Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Kozmetika petkom...

Jos o sastojcima- ovime zavrsavam dio sa sastojcima, pola sam ih izostavila jer bi bilo definitvno predugacko ali ako nekoga nesto zanima sto eto nisam spomenula a ja to igrom slucaja znam- pitajte!

1.Akutan-genericko ime isotretinoin, ide samo preko recepta, ruzne nuspojave. Sto zapravo radi? Stisne zljezde lojnice na velicinu bebinih i tako vas rijesi upala i akni. Strogo je zabranjen trudnicama a dobar dio lijecnika ga se libi uopce prepisati zenama u reproduktivnoj dobi. Nuspojave su suha sluznica oka nosa, padanje kose, jako osjetljiva koza, preosljetiljivost na sunce, glavobolja, proljev itd. Prepisuje se samo kad nista drugo ne pomaze.

2.kiselina –acid- sve sa pH vrijednoscu nizom od 7, visa od 7 je alkalna, voda ima pH 7 a koza oko 5,5 pH

3.AHA alpha hydroxy acid, najbolje radi u postotku od 4% ALI ukoliko tome dodate nepovoljan pH omjer, nece imati nikakav ucinak. Tuzno kako na tu banalanu stvar zaboravljaju neke od najpoznatijih svjetskih kompanija. Najpoznatije i najupotrebljivanije AHA su glikolna i mlijecna kiselina.

4.arnika (Asteraceae)-rado upotrebljavana od organskih firmi ali to je jedan od najcescnih biljnih iritanata

5. Jos malo o hormonima, progesteronu i estrogenu-farmaceutske kompanije nemaju interesa istraziti biljne hormone jer se oni ne daju patentirati znaci ne donose novac nego su sva svoja istrazivanja usmjerili na istrazivanje sintetskih hormona gdje im je lako ograniciti upotrebu samo na one firme koje su za to platile...prije ili kasnije cete nabasati na hormonske kremice te ako je vasa zelja za ljepotom ipak veca nego strah od mogucih rizika obratite pozornost na one koje imaju 400-500 miligrama prirodnog progesterona po 30 g kreme ili se pozabavite literaturom kao http://www.johnleemd.com/ a knjiga od tipa koji je svoja istrazivanja osvetio tome ima za kupiti na amazonu ili pogledajte kod www.aeron.com

6. HGF http://www.usashop.ch/theproducts.cfm?cat=6&master=6855&owner=11 http://www.hgfound.org/growth.html za neke carobna foruma je zapravo human growth factor ]tj. skupina hormona proizvedena u tijelu (iako do nas jos nije dosla ta hormonska ludnica, u Americi je to trenutni hit za odgovor na produzenu mladost...) dakle skupina hormona kao sto su EGF,FGF, HGF,IGF,NGF,PDGF itd. Ako zelite vise o tome saznati progooglajte. O.k. sto se dogadja kad HGF stavimo na kozu? (posto ga u kozmetiku stavljaju neke od najskupljih linija) Normalno zaduzene za rast i dijeljenje stanica moglo bi vam se dogoditi da vam stanice pocnu nekontrolirano rasti i dijeliti se (laicki receno- tumor). Ili bi mogli ohrabriti nastajanje oziljaka kao rezultat pretjerane proizvodnje kolagena, ako ga imas previse dobiti ces ili oziljak ili grudicu. Jedina istrazivanja kojih zasad ima su testirala HGF kremice na jako kratak rok i u svrhu zacjeljivanja rana no ako recimo kupite dnevnu kremu s time, velika je vjerojatnost da cete ju koristiti par mjeseci! Ne sumnjam da ce istrazivanje za par godina donjeti vise spoznaja nego ih imamo sada, no pitanje je zelite li BAS VI biti pokusni kunic?

7.Kinetin- biljni hormon tehnickog imena N6-furfuryladenine. Firme kao Body Shop. Almay , Kinerase imaju liniju s kinetinom. Zasad nije poznat njegov ucinak jer su sva istrazivanja izvedena in vitro...moj vam je savjet pricekajte da nam znanstvenici daju neke konkretnije rezulate i radije se orijentirajte na provjerenu kozmetiku- recimo istrazivanja su pokazala da 250 micromolarsa ima stimulirajuci ucinak ALI 500 MM-a unistavajuci ucinak. Kako znati da smo dozirali kremu pravilno???

8.Lanolin - jedno vrijeme je bio na losem glasu jer navodno izaziva alergije i iritacije ali zapravo u sluzbi njege suhe koze zasluzuje cijelo vrijeme dobar glas.

9. MCD u kozmetici ili mad cow desease ili kravlje ludilo- znaci ako u kozmetici ima sastojaka poput bikove mozdine ili placente ili tkiva bovine ektrakta - nemojte ju koristiti na ozljedjenoj kozi (ogrebanoj, ranica)! Rizik je minimalan ali mi zelimo izbjeci i to, zar ne? Zapravo mozda bi bilo najbolje izbjegavati kozmetiku koja sadrzi BILO KAKVE dijelove zivotinja jer oni vam nisu nuzni da bi bili lijepi i njegovani. Da stvar ne bi bila suvise jednostavna kozm. firme su se potrudile zamesti trag, tako da u barem 50% slucajeva necete biti sigurni jel kolagen ili ceramid u kremi biljnog ili zivotnjskog porijekla.

10. mineralna ulja - isto dosla na zao glas najvise zbog "prirodnih" firmi kao recimo Avede. Znanost nam tvrdi da mineralna ulja i petrolej (vazelin) jesu i dalje siguran i neiritirajuci hidratizirajuci sastojak u kozmetici.

11. maslinovo ulje- dobar antioksidant i dobro "vlazi" kozu. Ali to cine i mnoga druga ulja poput bademovog. Zastupam tezu da malsinovo ulje moze itekako ostetiti kozu, recimo ako ga koristite kao jedinu stvar koju primjenjujete pri suncanju

12. kisik za kozu-jedan od meni drazih paradoksa u kozmetici. Prvo vam idu prodati anti-oxygen kremice jer vas uvjere kako je oxygen stetan za kozu i sljedece sezone vam ta ISTA firma prodaje novu kolekciju koja tvrdi da zapravo dovodi kisik u vasu kozu i da bi vas sad odjednom bas to trebalo odrzati vjecno mladima?!? Osim toga zasto bi placali kremu koja dovodi kisik u vasu kozu kad ga svuda oko nas ima vise nego dovoljno. Hej pa zemljina atmosfera je sastavljena od 21% kisika a oceani i rijeke od preko 80%! Nase tijelo ga sadrzi preko 60% i nalazi se u svakoj stanici i organu naseg tijela. Ako neki od vas i dalje misle da nam fali kisika i da ga je pametno nadoknaditi kozmetikom - be my guest! Ja cu i dalje vjerovati da to negativno utjece na pricu o slobodnim radikalima. Neka znanstvena istrazivanja potvrdjuju da dodatan unos kisika u organizam pospjesuje zarastanje rana ali to kada ga udisete a ne kad ga povrsinski nanosite. Iz isto razloga ne primjenjujem vise hidrogen peroksid kao povrsinski dezinfekator.


Post je objavljen 17.03.2006. u 16:59 sati.