sedmodnevni spiritualni program

30.12.2006., subota

NEDJELJA/PONEDJELJAK: STARA GODINA/NOVA GODINA

31.12.2006.g./01.01.2007.g.

ČAROBNI PROSINAC – BLAGDANI SVJETLA



Čarobni prosinac

Sličnosti u načinu proslave ključnih religijskih blagdana u različitim religijama podsjećaju na zajedničke korijene čovječanstva- činjenicu koju se, na žalost, prečesto zanemaruje. Ovih dana je multireligijska zajednica koja se rodila u malom franncuskom selu Taize u Zagrebu, svi se mole i slave na svoj način, iz svog religijskog kuta, ali mole se zajedno, jednom Stvoritelju. Ako upoznamo sličnosti, lakše ćemo uvažavati razlike i poštivati svačije pravo na njih...



Dvanaesti mjesec u godini ima toliko slavlja i blagdana da zaslužuje naziv: „čarobni prosinac“. Svi ti blagdani i svečanosti su blagdani svjetla. Usporedit ću te blagdane u tri velike religije koje su religije objave. Malo prostora ću dati židovskim, malo kršćanskim i malo islamskim običajima za te svete dane svjetlosti.



Sve počinje kršćanskim adventom, koji je crkvena priprava za Božić, a zove se i advent ili došašće, a počinje prvom nedjeljom adventa. Prvi prosinački ukras je adventski vijenac.



Zatim slijedi badnjak, pa Božić i o tome sam već pisala, međutim nekada se Nova godina preklapala sa Božićem, a o tome se sjećanje polako zatire.



Da je Nova godina nekoć počimala na Božić kazuje i naziv za taj dan u nekim hrvatskim krajevima gdje se i danas naziva Mali Božić ili Mladi Božić. Danas je iščekivanje Nove Godine izgubilo značajku obiteljskog blagdana, ne samo u gradu nego i na selu. Nisu se sačuvala ni stara čestitanja koja isprepliču poruku o događaju Božića s novogodišnjim dobrim željama članovima obitelji i njihovom materijalnom dobru.



Više o badnjaku i Božiću vidite u postu od 25.12. ove godine.

*************************************************

U čarobnom prosincu je i najveći židovski blagdan Hanuka, također blagdan svjetlosti, mira i darivanja.. Hanuka se obilježava tako da se svaku večer Hanuke pali nova svijeća .Na adventskom vijencu se svake adventske nedjelje pali nova svijeća i tako sve do Božića, kad gore sve četiri svijeće.



Hanuka je jedan od najvećih židovskih praznika, a slavi se 25. kisleva (sredina prosinca. Tim se praznikom spominje događaja iz 164. p.n.e. kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.



Jedna od ilustracija za izvornu bliskost religija su sličnosti židovskog obiteljskog blagdana Hanuke s kršćanskim Božićem.Posljednjeg mjeseca u godini dani su sve kraći, a noći sve dulje - do zimskog solsticija 21. prosinca, kada zemlja postepeno dobiva sve više svjetlosti. U brojnim se kulturama i religijama svijeta stoga od sredine prosinca doziva svjetlost - u doslovnom i prenesenom značenju: pale se svijeće i vatre, a uz druženje s članovima obitelji moli se za božji blagoslov i milost.



Hanuka je jedan od veselih blagdana, za vrijeme kojeg je najbitnije darovati sirotinju....
Običaji za blagdan Hanuka su različiti od mjesta do mjesta, ali nemaju li i Božićni običaji puno lokalnog kolorita u sebi, razlikujući se od mjesta do mjesta...



S tim je događajem povezana legenda o svjetiljci koja je nastavila gorjeti u Hramu, premda za nju nije bilo dovoljno ulja. Hanuka je tako ostala bitno praznik svjetla. Židovi svake godine kroz tjedan Hanuke pale posebne osmerokrake svijećnjake "hanukije" i to tako da svake večeri zapale po jednu svjetiljku toga svijećnjaka.

**************************************************
KURBAN BAJRAM


Koliko znam u Islamu običaj ukrašavanja vjerski nije dopušten, nema pravljenja kipova, slika i sl. Smiju se samo ispisivati sure, sveti tekstovi, ako netko zna nešta više neka ostavi u komentarima.. Jedine slike na koje sam naišla vezano uz Bajram su slike ovna kojeg se obavezno kolje za Bajram i obavezno dijeli sa onima koji nemaju ili imaju manje....., tako je propisano.



Bajramski smisao dokučujemo, između ostalog, i preko izvornog značenja arapske riječi el-'id (bajram), koja znači vrijeme vraćanja i obnove veselja i ...
Kurban bajram traje četiri dana (10. 11. 12. i 13. Zulhidže) i on je vezan za obrede Hadždža, koji je jedna od pet temljnih dužnosti muslimana. Za vrijeme Kurban bajrama muslimani takođe kolju kurban i dijele ga sirotinji, komšijama i rodbini prema utvrđenim pravilima (1/3 sirotinja, 1/3, prijatelji i komšije i 1/3 porodica). Isto tako ako neko ima veliku obitelj može sve zadržati za sebe, ali može i podijeliti svo kurbansko meso. Ako zadržite meso samo za sebe to nije u duhu pomaganja drugima, međutim ova mogućnost je ostavljena kao olakšica onima koji izdržavaju veliku porodicu i nemaju dovoljno sredstava za to, a ipak bi htjeli da ispoštuju ovu dužnost.


Prvi dan na kalendaru (prvi siječnja) i prvi dan u godini. Doček nove godine na tzv. staru godinu 31.12 (zadnji dan u godini) slavi se diljem svijeta. Često se po većim gradskim trgovima slavi vatrometom, pjevanjem i plesom. Zadnjih se deset sekundi odbrojava do ponoći kad se ispaljuju rakete.

Rekla bih da sve tri religije preporučuju dijeljenje od onog što imamo sa onima koji nemaju ili imaju puno manje. Potrošački Zapad je to izkomercijalizirao i pretvorio u nadmetanje u obaveznom darivanju uništavajući izvorni duh dijeljenja od srca.

****************************************************

NOVA GODINA
Tradicija proslave Nove godine




Ovo je posuđeni prilog (dobro je napravljen i neću izmišljati toplu vodu prepričavajući ga), ja sam samo dodala sličice biljaka koje i na najnemilosrdnijoj zimi djeluju kao prirodni ukras i koje su vjerojatno i poslužile kao inspiracija za kićenje božićnog drvca i svih ostalih aranžmana za blagdane od urešavanja stana do dekoriranja blagdanskog stola. Bilo je to prije komercijalizacije vjerskih običaja i prije industrije blještavila i potrošačke groznice. Priroda je sama nudila ukrase...Zabavite se čitajući u blagdanskoj dokolici...




Izvor: www.coolinarika.com

Autor: Snježana Vračar Mihelač, tekstopisac


Tradicija proslave Nove godine



Diljem svijeta se iz godine u godinu, uz puno buke i pompe, slavi nadolazeća godina. Iako se proslava ne odvija svugdje istog dana, obilježja proslave vrlo su slična, a obično se sastoje od religioznih elemenata, kostimiranih zabava i parada, kojima se priziva bogata i sretna nova godina, prigodnog novogodišnjeg programa, čestitanja, nazdravljanja čašom šampanjca...



Vjerovanja kažu da na Staru godinu sve novčanike treba napuniti novcem i financijsko će nas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.

Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tih se dana oblačila nova odjeća, maskiralo se, plesalo, stvarala se buka i palila vatra.



Primjerice, indijansko pleme Creek je zrenje kukuruza u srpnju i kolovozu označavalo kao kraj jedne i početak druge godine. Običaji su nalagali oblačenje u novu odjeću i obnavljanje starih kućanstava i interijera. Irokezi su u novu godinu ulazili u siječnju, veljači i ožujku, ceremonijama koje su simbolizirale progon zlih duhova i demona. Prakticirali su nadmetanja maskama, stvarali ritmičku buku, plesali i ispovijedali se.



Simbolički, Nova godina predstavlja obnavljanje života i slavljenje regeneracije, a običaji su, iako modificirani kroz stoljeća, zadržali svoje specifičnosti.

Simboli Nove godine
Neki od simbola Nove godine opstali su kroz sve civilizacijske mijene i postali dio novogodišnje institucije:



Novogodišnja parada / mimohod

Novogodišnja parada jedan je od najatraktivnijih simbola Nove godine. Na Tibetu ona traje čak 4 dana, Grci paradiraju noseći figurice jabuka, ovaca i zvijezda, a na tajlandskoj se paradi maršira uz zvukove gongova i bubnjeva s likovima zmajeva, slonova, bivola i divova. Na Bahamima u Junkanoo paradi sudjeluje tisuće kostimiranih ljudi, koji se natječu za nagrade. U Siriji i Libanonu djeca paradiraju od vrata do vrata. U Njemačkom Oberammergau godišnje se organizira velika parada, u kojoj vođa parade pjeva pjesme o prošloj godini i pleše.



Okupljanja

Praksa posjećivanja prijatelja danas je najraširenija u ruralnim krajevima i zatvorenijim zajednicama. Vrata domaćinstva su za Novu godinu otvorena za čestitare, prijatelje i poznanike, pa i putnike namjernike, a hrane i pića je za sve u izobilju.



Bučenje (stvaranje buke)

Ideja stvaranja zaglušujuće buke uoči ispraćaja stare i dočekivanja Nove godine korijene vuče iz rituala tjeranja zlih demona koji prijete uništavanjem usjeva. Stoga nas usred novogodišnje noći na raznim krajevima svijeta ne iznenađuju suzvučja lonaca, tavi, čaša, zvona, bubnjeva, sirena, vatrometa i glazbe.



Novogodišnja rezolucija

Iako mnogi misle da je taj simbol Nove godine novijeg vijeka, tradiciju su započeli još Babilonci, a njihova je najučestalija rezolucija nalagala vraćanje posuđenog oruđa za rad. Moderne rezolucije usredotočene su na prestanak pušenja, mršavljenje, štednju, više učenja, vjernost, veću pažljivost prema partneru i niz drugih obećanja, specifičnih za našu civilizaciju.



Kulturna raznolikost

Naša praksa novogodišnje proslave nalaže ispraćanje stare i doček Nove godine 31. prosinca tradicionalnim okupljanjima – obiteljskim, organiziranim proslavama, svečanom odjećom, posebnom brigom o izgledu, ukrašavanjem interijera i eksterijera, odbrojavanjem, svečanim novogodišnjim programom, vatrometom, držanjem zdravice, ispijanjem šampanjca. Prigodnom hranom i pićem odaje se počast tijeku vremena, koje simbolički počinje iznova. Slično se slavi diljem svijeta, s manjim posebnostima.



Običaji vezani za proslavu Nove godine svoje korijene vuku iz daleke prošlosti i načina na koji su naši preci, zaključujući godišnji urod, pozdravljali Novu godinu. Tako je omiljena novogodišnja destinacija Britanaca Edinburgh, u kojem se priređuje veličanstveni vatromet, koji godišnje privuče i do 100 000 ljudi. Po posjećenosti ga prati Bideford.

U Španjolskoj svako mjesto ima svoju centralnu proslavu Nove godine, ali je najvažnija ona na La Puerta del Sol, velikom trgu u središtu Madrida. Na tom mjestu, preplavljenom tisućama ljudi, stoljetni se sat usporava na 23:59:48.

U Grčkoj se proslava Nove godine poklapa s proslavom Svetog Vasilija, jednog od osnivača Grčke pravoslavne crkve. Tada se servira Vassilopitta ili torta svetog Vasilija, u koju se utisne srebrni ili zlatni novčić i tako ispeče. Tko novčić pronađe u svom komadu torte, bit će posebno sretan u nadolazećoj godini. Vasilije je glavni krivac i što se dječje čizmice u ponoć pune darovima.

Danci, pak, na novogodišnju noć vole pronaći ulazna vrata preplavljena razbijenim tanjurima. U tu svrhu čuvaju se stari tanjuri tijekom cijele godine i u ponoć bacaju pred ulazna vrata prijatelja. Mnogo razbijenih tanjura simbolizira društveno bogatstvo – prijatelje.

Nešto udaljeniji Sydney jedna je od vodećih novogodišnjih destinacija. Više od 1.2 milijuna slavljenika na ulicama Sydneya uživa u blagodatima toplog ljeta tog spektakularnog prirodnog amfiteatra, a oko 80 000 vatrometa može se pratiti u radijusu od 16 km. Vrtoglavim brojkama pridružujemo i broj međunarodnih turista koje Sydney privuče svake godine, a on se penje i do 300 000.

SAD Novu godinu smatra glavnim društvenim praznikom. Zadnjih 100 godina doček sa Times Squarea u New Yorku izravno se prenosi po cijeloj Americi i dio je glavnog obreda proslave.

Ljudi u Japanu provode tjedne planirajući novogodišnju proslavu i cijeli prosinac održavaju partyje pod nazivom Bonenkai, kojima je cilj ostaviti loše stvari za sobom i pripremiti se za novi početak. Za Novu se godinu nabavlja posebna dekoracija za vrata i dvorište, za koju se vjeruje da donosi zdravlje i dug život. Djeca dobivaju otoshidamas - mali dar s novčićem u sredini.



Japanska tradicija nalaže oprost za sve nesporazume i nerazumijevanje u obitelji i među prijateljima kako bi se u Novu godinu ušlo potpuno čisto. 31. prosinca zvona budističkih hramova zvone 108 puta kako bi otjerala 108 ljudskih slabosti, a nakon toga se svi smiju tjerajući smijehom zle duhove.

I Hrvatska ima svoj mali kuriozitet, koji dolazi iz grada Splita. U Splitu se svake godine, prkoseći niskim temperaturama mora, tradicionalno igra picigin.

A sve je počelo...
Povijest Nove godine nije u potpunosti utvrđena, a ako je vjerovati nekim navodima, stari su je Babilonci slavili čak prije 4 000 godina. Babilonska Nova godina trajala je 11 dana, a svaki se dan slavilo na specifičan način.

Rimljani su nastavili slaviti Novu godinu u kasnom ožujku, ali se njihov kalendar mijenjao sa svakim novim vladarom i uskoro izgubio usklađenost sa Suncem. U želji da ispravno postavi kalendar, rimski je Senat 153. god. pr. Krista ustoličio 1. siječnja za početak Nove godine, no variranja su se nastavila sve dok Cezar, 36. god. pr. Krista, nije odredio konačni kalendar, vraćajući 1. siječnju počasnu titulu prvog dana u godini. Zanimljivo je da je to ponovno usklađivanje kalendara sa Suncem produžilo godinu na čak 445 dana.

Vjerovanja i praznovjerja
Razni obredi, vjerovanja i praznovjerja nastala su iz želje za čišćenjem, tjeranjem zlih demona i prizivanjem dobre sreće, a neka od njih zadržala su se sve do danas.

Kubanska tradicija nalaže da sa znakom ponoći pojedete 12 grejpova. Grejpovi, naime, simboliziraju mjesece godine, a poštivanje te tradicije u novoj donosi sreću. Simbolički, Nova godina predstavlja obnavljanje života, a običaji su, iako modificirani kroz stoljeća, zadržali svoje specifičnosti.

Na Filipinima je bitno pri otkucavanju ponoći na satu imati stol pun hrane, što osigurava blagostanje u nadolazećoj godini.

Širom svijeta se rođeni 1. siječnja smatraju rođenim pod sretnom zvijezdom.

Poljubac u ponoć nije samo dijeljenje trenutka euforije, već i zavjet bliskosti u nadolazećih 12 mjeseci. Prva osoba koja uđe u kuću iza ponoći imat će na vas poseban utjecaj u novoj godini, a praznovjerje još kaže da se dobrom možete nadati bude li to visok, tamnokos i naočit muškarac.

Posao koji inače obavljate dobro je i s mjerom obavljati i 1. siječnja i uspješno ga okončati. Želite li dobru i uspješnu godinu, nikako je ne smijete dočekati s dugovanjima. Svoje račune podmirite, tako da u novu godinu uđete poravnatih računa, što će vam osigurati blagostanje.

Sve novčanike napunite novcem, kažu vjerovanja, i financijsko će vas blagostanje pratiti tijekom cijele godine.


************************************************



Croatian - Sretan Bozic i Sretna Nova Godina
Spanish - Feliz Navidad y Próspero Ańo Nuevo
Tagalog - Maligayang Pasko at Manigong Bagong Taon
Thai - Suksan Wan Christmas lae Sawadee Pee Mai
Turkish - Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun
Polish - Wesolych Swiat i Szczesliwego Nowego Roku.
Portuguese - Boas Festas e um feliz Ano Novo
Luxemburgish - Schéi Krëschtdeeg an e Schéint Néi Joer
Latvian - Prieci'gus Ziemsve'tkus un Laimi'gu Jauno Gadu!
Korean - Sung Tan Chuk Ha
Italian - Buon Natale e Felice Anno Nuovo
Japanese - Shinnen omedeto. Kurisumasu Omedeto
Irish -Nollaig Shona Dhuit
Hungarian - Kellemes Karacsonyiunnepeket & Boldog Új Évet
Hebrew - Mo'adim Lesimkha. Shana Tova
German - Froehliche Weihnachten und ein glückliches Neues Jahr!
Greek - Kala Christougenna Kieftihismenos O Kenourios Chronos
Finnish - Hyvää Joulua or Hauskaa Joulua
Flemish - Zalig Kerstfeest en Gelukkig nieuw jaar
French - Joyeux Noël et Bonne Année
Estonian - Rőőmsaid Jőulupühi Head uut aastat
Dutch - Vrolijk Kerstfeest en een Gelukkig Nieuwjaar!
Egyptian - Colo sana wintom tiebeen
Czech - Prejeme Vam Vesele Vanoce a stastny Novy Rok
Danish - Glćdelig Jul og godt nytĺr
Cantonese - Seng Dan Fai Lok, Sang Nian Fai Lok
Brazilian - Boas Festas e Feliz Ano Novo

jedan cvijetak za moju mamu!
- 23:29 - Komentari (147) - Isprintaj - #

28.12.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

29.12.2006.g.



GODIŠNJI HOROSKOP ZA 2007 GODINU
(preuzeto/posuđeno sa interneta)


Držte se, stiže nam Sturnova godina, a poznato je da je Saturn razoritelj i stvoritelj..., razara i ruši staro i potrošeno, a stvara nove prilike na ruševinama staroga. Globalne astrološke prognoze imaju dosta mračnih i ozbiljni prognoza i upozorenja, no u ciklusu od dvanaest znakova to je znatno ublaženo...Evo, zabavite se, a možda vam pomogne i u podvlačenju crte na kraju ove godine...Prijedlog: od ove godine popišite samo ono loše i prekrižite to da se više ne ponovi, a za dvijeisedmu napravite samo spisak dobrih odluka!

OVAN

Zadovoljstvo u svemu....
Ovnovi su raspoloženi i otvoreni za nova iskustva, naročito Ovnovi prve dekade koji ulaze u ovu godinu sa mnogo optimizma i krupnih planova. S obzirom na to da kipte od energije, zbog vladara Marsa koji je u znaku Strijelca, činiće se da im je sve moguce. Koliko promjena na ovnovom nebu u odnosu na početak 2006.zbog neslagajućeg utjecaja Marsa, Jupitera i Saturna! Sada su ove planete vaši saveznici, dopuštaju vam da se ponovo pobrinete za ambiciozne projekte na poslovnom i financijskom planu. Slijede unaprijeđenja, povišice, putovanja i sl.Ogroman utjecaj na okolinu...

Na duhovnom planu također napredak, pročišćenje duhovnih uvida, a na ljubavnom planu je sve moguće.Moglo bi biti burno ljubavno ljeto, a naročito intenzivna kretanja su od 6 lipnja do 15 srpnja i od 10 kolovoza do 8 listopada kada će Venera stolovati u vašoj kući ljubavi..Moguć je povratak starih ljubavi ili novi sudbinski susreti, a za one u stabilnoj vezi ili braku sve postaje harmoničnije, radosnije i skladnije. Uz sreću u ljubavi i poslovne i financijske uspjehe, bolje ne može...
Zdravlje
U ovoj godini zdravlje će zavisiti od vaše duhovne ravnoteže. Vašu prirodnu impulzivnost morate držati pod kontrolom naročito tijekom ožujka, krajem kolovoza i poćetkom rujna. Veliki rizik od visokog tlaka i glavobolja koji su za Ovnove tipične psihosomatske boljke. Izvor vase energije leži u oslobađanju njenog viška. Krećite se, bavite se rekreacijom, i vaše ce raspolozenje biti mnogo bolje.Plesovi su ponovo in, razni društveni sportovi i sva sila teretana su vam na raspolaganju. Oslobodite se teških misli, perfekcionizma i svih drugih pritisaka; ono što ne stignete danas, možete i sutra, olabavite....

BIK

Morat ćete riskirati!
Vi uvjek točno znate šta želite i idete prema tom cilju uporno (doduše nekad sporo), ne bojeći se prepreka na tom putu. Vrlo ste pošteni i iskreni i ne vidite razlog zašto bi lažima dolazili do željenog cilja ako možete to isto postići govoreći istinu. Ali pre nego što se odlučite na slijedeći korak, deset puta ćete promisliti. Smatrate da se ne isplati izložiti riziku zbog brzopleto donesenih odluka.E, ove godine, zbog prisustva moćnog Jupitera u vašoj kući koja govori o tudjim financijskim ulaganjima u vas, i bit ćete prisiljeni riskirati i brže nego inače donositi važne odluke.

Može vam se dogoditi da dobijete neko nasljedstvo ili da vam neko ponudi da koristite neku kuću ili poslovni prostor na neko vrijeme, što će zahtijevati od vas hitre odluke i planove. Nemojte zaboraviti da je vrijeme novac pa ga ne treba trošiti uzalud. Zaista je godina povoljna za finanvijska ulaganja, kredite od kojih ćete ubrati plodove tokom 2008.godine koja će vam biti izuzetno povoljna i plodonosna. Godina 2007. će za vas biti godina sjetve, ulaganja, a u 2008. žanjete plodove inteligentno povučenih poteza.

Inače, Bikovi će svoju životnu energiju crpsti izobitelji. Energija koju dobijate iz druženja i bliskosti sa svojim najbližim i najmilijim pomoći će vam da "nosite" dobro sve izazove koje vam nudi 2007.godina. Maštate o prekrasno uređenom stanu? U slijedećoj godini ćete zaista imati mogućnosti da to i napravite. Godina će biti izuzetno uspešna što se tiče kupovanja i uređenja stana ili pak, popravaka i preuređenja, odnosno proširenja ili druge vrste adaptacija.

Početak ljeta očekujte s velikim nestrpljenjem jer će vam osim zasluženog odmora, podariti i jednu divnu slatku romansu. Inače godina je povoljna za vraćanje starih ljubavi ili pomirenja i poboljšanja i regeneracije odnosa među starim partnerima.

Zdravlje
Sto se zdravlja tiče, izvor vaše snage ili vaše utočište su dom i obitelj. Jedino se u svom domu, sa svojim najbližima osjećate opušteno jer vas oni razumiju i prihvaćaju upravo onakvim kakvi jeste. U tim se trenucima ogradite od radnih problema i nepoželjnih gostiju.

BLIZANCI

Opustite se i uživajte u životu!
Iako vaša okolina misli da vam je sve dobro krenulo, vi kao da krijete nezadovoljstvo, pa čak i blagu deprimiranost. U stvari se osjećate premoreno, jer ste se tokom 2006.g., naročito tijekom jeseni prekomjerno trošili. Praznina koja vas muči, neke slutnje i nedostatak kondicije i energije, nestat će u potpunosti krajemsiječnja i tijekom veljače kada Sunce, a zatim Mars uđu u znak Vodenjaka, znak vama harmoničan. Slat će vam pozitivnu energiju, podići volju za životom i stvaranjem, ispuniti vas lakoćom, i vratiti vam staru dobru formu i vjeru da možete ostvariti sve što zamislite. Krizna točka je jedino period oko 3.ožujka kada je totalno pomračenje Mjeseca, a Merkur u retrogradnoj fazi, tako da je preporučljivo da u tim danima ne poduzimate neke bitne akcije za vaš ljubavni ili profesionalni plan, jer rezultati neće biti zadovoljavajući. Budite okrenuti sebi, odmarajte, slušajte opuštajuću glazbu i čitajte neku duhovnu literaturu.

Blizanci su poznati kao stratezi, ali i kao ljudi koji svoje zamisli uspješno provode u djela. Uz te dvije hvale vrijedne osobine lako ćete u novoj godini postići puno uspjeha na poslovnom planu, naročito ako se bavite privatnim biznisom. Odlučnost da se izborite za bolji status zahvaljujući izvrsnim poslovnim rezultatima i brzini, vaša je prepoznatljiva osobina i vi je znate iskoristiti na pravi način.
Komunikativnost i promišljenost vam u tome uveliko pomazu. Dok se ne vratite u staru formu, savetujem da januar i februar posvetite sebi u smislu preispitivanja, analize onog sto zelite i mozete, kao i maksimalno opustanje. Setajte, citajte, radite sve sto vam prija i nikako se ne iscrpljujte preko mjere, kako vi to cesto umete. Što se emotivnog života tiče, uvek ste spremni na zavođenje i ljubav. Kada vas neko očara, sve poslove stavljate u drugi plan i pletete svoju mrežu oko osobe koja je pokazala dovoljno inicijative da vam otvoreno prizna svoju naklonost. U periodu od 21.ožujka do 13.travnja dogodit će vam nesvakidašnja ljubavna opčinjenost sa osobom u znaku ili podznaku Vodenjaka ili Ribe. Zajedničko putovanje negdje u rano ljeto omogućit će vam da se još bolje upoznate s partnerom, a vrlo brzo ćete shvatiti kako ste zapravo na istoj valnoj duljini. Međutim, u studenom će vas zaintrigirati jedno nova osoba i koliko god vam se činilo da je prava osoba ona s kojom ste već u vezi, vjerojatno ćete biti znatiželjni i dat ćete priliku i jednoj i drugoj da se dokažu. Do kraja godine svakako ćete shvatiti tko je od njih bolji izbor za vas.

Zdravlje
Zdravstvena situacija se poboljšava, manje ćete se zamarati i disat ćete punim plućima. U stvari, vaše zdravlje zavisi od stanja vašeg mentalnog sklopa. Vi ste izuzetno inteligentni i veliki mislilac. Isključite ponekad svoju umnu mašineriju, opustite se i šetajte, šetajte, šetajte što više. Blizancima je neophodan zdrav i čist zrak..

RAK

Oslobodite se unutrašnjih kočnica!
U ovoj godini prvi pun Mjesec je baš u znaku Raka, što je vrlo povoljan znak za sve u ovom znaku. Stalne mjesečeve mijene magično utječu na žene Račice. Vašem partneru bi se moglo učiniti da ne živi s jednom, već s najmanje dvije potpuno različite žene. Noću, tijekom vladavine Mjeseca, vi ste strastvena i maštovita ljubavnica koja muškarca ostavlja bez daha. Danju ste nestašna djevojčica koja zna biti divlja, zajedljiva, nepovjerljiva i svadljiva. A onda odjednom zablistate kao izuzetna, pažljiva, brižna žena. U tom smislu, partneru uvek jamčite dobar provod, pa dok je s vama, sigurno nećete znati šta je to dosada! U 2007. i muškim i ženskim Rakovima sigurno neće biti dosadno! Mnogi od vas će započeti ljubavne priče koje će se u 2008. okruniti brakom. Počeci priče će se najvjerovatnije događati oko 21.travnja i u periodu od 9.svibnja do 6. lipnja. Opustite se, otvorite se i oslobodite unutrašnjih kočnica nepoverenja i uživajte u onome što vam nudi život...Jedina prepreka možete biti vi sami. Pun mjesec u znaku Raka vrlo blizu je stupnju egzaltacije Jupitera i to ukazuje da će poslovna godina biti izuzetno dobra za vas, čak će se i mnoge ljubavne veze dogoditi upravo kroz posao. Rakovi po pravilu vrlo profesionalno pristupaju svom poslu, zbog čega vole biti okruženi sebi sličnima. U 2007. će i odnosi s kolegama biti pod utjecajem toga. U periodu od 15.lipnja do 10. srpnja Merkur je retrogradan baš u vašem znaku pa nije preporučljivo da u tom periodu mijenjate nešto jer može se dogoditi da neki novi poslovni ugovor bude neodgovarajući za vas. čitajte sve što potpisujete, informirajte se na vrijeme za šta preuzimate odgovornost. Bolje je sačekati povoljniji trenutak za bilo šta novo.

Zdravlje
Sto se tiče zdravlja, samo budite vedri i uvjek dobro raspoloženi, kako bi vaša ranjiva točka, želudac, uvjek vario pozitivnu informaciju. Ključ za vaše zdravlje je vaš izuzetan smisao za humor i vedro raspoloženje. Ovo važi i za sve one koji su u podznaku Rak.

LAV
Ljubav kao u španjolskim serijama...
Već dvije godine ste pod jakim utjecajem Saturnovih restriktivnih vibracija. Okolnosti i teskoće sa kojima ste se suočavali bit će još uvjek prisutne, doduše u manjoj mjeri, naročito za Lavove treće dekade, sve do 2.rujna kada Saturn konačno napušta vaš znak i ulazi u znak Djevice. Staloženost uma, objektivan uvid u situaciju, strpljenje i disciplina bit će ključni za uspješno snalaženje u svakodnevnici. Vibracije retrogradnog Saturna činit će vas opreznim, sumnjičavim s jedne strane, a s druge podsticat će vas bunt i otpor. Svoje neslaganje izrazavat ćete odlučno i glasno, bit ćete skloni raspravama, a na trenutke i tvrdoglavi i čvrsto riješeni da ciljeve ostvarite na svoj način. Izbjegavajte svađe i rasprave naročito uožujku, i početkom rujna, čak i ako mislite da ste u pravu, jer ćete samo gubiti vrijeme i dići sebi tlak bespotrebno. Ljutit će vas sitne, uobičajene greške i propusti u poslovanju, a od sebe i drugih očekivat ćete savršene rezultate. Ma šta uradili i ma kakve rezultate postigli, u vama će tinjati osjećaj da ste mogli još bolje. Zanimljiv period predstoji onima čiji je posao vezan uz modernu tehnologiju, informatiku i dizajn, naročito grafički (zbog opozije Saturna sa Neptunom), ali i onima koji se bave alternativom. Na ovom planu otvorit će vam se nove mogućnosti.

Situaciju sa mudrim ali turobnim Saturnom, olakšat će u mnogome ulazak Jupitera u znak Strijelca, znaku koji je vama vrlo naklonjen. Početkom godine i tokom cijele 2007. Lavovima prve i druge dekade dolazi milost i blagoslov s neba u vidu Jupitera. Njima će zaista svanuti, jer on ih svojim visokim duhovnim vibracijama štiti i unosi radost, sreću i optimizam u njihov život. Lavovima treće dekade će sinuti od rujna kada će im blagonakloni Jupiter moći izručiti svoje darove sreće i blagostanja, bez ograničavajućeg utjecaja Saturna.

Što se ljubavnog života tiče predstojeća godina bi vam mogla ostati u pamćenju po ljubavnim zgodama i previranjima. Bit će trenutaka u kojima će vaš emotivni život biti kao u španjolskim serijama, pun ljubavi, strasti, izazova, romantike, ljubomore. Svojim nastupom i stavovima ćete pokrenuti lavinu zbivanja, ne mareći pritom za ono što bi se moglo izroditi iz svega. Budite mudri i gajite tu ljubav koju vam nebo nudi, jer će vam donijeti sreću u budućnosti. Bit će, pak dana u kojima ćete se povlačiti u svoj svijet, onih u kojima ćete postupati preozbiljno, preodgovorno (sa vašim čuvenim autoritetom), ali i sa arogancijom pa ćete biti uzrok hlađenja rasplamsalih strasti... U vaš život će ući osoba koja će vas oboriti s nogu svojim intelektom, širinom obrazovanja, naročitom životnom filozofijom ili neuobičajenim načinom života (zbog opozicije Saturna sa Neptunom).

Zdravlje
Zdravlje će iziskivati pojačan oprez u prvoj polovini godine, naročito za one iz treće dekade. Bit će važno da se klonite uzročnika stresa i da njegujete kulturu zdravog života. U protivnom bi mogle da se aktiviraju neke kronične bolesti, kao i alergije, problemi sa kičmom, kožom i kosom.

DJEVICA
Budite sigurni u sebe....
Posljednjih nekoliko mjeseci 2006. godine nisu bili nimalo laki za vas, jer ste na neki način bili u planetarnom klinču izmedju Saturna i Jupitera. Na vašu sreću teška pozicija na nebu se završila krajem godine. Ako je netko sumnjao da ste zaista izvanredni u poslu koji obavljate, nastupajuća godina će ga zasigurno demantirati. Elan i inspiracija su u usponu, a za divno čudo postajete borbeniji sa izraženom potrebom da se istaknete i dokažete kao autoritet.

Za sve koji vas vole to je pravo olakšanje jer je nekad naporno i nezgodno objašnjavati vam koliko vrijedite, dok vi to uporno odbijate prihvatiti. Vaša stidljivost, nesigurnost i pretjerana skromnost će konačno ustuknuti pred navalom entuzijazma i samopouzdanja. Ipak, ideje koje vam budu navirale nećete moći odjednom realizirati. U jednom trenutku ćete čak pomisliti da tapkate u mjestu, ali samo se strpite i budite uporni i istrajte u svojim naumima. Uspjeh je gotovo siguran. Sačekajte samo svoj trenutak. Vrijeme je jako bitan faktor u ovoj godini, zbog Saturna, koji je inače gospodar vremena i koji ulazi u vaš znak 2. rujna i izrazit će one vaše najbolje osobine a to su disciplina, perfekcionizam i odgovornost. Ono što trebate naučiti je strpljenje, jer ste zbog vašeg vladara Merkura često nestrpljivi i nervozni. često ste nestrpljivi i prema tuđim greškama ili manama, pa ne sačekate da se neko popravi ili vam pokaže svoje drugo - ljepše lice, nego postajete strogi sudac i ... često takvim stavom povrijedite druge. Problem je što ste i prema sebi takvi i često nedovoljno sebe vrednujete. To je vaš stalni kamen spoticanja... Ali u ovoj godini Jupiter iz znaka Strijelca će vas jednostavno natjerati da volite sebe i vjerujete u sebe.

Ali kakvu vam tek radost sprema na ljubavnom planu u 2008...ali o tome ćemo slijedeće godine. Za ovu godinu zvijezde govore da ćete biti daleko privlačniji za suprotni pol nego prethodnih godina, zbog povoljne pozicije Venere, posebno u siječnju, zatim od 15. srpnja do 9. kolovoza, kao i tijekom listopafda. Vaše će ljubavne antene biti izoštrene, a čula probuđena. Osjećaj da ste privlačni suprotnom spolu ulijevat će vam samopouzdanje i neku naročitu unutrašnju snagu. Ljubavna zbivanja bit će čvrsto isprepletena s vašim kapacitetima za rad i zaradu, što budete voljeniji i zaljubljeniji, s više žara ćete dolaziti do novca, a poslove, pa i one najdosadnije, obavljat ćete s lakoćom.
Zdravlje
Ako budete strpljivi, izbjeći ćete nepotrebnu razdražljivost i nervozu i time svoj probavni trakt spasiti od stresnih vibracija, naročito tijekom veljače i ožujka, kao i početkom rujna.

VAGA
Vrijeme dubokih preispitivanja.....
Vaga je znak koji je pored Djevice proteklih mjeseci trpio jaku krizu. Stanje će se prolognirati još mjesec, dva, pa se Vagama savjetuje da budu strpljive i snažne. Siječanj i veljača (preciznije od 17. siječnja do 24. veljače, jer je Mars u Jarcu, neharmoničnom aspektu sa Vagama) ne donosi neke krupne spoljašnje probleme već unutrasnje trvenje i borbu sa samim sobom. Ovo je vrijeme dubokih preispitivanja i nezadovoljstva vlastitim mogućnostima i rezultatima, vrijeme kada ste prinuđeni osloniti se samo na sebe i u sebi naći snagu i rješenje, iako vam se čini kao da ih trenutno nema.

Uz nepovoljnu poziciju Marsa i Venera, vaš vladar se na samom početku godine nalazi u Jarcu, znaku koji stvara napetost Vagama, doduše i izazov i poticaj, pa osoba koju volite ili je daleko ili će vam se činiti nedohvatna, daleka i nepristupačna. Čeznete svim srcem, a ne znate kako da joj budete bliže. Da rezimiramo: vaš emotivni život, a dijelom i poslovni plan, bit će prepun turbulencija i potpuno neočekivanih uspona i padova. Život pod uzavrelim zvjeezdanim nebom neće biti jednostavan, naročito ako za sobom neprestano vučete duhove prošlosti, a neriješene probleme gurate pod tepih... Ipak, situacija se sasvim mijenja, razvedrava se i proljepšava nebo nad vama krajem veljače, tijekom ožujka (izuzev nepovoljnih dana oko 3. i 19. ožujka kada su pomračenja Mjeseca i Sunca), naročito je povoljno krajem ožujka i početkom travnja kada će vam stvarno svanuti.
Daleko lakše bit će onim Vagama koje osjećaju izanimanje za duhovnost. Njih očekuju duboki uvidi u svoju suštinu i značajna iskustva. Ostalim pripadnicima znaka izvjesno olakšanje donijelo bi putovanje ili kontakt sa osobama iz daleka. Kasno proljeće i ljeto donosi radost, vedrinu i blagostanje. Kraj jednog i početak novog ljubavnog poglavlja je pred vama. Za neke od vas taj proces će proteći skoro neprimjetno, odjednom ćete ustanoviti nakon nekoliko dana da se sve promijenilo. Drugi će donijeti prilično nagle i radikalne odluke i obračunati se s repovima prošlosti koji su ih energetski prilično iscrpli.

Zdravlje
Kvalitetan san i više slobodnog vremena koje ćete odvojiti samo za sebe bit će ključni za vašu psihofizičku formu. Ne smijete dopustiti da uletite u gomilu posla i zapostavite voljenu osobu, prijatelje, odmor i hobije koji vam pričinjavaju uživanje i radost.

ŠKORPION
Budite anđeo ljubavi....
Škorpioni zbog tranzita Jupitera u Strijelcu, ulaze u fazu druželjubosti i spontanosti, mada ih ni u tom izdanju ne treba naivno shvatiti. To što pričaju više nego ikad i pri tom često otvore i svoje srce, ne znači da su postali pitomi i bezopasni...Malo se šalim, ali s vama se nikad ne zna, uvjek ste u stanju ukrasti nečije srce i ponekad, hm...ponekad, ili često se i poigrate s istim...Većina vas obično ima vrlo razrađen plan da dođe do onog sto želi igrajući ulogu pomalo naivnog, stidljivog bića.
Ali, istinu govoreći, vi ste hipersenzibilni, najranjiviji znak u Zodijaku, čak vise i od znaka Ribe, pa nekad prikrivate svoju zaista osjećajnu prirodu ispod maske grubosti, ironije i sarkazma ili pak, sasvim suprotno, činite se stidljivi, nesigurni i nepoverljivi. Već neko vrijeme škorpioni sapliću same sebe jer su nedovoljno prirodni i sakriveni iza svoje maske. Ali evo Jupitera koji je stigao u pravi čas da vam pripomogne u otvaranju rajskih vrata u vama. U vama stvarno živi anđeo, ali se vi nekad radije ponašate kao totalna suprotnost...sto se tiče vašeg ljubavnog života, stabilne vibracije Venere u Jarcu na početku godine jačaju vašu potrebu za emotivnom sigurnošću i raščisćavanjem nepodmirenih ljubavnih računa. Kasno proljeće i ljeto vam donose zaista pravu ljubav. Nemojte je prokockati. Komunikacija će biti ključna za uspostavljanje emocionalne ravnoteže i faktora stabilnosti u vašem odnosu. Umjesto da uvečer sjedite ispred ekrana, radije sa partnerom izađite na večeru ili u šetnju. što više razgovarajte o vama samima, vašoj i zajedničkoj prošlosti, pa i budućnosti. Otvorite se jedno prema drugom i oslobodite strahova i frustracija koje vas uporno zaustavljaju na putu prema ljubavnoj sreći.

Vama je prethodna godina, 2006. trebalo da donese velike sretne promjene na svim planovima, ali vas je u tome ometao Saturn koji je iz znaka Lava vršio veliki ograničavajući uticaj na vas, sputavajući vas, usporavajući i osporavajući vaš profesionalni uspjeh. To će jos potrajati, naročito za škorpione treće dekade, ali jesen i zima, točnije prosinac, naročito oko 11. donosi veliki sudbinski sretan preokret za sve vas. Jednostavno nećete znati šta ćete od tolikih povoljnih situacija i blagoslova koji će se na vas izliti.

Zdravlje
U zdravstvenom pogledu situacija se popravlja, ali još uvjek će oni iz treće dekade patiti od laganih vrtoglavica, problema sa tlakom ili trpjeti pojačane bolove u leđima. čuvajte se udaraca u noge, naročito koljena, stariji neka izbjegavaju u ožujku strme padine. Za mlađe je dobro da se bave sportom i rekracijom i da se što više kreću.

STRIJELAC
Sreća je stigla na vaš prag!
Kakva dobra vijest! Poslije dvanaest godina "lutanja" vaš vladar, najsretnija planeta Jupiter, konačno se vratio u svoj dom, znak Strijelca. On je sretan i radostan zbog toga, naravno i vi svi zajedno sa njim. Svojom vedrom prirodom, optimizmom, on će puniti vaše baterije tijekom cijele 2007. godine. Tko je u stanju da dobrom šalom podigne raspoloženje svakom koga susretne? Vi, naravno, a naročito sada kada je Onaj koji vas na to inspirira tik uz vas. Vaš životni ritam će se prilično ubrzati. Teškoće koje ste imali u prethodnoj godini će se nekako rješavati same od sebe. Prilika da doživite mnogo toga lijepog, upoznate divne ljude i vratite se s putovanja prepuni iskustava koje ćete pamtiti cijeli život, bit će zaista dovoljno. U prvoj polovini godine, zbog intenzivnog kontakta Jupitera sa Uranom, koje će u vama izazvati želju za velikim promjenama, očekuju vas radovi na uređenju životnog prostora, proširenje pa i promjena stana. Neprestano učenje životni je stil vas Strijelaca. Vrlo ćete se zainteresirati za sve što dosad niste probali ili naučili i krenuti prema novim spoznajama. Na poslu će znati cijeniti vašu glad za znanjem. Prvih nekoliko mjeseci vam predstoje uspješna poslovna putovanja i značajni razgovori s poslovnim partnerima od kojih ćete kasnije imati koristi. Mnogi pripadnici ovog znaka nost ćce poslovne papire kući i u kasnim večernjim satima sjedati za radni stol. Isto tako, izvjesna je usmjerenost na privatne poslove, naročito one vezane za kupoprodaju ili iznajmljivanje.Iako ćete biti prezaposleni, naći ćete vremena i za svog partnera. U ljubavi Strijelci obično imaju sreće. Uvjek je oko njih mnogo zainteresiranih osoba i mogućnosti da se skrase u nekoj vezi, ali njima uvjek nešto nedostaje. Tajna je u tome što Strijelci bez obzira na svoje naizgled "vjetropirasto" ponašanje traže i vrednuju jedino duhovne kvalitete, što danas baš nije lako naći...Ali u ovoj godini će imati sreće, jer ih u ljetnim i jesenjim mjesecima čeka zaista divna i prava ljubav. Napokon! Obasut ćete partnera svom mogućom pažnjom i ljubavlju, onako kako samo vi znate kad se ludo zaljubite, ali partner će to znati cijeniti i bit će vam uzvraćeno istom mjerom. Strijelci koji su već pronašli "svoju polovinu" imat će nezaboravne trenutke, partner će ih iznenaditi svojom pažnjom. Uživat ćete!

Zdravlje

Izvor vaše energije je šetnja, sport i rekreacija. I još nešto: vaša vedrina, oduševljenje za život i smisao za humor su ono što vas čini i održava zdravim i čilim.

JARAC
Pod zaštitom boginje ljubavi i ljepote....
Bilo je krajnje vrijeme da se i vi malo opustite, da se razvedrite i stavite "ružicaste naocale", bar i na kraće vrijeme. Venera je u siječnju u vašem znaku i bit će lijek za sve vaše psihičke i fizičke boljke. Osjetit ćete unutrašnju razdraganost i neko čudno olakšanje. Nećete se lako predavati Saturnovom tmurnom raspoloženju, a sretne okolnosti će iznenada preokretati situacije u vašu korist.

Život pod zanosnim Venerinim zracima obećava pregršt ljubavnih doživljaja koji vas neće ostaviti ravnodušnima. Venera sve što dotakne proljepšava i učini zavodljivim u očima onoga koji posmatra. Šarmirat ćete svoje sugovornike, primat ćete brojne komplimente i neskriveno ćete uživati u udvaranju kolega s posla i uopće osoba suprotnog spola, koje ćete susretati na mjestima za zabavu. Uživat ćete u dugim razgovorima, izlascima ili pak kraćim izletima.

Naravno vi ćete dobar period i praktično iskoristiti, tako što ćete popraviti i svoju financijsku situaciju. Vaše verbalne vještine, naročito tijekom projleća pomoći će vam u tome. Znat ćete upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i tako odškrinuti vrata prema boljoj suradnji i napretku. Kolege će biti susretljivi i rado će vam pomagati. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i originalnost bit će naglašene. Posla će biti preko glave, katkad tako mnogo da nećete imati vremena za druge stvari u svom životu.

Početkom jeseni morat ćete malo i da riskirate kako biste zadržali prednost koju ste stekli u prvom dijelu godine. Mnogo vremena provodit ćete za računalom, naročito oni mlađi. Mlađi Jarci bi mogli zaraditi honorarno više nego što su očekivali ili planirali. Jedino će Jarci treće dekade još uvjek osjećati blokade i restrikcije nepovoljnog položaja Saturna u Lavu. Oni će imati nevolje sa nekretninom i nasljedstvom, mogućim kreditima, pa u svim poslovima te vrste trebaju biti maksimalno oprezni.

Zdravlje

Što se zdravlja tiče, pripazite na tlak, koljena i kičmu, ali Venera je vaša zaštitnica u ovoj godini i darovat će vam životnu radost i čilost, naročito u siječnju, i u periodu od kolovoza do kraja listopada. Šetajte i budite što više na čistom zraku.

VODENJAK
Bit ćete kao ponovo rođeni!
Planetarna pozicija u 2007.godini, naročito tijekom siječnja i veljače, potaknut će vas na savjesniji odnos prema drugima, ali i prema samima sebi. U vama će sazreti neke odluke čijim donošenjem ćete se riješiti problema i biti zadovoljniji sobom. Evelntualni problemi koji mogu oći u vaš život tijekom ožujka, bit će tu da vas nečemu nauče, zato se nemojte sažaljevati i kukati nad svojom sudbinom, već okolnosti prihvatite kao ispite koje morate položiti, kako bi vaš život bio bolji nego što je bio dosad. Iskušenja će biti tu, ali krasit će vas velika borbenost i upornost, pa će konačna pobjeda biti vaša. Od travnja slijedi period u kojem ćete moći odahnuti jer će Venera boravkom u Blizancima i vašoj kući ljubavi, od 13. travnja do 8. svibnja, unijeti toliko osvježenja i radosti da ćete se osjetiti kao da ste ponovo rođeni.

Inače hiroviti i nepredvidljivi Vodenjaci sada će se malo pripitomiti. Njihovo raspoloženje bit će uglavnom pozitivno i stabilno što im se ne dešava baš često. Razlog je ljubav. Emocije koje neće moći kontrolirati promijenit će njihov pogled na svijet. Sve će im izgledati ružičasto i svijetlo, a oni veseli i srdačni. Dozivjet ćete zanimljiva ljubavna iskustva. U jednom trenu činit će vam se da pored sebe imate osobu koju ste čekali cijeli život i koja je kao stvorena za vas, a već u nekom drugom potajno ćete razmišljati o neostvarenoj ljubavi iz prošlosti i sanjariti o tome kako bi vam bilo da ste zajedno. Ponekad će vam takva situacija goditi. Bilo kako bilo, osjećat ćete se voljeno, maženo i paženo od strane partnera, i bit ćete zbog toga zadovoljni... ali Vodenjak k'o Vodenjak, uvek mašta o nečem drugom, što u nekom datom momentu nije mogao ili nije htio ostvariti.

Što se poslovnog plana tiče, Vodenjaci ulaze u fazu korjenitih promjena u svom životu koje možda i ne planiraju. Njima se više neće tolerirati nemar prema vlastitim potencijalima i kvalitetima i ukoliko se sami ne probude okolnosti će ih natjerati na to. Vjerujte u vlastite snage i naoružajte se samopouzdanjem. Pravu poslovnu gužvu možete ocekivati od sredine veljače, a do tada bi trebalo napraviti plan svojih obaveza (što nikad ne radite) da ne bi rasipali snagu i vrijeme (što uvjek radite). Kraj travnja i svibnja donosi značajniji materijalni dobitak, i to na prilično lak način. S obzirom na to da najviše volite uspjehe do kojih dolazite kroz rizik i neobične metode, ovo će vas obradovati. Možda ne toliko zbog novca koliko zbog originalne ideje koja ga je donijela.

Zdravlje
Travanj i svibanj, kao i kraj ljeta donijet će svim Vodenjacima pojačan apetit i ako se ne discipliniraju sigurno će pokvariti svoju liniju. Uz to, žene bi trebalo obratiti pažnju na ten (i kožu uopće) i posjetiti nekog dobrog kozmetičara ili same napraviti biljne kupke. Ovi mjeseci bit će idealni da uradite nešto po pitanju novog imidža. Stariji Vodenjaci, naročito iz treće dekade neka obrate pažnju na tlak. Od rujna bit će mnogo lakše.

RIBE
Kucnuo je vaš sretni trenutak!
Jupiterov ulazak u znak Strijelca će svakako Ribe probuditi sasvim i dići na noge! Istina je da Uran već godinama cima i budi Ribe prve dekade, ne mareći što je to bolno za njih, one još uvjek nisu bile spremne na pravu akciju. On ih sada ostavlja na miru i prepušta nježnijem i velikodušnijem treningu njihovog vladara Jupitera. On će staviti melem na njihove rane i one će sasvim živnuti i biti spremne na akciju, jer će im iz znaka Strijelca stalno slati nove i ljepše šanse, bilo da su ljubavne ili poslovne. Sve Ribe će zaista plivati u oceanu velikih mogućnosti. Jupiter će im, kao dobra vila, pripremiti puno ugodnih iznenađenja. U punoj mjeri ćete osjetiti šta znači voljeti i biti voljen. Zvijezde će naglasiti vašu neutaživu žeđ za romantikom i ljubavnim savršenstvom. Sanjarit ćete o idealnoj i vječnoj ljubavi, samo što će se to u ovoj i narednoj 2008. zaista i ostvariti.
Vaš život će biti prožet tajnama koje nećete biti spremni da podijelite s najbližima, iako će oni biti uporni u namjeri da ih otkriju. Ljeto i jesen vam donosi velike blagoslove Venere koja će vas ukrasiti specifičnom magijom ljubavi, pa će osobe suprotnog spola biti kao opijene vama. Partner će biti ljubomoran pa bi mogao doći u iskušenje da vas neprestano naziva telefonom i provjerava gde ste i s kim ili da vam zaviri u imenik vašeg mobilnog telefona...

U poslovnom smislu, pred vama je izrazito značajna godina. Iskoraknut ćete prema naprijed, učiniti pomake kojima se ni sami niste nadali ili unaprijed planirali i steći ćete veći ugled u poslovnom okruženju, a pojedinci i u javnosti. Mnogo ćete stvarati, preplavit će vas nove ideje, s lakoćom ćete vaše pozitivne misli pretvarati u riječi i djela, i ostvarivati poznanstva koja će vam koristiti u karijeri. Financijska situacija će se u mnogome popraviti zbog tranzita Jupitera nad vašim Zenitom. Novac će pritjecati često i u većim količinama, naročito u poslovima sa inozemstvom i za one koji se bave privatnim biznisom. Bit ćete jako nadahnuti i nadareni za pisanje, dizajniranje, glumu, ples iglazbu. Bavljenje umjetnošću mnogima od vas će donijeti osobno zadovoljstvo, ali i javni uspjeh, upravo zbog jake pozicije Jupitera u Zenitu. Sad je vaš trenutak i iskoristite ga maksimalno!

Zdravlje
Što se zdravstvene situacije tiče, zvijezde vas već duže vrijeme pozivaju da krenete putem samospoznaje, da iscijelite rane nastale u prošlosti i prepustite se bezbrižnijem načinu življenja. Za sve Ribe koje koriste svoje duhovne potencijale, neee biti baš nikakvih problema, jer Jupiter u znaku Strijelca ojačava vjeru i obilato daruje visoku duhovnu energiju, a to je zaista najslađa hrana za sve Ribe.

Za moju mamu!



- 23:53 - Komentari (70) - Isprintaj - #

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

28.12.2006.g.

Većina snova su maglovito, konfuzno i nerazumljivo tkanje, pa često na tumačenje dobijem san naslovljen kao „čudan san“...U nedostatku vremena za novi post, evo opet malo snova:

ČUDAN SAN

Draga Irida, već dugo me muči jedan san kojeg nikako ne mogu
rastumačiti.


Naime sanjam da se nalazim u jednoj dugačkoj ulici, iza mene je more aispred mene je red različitih dućana, poslovnih prostora, lokala…Prilazi mi neki (fatalni) muškarac sa neodoljivim osmijehom na licu i tamnim sunčanim naočalama. Prima me za ruku i ne govoreći ništa odvodi me u neku zgradu. Ja podsvijesno osjećam da ne smijem ići s njim, jer sve žene koje su završile u njegovom zagrljaju nisu dobro prošle ali ja se tom lošem osjećaju ne mogu oduprijeti jer sam zavedena! Ulazimo u veliku blagovaonicu sa jednim dugačkim stolom za kojm sjede i jedu nesretni i ogorčeni ljudi. On (fatalni muškarac) mi pokaže prazno mjesto za stolom, ja sjednem i počnem jesti. On odlazi, ja za to ne marim jer sam jako gladna i samo mislim o hrani. Najednom osjetim “zov prirode” i odem u WC, koji se nalazio tik do same blagovaonice. Vrata WC-a se nikako ne mogu do kraja zatvorit pa ih ja cijelo vrijeme pridržavam rukom. Osjetim da netko na silu želi ući, vrata se otvore a ispred mene se pojavi mentalno zaostao stariji muškarac. On me gleda a meni je neugodno pa se počnem derati na njega neka se makne. On me zatim pušta na miru, ja uznemirena izađem iz WC-a i ponovo ugledam NJEGA(fatalnog muškarca) kako mi prilazi sa svojim čarobnim osmijehom, prima me za ruku i odvodi me u drugu blagovaonicu. Ta je blagovaonica bila kraljevski uređena sa velikim raskošnim stolom punim hrane i pića. Na čelu stola sjedio je njegov otac a sa očeve desne strane njegova majka. On mi pokaže prazno mijesto između njegove majke i oca, ja sjednem i počnem jesti. On sjedne nasuprot meni i stalno me gleda smijući se. Njegova majka je bila vidno uznemirena i stalno je nešto pričala ali ja je nisam ništa razumjela već sam podsvijesno shvatila da je uzrok tome činjenica da njezin sin više ne sluša njezine naredbe nego radi kako ga je volja. Njega to nije uznemiravalo već me i dalje promatrao sa svojim neodoljivim osmijehom, dok se njegov otac cijelo to vrijeme nije obazirao ni na mene ni na priču svoje žene. Tu se san prekida i ponovo se nastavlja u nekoj velikoj tvorničkoj hali. On me opet čvrsto drži za ruku i mi polako šećemo kroz tu halu obučeni u krem odore. Hala je puna kaveza na rasklapanje a svaki kavez pere jedan čovjek. Zaustavljamo se kraj jednog od kaveza kojeg pere neka žena. Meni se svidi njen posao i želim probati raditi ali u tom trenutku osjetim da mi moj fatalni muškarac čita misli i sve više mi steže ruku. Ja ga zamolim (telepatski) da me pusti da pokušam oprati kavez, on mi se smiluje i pusti mi ruku. Ja sva sretna se primam posla i smišljam plan kako da pobjegnem od njega.
Šifra: PLAVA

Pozdrav :)


Draga Plava!
Ništa niste napisali o sebi i o svojoj objektivnoj stvarnosti, a tumačiti san van konteksta vaše stvarnosti je prilično nebulozno, pa ću vam dati samo naznake.
Radi se o sukobu tradicije, naučenog, odgojem ucijepljenog i nekih novih spoznaja i težnji.Vaš fatalni muškarac (Animus-muška snaga u svakoj ženi u obrani njezina integriteta) je simbol pobune, on je neka nova snaga i želja u vama da možda nešto bitno promijenite u svom životu. Retardirani stariji muškarac predstavlja stare forme i načine ponašanja koji više ne daju rezultata. Muškarčevi roditelji su i vaši unutarnji roditelji (Kontrolori). Rekla bih da ste imali dominantnu majku i nezainteresiranog ili odsutnog oca, što je možda rezultiralo krivim izborima muškaraca u vašem životu. Ako ne počnete uvažavati svog unutarnjeg, fatalnog muškarca, ako se ne počnete boriti za sebe, život bi mogli provesti emocionalno gladni.
U drugom dijelu sna je poziv na prirodnost (instinktivnu spontanost) u odnosima (krem odore), ako kanite popraviti odnos u kojem ste zapeli (pranje kaveza), samo oprez i oprani kavez ostaje kavez .
Irida


_________________________________________________________________________________

tila sam ti reci da sam sanjala cudan san, bila sam u Zg u stanu kod brata. Bio mi je mislim tu i momak i netko iz obitelji..medutim,pojavio se neki psihopat koji mi je zelio sve zapaliti. Ne znam razlog..i onda sam bila ispred svoje kuce u omisu, tu mi je isto htio sve spaliti, vatra je gorila na cesti (nema predmeta u vatri,sama vatra) koju mi je susjed uspio ugasiti. Kroz maglu se sjecam neke torbe i robe u njoj u Zg jer nisam htjela da mi bas sve spali,htjela sam barem nesto sacuvati..ne sjecam se koja je roba bila u torbi..i tako sam se ja i svi ostali borili sa psihopatom-borili na nacin da smo osjetili paniku i pokusali zaustaviti da sve zapali jer nije tu bilo fizicke borbe..na kraju sna nije nista izgoreno u kuci iako je bilo samo pitanje kada ce se dogoditi..i tako sam se probudila sa mislju na tog covjeka,malo stariji,ne bas toliko oko 30-40 god,ne poznam ga, svijetle puti.. uh pitam se na sta mi ona vatra ukazuje.. mozda moja zelja za bijegom i da mi ova napetost se ugasi i prode..a psihopat-moja animus,ma nije bio ni tako los,izgledao je kao neki stranac od nekud dosao,ciste koze na licu,a mislim da mu je cak i kosa bila svjetlija-bijelija.. hvala ti...
„VATRA“


vatra obično simbolizira naše unutarnje psihičke procese i san jasno pokazuje pod kolikim si pritiskom i možda sugerira drugačiju organizaciju vremena i učenja (spaliti sve opterećujuće smetnje i zapreke-obitelj i njihova očekivanja, momak i njegova očekivanja)........., tko je susjed? (svakako neki pomagač).............slobodno im svima kažeš da te malo ostave na miru, pregorit ćeš (vatra), najbolje od svega je da na kraju nije ništa izgoreno..............dakle preživjet će tvoju malu pobunu i otpor, a ti ćeš olabaviti pritisak....nek ti se skinu!!!!


Nalazim se u nekom skladistu iza zeljeznicke postaje. Lijevo od mene sjedi faraon, pravi, samo bez kape, celav je. Njegova zena nesto trazi po nekim kutijama. Razgovaram s njim i govorim mu da moram ici dalje. Najednom se iza mene otvori neki tunel i pocne me usisavati. Dok sam prolazila kroz taj mracni tunel dosjetim se da ja svojom voljom mogu promjeniti taj mrak u livadu. To mi je i uspjelo, pa sam tunel pretvorila u meku zelenu travu i meko pala na nju.
„Nefretiti“


evo kratko; san je regresivan (faraoni su bili bez kose, brijali su glave), pokazana ti je tvoja vlastita moć, koju u ovom životu nikako da osvijestiš. samo snagom uma ti transformiraš mrak u zelenu (emocije) livadu(pozornica na kojoj se odvija tvoja životna drama).uključi mozak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...........i ne samo za beskrajna analiziranja, treba djelovati. Irida

___________________________________________________________________________

sory irida nisam bas vješta u radu na kompjuterima, tek sam početnik, hvala ti na tumačenju snova imam još jedan, jako me uznemirio, vjerojatno jer sam nedavno raskinula sa osobom do koje mi je bilo jako stalo i s kojom sam trebala živjeti a lagao mi je da ćemo početi živjeti zajedno dok se istodobno uselio kod druge na moj upit njemu je li to istina da se uselio kod druge govorio je da to nije istina da su to gluposti odakle mi to... sanajla sam da sam sjedila i razgovarala s njim i s tom drugom koju uopće ne poznam, u jednom trenutku sam se ustala i otišla nekud ta je druga pošla za mnom i par puta me ubola nožem tako da sam pala na pod, on je došao sve to gledao i nije to ni pokušao spriječiti, zatim sam se okrenula osobi koja mi je to radila i zamolila je da me ubije je li to samo odraz stvarnosti u mojoj podsvjesti ili ima neko značenje? „Povrijeđena“

Žena iz tvog sna je tvoj povrijeđeni alter-ego (možda čak neosnovana ljubomora) koja te spriječio (ubola te) da se boriš za osobu do koje ti je stalo.

___________________________________________________________________________

Pozdrav, Irida!

Evo, obečala sam sama sebi da Vas neću više toliko gnjaviti svojim snovima, i onda, usnem ovakav san i ne mogu mirno sjediti do kad ne čujem Vaš komentar. Što se tiče komentara od prošlog sna (onaj romantične prirode) - dan prije no što sam sanjala taj san, upoznala sam osobu koja je u meni pobudila neke romantične misli i osjećaje. Dakle, opet ste bili u pravu!! Kao da bolje poznajete moj život negoli ja sama. No, evo sad i tog famoznog sna: Stajala sam na terasi s ocem. Bila je noć, pred svitanje. Boja zraka je bila prozirno roza, opet kao da je bio neki veo u zraku. Bilo je svježe ali ugodno, baš kao u ljetne zore. I ja sam samo odjednom počela letjeti, tj. lebdjeti. Samo sam stajala, i taj zrak me nosio i lagano dizao. Susjedova kuća je bila prozirna, tj. mogla sam prolaziti kroz nju. Kad sam "sletjela" ponovno na terasu, otac me pohvalio da sam lijepo letjela i da je to zato što sam mršava i mlada. Na sebi sam imala spavačicu, koja je bila također blijedo roza, u više slojeva. kad sam letjela moja se spavačica kao stopila sa zrakom. Eto, tako. to je san. Bit ću vam zahvalna ako ga malo prokomentirate!! Sradačno vas pozdravlja „nova veza“

Draga!
Ovaj san je tako optimističan. Roza boja pripada srčanoj čakri,srce s budi u tebi, samo si (u praksi) još malo uspavana (spavaćica). Manje sanjarenja (letenje) i hrabrije, odvažnije (imaš ti tu snagu-otac) kreni u stvarni život. Pusa! Irida


___________________________________________________________________
Pozdrav!!

Ne brinite se, što se tiče stavljanjaučasopis. Naravno da se ne ljutim. Najmanje što mogu učiniti jest zahvaliti Vam i pohvaliti Vas u obavljanju vašeg posla. Nego, noćas sam imala dva nova sna. Neznam koji je bio prije, koji kasnije, nije ni bitno. Prvi je opet kao sličica. I opet je riječ o nočnom ugođaju i nebu. Hodala sam s nekim i on mi je rekao da pogledam Mjesec. Bila je zadnja četvrt, no vidio se cijeli
Mjesec, s tim što je preostali dio bio kao veo. Vidio se jasno, ali bio je slabije vidljiv, i taj veo kao da je polako prolazio preko Mjeseca. Čim sam skrenula pogled, Mjesec je nestao. Zato sam bila jako sretna i ushićena što sam uspjela i to malo vidjeti.
Drugi san se odvijao kao na moru, s roditeljima sam išla na more jer je tata imao neki poslovni put. No, zapravo, ja sam plivala, tj. voda me nosila po cesti koja vodi do moje škole. vode je bilo jako malo, ali sam se jako brzo kretala jer je cesta bila prekrivena glatkim morskim travama. voda je bila jako plitka, oko 40-50 cm. kasnije sam se našla na nekom kamenitom području, gdje je voda isto bila plitka, no, dno je bilo kamenito i oštro, tako da sam se svaki čas nekud udarila i bila zbog toga nervozna. a to je zapravo bilo preko ceste od moje kuće. Od udaraca i kamenja su me boljele noge, ali sam i dalje hodala jer sam htjela nekud stići, nešto obaviti, ali neznam što jer me probudio telefon. Eto, tako, osjećam da sam pomalo naporna već s tim svojim snovima, ali, ne mogu si pomoći... kad svakog tako točno opišete i smjestite u moju stvarnost... pozdrav i hvala!
„mjesečina“


Draga mjesečino,
Prvi san ima romantične naznake, ali još nisi sigurna šta se događa. Više je naznaka želje nego stvarnih događaja.
Drugi san ilustrira poteškoće oko „povratka u život“. Kako ponovo naučiti kretati se po svijetu (cesta vodi do škole), kako izbjeći nesprazume i povrede..........itd.? Ma..........., pustila si se ti.............., ali; voda je plitka, tu su trave i oštro kamenje, ni okolnosti ni okolina ti ne olakšavaju. Nije lako, ali si krenula. Sretno! Irida


__________________________________________________________________________

Pozdrav!
Što se tiče savjetovanja - problem je u tome što živim daleko od Zagreba, pa će to morati pričekati.
Nego, ovih sam dana imala mnoštvo kraćih snova, koji su mi se prikazivali kao sličice (ja sam bila samo promatrač; prisutna ali nisam govorila niti se osobito micala).

Jedna takva slika je da je moj brat bio modni dizajner i nezadovoljan novom kolekcijom zamolio je mamu da mu pomogne. Mama je sašila oko 5 majica dugih rukava, sve su bile istog kroja samo različitih boja. Ja sam ih isprobavala i sve su mi bile preširoke i prekratke. No, nisam se bunila jer me nitko nije ni pitao za mišljenje, mada su majice trebale ostati moje.

Drugi je san, odnosno slika zvjezdano nebo. Sanjala sam da gledam nebo, no nisam stajala niti ležala na zemlji, kao da sam lebdjela. Zvijezde su bile proporcionalno raspoređene po nebu. A nebo je bilo tamno plavo, i srebrno.

Treći san se odvijao kao na nekom gradilištu, ali bilo je i kao set sa snimanja nekog akcijskog filma. Bilo je puno željeza, krhotina automobila kao od eksplozije, puno ljudi, osvjetljenje. Ja sam bila izabrana da glumce početnike učim uspravno hodati, kako bismo mogli glumiti neku baroknu predstavu. Kad sam im demonstrirala taj hod i objašnjavala kako se izvodi cijelo sam vrijeme bila na visini od otprilike 10 metara, tako da smo se cijelo vrijeme dovikivali. Bila sam jako ponosna i zadovoljna što sam bila izabrana za učiteljicu.
(Inače, član sam kazališta mladih i događaj iz sna odnosi se na predstavu koju radimo. Jedina je razlika što nema novih glumaca, pa nisam angažirana da ih učim hodati. Ako to ima kakve veze.)
Hvala na trudu i vremenu koje pridajete tumačenju mojih snova!!
Srdačan pozdrav!! „SLIČICE“


Draga „SLIČICE“!
1. san su tuđa mišljenja o tome kako bi ti trebala živjeti, izgledati, s kim izlaziti, no nitko osim tebe ne može znati šta je dobro za tebe, zato su ti majice ili preširoke ili prekratke itd. Sve su istog kroja, samo različitih boja; svi ti ponavljaju istu priču. Zabrinjava jedino to što se ti ne buniš.
2. Ovo je više slika nego san, ali slika koja najavljuje pravljenje reda (proporcionalnost) u tvojoj psihi iako si još poprilično otkinuta od zemlje i stvarnosti (lebdiš- možda pomalo iracionalni idealizam...........?). Tamnoplava je boja smirenja.
3. Gradilište..!? Kažem ja da je preuređivanje započelo. Možda čak i malo ubrzano (akcijski film).Krhotine drame koju si proživjela. To sama sebe učiš hodati u novonastaloj situaciji. Barokna predstava je slika života. Tvoja budućnost je obećavajuća. Možeš ti to (vidiš da bi mogla i druge poučiti). To istina radi onaj hrabriji dio tebe, tvoj alter-ego. To što si na visini može i doista značiti da si iznad prosjeka, ali i krije opasnost da pomalo bježiš (opet taj iracionalni idealizam).
Inače, to već znaš, naša podsvijest je vrlo ekonomična, za naše snove najčešće posuđuje slike i teme iz naše svakodnevice, jer joj je to najlakše i najbliže.



nastavljam sa ovim plavim cvjetanjem za moju mamu!


- 01:35 - Komentari (26) - Isprintaj - #

26.12.2006., utorak

SVETI IVAN APOSTOL I EVANĐELIST (+ oko 100)

SVETI IVAN APOSTOL I EVANĐELIST (+ oko 100) (Korišteni dijelovi teksta iz Wikipedije....)

27.12.2006.g.

Još su Božićni blagdani, pa još pratim kršćanski kalendar. Danas je sv. Ivan, apostol i evanđelista, autor legendarne Apokalipse (Otkrivenja), iz kojeg pisci i filmska industrija sve češće crpu inspiraciju, pa o tome želim nešto napisati...




Osnovne podatke o Isusovim apostolima, pa tako i o sv. Ivanu, nalazimo u Novom Zavjetu u evanđeljima i poslanicama. Više podataka o njihovu životu i smrti nudi nam kršćanska predaja (tako se smatra da je sv. Ivan jedini od dvanaestorice apostola umro nenasilnom smrću u dubokoj starosti).

Sv. Ivan apostol bio je sin Zebedeja i Salome. Kao učenik Ivana Krstitelja, prvi je s Andrijom pošao za Kristom. U Isusovu javnom životu ima uz Petra i Jakova Starijeg, svoga brata, rekli bismo, neko povlašteno mjesto. Najveću je hrabrost pokazao kada je jedini od apostola stajao pod Isusovim križem. Nakon Kristova uskrsnuća i uzašašća na nebo pokazuje se Ivan u više navrata u povlaštenoj situaciji uz Petra. Za vrijeme prvog Apostolskog koncila u Jeruzalemu, oko 50. godine, ubraja se među stupove prvotne Crkve. Povjesničari kršćanske starine misle da je Ivan ostao u svetom gradu, u Jeruzalemu, sve do smrti Isusove Majke, koju je Isus na križu povjerio baš njemu. Predaja iz II. st. tvrdi da je Ivan, počevši od 60. godine djelovao u Efezu u Maloj Aziji postavljajući biskupe i osnivajući kršćanske zajednice. Doživio je veliku starost te umro naravnom smrću u početku vladavine cara Trajana, dakle, negdje oko 100. godine.

Osim evanđelja napisao je tri poslanice i Otkrivenje. Sve su mu knjige pune najdublje teologije.

Origen piše početkom III. st. : "Cvijet Biblije jesu evanđelja, a cvijet evanđelja jest Ivanovo evanđelje.

Otkrivenje je proročka knjiga, teško se razumije, no ipak vrlo važna i intrigantna i vjernicima kršćanima, ali i i onima koji ne vjeruju, a naročito umjetnicima.

Apokalipsa ili Otkrivenje je najveća proročka knjiga dana čovjeku. Kod Otkrivenja po Ivanu je međutim očito da se zapisano svodi na viđenja. Grčka riječ Ŕżş¬»ĹČĹ (Apokalypsis) označuje objavu Božju ljudima o nečem skrovitom i samo njemu poznatom, često s obzirom na budućnost. Hrvatski naslov »Otkrivenje« doslovan je prijevod grčkoga izraza.

Književna vrsta
Nije sasvim jasna razdioba između književne vrste otkrivenja i književne vrste proroštva. Općenito, drži se da se apokaliptička književna vrsta nadovezuje na proročku, no dok su proroci slušali Božje objavi, autori raznih otkrivenja imaju viđenja, koja obično imaju simbolična značenja. Tako u apokalipsi posebno značenje imaju brojevi, stvari, likovi, dijelovi tijela. Pritom ne treba tražiti neki međusobni sklad svih upotrebljenih simbola, a prilikom tumačenja potrebno je poznavanje nakane, vremena i načina mišljenja autora apokalipse, kako se ne bi došlo do krivih i proizvoljnih tumačenja. Književnu vrstu apokalipse, osim kršćana i prije njih, koristile su i neke židovske sljedbe, osobito to vrijedi za kumranske spise, ali već i za neke židovske starozavjetne proroke, poput Ezekiela, Zaharije i Daniela.

Autor
Autor Otkrivenja predstavlja se kao Ivan, koji se nalazio na otoku Patmosu u progonstvu (usp. Otk 1,9). Kršćanska ga predaja poistovjećuje s Ivanom evanđelistom. Justin mučenik (oko 150.) spominje tu tradiciju još više raširenu krajem 2. stoljeća. Čini se da ipak nisu sve drevne Crkve dijelile to mišljenje, pa ni sama knjiga nije sve do 5. stoljeća uvrštena u njihov biblijski kanon. Od ostalih Ivanovih spisa ili onih proizašlih iz njegove škole (Evanđelje po Ivanu, poslanice), ovo se razlikuje jezikom i stilom, kao i određenim teološkim pogledima. Danas se općenito drži da je spis napisao netko iz neposrednog Ivanova okruženja.

Vrijeme nastanka
Otkrivenje je najvjerojatnije nastalo u doba vladanja cara Domicijana, oko 95. godine. Jedan manji dio znanstvenika drži da je knjiga napisana već za Neronova progonstva kršćana, malo prije 70. godine.

Struktura
Otkrivenje započinje kratkim uvodom (Otk 1,1-3), a nastavlja se pismima sedmerim maloazijskim crkvama (Otk 1,4-3,22), nakon čega slijede proročka viđenja o događajima prije i za vrijeme »velikoga dana Božjega« (Otk 4,1-22,15), te zaključak (Otk 22,16-21).

Sadržaj
Otkrivenje je namijenjeno da podigne moral kršćana u vrijeme progonstva, te to progonstvo promatra u svjetlu »velikoga Dana«, preuzimajući tu temu iz Staroga zavjeta. Progonitelji Crkve, u prvom redu tadašnje Rimsko Carstvo, prikazano je kao »Zvijer« koja, na poticaj Sotone (Otk 12; 13,2-4), želi nauditi Crkvi.

U uvodnom viđenju Bog je prikazan kao vrhovni gospodar svemira i ljudske sudbine (Otk 4), a on daje Jaganjcu, koji predstavlja Krista, nalog o uništenju progonitelja (Otk 5). Viđenje predviđa i ratove, bolesti i glad (Otk 6). Božji vjernici pritom uživaju posebnu zaštitu, ali njihova prava pobjeda ostvarit će se tek na nebu (Otk 7). Grešnike Bog ne želi uništiti, nego ih ovim zlima opominje da se obrate (Otk 8-9). Poglavlja 10-16 drugim slikama ponavljaju istu poruku. Konačno, grešnici koji se ne obraćaju bivaju kažnjeni (Otk 17), nakon čega slijedi tužaljka nad razorenim Babilonom, koji predstavlja Rim (Otk 18), te pobjedna pjesma otkupljenih pravednika (Otk 19,1-10).

Novi krug viđenja ponovno govori o uništenju »Zvijeri« djelovanjem proslavljenoga Krista (Otk 19,11-21). Crkva iskušava blagostanje, nakon kojega slijedi novi napad Sotone i njegovo uništenje (Otk 20). Time konačno biva uspostavljeno nebesko kraljevstvo u kojem je savršena radost i u kojem je smrt uništena, a sve završava slikom novoga Jeruzalema (Otk 21).

Poruka knjige
Glavna je poruka knjige da je Bog prisutan uza svoj narod kroz sve vrijeme i u svim teškoćama, kušnjama i progonstvima. Zbog toga se vjernici ne trebaju ničega bojati, jer na kraju će zlo biti pobjeđeno, a oni će naći svoje mjesto u nebeskom kraljevstvu radosti i vječnoga života.
On u sebi ujedinjuje ne samo apostolsko i poapostolsko doba, već u svojim knjigama jasno odražava novu situaciju kršćanstva koja je nastala razorenjem Jeruzalema godine 70. Njegovo evanđelje, koje je Klement Aleksandrijski nazvao »pneumatsko«, napisano je za kršćane koji su potekli iz poganstva. On u njima želi utvrditi vjeru u mesijanstvo i božanstvo Isusa Krista. Osim Evanđelja napisao je tri poslanice i Otkrivenje. Sve su te njegove knjige pune najdublje teologije. On, na primjer, u Evanđelju ne opisuje samo gole činjenice, već i upozorava na njihovu dubinsku uvjetovanost i otkriva njihovo simboličko značenje.

Biblijski sladokusac starine, Origen, piše početkom III. stoljeća: »Cvijet Biblije jesu evanđelja, a cvijet Evanđelja jest Ivanovo evanđelje.« Ivanove poslanice mogu se nazvati, a navlastito prva, poslanicama ljubavi, jer u njima dolazi 31 puta glagol »ljubiti« te 21 puta imenica »ljubav«. On nam je njima dao i najdivniju definiciju Boga: »Bog je ljubav!«

Bila sam na groblju, pomalo sam smušena i konfuzna, nije mi jasno da je prošlo već mjesec dana kako mama nije snama.Još deset dana ću ovdje saditi ljubice za nju, na proljeće ću ih posaditi na njezinom grobu...

- 23:29 - Komentari (43) - Isprintaj - #

ŠTEFANJE

26.12.2006.g.

Sveti Stjepan Prvomučenik (mučen/kamenovan do smrti, umro za svoju vjeru)
Braniti svoja uvjerenja u vremenu kad samo prilagođavanje osigurava preživljavanje postalo je skoro anakronizam...Braniti iskrenost, poštenje, vrlinu, čast postaje sve teže. Gledamo šta se događa susjedu, kolegi na poslu i samo Boga molimo da ne snađe i nas...Pitajmo razočarane naše branitelje jesu li požalili što su riskirali sve za obranu domovine? Njihova učestala samoubojstva dovoljno govore...

Pitanje čovjeku našeg vremena, koliko je ljudi danas spremno riskirati sve, pa i dati život za svoja uvjerenja?

( Wikipedija) Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili Prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve, prema Djelima apostolskim (Dj 6:5). Njegovo ime na grčkome jeziku »kruna«, »vijenac.« Prema tradiciji iz 5. stoljeća, stefanos je grčki ekvivalent aramejskog kelil (sirsko kelila, "kruna").



Ništa se ne zna o Stjepanovom ranom životu. Nakon Isusove smrti Stjepanova otvorena propovijedanje Isusa i pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovela ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.
Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalmatiku, s mučeničkom palmom u jednoj ruci, a s kamenom u drugoj.
Blagdan sv. Stjepana slavi se u Katoličkoj Crkvi 26. prosinca, drugog dana Božića, i državni je blagdan u Republici Hrvatskoj i nizu drugih država.
U pravoslavnim crkvama slavi se 27. prosinca, a ako se koristi julijanski kalendar, onda je to po gregorijanskom 9. siječnja.

Također postoji i sveti Stjepan, ugarski kralj



Neka svaki Stjepan, Štefan Stefan, Stevan, Steve, Stipan; Stipica, Stipo, Stipa, Štef itd. danas ima lijep i veseo dan! Sretan imendan svim Štefovima!
P.s. ako pijete, ne vozite!


i jedne ljubice za moju mamu, umjetničkom rukom naslikane! Danas je točno mjesec dana da ona više nije s nama...

- 01:45 - Komentari (45) - Isprintaj - #

24.12.2006., nedjelja

BOŽIĆ 2006.g.

25.12.2006.g.

Priča o božićnom drvcu


Autor ove priče je Marko Bijelić




Za kršćanske obitelji u Americi i Europi i cijelom svijetu božićno je drvce simbol božićnog vremena i betlehemskog događaja. Prizor triju svijeća koje gore na prozoru nadahnjuje topla sjećanja i u naše živote unosi ugodnu šumsku atmosferu.

Mnogo prije nego što je postalo dio Božića drvo je bilo simbol nade i radosti. U drevnim poganskim religijama drvo je igralo važnu ulogu. Egipćani su čuvali i obožavali zimzeleno drveće. Kad bi došao zimski solsticij (najdulja noć u godini), oni bi u svoje domove unijeli zelene palmine grane koje su simbolizirale pobjedu života nad smrću.

Stari su Rimljani slavili zimski solsticij proslavom zvanom ”Saturnalia” u čast Saturna, boga poljodjelstva. Narod je ukrašavao drveće nakitom i svijećama. Ukrašavali su kuće zelenim grančicama, svjetlima i izmjenjivali poklone. Davali su novčiće za napredak, kolačiće za sreću i svjetiljke da bi nekome osvijetlili životni put.

U mnogim poganskim religijama vjerovalo se da je drveće dom bogova i duhova.

Za Vikinge sjeverne Europe zimzelen je bio podsjetnik da završava zimska tama i hladnoća i da će se uskoro vratiti proljeće. Prije mnogo stoljeća su druidi, svećenici u Velikoj Britaniji i Francuskoj, koristili zimzelen za vrijeme misterioznih rituala zimskog solsticija. Koristili su zeleniku i imelu kao simbole vječnog života i stavljali grančice zimzelena iznad vrata da otjeraju zle duhove.

Ukrašavali su i hrastove voćem i svijećama u znak štovanja bogova žetve i svjetla.

U srednjem su vijeku Nijemci i Skandinavci unosili zimzeleno drveće u kuće ili pred kućna vrata da očituju svoju nadu u skoro proljeće.
Nitko ne zna točno kako je ustanovljen običaj kićenja božićnog drvca, ali ga obavija više legendi. Jedna legenda govori o sv. Bonifaciju, engleskom redovniku koji je organizirao kršćansku Crkvu u Francuskoj i Njemačkoj. Jednoga je dana na svom putovanju naišao na skupinu pogana. Oni su se bili skupili oko velikog hrasta da bi žrtvovali dijete bogu Thoru. Svetac je zaustavio žrtvovanje i spasio djetetu život, a drvo je jednim udarcem šake sravnio sa zemljom. Na mjestu drveta nikla je mala jela. Svetac je rekao poganima da je tanana jela drvo života i predstavlja vječni Kristov život.

U 16. stoljeću je tradicija božićnog drvca najprije postala popularna u Njemačkoj. Kršćani bi okićeno drveće donijeli u svoje domove. U područjima gdje je drvo bilo rijetko, obitelji bi gradile male drvene piramide umjesto svježih drvaca , ukrašene zimzelenim grančicama i svijećama. Uskoro je božićno drvce postalo popularno i u drugim europskim državama.

Sredinom 19. stoljeća njemački je princ Albert, suprug engleske kraljice Viktorije, popularizirao božićno drvce u Engleskoj. Godine 1841. kraljevski je par ukrasio prvo englesko božićno drvce u dvorcu Windsor svijećama, raznim slatkišima, voćem i kolačima.

Kako je drvce postajalo moderno, u Engleskoj su bogate obitelji koristile sve vrste ekstravagantnih predmeta kao ukrase. Charles Dickens je opisao englesko drvce koje je bilo okićeno lutkama, minijaturnim namještajem, sićušnim glazbenim instrumentima, nakitom za odjeću, igračkama i mačevima, voćem i slatkišima. Božićna su se drvca iz Engleske širila u druge dijelove britanskog carstva, prije svega u Kanadu.

Komercijalno tržište božićnih drvca rodilo se 1851. kada je farmer Mark Carr iz Catskilla dotjerao u New York dvoje sanke koje su vukli volovi, pune zimzelenog drveća i to sve prodao. Uskoro su se pojavile i farme božićnih drvaca. Uzgajana su drvca bila na većoj cijeni zbog svoga simetričnog oblika.

Sredinom 20. stoljeća počela su se pojavljivati umjetna božićna drvca. Neka su čak napravljena tako da simuliraju određene vrste kao što su apalačanska jela ili masivni bor. Istodobno su se počela praviti umjetna drvca koja nisu imitirala pravo drveće jer se željelo stvoriti uvijek nešto novo. Dobar primjer za to su drvca od aluminija što svjetluca srebrnastim ili obojenim svjetlom.

Bilo kakav oblik imalo, bilo prirodno ili napravljeno čovjekovom rukom, bez obzira kako je ukrašeno, božićno drvce je božićno drvce! Izravno nas povezuje s prirodom od koje su prva drvca i stigla, s našim precima koji su na isti način uživali u njima i sa svim ljudima koji diljem svijeta danas upiru pogled u isti prizor, a povezuje nas i s budućim generacijama koje će pomno gledati u isto čudo koje se zove božićno drvce.

Marko Bijelić, cvjetni atelier Alstromeria



ŠTA SE SLAVILO U OVO DOBA GODINE PRIJE KRŠĆANSTVA? (preuzeto sa interneta)



25.prosinac. - Kada se slavi Božić. Mnogi to ne znaju, ali ni to nije kršćanski blagdan. Rođendan Isusa Krista se ne zna, pretpostavlja se da se rodio između 3 god.p.n.e i 3 god.n.e.
par dana prije (21.prosinca, čini mi se) je zimski solsticij (kojeg su slavile razne drevne i prirodne religije, kelti, pagani i neopagani). Ravnodnevnice su bile vrlo važne za drevne religije. Vrijeme kada je noć najduža, a dan najkrači, nakon čega se dani produljuju. 25.prosinca se slave božanstva sunca. To je rođendan Dionisa, Atisa, Ozirisa, Tumus, Adonis isto tako i Mitre, bogova sunca. Car Konstantin je na Nicejskom konzilu dogovorio ovaj datum za slavljenje Isusovog rođendana, a sam Konstantin je bio veliki svečenik Sol Invictusa (nepobjedivog sunca), a krštenje je primio na posmrtnoj postelji.

Nadalje, 25.prosinca, osim što se "rađa sunce", i dani postaju dulji, pojavljuje se zvježđe djevice na istočnom horizontu (astrologija-astronomija).

U Mezopotamiji se dvanaestodnevnim festivalom slavila pobjeda boga Marduka nad čudovištima tame, a omiljena zabava je bila zamjena uloga roba i robovlasnika. Slično slavlje je bilo u starom rimu (prije kršćanstva), poznati festivali Saturnalije u slabu boga Saturna.

BOŽIĆNE JASLICE ( odlomak preuzet sa web stranice: LANTERNA SV. MARKA)



Jaslice su inscenacija Isusova rođenja u Betlehemu opisanog u Evanđelju.

Prve jaslice načinio je sv. Franjo Asiški u jednoj prirodnoj špilji u Grecciu u Italiji 1223. godine. Ovaj običaj prihvatila su uskoro Franjina redovnička subraća, a od 16. stoljeća primjenjuje se i drugdje po crkvama. Izrada jaslica posebno je proširena u vrijeme baroka kada su oblikovane s mnogo mašte, a iz tog vremena najpoznatije su one iz Napulja i sa Sicilije na kojima je prikazan veliki broj likova, cijela naselja i gradovi. U sjevernoj Evropi, Njemačkoj, Češkoj i drugdje izrađivane su tada i kasnije mehaničke jaslice sa likovima koji se kreću, rade i sl.
Danas se jaslice o Božiću nalaze u većini katoličkih crkava, a od nedavno za pape Ivana Pavla II velike jaslice se postavljaju na trgu pred bazilikom sv. Petra u Rimu.

Treba spomenuti da se u likovnoj umjetnosti-kiparstvu i u slikarstvu već vrlo rano, mnogo prije no što je sv. Franjo načinio svoje jaslice prikazivalo Isusovo rođenje, a taj sadržaj umjetnici i danas rado koriste i osmišljavaju.

POVIJEST SLAVLJENJA BOŽIĆA (preuzeto sa interneta)



Riječ Božić znači mali Bog, a postoji samo u južnoslavenskim jezicima. Božić je prvotni naziv djeteta Isusa, a zatim je prenesen na sam blagdan njegova rođenja. Osim toga, odnosi se i na posvećena jela.

Kršćani u svojim počecima nisu slavili Božić. Naime, rana starokršćanska teologija u eshatološkom očekivanju ispunjenja Kristova obećanja o Sudnjem danu i povratku u izgubljeni Raj, nije pridavala toliki značaj rođenju Sina Božjega, koliko otajstvu njegove smrti na križu i uskrsnuću iz groba.

• Stanje se mijenja osobito nakon što je 313. godine u Rimskom carstvu kršćanstvo legalizirano. U crkvene se poslove sve više miješao i sam car Konstantin Veliki, sve dok 390. godine kršćanstvo nije proglašeno jedinom državnom religijom. Međutim, od 3. stoljeća znatno se proširio i poganski kult štovanja Mitre - nepobjedivog Sunca (Solis invicti), porijeklom iz Perzije, kojeg su osobito širili vojnici.

• Mitraisti su prigodom zimskog solsticija, na dan 25. prosinca obilježavali svetkovinu rođenja nepobjedivog Sunca (Natale Solis invicti). Doživljavajući Krista kao jedino istinsko Sunce kršćani na taj dan počinju slaviti Isusov rođendan. Najstariji spomen potječe iz 354.godine. Osim toga, u to se vrijeme proširilo i arijansko krivovjerje koje je tvrdilo da Isus nije pravi Bog, već polubog. Zbog toga je Crkva htjela istaknuti neodvojivi značaj Isusova ovozemaljskog rođenja i života, utjelovljenje Boga koji je postao čovjekom da bi otkupio čovjeka.

• Kršćani su vrlo rano taj dan Isusovog rođenja smatrali i početkom nove godine. I hrvatska božićna pjesma «Narodil nam se kralj nebeski» sa stihom «na tom mladom letu veselimo se» upućuje na Božić kao prvi dan nove godine. Tek je 1691. Crkva prihvatila 1. siječnja kao Novu godinu. Danas se u svim kršćanskim Crkvama, osim u Armenskoj crkvi, Božić slavi na dan 25. prosinca ( po starom julijanskom i po našem reformiranom gregorijanskom kalendaru).

• Značenje riječi Božić u kršćanstvu poprima ovo značenje: Bog je blagi Bog, dobri Bog, bliski Bog, dostupan i pristupačan. Veliki Bog postao je malo dijete da nas ne prestraši, da nas ne premaši, da nas k sebi privuče i privije. Isus je stoga prisutni i bliski Bog. On stoga svojim primjerom pokazuje ono što će kasnije zatražiti od svojih učenika, nakon što je među njih postavio dijete: «Ako ne postanete kao djeca, ne, nećete unići u kraljevstvo Nebesko» (Mt 18,3). Tako sam naziv Božić podsjeća da je blagdan Božića evanđeoska škola ljudskosti i čovječnosti. Iz njega struje kasnije uočljive kršćanske vrline: pristupačnost, jednostavnost, susretljivost, povjerljivost, malenost.

• Sunčev zimski solsticij obilježavao se u većini poganskih, prirodnih religija. Staroslavenska riječ Božić odnosila se na »malog Boga«, boga Svarožića koji se po mitologiji starih Slavena također »rađao« na zimski solsticij, iz čega je izvedeno da je on »Sin Božji«, dakle Isus. Stari Hrvati su također na Badnji dan palili krijesove, simbolično spaljujući zimu i smrt, a paleći novom vatrom novo sunce i novi život. Iz tog vremena potječe i običaj pjevanja koledarskih pjesama. Ništa neobično da su narodi koji su u suncu vidjeli izvor života i vrhovno božanstvo svog mitološkog panteona, s lakoćom na mjesto sunca prihvatili onoga koga su apostoli i misionari ranog kršćanstva naviještali kao »Svjetlo svijeta«. Pritom su dobrim dijelom zadržali svoje drevne običaje, integrirali ih u obrede svoje nove vjere.

• Simboliku sličnu kršćanskoj, pogotovo kad je u pitanju Kristovo raspeće, možemo naći i u starih Germana. Njihov Bog Wotan dao se raspeti (u drugoj verziji objesiti naglavačke) na drvo, i ondje kontemplirati devet dana (simbol trostrukog trojstva ili kozmičkog savršenstva) kako bi spasio svijet i donio novi život. Upravo iz tog razloga je u kasnijem razdoblju srednjovjekovnog kršćanstva, koje je snažno obilježilo Sveto Rimsko Carstvo Njemačkog Naroda, slika raspetog Krista, koji s križa vlada svijetom, zamijenila dotadašnje prikaze Krista kao dobrog pastira. Tako je i slavljenje Božića koje se udomaćilo u Europi, s vremenom poprimilo, uz lokalna, i neka dominantno germanska obilježja.

• Kićenje božićnog bora prvi se put susreće u francuskoj pokrajini Elzas, odakle se u 17. stoljeću proširilo po čitavoj Francuskoj, Flandriji (Nizozemskoj) i Njemačkoj. Prema nekim izvorima, ovaj su običaj širili protestanti, naspram katoličkog običaja uređivanja jaslica.

• Prve se jaslice pripisuju jednom od najomiljenijih katoličkih svetaca, sv. Franji Asiškom, koji je svojim životom najbolje utjelovio bit Božića - služenje Bogu u čovjeku. Dakle, otkako je sveti Franjo, 1223. spravio prve, žive jaslice, one su brzo stekle popularnost i od tada se proširile po čitavoj Italiji, te južnoj i srednjoj Europi. Jaslice podsjećaju na simboličko »rođenje«, prihvaćanje Sina Božjega među siromašnima, malima i poniznima. No, oba običaja su se ujedinila i udomaćila tek krajem 19. stoljeća. Postoje tumačenja da »božićno drvce« predstavlja drvo života u Raju, do kojeg je upravo Krist ponovno otvorio pristup. Simbolika božićnog drvca i jaslica, za to je vrijeme doživjela niz interpretacija, no Božić je ionako, mimo svih teologija, našao svoje mjesto u ljudskim srcima, kako vjernika, tako i svjetovnjaka.

• Gledano iz šire kulturološke perspektive Božić je odavno izišao iz čisto crkveno-obrednih i narodno-običajnih okvira, te je svojom simbolikom utjecao na razne vidove stvaralačkog izražavanja od umjetnosti do masovnih medija. Posebno u literaturi, glazbi, likovnosti, kazalištu i filmu.

U tim simbolima skrita je temeljna poruka Božića, koja se prenosi iz generacije u generaciju, a ta je - tko želi služiti Bogu, mora prvo služiti čovjeku! Ili sažeto u onoj znamenitoj Isusovoj izreci, koja u sebi nosi samu srž kršćanske objave, poslanja i življenja: »Što ste učinili jednom od ovih najmanjih, meni ste učinili!«


SRETAN I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ SVIMA!

Danas mojoj majci evo ostavljam cijeli mali vrt ljubica....moja tuga je prizemna, ljudska, a ona je, znam to, već u Svjetlosti!

- 22:34 - Komentari (29) - Isprintaj - #

23.12.2006., subota

BADNJAK

24. 12, 2006.g.

Badnji dan, Badnjak, Badnjica

U neka davna vremena na badnjak se donosio panj u kuću.

Slika-Wallpapers

Kasnije ga je zamijenila suha grana...

Grana - Photo by Nikola Belavic

Pričat ću vam o "starome badnjaku" u o "mladome božiću". A ta riječ ima osnovu u bdjeti (praslavenski b'd, staroslavenski bad) i označava panj koji se palio na svetu noć, što je običaj još iz poganskih vremena. Spaliti staro da se napravi mjesto za novo! Badnjak je drvo (u mom kraju obično hrastova grana sa suhim, još neotpalim lišćem na sebi, a drvo je simbol života i svet simbol u skoro svim kulturama (drvo života, šamansko drvo, križ), možemo tu simboliku drveta pratiti sve do Sumera i dalje do Edena, rajskog vrta.. Sve je to vezano i za Zimski solsticij. I ideja ponovnog rođenja povezana je i s zimskim solsticijem i Božićem. Mnoge su vjerske svečanosti i obredi u Rimskom Carstvu bili povezani sa zimskim solsticijem. Sunce je za život na zemlji od životne važnosti, često je, u mnogim kulturama proglašavano božanstvom, nije čudo da su sve religije i kultovi najkraći dan i najdužu noć obilježavale na posebne, ali često vrlo slične načine. SUNDAY (nedjelja) je sunčev dan. Drvo se u toj dugoj noći palilo da rastjera tamu.

Otkrivamo da su se mnogi nekršćanski elementi (što nemožeš pokoriti i uništiti prisvoji pod svoje...) provukli u kršćansku praksu, što samo znači da se svako novo vjerovanje naslanja i nastavlja na jučerašnjicu.Kako god, predstoji nam najduža noć, Tiha noć, sveta noć i dok badnje drvo tiho dogorjeva (makar simbolički) počet će plamtjeti drugo drvo, Božićno drvce, gradovi i sela će biti osvijetljeni i prebrodit ćemo tu najdužu noć ipak u Svjetlu, jer u ovoj noći, upravo u najduljem i najdubljem mraku se rađa Novo Svjetlo, Nove nade za ljudski rod...!.

Drvo života ili Drvo svjetlosti
kod starih Slavena bilo je simbol života, nečega od čega je sve počelo. Stari Slaveni su vjerovali da nakon smrti njihove duše odlaze u stablo i tamo prebivaju ostatak vremena. Poštivanje stabla nastalo je još od vjerovanja da je čovjek nastao od drveta. Naši preci su poštivali stabla prvenstveno jer su vjerovali da se u drveću nalaze duše nekih njima bliskih pokojnika, te da ih taj pokojnik štiti. To je vjerovanje bilo razvijeno i u drugim Europskim mitologijama:
Nordijska mitologija, Germanska mitologija...Drvo života u Nordijskoj mitologiji nazivalo se Yggdrasil.

Preuzeto sa: "http://hr.wikipedia.org/wiki/Drvo_%C5%BEivota"

Slično je i s Božićnim drvcem.
Jelka, Bor - Pošto je dolaskom zime sve zamrlo, osim zimzelenog drveća, značilo je da u njima živi dobar duh koji je jači od sile tame i zime. Razvio se običaj da se zimzeleno drveće posječe i dovede u kuću da bi s njim doveo i dobar duh, dok su se na grane vješali darovi. Taj običaj poštivale se stare prirodne religije, a kršćanstvo ga je preuzelo (za Božić).

Sa psihološkog gledišta, Drvo života simbolički predstavlja naše svjesne, podsvjesne i nadsvjesne funkcije.



Sutra ću malo pisati o Božiću, jaslicama i kad su nastale...Uživajte u pripremama za raskošne blagdane... i sretno i lijepo ih provedite uz svoje najmilije...Neka Božićno svjetlo obasja sva srca!

Sretan i blagoslovljen Božić svima vama !

danas pečem kolače koje je moja mama pekla, imala je neke svoje načine da i u oskudici stvori čaroliju...teško mi je, dolazi prvi Božić bez nje...




- 23:30 - Komentari (67) - Isprintaj - #

21.12.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

22.12.2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA JARCA



Vladar Jarca je Saturn kojeg se u astrološkoj tradiciji smatra „ realizatorom sudbine“, jer ona pripadnicima ovog znaka daje nesavitljiv karakter kao i iznimne fizičke i moralne osobine; preciznost , metodičnost, ozbiljnost i neobičnu unutrašnju disciplinu. Jarci često nailaze na neobične životne prepreke, ali zahvaljujući svom snažnom karakteru i upornosti, uvjek pobjeđuju. Snažan ego, cjelokupna njegova snaga je u službi vlastite afirmaciuje. Jarac može napredovati sporo, ali uvjek progresivno. Vrlo rano, još u mladosti zna šta hoće. Kad jednom napravi izbor, praktično ga je nemoguće odvratiti od njegovih nauma. Prilično je zatvoren i svoje planove drži za sebe. Realan je i praktičan, ne bavi se jalovim intelektualiziranjem, međutim to ga također čini nepovjerljivim i skeptičnim, pa ponekad misli da je sve okrenuto protiv njega. Samotnjak je (nedruštven) i često bojažljiv i zbunjen zbog čega može imati problema u komunikaciji s drugim ljudima. Suviše je strog i savjestan i prema sebi i prema drugima. U neprijateljskoj atmosferi se povlači u sebe, ostajući obziran, ali nepovjerljiv. Čim osjeti da je shvaćen, njegovo samopouzdanje raste, a on postaje ljubazan i dobar prijatelj u kojeg se može maksimalno pouzdati, čak i u najtežim situacijama.

Uz Saturna i Mars ovom znaku zagorčava život.Prve su mu ambicija i upornost, malo se zabavlja, ima neki svoj smisao za humor koji ga često odvede u cinizam,Često djeluje frustrirano, ali je hladnog, hiperaktivnog karaktera, često u žurbi. Jarci nemaju smisla za diplomaciju, ali ni lukavstva. Jarac voli jednostavnost, bez praznog filozofiranja. Često su mu i osjećaji hladni kao kamen, a svojim hladnim stavom i čvrstom voljom može se nametnuti i impresionirati. Može biti opak protivnik jer je u duši fatalist i fanatik . Nije dobro povlađivati mu da ne postane despot. Jarac ne voli primati savjete, on je osobenjak koji najradije radi sam i po svojoj glavi, ne voli da mu itko smeta. Svoju upornost i tvrdoglavost nikad ne skriva, dapače, ponekad ih dokazuje na brutalan način. Hrabar i neustrašiv je i ne boji se nikakvih prijetnji. Ponekad zna biti i koristoljubiv (možda najveći materijalist Zodijaka) što ga odvodi na vrh društvene ljestvice.Lako pada u malodušnost i melankoliju, čak prava mračna stanja, ponekad hirovit, a nježnost mu nije jača strana. Rođeni praktičar i u poslu i u ljubavi.Pesimizam mu je stalna pratnja.

No, on je samo naoko hladan i nepristupačan, zato ne treba kod njega gledati samo vanjštinu, jer zna on biti i pitom i blag. Najveći radnici Zodijaka, ali svoje uspjehe često postižu na onaj teži način (zbog povučenosti/izoliranosti, kompleksa, pretjerane savjesnosti itd.).Mrze hvalisavost, pa čak i kad su ljubavna osvajanja u pitanju, a vole osvajanja. Ako su u braku onda su ozbiljni, stabilni pouzdani i odgovorni.

Izrazita su dva tipa Jarca:
Prvi podsjeća na upornog planinskog jarca koji se penje uvjek prema vrhu, a drugi na žalosnu životinju koja tužno luta prašnjavim seoskim putem.
Ipak im je nešto zajedničko: I jedan i drugi imaju svoje vrijeme za jadikovanje jer im je pesimizam urođena osobina. Ponekad se ne vidi razlika između nasrtljivog samopouzdanja i dobro prikrivenog kompleksa manje vrijednosti. Jarcima je drugi dio života često sretniji od prvog. Astrolozi su vladara Jarca, Saturna, nazvali „velikim razrednikom svemira“, jer se njegovi podanici čitav život bore s mračnim idejama, depresijama i negativnostima, ali malo podalje od očiju svijeta. Na svu sreću nije sve tako mračno kako izgleda...

blijede cvjetovi, no moja tuga je još tu....


KOLAČI KOJI SE NE PEKU IV dio

RECEPTI ZA BRZU PRIPREMU BEZ PEČENJA



Salama

Sastojci
• 25 dag margarina
• 5 oblatni
• 2 rebra čokolade
• 75 dag običnih keksa
• 10 dag lješnjaka
• 10 dag oraha
• 10 dag badema
• 50 dag suhih smokava
• 10 dag grožđica
• 30 dag žele bombona
• malo ruma
• mlijeka po potrebi
Priprema
Kekse zdrobite na sitne komadiće. Lješnjake, orahe, bademe, smokve i žele bombone nasjeckajte. Čokoladu naribajte. Sve sastojke pomiješajte i dodajte toliko mlijeka da se smjesa poveže.
Oblatne navlažite pomoću mokre krpe, nadjenite ih, smotajte u svitak i držite u hladnjaku barem 12 sati prije posluživanja.

Šarlota od malina
Sastojci
• 3/4 šalice šećera
• 2 šalice malina
• vanilin šećer ili ekstrakt
• 1 žlica limunovog soka
• prstohvat soli
• 2 šalice tučenog slatkog vrhnja
• 2 bjelanjka
• 30 dag piškota
Priprema
Miksajte bjelanjke, šećer, maline, vanilin šećer, sol i sok od limuna dok smjesa ne postane gusta i pjenasta. Umiješajte tučeno vrhnje. Prikladnu posudu obložite piškotima, pa napunite pjenom. Pokrijte folijom i prije posluživanja čuvajte nekoliko sati u hladnjaku.

Tiramisu
Sastojci
• 2 jaja
• 3/4 šalice šećera ili manje ako ne volite jako slatko
• 1/2 šalice jake crne kave
• 25 dag sira mascarpone
• 18 piškota (savoiardi)
• 3-4 dl tučenog slatkog vrhnja
• 1/2 žličice gorkog kakaoa
Priprema
Na pari tucite 2 jaja, 1/4 šalice kave i 1/2 šalice šećera (1 šalica=2 decilitra!). Kad se smjesa zgusne maknite je s vatre i ohladite. Preostali šećer umiješajte u kavu. Kad se smjesa ohladila dodajte joj sir i dobro sve izmiješajte da postane glatko. U kavu močite piškote (9 komada) i slažite ih na prikladan tanjur. Preko njih premažite priređenu kremu, a na nju stavite drugi sloj piškota koje ste također umočili u kavu. Ukrasite debelim slojem tučenog vrhnja po kojem ste posuli kakao.

Tufahije
Sastojci
• 6 jabuka
• 12 žlica mljevenih oraha
• 6 žličica šećera
• 6 žličica maslaca ili margarina po
• želji
• 6 žlica tučenog vrhnja
• 6 žlica mlijeka
• višnje ili čokolada za ukras
• 1/2 l vode
• 1/2 kg šećera za sirup
Priprema
Jabuke ogulite, pažljivo im izdubite sredinu i skuhajte u šećernom sirupu. Pazite da se ne raskuhaju. Oprezno ih izvadite i pustite da se ohlade. U međuvremenu zavrijte mlijeko sa šećerom, maknite s vatre i umiješajte orahe. U hladnu smjesu dodajte izrađeni maslac. Maslac se može i izostaviti. Punite jabuke, ukrasite ih vrhnjem, višnjama i/ili čokoladom i poslužite.


Voće s jogurtom
Sastojci
• 4 dl jogurta
• 4 dl narezanog sezonskog voća
• 4 žlice meda
• listići mente za ukras (ako je pri ruci)
Priprema
U čaše rastočite jogurt, prekrijte ga raznobojnim voćem i zalijte medom. Ukrasite listićima mente i poslužite dobro rashlađeno.

Voćni kolač s bijelom čokoladom
Sastojci
• 1/2 šalice prženih i oguljenih lješnjaka
• 1/2 šalice sitno narezanih datula
• 1/2 šalice sitno narezanih suhih marelica
• 1/2 šalice vrhnja za kuhanje
• 30 dag bijele čokolade
Priprema
Na pari rastopite razlomljenu bijelu čokoladu u vrhnju. Umiješajte suho voće i ulijte u male kalupe obložene folijom tako da kolače možete izvaditi kada se ohlade.

- 23:17 - Komentari (55) - Isprintaj - #

20.12.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

21.12.2006.g.

OGLEDNO TUMAČENJE SNA


Polaznica mog seminara o snovima (S.D.), u stvarnom životu je energoterapeut. U vrijeme dok je tretirala mladu ženu zbog neplodnosti (17 godina je bezuspješno pokušavala dobiti vlastito dijete), sanjala je vrlo intuitivan san koji je eksplicitnom porukom ubrzao terapiju i okončao je sretnim ishodom i rođenjem male Lucije. Klijentica je kroz terapiju prolazila vrlo skeptično i sabotirala njezin rad. Pošto je S. Terapeut sa dugim iskustvom i dubokim uvidima, znala je da njezina klijentica zapravo nema organskih prepreka začeću, ali nije znala šta učiniti sa ženinim otporom. S. Je vjernica. Molila se Isusu i Anđelima da ublaže ženinu nevjeru. Čak je napisala pismo Isusu i Anđelima, konačno se dogodila toliko željena trudnoća, ali ženine sumnje i otpori su prouzročili spontani pobačaj. Stalno je ponavljala da ona ne shvaća što joj S. radi, ne razumije to njeno mahanje rukama (bioenergetski rad). S. Je meditirala i molila pomoć i vodstvo i i dalje radila ostavljajući rezultate tog rada Nebu. U toj fazi terapije S. je sanjala slijedeći san:

SAN: Nakon meditacije i usrdne molitve sam zaspala. Sanjala sam Isusa (S.je blagoslovljena, jer ima tako snažnog vodiča i uzdanicu) kako mi prilazi nasmiješen i pokazuje mi kristalni štap od gorskog kristala sa zelenim okcima. «Nabavi štap», rekao je. «Nabavi točno ovakav štap».

Probudila se zbunjena. Znala je da kristalni štap pojačava energetsko djelovanje i bilo bi dobro da ga ima za svoje teže slučajeve, ali u snu je dobila nalog i uputu za točno određeni štap. Odlučna slijediti očitovano vodstvo isti dan je otišla u trgovinu kristalima . Vlasniku trgovine je detaljno opisala kakav štap traži, ali je on sa željenjem rekao da baš takav nema. Pokazao joj je mnogo drugih štapova, ali ona je uporno ponavljala da traži točno takav šiap (gorski kristal s okcima). Sanjala sam ga, sanjala sam ga i znam kako mora izgledati. Rekao joj je da pričeka malo, da će pogledati u skladištu po novopridošlim kutijama s kristalima. Nakon desetak minuta čula je njegov iznenađeni glas: našao sam ono što tražite. Gledao ju je s oduševljenjem . Znate, vi ste baš neobičan kupac, otvorio sam sve kutije dok ga nisam našao, ali mi nije žao.
S. je, uzevši ga u ruke, ustanovila da ima tri zelena okca. To je to, to je to, ponovila je, platila i brzo svoju sanjanu dragocjenost odnijela doma i terapiju neplodnosti nastavila kristalnim štapom. Ostalo je povjest, jer mala Lucija čiji je dolazak iščekivan 17 g. već dvije godine uveseljava svoju majku.

.....Shematski presjek sanjanog i kasnije u stvarnosti kupljenog kristalnog štapa, sa tri zelena okca. Desno su maternica+dva jajnika, što je zajedno tri. Iscijeljena klijentica+njezin partner+novorođena Lucija su također troje. Zelena okca (srčana čakra-zelena) na kristalnom štapu iz sna su navijestila da žena treba emocionalno iscjeljenje, da je s tijelom sve u redu. Bebi je ime odabrano naoko nasumce, ali ako znamo da je sveta Lucija zaštitnica očiju, unutrašnjeg vida i plodnosti (Božićna pšenica koja se sije na sv. Luciju i koja svojom bujnošću ili odsustvom iste navješćuje rodnost nadolazeće godine). Sveta Lucija se na slikama prikazuje izvađenih očiju, tako i ova žena nije vidjela (kao bez očiju) gdje je njezin problem. S.D. je pustila da je intuicija (unutarnj vid- uvid) vodi i ta ista intuicija ju je vodila i kroz san. Vjerovala je svom snu, pomogla ženi, a mala Lucija veselo skakuće ovim čudesnim svijetom.

Ovo nije običan san, ali ni sanjačica nije obična žena. Fascinantna je eksplicitnost sna, ali san je došao iz Jastva (od Boga). San spada u duhovne ili intuitivne snove, odlikuje se trenutnim uvidom posredstvom iz duhovnih sfera. Ovakvi snovi su rijetki, ali se događaju. San smo već ispričali. Idemo ga tumačiti.

Elementi sna:
-Isus (duhovni vodič)
-kristalni štap
-gorski kristal
-tri zelena okca
-broj tri

Crtež sna: u ovom slučaju nije nužan jer navedeni štap ipak svi možemo relativno lako zamisliti....

Asocijacije:
Isus je sveznanje i kao božanska osoba, svemoć. On je i nadahnuće, učitelj i iscjelitelj. Ako sve zna i može, onda uspjeh (iscjeljenje) nije upitno.
Kristalni štap sugerira usmjerenu, ciljanu i pojačanu energiju, a sam štap je simbol višeg autoriteta. Svojim izgledom podsjeća na vladarski tirs (žezlo).
Gorski kristal svojom prozirnošću i čistoćom sugerira prohodnost reproduktivnih puteva, ali i jasnovidnost i terapeutovu i tretirane žene. Njezin unutarnji vid će se razbistriti. Njegove snažne energije će slomiti sumnju i otpor.
Tri zelena okca ukazuju da je smetnja emocionalne prirode, da treba raditi na srčanoj čakri (zelena boja), osim toga, asociraju sretan ishod. Zeleno je i boja elementa vode, a to je asocijacija na nesvjesno, ali i na plodnost (plodna voda). Svi znamo da je voda izvor života. Zeleno je ljudska boja. Boja osjećajnosti i suosjećajnosti. Boja obnove, pročišćenja, iscjeljenja i krštenja ( a nema krštenja bez rođenja, dakle, bit će novi život). I konačno, ta boja je važna za samopoštovanje i samopouzdanje.
Broj tri je broj neba, dovršenosti, rasta, povećanja (broja članova obitelji).

Analiza:

Iz elemenata sna je jasno da S.-noj klijentici treba neki instrument kao oslonac za njenu poljuljanu vjeru u terapeuta i terapeutski učinak, a i za jačanje vlastitog samopoštovanja i samopouzdanja. Iz duhovnog svijeta je došla jasna i eksplicitna uputa da to bude točno određeni kristalni štap. I jasna je naznaka da je problem emocionalne, a ne organske prirode.
Sinteza:
Otvoriti srce (zelena okca), da bi nam mogli doći oni koje priželjkujemo (u ovom slučaju, dijete)

Srž (bit):

Često smo sami krivi za svoj problem, jer svoju želju i nesvjesno sabotiramo. Osvijestiti to (gorski kristal) i ušutkati sabotera u sebi je ključ uspjeha i ispunjenja želja. I nikad ne zanemariti snagu duhovne pomoći.

Ako pokušamo dalje objašnjavati ovaj ili bilo koji drugi san doći ćemo do spoznaje da nam se nesvjesni vid bilo kojeg događaja može otkriti kroz snove. Kako dobijamo te vijesti iz nesvjesti? Iz strukture i sadržaja snova je očito da naša duša može otići i na mjesta do kojih budna svijest ne može doprijeti. Dalje, izuzetno je važno naglasiti da je najbitinije što san znači sanjaču, što on njemu predstavlja. Ako tumačimo san odvojen od snjača i njegove objektivne stvarnosti, zapadamo u isprazno teoretiziranje, a konačan rezultat je vrlo mršav i neupotrebljiv i češće pogrešan nego što mislimo.Uloga i značaj simbola u snovima su ogromni, ali bez poznavanja sanjačeve stvarnosti to je samo zagonetno pismo.

ove ljubice ubrao je moj brat za našu mamu....Hvala braco!

KOLAČI KOJI SE NE PEKU III dio

RECEPTI ZA BRZU PRIPREMU BEZ PEČENJA




Nađina torta
Sastojci
• 2 mala pakovanja plazma keksa ili petit beurre (ne puna kutija) samljeveno
• 1/4 kg štaub šećera
• 4 žutanjka
• 20 dag mljevenih oraha
• 25 dag maslaca
• grožđice
• 2 dcl razrijeđenog soka od naranče
• tučeno slatko vrhnje za preljev
Priprema
Sve sastojke smiksajte, oblikujte tortu i ukrasite je slatkim vrhnjem.

Naranče punjene orasima i šljivama
Sastojci
• 4 naranče
• žlica pinjola (može i bez)
• šaka suhih šljiva
• šaka oraha
• žličica đumbira (ingever)
• 2 žlice prošeka ili slično
Priprema
Raspolovite naranče. Oprezno izvadite meso, pazite da previše ne zgnječite polovice kriški. Kriške ogulite od kožice i nasjeckajte ih na trokute. Sve radite iznad tanjura tako da sačuvate sok. Šljivama izvadite koštice, nasjeckajte ih i namočite par minuta u prošeku. Izmiješajte grubo nasjeckane orahe, pinjole, komadiće naranče i šljive. Začinite đumbirom, sokom od naranče i prošekom. Tom smjesom punite polovice naranči. Poslužite hladno.

Panna cotta
Sastojci
• 0.5 l slatkog vrhnja
• 10 dag šećera ili prema ukusu
• 1 dl mlijeka
• 1 omot listova želatine (za pola litre tekućine)
• 1 mahuna vanilije ili aroma vanilije u nekom drugom obliku
• po želji kao prilog i ukras: šumsko voće, čokolada, malinovac...
Priprema
Namočite želatinu u hladnoj vodi. Vrhnje, mlijeko, šećer i vaniliju zagrijte do vrenja. Dodajte dobro ocijeđenu želatinu, promiješajte i maknite s vatre. Izvadite mahunu vanijlije. Miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati.
Ulijte kremu u šalice za kavu ili staklene posudice za kremu. Kad se krema stisne (za nekoliko sati) nožem olabavite rubove i istesite je na tanjuriće, ukrasite i poslužite.

Pijane trešnje
Sastojci
• 40 dag očišćenih trešanja
• 1 l crnog vina
• 1 dl konjaka
• 2 dl mineralne vode
• 1 naranča
• korica limuna
• 10 dag šećera
Priprema
Trešnje pomiješajte sa šećerom, konjakom i koricom limuna te stavite u hladnjak na dva sata. Ohladite posudu za serviranje pa u nju pretresite trešnje i sok koji se ocijedio, opranu naranču narežite na tanke kolutove i umiješajte, dodajte vino i mineralnu vodu. Rashladite kockama leda i poslužite.

Rafaello
Sastojci
• 50 dag mlijeka u prahu
• 25 dag margarina
• 40 dag šećera
• 2 dl vode ili 1 dl mlijeka
• 30 dag kokos brašna
• lješnjaci ili ušećereno voće
Priprema
Prokuhajtre šećer u tekućini i ohladite. Mlijeko u prahu, margarin i kokos brašno (malo brašna ostavite po strani) pomiješajte u kompaktnu masu pa joj dodajte sirup. Stavite u frižider na 15 minuta. Oblikujte kuglice i u sredinu im utisnite lješnjak, višnju ili neko drugo voće po želji. Gotove kuglice uvaljajte u kokos brašno.

Rolada bez pečenja
Sastojci
"Biskvit":
• 1/2 kg mljevenih keksa
• 10 dag šećera
• 2 žlice kakaoa
• 1 džezva kave
"Krema":
• 15 dag maslaca ili margarina
• 15 dag štaub šećera
• 2 žutanjka
• malo ruma
Priprema
Sastojke za kremu dobro umiješati.
Sastojke za "biskvit" umiješati pa razvaljati na nauljenoj podlozi. Namazati kremom pa zarolati. Držati na hladnom. Tanko rezati.

- 22:56 - Komentari (66) - Isprintaj - #

19.12.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

20.12.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

DIONIZIJSTVO
Svi vjerski (kult) i inicijacijski (Misterije) fenomeni u vezi s Dionizom (Grčka) il Bakhusom (Rim) sa samosvojnim:
- Vjerovanjima: Dioniz je bog ekstatičkog delirija.
- Obredima: (odlazak u planinu zbog slavljenja orgija), dijasparagmos (čerečenje žrtvene životinje), omofagija (jedenje prijesna mesa žrtvi), noćni sabori.
- Običajima: zanos, glazba (frule, udaraljke, bubnjevi), ditirambi, svečanosti (četiri godišnja dionizijske svečanosti ustanovljene oko 550 g. p.n.e.).
Etape:
a). Počeci u trakiji (Homer, Ilijada).
b). Legende o Dionizovu djetinjstvu
c). Atičke Misterije (Herodot, VI st. P.n.e.).
d). Aleksandrinske i rimske Misterije.
Bit će jasnije nakon objašnjenja pojmova ekstaza, mamia, orgija, tijaza, tirs.
Opreka: Apolinijstvo (kontemplacija umjesto ekstaze, bavljenje budućim životom, a ne zemaljskim postojanjem itd.)

DISSCIPLINA ARCANI
Latinski izraz koji znači disciplina arkane.
Pravilo ili škola koje je kršćanskim vjernicima i svećenicima u prva četiri stoljeća zabranjivalo da se katekumenima (kandidatima za pokrštavanje), nevjernicima, poganima, pa čak i običnim vjernicima otkriva teologija sakramenta, posebno euharistije, te neki obredi (formule), dogme (o Trojstvu, transsupstanciji), simboli (riba) itd.
Zastupnici discipline arcani bili su Origen (+254 g.), sv. Epifan (+496 g.), sv. Ivan Hrizostom (+407 g.), Klement Aleksandrijski (+215 g.), sv. Bazilije (+379 g.), Sozomen, pseudo-Dionizije Areopagit (Vst.), sv. Inocent (+417 g.), sv. Kiril Jeruzalemski (+386 g.).
Katolički teolozi u tome ne vide ni traga ezoterizmu.
„ Niti sv. Pismo nije dopuštalo da se sve izruči prvome koji naiđe“. – (Klement Aleksandrijski).

DISCIPLINA ARKANE
Obredna obveza čuvanja tajne ezoteričnog inicijacijskog učenja ili prakse što i sama ulazi u sadržaj pripadajućeg ezoterizma, odnosno inicijacije.
Možda najstarija formulacija discipline arkane glasi: „Obrede kroz koje ćeš proći ne može vidjeti novak. Ne smije ih vidjeti ni stranac koji nije primljen među učitelje proročišta, osim pod cijenu života. Tumačiti ih smije samo posvećenik, onaj koji nije posvećen ne smije saznati za njih jer to bi bilo oskvrnuće velikih bogova Anua, Enlila i Eja“.
Zatajivanje (predostrožnost više društvene nego inicijacijske prirode, zatajnost riječi u slučaju više sile ili velike opasnosti. Šijiti to nazivaju taqiyya, za razliku od ketman „disciplina arkane“: „Obznani im vjeru u kojoj si rođen. Pred njima ne moraš paziti na zatajivanje“ (navod apud H. Corbin).
Više o ovome kod arkan1, ezoterizam, ezotericizam4, Hermetizam IV, misterijaI, okultan, tajna, zakletva.

DISCIPLINA DISANJA, DISCIPLINA DAHA
Inicijacijska tehnika temeljena na podešavanju disanja, obustavljanjem disanja ili mijenjanjem ritma za vrijeme udisaja, zadržavanjem daha ili izdisaja, povezujući to s meditacijom ili proizvođenjem određenog glasa, s usmjeravanjem daha u unutrašnjost tijela ili s traženjem daha unutar tijela.

Najpoznatije su tri škole disanja:
- yoga: pranayama (rasprave o hathayogi)
- Taoizam: embrionarno disanje (Taoizam i kineske religije)
- Hesihizam: molitva Isusu (Nikefora Pustinjaka iz XIII st.).

DIV
1. Homerovi divovi
Mitološke ličnosti, golemi, moćni, zastrašujući, okrutni sinovi Urana (Neba) i Geje (Zemlje), smrtni su i bore se protiv olimpijskih bogova nastojeći im preoteti vlast.
Kiklopi (npr. Polifem), Giganti (npr. Antej), titani (npr. Kron).
2. Prethistorijski divovi (sporan paleontološki pojam).
3. Primhistorijski divovi:

Visoki i snažni ljudi. Neki autori smatraju da su postojali u prošlosti (Filon Aleksandrijski, O divovima) ili da postoje još i danas (R, Charroux, Historie inconnue) jer se spominju u svetim knjigama (npr. Postanak), legendama, te na osnovi oruđa, arheoloških i prethistorijskih iskopina. Divovima se često pripisuju izuzetna znanja ili moći, mogu biti dobri ili zli.
4. Prvobitni div
Mitska ličnost, Makantrop (Veliki Čovjek) koji iz svojeg žrtvovanog tijela porađa svijet (npr.Ymir kod Skandinavaca, P'an Kou u Kini), rase, kategorije, vrste, klase ili sve to zajedno (npr. Puruša u Indiji).
„Kad rastavljaše Čovjeka (Puruša) / na koliko rasklopiše? / Brahman mu usta postaše, / ruke rajanyom (ratnikom) stvore se, / bokovi to što vaisya (radnik) jest, / šudra (sluga) se rodi od nogu. / Mjesec se rodi iz duha, / od oka Sunce postade“. (Rgvedski himni).

DIVINIZACIJU ću objasniti kad dođemo do obožavanja.

...i zima je već, i ljubice će svenut' do pramaljeća..., a nje više nema....!

KOLAČI KOJI SE NE PEKU II dio

Ovi recepti su toliko jednostavni da se u njima i odraslija djeca mogu okušati, pa čak i muškarci. Iako oženjeni muškarci ne moraju peći kolače (osim ako su slastičari), ali mogu svojim ženicama odnijeti recepte!

RECEPTI ZA BRZU PRIPREMU BEZ PEČENJA

Kolač od sira
Sastojci
• 18 dag keksa
• 6 dag putra
• 25 dag svježeg sira
• 1 dl kiselog vrhnja
• 1 žlica šećera u prahu
• 1 limun ili sezonsko voće (ribiz, jagode)
• 1 list želatine ili kremfiks
Priprema
Sameljite kekse i izmiješajte ih sa rastopljenim maslacem. Smjesu stavite na tanjur za torte i obikujte u krug. Izmiješajte sir i vrhnje, sok od limuna ili usitnjeno voće. Želatinu ili kremfiks pripremite prema naputku na vrećici i umiješajte u smjesu. Stavite kremu na podlogu od keksa i dobro ohladite u hladnjaku.

Kolač u zdjeli
Sastojci
• 1 gotov biskvit za tortu (možete ga kupiti)
• 1 kg različitog svježeg voća
• 2 instant pudinga od vanilije
• mlijeko za puding
• 4 dl slatkog vrhnja
• šećer
• čašica ruma ili likera po želji
Priprema
Odaberite sezonsko voće različitih boja, npr. jagode, borovnice, maline, kupine, (zimi možete koristiti i voće iz kompota: višnje, breskve i sl.) ako treba narežite ga, pošećerite i prelijte likerom. Pripremite puding prema naputku na vrećici. Biskvit narežite na kocke i njima obložite veću prozirnu staklenu zdjelu. Na biskvit složite dio voća, preko voća premažite puding i tako nastavite dok ne potrošite sve sastojke. Na vrh stavite tučeno vrhnje i ukrasite s nekoliko komadića voća. Čuvajte u hladnjaku do trenutka posluživanja.

Krema od jogurta
Sastojci
• 4 dl jogurta
• 1.3 dl meda
• 4 dag maslaca
• 2 dag brašna
• sok od pola limuna
• na vrh noža soli
Priprema
Na maslacu prepržite brašno, posolite, polako dodajte mlijeko i med i dobro izmiješajte. Još malo kuhajte na laganoj vatri da se zgusne. Ohladite i prije posluživanja umijšajte jogurt i sok od limuna.

Krema od marelica
Sastojci
• 30 dag marelica iz kompota ili svježih
• 1.5 dl tučenog slatkog vrhnja
• 8 piškota
• 4 okrugla fina keksa
• čokoladne mrvice
• konjak
Priprema
Ogulite marelice pa ih izmiksajte ili propasirajte. Pažljivo umiješajte slatko vrhnje. U 4 posudice za posluživanje izmrvite po 2 piškota i poprskajte ih konjakom. Preko njih stavite kremu. U sredinu stavite po jedan keks. Pospite čokoladom, poprskajte konjakom. Poslužite dobro rashlađeno.

Krema od naranče
Sastojci
• 3 jaja
• 6 dag brašna
• 20 dag šećera
• 4 naranče
• liker od naranče
• za ukras: listovi metvice, korica naranče
Priprema
Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom, dodajte sok od naranči, koricu od jedne naranče i brašno te kuhajte na pari dok se smjesa ne zgusne. U hladnu kremu umiješajte malo likera i snijeg od bjelanjaka. Poslužite rashlađeno.

Kremšnite
Sastojci
• 2 slatka vrhnja (ukupno 4 dl)
• 2 vanilija pudinga instant
• 2 šlag pjene
• 1 čaša mlijeka
• kore za krempite
• šećer za posipanje
Priprema
Mikserom miješati vrhnje i mlijeko oko 2 minute, postupno dodati šlag pjenu pa puding. Kremu namazati na koru. Gornju koru izrezati pa složiti na kremu. Posuti šećerom.

- 22:59 - Komentari (42) - Isprintaj - #

Dar


Dar



Rijetko postavljam dva posta dnevno, ali danas imam razlog za to!

Upravo mi je pozvonio poštar. Jest da je predbožićno vrijeme, ali od nikog ništa ne očekujem. Čestitke razmjenjujem elektroničkim putem, telefonom i osobnim posjetama. Radoznalo otvaram vrata i primam veliku bijelu omotnicu....

Na omotnici je Carnetov žig, unutra je nešto mekano na opip, Moja zbunjenost raste. Jest da imam i preko Carneta vezu sa internetom, jer moja studentica ima neke privilegije kao redovni student, ali šta bi oni meni slali?

Nakon kraćeg ogledavanja, opipavanja i mrštenja otvaram ju. Izvlačim pamučnu crnu majicu na kojoj je otisnut logo Carnetovog Webfestivala, na koji sam već i zaboravila. Da, prijavila sam svoj blog "SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM" na taj festival, moram priznati bez velikih očekivanja. Bilo je zanimljivo dok je trajalo, naročito kad su nastale manipulacije s glasovanjem.Več sam pomislila da će poništiti cijelu manifestaciju zbog neregularnosti, ali su našli kompromisno rješenje i izvukli projekt do kraja. Ne mogu se požaliti na mjesto na ljestvici, jer ja ipak pišem o stvarima koje možda svi i ne razumiju, ali ipak su svima zanimljive.I sada držim njihovu pošiljku koja je stigla baš kao Božićni dar.

Raširim majicu i drago mi je da su se sjetili.
Hvala Carnetu i Webfestivalu!
Vidimo se opet dogodine, nadam se....

- 14:40 - Komentari (26) - Isprintaj - #

18.12.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

19.12.2006.g.

Kralj štapova

Temperamentan muškarac, nemirne naravi, pomalo neortodoksan, avanture, zabave, novotarije, inovacije itd. obično oženjen. Druga krajnost je dogmatičnost,krutost i strogost. U svakom slučaju sklon pretjerivanju.

Kralj štapova – tajni muškarac, magnetične privlačnosti, prijateljski nastrojen, osoba iz javnog života, nerealan, ali utjecajan

Sjećam se!


Dragi moji, predbožićno je vrijeme, znam da svi imate posla preko glave, a ipak svi želite i pripremiti ponešto od slasnih Božićnih delicija. Prilažem nekoliko recepata za kolače bez pečenja:

RECEPTI ZA BRZU PRIPREMU BEZ PEČENJA

Bijela salama
Sastojci
• 25 dag maslaca
• 40 dag štaub šećera
• 3 svježa jaja
• 1 limun
• 25 dag naribanih keksa
• 1 oblatna
Priprema
Oblatnu stavite na mokru krpu da se navlaži. Mikserom izradite maslac, šećer i jaja pa sve zakiselite limunom. Masi dodajte kekse. Namažite na oblatnu i smotajte u svitak. Čuvajte na hladnom. Režite oštrim nožem na tanke ploške.

Bajadere
Sastojci
• 25 dag šećera
• 8 žlica vode
• 25 dag margarina
• 35 dag mljevenih keksa
• 15 dag mljevenih oraha
• 5 dag čokolade za glazuru
• žlica kakaoa
• 2 žlice ruma
• 1 oblatna
Priprema
Šećer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte margarin i miješajte dok se ne otopi. Umiješajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namažite na oblatnu. U drugu polovicu umiješajte kakao pa namažite preko prve. Prelijte glazurom od čokolade.

Bakine kuglice od oraha
Sastojci
• 36 dag sitnog šećera
• 24 dag mljevenih oraha
• 10 dag naribane čokolade za kuhanje
• 2 bjelanjka-snijeg
• 2-3 žlice ruma
• kristal šećer
Priprema
Sve sastojke izmiješati i oblikovati kuglice. Uvaljati u kristal šećer.

Čokoladna salama
Sastojci
• 4 žutanjka
• 14 dag šećera
• 7 dag maslaca ili margarina
• vanilin šećer ili šipka vanilije
• 5 dag čokolade za kuhanje
• 14 dag oraha
• mljeveni šećer za foliju
Priprema
Orahe nasjeckajte, nemojte ih mljeti! Čokoladu natrgajte. Na pari tucite šećer, maslac, vaniliju i žutanjke. Kad se smjesa počne zgušnjavati, dodajte čokoladu. Kad se čokolada otopi, umiješajte orahe. Ako ste kuhali šipku vanilije, sada je izvadite. Smjesu istresite na foliju obilato posutu mljevenim šećerom. Oblikujte salamu, zamotajte u foliju i dobro rashladite. Narežite na kriške poput salame.

Kokos prutići
Sastojci
• 1 dcl vode
• 30 dag šećera
• 12 dag margarina
• 25 dag suhih keksa
• 10 dag kokosa
• rum
• čokoladna glazura
Priprema
Šećer zakuhajte u vodi. Maknite s vatre, dodajte margarin i miješajte. Kad se otopi umiješajte ribane kekse i kokos. Smjesu stavite u uljem namazani kalup. Pričekajte da se ohladi pa prelijte čokoladnom glazurom i izrežite.

Kolač od jabuka
Sastojci
• 1 kg jabuka
• 1 vrećica pudinga od vanilije
• 10 dag šećera
• 30 dag piškota ili keksa koji su pri ruci
• po želji tučeno slatko vrhnje i
• čokoladne mrvice
Priprema
Ogulite jabuke i narežite ih na kriške. Skuhajte kompot od 5 dl vode, jabuka i šećera. Izvadite jabuke iz kompota i dobro ih ocijedite, a na preostaloj tekućini skuhajte puding. Pazite, za puding upotrijebite samo 4 dl tekućine da ne bi bio prerijedak, ostatak iskoristite za namakanje keksa!
Kad se puding malo ohladi, slažite kolač: red keksa, red jabuka, red pudinga. Na vrhu neka budu keksi. Po želji ukrasite tučenim vrhnjem i čokoladom. Poslužite rashlađeno.

- 23:31 - Komentari (57) - Isprintaj - #

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

18.12.2006.g.

ŠAMANOVE FUNKCIJE


Šaman je nezamjenjiv u svim događajima i svečanostima koji se tiču doživljaja ljudske duše, kao slabašne psihičke jedinke sklone da ostavi/napusti tijelo i postane lak plijen zlih duhova i vrača.

Zato šaman obavlja funkciju liječnika i iscjelitelja, on izriče dijagnozu, on traži odbjeglu bolesnikovu dušu, hvata je i prisiljava da se vrati i ponovo sjedini s tijelom. Uvjek šaman vodi dušu umrlog u svijet mrtvih, jer je jedna od njegovih funkcija i pratitelj duša („psihopomp“). On to sve može činiti zato što poznaje tehnike ekstaze zbog kojih može nekažnjeno ostaviti svoje tijelo i lutati vrlo prostranim daljinama, može prodrijeti u Pakao i uspeti se na Nebo. On je izvanzemaljske predjele upoznao kroz vlastite ekstatičke doživljaje. Već je posjetio i Pakao i Nebo, zato može voditi duše umrlih. Naravno da je opasnost da zaluta uvjek prisutna, ali posvećen/iniciran i oboružan duhovima čuvarima i pomagačima, šaman je jedino ljudsko biće koje može prkositi toj opasnosti.

Pošto šaman vodi sve obrede, pa i obrede žrtvovanja, on prati i duše žrtvovanih životinja. Šamanska sijela su puna dramatike i prave mistične predstave na kojima se događaju čudesna iscijeljenja poput iscjeljenja koja se u novije vrijeme događaju u krilu karizmatskog pokreta u kršćanstvu. Ozračje s tih sijela se ne da usporediti s nijednim iskustvom iz svakodnevnog života.

Majstorije s vatrom, razna „čudesa“ , izvođenje magičnih junačkih djela otkrivaju jedan drugi svijet; začarani svijet bogova i vračeva, svijet u kojem je čini se sve moguće, svijet u kojem se mrtvi vraćaju u život, a živi umiru da bi zatim opet oživjeli, svijet u kojemu se može nestati i u isti čas se ponovo pojaviti, u kojemu su ukinuti „zakoni prirode“ i gdje je prikazana nadljudska „sloboda“ i na sjajn način učinjena prisutnom....

SLIJEDI:

GRČKA MISTIKA

Još ljubica za moju mamu!
- 00:21 - Komentari (71) - Isprintaj - #

16.12.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

17.12.2006.g.



TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
II DIO (nastavak)

ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA





Sedam koraka osvješčivanja ili sedam koraka energetskog povezivanja sa vlastitim tijelom. Čakre su energetski vrtlozi u tijelu.

• Prva ili bazna (korjenska) čakra je temelj i uzemljenje energetskom polju. Veoma je važna i odgovorna za preživljavanje i egzistencijalno funkcioniranje u svakodnevnom životu, te za odnose s obitelji i drugim srodnicima.To je čakra koja udomljuje plemensku moć, obitelj i tradiciju. Na tjelesnoj razini je povezana s nadbubrežnom žlijezdom, bubrezima, tankim i debelim crijevom, s kompletnom kralježnicom uključujući noge i kosti, kod muškaraca s prostatom.Osjetilo dodira i sposobnost za taktilnu komunikaciju je također vezano za prvu čakru.Crvene je boje.

• Druga, spolna čakra, je važna za seksualnost, sposobnost povezivanja, spolni nagon, moć izbora, moć odnosa, partnerskih i svih drugih. Energija novca. Etički i moralni principi. Kreativnost i stvaralaštvo. Utjecaj na spolne žlijezde (jajnici/testisi) i cijeli reproduktivni sustav, mokraćni kanal, te djelomično organi probave i izlučivanja. Boja, narančasta.

• Treća čakra, solarni plexus, uključuje emotivno i verbalno, sve transpersonalne odnose, komunikacije i manipulacije, osobna moć, razvijanje samopoštovanja, intuicije, iscjeljivanje- limun žuta.Veza s pankreasom, želucem, jetrom, žuči i živčanim sustavom (žuta boja se i inače vezuje uz psihička i duševna oboljenja, a duševnu bolnicu neki nazivaju i «žuta kuća».

• Četvrta čakra, srčana, predstavlja bezuvjetnu ljubav, volju srca, emocionalnu moć, buđenje svjesnog ja. Tuga je zatvara- zelena (ružičasta). Regulira žlijezdu timus, djeluje na srce, cirkulaciju i na krv općenito, te na živac vagus.. Imunološki sustav ovisi o pravilnom radu žlijezde timus.

• Peta čakra, grlena, je voljni profesionalni centar, manifestira moć volje, vjeru, verbalizaciju, komunikaciju, izraz negativnih i pozitivnih emocija. Strah ju zatvara.- nebeskoplava. Regulira rad štitne žlijezde, utječe na pluća, bronhije, grlo, vrat i lice. Osjetila okusa, mirisa i sluha su također vezana za grlenu čakru.

• Šesta čakra: Čeona čakra, treće oko, intuicija, vidovitost, svijest i njezina veza s iscjeljenjem, svijest i smrt, moć uma, ideje, vizije, planovi, ostvarenja- tamnoplava. Povezana je sa žlijezdom hipofizom, sa živčanim sustavom, lijevim okom, ušima, nosom i dijelom mozga koji kontrolira više mentalne aktivnosti. Otvaranje ove čakre povećava psihomentalne sposobnosti uključujući tu i paranormalne sposobnosti; vidovitost, psihokinezu, telepatiju i sl.Povezana je i s osjetilom vida (oči) .

• Sedma čakra, (krunska), duhovnost, božansko, naša duhovna spojnica, duhovno buđenje, duhovne krize, tamnanoćduše.- zlatna, srebrna, bijela. Regulira rad pinealne žlijezde, desnog oka i najviše moguće svijest čovjeka.

Sve naše blokade nastaju prvo na energetskom nivou. One sužavaju našu percepciju i pritiskaju naše osjećaje, čime se remeti divno iskustvo punog življenja. Drugim riječima, nastaju poremećaji pa čak i bolesti i čini nam se kao da nas naše tijelo više ne sluša. Kao da se pobunilo samo protiv sebe. Kada smo u mogućnosti da pravovremeno prepoznamo istinitost stanja, postoji mogućnost da pravovremeno i svjesno promijenimo vibraciju i time poboljšamo unutarnju i vanjsku situaciju. Kad smo u energetskoj ravnoteži naši subjektivni doživljaji odgovaraju objektivnoj stvarnosti, ali ako je prisutan poremećaj naši doživljaji i reakcije su izobličeni. Iskrivljena percepcija stvara mnogo patnje i boli i vodi nas u otuđenje, što je problem broj jedan naše civilizacije.

SLIJEDI:
1.korak: Autotaktilne vježbe
Pojačavanje osjetljivosti energije
(Buđenje vlastitih senzora)


Već četvrtu nedjelju moja mama više nije s nama. Opet sam ubrala Vidyavatine ljubice za nju.

- 20:57 - Komentari (53) - Isprintaj - #

15.12.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

16.12.2006.g.

MEDICINA NEW AGEA (1)

Vibriram, dakle postojim!

U ovom i sljedećim prilozima nastojat ćemo dati kratak prikaz tzv. medicine New agea i ukazati na neke izazove koje ona predstavlja za javno zdravstvo u Republici Hrvatskoj.
________________________________________
JOSIP BLAŽEVIĆ

"Mi imamo u sebi svete spise. Mi sadržimo ono što je Božansko. Mi smo to Božansko. Mi smo crkva, sinagoga, ašram. Nije nam potrebno ništa drugo, osim sklopiti oči i osjetiti energiju sakramenata, sefirota i čakri, kao izvore naše moći - kao energiju koja napaja našu biologiju. Ironično, jednom kada shvatimo materijal od kojega smo sazdani, nemamo drugog izbora osim živjeti duhovnim životom." (Caroline Myss, Anatomija duha, Čakovec, str. 254.)

Pojam

Premda se pojam Medicina New agea susreće i u enciklopedijama New agea (usp. J. Ankerberg-J. Weldona, Encyclopedia of New Age Beliefs, Oregon, 1996.) njegovo značenje, bez popratnih pojašnjenja, moglo bi ostati nejasno. Ipak, ni njemu srodni u svijetu rasprostranjeni pojmovi poput: alternativna, vibracijska, ezoterijska ili holistička medicina, također nisu lišeni nejasnoća. U svrhu pojašnjenja želimo istaknuti da tehnike new age medicine nisu "nove", nego prikupljene s različitih vrela. Prije svega, iz tradicionalne narodne medicine: zdrava prehrana (dijeta), poznavanje bilja (fitoterapija); potom, iz intuitivne spoznaje anatomije koja se prenosila s pokoljenja na pokoljenje (razne manipulativne tehnike); nadalje, treba dopustiti i mogućnost postojanja nekih urođenih darova u pojedinaca, darova utemeljenih na akumuliranim višestoljetnim iskustvima (raspoznatljivi osobito u društvima koja su ostala bliska prirodi, nadasve u Indiji ili Africi); iz ayurvedske i tibetanske medicine; neke terapije razvile su se na religijskim i ezoterijskim principima (magnetoterapija, hipnoza) ili na do sada neobjašnjenim pojavama (radiestezija, iridologija), a nadasve na tlu psiholoških teorija kreiranih u New ageovom centru Esalen između 1960. i 1970. godine (terapije za razvoj ljudskih potencijala, samoostvarenje, samospoznaja, izmijenjena stanja svijesti). Bez obzira na njihovo porijeklo, svaka od spomenutih tehnika, dijagnozu i terapiju postavljaju u okviru vlastitog promatranja čovjeka, često kao mikrokozmosa u odnosu na makrokozmos, u granicama vlastite antropologije, sociologije, kozmologije i teologije.
Dakle, pod medicinom New agea mislimo na razne terapije prikupljene s različitih izvora čije zajedničko obilježje predstavlja naviještanje nove paradigme u medicini koja bi imala zauzeti mjesto postojeće. U svrhu otklanjanja nesporazuma koje bi mogla prouzročiti gornja izjava nužnim smatramo - pojedinačno razlikovanje.

"Sveta" energija

Pojam "energija" u svijetu New agea je višeznačan, kao što je to razvidno i iz sljedećeg navoda već, u uvodu, citirane iscjeliteljice C. Myss:
Energija je neutralna riječ koja ne izaziva religiozne asocijacije ili duboko ukorijenjene strahove o čovjekovoj vezi s Bogom. Mnogo je lakše nekome reći: "Tvoja energija je iscrpljena, nego: "Tvoj duh je zatrovan". Pa ipak, većina ljudi koji mi dolaze, zapravo je u duhovnoj krizi. Objašnjavala sam im njihove krize kao energetske poremećaje, ali to nije bilo tako korisno kao objašnjavati im duhovnim izrazima.
U literaturi New agea značenje pojma "energija" kreće se u rasponu od "fluid", "magnetizam", "vibracija", "val", "instinkt", pa sve do "svijest" (individualna ili kozmička), "duh" i "božansko". Iscjelitelji su, u ovom kontekstu, ili osobe koje su obdarene izvanrednim sposobnostima, ili pasivni kanali energijâ. Da bismo se lakše snašli u ovoj zbrci potrebno je osvijetliti izvor energije. Vizija prema kojoj je svijet ocean energijâ, ili vibracijâ, svoje korijene vuče iz istočnjačkog Tantrizma.

Tantrički korijeni

Prvi tantrički postulat koji nas zanima glasi: "Sve je Energija". To znači i sva materija je energija. Tantrizam "Božansko" ilustrira slikom bračnog para; muž predstavlja Božansko, a njegove Energije predstavljaju mu ženu. Božansko je nepromjenjivo ali njegova energija razastire svemir.
Također i New age se predstavlja kao prožetost energijom i osjetljivim za feminizam.
Nadalje, prema Tantrizmu, svaki djelić ove božanske energije u svemiru ima vlastiti intenzitet, vibraciju, boju i određenu kozmičku ulogu. Samo čovjek obdaren sposobnošću razlikovanja moći će izbjeći njezinim iluzijama (jer se Božansko zabavlja podmećući ljudima svakojake smicalice) i doprijeti do posljednje stvarnosti, odnosno do Božanskoga.

Također i New age smatra da je Bog neiscrpivi spremnik energije. Zapravo, čitav svemir je ocean raznih energijâ: psihičkih, seksualnih, umnih, instinktivnih, afektivnih, duhovnih. Čak i pojedine grupe imaju specifičnu grupnu vibraciju i udružuju se na principima privlačnosti vibracijâ (to je romansijerski ilustrativno dočarao J. Redfield u Celestinskim proročanstvima, kao i drugi autori).

***************************************************

U do sada izloženom tantričko-ezoteričkom poimanju preuzetom u New age, čovjek nije reduciran samo na svoje vidljivo tijelo. Njegovo fizičko tijelo praćeno je od svog nevidljivog dvojnika ili "suptilnog" ("eteričkog" ili "energetskog") tijela koje ga ne napušta, izuzev putovanja u astralni svijet ili u snovima. Upravo to "suptilno" tijelo i njegovi energetski kanali kojima kruži energija, i njegovi energetski centri (indijski nazvani čakramâ), jesu predmet djelovanja svakog energetskog iscjelitelja, bilo bioenergetičara, pranoterapeuta ili reiki majstora: svi oni nastoje otkloniti energetske blokade i uskladiti energije. Većina terapija New agea djeluju na osnovi ove antropološke sheme. Među hrvatskim alternativcima visoko respektirani iscjelitelj Keith Sherwood u knjizi Umijeće iscjeljivanja daje sljedeće objašnjenje:
Otvaranje unutrašnjih kanala bit je iscjeljivanja. (…) To je proces pretvaranja energije koja s duhovne razine ulazi u vaš duh i tu se preobražava. Zatim ona zaposjeda vaš um (mentalnu razinu), potom emocije (eteričku razinu), a otuda istječe u vaše fizičko tijelo."
Iscjelitelj, ili duhovni učitelj/majstor obično posjeduje i sposobnost vidovitosti koja mu omogućuje gledanje tih energija i "suptilnog" tijela na pacijentu ili učeniku, pa čak i na daljinu, budući da je s učenikom povezan posebnom nevidljivom energetskom niti. Zli Majstor je također u mogućnosti isisati njegovu životnu energiju kao vampir. Često se posredstvom ovih sila objašnjavaju, iako na različite načine, i fenomeni vidovitosti, telekineze, levitacije, i drugi parapsihološki, ali jednako i ezoterijski kao i okultni fenomeni.

***************************************************

Sljedeći važan postulat New agea, koji nas zanima, glasi: "Sve je svijest". Svijest je na osobit način energija, a ljubav je posebno vrelo energije kao i seksualnost. Budući da je, kako smo gore vidjeli, i materija energija, slijedi da se energijom svijesti (koja je suptilnija) može utjecati na druge oblike energije u svrhu mijenjanja stvarnosti, pa tako i na vlastiti organizam (u svrhu njegova iscjeljenja). Dakle, više nije potrebna nikakva socijalna, ekonomska ili politička revolucija, nego jedino globalna preobrazba svijesti. Ova preobrazba imala bi stvoriti Novi svjetski poredak, novo čovječanstvo i novu svjetsku religiju. Otuda su sve snage New agea usmjerene prema preobrazbi svijesti, prema razvijanju intuicije i ljudskih potencijala, prema otvaranju "trećeg oka", "duhovnom buđenju", "direktnom iskustvu", sve u svrhu samospoznaje (božanskoga unutar sebe), što znači prema samospasenju. Budući da u New ageu grijeh ne postoji (postoji samo "neznanje") spasenje se postiže (samo)spoznajom ili gnozom. Spoznaji se, dakle, pridaje pretjerana moć.

***********************************************************


Posljednji postulat kojeg ćemo ovdje još spomenuti glasi: "Sve je Jedno". Tantrizam je monizam. Istraživanje svih energija kojima svemir vibrira podređeno je dostizanju Božanstva. Tako je i u New ageu. Naravno je nadnaravno (svijest je Bog) i obratno, jer djeca Vodenjaka samo su ona koja svjesno sudjeluju na unutarnjoj preobrazbi stvarnosti, shvaćenoj kao energija. Ova holistička vizija svijeta, globalizirajuća i objedinjujuća, zazire od uskih specijalizacija i od drugih ograda svojstvenih Zapadu.
Iz do sada rečenoga razvidno je da nam istočni Tantrizam pruža razjašnjenje glavnih postavki kozmologije, antrpologije i teologije New agea.

Alopatska i/li holistička medicina

Pojam "holistički" potječe od grčke riječi "holos" što znači sav, potpun ili cjelovit, a često se koristi i kao sinonim za alternativnu medicinu. Temelj holističke medicine predstavlja ezoterijsko načelo o cjelini duha i tijela, čovjeka i svemira.
Glavni prigovor što ga medicina New agea (dakle, holistička medicina) upućuje na račun alopatske medicine (ili "službene"), odnosi se na njezinu dehumanizaciju i na parcijalnost; uslijed uskih specijalizacija usredotočenih na pojedine organe pacijenta, ona je izgubila iz vida čovjeka kao cjelinu. Usredotočila se na istraživanje bolesti kako bi vratila izgubljeno zdravlje, ali nedovoljno istražuje "zdrav život" kao preventivu protiv bolesti. Otklanja simptome bolesti, ali zanemaruje njihove uzroke. Gleda u tijelo, ali ne vidi duh. A postojanje mnogih kroničnih i neizlječivih bolesti ugrožava i neke temeljne postavke alopatske medicine te nije zanemariv broj bolesnika koji olakšanje svojim jadima traže izvan (samo) njezinih granica.

****************************************************

Nema sumnje da, dok je zapadna znanost, počevši od otkrića Newtonove mehanističke teorije, matematičkim i eksperimentalnim koracima trčala naprijed za uvijek novim i sve vrjednijim otkrićima (kojima imamo zahvaliti za mnoge blagodati), promakle su joj stvarnosti duha. Tako je i čovjek, i to ne samo u medicinskoj analizi, postao biološki stroj lišen Tajne, tijelo odijeljeno od duha. Medicina New agea može se pojmiti i kao reakcija na postojeće stanje, ali događa se da naginje drugoj krajnosti. Nerijetko je sličnija religiji (ili magiji), nego medicini. Počesto zanemaruje bolest, a "iščitava" njezino "dublje" značenje (često povratkom i u prijašnje živote: bolest bi bila rezultat karme, odnosno pomanjkanja poštivanja univerzalnih Prirodnih zakona). New age medicina zazire od primjene farmaceutskih pripravaka, a stimulira snage samoiscjeljenja; umjesto pripisivanja placebo učinka snazi (auto)sugestije, ona ističe ulogu psihe i duha u bolesti i u iscjeljivanju; nasuprot liječniku, čije je profesionalno držanje neutralno, iscjelitelj pacijentu pristupa afektivno; u središtu iscjeliteljevog interesa nalazi se čovjek s dušom, a ne njegov oboljeli organ.

Još samo lubice za moju mamu, još uvjek darovi od drage Vidyavati.


- 23:08 - Komentari (40) - Isprintaj - #

13.12.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

14.12.2006.

NAČIN TUMAČENJA SNA

Redoslijed u tumačenju izgleda ovako:

SAN, ELEMENTI SNA, CRTEŽ SNA, ASOCIJACIJE, ANALIZA, SINTEZA, SRŽ

1. San: Za tumačenje je najvažnije što potpunije i detaljnije zapamtiti san i odmah ga zapisati, jer su naše sjećanje i pamćenje nepouzdani, ili će potpuno zakazati pa ćemo san zaboraviti ili (što je češće) sjećanje s vremenom (i od samo nekoliko budnih sati) postaje fragmentarno, manjkavo, pa te rupe u sjećanju nadomještamo koječim. Na kraju dobijemo modificirani san koji podsjeća na sanjani sadržaj, ali je vjerojatno bitno drugačiji od stvarnog sna. Dakle tumačenje počinje čitanjem ili prepričavanjem zapisanog sna.

2. Elementi sna: Često me ljudi pitaju što znači sanjati krv, psa ili zmiju. Ili mi kažu sanjao sam požar; što to znači? Obično im kažem; ništa i time ih zbunim. Zašto tako odgovaram? Zato što jedan element sna izvučen iz konteksta sanjanja ne može osvijetliti i objasniti kompletan san. Dakle, za tumačenje su nam bitni svi elementi sna, a to znači da nam je slijedeći korak u tumačenju nabrajanje i slaganje elemenata sna. Nema nevažnih detalja u nekom snu, svaki je detalj komadić veće slagalice i ima točnu ulogu, smisao i značenje u pojedinom konkretnom snu. Prvo izvučemo sve elemente sna, zatim ih sortiramo i poredamo po slijedećoj šemi:
Živi svijet (ljudski likovi, životinje, biljke, Duhovna bića i nejasni entiteti, zatim; neživi svijet koji čine razni predmeti koje je čovjek načinio, građevine i postrojenja, te razno kamenje (tu spada i drago kamenje), staklo, minerali (kristali) i metali, uključujući tu i dragocjene kovine poput zlata, srebra, platine isl, zatim se u snovima mogu pojaviti i nama potpuno nepoznati predmeti.
Pojave mogu biti prirodne pojave ( dan, noć, oblaci, magla, kiša, snijeg, vjetar, munja, grom, potres) i ljudski uzrokovane kao recimo požar.
Stanja daju ozračje svakom snu, čine atmosferu sna i možda najbolje određuju smjer kojim će tumačenje krenuti, zato je važno opisati (ili ispričati) kako smo se u konkretnom snu osjećali i kako se osjećamo naspram sadržaja sna kad se probudimo. Sva stanja koja proživljavamo u budnom stanju mogu se manifestirati i u snovima.

Živi svijet: Ljudski likovi, životinje, biljke...
Duhovna bića, Nejasni entiteti
Neživi svijet: Razni predmeti i građevine, kamenje, staklo, metali i minerali...razna postrojenja, nama nepoznati predmeti...
Planeti i zvijezde...
Pojave: Poplava, suša, munja, grom, dan, noć, oblaci, magla, kiša, snijeg, mraz, vatra, vjetar, oluja potres i druge kataklizme
Stanja: radost, tuga, ljubav, mržnja, bijes, ljutnja, bol, strah, tjeskoba, zbunjenost, glad, žeđ, iscrpljenost, užas, ushićenost....

3. Crtež sna: fiksira točke razrješenja sna i najviše pomaže kod dijagnostičkih snova, mada je koristan i kod svih ostalih snova. Kroz crtež kojiput izrone nevjerojatne stvari koje nam u procesu sanjanja i memoriranja snova često izmiču pažnji. Crtanje je naročito dragocjeno i korisno ako u analizu uzimamo više snova. Recimo da analiziramo snove tromjesečnog razdoblja. To je mnogo snova, a u crtežu se svi apliciraju na istog sanjača, takav crtež postaje prekrasan predložak za dubinsku analizu i autoanalizu samog sanjača., a nerazriješene traume, plošno nabacane na takvoj skici pričaju priču našeg života. Na vježbama ćemo naučiti izradu takvog crteža.
4. Asocijacije: podrazumijevaju sva moguća značenja pojedinih elemenata sna i kompletnog sanjanog sadržaja. Asocijativno povezivanje tih značenja s vremenom i vježbom postaje brzo i spontano, ali prije toga moramo dobro ovladati znanjem o simbolima, jer asocijacije izranjaju upravo iz tog znanja. Ako je naše znanje skučeno i ograničeno i asocijacije su spore, siromašne i nedostatne.
5. Analiza: je aplikacija iščitanih značenja na sanjača i sanjani sadržaj.Staviti san u kontekst stvarnog sanjačevog života; objektivnih i subjektivnih situacija koje proživljava u vrijeme sanjanja, je jedini način da pravilno shvatimo sugestije i poruke njegovog sna.
6. Sinteza: je objedinjenje svih značenja i postupak povezivanja sanjanog sa stvarnošću sanjača.
7. Srž: je ogoljena, nakon dešifriranja jasna poruka ili sugestija ili koji put, ako nam se posreći, i gotovo rješenje nekog životnog problema.

evo cijeli jedan grmić od brižne i drage Vidyavati, mamina duša se sigurno veseli....

- 23:38 - Komentari (67) - Isprintaj - #

12.12.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

13.12.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

DESNA RUKA/LIJEVA RUKA
1. Hirologijski smisao: Desna ruka predstavlja kulturne, stečene osobine, a lijeva prirodne, urođene osobine. U lijevorukih ljudi hiromanti i hirolozi obrću tu podjelu.
2. Simbolički smisao: Desna ruka stoji za pozitivno ili stvaralačko, a lijeva za negativno i razarajuće, no jedna drugu ne isključuju nego nadopunjuju.
U Kabali desna ruka znači Blagost, a lijeva ruka znači Strogost i lijevi stub.
Desni put/lijevi put.
3. Tantrički smisao:
Hinduizqam i Budizam razlikuju „put desne ruke“ (dakšinacara) i „put lijeve ruke“ (vampanacara), mlijeko i vino.
Tantrizam desne ruke urazumljuje spolnu ili ljubavnu strast, upire se na učenje Učitelja, magiju pretvara u simboliku.
Tantrizam lijeve ruke zastupa spolnu praksu, dakako inicijacijsku, ali temeljem na putenosti i strasti, sklon je antinomizmu (kršenje normi), zastupa vjerovanja i obrede u vezi s demonima i strašnim božanstvima, štuje šakti (sila, moć, kozmičke energije, kundalini, žensko božanstvo).

DEVIZA
1. Heraldika: Formula ispisana na zastavici (traci) grba s riječima pretka ili velikana ili s filozofskim ili etičkim sadržajem. (npr.mutriscoet extinguo – hranim i gasim; Franqoisa 1 deviza u kojoj su mnogi tražili alkemijski smisao jer se nadovezuje na simbolizam salamandera, elementala vatre.).
Borbeno geslo, nalazi se iznad šljema (na njegovom gornjem rubu), a deviza ispod štita na grbu.
2. Lingvistika: Riječi kojima se izriče filozofska ili etička poruka, u ezoterizmu služe kao lozinka ili formula. (npr. deviza Allana Bennetta u Golden Dawn bila je: Ichi Aour – hebr. Neka bude Svjetlo).
„Masonstvo (...) za načela uzima postojanje Boga, besmrtnost duše i solidarnost među ljudima. (...)Deviza mu je Sloboda, Jednakost, Bratstvo“ (Bilten Velikog Istoka 1865, Ligou, str.142).

DHARMA
Sanskrtska riječ, opći smisao; zakon.
1. U VEDIZAMU se ne pojavljuje dharma, nego rta, riječ srednjeg roda sa značenjem:
a) kozmička sila, kozmološki red.
c) moralna zapovijed, ćudoredno djelovanje, ispravnost.
2. U HINDUIZMU dharma znači:
a) priroda (bit i svojstva nekog bića).
b) istost (sukladnost s prirodom i s vlastitom prirodom).
c) društveni, moralni, religijski, pravni zakon, načelo reda na razini pojedinca, zajednice ili svijeta, potpuni sklad.
„Dharma je temelj svemira“ (Mahandrdyana upanišad, Veda).
3. U BUDIZMU dharma znači:
a) zbilja po sebi, poredak stvari.
b) viđenje zbilje po sebi takve kakva jest (kako je vidi budha, probuđeni).
c) učenje, bidhinski zakon (doktrina i disciplina): Uzimam utočište u Budhi, uzimam utočište u Zakonu (Dharma), uzimam utočište u Zajednici (redovnika)“ – formula pri zaređivanju i inicijaciji, ponavlja se tri puta.
d) bića po sebi (tj. ne viđena kroz žudnju ili pojmove).

DHIKR
Arapski islamski izraz za prisjećanje, spominjanje (spominjanje imena).
Ponavljanje neke riječi (npr „On“) ili formule („Nema boga osim Allaha“) ponekad praćeno određenim činom ispaštanja (bičevanjem i sl.), disajnim ritmom ili tjelesnim stavom što vodi u božansku ljubav ili ekstazu. Dhikr izgovara pojedinac ili skupina, u duhu i naglas, vrlo je važan u Sufizmu.
„Dhikr kao zbilja je carstvo nadolaženja Spomenutog u srcu sve dok se sam dhikr ne izbriše i ne nestane“ (A. H. Al-Ghazzall)

Vidyavati mi je poslala pregrši ljubica za moju mamu, jednu danas polažem pred majčinom uspomenom, ostale slijedećih dana...Hvala Vidyavati!

- 23:45 - Komentari (42) - Isprintaj - #

11.12.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

12.12.2006.

Paž (sluga) mačeva

Ova osoba može biti i destruktivna i autodestruktivna, prate je pogrešne i nerealne procjene i možda nasilno rješavanje problema. Povodi se za svojim željama zanemarujući realne okolnosti.

Paž mačeva – oštar, aktivan muškarac sklon kockanju, dosta neugodnosti i sukoba bilo verbalnih ili pismenih......

samo jeda cvijetak mali ostavljam! Pokoj i mir u Svjetlosti Božjoj majčice!


- 23:27 - Komentari (59) - Isprintaj - #

10.12.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

11.12.2006.g.

ŠAMANIZAM SJEVERNE AMERIKE

Na sjevernoameričkom području izvor moći uvjek leži u božanskim bićima,
bilo dušama predaka ili u mitskim životinjama. Ponekad je ta moć označena određenim predmetima ili kozmičkim predjelima. Moć se dobija ili spontano ili voljnim traženjem, no uvjek je budući šaman izvrgnut kušnjama koje se vezuju za posvećenje, u kojem šaman uz šamanske moći dobija i duha zaštitnika ili pomoćnika....

Kod Šušvapa, plemena obitelji Šališa (unutrašnjost Kolumbije) „Šaman posvećuje životinje koje postaju njegovi duhovi zaštitnici, a identičan obred se izvodi i za šamane i za ratnike“ Mladi muškarac kad dosegne spolnu zrelost, a prije nego što dotakne ženu, mora otići u planinu gdje mora izvršiti određeni broj djela. Mora; sagraditi kuću znojenja (sweat-house) u kojoj mora provoditi noći. Dopušteno mu je svakog jutra posjetiti svoje selo. Noću se čisti i pere u pari, pjeva i pleše. Takav život on ponekad provodi godinama, sve dok mu se u snu ne pojavi životinja koja tada po njegovoj želji postaje njegov duh zaštitnik, ali mu ona mora obećati pomoć. Kad se takva životinja pojavi novak pada u nesvijest (on se ponaša kao pijan, nesposoban da shvati što se s njim zbiva, a ne zna čak ni da li je dan ili noć). Životinja mu govori neka je zove bude li mu potrebna pomoć i priopćuje mu osobitu pjesmu kojom će ga moći pozvati, zbog toga svaki šaman ima svoju pjesmu, koju nitko drugi nema prava pjevati (osim ako netko pokušava otkriti nekog vrača). Na novaka katkada duh silazi u obliku groma iz vedra neba.Ako budućeg vrača posvećuje životinja, ona ga uči svome jeziku: „priča se da neki šaman iz Nikola Valleya za vrijeme vračanja i bajanja govori 'jezikom kojota' ....Nadalje se tvrdi da posjeduje duha zaštitnika, katkada i više duhova zaštitnika i da postaje neranjiv za metke i strelice, a i ako bude pogođen, rane ne krvare, krv mu curi u želudac i on je ispljune, osjećajući se jednako dobro kao i prije ranjavanja.

Sjetite se pojma Degeneracija iz ezoterijskog pojmovnika od srijede,
ima veze s poimanjem, prepoznavanjem i identificiranjem arhajskog čovjeka sa svakim izvorom magično-religioznoga, jer za njega bilo koje mjesto u svijetu može biti mjesto hijerofanije u skladu s dijalektikom svetoga.

Slijede: ŠAMANOVE FUNKCIJE


Gle kako im malo treba da rastu i cvjetaju, samo nama ljudima treba uvjek više, posebni uvjeti i pogodnosti, hvala ti mama što si me naučila skromnosti i poniznosti!

- 23:22 - Komentari (49) - Isprintaj - #

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

10.12.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
II DIO (nastavak)



VODIČ KROZ TAKTILNU KOMUNIKACIJU I TJELESNU INTELIGENCIJU

Vježbanje vlastitih tjelesnih osjeta ima funkciju buđenja nove osjetljivosti otupjelih osjetila.

1 slika=1000 riječi
1 dodir=10000 riječi

Tijelo je energetski sustav.
Dodiri su razmjena energija, govor tijela. U svakom dodiru nešto dajem i nešto dobijam. Postoje autododiri i dodiri drugih. Autododiri mogu biti spontani i namjerni. Spontano se češemo kad se pojavi svrbež, ili trljamo bolno mjesto ili oko u kojem se pojavi iritacija. Namjerni autododiri su sva pretraživanja na našem tijelu, naročito licu, dodiri pri kupanju, automasaži i masturbaciji. Dodiri koji nas emocionalno ne obvezuju pripadaju raznim vrstama masaža i drugih manuelnih terapijskuh tehnika, no treba znati da iako nas emocionalno ne angažiraju oni mogu razbuditi i pokrenuti emocije. Zato većina ljudi voli masažu i dobro se osjeća poslije nje.

Spolnost je najveće i najosjetljivije područje raznih dodira. Masturbacija pripada autotaktilnosti. Nas primarno zanima uzajamnost u taktilnoj komunikaciji, iako ćemo kroz autotaktilnost vježbati pojačavanje osjetljivosti energija. Dakle, nas zanima razmjena energija koja mora biti utemeljena na međusobnoj etici i na svjesnosti.

Koža je čovjekov najveći organ. Ona je senzor koji prima i šalje dodire. Osjetilna tjelešca su smještena po cijeloj koži, a na prstima, dlanovima, tabanima, te sluznicama oka, usta, nosa i spolnih organa su te papile najbrojnije. S tim papilarnim (taktilnim) zonama ćemo raditi. Ove vježbe će napraviti više za vaše samopouzdanje i samopoštovanje od svega s čim ste se do sada susreli. Nećete morati ponavljati: ja volim sebe, vi ćete to osjetiti. Na kraju programa samo ćete jedno jutro u ogledalu svoje kupaonice ugledati jednu novu sebe. Možda će tijekom programa biti unutrašnjih otpora, svladajte ih. Možda će se pojaviti suze, pustite ih. Pratite sve svoje reakcije, one pričaju priču o vama. Ovo nisu tehnike samotješenja, to su tehnike samoiscjeljenja. One će promijeniti vaš život, popraviti vaše emocionalne veze i poboljšati sve druge međuljudske kontakte. Postat ćete toplija i prijemčivija osoba, a samim tim i uspješnije i sretnije biće.

Slijedi:

ENERGETSKO PUTOVANJE
KROZ ANATOMIJU
U SEDAM KORAKA



Opet je nedjelja, tuga opet narasta, opet samo male, neugledne ljubice polažem, jer ljubav ne treba velikih riječi. Počivaj mirno u Svjetlosti Božjoj, majčice!

- 00:15 - Komentari (53) - Isprintaj - #

08.12.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

09.12.2006.g.

MEDICINA NEW AGEA (2)


Terapije New agea u Hrvatskoj

Pokazujući izrazito zanimanje za područje duha (ne samo psihe), holistička medicina se upušta i u metafizičko pitanje: tko je čovjek, čovjek u svome totalitetu, a iza njezinog odgovora na postavljeno pitanje nazire se nova antropologija koja za sobom povlači i niz drugih pitanja.
________________________________________
JOSIP BLAŽEVIĆ

Slijedi abecedni popis terapija opće obuhvaćenih pojmom New age medicine zastupljenih na području Hrvatske: aikido, akupresura, akupunktura, analiza aure, antropozofska medicina, apiterapija, aromaterpija, astrologija (zdravstvena i karmička), autogeni trening, ayurveda, Bachove kapi, bioenergija, biofeedback, biorezonanca, channeling, chi kung, core energetika, dijanetika, duhovna medicina po Bruni Gröningu, duhovna medicina po Djjiwal Koolu, energetska masaža čakri, "egzorcizmi" okultni (što ih vrše razni vračevi i iscjelitelji, “egzorciziranje vode”, i sl.), excalibur, falung going, feng shui, gesthalt, hipnoza, homeopatija, intenziv gnoze (ili prosvjetljenja), iridologija, iscjeljivanje čakri, iscjeljivanje metodom Barbare Ann Brennan, jin shin jyutsu (iscjeljivanje dodirom), kineziologija, kiropraktika, kristaloterapija, laseroterapija, likovna terapija, magija, magnetoterapija, makrobiotika, manualna medicina, masaže (energetske), meditacija, naturopatija, nitya kriya, nitya pranayama, osteopatija, ozdravljujući dah, pilates, plesna terapija, pozitivno mišljenje, pranoterapija, psihokibernetika Esena, refleksoterapija, radiestezija, rebirthing, refleksologija, regresoterapija, reiki (razne vrste), shen qi, shiatsu (i shiatsu masaže), šamanizam, tai chi, tibetanska medicina, tradicionalna kineska medicina, transakcijska analiza, tantričko "iscjeljivanje", transcendentalna meditacija (TM), transpersonalna psihologija, vibroterapija, vještičarstvo, yoga (razne vrste), zdrava ishrana, i druge.

Problem kompetencije

Poštujući i podupirući pozitivne napore medicine New agea ne smijemo podleći napasti da nas oni toliko opčine te previdimo i neke ozbiljne probleme u njezinom pristupu zdravlju/bolesti koji, čini se, kao da su potpuno izostali iz aktualnog promišljanja o ovom predmetu. "Holističko se zdravlje, kao što je poznato, usredotočuje na važnu ulogu duha pri fizičkom ozdravljenju. Tvrdi se da se veza između duhovnih i tjelesnih vidova osobe nalazi u imunološkom sustavu ili u indijskom sustavu čakrâ" (Isus Krist donositelj vode žive, 2.2.3.).
Dakle, a to predstavlja i prvi problem, u svrhu holističkog iscjeljenja (iscjeljenja duha, duše i tijela, te sredine u kojoj čovjek živi) terapije New agea svoje postupke primjenjuju i na duhovnu dimenziju čovjeka, a budući da je duh područje religiozne kompentencije, baš zato New age terapije ulaze u polemiku i/li konflikt s religijama. Mnoge New age terapije promicatelji su istočnjačke religiozne filozofije, gnosticizma, okultizma i magije, čiji sadržaji nisu kompatibilni s učenjima monoteističkih religija. Pokazujući izrazito zanimanje za područje duha (ne samo psihe), holistička medicina se upušta i u metafizičko pitanje: tko je čovjek, čovjek u svome totalitetu, a iza njezinog odgovora na postavljeno pitanje nazire se nova antropologija koja za sobom povlači i niz drugih pitanja.

Nova antropologija

Bilo koja terapija uvijek je usmjerena prema iscjeljenju i ublažavanju boli, bilo terapeutskim postupkom ili farmaceutskim pripravkom. Međutim, načini iscjeliteljskog zahvata mogu se zasnivati na radikalno različitim antropologijama. Tako, na primjer, većina terapija tzv. "energetske medicine", da bi postigla organsko iscjeljenje, zahvate vrši na tzv. "energetskom tijelu" koje je, prema istom učenju, nosač fizičkog tijela, prethodilo mu je, obavija ga, održava i nadživljuje. Bolest se, prema ovom učenju, obično najprije pojavi na "energetskom tijelu", a tek kasnije na fizičkom, zato oni iscjeljenje započinju na "višim razinama" u svrhu usklađivanja narušenih vibracija. To "suptilno" tijelo pojmljeno je kao pravi organizam sastavljen od energetskih kanala i centara nazvanih čakrama kojih, općenito se drži, ima sedam. Svaka od sedam čakri odgovara nekom od kristala (kristaloterapija), nekoj boji (koloroterapija), nekom tonu (muzikoterapija), nekoj vibraciji (vibroterapija), nekom mirisu (aromoterapija), nekom planetu (astrologija), itd. Alternativni iscjelitelji vjeruju da djelovanjem određene terapije na te energetske centre (ili čakre) suptilnog tijela utječu na fizičko tijelo što je osnova postupaka tradicionalnih liječnika Dalekog Istoka. Prvo interpretiranje zapadne medicine u svijetlu istočnjačkih čakri iznio je V. G. Rele u svome djelu The Mysterious Kundalini: The Physical Basis of the "Kundalini-Hatha-Yoga" According to our Present Knowledge of Western Anatomy and Physiology objavljenom 1939. godine. Nekada obična hipoteza danas se toliko rasprostranila da se, više svojom popularnošću nego znanstvenom argumentiranošću, nameće kao nova paradigma.
Dakle, očito je, Medicina New agea predstavlja se s vlastitom antropološkom paradigmom potpuno različitom od Zapadne, baštinjene od Aristotela i Decartesa. Puna je izraza, poput, ekvilibrirati yin i yang, otvoriti čakre, ili pregledati boju aura. Neki iscjelitelji tvrde da i homeopatija i akupunktura imaju dvostruko djelovanje: na fizičko tijelo ali i na energetske sustave eteričkog tijela. Bilo kako bilo, spomenute teorije bile su plodno tlo i pokretima tipa New Thought i grupama poput onih Josepha Murphya koji promiču samoiscjeljenje organizma djelovanjem na um, prema kojima samoiscjeljenje nije rezultat čistoga placebo učinka nego ciljanog djelovanja na neki od energetskih sustava složenog ljudskog bića.

Pregled stanja u Hrvatskoj

Rasprostranjenost New age medicine u Hrvatskoj i njezino sustavno promicanje stavlja pred nove izazove cijelo javno zdravstvo, ali i teologiju.

Iznesimo tek pokoju zanimljivost. Već jednom spomenuti iscjelitelj K. Sherwood, bio je sudionik Prvog jugoslavenskog skupa o graničnim područjima znanosti, a potom i voditelj seminara o "dinamici ljudskih energija", održanih u Zagrebu, uz prisustvo "brojnih liječnika, kozmetičara i stručnjaka alternativne medicine". Sljedećim riječima spomenuti iscjelitelj upravo potvrđuje našu postavku da su korijeni New age medicine u tantrizmu: "U času stapanja i doživljavanja orgazma, čovjek nadilazi granice koje mu nameće fizičko tijelo i svijest i uz pomoć ljubljenoga postiže jedinstvo, a time i transcendentnost. Učitelji tantre već su odavno upoznali transcendentalnu prirodu seksa, te bi vodili ljubav kako bi postigli sjedinjenje s kozmičkim poljem. Seks je postao izraz njihove transcendentne ljubavi… potpuno značenje ja jesam na svim razinama kauzalnosti." Na drugom mjestu isti autor daje i vlastitu interpretaciju pričesti: "Drevni su narodi vjerovali da je aura emanacija krvi. U simboličkom ispijanju Kristove krvi prigodom pričesti simbolički se stapa polje aure vjernika s poljem aure Krista." Budući da, kao što smo već istakli, Sherwood visoko kotira u krugovima domaće alternative, a u svrhu ilustracije stanja alternative u Hrvatskoj, smatrali smo svrsishodnim navesti bar pokoji njegov izričaj. On je mišljenja da "u vrijeme sna eteričko tijelo izlazi iz fizičkoga tijela da bi se napunilo energijama viših razina", a govori i o "unutarnjim vodičima". Urednik i prevoditelj obiju njegovih knjiga u nas je mr. Mirjana Gračan, deklarirani eksponent New agea u Hrvatskoj.

Uz nekoliko prevedenih alternativnih enciklopedija, u Hrvatskoj su osvanula i izdanja iz domaće radinosti. U godinama 1997. i 2000. pojavilo se po jedno specijalno izdanje "Arene" s naslovom Najveći hrvatski iscjelitelji u kojima su predstavljena imena nekih hrvatskih alternativaca i njihove prakse, među kojima su nominirane akupunktura, homeopatija, naturoterapija, ali i aurodijagnostika, bioenergija, duhovno iscjeljivanje (hodanje po žeravici), kristaloterapija, rune, talismani, yoga, reiki, astrologija, magija, vidovnjaštvo, nehipnotička regresija (povratci u prijašnje živote), preporađanje, itd. Iz navedenoga očito je o kakvom se profilu "alternativne medicine" u Hrvatskoj radi. Lučenje između onoga što bi u alternativnoj medicini eventualno moglo biti primjenjivo u komplementarnom očuvanju zdravlja otežava njegovo miješanje s ezoterijom, što je razvidno i iz samog podnaslova Alternativnog magazina "Elektronički časopis za alternativu i ezoteriju" u izdanju Udruge za poboljšanje kvalitete života "Alternativa". U broju od ožujka 2003. isti magazin najavljuje da spomenuta Udruga "Alternativa" počinje tiskati mjesečnik o alternativi s nakladom od 5.000 primjeraka pod naslovom "Ezoterikus" čiju "misiju" obrazlaže sljedećim riječima: "Ezoterikus je časopis koji udružuje sve organizacije, udruge, centre i pojedince iz svih polja alternative, čime želimo stvoriti jednu alternativnu obitelj. (…) Duhovno znanje, samospoznaja, yoga, meditacija, alternativna medicina i liječenje, zdrava prehrana i vegetarijanstvo, astrologija, numerologija, radiestezija, reiki, regresija, psihološka pomoć, tehnike divinacije, ufologija, tumačenje snova i sl., redovite su teme Ezoterikusa."

Nadalje, godine 1998., u izdanju "Klare" pojavila se domaća Enciklopedija alternative - Tko je tko u alternativnoj medicini s popisom i opisom 110 hrvatskih alternativnih terapeuta uz još petnaestak poduzeća, tehnika i metoda. Godine 2000. ali sada već u izdanju "Udruge hrvatskih terapeuta", objavljena je nova Enciklopedija alternative - 100 najboljih koja se popisom iscjelitelja i praksi malo razlikuje od one prethodne, a terapije koje su predstavljene, uz spomenute u "Areni", sadrže i nove, tipa excalibur, šamanizam, Bils meditacije pozitivnih misli, magnetizam, i druge.

HUPED

Osnivanjem "Hrvatskog udruženja za prirodnu, energetsku i duhovnu medicinu" (skraćeno HUPED) 28. veljače 2000., s predsjednikom Vedranom Korunićem, hrvatski iscjelitelji, a s njima i medicina New agea, dobili su novi zamah. "HUPED djeluje kao krovna organizacija za područje nekonvencionalne medicine u Republici Hrvatskoj. Ona je strukovno udruženje koje okuplja TERAPEUTE, pravne i fizičke osobe s područja prirodne, energetske i duhovne medicine s ciljem podizanja kvalitete terapeutskih usluga i zaštite prava korisnika terapeutskih usluga (…) i djeluje u suradnji s Ministarstvom zdravstva RH" - stoji na web stranicama Udruge. U samom Statutu čitamo i sljedeće: "Udruga se zalaže za preispitivanje rada i djelovanja svih vjerskih zajednica, skupina, sekti, crkava i pojedinaca u RH kako bi se uvidjelo da njihovo djelovanje nije štetno za pojedince…" I ne samo to! Premda Udruga u svome kodeksu etike i prakse, između ostalog, predviđa da "kvalifikaciju za prakticiranje duhovne medicine" mogu izdati i vjerske zajednice koje provode program duhovne medicine, poput pentekostalnih Crkava, ili katoličkih seminara za iscjeljenje, i drugih oblika liječenja svetim (hagioterapija), ipak one to mogu ostvariti samo "uz odobrenje HUPED-a".
________________________________________

"Prema kršćanskom nauku, bol - osobito ona u posljednjim trenucima života - zauzima posebno mjesto u Božjem spasiteljskom planu; ona je, naime, sudjelovanje u Kristovoj muci i sjedinjenje s otkupiteljskom žrtvom koju je on u svojoj poslušnosti prinio Ocu. Ne treba se, dakle, začuditi ako neki žele ograničiti upotrebu lijekova koji ublažuju bolove tako da svojevoljno prihvate bar dio svojih bolova da se na taj način svjesno sjedine s patnjama raspetog Krista" (Iz Deklaracije o eutanaziji, Kongregacije za nauk vjere.)
Papa liječničkom osoblju: "Vi poput dobroga Samaritanca služite bolesnima i patnicima, poštujući u njima - uvijek i nadasve - dostojanstvo osobe, prepoznavajući očima vjere prisutnost Isusa koji trpi… Ničim se ne može nadomjestiti vaša stručnost i prikladna organizacija posla, ali im morate dodati 'srce' koje ih je jedino kadro humanizirati." (Ivan Pavao II., Poruka za Svjetski dan bolesnika, 11. veljače 1994.)

Mojoj mami su ljubice bile i ukras i lijek, od njih je na Cvjetnicu pravila jedinu toaletnu vodicu koju je ikada upotrijebila. Čaj od ljubice je koristila za smirenje, često ga je miješala sa ostalim šumskim i livadnim biljkama, moja mama, šamanica, pitate li se još otkuda moja opčinjenost svime što izmiče tehnologiji i modernosti koja isušuje ljudsku dušu...Neka se njezina duša odmori na nebeskim poljanama...!


- 22:28 - Komentari (54) - Isprintaj - #

07.12.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

08.12.2006.g.
ASTROPSIHOLOGIJA STRIJELCA



Strujelac je često predstavljan mitološkom figurom Kentaura (polučovjek/polukonj), iz te mitske slike izviru posebne značajke ovog znaka; sposobnost da iznenadi, da živo prodre u svaku situaciju, a Jupiter mu (u svom vatrenom izdanju) daruje neiscrpnu snagu i pravednost, religiozni smisao, plemenitost, velikodušnost, moralnu vrijednost itd. Strijelac je blagog karaktera i naravi, otvoren, prilično vedar, pun obzira i razumijevanja za druge, uvjek spreman pomoći. Iz te mitske slike izvire i dio dvostrukosti ovog znaka (čovjek/konj). Vješto se izvlače od svih nevolja i iznenađenja...

Ovaj znak život prihvača filozofski, na iznenadne situacije reagira bez straha, u njegovom društvu je lijepo i ugodno. Ne trpi prisilu i njegova mu je sloboda iznad svega (uvjek spreman braniti svoja uvjerenja), progresivan je i entuzijast koji se slijepo pouzdaje u svoju sretnu zvijezdu, rijetko (skoro nikad) pada u malodušnost i obeshrabrenost. Zato on nije miroljubivi tradicionalist, već je antikonvencionalan u pravom slmislu te riječi. Privlače ga neobične i egzotične stvari, on pridaje veliki značaj intelektu i stalno nastoji obogatiti svoj duh i svoju kulturu, što od njega čini idealista širokih vidika. Njegova inteligencija je živa i spontana, a njegov smisao za realnost ne dopušta mu da se gubi u sitnim stvarima. On samo ponekad zaluta u grandioznost, ali to mu se lako oprašta.

Intelekt mu je filozofsko-religijski, sklon je panteističkim koncepcijama, uvjek je u potrazi za jednim temeljnim zakponom po kojem se sve može kretati. Strijelac je dubok, smion, zna planirati, predviđati, strastveno istraživati u potrazi za dubljim smislom. Osjećaji su mu humani, protiv tlačenja, okrutnosti, nasilja i nepravde. Moral i etika su mu dosta izraženi usprkos velike slobodoumnosti. Kao pobjednik je velikodušan, idealist, optimist, imajući u vidu uvjek neku moralnu zakonitost među ljudima, ali uz sve to je i veliki bonvivan i putnik.

Ponekad u svojoj silnoj iskrenosti zna biti netaktičan, zbog svoje dalekovidnosti često previdi neke sitne, a važne detalje, za njega je (ako je tipični Strijelac) život zabava, sport i razonoda, po mogućnosti sa što manje obveza, jer se ponekad užasava odgovornosti, zbog čega često dugo ostaje u samačkom statusu. Izgovor da ne nalazi ono što mu odgovara (ideal) je samo strah od vezivanja. Ako se ipak veže, od partnera očekuje da igra prema njegovim pravilima i da se zna tko je gazda.

Strijelac je sretan znak; često igra, riskira, dobiva! Budite blizu njega, bit će vam zabavno!


Moja mama je umrla u nedjelju. Nedjeljom umiru samo dobri ljudi. Umrla je u zimskom periodu koje više liči na proljeće, zato joj danas ostavljam sve proljetnice koje sam našla, naravno uz neizbježne ljubice.Mir i pokoj njezinoj duši!

- 22:21 - Komentari (67) - Isprintaj - #

06.12.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

07.12.2006.g.

Pošto stalno dobijam pitanja o pojedinačnim elementima sna iščupanim iz konteksta sanjanja i sanjačeve stvarnosti ponavljam osnovnu simboliku, ali podvlačim da se to ne primjenjuje kao SANJARICA...

SIMBOLI U SNOVIMA




Osnovne grupe:

- Ljudi; poznati, nepoznati, muški, ženski i dječji likovi. Najčešće simboliziraju pojedine aspekte sanjačeve osobnosti, dakle simbolički se odnose na sanjača, a ne na sanjanu osobu. Međutim, mogu se odnositi i na sanjanu osobu, što ovisi o vrsti i kontekstu sna.

- Životinje;sisavci su u globalu slika naših nagona, pri tom je važno da li sanjamo divlje ili domaće životinje., vodozemci govore o gibanjima u našoj podsvijesti, gmazovi upozoravaju na iskušenja, ptice (ovisno o vrsti) govore ili o našoj duhovnosti ili o našoj seksualnosti. Leptir je simbol preobrazbe i sanjača upozorava na potencijal za transformaciju.Insekti, kukci i crvi najavljuju promjene na zdravstvenom planu sanjača.

- Biljke; su skoro uvjek vezane za emocije i naše unutrašnje duševne drame i događaje. Cvijeće simbolizira naša raspoloženja i duševna stanja. Drvo je simbol osobnog rasta i razvoja. Vrt je mjesto rasta i napretka. Voće se može odnositi na zdravlje.

- Krajolici, tlo, minerali (pejzaži, panorame) u snovima su pozornica naše osobne drame i važni su svi elementi sna za tumačenje. Često odražavaju zdravlje i probleme s njim povezane. Šuma je simbol nesvjesnog i nagonskog.
- Kristali su psihoenergetska izvorišta u nama..

- Prirodne pojave;(poplave, potres, oluja) simboliziraju dublje potrese u nama i preplavljenost emocijama. Vulkani su neispoljeni bijes. Voda je naše nesvjesno. Kiša je nakupljena tuga, grmljavina je simbol pražnjenja, munja je aktivni (agresivni) impuls iz duhovnog svijeta prema nama. Snijeg, led, i mraz simboliziraju zadržavanje osjećaja. Sunce može simbolizirati i blagotvorne i razorne utjecaje iz svijeta duhovnog. Mjesec govori o odnosima sa suprotnim spolom. Zvijezde pozivaju na bavljenje duhovnim. Vatra i plamen su simboli psihičke energije. Veliko svjetlo i vjetar su simboli duhovne energije.

- Smrt u snovima navješćuje preobrazbu.

- Sud i suđenje nas pozivaju da preispitamo svoje postupke.

- Pad, skok i letenje simboliziraju naše ponašanje u situacijama kad nas pritisnu problemi.

- Opasnost (opasni snovi) najčešće i jesu upozorenje sanjaču da srlja u nešto što nije dobro za njega.

- Putovanja i prometna sredstva (auto, vlak, autobus, bicikl, avion i sl.) su simboli našeg kretanja kroz stvarnost.

- Novac je simbol snage i energije bilo kojeg tipa.

- Glazba (i druge umjetnosti; slikarstvo, kiparstvo, literatura, film, kazalište itd.) imaju cijelu skalu značenja koja ovise o svakom pojedinačnom snu i sanjaču.

- Odjeća u snovima je također multiznačana (ovisi o tome da li je nova, stara, čista, prljava, poderana, zakrpana, koja mjesta su poderana-zakrpana ili čista-prljava, a i boje te odjeće su važne).

- Golotinja sugerira ranjivost (nezaštićenost) ili raskrinkavanje neke tajne. . Voditi ljubav u snu doslovno znači integrirati neke odcijepljene, zanemarene ili poricane dijelove sebe u stvarnosti.Uvjek je to element iscjeljivanja osobe u sebi.

- Ljudsko tijelo simbolizira razne aspekte našeg bića, a često ukazuje na arhetip iz kojeg djelujemo u stvarnosti (grudi maternica, jajnici i trbuh-majčinstvo, pupak, središte itd.).

- Mandala je simbol naše psihodinamike (okrugle građevine, okrugli stolovi, šeširi, okrugli cvjetni nasadi i sl.)

- Ogledalo je simbol sanjača i može najaviti nevjerojatna iskustva i uvide.(Alisa u zemlji čuda). Istu simboliku imaju; fotoaparat, kamera, razne slike.

- Roditelji osvješćuju našu samostalnost i naš odnos spram autoriteta.

- Nebeska tijela; sunce, mjesec zvijezde, uz simbolične utjecaje iz zodijaka, simboliziraju i promjene pokrenute iz duhovnih sfera.

- Građevine simboliziraju sanjača, često su to razni aspekti sanjačeve psihe (podrum-podsvjest isl.).

- Industrijska postrojenja, protok energije (limfe, krvotoka, probava).

- Mirisi su vezani za žrtvene obrede, simboliziraju sjećanja, vrlinu i očišćenje. Miris je spoj svjetlosti i zraka i simbol snage je.

još malo ljubica za moju mamu!

- 22:23 - Komentari (44) - Isprintaj - #

05.12.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

06.12.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)


DALAJ LAMA
Dalai je mongolska riječ koja znači ocean (podrazumijeva se ocean mudrosti), na tibetanskom jeziku gyalwa ringpoche znači vrlo utoćište.
To je zapravo naslov što ga je mongolski kralj Altan Kan 1578.g. dodijelio Sonam gyatsu, poglavaru reda Gelu-pa (Dge-lugs-pa; zvanog „žute kapice“) lamaističke vjere, a i posmrtno je dodijeljen dvojici njegovih predšasnika (prethodnika).
Nakon petog Dalaj Lame (Lopsang gyatsu, 1617-1682.g.) to je i naslov suverena Tibeta, nositelja zemaljske i duhovne vlasti koji je emanacija (sprul-sku) bodhisattve Avalokitesvare (na tibetanskom; Chenrezgis).
Panchen-lama (veliki pandit; čuvar doktrine) ili trasshilama (lama iz samostana Trashilhumpo) je emanacija Amitabhe, kontemplativnog budhe koji boravi na Zapadu. Panchen-lama više se bavi spoznajom nego vladanjem.

DEGENERACIJA
(teorija degeneracije)
Shvaćanje prema kojem „primitivni“ narodi nisu arhajske nego degenerirane rase ili etnije (teorija pseudoprimitivizma), te da današnje čovječanstvo s gledišta kulture ili fizićke antropologije nije u evolucijskom stadiju (u usporedbi s prethistorijskim čovjekom), negi u involucijskom, regresivnom stadiju (u usporedbi s prahistorijskim čovjekom). Pojedini autori čak podržavaju pretpostavku da je čovjek (?) čak prethodio majmunskim vrstama koje su pak degenerirani elementi pomiješani s prvim ljudskim rasama (?) – (H. P. Blavatsky, Tajna doktrina, III).
Takvo shvaćanje zastupaju i mnogi ezoteričari (prvi među njima na Zapadu je bio Heziod u „Poslovi i dani“), te neki znanstvenici (npr. F. Vbon Martimus).
„Divlji narodi nisu primitivni u smislu prvobitnih naroda, oni su degenerirani, sutonski (na zalasku), noćni ostaci još drevnijih, posve nestalih rasa“ (J. Evola, Metafizika spola).

DEITET
Deitet je skriveni Bog, Bog kao Apsolut, po sebi, Nebiće, Nestvoreni i nestvoritelj, neodređeno i nepokretno Počelo bez volje i bez atributa, s onu stranu govora i mišljenja. Deitet je Jedno Neoplatonista, Ein-Sof Kabalista, Meister Eckhartov pojam Gottheita itd.
„Bog i Deitet se razlikuju po djelovanju i nedjelovanju“ (Maister Eckhart, Rasprave i izreke).

DEMIJURG
Grčka riječ, a znači; radnik, vještak, umjetnik, graditelj.
Demijurg je mitski lik Uzroka, graditelja svijeta i njegovog reda
PLATON: Demijurg je kako se čini slikovito shvaćena Svjetska duša.
„Ako je ovaj kozmos lep, a njegov tvorac dobar, jasno je da je njegov tvorac kao uzor posmatrao ono večito“ (Ideje – Timej –u prijevodu; M. Pakiž, Mladost, Beograd 1981.g.).
GNOSTICI: Zao duh koji se bori protiv boga (Ofiti, Kainiti, Nazireji) ili npr. ladalbaoth; božanska emanacija koju su Eoni odijelili od Boga (Bazilid, Valentin)
MASONI: Veliki Graditelj Svemira.
PALEOSIBIRCI: gavran varalica (trickster).
„VELIKI GRADITELJ....nije Demijurg; on zacrtava idealni plan koji se ostvaruje u djelu, tj. očituje se u svojem neodređenom (ali ne beskonačnom) razvijanju kroz pojedinačna bića koja su (kao posebične mogućnosti, kao elementi tog očitovanja i istobno njegovi činitelji) sadržana u njegovom univerzalnom biću. Upravo sva ta bića zajedno, pojmljena kao cjelina zbiljski uspostavljaju Demijurga, umjetnika ili radnika Svemira“ (R. Guenon, Studije o Masonstvu i Kompanjonaži).

jedan cvijetak za moju mamu! Počivala u Miru i Svjetlosti!
- 23:06 - Komentari (60) - Isprintaj - #

04.12.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

05.12.2006.g.

Vitez mačeva

Ovaj muškarac možda previše i prečesto izaziva sudbinu, možda je i bahat i pun sebe, često nepromišljen i lakomislen, brzoplet. Loše procjene i besmisleni rizici čine ga nespremnim i nesposobnim za ciljeve koje si postavlja.

Vitez mačeva – mudar i dominantan muškarac, iznenadna pomoć, neprijateljstvo, silovitost, borba, iznenadna pomoć......


miris ljubica je možda najbliži mirisu duše, a moja mama me naučila cijeniti i voljeti ljepotu jednostavnih i malih stvari.....neka počiva u Miru i Svjetlosti!


- 21:49 - Komentari (59) - Isprintaj - #

03.12.2006., nedjelja

SMRT, GUBITAK I PROTURJEČJA U MENI

03.12.2006.g.



Samo još danas evo glasno tužim i jecam,
a onda ću pustiti tugu da u tišini prebire po uspomenama. Još me u danu saleti misao; moram nazvati mamu ...Jutros sam otvorila prozor svoje sobe i skoro me ošamutio miris svježe pržene kave. Naravno da nitko u mojoj ulici ne prži kavu...Njezina jutra su misrisala tim snažnim mirisom koji se širio sve do naših još uspavanih nosnica i momentalno nas razbuđivao. Spretno je vrtjela pocrnjeli „šiš“ (limeni bubnjić sa vratašcima) da zrna ne zagore i da se sva jednako isprže..Istresala bi sjajna, mrkosmeđa zrna na čistu bijelu krpu da se ohlade. Skoro crna zrna su se mastila i sjajila na bjelini lanene krpe.Dok se zadnji „šiš“ hladio već je okretala „meljac“ na sjajnom mjedenom mlincu za kavu, voda u džezvi je već kipjela, a taj opojni miris se utrostručavao i pozivao za stol, na kojem se već pušila masna, vrela pogača. Kad se je ona digla? Kad je sve to stigla napraviti? Žena koja je sve radila svojim rukama koje su sve stizale...Žena koja je besposlicu i dokolicu smatrala izvorom svih mogućih nevolja...Žena koju zadnjih deset godina njezine ruke nisu slušale...



Bila je do zadnjeg daha svjesna, znala je da odlazi i pripremala nas na svoj odlazak. Već su joj oči bile uperene u vječnost, a još je slabašnim glasom razgovarala s nama....No, ništa nas nije pripremilo na šok konačnosti kad se svojim zadnjim dahom otkinula od ovoga svijeta i od nas...Kod mene je prvo provalio iskonski krik, pa nevjerica, poricanje, rezignacija, čak svojevrsna tupost i posvemašnje odsustvo osjećaja. Kad se obitelj skupila bol je ponovo nahrupila svom silinom. Krici i jecaji su se otimali svakoj kontroli....



Hodajući za odrom dotakla sam samo dno besmisla.
Duša mi je zapala u svojevrsnu paralizu i jedan dugi trenutak sam užasnuto zurila u svoju praznu nutrinu, tražeći nestale, odbjegle osjećaje. Po prvi put sam shvatila Camusova „Stranca“ i čovjekovu nesposobnost pred licem smrti. A onda su se počele vraćati slike. Mama mi češlja raščupanu plavu kosu, donosi mi novu haljinicu, šalje me u voćnjak da naberem pečurke, vraća se s roditeljskog sastanka silno ponosna...Slike su mi ponovo vratile glas, a glas se pretvara u vrisak, jecaji mi potresaju cijelo tijelo...Još slika..., smjenjuju se k'o na filmskom platnu...U ekran uskače naslov Cankareve priče „Zastidio se majke“, zar je moguće da sam i takvih trenutaka imala u sjećanju? Očito je da jesam, sada se stidim takvih trenutaka. Nastupa nepodnošljiv osjećaj krivnje. Zašto nisam imala dovoljno vremena za nju? Zašto nisam uvjek bila uz nju kad me je trebala? Nova provala jecaja.



Vječno nas je dočekivala i ispraćala, stavljajući uvjek u stranu ponešto za svakog od nas. Naša veselja su davala smisao njezinom životu. Dočekivala bi nas s veseljem, a ispraćala s brižnošću, ako nas dugo ne bi bilo zamišljala poput Jesenjinove majke da su nas snašle tko zna kakve nevolje i jadi.

Majko, briga ti je bilo ime. I ovo jutros nije bila obmana čula, znam, bio je to tvoj način da mi kažeš da bdiješ i dalje nada mnom...Hvala ti mama!


- 12:29 - Komentari (89) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga