Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

07.12.2006.g.

Pošto stalno dobijam pitanja o pojedinačnim elementima sna iščupanim iz konteksta sanjanja i sanjačeve stvarnosti ponavljam osnovnu simboliku, ali podvlačim da se to ne primjenjuje kao SANJARICA...

SIMBOLI U SNOVIMA




Osnovne grupe:

- Ljudi; poznati, nepoznati, muški, ženski i dječji likovi. Najčešće simboliziraju pojedine aspekte sanjačeve osobnosti, dakle simbolički se odnose na sanjača, a ne na sanjanu osobu. Međutim, mogu se odnositi i na sanjanu osobu, što ovisi o vrsti i kontekstu sna.

- Životinje;sisavci su u globalu slika naših nagona, pri tom je važno da li sanjamo divlje ili domaće životinje., vodozemci govore o gibanjima u našoj podsvijesti, gmazovi upozoravaju na iskušenja, ptice (ovisno o vrsti) govore ili o našoj duhovnosti ili o našoj seksualnosti. Leptir je simbol preobrazbe i sanjača upozorava na potencijal za transformaciju.Insekti, kukci i crvi najavljuju promjene na zdravstvenom planu sanjača.

- Biljke; su skoro uvjek vezane za emocije i naše unutrašnje duševne drame i događaje. Cvijeće simbolizira naša raspoloženja i duševna stanja. Drvo je simbol osobnog rasta i razvoja. Vrt je mjesto rasta i napretka. Voće se može odnositi na zdravlje.

- Krajolici, tlo, minerali (pejzaži, panorame) u snovima su pozornica naše osobne drame i važni su svi elementi sna za tumačenje. Često odražavaju zdravlje i probleme s njim povezane. Šuma je simbol nesvjesnog i nagonskog.
- Kristali su psihoenergetska izvorišta u nama..

- Prirodne pojave;(poplave, potres, oluja) simboliziraju dublje potrese u nama i preplavljenost emocijama. Vulkani su neispoljeni bijes. Voda je naše nesvjesno. Kiša je nakupljena tuga, grmljavina je simbol pražnjenja, munja je aktivni (agresivni) impuls iz duhovnog svijeta prema nama. Snijeg, led, i mraz simboliziraju zadržavanje osjećaja. Sunce može simbolizirati i blagotvorne i razorne utjecaje iz svijeta duhovnog. Mjesec govori o odnosima sa suprotnim spolom. Zvijezde pozivaju na bavljenje duhovnim. Vatra i plamen su simboli psihičke energije. Veliko svjetlo i vjetar su simboli duhovne energije.

- Smrt u snovima navješćuje preobrazbu.

- Sud i suđenje nas pozivaju da preispitamo svoje postupke.

- Pad, skok i letenje simboliziraju naše ponašanje u situacijama kad nas pritisnu problemi.

- Opasnost (opasni snovi) najčešće i jesu upozorenje sanjaču da srlja u nešto što nije dobro za njega.

- Putovanja i prometna sredstva (auto, vlak, autobus, bicikl, avion i sl.) su simboli našeg kretanja kroz stvarnost.

- Novac je simbol snage i energije bilo kojeg tipa.

- Glazba (i druge umjetnosti; slikarstvo, kiparstvo, literatura, film, kazalište itd.) imaju cijelu skalu značenja koja ovise o svakom pojedinačnom snu i sanjaču.

- Odjeća u snovima je također multiznačana (ovisi o tome da li je nova, stara, čista, prljava, poderana, zakrpana, koja mjesta su poderana-zakrpana ili čista-prljava, a i boje te odjeće su važne).

- Golotinja sugerira ranjivost (nezaštićenost) ili raskrinkavanje neke tajne. . Voditi ljubav u snu doslovno znači integrirati neke odcijepljene, zanemarene ili poricane dijelove sebe u stvarnosti.Uvjek je to element iscjeljivanja osobe u sebi.

- Ljudsko tijelo simbolizira razne aspekte našeg bića, a često ukazuje na arhetip iz kojeg djelujemo u stvarnosti (grudi maternica, jajnici i trbuh-majčinstvo, pupak, središte itd.).

- Mandala je simbol naše psihodinamike (okrugle građevine, okrugli stolovi, šeširi, okrugli cvjetni nasadi i sl.)

- Ogledalo je simbol sanjača i može najaviti nevjerojatna iskustva i uvide.(Alisa u zemlji čuda). Istu simboliku imaju; fotoaparat, kamera, razne slike.

- Roditelji osvješćuju našu samostalnost i naš odnos spram autoriteta.

- Nebeska tijela; sunce, mjesec zvijezde, uz simbolične utjecaje iz zodijaka, simboliziraju i promjene pokrenute iz duhovnih sfera.

- Građevine simboliziraju sanjača, često su to razni aspekti sanjačeve psihe (podrum-podsvjest isl.).

- Industrijska postrojenja, protok energije (limfe, krvotoka, probava).

- Mirisi su vezani za žrtvene obrede, simboliziraju sjećanja, vrlinu i očišćenje. Miris je spoj svjetlosti i zraka i simbol snage je.

još malo ljubica za moju mamu!


Post je objavljen 06.12.2006. u 22:23 sati.