Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Na ovaj tekst me potaknuo

Rijecankin jucerasnji post http://riandworld.blog.hr/ gdje se pita jel zavist hrvatski nacionalni sport?

Smatram da zavist sama po sebi nije losa. Tako dugo dok ona u nama izaziva nesto POZITIVNO tipa daje nam motivaciju da i mi naucimo jos jedan jezik, procitamo jos koju strucnu knjigu ili skinemo koju kilicu. I smatram, tako dugo dok objektu nase "zavisti" na iskren i otvoren nacin priznamo sto na njemu smatramo vrijednim divljenja, to ne moze biti negativna emocija.
Evo primjera-prijateljica si je ovaj tjedan kupila krasnu novu kuhinju. Zaista krasnu.
I ja njoj kazem- ma kuhinja ti je zakon, bas sam ti zavidna. Da li ja nju pri tom mrzim? Boze sacuvaj!
Da li joj zelim da joj kuhinju ostete u transportu? Ne, bila bih jednako tuzna kao i ona! Da li sam zbog toga nesretna jer moja dream kuhinja jest stara par godina i vise i nije bas tako dream? Ne. Dijelila sam s njom svako ushicenje, radost i gust i prisjecala se kako sam ja bila vesela kad su mi dostavili moju prvu kuhinju, novu novcatu, bas po mom ukusu.
Dakle toliko o mojoj zavisti. Sto je s onime kad primjetim da su drugi zavidni MENI?

Dosad sam to dozivljavala od osoba koje ne mrdnu prstom da si srede zivot.

Ponekad zavidne osobe (zavidne u negativnom smislu) primjete samo USPJEH ali ne i put do njega, to ignoriraju jer to bi znacilo da bi nam morali priznati i nas trud koji je vodio do tog uspjeha a to ne zele.
Jos jedna primjer- jucer sam bila sa jedom dragom osobom na veceri, prekrasna egzoticna ljepota, zaista komad od zene, kad odemo van, vecina pogleda uperena u nju
Naravno da joj zavidim na ponekom atributu, ali ju usprkos tome volim. Jel to tesko za shvatiti?
Volim ju kao sestru i kako se sve vise upoznajemo sve vise cijenim sto me ona uvijek ali uvijek zna nasmijati, sto iako se sporazumijevamo na nekom trecem jeziku uvijek nasluti kad sam lose i bez rijeci me zagrli, sto mi je kad od ispita i stresa nisam stigla ni disati, dosla na vrata i spremila veceru za gurmane, zazeljela njemu i meni dobar tek i dala nam mira.

Post je objavljen 30.03.2006. u 09:55 sati.