo Dr.Murad http://www.murad.com/ ili N.V: Perricone Kada ljecnik nesto PRODAJE za mene je to sukob interesa u vidu dvije profesije trgovca i lijecnika. Moze preporuciti proizvod ali njegov posao nije da prodaje i cim on direktno ima koristi od toga koji vi proizvod kupujete, ja mu vise ne kupujem argument neutralnosti.


Prije nego odlucite kako cete se njegovati, trebale bi znati sto pojedini kozm. sastojci mogu a sto ne.

Eto nekima najdosadniji i ujedno najvazniji dio kozmetike.

Antioksidansi i slobodni radikali - Antioksidansi su tvari koje stite stanice od oksidacijskog djelovanja slobodnih radikala. Slobodni radikali su kemijski spojevi velike reaktivnosti usljed prisustva "nesparenih" elektrona u vanjskoj elektronskoj ljusci. Antioksidansi usporavaju starenje, smanjuju razinu kolesterola. prirodne antioksidanse - beta karoten, likopen i lutein, flavonoide i izoflavone, vitamine A, C i E, minerale selen i cink, koenzim Q, (cesnjak), borovnicu, ginko biloba, liponsku kiselinu, melatonin. Preporuka americke organizacije FDA (Food and Drug Administration), prema kojoj bi hranom trebalo unositi cetiri vazna antioksidansa je vitamin C, beta karoten, vitamin E te selen. Ma sto vam tvrdile koz. kompanije prisutnost takvih sastojaka u kremama nema dokazano djelovanje...poznato je da kisik, sunce i zagadjenje, pusenje, herbicidi, pesticid jesu glavni uzrocnici oslobadjanja slobodnih radikala.
Znaci laicki receno antioksidansi su pojedini sastojci koji imaju funkciju smanjiti utjecaj slobodnih radikala na kozu. Kako nastaje steta slobodnim radikalima smo naucili. Svaka tvar koja sprecava ili usporava slobodne radikale sprecavajuci okisidirajucu funkciju u molekulama se naziva - antioksidans. Mnogi vitamini imaju ta svojstva. Steta koju nanose slobodni radikali je da unisti kolagen i sposobnost koze da se obnavlja. E sad postoji mit da se odredjenim kremama ta prirodna reakcija moze zaustaviti. Kako? Koliko antioksidansa treba dnevno nanjeti na kozu, kako 100% sprijeciti sunce, zagadjenje, kisik? Kad ih jednom nanesete na kozu koliko im traje djelovanje? Minutu? Sat? Duze? Znanost nam jos nije dala odgovor na ta pitanja ali kozmeticka industrija hrabro vjeruje da ona ima odgovore.

Slobodni radikali - dokazano je da degenerative promjene koze kao sto su depigmentacija i bore nastaju primarno ostecenjem slobodnih radikala . Antioksidansi su nacin za smanjiti tu reakciju. E sad, ta reakcija se dogadjas na razini atomahttp://www.ktf-split.hr/periodni/abc/s.html. Paradoks je da trebamo kisik za zivot a taj isti kisik stvara da starimo iz minute u minutu. Vecina koz. firmi ima liniju sa antioksidansima zato nije tesko naci takvu kremu te ne mora biti skupa. Naravno ako su antioksidansi vasa religija.

Acetyl glucosamine - amino kiselina koja dobro veze vodu, u velikim koncentracijama moze biti ucinkovita kod lijecenja rana, zasto ga neke firme stavljaju u anti age kreme mi je nepoznanica pogotovo jer ce vam svaki dermatolog objasniti da rana nema nista zajednicko sa borom.



Alge -u kozmetici se koriste kao sastojci za zgusnjavanje, kao antioksidant ali alge su i potencijalni iritant i ne, ne mogu zasutaviti starenje.

Alpha Lipoic Adic - enzim koji nanjet na kozu moze bit dobar antioksidant

Ayurveda - alternativna grana ljecenja razvijena u Indiji. Sama rijec je bazirana na dvije sanskritske rijeci AYU sto znaci zivot i VEDA sto znaci znanost. Ayurveda je stara preko 5000 godina. Zasniva se na vjerovanju da je tijelo sastavljeno od 3 tjelesnih dosha, 3 mentalnih, 7 dhatus-a i malasa. Nema zdravlja bez harmonije ovih dijelova, metode su biljno mineralne i danas imate neke kozmeticke linije koje se zasnivaju iskljucivo na ayurvedi ali ne, nemaju nikakvih carobnih sastojaka. Dio su cijelokupne zivotne filozofije i mozda u sklopu toga zanimljive.

Coenzyme Q10 -jos jedan hit sezone, sve studije su pokazale da djeluje unesen oralno a ne povrsinski. Ujedno je dokazano da kad se suncate, smanjuje se kolcina Q10 u kozi.

Ovo vam pise osoba koja je do prije par godina imala redovno na licu po 4-5 pristica i barem jos 2-3 mrljice od proslih. Sad imam krasan porculanski ten i izgledam mladje nego prije 5 godina ;-) I imam namjeru i dalje furati taj imidz.

Sljedeci petak citajte jos o kemijskih nazivima, o enzimima, glicerinu, hormonskim kremama, kinetinu, lanolinu







- 08:12 - Komentari (4) - Isprintaj - #
ovo zvuči korisno, ali poprilično komplicirano. već se mogu zamisliti u trgovini, s popisom poželjnih sastojaka u ruci, kako prebirem po kremicama i uspoređujem ih... čini se da si ti pravi stručnjak na tom području, možeš li preporučiti koju kremu, gel. ili možda ne želiš reklamirati proizvode, što savršeno razumijem. kako je izgledao put od prištića do porculana? dermatolog? prehrana? i hvala na savjetima! (znatiželjna 03.03.2006. 18:00)

Ovo nije nis strucno jer je pisano od osobe koju kozmetika zanima samo kao hobi ;-) Da upravot ako se ide u kupnju kremica, ne po tome koja teglica nam se dopada nego prema tome koji sastojak odgovara nasoj kozi ;-) Sorry kremicu na nevidjeno ne mogu preporuciti ali ako ces pratiti kolumnu do kraja i dati si malo truda znaci ces ju naci i sama ;-) A to ti iskreno zelim. Znati izabrati sama. Put do danasnjeg tena- prvo, izbacila sam pogresnu kozmetiku, dakle to sto za one koji ne poznaju koz. sastojke ucini dermatolog ;-) prehrnau nisam mijenjala jer sam bila i ostala gurman ali sam pocela vise boraviti na svjezem zraku :-) I kretati se (jja 03.03.2006. 18:04)

Zašto ne u solarij? Zbog bržeg nastajanja bora? (Depresivna Domaćica 03.03.2006. 22:50)

Solarij je nabrzi nacin da koza ostari. Mnogo brzi (bez obzira sto vam rekle reklame) nego konvencionalno suncanje. (jja 04.03.2006. 14:16)


- 08:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #