sedmodnevni spiritualni program

30.11.2006., četvrtak

ZBOGOM ++++

30.11.2006.g.



Teško mi je išta smisleno napisati, do jučer je bila ova pjesma, od jučer je sve samo sjećanje, sjećanje koje jako boli. Svi mi, njezina djeca smo mami zauvjek ostali dužni...



PISMO MAJCI

Jesi li živa, staričice moja?
Sin tvoj živi i pozdrav ti šalje.
Nek uvečer nad kolibom tvojom
ona čudna svjetlost sja i dalje.

Pišu mi da viđaju te često
zbog mene veoma zabrinutu
i da ideš svaki čas na cestu
u svom trošnom starinskom kaputu.

U sutonu plavom da te često
uvijek isto priviđenje muči:
kako su u krčmi finski nož
u srce mi zaboli u tuči.

Nemaj straha! Umiri se, draga!
Od utvare to ti srce zebe.
Tako ipak propio se nisam
da bih umro ne vidjevši tebe.

Kao nekad, i sada sam nježan,
i srce mi živi samo snom,
da što prije pobjegnem od jada
i vratim se u naš niski dom.

Vratit ću se kad u našem vrtu
rašire se grane pune cvijeta.
Samo nemoj da u ranu zoru
budiš me ko prije osam ljeta.

Nemoj budit odsanjane snove,
nek miruje ono čega ne bi:
odveć rano zamoren životom,
samo čemer osjećam u sebi.

I ne uči da se molim. Pusti!
Nema više vraćanja ka starom.
Ti jedina utjeha si moja,
svjetlo što mi sija istim žarom.

Umiri se! Nemoj da te često
viđaju onako zabrinutu,
i ne idi svaki čas na cestu
u svom trošnom starinskom kaputu.
________________________________________
Sergej Jesenjin: ISPOVIJEST MANGUPA
Preveo: Dobriša Cesarić




ZBOGOM VOLJENA MOJA MAJČICE +++++



POČIVAJ U SVJETLOSTI +++++



IZ OKRILJA BOŽJEG BDIJ I DALJE NAD NAŠIM ŽIVOTNIM PUTIMA, KAO ŠTO SI TO ČINILA DOK SI BILA MEĐU NAMA +++++



LAKA TI BILA CRNA ZEMLJICA!!!






- 19:35 - Komentari (74) - Isprintaj - #

26.11.2006., nedjelja

MEMENTO MORI

NEDJELJA 26.11.20006.G.



UMRLA JE MOJA MAMA +++



Utrnuo je žižak ovozemaljskog života jedne velike, mudre i hrabre žene +++



Zatvoren je krug jedne velike patnje +++



Neka je Anđeli odnesu u Svjetlost Božju +++



Neka je njezini najmiliji dočekaju na drugoj obali +++



Voljela je ljubice, moja mama....i u mene usadila tu ljubav +++






- 13:48 - Komentari (63) - Isprintaj - #

25.11.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

26.11.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)

TERAPIJE DODIROM



Ako kažem da je najstariji, najljekovitiji i najučinkovitiji terapijski dodir, zagrljaj, onda sigurno neću pogriješiti.
Međutim paleta dodira je toliko brojna i po vrsti i po načinu i po intenzitetu da je to široko i bogato područje u terapijskom smislu neiscrpno.

Svakako je jedna od najstarijih i najraširenijih metoda, masaža. Njezini blagotvorni učinci lako stvaraju naviku i nameću stalnu potrebu za njom, pa saloni i centri za masažu mogu doista ugodno živjeti od svog posla. Pisani tragovi o masaži datiraju starost od preko 4000 godina. Danas se u svijetu koristi toliko vrsta masaža da nisam sigurna ni da li ih mogu sve nabrojiti. Ipak ću pokušati nabrojati barem one najznačajnije: Tradicionalna europska masaža, Švedska masaža, Masaža dubokog tkiva, Suvremena zapadnjačka masaža, Sportska masaža, Živčanomišićna masaža, Ručna limfna drenaža, Esalen masža, Rolfing, Trager tehnika, Feldenkraisova metoda, Alexanderova tehnika, Istočnjačaka masaža, Energetske metode (akupunktura.... itd), Aromaterapija masažom, Refleksoterapija, Akupresura, Shiatsu itd.

Zamorno je i samo ovo nabrajanje, a ima još puno podsustava koji su se razvili iz postojećih tehnika, ali su otišli svojim smjerom i udaljili se od matične tehnike iz koje su nastali. Značajno za sve ove tehnike je da smo pasivni konzumenti tuđih usluga bez vlastitog angažmana i bez ikakve interakcije. Ova knjiga nudi metodu koju također možete koristiti kao pasivni konzumenti, ali je možete koristiti i kao instrument autotaktilnog rada na sebi.

II Dio

Načela

-Prihvatiti i poštovati vlastito tijelo kao savršeno čudo stvaranja.
-S istim poštovanjem se odnositi prema tijelima svojih bližnjih.
-Ne zlorabiti ni svoje ni tuđe tijelo.
-Biti zahvalan Tvorcu na daru života.
-Brinuti se za svoje tjelesne potrebe s pomnjom i ljubavlju.
-Osvijestiti vlastitu tjelesnu (KQ) inteligenciju.
-Naučiti osluškivati i prepoznavati govor svoga tijela.

Slijedi: VODIČ KROZ TAKTILNU KOMUNIKACIJU I TJELESNU INTELIGENCIJU

- 23:09 - Komentari (13) - Isprintaj - #

24.11.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

25.11.2006.g.

Nastavljam s kronologijom do naši dana. Post je dovoljno dug da imate šta čitati za vrijeme blogo-selidbe, makar i ne mogli komentirati, u ovom nastavku se spominje i časopis Alter, a svi znate da povremeno tumačim snove za taj časopis, a surađujem ili sam surađivala i s ostalim časopisima tog profila. Dakle, moje mišljenje je očito, zanima me vaše. Ppreostaju nam samo još tehnike i metode koje se prakticiraju u Hrvatskoj, ali to u slijedećem postu.


KRONOLOGIJA NEW AGEA (6)

Od 1999. do 2002. godine

Slijedi posljednji nastavak kronološkog prikaza New agea, započet u lipanjskom broju našeg lista. Gospodinu Alenu Matušeku od srca zahvaljujemo na reviziji i dopuni ove kronologije.
________________________________________
JOSIP BLAŽEVIĆ

1999.



Dr. Hak Ja Han Moon,
supruga Sun Myung Moona, koji je sebe proglasio Kristom i postao poznat po manifestacijama masovnih vjenčanja na Seulskom stadionu, u Cankarjevom domu u Ljubljani održala je 18. svibnja svečanu konferenciju, pozdravljena od uglednih predstavnika državne vlasti.
Na hrvatskom jeziku osvanula je knjiga katoličkog svećenika, franjevca iz srednje Bosne, Ive Ćurka, pod naslovom Dnevnik iz Indije. Spomenuta knjiga sadrži autorove dojmove s putovanja i gotovo jednomjesečnog boravka u Sai Babinom ashramu u Puttaparthiju, pod vodstvom Vesne Krmpotić.

2000.



U Hrvatskoj, po drugi puta, izlazi specijalno izdanje Arene, posvećeno Najvećim hrvatskim iscjeliteljima.
Na hrvatskom tržištu pojavljuje se posebno izdanje Stelle, s naslovom: Novo doba 2000. Kraj svijeta ili dolazak Novog doba.
Hrvatsku posjećuje slavni New ageov medij Neale Donald Walsch, koji je putem kanaliziranja od bestjelesnih bića primio objavu zapisanu u nekoliko svezaka, prevedenih i na hrvatski jezik, pod naslovom Razgovori s Bogom. Njegova djela otvoreno izokreću kršćansku objavu i diskreditiraju katoličke dogme i moral. Walschov Isus poručuje: "Naravno da je seks 'u redu'. Da ponovim, da Ja nisam želio da se vi igrate određenih igara, ne bih vam dao igračke. Daješ li ti svojoj djeci stvari za koje ne želiš da se ona s njima igraju? Igraj se sa seksom! Igraj se s njim! To je predivna zabava koju možeš ostvariti sa svojim tijelom, ako govoriš isključivo i samo o fizičkom iskustvu" (D. S. Walsch, Razgovori s Bogom: jedan neobični dijalog, V. B. Z., Zagreb, 1999., str. 174.). Paradoksalno je što je Walschovo gostovanje u Hrvatskoj najavljeno u emisiji "Duhovni zov", kao nekakav izvanredni događaj.
Utemeljena Hrvatska udruga za prirodnu energetsku i duhovnu medicinu (HUPED), koja okuplja alternative različitih profila i pokušava njihovu djelatnost institucionalizirati pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.
7. veljače Hrvatsku je posjetio Paulo Coelho.
12. veljače u velikoj dvorani "Stjepan Radić" u Zagrebu "Milenijskim skupom meditanata, siddha i učitelja Transcendentalne meditacije Hrvatske" otvoreni su dani Transcendentalne meditacije (TM), koji su trajali od 11. do 20. veljače.
1. travnja Hrvatsku, po drugi puta, posjećuje australska teozofkinja Jasmuheen, koja u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma održava radionicu na kojoj je predstavila svoj 21-dnevni program reprogramiranja ljudskog organizma ("bioračunala") na prehranu pranom ("svetom energijom"), do koje je došla putem kanaliziranja od "Uzašlih majstora" i drugih bestjelesnih bića s onu stranu stvarnosti.



U Zagrebu, kineski liječnik i akupunkturist dr. Li Xiang Ming, održava dvodnevni tečaj (3. i 4. lipnja) na kojemu zagovara "odbacivanje fizičke hrane i život na univerzalnoj energiji", zatim "putovanje duhovnim svjetovima" i srodna ezoterijska učenja.
Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva održan je 1. hrvatski Kongres o još nepriznatim preventivnim, terapeutskim i dijagnostičkim metodama te o njihovom uključivanju u zdravstveni sustav Hrvatske. Na njemu su bile zastupljene i ezoterijsko-okultne terapije.



30. rujna hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je u posjet indijskog gurua Paramhansa Swamija Maheshvaranandu, osnivača sustava "Yoga u svakodnevnom životu", koji je tih dana održao veliku turneju po raznim Hrvatskim gradovima, svjedočeći da je reinkarnacija znanstvena činjenica.



Dvije organizacije pod vodstvom Korejskog Mesije Sun Myung Moona i osnivača "Crkve Ujedinjenja" - Međureligijska i međunarodna federacija za mir u svijetu (Interreligious and International Federation for World Pace - IIFWP) i Federacija obitelji za mir u svijetu (Family Federation for World Peace - FFWP) tri godine za redom bile su organizatorom Konferencija/seminara. Prvi je održan u hotelu "Panorama" u prosincu 2000. godine (na temu: "Hrvatska u svjetlu izgradnje kulture i mira: osoba-obitelj-društvo"), a uspio je okupiti dvjestotinjak osoba. Drugi je održan koncem svibnja 2001. u hotelu "International" (na temu: "Ključni izazovi našeg vremena: obnova obitelji, društva i nacije"), a treći, pod naslovom "Obnova nacije: istraživanje načela i djelovanja koja osnažuju obitelj, obrazuju mladež i izgrađuju društvo", održan je 13. svibnja 2002. u hotelu "Opera" u Zagrebu. Sve troškove sudionika vezane uz putovanje, prehranu i noćenje pokrili su sami organizatori.
Pod naslovom 100 Najboljih Udruga hrvatskih terapeuta objelodanila je deseto izdanje knjige Enciklopedija alternative koja sadrži adresar, brojeve telefona i prikaz rada stotinjak hrvatskih alternativaca.

2001.

Na hrvatskom tržištu pojavljuje se magazin Novog doba, pod naslovom Svjetlost.
U posebnom izdanju časopisa Dore u Hrvatskoj izlazi Alternativa, cijeli broj posvećen iscjeliteljima, s podnaslovom: 28 najvećih hrvatskih iscjelitelja.
Počinje izlaziti časopis Alter - časopis za zdrav život i alternativu.
Medijska afera oko najavljenog održavanja kongresa 3.000 sotonista u Hrvatskoj.
Afera s bivšim umirovljenim nadbiskupom Lusake Emmanuelom Milingom i njegovim prelaskom u Crkvu Ujedinjenja Korejanca Moona. Nedugo zatim isti se u cijelosti odriče svoga zastranjenja, javno se ispovijedajući u obliku intervjua objavljenog u knjizi Il pesce ripescato dal fango, koja započinje njegovom vlastoručnom deklaracijom, kako slijedi: "Ja, nadbiskup Emmanuel Milingo, dopustio sam ovaj intervju kako bi bila jasna istina, bez ikakve sjene, i zato da bi se znalo da je jedini pokretač moga života ljubav za Boga, za Crkvu i za čovječanstvo".



U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, 26. i 27. svibnja, u Zagrebu je održan drugi hrvatski Kongres o suradnji klasične i nekonvencionalne medicine. Kao i na prvom, i na njemu su bile zastupljene razne ezoterijske i "duhovne" prakse.
Sajmovi "Ezoterica Croatica", organizirani više puta godišnje u Hrvatskoj, naširoko populariziraju pučki oblik New agea.

2002.



Od 6. do 9. srpnja po prvi puta Hrvatsku je pohodio XIV. Dalaj-lama, duhovni i svjetovni vođa Tibeta.
26. rujna hrvatski predsjednik Stjepan Mesić po drugi je put primio u posjet indijskog gurua Swami Maheswaranandu koji je svoju turneju po Hrvatskoj započeo dan prije u Čakovcu, a završio na međunarodnom yoga seminaru u Umagu, 29. rujna i 1. listopada.

Ovim prilogom završavamo našu sažetu kronologiju New agea, iako će je s vremenom trebati dopunjati. Najnovija događanja na ovom području još nisu dovoljno poznata, niti široj javnosti dostupna, pa o njima za sada nećemo govoriti u ovom kronološkom prikazu, nego možda u nekom od priloga u ovoj stalnoj rubrici.

Još jednom podsjećamo čitatelje da uoče kako postoji velika razlika između nadahnitelja (koji nisu krivi zbog toga što je netko njihove stavove, ideje i učenje možda krivo interpretirao i na sebi svojstven način iskoristio) i samih pobornika New agea, da ne bi dolazilo do nepotrebnih zabluda i zabuna.


- 21:02 - Komentari (39) - Isprintaj - #

23.11.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

24.11.2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA ŠKORPIONA



Priroda (narav) Škorpiona je toliko bogata kontrastima,
da osobe ovog znaka žive stalno razapete između osjećaja i strasti, svjetla i tame, pozitivnog i negativnog, mogli bismo čak reći između dobra i zla. Često su pesimistični, malodušni, čak opsjednuti smrću („instinkt smrti“ – po Freudu). No ipak, Škorpioni su jaki, ponosni, dominantni, izdržljivi, dinamični, nerijetko tvrdoglavi, nepopustljivi, pa čak i okrutni. U neprestanom razdoru sa sobom i drugima, vrlo su osjetljivi na simpatije i antipatije. Mogu biti pažljivi i ljubazni, ali i vrlo hladni i bezosjećajni. Ćesto umjetnički nastrojeni,jake intuicije, sposobni za snažnu koncentraciju i dublje sagledavanje stvari i najjači od svih vodenih znakova.Iako su sposobni i za uzvišene osjećaje, njih je zapravo teško razumjeti. Jer su nedefinirani, kompleksni, netolerantni, pod vladavinom noćnog Marsa, pa su zbog toga tekuća vodena vatra, no često su genijalni...

Zlopamtila, nikad ne zaboravljaju uvredu ili učinjenu nepravdu, borbeni, ne prihvaćaju poraz, beskompromisno idu ka cilju. Oštroumni, jake inteligencije i vatrenih stremljenja, teže gospodarenju svakom situacijom. Dobri polemičari, ali mogu biti siloviti i razdražljivi i eksplozivni sugovornici. Efikasnij su u obrani nego u napadu, ne podnose savjete, bore se do kraja, ne žaleći i ne pateći za izgubljenim. Zbog potrebe za superiornošću sve, a i zato što se ne plaše žrtava srljaju, ali rade šutke, pa se glavna bitka odvija u njima samima. Što je borba teža, više ih uzbuđuje, pa su oni možda prirodni ovisnici o adrenalinu, Sve mogu podnijeti osim dosade. Ponekad se kod škorpiona javlja manoija proganjanja jer ga gone neki unutarnji demoni. Tada postaju zajedljivi i neugodni jer osječaju stalnu prijetnju, čak i od svojih najbližih. Zahvaljujući svojoj magnetnoj privlačnosti („đavolska ljepota“ . oštar pogled izražajnih očiju, izuzetan šarm), obično imaju snažan utjecaj na druge, ali je potrebno stalno obuzdavanje njihove strastvene naravi...

Izvana flegmatik, iznutra kolerik, kontradikcija vode u vatre, na provokacije odmah plane,reagira iznenada, žestok u raspravi, ne objašnjava puno ako nije shvaćen, vrlo je subjektivan, no ima snagu kontrolirati se. Strastven, impulzivan, ništa ne čini polovično, ni u dobru ni u zlu. Jaka psihička energija, često pretjerana seksualnost, ogromna vitalnost, velika kompleksnost (podijeljen između nonkonformizma, racionalnosti i ekscentričnosti) i perfekcionizam i analitičnost kao kod Riba i Djevice, sve to dovodi do čestih i dubokih razočarenja. Vole pobijati sve i svakoga, upuštajući se u sve teme.O svemu on ima svoje mišljenje. Vrlo samouvjeren (ponekad se bavi sumnjivim stvarima), ali zna i blefirati.Preosjetljiv na svaku kritiku, zapravo je, kao ni uvrede, ne podnosi. Osobe snažnih i intenzivnih (ponekad podmuklih) strasti, vode život pun uzbuđenja, prilično mirno snose svoju dramatičnu sudbinu. Vodi ih želja za uspjehom, slavom i isticanjem, uglavnom imaju više uspjeha u drugom dijelu života. Često im uspjeh dođe iznenada, ali i smrt.Naginju tajnama u osobnom životu, a privleče ih i religijske i druge misterije. Ako su ponekad šutljivi, to je samo privid.

S ovim se znakom ulazi u jedan izvanzemaljski prostor, On nosi prastari val jedne užasne strasti, s dimenzijom i opsesijom smrti. Škorpioni znaju biti i destruktivni i autodestruktivni i među njima ima onih koji zapadaju u pravi sadizam...Erotičnost je imperativ. Skoro animalna seksipilnost. Oni su sve, samo ne obični.

Dobri su organizatori i rukovoditelji, očajavaju kad im se planovi izjalove. Probleme rješavaju sami i rijetko prihvaćaju nečije sugestije. Dobro procjenjuju ljude, zato su i vrlo dobri i oštri kritičari. „Mirna voda brege dere“ – Škorpion je mirna, često tiha, ali snažna, odlučna, neobično požrtvovna, ponekad i bezobzirna, nepomirljiva, pa i osvetoljubiva osoba.Može biti savršen prijatelj, ali ako mu niste po volji, bit će zavidan, ljubomoran, a često i mizantrop. Inače, Škorpion je elita Zodijaka iako je ponekad detektiv koji „ruje po tuđim skrovištima“.Osoba ekstrema; ljubav ili mržnja. Sukob dviju suprostavljenih, dijametralno različitih sila (čas je crnji od đavola, a čas svjetliji od anđela).

Viši tip Škorpiona je faustovski (težnja za saznanjem života i smrti; jaka unutarnja disciplina, samosvladavanje, hladno dostojanstvo).

Niži tip Škorpiona je mefistovski (nagonski, rušilački, pretjerana ljubomora, često u zabludi, egoist, sadist, ovisnik, pošto se prepušta stihiji ubija i uništava i sebe i druge).

Kod ovog znaka sredine gotovo da i nema.


- 23:16 - Komentari (54) - Isprintaj - #

22.11.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

23.11.2006.g.

ANALIZA SNOVA (nastavak intervjua)




Koliko snovi sadrže nesvjesnog sadržaja?
Snovi izviru iz nesvjesnog, donoseći u našu svijest one elemente nesvjesnog koji su nam u toj životnoj fazi potrebni .No granice između svijesti, podsvijesti, nadsvijesti, odnosno između persone, sjene i jastva u procesu spavanja postaju mekše, propusnije, pa se sadržaji iz sva tri područja miješaju, upadaju jedni drugima na teritorij, zbog toga su nam snovi uglavnom konfuzni, magloviti i nerazumljivi, a jadni ego je bez vlastite volje, bacakan iz situacije u situaciju, iz stanja u stanje i ništa mu nije jasno. Sanjač se budi ošamućen i ništa mu nije jasno. San oduzima moć egu, inače nesvjesne sadržaje ne bi bilo moguće osvijestiti.

Kako se snovi analiziraju?
Ima više načina analize snova. Skoro svaka psihološka škola na već poznate metode dodaje nešto svoje. Freud i Jung su svakako najpoznatiji, vjerojatno i zbog toga jer su u svojim tumačenjima otišli u suprotnim smjerovima. Tu su i stara znanja koja moderna psihologija nije porekla. Ja bih svakako dodala i duhovne, tj. transcendentne elemente svakoj analizi.

Koliko nam u stvarnom životu pomaže analiza snova?
Pomaže osvješćivanju problema i njihovom lakšem rješavanju, a neke probleme možemo i izbjeći, ako pravilno osluškujemo poruke iz «nesvjesnog».

Što je to integrativni rad sa snovima i što to uključuje?
To je uključivanje svih aspekata sanjačeve osobnosti skupa sa sadržajem sna i trenutnom objektivnom stvarnošću sanjačeva života u analizu.

Da li tumačenje i analiziranje snova može poboljšati kvalitetu naših života?
Da, to su naročito znali stari narodi i neka današnja primitivna plemena, koji ne poznaju pojam psihologa i psihijatra, ali su slušali govor duše, tj. obraćali pažnju na snove i čuvali zdravlje svog naroda. Pa su tako pravi psiho-mentalni poremećaji rijetkost u takvim sredinama, a ne pandemija koja se upravo širi kroz naše vrijeme i našu kulturu.

Koliko količina i sadržaj snova ima veze sa stupnjem duhovnog odnosno mentalnog razvoja?
Količina i sadržaj snova su direktan odraz stupnja našeg duhovnog odnosno mentalnog razvoja. Situacija je pomalo paradoksalna, što bi analiza nekih tipičnih snova čovjeka našeg vremena svakako potvrdila, ali moderni čovjek pati od svojevrsnog rascjepa svijesti, čak i ako se nije još razbolio. Zašto? Zato jer je mišljenje potencirano i razvijano na račun duhovnosti, a filozofija materijalizma je modernog čovjeka posve odduhovila., zato se psihički poremećaji šire matematičkom progresijom, a snovi modernog čovjeka su više noćne more (koje se i ostvaruju) nego tihi šapat duše.

Da li su noćne more projekcije naših strahova?
Ne uvjek. Noćne more mogu biti i slika naših konflikata sa samim sobom ili nekim aspektom svoje osobnosti., a ima i drugih razloga za sanjanje strašnih snova.

Kako se riješiti noćnih mora ukoliko osoba često pati od njih?
Prvo kroz analizu treba pokušati dešifrirati i osvijestiti poruku takvog sna. Osvijestiti je najvažnije, jer bojimo se nepoznatoga. Zatim postoje tehnike kontrole i upravljanja snom koje se mogu naučiti, itd.

Za kraj, možete li nam reći da li je točno vjerovanje da kada sanjamo smrt osobe zapravo joj produžujemo život i na čemu se temelji takvo vjerovanje?
Takvo vjerovanje se temelji na našim željama za naše bližnje, na našem odnosu prema samom pojmu smrti i nema veze s porukom iz takvog sna jer snovi o smrti obično najavljuju nekakav korjenit preobražaj u našem životu, kraj nečega staroga, potrošenoga i početak nečega novoga.

Da li je vjerovanje u snove praznovjerje?
Ne može se ne vjerovati u snove.Sanjanje je univerzalno ljudsko iskustvo. Svi sanjamo. Snovi su druga strana medalje našeg života, oni su vrata na granici između svjesnog i nesvjesnog. Vrata koja istina čuvaju nemani i čudovišta, ali to oni samo čuvaju nas od nas.

- 23:15 - Komentari (52) - Isprintaj - #

21.11.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

22.11.2006.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)


ČUDO
Latinski prodigium znači javno iskazivanje božanskog autoriteta. Neuobičajen događaj religijske ili gatalačke vrijednosti (npr. nakazno rođenje, izuzetno iscjeljenje, prikazanje božanskih bića, iznenadni udarac groma). Čudo ne uključuje nužno vrijednost pretkazanja ili kazne prirodnog, božanskog, karmičkog reda i sl. Ono može biti očitovanje okultnog svojstva.

ČURINGA, ĐURINGA
Izraz potječe od australijskuh urođenika i na jeziku aranda znači; „tajna po sebi“, „tajna kao takva“.
1. Čuringa je predmet ili vrijednost predana ljudima posredstvom duhova
2. Čuringa u pravom smislu jest obredni predmet od drveta, kamena ili kovine, smatran svetinjom na čijoj su površini urezani shematski crteži, često u obliku ribe. Čuringa se pomnjivo čuva i u njezinu čast se održavaju svečanosti. Za onoje je najčešće zadužen ravnatelj ceremonije.
3. (uži smisao); romb načinjen od drveta.

ČUVAR PRAGA
Izraz i njegovu glasovitost dugujemo Rozenkrojceru sir Ed. Bulweru (Zanoni), sam pojam nosi jedan zastrašujući prizvuk (nebeski carinik ili zapovjednik). Čuvar Praga je mitski ili izmišljeni lik koji brani pristup u pojedinu nebesku sferu; on označuje točku prijelaza na višu inicijacijsku razinu.
U religiji i umjetnosti, čuvar praga je čovjek ili likovni prikaz koji simbolički ili zbiljski čuva ulaz u hramove ili na sveta mjesta (npr. „tri čuvara praga“ jeruzalemskog Hrama; Jeremija 52,24)

DAIMON, DEMON
Grčka riječ kojom se naziva neka neodređena sila i izražava vjerovanje u učinak te sile.
HOMER: božanstvo i njegovo djelovanje u ljudskom svijetu, s dobrim ili zlim ciljem
HEZIOD: biće kojhe posreduje između bogova i ljudi, personifikacija vrlina i moralnih kvaliteta, te kozmičkih sila – čovjek Zlatnog doba.
PITAGORA: duša koja lebdi u zraku („...zrak je sav ispunjen dušama koje zovemo demonima ili herojima. Ove duše šalju snove i pretkazuju bolesti i zdravlje....“).
SOKRAT: (ovisno o autoru koji izvješćuje) glas savjesti, idealna ličnost, vanjsko božanstvo (Jamblih), božanski dio duše (Porfirije), duša pokojnika (Plutarh). „Sokratov demon“, „demon prisjednik“ (daimon paredros) koji vodi za vrijeme i poslije života, osobni zaštitnik, pratilac i vodič...(„....govorim da se u meni javlja nešto božansko i demonsko....To je neki glas koji mene prati...., i kad se javi, uvjek me odvraća da ne činim ono što namjeravam činiti, ali me nikad ne nagovara (navraća)“ – Platon ).
PLATON:demon prisjednik (Fedar, 242),
- Vodič čovjekov za života,, poslije smrti vodi dušu pred sud.
- Demon-duša, razumna duša dana svakom čovjeku pri rođenju (Timej, 41 a)
- Porod boga i smrtne žene (Zakoni, IV, 717b)
KSENOKRAT: zao demon (dobri se demon otada u Corpusu Hermeticumu i Orfičkim himnama navodi kao Agahos daimon).
GNOSTICI: božanski um s kojim se gnostik na kraju poistovjećuje.
O ovome pogledajte još: anđeo (u ranijoj arhivi), abit će još riječi koje ovu temu dodatno ilustriraju kao: duh, duh pomoćnik, duša, genij, Ja....

- 22:10 - Komentari (37) - Isprintaj - #

20.11.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

21.11.2006.g.

Kraljica mačeva


Žena koja pati,
drugo ime joj je tuga, možda je udovica ili je pretrpjela neki drugi gubitak. Pomalo ambivalentnog karaktera; ili krajnje suosjećajna i plemenita ili perverzno lukava i surova.Možda ima zakašnjele reakcije.

Kraljica mačeva – tuga, oplakivanje, udovica, oprez, zloba, agresivna, posesivna, ali i borac.


M O L I M V A S Š A LJ I T E D A LJ E A K O I H N E M O Ž E T E U D O M I T I







Stari šest tjedana, očišćeni od parazita.

Moj email je: staky@email.t-com.hr ,

broj Tel. 01/2930537, Zagreb, Donja Dubrava


Prijevoz u cijeloj Hr nije problem samo DA nađemo udomitelja dobre duše.

šalji dalje!!!


- 23:06 - Komentari (52) - Isprintaj - #

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

20.11.2006.g

PROMATRANJE VLASTITOG KOSTURA (prema zapisima Mircea Eliade)



Mistična sposobnost
kojom učitelj snabdijeva učenika, uzimajući je od Mjesečevog duha, naziva se Kvaunmanek. Učenik je može primiti i izravno od duhova mrtvih, te uz pomoć Karibua ili medvjeda (jedan ili više pomoćnih duhova). Da bi postigao uspjeh on mora naporno vježbati kroz fizičku askezu (odricanje) i kontemplaciju koja ga dovodi do mogućnosti posmatranja samoga sebe kao kostura.

Nije zapisano kako i zašto praktikant uspijeva sa svoga tijela sastrugati meso i izliti krv,
tako da ostanu samo kosti (šamanski odgovori su uvjek da to čini uz pomoć nadnaravnoga), no nakon ogoljivanja kostiju, on mora imenovati sve dijelove svoga tijela, poimence spomenuti svaku kost i to na posvećenom jeziku koji je učenik naučio od svog učitelja. (Ako vas to asocira na latinski i učenje anatomije u zapadnoj medicini, možda to i ima smisla). Promatrajući sebe gologa i potpuno oslobođenoga propadljivog i kratkotrajnog mesa i krvi (pada mi na pamet sv. Pavao i njegove poslanice o propadljivosti ovozemaljskog tijela), on posvećuje samoga sebe (sve na tajnom, svetom jeziku) za svoj veliki cilj, posvećuje se onim dijelom tijela koje najdulje odolijeva razaranju i raspadanju (kosti). Ova meditativna vježba se izjednačuje s posvećenjem.

Sve je ovo slično doživljajima u snu kod sibirskih šamana, samo ovdje svođenje na kostur izvode šamani-preci ili pomoćni duhovi, a kod Eskima se do toga stiže kroz askezu i osobne napore i koncentraciju. Bitni elementi su mistične vizije u oba primjera, skidanje mesa te prebrojavanje kostiju. Eskimski šaman doživljaba tu viziju nakon dugih i mučnih priprema, a sibirski šaman (najčešće „izabran“) pasivno prisustvuje komadanju vlastitog tijela koje izvode neka mitska bića. No, uvjek je riječ o simboličkom umiranju tjela, rtjelesnog i svjetovnog.

Za narod pastira i lovaca, kost je sam izvor života
(u ljudskom i životinjskom svijetu). Svođenje samoga sebe na stanje kostura ravno je vraćanju u maternicu toga velikog života i za šamana ono jest velika obnova i mistični preporod. U šamanizmu Azije (s budističkim natruhama) svođenje na stanje kostura ima više asketski i metafizički karakter, u smislu; preteći djelo vremena (razaranje i raspadanje), svesti kroz misli život na ono što on uistinu jest – kratkotrajna iluzija u neprekidnom preoblikovanju.

Treba spomenuti da su takva razmišljanja ostala prisutna i u krilu kršćanske mistike,
što je samo potvrda da granične značajke osviješćenog arhajskog ćovjeka ostaju nepromjenjive. Razlike koje razdvajaju te religiozne doživljaje su sadržajne, ali se kontemplativni doživljaj izjednačava. Ideja vodilja je prevladavanje (nadilaženje) običnog, svjetovnjačkog, individualnog da bi se dosegla bezvremenska (nadvremenska) perspektiva. Bilo da je cilj ponovno uranjanje u izvor života radi duhovne obnove cijelog bića ili je cilj oslobođenje od iluzija putenosti (budizam), smisao tih postupaka je uvjek isti: na neki način ponovo naći sam izvor duhovnog života koji je istodobno „istina“ i „život“...

Slijedi: ŠAMANIZAM SJEVERNE AMERIKE

- 00:32 - Komentari (39) - Isprintaj - #

19.11.2006., nedjelja

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

19.11.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA

I DIO (nastavak)



POSTOJEĆE TJELESNO ORIJENTIRANE METODE

Sve vrste tjelovježbi
bi mogli staviti na čelo tjelesno orijentiranih terapija.. Krilatica «u zdravom tijelu, zdrav duh», je rođena iz ranih pokušaja ponovne integracije duše i tijela u novog cjelovitog čovjeka. Gimnastika, planinarstvo (koje je puno više od tjelovježbe, ali je uključuje), rolanje, sve dinamičke društvene igre i sl. U svakoj vrsti tjelovježbe naglasak se stavlja na pokretljivost i položaj tijela, a sustavom vježbi se to tijelo može čak i oblikovati.

Pokret u kombinaciji sa tehnikama disanja dovodi u ravnotežu cijelo tijelo i na posve nov način utječe na naše funkcioniranje, uključujući tu i način mišljenja, stvaranje predodžbi i cjelokupnu našu svjesnost. Veliki dio nekog oblika tjelovježbi je ugrađen u aktualne profesionalne sportove, borilačke vještine, T'ai Chi i Yogu. Međutim, kako sve više postajemo «sjedilačka» vrsta, razvile su se i mnoge druge tehnike i škole koje stoje na usluzi širokoj populaciji, već prema afinitetima. Aerobic, fitness, Pilates (kao najnovija metoda) i mnoge druge. Kiropraktika, Kinezioterapija, Rolfing i Osteopatija su ve priznate i prihvaćene metode od zdravstvene zajednice. Naravno da tu spadaju i Akupunktura i Akupresura i još mnoge druge tehnike koje dobijaju sve više pristalica i u široj zdravstvenoj zajednici. Sve je više pristalica i plesne terapije. Tu su dinamički ples, ponovo oživljeni šamanski plesovi, a sjetimo se i svetih sufijskih plesova koje su islamski Derviši doveli do savršenstva. Napominjem i da svi drugi, «profani» plesovi mogu također imati terapijski učinak, ako plesač u njima uživa.

Čini se da tjelesno orijentirana psihoterapija pokušava objediniti sva saznanja iz ovih i mnogih drugih čisto tjelesnih metoda u liječenju čovjeka kao cjeline. Pri tome nastoji ukomponirati i saznanja iz hipnoze (hipnoterapija), blagotvorne učinke meditacije, molitve i vizualizacije, sve to praćeno tehnikama disanja koje tijelo pročišćavaju i balansiraju. Razne tehnike opuštanja i antistresni programi su psihofizčke vježbe, pa danas i mnogi liječnici primjenjuju Autogeni trening u svojoj praksi.Glazbena terapija je već priznata i neodvojiva je od plesa, ali i bez pokreta (plesa) zvuk direktno udara u naš slušni živac i zavibrira cijelo naše tijelo, bili mi toga svjesni ili ne bili. Uostalom, sve religiozne prakse u svojim obredima imaju ukomponiranu i glazbu, što znači da su ljudi oduvjek znali za učinak glazbe na tijelo i dušu, vjerojatno još od preverbalne faze.

Slijede: TERAPIJE DODIROM

- 09:37 - Komentari (36) - Isprintaj - #

17.11.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

18.11.2006.g

Dragi moji, bez dužeg uvoda, vodim vas dalje kroz ovu kronologiju. Već smo pomalo i na domaćem tlu, pa mislim da će vam to biti zanimljivo pročitati. Kao i uvjek očekujem vaše mišljenje i vaše komentare......

KRONOLOGIJA NEW AGEA (5)

Od 1979. do 1998. godine

Slijedi nastavak kronološkog prikaza New agea, započetog u lipanjskom broju našeg lista, a prethodni prilog objavljen je u studenom 2004.
________________________________________
JOSIP BLAŽEVIĆ

1979.



Lyall Watson predlaže koncept "Hundredth Monkey" ("Efekt stotog majmuna").
U svojoj knjizi Companions Along the Way Ruth Montgomery predlaže ideju "walk-ins".
Mark Satin objavio New age Politics.

1980.

Marylin Ferguson objavljuje kapitalno djelo New agea: Vodenjakova zavjera (The Aquarian Conspiracy).
Utemeljena je Američko-Međunarodna Reiki asocijacija (American-International Reiki Association).

1981.



John Lilly utemeljuje The Human/Dolphin Foundation.
Glasnogovornik Mesije Novog doba, Buddha Maitreye, Benjamin Créme posjetio Hrvatsku i najavio da je Maitreya 8. srpnja 1977. napustio svoje boravište na Himalajama te se preselio u najsiromašnija područja Londona, u četvrti Brick Lane u zapadnom dijelu grada.

1982.
25. travnja Benjamin Créme lansira ideju o povratku Krista u Gospodu Maitreyi, koji se ima uskoro očitovati pred svijetom.
Tri volumena iz serije Exploring Atlantis medija Franka Alpera pobudili su zanimanje za kristale unutar pokreta New agea.

1985.



Hrvatsku posjećuje alternativni iscjelitelj Keith Sherwood, na čijim su hermetički obilježenim seminarima "dinamike ljudskih energija" prisustvovali brojni liječnici, kozmetičari i alternativci.

1986.

Medij Penny Torres počinje kanalizirati poruke bestjelesnog bića imenom Mafu.

1987.



Shirley MacLaine objavljuje svoj credo New agea.
Pojavila se televizijska verzija romana Na rubu (Out on a Limb) Shirley MacLaine.
Koncem 80-tih u popularnoj glazbi pojavljuje se pravac "New age music"

1988.

Brazilski mag Paulo Coelho objavljuje Alkemičara, u isto vrijeme roman i manifest New agea, koji je primio brojna priznanja i najšire je hvaljen u masonskim listovima.

1990.

U Hrvatskoj, uz knjige sličnog sadržaja, kao dvomjesečnik, počinje izlaziti Otkrivenje - časopis za pitanja Novog doba, u izdanju Centra Novoga doba (The New Age Centre, The Solar Quest), čiji urednik je Darko Göttlicher, a među članovima uredništva se spominju Jadranka Göttlicher, Vesna Krmpotić, Tatjana Glavač, Željka Horvat, Boris Božidar, Mirjana Granik, Verica Ćosić, i Željko Vilotijević.

1991.



Srpski psiholog i okultist Ž. M. Slavinski prvi puta održava tečaj Excalibura, kao najsuvremenijeg neognostičkog sustava koji omogućuje "skraćivanje vremena u duhovnom razvoju". Tehnika je primljena putem kanaliziranja od Crowleyevog Aiwasa, preciznije, "Aiwazove svijesti" ili "Aiwazovih energija", a počiva na "duhovnoj alkemiji" koja ide ususret "globalnoj transformaciji koja nam se ubrzano približava".
Kardinal Camillio Ruini, nakon nekoliko prethodnih opomena, Dekretom od 12. rujna 1991., zbog hereze, a na temelju paragrafa 1364. i 1331., Crkvenoga zakona, don Marija Mazzolenija proglašava izopćenim iz Katoličke Crkve. Spomenuti bivši katolički svećenik, koji je doktorirao na moralnoj teologiji u Rimu, upustio se u proučavanje ezoterijsko-okultnih sadržaja, koji su ga odveli potpunom priklanjanju indijskom guruu Sri Sathya Sai Babi o kojemu je napisao više knjiga (neke prevedene i na hrvatski), javno ispovijedajući da bi Sai Baba bio Bog.

1993.



James Redfield objavljuje svoja tri bestsellera: Celestinsko proročanstvo, dva romana i priručnik New agea, sve gnostičkog karaktera i otvoreno antikatoličkog sadržaja. Samo u Hrvatskoj prva knjiga je (1999.) doživjela šesto izdanje.

Katolički svećenik, dominikanac, Matthew Fox, rođen 1940. godine u Madisonu, u Wisconsinu, utemeljitelj Institute for Culture and Creation Spirituality u Chicagu (1977.) te pokreće reviju Creation Spirituality (1985.). Nakon prethodne neučinkovite opomene od strane Kongregacije za nauk vjere da se povuče iz svojih razgranatih New age djelatnosti u koje je zastranio, otpušten je iz dominikanskog Reda, a potom mu je zabranjena i svećenička služba. Fox tada pristupa američkoj Prezbiterijanskoj Crkvi te i dalje nastavlja svoju newageovsku djelatnost.

1994.

Više od tisuću Internet siteova posvećeno je New ageu.
Utemeljena Udruga astrologa Hrvatske (UAH), sa sjedištem u Zagrebu i Udruga astrologa "Uran" sa sjedištem u Puli (za ovu posljednju nije pouzdana godina osnutka).
Na hrvatski prevedena knjiga afričkog misionara Adriana B. Smitha: Ključ za kraljevstvo nebesko. Kršćansko razumijevanje transcendentalne meditacije. Autor zagovara ezoterijski pristup kršćanstvu, ističući superiornost Transcendentalne meditacije (koju je osnovao indijski guru Maharishi M. Yogi) koja bi bila "viši nauk". Službena crkvena vlast do danas nije reagirala na distribuiranje spomenute knjige.

1996.



Organizirano se formiraju "djelatnici New agea" kao nezavisni turistički radnici.
Preminuo Peruanski antropolog Carlos Castaneda (1925-1998.)
koji je nesagledivo puno pridonio populariziranju šamanizma. Studirao je na Sveučilištu u Californiji i u Los Angelesu, osobito proučavajući izmijenjena stanja svijesti primjenom psihodeličkih opijata (meskalina). Autor je brojnih popularnih romana srodne tematike, prevedenih i na hrvatski jezik (Učenje don Juana, Unutarnji oganj, Put u Ixtlan, Priče o moći, Drugi krug moći, Odvojena stvarnost, i dr.).
U Hrvatskoj se pojavila prva Enciklopedija Alternative. Tko je tko u alternativnoj medicini. Izdavač je "Karla", a u spomenutoj enciklopediji predstavila su se 75-orica hrvatskih alternativca, i još pokoji centar s alternativno-ezoterijskim uslugama ili zdravom prehranom.
Priopćenjem od 22. kolovoza Kongregacija za nauk vjere upozorava da se u nekim svojim popularnim pričicama indijski isusovac Antony De Mello (1931-1987) udaljio od esencijalnih kršćanskih sadržaja, relativizirajući tako kršćansku objavu sadržanu u Bibliji, ignorirajući pa i negirajući pojam o osobnom Bogu, Krista izjednačavajući s prorocima drugih religija, a religiju smatrajući zaprekom na putu do Boga. Kongregacija obznanjuje da su spomenuti stavovi nespojivi s katoličkom vjerom i mogu prouzročiti golemu štetu.
Predsjednik Saveza za Transcendentalnu meditaciju Hrvatske podnosi molbu za otvaranjem Maharishijevog međunarodnog sveučilišta mira u Istri, kapaciteta 7.000 studenata iz cijelog svijeta. Nakon početnog neuspjeha bilo je istih pokušaja i u Dubrovniku, u Cresu, i u drugim gradovima. Prema evidenciji Saveza za TM njihove tečajeve je prošlo 25.000 Hrvata, a njih 1.000 je doseglo i stupanj yogi-letača.

1997.

U Hrvatskoj izlazi specijalno izdanje Arene posvećeno Najvećim hrvatskim iscjeliteljima.

1998.

Prihod od djelatnika "alternativne medicine" samo u SAD-u iznosio je 28 milijardi dolara (usp. predgovor Zbornika radova s 2. kongresa o suradnji klasične i alternativne medicine).

- 23:16 - Komentari (22) - Isprintaj - #

16.11.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

17.11.2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA VAGE



Vaga
zahvaljujući utjecaju Venere posjeduje umjerenost, ljepotu, urođeni šarm, ljubav, ravnotežu i pravednost.Esttika i profinjenost vage ne sprječava da se prilagode na svaku situaciju i da se snađu u svemu što im život donese. Vaga mora živjeti u skladu sa sobom i drugima, to je imperativ.Vrlo je analitična i oštroumna, snažne intuicije. Uglavnom usidrena u sadašnjost, vaga se ne brine previše za budućnost. Vage vole savršenstvo, detalje (npr. marame, šalove isl.), spremne su pomoći i dugo mogu popuštati, izbjegavaju svađe i provokacije. Vaga je osoba ljubaznog karaktera, plemenitog duha i blistave inteligencije.

Vagin idealizam i težnja za savršenstvom idu do apsurda, jer ona po svaku cijenu želi izbjeći ono ružno i neskladno. Vaga izbjegava napad, radi gomilu kompromisa i ponekad ode u pasivni otpor, samo da bi izbjegla scene i prljave sukobe. Uvjek nasluti reakcije drugih ljudi (simpatiju ili antipatiju) i shodno tome se ponaša. Ne pridaju baš veliku važnost novcu, znaju biti velikodušni, čak i rasipnici, troše na sitnice koje će uljepšati ambijent u kojem žive, ako ga nemaju, uvjek se nekako snađu, znaju ga posuditi, ali nerado govore o njemu. Vaga je netalni optimist.

Muške vage su veliki šarmeri, ženske mogu biti prave ljepotice, ako nisu, uvjek su simpatične, ukusno i elegantno oblače. Vaga sve može žrtvovati za ljubav i pravdu (opravdala bi i ubojicu). Voli putovanja, a temperament im pleše u rasponu od veselosti do turobnosti, od ushita do malodušnosti, u vječnoj potrazi za ravnotežom, kao i kod većine ostalih umjetničkih priroda i znakova. Zbog lutanja u ljubavi (u potrazi za idealom), vage su često samostalne, ponekad tajanstvene (ali realne). Znaju slušati i davati savjete i to na vrlo suptilan način..

Iako je vaga puna šarma i takta i vrlo društvena, ona često ima „neke svoje obveze“ i ne dopušta nikome da joj uzurpira njezino vrijeme. Što se posla tiče, vaga ili radi bjesomučno ili zapada u posvemašnju lijenost, ona doslovno ima vrijeme za pripreme i izlaske, prijatelje, kavice i zabavu i vrijeme kad se ništa ne radi. To je vrijeme „punjenja“, vagama nužno, pa je to neki kreativni nerad (ja obično kažem da vaga radi i kad ne radi iako drugi to zovu lijenost). Inače, vaga ima snažnu volju prikrivenu ljubaznošću i diplomacijom, pa ju ljudi često krivo procijene. A i zbog njezinog „vaganja“, vječnog balansiranja, često je predmet krive prosudbe, ljudi misle da je kolebljiva i neodlučna, a ona samo treba malo više vremena da problem sagleda sa svih strana i odvagne svako za i svako protiv.
Pravo Venerino dijete vaga je usprkos svoje intelektualnosti često lakomislena (kažu da su sve kurtizane Venerina djeca). Svi traže Veneru, pa ipak među vagama je dosta neženja i „vječnih udavača“ u potrazi za idealnim partnerom. Ima sve predispozicije za sreću, ali po šemi „sve ili ništa“, u ptrazi za duhovnim srodstvom i partnerstvom ona često ima problem nalaženja partnera. A i njezina preosjetljivost joj (na kritiku, nepravdu, nepažnju, incident itd.) često smeta. Njezina fina priroda je uglavnom neshvaćena od okoline. Vage baš nisu za fizički posao....leže joj trgovina, financije, umjetnost.

U ovom znaku su rođeni mnogi veliki glazbenici, pjesnici, pisci, pjevači i glumci.



- 23:47 - Komentari (63) - Isprintaj - #

15.11.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

16.11.2006.g.

ZNAČENJE SNOVA (nastavak intervjua)




Objasnite nam razliku između značenja i funkcije snova!
Značenje sna je simbolička poruka, funkcija sna je transport te poruke da bi izbalansirali psiho-fizički sustav, zbog čega se san i pokušava probiti do naše svijesti.

Neka su istraživanja pokazala kako su 75-100 snova neke osobe dovoljni kako bi se ocrtao njen psihološki profil. Objasnite prosječnom laiku što to znači!
Simbolični aspekti jednog sanjača, tj. njegove osobnosti u snovima se pojavljuju zamaskirani i mogu imati puno «lica», mogu biti čak i bez lica, ovisi o sanjačevoj strukturi ličnosti. Iz tako velike palete snova izranjaju ne samo glavne crte psihološkog profila sanjača, nego i sav onaj materijal koji on budan brižno prikriva.

Simboli u snovima. Kako se određuje njihovo značenje?
Simboli već imaju svoja značenja, ovisno o kontekstu sna i osobnoj životnoj situaciji sanjača u fazi sanjanja, samo dešifriramo koju ulogu (poruku) ima koji simbol u konkretnom snu.

Koliko su precizne sanjarice?
Oprez! Sanjarice (većina) nudi neka bukvalna tumačenja, zanemarujući bogatstvo i slojevitost simbola. Svaki simbol nadilazi svoj osnovni sadržaj. Jezik simbola je bogatiji od bilo kojeg živog (i mrtvog) jezika na zemlji, zato je tako teško svodiv i prevodiv. Sanjarice funkcioniraju samo u kulturnom krugu u kojem su nastale, ne šire, jer svaka kultura stvara svoje simbole. Svakako se treba čuvati bukvalnih, jednodimenzionalnih tumačenja.

Koliko je takvo tumačenje snova preko sanjarica povezano s kulturom u kojoj živimo?
Donekle, ali mislim da više ima veze sa ljudskom površnošću i željom za brzim rezultatima . Ljudi našeg vremena nisu skloni udubljivanju u išta osim stjecanja, a i to žele na brzinu.

Postoje li prekognitivni snovi?
Da, iako nisu česti.

Kako prepoznati san koji nam nagovještava budućnost?
Ne postoji , koliko ja znam nikakav objektivan način prepoznavanja, ali poslije takvog sna samom sanjaču je jasno da je taj san i sve u njemu drugačije od svega što je ikada prije sanjao. Na neki način, uobičajenu konfuziju koja prati sve snove u tom snu zamjenjuje izoštrenija percepcija i cijeli snoviti doživljaj ima jednu drugu dimenziju, a kad se najavljeno počne ostvarivati osoba ima osjećaj deja-vu efekta.

Koliko snovi imaju veze sa našim duhovnim i mentalnim stanjem?
Snovi su odraz svakog našeg stanja, ali mogu biti i nešto drugo.


Još uvjek tražimo izgubljenu Lunu...







- 23:01 - Komentari (64) - Isprintaj - #

14.11.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

15.11.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

ČOVJEK


1.Ljudsko biće (stupnjevi razvoja).

- vlastito ime (Djelomični čovjek, Anthropos protagonos – prvo sjeme).Prvi, simbolički, mitski predstavnik današnjeg ljudskog roda (za razliku od čovjeka ranijeg Zlatnog doba, višeg, edenskog stanja) upoznaje razmnožavanje i smrt, koji radi i pati, živi odvojen od bogova i ne druguje s životinjama.

- „Čovjek (Adam=čovjek, crven) pozna svoju ženu Evu, a ona zače i rodi Kajina pa reče: ' Muško sam čedo stekla pomoću Jahve'“

- Anthropos protoplasmos (Prvobitni čovjek; prije, a ne poslije „Pada“).

2. opća imenica (Stvarni čovjek)

- Ljudski rod, današnje čovječanstvo, hominalno kraljevstvo (izraz „hominalan“ susrećemo u Fabre d'Oliveta: Filozofska povjest ljudskog roda, 1824. g.)

- „Čovjek je stroj“ (Gurdjieff)

- Anthropos telelos (Savršeni čovjek), Ideja Čovjeka, a ne ljudska vrsta).

- čovjek (početni naslov), Ostvareni čovjek, čovjek u stvaranju, Hijeronim (sinonim), titula, kvalifikacija. „Vi ste nazvani imenom čovjeka, drugi narodi nisu“ (Sefer ha-Zohar)

- Anthropos kosmikos (kozmički čovjek, mikrokosmos po Anaksimonu.

2. čovjek (moralni smisao)

- Unutrašnji čovjek / Vanjski čovjek (sv. Pavao, Druga poslanica Korinćanima).Ova opreka je preuzeta od stari Grka, vrlo česta u kršćanski mistika i ezoterista. Unutrašnji čovjek je božanski, spiritualni vid, a Vanjski čovjek je tjelesni, smrtni vid. „moj vanjski čovjek više nije htio pisati.......I upravo tada je ustao unutrašnji čovjek u meni i prihvatio dragocjenog vodiča“ (J. Bohme, Zeozofske poslanice).

- Novi čovjek / Stari čovjek ; opet sv. Pavao u poslanici Korinćanima, no ova opreka je preuzeta od Židova, prisutna kod kršćanskih otaca i hermetista (alkemičara) te Manihejaca. Novi čovjek je obnovljeni, pneumatični čovjek, a Stari je pali, duševni čovjek.

- Uzvišeni čovjek / Dovršeni čovjek. Ovo je kineska opreka između, s jedne strane (uzvišeni čovjek - tche jen, ili istinski čovjek - tchen jen, odnosno sveti čovjek - cheng jen) SVECA, taoističkog čovjeka koji slijedi put nedjelovanja, ekstaze, prirode, spontanosti; i s druge strane (dovršeni čovjek - tch'en jen, plemić – kiun tseu, uljuđen čovjek – wen jen) MUDRACA, konfučijevskog čovjeka, koji slijedi put djelovanja, obreda, vrline i društvenosti. Tao je shvaćen kao metafizičko načelo i etički ideal.

- Zbiljski čovjek /Uzvišeni čovjek, opet kineska opreka svojstvena Taoizmu

- Anthropos (mitske kategorije).

Dragi moji, danas imamo u pojmovniku samo jednu riječ (koja je svakako vezana i za ovu temu kao i za sve drugo što upravlja civilizacijskim hodom) jer trebam prostora za jednu rođendansku čestitku. Naime,ovih dana sam dobila prekrasnu šamansku priču od našeg Eduarda Prangera (http://domena.blog.hr/). Na taj iznenadni dar ga je potaknula tema šamanizma koju obrađujem subotom. Nakon podastiranja naše kratke prepiske slijedi priča, nadam se da ćete uživati kao i ja dok sam čitala.

Sretan ti rođendan Edo!!!!

Draga Irida,
Potaknut Tvojim posljednjim postom, a kako mi je za par dana rodjendan, poklonit cu Ti jednu svoju pricu. Napisao sam je prije vise od godinu dana i nadam se da je nisi procitala. Ako i jesi, nema veze,procitaj je jos jedanput.
Pozdrav, Edo
P.S.
Uvijek je ljepse darivati nego primati darove :)

Dragi Edo!
Ovo je veliko iznenađenje, baš si me razveselio... Sretan rođkas! Valjda ćeš nam reći i kad je, tajanstveni škorpionu....Priča je zanimljiva i lijepa, posebno onaj dio posvećen šamanima i šamanskoj pripremi (šta ćeš nam ti biti drugi Castaneda).Pjesma je posebno lijepa;
"Bila je sjećanje i mogućnost
Bila je Alúna",
Načas sam bila zbunjena, nisam dovela u vezu nestanak jednog Rotschilda i snagu obreda posvećenja, a onda me zdrmalo, no, unatoč vrlo maštovito predočenom vremenskom srazu, unatoč tabuu (zabrani) biljka áyu je napustila svoju domovinu i krenula u svoj pohod svijetom.
Ali, pošto si napisao da tabu dopušta zamjenu za hranu, možda je to šamanska osveta svim Rotschildima i ostalim bijelim gadovima.....
Ako mi kažeš kad ti je rođendan, mogao bi mi i dopustiti da taj dan objavim tvoju priču na svom blogu, to bi bio način da i ja nešto učinim za tebe....
Lijepo te pozdravljam!
Irida


Draga Irida,
inicijacija i običaji kolumbijskih Koqi indijanaca koje sam u priči opisao vjerodostojni su.Odnos starih naroda (koje još nismo uspjeli istrijebiti) prema prirodi i svemu onom što nam ona pruža potpuno je različit od našeg. Sama priča, u kojoj sam pokušao usporediti dva potpuno različita svijeta je, naravno, izmišljena.
Drago mi je da ti se priča dopala i, ako je baš hoćeš objaviti na moj rođendan, slobodno je objavi sutra.
Pozdrav i čitam ose :))
Edo


ALÚNA*

U početku bijaše mrak
I bijaše more
U početku nije bilo sunca, mjeseca, ljudi
U početku nije bilo životinja i biljaka
Bilo je samo more

More je bilo Majka
Majka nije bila čovjek, nije bila ništa
Baš ništa
Ona je bila što je bila, mrak
Bila je sjećanje i mogućnost
Bila je Alúna


* Alúna, na narječju Koqi indijanaca: misao, sjećanje, duh, duša, um, razum, mašta

Svakoga jutra oko milion, pretežito Amerikanaca, Europljana i Japanaca, uključi svoje računalo da bi napustili stvaran svijet u kojem žive i da bi započeli s igrom. Najunosnijom računalnom igrom koja se zove Stvaranje novca. Thomas J. Rotschild bio je jedan od najboljih igrača. Njemu, potomku slavne američke obitelji, ta je igra značila sve. Više od obitelji, više od života. Sve je u njegovu životu bilo unaprijed predviđeno. Od rođenja, za njega su brinule guvernante s najboljim preporukama. Privatna škola i internat u Švicarskoj jamčili su najbolju pripremu za studije u Cambridgu. Nakon doktorata ekonomije i bussinesa, već ga je čekalo mjesto u upravi obiteljske tvrtke, jedne od najmoćnijih američkih korporacija. Oženio je Mary Ann, jedinu kćer Johna Parkera III, većinskog dioničara jedne od najvećih američkih naftnih kompanija. Taj se brak izvrsno uklapao u viziju predsjednika uprave koncerna, njegova oca. Još jedan brak iz interesa, brujali su tabloidi. Thomas je znao da su u pravu.
Wall Street, londonska, japanska i ostale svjetske burze, financijska su tržišta gdje se Thomas osjećao kao riba u vodi. S lakoćom je predviđao događaje na tim najvećim tržištima novca i lucidno povlačio poteze koji naizgled nisu imali smisla, međutim valuta za njega nije imala klasičnu vrijednost nego je bila tek dio velike igre. Ta je igra uključivala vještinu prebacivanja brojki s jednog elektronskog računa na drugi i za njega je to bila samo izvanredna i uzbudljiva zabava. Kada je to bilo potrebno, kupovao je sve dostupne podatke i zato je bio jedan od velikih gospodara informacije. Tko je imao bolju informaciju, imao je inicijativu, te vodio Igru. Kada je bilo nužno kupovao je i ljude, bio je vladar nad tisućama radilica koje su neumorno radile na održavanju globalne košnice, a koju je njegova obitelj stvarala skoro dvjesto godina, tvrtke Rotschild & Rotschild Corporation. Kao član većine najvažnijih dobrotvornih društava i nevladinih organizacija, bio je važan donator i mecena. Dobrotvorne su mu priredbe omogućavale neformalne, ali vrijedne kontakte i učvršćenje političkih veza, domaćih i međunarodnih. Veza nužnih i od vitalne važnosti za opstanak i budućnost njegove dinastije. Politika je sastavni dio moći, moć je novac, a on je bio gospodar novca. Jedan od budućih gospodara svijeta.Ispred očeva kabineta, Thomas izvadi malenu plosnatu kutijicu od žada. Ušmrkne djelić bijelog praha u lijevu i desnu nosnicu i obriše se. «Tek toliko da me malo podigne» – pomisli i široko otvorivši vrata, sigurnim korakom uđe u prostoriju.
Na večerašnjem sastanku, u sjedištu korporacije, osim članova uprave prisutno je bilo i nekoliko najužih prijatelja obitelji. Moćnih muškaraca koji su predstavljali snažnu potporu kao dugogodišnji saveznici Rotschildovih. Nije to bio tek običan sastanak. Večeras je Thomas J. Rotschild i službeno trebao preuzeti mjesto predsjednika kompanije. To je značilo povlačenje njegova oca u zasluženu mirovinu. Od sada je on bio samo savjetnikom svoga sina. Za sve ostale to je značilo i generacijsku smjenu, dolazak novog doba i iskorak u neke nove izazove - vječne borbe globalnih korporacijskih divova koji su vladali svijetom.
Na čelu dugačkog crnog stola od ebanovine, otac je stajao i smiješio se.
- Sine, nisam od velikih riječi nego od djela. Ti to najbolje znaš. Isto tako znaš što je pred tobom i koja te iskušenja očekuju. Kao roditelj, želim ti svaku sreću i uspjeh u budućem radu. Kao, sada već bivši predsjednik jedne od najuspješnijih i najjačih korporacija na globusu, želim ti samo zdravlje i sreću, jer je to ono što će ti najviše trebati. I naravno, kao najodgovornijoj osobi naše tvrtke, želim ti mudrost. Da mudro i promišljeno vodiš i čuvaš ono što su generacije Rotschildovih mukotrpno stvarale.Pogledao ga je umornim, staračkim očima i nastavio:- Običaj je da prilikom preuzimanja tvrtke otac daruje nasljednika. Molim te sine..
Thomas pruži ruku. Iz pozlaćene kutije njegov otac izvadi ručni sat izrađen po posebnoj narudžbi. Bio je to platinasti Rolex Cartier s dvanaest dijamanata ugrađenih u brojčanik. Thomas osjeti uzbuđenje i ushit u grudima. Uz duboki uzdah zadivljeno je gledao sat. Nije taj sat bio samo puki poklon. Bio je puno, puno više od toga. Bio je to statusni simbol.
«Sada sam i službeno postao najvažnija osoba obitelji. Korporacije. I svijeta» - pomislio je. Toga je trenutka Thomas dotaknuo nebo.
***

Već mjesec dana kiša je neumorno ispirala krošnje tropske džungle Sierra Nevade de Santa Marte. Jedna od najstarijih prašuma na svijetu, na više od milion i šesto tisuća hektara, protezala se sjevernim dijelom Kolumbije. Nizak Koqi indijanac, potomak davno nestalog naroda Tairona, tamno smeđe puti, široka čela i duge crne kose, kretao se rubom proplanka. Mamas Aromaku, vrhovni šaman, žurio je prema planini noseći izrezbarenu tikvicu s pripravkom biljke áyu potrebne pri inicijaciji mladog izabranika. Biljka áyu sveta je i poštovana biljka i njena uporaba u posebnim prilikama dozvoljena je samo odabranima . Svaki listić te biljke usmjerava - kao telefonski broj. Otvara nov put k posebnom znanju koje je oduvijek zapisano u kamenju, šumi, jezeru i planini. Znanju dostupnom samo šamanima. Poseban napitak od te biljke priprema se u ritualnoj glinenoj posudi, a vatru ispod nje pali mamas starim tradicionalnim načinom, kresanjem dva kamena. Prodaja biljke áyu strogo je zabranjena i kada je ponestane dobaviti se može isključivo međusobnom razmjenom za meso, smeđi šećer ili sol. Latinsko ime biljke áyu je Erythroxylon coca, a narodno - koka.

Visoko iznad šume kružio je orao spuštene glave. Mamas Aromaku zastao je pred ulazom u pećinu i pogledao u nebo. Pogledi čovjeka i ptice, u tom kratkom trenutku, kao da su se susreli.

Devet je godina prošlo od trenutka kada su Kúnkwu, kao malenu bebu odnijeli u špilju duboko u planini. Prvih mjeseci, svakih nekoliko sati, majka ga je dolazila dojiti. Svjetlo vatre i prigušeni zvukovi u špilji, bili su jedino što je vidio i čuo. Nakon pet godina, majka se polagano povlačila da bi njeno mjesto zauzeli odabrani šamani. Svakodnevno su posjećivali malenog dječaka, potanko mu opisujući vanjski svijet. Pričali su mu legende o postanku, o Suncu, o Mjesecu i nastanku naroda Koqi. Crtajući mu na kamenju, kori drveta i prašini, pokušavali su mu dočarati ono što ga «tamo vani» očekuje.Ali, kako je u tišini i vječnom polumraku špilje maleni dječak mogao i zamisliti koje su boje zeleno drvo i mahovina, što je to rijeka koja teče, kako izgledaju životinje što lete plavim nebom, što je to chundwas - planinski vrh i kako izgleda sjaj i toplina Velike majke Sunca koja je stvorila Devet svjetova?
Bio je strpljivo pripreman za ono što će uskoro vidjeti, čuti i osjetiti po prvi put u životu. Pripremali su ga da postane mamas. Mamas na jeziku Chibcha znači šaman, vođa, svećenik, prorok, savjetnik, vidovit čovjek, iscjelitelj, mudrac i još puno toga. Mamas je religijski voditelj, jedini čuvar znanja i kulture zajednice, ali i seoski starješina i sudac čija je odluka posljednja. On je jedina osoba u zajednici kojoj je poznato sve, u duhovnom i materijalnom smislu. Njemu su povjerene sve duše sela jer on je u najužoj vezi s prirodom, odabranik najbliži Bogu.Uz veliki obred cijelo selo se okupilo kod ulaza u pećinu. Unutra je mamas Aromaku pružio tikvicu s tekućinom dječaku. Dozvoljen je bio samo jedan gutljaj koji će dječaka, na neki način pripremiti na svijet što ga vani očekuje. No nije postojalo ništa što ga je moglo pripremiti na šok koji je doživio zakoračivši, po prvi puta u životu, na svjetlo dana. Kiša je prestala i sunce je obasjalo blještav proplanak ispred pećine. Čudo Velike majke Stvoriteljice ispunilo je u trenutku sva dječakova osjetila. Gutljaj soka biljke áyu višestruko je pojačao intenzitet percepcije. Napad na sva dječakova osjetila bio je prejak. Velika Duša, dijete odabrano da bude mamas, jednostavno se srušilo izgubivši svijest.
I kada ostari i ostavi velik dio života iza sebe, neće zaboraviti ovaj veličanstveni trenutak. Zauvijek će zapamtiti dan kada je ushićen, zadivljen i prepun poštovanja spoznao veličinu kreacije Velike majke. Još je devet dugih godina učenja pred njim, no on je sada bio savjest plemena, katalizator znanja koje je generacijama održavalo savršenu ravnotežu prirode i čovjeka. Sada je s ostalima čekao u kući muškaraca, nuhue. Preostala je završna ceremonija, kada će mu mamas Aromaku predati svoj osobni mautachu, prepoznatljiv simbol mudrosti svakog Koqi šamana.

Udarna vijest svih medija 3. kolovoza 1993. godine bila je nestanak Thomasa J. Rotschilda, novoimenovanog mladog predsjednika multinacionalne korporacije Rotschild & Rotschild. Privatni zrakoplov tvrtke letio je preko preko oceana. Negdje iznad Kolumbije, točnije u potezu između prašuma Sierra Nevade de Santa Marte i Karipskog mora, pilot je radijom javio najbližem aerodromu da ima velikih poteškoća s dovodom goriva i da će probati prisilno sletjeti na morsku površinu. Nakon višetjedne potrage i provedene istrage, avion s četiri člana posade i tri putnika nije pronađen.

Stari je šaman pogledao duboko u oči sitna dječaka crne duge kose, koji je mirno stajao ispred njega. Jednim je pokretom skinuo s vrata svoj mautachu. Dječakove oči zablistaše. Blistale su kao dvanaest dijamanata na čudnom sjajnom predmetu što mu ga je upravo oko vrata stavio mamas Aromaku.


- 23:32 - Komentari (48) - Isprintaj - #

UTORAK: TAROT

14.11.2006.g.

Kralj mačeva

Moć, odgovornost, autoritet (možda liječnik, inženjer, vojni funkcioner ili neka druga odgovorna funkcija). Energična i odlučna osoba anlitičkog uma. Brzo i praktično reagira u svim situacijama, ma kako proturječne bile.

U obrnutom značenju može biti bezosjećajni tiranin, krut i nefleksibilan.Nepovjerljiva, arogantna i kruta osoba, promatranje (možda čak i uhođenje, špijuniranje), pohlepa....

dragi moji! odlutala je mala Luna, njezini vlasnici su jako žalosni i na sve moguće načine je traže....pogledajte slikice pa ako ste je slučajno negdje vidjeli, javite mi....hvala!








- 00:07 - Komentari (41) - Isprintaj - #

12.11.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

13.11.2006.g.

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE


POSVEĆENJE ESKIMSKIH ŠAMANA
(prema zapisima MIRCEA ELIADE)



Mircea Eliade

Kod eskimskih Amasilika učenika izabire sam šaman u najranijoj dobi (6-7 godina). Bira ga po vlastitoj procjeni darovitosti i obučava za poznavanje i očuvanje najviših moći za buduća pokoljenja. Meni ovo govori da su i eskimski šamani imali neku vrstu spiritualne akademije. Preporuke za izbor su: „neke osobite nadarene duše, duše sanjara, vizionara, sklone histeriji (zapadnjaci bi takve odmalena kljukali tabletama)“.Podučavanje izabranog učenika se odvija u najvećoj tajnosti, daleko od kolibe i zajednice, negdje u planini, jer Angakkok (šaman/učitelj) učenika prvo uči kako će se povući u samoću, možda blizu kakva staroga groba, na obali kakva jezera, te ondje trljati dva kamena u očekivanju događaja (dječak kamenje trlja cijelo ljeto, ponekad i duže, između dva godišnja doba traži novog učitelja, da bi što više naučio i proširio svoje doživljaje i svoje iskustvo, jer je svaki Angakkok specijalist za određenu tehniku, a osim toga učenik tako stvara svoju skupinu duhova). „U tom času će iz dubone jezera ili ledenjaka izaći medvjed, požderat će ti sve meso, učinit će od tebe kostur i tićeš umrijeti. Ali, naći ćeš ti svoje meso, probudit ćeš se i tvoja će odjeća poletjeti k tebi“.

Naravno, da se ovdje opet radi o ekstatičkom doživljaju smrti (dječak privremeno gubi svijest) i obrednog uskrsnuća, a svođenje učenika na sam kostur i kasnije njegovo pokrivanje mesom (izostaje komadanje, ali je ovo vjerojatno zamjena za komadanje) je specifična crta eskimskog posvećenja. Jedan Angakkok obično podučava pet do deset dječaka i plaćen je za svoj posao.

Kod labradorskih Eskima sam se Veliki duh, Torngasok, pojavljuje u obliku golema bijelog medvjeda koji proždire kandidata. U zapadnom dijelu Grenlanda kandidat ostaje tri dana mrtav nakon pojave duha. Kod Eskima – Ingulika je to nešto drugačije. Kad mladi muškarac ili žena (ovo mi se sviđa) žele postati šamani, ako imaju kakav dar, odlaze učitelju i izjavljuju: „Dolazim k tebi jer želim gledati“. Iste večeri šaman ispituje svoje duhove „kako bi uklonio sve zapreke“. Zatim kandidat i njegova obitelj ispovjede sve grijehe (kršenje tabua itd,) da se operu pred duhovima. Nakon kratke poduke (ne duže od pet dana, ali sustavno ujutro, navečer i u podne, a za to vrijeme kandidat vrlo malo jede, a njegova obitelj ne sudjeluje u lovu) kandidat kreće na put svoje samoće. (uh, kakav ispit, da bi se potvrdile kvalifikacije).

Sam čin posvećenja počinje kroz postupak u kojem stari Angakkok iz učenikovih očiju, iz njegova mozga i njegove utrobe izvlači njegovu „dušu“ da bi duhovi upoznali ono što je najdublje u budućem šamanu. Nakon tog izvlačenja kandidat je osposobljen da sam izvlači duh iz svoga tijela i tako poduzme velika mistična putovanja širom prostora i kroz dubine mora. Nakon toga učitelj kandidata snabdijeva angakkokom (kvaumanak). To je njegovo „svjetlucanje", njegov „bljsak“ ili njegovo „rasvjetljenje“, jer je angakkok po svom sadržaju „misteriozno svjetlo koje šaman osjeti u svom tijelu, unutar glave, u samoj srži mozga (meni odmah padaju na pamet Oreole oko glava kršćanskih svetaca), neprotumačiva svjetlost, svjetlucava vatra koja ga osposobljava da gleda u crnom (gledati kroz tamu i stvarno i simbolički) i čini ga sposobnim vidjeti stvari i buduće događaje skrivene drugim ljudima.

Kandidatu to svjetlo bude udijeljeno nakon dugih sati sjednje na klupi u kolibi u zazivanju duhova (podsjeća na mantranje ili ponavljanje molitvi). Kad to prvi put doživi to izgleda „ kao da se koliba u kojoj se nalazi munjevito digla i on vidi daleko ispred sebe , kroz planine, baš kao da je Zemlja velika nizina, a njegove oči dotiču granice Zemlje. Više ništa nije pred njim skriveno. Ne samo što je sposoban vidjeti vrlo daleko, nego može otkriti i duše kako brzaju u letu, bile one čuvane i skrivene u čudesnim dalekim predjelima, bile pak ponesene u velike visine ili u dubinu u zemlju mrtvih.

Znamo da doživljaj unutarnjeg svjetla poznaju svi veliki mistici svijeta. U Upanišadama je to sama bit (dimana), u yoga tehnikama, pogotovo onima koje pripadaju budističkim školama; različito obojena svjetlost je znak uspjeha određenih razmišljanja. Tibetanska Knjiga mrtvih također pridaje veliku važnost svjetlu u kojem se kako se čini kupa duša umirućih dok traje agonija i neposredno nakon smrti (možemo se prisjetiti i R. Moodya i njegovih opis iskustava poslije smrti koja je dobio od ljudi koji su preživjeli kliničku smrt) , a uloga mističnog svjetla je prisutna u cjelokupnoj kršćanskoj teologiji. Možda nas to može navesti da s više razumijevanja sudimo o doživljajima i iskustvima eskimskih šamana...čini se da je to jedno od iskustava koje bi moglo premostiti vrijeme od najdrevnijih doba i naroda do našeg vremena.

Slijedi: PROMATRANJE VLASTITOG KOSTURA

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE

- 23:37 - Komentari (43) - Isprintaj - #

11.11.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

12.11.2006.g.

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):
DAJ GLAS OVDJE

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)




TJELESNA INTELIGENCIJA, KQ

Zadnjih par godina mediji nas bombardiraju vrlo upečatljivim sloganom: «Vaše tijelo vapi za vodom». Ja tvrdim: Vaše tijelo vapi za dodirom! Dodir je tjelesna potreba zbog koje je ova knjiga napisana. Riječ njega ima svo korjen u riječi nježnosti. Dodir je prijenos vlastite topline na drugoga. Dodir je izraz naklonosti i prihvaćanja. Samo kroz dodir možemo osjetiti i doživjeti drugoga. Dodir je jedini način da premostimo ulogu promatrača. Kao što nam trebaju hrana, voda i toplina zbog održanja života, isti tako nam trebaju dodiri zbog održanja zdravlja. Jezik dodira prvo učimo od majke.

Tjelesna inteligencija uključuje spoznaju da naše tijelo zna šta mu treba, samo ga pozorno i kontinuirano trebamo osluškivati. Um dobiva signale kad trebamo hranu (glad), kad smo žedni (žeđ), kad se pregrijavamo i kad se smrzavamo.Kad bi slušali te signale i ponašali se prema njima nikada ne bi bilo pretilosti, anoreksije, bullimije ili dehidracije. Jeli bismo kad smo gladni, pili kad smo žedni, a svoje umne frustracije i projekcije bi rješavali tamo gdje su i nastale, u „pošemerenom“ umu. Na bilo kakva tjelesna preopterećenja tijelo odgovara umorom i zasićenjem. Umor govori jezikom malaksolosti i klonulosti. Iscrpljeno tijelo odbija suradnju pomahnitalom umu. Zgrčeno tijelo se spontano nastoji istegnuti kao opruga. Tijelo se doista zna brinuti samo o sebi.

Što se tiče spolnosti; u nagonskom (životinjskom) svijetu njome upravljaju ciklusi jer su nagoni potpuno u službi tih ciklusa. Kod svih životinjskih vrsta spolni sraz je prokreacijski čin, samo je čovjek to umno biće, bezumno prokreaciju pretvorio u rekreaciju (rekreaciju kao sportsku aktivnost). Tako je sex pretvoren u zabavu i iživljavanje, a ako se usput i začne život to se tretira kao usputna neugodnost, iako je u vremenima prije kontracepcije to tretirano kao prokletstvo koje eto zagorčava jedini pravi čovjekov užitak. No, kako god tijelo zna što mu treba isto tako zna i kad mu je previše. Pretjerivanja na seksualnom planu doista dovode do utrnuća (fizičke utrnulosti, tuposti i obamrlosti), pa da bi se održao tempo, mora se pribjeći svim mogućim vrstama nadraživanja; sva moguća porno pomagala, alkohol, droge, lijekovi, uvjek novi partneri, više partnera odjedanput, sve još neisprobano i na kraju kao kršenje vrhunske zabrane čovjek je spolno posegnuo i za djecom, nerijetko i za vlastitom djecom. Čini se da sve što je zabranjeno još uvjek može podići adrenalin, a ni jedna žrtva prinešena na oltar užitka nije više nezamisliva. Sve je užitak i užitak je sve. Sve je u službi užitka. Potroši i baci. Idi dalje, do slijedeće prilike, to je potrošačka koncepcija življenja. Sve je potrošivo i zamjenjivo, a sex među užicima sjedi na kraljevskom mjestu. Tako je Homo Sapiens Sapiens konačno dovršen i postao je usprkos sjajnom umu samo obični Homo Sexualis. Iako se spolni čin opisuje kao «vođenje ljubavi» taj razuzdani i raspomamljeni čovjekov igrokaz nema nikakve veze s ljubavlju. Sumnjam da bi Homo Sexualis mogao stvorit ijednu doista veliku i autentičnu ljubavnu priču. Umjesto toga imamo podvalu jeftinih sapunica koje su pune «naputaka» kako to treba izgledati. Skoro sve sapunice su koncipirane na prokušanom receptu beskrajnih preljuba, tajnih veza, uzurpiranih sloboda i svih mogućih drugih podvala. Sex je neizostavni začin tog „sataraša“ u kojem je sve izmiješano i zapakirano u ružičasti omot jeftine moderne bajke. Strašno je jedino to što one imaju funkciju inicijacijskog uvoda našeg podmlatka u život i odgovornost. Vrijeme je da ih nazovemo pravim imenom. One su podvala. Priče su to o degradaciji i odsustvu ljubavi koje samo podjaruju strasti i obične (još bogobojazne) ljude zavode na krivi put.

Sportski rezultati kao i izgled, postali su svrha sami sebi. Izgladnjavanje je u službi izgleda, a pretilost je vrisak općeg nezadovoljstva sobom i svijetom. Oblikujući tijelo nastojimo popraviti nedostatke, ispraviti stvaranje i Tvorca. U tu svrhu smo stvorili i plastičnu kirurgiju. Pokazat ćemo mi Bogu kako je to trebalo izgledati. Mora da nam se Stvoritelj na svom tronu smije. Smije se našoj gluposti i našem poimanju ljepote i savršenstva.I sigurno roni suze žalosti kad vidi kako to isto tijelo ne znamo prihvatiti kao dar života bez obzira na oblik, boju, veličinu i ljepotu. Naše zaziranje od «nesavršenosti» je najbolje očitovano u našem odnosu prema invalidima i njihovim fizčkim hendikepima.

Slijede:POSTOJEĆE TJELESNO ORIJENTIRANE METODE

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE

- 22:54 - Komentari (44) - Isprintaj - #

10.11.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

11.11.2006.g.

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE

Bit će zanimljivo kako je gospodin Blažević vidio legendarne 60-te godine koje su zauvjek promijenile lice svijeta. Možda i večina vas to povezuje samo sa Beatlesima i rock glazbom. No ispod idiličnih i romantičnih zabluda djece cvijeća uz bučne zvuke rocka iznikao je i propupao doista jedan posve novi svijetonazor. Naš pogled na duhovnost je dobio neke nove dimenzije. Tehnologija i glazba su munjevito približavale kulture, a upoznavajući drugačije duhovne obzore polako postaje razvidno da doista ima puno vjerovanja, ali je duhovnost univerzalna.......imajte i dalje na umu da su svi ovdje nabrojani ljudi na neki način prozvani i prokazani, nemojte slušati ni mene ni autora ovog prikaza, recite svoje mišljenje.....

KRONOLOGIJA NEW AGEA (4)

Od 1961. do 1978. godine

Nakon prekida zbog aktualnih tema, nastavljamo kronološki prikaza New agea, započet u lipanjskom broju našeg lista.
________________________________________
JOSIP BLAŽEVIĆ

1961.



Michio Kushi
(1926-) i Herman Aihara osnivaju Ohsawa Foundation, prvu američku makrobiotičku organizaciju.
Vizionarska iskustva Richarda Gravea dovela su ga do osnivanja Universal Link.

1962.

Prema Kalifornijskom rozenkrojcerskom Redu A.M.O.R.C.-u (Ancient Mystic Order Rosae Crucis) ova godina predstavljala bi početak Novog Doba. Te su se godine, točnije 5. veljače, navodno svi planeti našli u konjunkciji. Isto je zagovarao i Arnould de Gremilly, predsjednik međunarodnog društva astrologa, koji je početak Doba Vodenjaka pomaknuo na 7. veljače 1962.
Michael Murphy i Richard Price osnivaju New age institut Esalen, u Kaliforniji.
Opskurna američka proročica i vidovnjakinja Jeane Dixon (1918-1997) ustvrdila je da je 5.veljače 1962. na zemlji rođen Antikrist "negdje na Istoku".

1963.

Peter i Eillen Caddy, po diktatu "duhova vodiča", osnivaju prvu zajednicu New agea u Findhornu, u Škotskoj.
Poslije iskustva s ouija pločom (ouija ploča je okultno sredstvo za kontaktiranje s "duhovima") Jane Roberts postaje kanalom bestjelesnog bića imenom Seth od kojeg prima kontroverzne objave.
Ann Wigmore utemeljuje Hippocrates Health Institute.

1965.



Opozvan je Asian Exclusion Act
te je tako dopuštena velika imigracija iz Istočnih zemalja u Sjedinjene Američke Države. Ta godina predstavlja i invaziju hinduističkih misionara i gurua na SAD-e, koji su značajno pridonijeli senzibiliziranju javnosti za hinduistički svjetonazor.
"Senzitivci" Ann Meyer Makeever i Peter Victor Meyer utemeljuju učenje o "unutarnjem Kristu" (Inner Christ) kao plodu vlastitog iskustva s Kristom i uzašlim majstorom Babajijem, posredstvom kanaliziranja.

1966.

Anton Szandor LaVey osniva prvu Sotoninu Crkvu, inspiriran režiserom Kenneth Anger, koji je svoj film o Luciferu ("Lucifer Rising") započeo riječima: "Danas smo kršteni u Doba Vodenjaka". U spomenutom filmu Lucifera je trebao igrati Mick Jagger iz Rolling Stonesa, ali je odustao nakon katastrofalnog i mračnog koncerta u Altamontu na kojemu je izbila tučnjava nakon neslavne pjesme Stonesa "Sympathy for the Devil", pri čemu je Jagger promumljao: "Uvijek se nešto dogodi kad pjevamo tu pjesmu". (Jess LaVey, navodno sin Antona LaVeya, u 14. godini svoga života obratio se na kršćanstvo - postao je protestant, doživio oslobođenje od okultnih sila, osnovao organizaciju The Sword of the Spirit - Mač Duha - i posvetio se izbavljanju ljudi iz sotonizma). Crkva sotonina u SAD-u stekla je status priznate vjerske zajednice koja može primati donacije i oslobođena je plaćanja poreza.
Swami Satchidananda utemeljuje institut Integralne Yoge.

1968.



Haridas Chaudhuri
u San Franciscu osniva California Institute for Integral Studies.
U Indiji, blizu Pondicherry, udaren je kamen temeljac gradu Auroville za 400 Sri Aurbindovih učenika.
Pojavljuje se musical Hair (Kosa) koji slavi Doba Vodenjaka i objavljuje "manifest" Vodenjakovog Doba.

1969.

Tokujiro Namikoshi uvodi Shiatsu kao novu terapiju na engleskom govornom području.

1970.

Osnovana je Akademija za parapsihologiju i medicinu (Academy of Parapsychology and Medicine).

Prakticirajući svakodnevnu jogu Yogi Amrit Desai stvorio je novu tehniku nazvanu Kripali Yoga.
U Phenixu, Arizona, William i Gladyas McGarey osnivaju A.R.E. Clinic.
Ida P. Rolf utemeljuje Guild for Structural Integration (Rolf Institut).

1971.

Swami Rama utemeljuje Himalayan Institute of Yoga Science and Philosophy.
Sir George Trevelyan u Engleskoj osniva Wrekin Trust.

1972.



Tiskani prvi priručnici New agea, vodiči duhovnih grupa, i prvi godišnji katalog.
Richard Alpert objavljuje svoju prvu knjigu o Baba Ram Dassu (koji je bio New age učitelj, pisac i osnivač Hanuman Foundation), naslovljenu Be Here Now.
Predsjednik Richard Nixon uspostavlja nove odnose između Sjedinjenih Američkih Država i Narodne republike Kine, dajući potporu istraživanju Kineske medicinske prakse i akupunkture kao takve.
U Evanstonu (Illinois) utemeljena je Academy of Religion and Psychical Research.

1973.

Izlazi prva američka revija o Kineskoj medicini.

Ken Keyes u Berkeleyu (Kalifornija) otvara The Living Love Center.
David Spangler, sljedbenik teozofkinje A. Bailey, vođen od bestjelesnog bića imenom John, pošto je posjetio Findhorn, osniva društvo Lorian Association i postaje jednim od najvećih teoretičara New agea.
Kevin Ryerson također postaje kanalom istoimenog bestjelesnog bića kao i Spangler.

1974.



Jach Pursel postaje kanalom bestjelesnom biću imenom Lazaris.
Leonard Orr u San Franciscu otvara Theta House i počinje primjenjivati svoju alternativnu terapiju nazvanu preporađanje (rebirthing).

1975.

Objavljeno veliko kanalizirano djelo Tečaj čuda (A Course in Miracles)
židovske psihologinje i spiritističkog medija Helen Schuman. Na osnovama Tečaja čuda svoj terapeutski rad bazirao je i kontroverzni psihijatar i psihoterapeut dr. Geald G. Jampolsky u knjizi Umijeće opraštanja. Ključ za mir s Bogom i drugima koja je, previdom, na hrvatskom jeziku ugledala svjetlo dana u izdanju katoličke izdavačke kuče UPT iz Đakova (Đakovo, 1998.). U spomenutoj spornoj knjizi Jampolsky svjedoči kako mu je upravo susret s objavom Tečaj čuda promijenio svjetonazor: "Moje viđenje svijeta promijenilo se godine 1975. Do tada sam sebe shvaćao kao militantnog ateistu kome bi kao zadnje padalo na um da se uputi na kakav duhovni put koji vodi k Bogu. U toj godini naišao sam na djelo u tri sveska s naslovom Tečaj čuda, tečaj za samostudij duhovne preobrazbe." Proučavajući Tečaj čuda Jampolsky ga je "naučio primjenjivati u svim svojim životnim područjima" te je u prvom poglavlju spomenute knjige odlučio "iscrpno prikazati taj tečaj" (str. 10 i 11): "Tečaj čuda je knjiga na kojoj se temelje moje misli. Tečaj čuda jest uvod u samostalni studij osobne i duhovne preobrazbe (bez posredstva religija koje su - prema New ageu - zapreka na putu do autorealizacije - op. J. B.). 'Tečaj' naglašava nužnost da se oslonimo više na svog vlastitog, unutarnjeg učitelja (duhovnog vodiča - op. J. B.), umjesto na učitelje koje tražimo izvan sebe." (str. 14) Ovdje do izražaja dolazi newageovsko poimanje vjerskih vođa različitih svjetskih religija koji trebaju ustuknuti pred "duhovima vodičima" kojima se pojedinac treba otvoriti i čijem se vodstvu treba prepustiti. Kao eksperimentalni newageovac koji je "svoj individualni put do Boga" našao mimo institucionalnih religija, Jampolsky indirektno izjednačava "različite putove do Boga", opredjeljujući se za tehniku Tečaja čuda: "U tijeku mog duhovnog putovanja postajalo mi je sve jasnije da imade različitih putova k Bogu, i Tečaj čuda je put koji sam ja sebi našao da bih dospio do duhovne zrelosti" (str. 11-12.), te nastavlja: "Tečaj se razumije kao duhovni učitelj, ne kao religija. On koristi kršćanski jezik, ali je u osnovi ekumenski. On čvrsto drži da je 'neka univerzalna teologija nemoguća; ali univerzalno iskustvo naprotiv nije samo moguće nego je nužno'" (str. 14.). Izostavljajući daljnju analizu sadržaja Jampolskove knjige izražavamo želju da ona što skorije bude povučena s polica katoličkih knjižara.
Zalman Schachter-Shalomi u Philadelphiji (Pennsylvania) utemeljuje B'nai Or (danas P'nai Or).

1976.

U svojoj knjizi Gods of Aquarius (Bogovi Vodenjaka) autor Brad Steiger lansira pojam "Star People" ("Zvjezdani narod").

John Denver (poznati pop pjevač, kasnije poginuo u nesreći) i Thomas Crum utemeljuju edukativni centar The Windstar Foundation.
Održana prva skupština The World Symposium on Humanity (27. XI. - 4. XII.) u Vancouveru, British Columbia, Kanada.
Izašla knjiga austrijskog fizičara Fritjofa Capre (1939-) The Tao of Physics. An Exploration of the Parallels between Modern Physics and Eastern Mysticism (Tao fizike. Istraživanje paralela između suvremen fizike i istočnjačkog misticizma).

1977.



U različitim newageovskim komunama širi se, poput epidemije, masovno kanaliziranje poruka od "bestjelesnih inteligencija".
J. Z. Knight počinje kanalizirati poruke od bestjelesnog bića imenom Ramtha.
Utemeljena međunarodna New age federacija za duhovna istraživanja, Aquarijanska zajednica, imenom Damanhur u Valchiusellu, četrdesetak kilometara sjeverno od Torina (Italija).

1978.

Utemeljen American Holistic Medical Association.

Po uzoru na newageovsku komunu Findhorn utemeljena je i zajednica Sirius (Sirius Communitiy).

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE

- 23:22 - Komentari (29) - Isprintaj - #

09.11.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

10.11.2006.

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):
DAJ GLAS OVDJE

ASTROPSIHOLOGIJA DJEVICE



Reklo bi se da su ljudi ovog znaka vrlo realni,
racionalni, optroumni, analitični, praktični i intuitivni, sa smislom za komercijalno i tehniku (Merkur). Ako se sastanu Merkur i saturn u ovom znaku, sigurno dobijamo genija. Osjećaj za preciznost ih čini sjajnim organizatorima, dobrim inovatorima, ali ih može učiniti i sitničavima. Složenog su karaktera, često vrlo zatvoreni, a zbog težnje savršenstvu često su veliki idealisti.Snalažljivi su u svakoj situaciji iako osjetljivi, ponekad strogi, što je samo maska plašljivosti.Djevice su sklone pretjerivanju (naši Zagorci bi rekli „picajzliranju“), a njihova kritičnost ih sprječava u jasnom i objektivnom sagledavanju stvarnosti....

Djevice postaju sjajne osobe ako svoje slabosti uspiju svesti na pravu mjeru. Dobri govornici, prilično razumni ako ih se previše ne izaziva. Izvrsni analitičari koji memoriraju sve što vide i znaju, a vide sve jer imaju istančana osjetila okusa, vida, njuha i sluha. Znaju čak biti vrlo lukavi i podozrivi, oprezni promatrači, sitničavo pretražujući sve mane i pogreške svoje okoline. Vole red, rad , disciplinu i rutinu, te osjećaj efikasnosti. Često postaju robovi dužnosti. Dakle, strog kartuzijanski duh, ali često neuhvatljiv temperament, koji se ipak, uglavnom dobro adaptira na okolnosti i uvjek brine za sutrašnjicu.

Ako znamo da je Djevica praktičar, uz to detaljist i perfekcionist, rođeni kritičar, gunđalo, zanovijetalo i prigovaralo, onda nas ne čudi da među njima ponekad ima mrguda i „mizantropa“, Djevice nikad ne nauče maksimu „loše je davati savjete“, pa se miješaju u sve. Jasno da bi takva osoba morala naučiti praviti kompromise, jer on izgubljen u sitnicama često nevidi cjelinu. Ganjajući materijalnu sigurnost, često propuste i uživati u postignutom. Lako postaju neumoljivi i kruti, a kako kontroliraju svoje reakcije na van, nitko im ne može pomoći, jer nitko ni ne shvaća što se u njima zbiva.

Kažu da je Djevica kao „princeza na zrnu graška“, - ona zna kad nešto ne valja i obično nema mira dok to ne dovede u red. Za nju nije nišata dovoljno dobro, a da ne bi moglo biti bolje. Znaju biti robovi dužnosti, pa im za ljubav ostaje premalo vremena (uvjek nešto treba napraviti, dovršiti) iako žude za njom. Uz to one ne podnose grubosti, često su nadprosječne inteligencije, ali se moraju čuvati lukavosti i prevrtljivosti. Dobro ekonomiziraju i znaju biti majstori s novcem., zapravo ne trpe nikakvo rasipanje. Neće se upustiti u besmislen rizik dok sve ne izanaliziraju.


Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE
- 23:58 - Komentari (48) - Isprintaj - #

08.11.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

09.11.2006.g.

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE

Pripremajući jednu TV-emisiju o snovima, redakcija mi je poslala seriju ciljanih pitanja na koja sam odgovorila na svoj način. Objavit ću taj „intervju“ u nastavcima. Pročitajte, možda će vam biti zanimljivo...


ŠTO NAM OTKRIVAJU SNOVI

Najčešće postavljana pitanja o snovima:

Neshvaćen san nalik je na neotvoreno pismo.
Talmud
Ne znam jesam li sanjao da sam leptir
Ili sam leptir koji sanja da je čovjek.
Lao Tze


FENOMEN SANJANJA

Zašto sanjamo?


Zbog psihološke samoregulacije i duševne ravnoteže.

Imaju li naši snovi ikakvu funkciju? Psihološku ili fiziološku?

Snovi služe za uspostavljanje ravnoteže i na psihološkom i na fiziološkom planu.

Koliko često sanjamo? Da li uvjek sanjamo, samo se svakog sna ne sjećamo?

Ako nam je psiho-fizičko zdravlje u redu, sanjamo uvjek. Odsustvo snova uvjek ukazuje na neki poremećaj, a može biti i ozbiljno upozorenje.

Zašto se nekih snova ne sjećamo?

Pamćenje snova ovisi o tome iz koje faze spavanja- sanjanja se budimo.

Zašto se ne sjećamo snova u potpunosti, nego samo nekih dijelova?

Sa snovima je kao i s budnim stanjem, ego pravi selekciju i određuje što mu je važno, a što nije, što može podnijeti, a što ne može, pa to odgurne spasonosnom zaboravu. Ego je i sanjač i sanjani i selektor.

Freud je snovima davao funkciju održavanja spavanja, Jung je pak, preko snova kompenzirao one dijelove psihe koje nismo razvili tijekom budnog stanja.....Mnogo je bilo teorija o funkciji snova no, dali se je napokon postigao konsenzus i stekla znanstvena saznanja o snovima?

Svi su oni dali svoj doprinos, no rad na snovima će se još razvijati, a treba uvažavati i prastara znanja o snovima koja ponovo izranjaju iz mora zaborava i vremena. Snovi su duhovna tvorevina i njima se prije sviju, trebaju baviti transcendentalna i transpersonalna psihologija.

U nekim se teorijama spominje kako snovi pomažu pri rješavanju problema, da li se slažete s tom tezom?


Svakako pomažu i to na više načina; explicitnom porukom (što je vrlo rijetko), upozorenjem, slutnjom, telepatskom porukom u snu (što je također rijetko) ili već gotovim rješenjem, što se isto rijetko događa. Uglavnom je to šifrirana, simbolička poruka koju treba pravilno protumačiti.

Da li se kroz snove rješavamo napetosti?

Da, to je jedna od bitnih funkcija sna kod zdrave osobe, kod ljudi sa ozbiljnim psihofizičkim disfunkcijama, napetost kroz snove se može pojačati, pa snovi mogu potpuno i izostati jer su preteški i dodatna opasnost za potpuni rasap osobnosti.

Možete li nam reći čemu služe snovi?

Sanjaču su snovi vrata koja vode preko, ispod i iznad praga svijesti.San nam donosi sadržaje koji nam u stvarnosti, zbog naših ograničenih osjetila izmiču, a važni su za nas i našu cjelovitost i zdravlje i treba ih osvijestiti. No, u užem smislu riječi funkcija svakog pojedinog sna ovisi o vrsti sna, njegovom kontekstu i njegovom sanjaču.

Koja tumačenja snova postoje uz ona psihološka i fiziološka? (Duhovna, energetska.....)?

Recimo: informativna, dijagnostička, telepatska, vizionarska, poučna, proročka, mitološka, itd.Iako ja nisam za takve podjele jer san uvjek treba osvijetliti sa svih strana i dobro razmotriti sve razine.

Da li su snovi božanskog karaktera? Da li su snovi od Boga, kojima nas ono božansko želi uputiti u budućnost ili nas inspirirati u vezi sa nečim?

Pošto već znamo da snovi govore jezikom simbola, jezikom koji treba prevoditi (dešifrirati), tumačiti, pošto isto tako znamo da je simbol arhetipski izraz nečeg većeg od nas i nečeg većeg od sadržaja koji sugerira, jednostavno stižemo do arhetipske dimenzije, to jest do područja božanskog.Ako su simboli iz tog područja, snovi moraju biti božanskog karaktera.

Što sve snovi mogu izražavati?

Nagovještaj, slutnju, upozorenje, informaciju, detalj koji nam je «falio», upozorenje, viziju, odgovor na pitanje, poziv itd.

(nastavit će se)


Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE


- 23:12 - Komentari (49) - Isprintaj - #

07.11.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

08.11.2005.g.
(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

CEH, KORPORACIJA
Latinski corporari znači ujediniti se u jedno tijelo. Udruženja i radnika i poslodavaca (za razliku od Kompanjonaže čiji su članovi bili samo kalfe, tj. radnici) koje čuva tajne vještine zanata, tradicijska pravila i sl. To je značenje cehova u Zapadnoj Evropi od XII st. Do 1791.g. iako se slična udruženja pojavljuju i drugdje. Cilj osnivanja je:
vjerski (kult zaštitnika ceha, pokapanje članova u zajedničke grobnice)
društveni (ispomaganje, materijalna pomoć, mirovine)
praktični (obuka)
Za ulazak u ceh ustanovljavali su se inicijacijski obredi ili kušnje, naukovanje ili se članom postajalo na temelju rodbinskih veza. Jasnije će biti kad dođu na red: DUŽNOST, KASTA, KOLEGIJ. KOMPANJONAŽA, LOŽA, MANONSTVO...

CIKLUS

Ciklus, bar u ezoterizmu, jest razdoblje koje se vraća; kratka vječnost, spirala ili krug (ne u prostoru, već u redu vremena).
Posvećenici govore o „kotačima svijeta“ (rolae mundi). Svaka od utvrđenih brojčanih vrijednosti trajanja ciklusa je simbolična. Postoje i korespondencije među ciklusima (npr. menstrualni ciklus žene i Mjesečev ciklus; oba iznose 28 dana).

Nabrojat ću ili svrstati cikluse:
Kozmički ciklusi (npr. mahayuga)
Prirodni ciklusi (npr. vrtnja planeta)
Ljudski ciklusi (npr. povjesni ciklusi)
Simbolički ciklusi (npr. ciklus od 108 g. kod Rozenkrojcera)

Stari su Egipćani poznavali:
Godišnji ciklus (365 dana)
Apisov ciklus (25 godina; Mjesec se vraća u istu točku u odnosu na Sirius)
Feniksov ciklus (npr. 1461 godina; poklapanje kozmičke i zvanične godine)
Egipatska Velika Godina (36 525 godina)
S ovim ćemo se još susresti kad dođu na red; Doba feniks, Platonova godina, precesija, ravnodnevnica, Velika Godina, yuga, zlatni broj 2.

CINOBER
Cinober je prirodni živin sulfat jarko crvene boje.
U ZAPADNOJ ALKEMIJI pojavljuje se kao prva materija (pramaterija, početno, prvotno stanje) i kao kamen mudrosti (krajnje, zadnje stanje).

U Taoizmu cinober (tan) pojavljuje se kao alkemijska supstancija u najpravijem smislu; kao glavni sastojak lijeka besmrtnosti. Ko Hong navodi: „Pao-p'outseu kaže ovako: Devet puta sublomirani cinober uistinu je najbolja od svih formula za lijek besmrtnosti, ali zahtijeva brojne sastojke koje je teško nabaviti, naročito u nemirnim vremenima“ (320.g.). Taoisti razlikuju „ženski cinober“ (yin tan – optok daha, tj. tehnike disanja i apsorpcija ljekarija) i „muški cinober“ (yang tan – pripravljanje i apsorpcija cinobera), zatim „vanjski cinober“ (wai tan – operacijska alkemija) i „unutrašnji cinober“ (nai tan - spiritualna alkemija; postupci „spavaće sobe“, tj. seksualne tehnike; postupci u vezi s disanjem, „usredotočenje na Jedno“. U taoističkoj suptilnoj anatomiji u III st. Pojavljuje se pitanje „ Poljane Cinobera“ (tan t'ien). Riječ je o životnim središtima svake od tri oblasti tijela:
„Palača Ni-houan“ (Pilula od Blata; Palača Nirvane) nalazi se u gornjoj oblasti mozga.
„Grimizna palača“ nalazi se u srednjoj oblasti, pored srca.
„Donja poljana Cinobera“ (Ocean Daha; k'i-hai) nalazi se u donjoj oblasti, tri palca ispod pupka.
Svaka Poljana Cinobera sastoji se od devet polja veličine jednog palca, raspoređenih u dva reda od po četiri i pet polja.

ČAROBNJAK (VRAČ)

Osoba koja se bavi magijom.
Ponekad je čarobnjak (vrač) isto što i svećenik (npr. u šamanizmu), a ponekad, iako rijetko, vještac (u narodu Nuba u Sudanu)
„Priroda prirodnim putem čini ono što čarobnjak ostvaruje svojim umijećem“ (Pico della Mirandola).

ČINI, ČAROLIJA (ČARANJE)
Latinski carmen, a znači magična pjesma, proročanstvo. Obredna ili magična religijska formula.
1. Čini su izvorno oblik usmenog magičnog obreda i sastoji se iz opisivanja postanka i nabrajanja svojstava pojedinog predmeta (ili osobe) kako bi se postigla vlast nad njim. Npr. „Pokažite vašu moć, /O silne biljke,/ I snagom i jakošću vašom,/Izbavite ovog čovjeka od zla!/Ja ću pripraviti lijek“ (Atharvaveda).
2. Stari smisao se vezuje za sve ono što ima magični učinak („bacanje čini“), što začarava nekog.
3. Prošireni smisao se proteže na magijsko sredstvo: talisman, amajlija, napitak, bajanje itd...
Sjetite se: Magija je božansko umjeće u ostvarivanju dodira sa univerzalnom dušom!

prijavila sam svoj blog na webfestival, glasati možete na adresi (moj blog na obrascu za glasanje - SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE

- 22:30 - Komentari (43) - Isprintaj - #

06.11.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

07.11.2006.g.

Paž novčića (diskova)

Mlad čovjek koji rad i učenje predpostavlja zadovoljstvima. Između korisnog i lijepog izabrat će korisno.On uvjek ima rezervu, crni fond, za crne dane.Štedljiv i radišan. Obrnuta karta najavljuje prolazne nevolje, ali on se uvjek snađe.

Paž novčića – marljivost, energičnost i izdržljivost, vrlo praktična, elastična i snalažljiva osoba, novost i važni interesi, novčane transakcije.


prijavila sam svoj blog na webfestival, glasati možete na adresi (moj blog na obrascu za glasanje - SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE


- 23:33 - Komentari (46) - Isprintaj - #

05.11.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

06.11.2006.g.

ŠAMANIZAM : SNOVI POSVEĆENJA



Edgar Allan Poe

Priča Edgara A. Poa o nekom šamanu samojedskog naroda će najbolje ilustrirati današnji naslov (priča je čudesno lijepa i nisam je mogla skratiti a da joj ne naštetim, zato je objavljujem u cijelosti i nadam se da će bar Tragači među vama imati strpljenja i pročitati je do kraja):

Pošto je obolio od kozica, tri je dana bio bez svijesti, gotovo mrtav, te su ga treći dan morali pokopati. Za to vrijeme zbilo se njegovo posvećenje.

Sjeća se da je bio odnesen do sredine nekog mora. Ondje on zaću glas Bolesti (to jest kozica, boginja) kako mu govori: „Od Gospodara Voda primit ćeš dar da se baviš šamanstvom. Tvoje će šamansko ime biti Huottaria (Ronilac).“ Potom je Bolest zamutila morsku vodu. Šaman je izišao i popeo se na planinu. Ondje on susrete golu ženu i poče joj sisati grudi. Žena, koja je vjerojatno bila Gospa od Vode, reče došljaku: „Ti si moj dječak, zbog toga ti i dopuštam da sišeš moje grudi. Sukobit ćeš se s mnogim teškoćama i grdno ćeš se umoriti.“ Muž Gospe od Voda, Gospodar Pakla, dade mu zatim dva vodiča, jednu lasicu i jednu mišicu, da ga odvedu u Pakao. Došavši na neko povišeno mjesto, njegovi mu vodiči pokazaše sedam šatora razderanih krovova. Šaman prodre u prvi šator i ondje nađe stanovnike Pakla i ljude Velike Bolesti (kozice). Ti mu ljudi iščupaše srce i baciše ga u nekakav lonac. U drugim šatorima on se upoznao s Gospodarom Ludosti, S Gospodarom svih živčanih bolesti, te Gospodarom bolesti nevaljalih šamana.. Tako je on saznao za različite bolesti koje muče ljude.

Kandidat, kojega neprestano vode njegovi vodiči, stiže potom u Zemlju ženskih šamana, koje mu ojačaše grlo i glas. Zatim bi prenesen na obale devet mora. Posred jednog od tih mora bio je otok, a usred otoka mlada se breza dizala do Neba. Bijaše to stablo Gospodara Zemlje. Uz to stablo niklo je devet trava, bijahu to preci svih biljaka na Zemlji. Stablo bijaše okruženo morima i u svakom plivaše jedna vrsta ptica sa svojom mladunčadi; bilo je više vrsta pataka, jedan labud i jedan kobac. Kandidat posjeti sva ta mora; neka bijahu slana, druga pak tako vruća da se nije mogao približiti njihovim obalama. Pošto ih je sve obišao, kandidat diže glavu i na vrhu stabla opazi ljude raznih naroda; tavgijskih Samojeda, Rusa, Dolgana, Jakuta i Tunguza. On začu glas: „Odlučeno je da ćeš dobiti udaraljke (štapiće za bubanj) izdjeljane od grana tog stabla.“ Počeo je letjeti zajedno s morskim pticama. Kako se udaljavao od obale, Gospodar Stabla mi vikne: „ Moja se grana upravo srušila, uzmi je i učini od nje bubanj koji će ti služiti cijelog života“, Ta je grana bila trostruko račvasta, te mu Gospodar Stabla naredi da od nje izradi tri bubnja, koje će morati čuvati tri žene, a svaki od ta tri bubnja upotrebljavat će se prigodom osobitih svečanosti; jedan pri vršenju šamanskih radnji za rodilje, drugi za liječenje bolesnih, a treći za pronalaženje ljudi izgubljenih u snijegu.

Gospodar Stabla dao je grane i svim ljudima koji su se našli na vrhu stabla. Ali, izašavši iz stabla, sve do grudi u ljudskom liku, on doda: „ Samo jednu granu ne dajem šamanima, jer je čuvam za sve ostale ljude. Od te grane moći će sebi napraviti nastambe, a moći će je upotrebljavati za seve svoje ostale potrebe. Ja sam Stablo koje daje život svim ljudima“. Stisnuvši čvrsto granu, kandidat bješe spreman ponovo posletjeti, kadli iznova začuje ljudski glas, koji mu otkri ljekovita svojstva sedam biljaka i dade određene upute šamanskog umijeća. Ali, dodao je glas, on će se morati oženiti trima ženama (što je uostalom i učinio, uzevši za žene tri sirote koje je izliječio od kozica).

Zatim je stigao do bezgraničnog mora i ondje našao mnoga stabla i sedam kamena. Ti kameni govorahu mu redom, jedan za drugim. Prvi je kamen imao medvjeđe zube i šupljinu u obliku košare, te mu reče da je on kamen koji pritišće Zemlju; cijelom svojom težinom leži na poljima zato da ih ne bi odnio vjetar. Drugi je kamen služio taljenju željeza.. Ostao je sedam dana uz te kamene i za to vrijeme naučio čemu sve oni mogu poslužiti ljudima.

Dva vodiča, mišica i lasica, odvedoše ga potom na visoku i zaokruženu planinu. Opazi ispred sebe otvor, prodre u vrlo svijetlu spilju, pokrivenu zrcalima, u sredini koje je bilo nešto nalik na vatru. Primijetio je dvije gole žene, ali pokrivene gustom dlakom pout sobova. Zatim opazi da ne gore nikakve vatre, nego da svjetlost prodire odozgo, kroz neki otvor.. Jedna mu žena reče da je trudna i da će uskoro roditi dva soba; jedan će biti žrtvena životinja Dolgana i Evneka (Tunguza), a drugi Tavgija. Ona mu dade i jednu dlaku koja će mu biti dragocjena kad bude pozvan da vrši šamanski obred za sobove. Druga je žena također donijela dva soba, simbole životinja koje će pomagati ljudima u svim njihovim radovima, a služit će im i kao hrana. U spilji bijahu dva otvora, prema sjeveru i prema jugu; kroz oba otvora poslaše žene po jednog mladog siba-ženku da služe ljudima u šumi (Dolganima i Evnekima). I druga mu je žena dala jednu dlaku; kada bude obavljao svoj šamanski posao, on će se u duhu okretati prema toj spilji.

Zatim kandidat stiže u neku pustinju i u velikoj daljin spazi planinu. Nakon tri dana hodanja stigne do nje, prodre u nju kroz neki otvor i sretne gola čovjeka koji je nešto radio pomoću mijeha. Na vatri bijaše kotao „velik kao polovica Zemlje“. Goli čovjek ga opazi i zgrabi ga golemim kliještima. „mrtav sam“ još je imao vremena pomisliti novajlija.. Čovjek mu odreže glavu, rasiječe mu tijelo na komadiće te sve to baci u kotao. Tri godine je kuhao njegovo tijelo. Bili su ondje i tri nakovnja, te mu Čovjek iskuje glavu na trećem nakovnju, onome koji je služio za kovanje najboljih šamana.Zatim je glavu bacio u jedan od tri lonca što su se ondje našla, u kojemu je bila najhladnija voda. Tom prigodom otkrije mu tajnu; bude li pozvan da nekoga liječi, a voda bude prevruća, neka se okani šamanstva kao uzaludnoga, jer je čovjek ionako već izgubljen, a ako voda bude mlačna, čovjek je bolestan, ali će ozdraviti; studena voda karakteristična je za zdrava čovjeka.

Kovač zatim izvuče kosti što su plivale po vodi-tekućici, sastavi ih i pokrije mesom. On izbroji kosti i priopći kandidatu da su u njega tri kosti odviše; morat će dakle nabaviti tri šamanska odijela. Kovač mu iskova glavu i i pokaza mu kako će moći pročitati slova koja su u njoj. Promijeni mu i oči, da šamanske obrede koje će obavljati ne bi gledao svojim tjelesnim očima, nego mističkim očima. Potom mu probi uši, čime ga učini sposobnim da razumije jezik biljaka. Zatim se kandidat nađe na vrhu neke planine i napokon se probudi u jurti (kolibi), u krugu svojih. Sad on može pjevati, neograničeno se baviti šamanstvom, a da se pri tom nikad ne umori.

Mene je ova priča fascinirala, ona je pravo arhetipsko, inicijacijsko putovanje. Krcata je religioznim, mitološkim i naravno psihološkom simbolima. Prava šamanska „Alisa u zemlji čuda“. Ne može se poreći da je to bio san, jer naoko mrtav (nesvjest ili koma-o tome se može raspravljati, ostavljam to medicini, psihologiji i psihijatriji) on prolazi fascinantna iskustva na putovanju na kojem su ukinuti vrijeme i prostor, kao u svakom snu. I opet isti zakon: bolest, patnja, komadanje (smrt) i novi čovjek tj. uskrsnuće.. Slično je i kod Tunguza, Burjata i drugih sibirskih naroda, a slijedi: POSVEĆENJE ESKIMSKIH ŠAMANA


prijavila sam svoj blog na webfestival, glasati možete na adresi (moj blog na obrascu za glasanje - SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):
DAJ GLAS OVDJE




- 23:12 - Komentari (53) - Isprintaj - #

04.11.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

05.11.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)



TJELESNA INTELIGENCIJA, KQ

Nije sporno da tjelesna inteligencija postoji.
Tijelo zna mnoga znanja neovisno o svijesti. Kad svoje mišiće dugo držimo u neudobnom i zgrčenom položaju, dolazi do spontanog protezanja i rastezanja. U snu, dok naša svijest pluta fantazmagoričnim krajolicima, naše tijelo će se meškoljiti, okretati, prevrtati i premještati po ležaju spontano tražeći što udobniji položaj koji neće opterećivati cirkulaciju, pluća i srce. Ako zaspimo u neudobnom položaju, sigurno će nas probuditi neugodno trnjenje u pritisnutom organu ili već neka druga tjelesna senzacija. Ako smo dugo u prostoriji bez zraka ili sa ustajalim zrakom, spontano zijevanje će nas obavijestiti da nam je mozak «na rezervi» kisika. Ako gutamo previše frustracija i stalno boravimo «u elementu brige», spontani duboki uzdasi i jecaji će nas upozoriti da smo pretjerali. Zato tehnike disanja imaju vrlo važno mjesto u metodama pomoći i samopomoći. Tijelo zna čak i iscijeliti samo sebe, samo ako mu to dopustimo. Ogrebotine zacijele same od sebe, bez intervencije izvana. Na prisustvo bilo kakvog stranog entiteta, virusa ili bakterije, tijelo reagira prvo alarmom, visokom temperaturom, a onda mobilizacijom svojih obrambenih jedinica. Oko na strano tijelo reagira suzom kako bi tekućina otplavila nepoželjnog posjetitelja. I na jedva zamjetljivu prašinu reagiramo kihanjem koje tim sićušnim česticama sprječava put u dišni sustav i vraća ih tamo odakle su i došle. Na vanjske podražaje koža reagira svrbežom, trncima, ježenjem i znojenjem. Na svako pregrijavanje odgovor je znojenje. Znojenje nastoji izbaciti i toksine koji na svakojake načine dospiju u organizam. Zdravo tijelo samo sebe štiti i obnavlja na savršen način. Nije li to savršen odraz tjelesne inteligencije (KQ).

Tijelo reagira i na najsuptilnije podražaje izvana,
jasno razlikujući ugodu od neugode. Na nježnost spontano uzvraća nježnošću. Na pritisak, naguravanje i udarce tjelo spontano uzmiče. Katkad se grči od bola. Tijelo predosjeća opasnosti i promjene. Svi smo bar jedanput upotrijebili izraz: «Osjećam to u kostima». Dakle, tijelo nedvojbeno osjeća, a mi te osjete tek osvješćujemo. Tijelo katkad odbije surađivati sa našim sumanutostima i tada nastaju disfunkcije, poremećaji i bolesti.

Tijelo je dakle savršeno organiziran, skoro bih rekla samodostatn sustav.
Ali, pošto smo ga rastavili kao mehanički stroj tako se prema njemu i ponašamo. Danas se većina ljudi spram tijela ponaša kao spram luksuznog, skupog, vanserijskog automobila. Vidimo samo mogućnosti brzine i upuštamo se u ludu nerazumnu vožnju s lošim izgovorom da volimo brzinu i uzbuđenje. I prečesto je to vožnja ravno u smrt, obično u katastrofalnom srazu (sudaru) s nekim isto takvim, a da se nijednog trenutka ne sjetimo da taj stroj ima i kočnice, regulatore potrošnje i brzine i razne druge osigurače.

Anoreksija tj. izgladnjivanje je poricanje tjelesne inteligencije i tjelesnih potreba.
To je svakako i vrsta samokažnjavanja. Bullimija je drugi pol jednog te istok problema. Hranom dražimo to tijelo, a onda ga za to isto kažnjavamo. Impotencija je odgovor tijela suludoj mašti i njenim pretjerivanjima. Frgidnost je također odgovor na svojevrsnu unutarnju prisilu. Dakle, tijelo se može i pobuniti i odbiti služiti «lošeg gospodara». Bulling i mobbing su vrste tjelesnih kažnjavanja koja izviru iz mržnje prema vlastitom tijelu. Svako nasilje izvire iz vlastite nesigurnosti, nedostatka samopouzdanja i osjećaja vlastite vrijednosti. Agresiranjem drugoga, nasilnik umanjuje njegovu vrijednost i prividno povećava svoju. Ubojstvo kao čin potpunog uništenja drugoga, je zapravo eksplicitni izraz nemoći ubojice. Ubijajući on nakratko zadobija moć koje inače nema. Samoubojstvo je uvjek krajnji izraz neprilagođenosti na tjelesnu egzistenciju.

Tijelo ima svoje potrebe. Osnovne potrebe su; potreba za hranom, vodom, toplinom, dodirom i sigurnošću. Ovo su primarne potrebe, sve ostale su sekundarne, stečene ili izmišljene potrebe. Hrana i voda održavaju život. Dodir je duboka osobna potreba, ali je i u funkciji socijalno društvenih potreba i naravno, pokretač je spolnih potreba i reakcija. Sigurnost i zaštićenost su uvjeti održanja života. Kažnjavati nekoga glađu ili mu uskratiti vodu, je nasrtaj na njegovo tijelo i život. I danas je štrajk glađu najviši mogući izraz protesta. Štrajkaš na taj način svoj život stavlja na savjest osobe ili instance pred kojom protestira. Dakle izgladnjivanje je čin protiv tijela, ali i nečista, neprikladna i zatrovana hrana i voda su isto takav čin samo sa nešto sporijim djelovanjem. Pobuna protiv GMO-a je izraz brige za tijelo i njegovo zdravlje. Toplina je drugi uvjet opstanka. Vatra je sveta u mnogim kulturama, ako ne i kod svih na ovaj ili onaj način. Mit o Prometeju i vatri ukradenoj od bogova i darovanoj čovjeku, je trag o o tom štovanju svetog plamena u zapadnoj kulturi. Sunce je naš najvažniji izvor topline. Doslovno ovisimo o suncu. Bilo kakva kolebanja na toj našoj žarkoj zvijezdi mogu biti katastrofalna po život na zemlji. Možda su zbog toga mnoge civilizacije obožavale sunce kao vrhunsko božanstvo. Sunce daje i čuva život, ali može biti i razorno, ako smo nerazumni i ne štitimo se. Ljudsko tijelo je organizam koji se na ekstremno niskim temperaturama počinje smrzavati i ako se brzo ne intervenira može i umrijeti od smrzavanja. Ozebline kreću od periferije, prsti, šake, stopala itd. Nerijetko se zbog ozeblina mora pribjeći amputacijama, da bi se spasio ostatak organizma. Dakle još jedanput moram naglasiti da je ljudsko tijelo vrlo ranjivo, sa svih strana i da se o njemu trebamo pomno skrbiti.

(nastavit će se)
- 22:46 - Komentari (31) - Isprintaj - #

03.11.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

04.11.2006.g.

Nastavljam sa ovim popisom i dalje ne razumijevajući koji kriteriji su vodili autora ove kronologije. Većinu popisanih sam čitala ili barem ponešto od svakoga i i dalje mislim da je ovo cenzura (pokušaj cenzure) zbog monopola na istinu.Vidjet ćemo kad objavim „Vremensku crtu svijesti“ koja nam stiže iz Riznice Dharme da su ta dva popisa slična i da se često podudaraju i čak preklapaju. I naš prof. Dr. Milan Mesarić je u svom djelu „Civilizacija, danas i sutra“ slijedio ovu nit, pokušavajući samo zabilježiti civilizacijski spiritualni hod kroz vrijeme, s tim da je on pod svoj sitnozor između ostalih, stavio i humanizam našega Ivana Supeka. Ja i dalje mislim da je samo puno različitih vjerovanja, a da nas spoznajno širenje svijesti vodi u smjeru univerzalne duhovnosti. Ne očekujem da se složite sa mnom, ali očekujem vaše komentare.



KRONOLOGIJA NEW AGEA (3)
Od 1912. do 1960. godine


Nastavljamo s kronološkim pregledom događaja i osoba koje su, na izravan ili neizravan način, akteri rađanja nove paradigme, poznate pod imenom New age.
________________________________________

JOSIP BLAŽEVIĆ

1912.



Teozof Rudolf Steiner (1861-1925),
rođen od austrijskih katolika u Donjem Kraljevcu u Međimurju, napušta Teozofsko društvo i osniva Antropozofsko društvo.
Teozofi Annie Besant i Charles Webster Leadbeater (1847-1934) počinju promicati indijskog dječaka Jiddu Krishnamurtija (1895-1986) kao velikoga svjetskog Učitelja koga je prorekla H. P. Blavatsky, a koji bi trebao biti inkarnacija Gospoda Maitreye, dapače inkarnacija i samoga Krista. Godine 1929. Krishnamurti je odbio igrati ulogu koju su mu teozofi odredili. Od tada do danas ne prestaju se umnažati pojedinci koji za sebe tvrde da su Kristi i uvijek nalaze sljedbenike koji im vjeruju (sjetimo se Moona, Sai Babe...).

1916.



Glasoviti švicarski psihijatar i bivši Freudov učenik Carl Gustav Jung (1875-1961.), za vrijeme trodnevnog transa, kanalizira gnostičko djelo Sedam propovijedi mrtvima iz kojih izdvajamo: "Mrtvi se vratiše iz Jeruzalema, gdje ne nađoše ono što su tražili. Molili su me da ih pustim unutra tražeći moju riječ, i tako sam počeo svoje učenje". "Duhovi" s kojima je Jung komunicirao poručuju: "Čovjek je prolaz kroz koji vanjski svijet bogova, demona i duša prolazi u unutarnji svijet; iz većeg u manji svijet". Jung uglavljuje dvije različite godine kao početak New agea - 1950. i 1997.

1919.

Sri Yogendra presađuje Hatha Yogu na Zapad.

1923.

Teozofkinja Alice Bailey osniva "Školu Arkane" u kojoj širi ideje o Dobu Vodenjaka. Iste godine osnovano je i Američko društvo astrologa.

1924.

Dinshah Pestanji Ghadiali osniva Spectro-Chrome institut u New Jerseyu u kojemu se liječilo kromoterapijom, koja se temelji na uvjerenju da se bojom i svjetlom može postići iscjeljenje.
Sri Yogendra otvara Yoga institut u Bombayu (Indija).

1930.

Pojavljuje se američka revija škotske masonerije "New age".


1931.



Američki medij i iscjelitelj Edgar Cayce (1877-1945)
osniva Društvo za istraživanje i prosvjetljivanje (Association for Research and Enlightenment). U New Yorku osnovano Vegetarijansko društvo.

1932.


Guy W. i Edna W. Ballard inicirali su pokret Ja Jesam, utemeljivši tako organizaciju Sain Germain, s istoimenom tiskarskom djelatnošću. U Zagrebu također postoji udruga sličnog imena, "Vila mira" centar ja jesam prisutnosti, ali ne znamo je li ona u kakvom odnosu s gore spomenutom ili se samo radi o nominalnoj koincidenciji.

1933.

U Velikoj Britaniji časopis New Britain objavljuje program ostvarenja "novog svjetskog poretka". Autor programskog članka, M. M. Cosmol, zapravo je Dimitrije Mitrinović (1887-1953), u početku vatreni srpski nacionalist, jedan od pokretača i suradnika masonskog lista Slobodna misao. Zajedno sa slikarom Kandinskim izrađuje program Saveza Europskih republika. Mitrinović dijeli povijest na tri otkrivenja: pretkršćansko (otkrivanje božanskog poretka u cijelom kozmičkom poretku), kršćansko (božansko se otkriva u jednoj osobi - Kristu) i policentrističko (shvaćanje da se božansko otkriva u svakoj osobi).

1934.

Američki mason Manly P. Hall u Hollywoodu (Kalifornija) organizira Društvo za filozofsko istraživanje (Philosophical Research Society). U Engleskoj osnovana Bijela Orlovska Loža (White Eagle Lodge).

1937.

Paul Le Cour u Parizu objavljuje djelo Doba Vodenjaka koje naviješta "zlatno doba" u kojemu će se pojaviti Kralj Svijeta, navodno, u osobi Rene Guénona (1886-1951).

1938.

Osnovana Američka federacija astrologa.

1939.



Gerald Brouseau Gardner (1884-1964)
pokreće moderni Neo-paganizam, Wicca kult, u Engleskoj. Novo poganstvo s wicca kultom vještica u New ageu uživa veliku popularnost.

1942.

J. I. Rodale osniva institut Organic Gardening Experimental Farm blizu Emmausa, Pennsylvania.

1944.



Slavni engleski pisac i mason visokog stupnja, Aldous Huxley (1894-1963), objavljuje djelo Vječna filozofija, koje će postati temeljnim tekstom New agea.
Osnovano Vegan društvo u Engleskoj.
Theos Bernard
objavio pionirsku knjigu o Hatha Yogi.

1946.

Izdavačka kuća The Word Foundation počinje objavljivati djela Harolda W. Percivala.

1947.

Teozofkinja Alice Bailey
u Londonu objavljuje djelo Problem čovječanstva, u kojemu najavljuje dolazak novog Krista, Maitreye, Mesije Akvarijanskog doba.
Počinju se širiti i prve priče o UFO-vcima (UFO - Unidentified Flying Object; NLO - Neidentificirani leteći objekt), koje se dovode u kontakt s porukama "duhovnih vodiča" i s asistencijom "izvanzemaljaca". U Hrvatskoj, uz desetak udruga sličnog karaktera, ističe se Centar za svjetlosni rad čiji članovi tvrde da su u kontaktu sa "Zapovjedništvom Ashtar", posredstvom "Uzašlog majstora" Sanande. Priče o izvanzemaljcima predstavljaju "tehnicizirani spiritizam" čiji vjernici spasenje očekuju od tehnologije bića iz daleko razvijenijih civilizacija s drugih planeta.

1948.

Alice Bailey objavljuje knjigu Povratak Krista u kojoj potvrđuje dolazak novog mesije s kojime će započeti Doba Vodenjaka.

1950.



Osnovano je društvo URANTIA
(The Urantia Society) koje je izdalo knjigu The Urantia Book, kanaliziranu 1935. preko medija Bill Sadlera od "sedam postojećih duhova" s drugog svijeta. Utjecaj spiritizma na New age nikada nije doveden u pitanje, iako je poprimio suvremeniji izričaj, pod izrazom channeling (kanaliziranje).
Pisac znanstvene fantastike i osnivač scijentološke Crkve, Lafayette Ron Hubbard (1911-1986), objavio je knjigu Dianetica. The Modern Science of Mental Health. Od te godine scijentolozi počinju brojati dijanetičke godine (Anno Dianetico). To je New era, tj. era dijanetike.

1951.

Osnovano je okultno-metafizičko bratstvo nazvano Astara.

1955.

Tvorac Dijanetike i osnivač Scijentološke crkve, L. Ron Hubbard, otvara svoja vrata u Washingtonu.

1956.

Putem hipnoze Bridey Murphy putuje u "prošle" živote. Povratak u "prošle živote" New age medicina danas naziva regresoterapija.
Grupa religioznih lidera zainteresiranih za psihičke fenomene osniva Spiritual Frontiers Fellowship.

1957.



Indijac Kirpal Singh
osnovao Svjetsko bratstvo religija (World Fellowship of Religions) koje predstavlja nastavak projekta transcendiranja postojećih religija

1958.

U Hemetu, Kalifornija, otvoren je Meadowlark, prva holistička sanitetska služba.

1960.

Utemeljeno je američko Vegan društvo.

PRIJATELJSTVO
Kad bismo mogli cjelokupno svjetsko covjecanstvo svesti na selo sa
stotinu stanovnika, a postujuci omjere svih postojecih naroda svijeta, selo bi bilo ovako sastavljeno:
57 Azijata
21 Europljanin
14 Amerikanaca (sjevernih i juznih)
8 Afrikanaca
52 bi bile zene
48 muskaraca
70 ne-bijelaca
30 bijelaca
70 ne-krscana
30 krscana
89 heteroseksualaca
11 homoseksualaca
6 osoba bi posjedovalo 59% sveukupnog svjetskog bogatstva i svih 6 bi bili iz Sjedinjenih Drzava.
80 bi ih zivjelo u kucama bez osnovnih uvjeta stanovanja
70 bi ih bilo nepismenih
50 bi bilo neishranjeno
1 bi umirao
1 bi se radjao
1 bi imao kompjuter
1 (da, samo 1) bi posjedovao diplomu.
Ako se promatra svijet u svijetlu ovih podataka, potreba prihvacanja, razumijevanja, suosjecanja i edukacije postaje ocigledna.
Razmislite i o ovome:
Ako ste se jutros probudili zdraviji no bolesniji sretniji ste od milijun ljudi koji nece docekati iduci tjedan.
Ako nikad niste osjetili opasnost bitke, osamljenost zatocenistva, agoniju mucenja, ugrize gladi, sretniji ste od 500 milijuna stanovnika ovog svijeta.
Ako mozete otici u Bogomolju bez straha da vam prijete, hapse, muce ili ubiju sretniji ste od 3 MILIJARDE ljudi ovoga svijeta.
Ako u vasem hladnjaku ima hrane, na vama odjece, nad glavom imate krov i krevet u koji cete leci bogatiji ste od 75% stanovnika ovog svijeta.
Ako imate racun u banci, novac u novcaniku i nesto sitnisa uokolo u nekoj kutijici, zdjelici, pripadate medju 8% najbolje stojecih ljudi na svijetu.
Ako su vam roditelji jos zivi a usto jos uvijek u braku, spadate medju uistinu rijetke osobe.
Ako mozete procitati ovu poruku upravo ste dvostruko blagoslovljeni: jer je netko mislio na vas i jer ne spadate medju 2 milijarde onih koji ne znaju citati.
Netko je jednom rekao: Radi kao da ti novac nije potreban. Voli kao da ti nitko nikada nije nanio bol.
Plesi kao da te nitko ne gleda. Pjevaj kao da te nitko ne cuje. Zivi kao da je Raj na Zemlji. Ovo je medjunarodni tjedan prijateljstva. Posalji ovaj mail svima koje smatras prijateljima. Posalji ovu poruku i uljepsaj nekome dan. Samo ako posaljes - nekome ces izmamiti osmjeh.
SRETAN TJEDAN PRIJATELJSTVA! ! ! ! !
Srdačan pozdrav




- 23:04 - Komentari (47) - Isprintaj - #

02.11.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

03.11.2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA LAVA




Lav je u pravom smislu riječi kraljevski (sunčev znak), krasi ga poseban magnetizam (privlačnost), bogat osjećajni život i nevjerojatna vitalnost.Lav je uvjek svjestan sebe i svojih kvaliteta, vrlo je dosljedan, odgovoran, pošten i nikada ne potpada pod tuđe utjecaje, dostojanstven, ali ne libi se tražiti poštovanje za sebe i žudnju za uspjehom.Voli se družiti s utjecajnim ljudima.....Čovjek čelične volje i jakih principa, sa smislom za red i poredak, ima sve odlike vođe, no njegovo vladanje se ne temelji na autoritetu.Dobar organizator i logičar.

Lavovi su iskreni, otvoreni, pomirljivi i spremni opraštati. Društveni su i spremni pomagati slabijima i zbog toga su vrlo omiljeni u društvu. Moglo bi se reći da su takvi ljudi nasalomivog duha i uvjek u potrazi za savršenstvom. To su pametni intuitivni i velikodušni ljudi, ali i vrlo tašti i to im može biti najveća mana. U odnosu s drugim ljudima su uglavnom superiorni, a to lako pređe granicu i ode u aroganciju, možda se i zato kaže: ne diraj lava dok spava. Lavovi su vrlo ambiciozni i osobni uspjeh stavljaju prije svega.....uglavnom i uspijevaju u životu.Vole rakoš, komfor, pažnju, pompu, publicitet i pljesak i mogu to sve izazivati na vrlo spektakularan način. Uživaju u svemu. Nesposobni su za mržnju, ali su često žrtve vlastitog ponosa i pretjeranih ambicija, jer lavovi vole kad su centar pažnje, središte oko kojeg se vrti svijet, a njihova teatralnost doista zna biti kraljevska.U ljubavi, ako ne dobijaju (po njima) zasluženu pažnju i poštovanje, uvrijeđeno okreću leđa i odlaze zauvjek. Ako hoćete oraspoložiti lava, samo ga pohvalite.

Niži tip Lava bi morao vježbati autodisciplinu (poput ovna) da se ne pretvori u Musolinija ili Napoleona ili Luja IV koji je uzviknuo pun sebe: „Država, to sam JA!“



- 23:54 - Komentari (35) - Isprintaj - #

01.11.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

02.11.2006.g.

TEHNIKE TUMAČENJA SNOVA




mudri: Suspect no.2
Fotozine "Žičani okidač"

Neki ljudi koriste sanjarice i priručnike za tumačenje snova i/ili traže od drugih da im protumače neki od snova kojih se sjećaju. (Npr. Alexandar Veliki imao je osobnog tumača snova; zvao se Aristander.) Međutim, u većini slučajevi ste vi sami najkvalificiranija osoba za tumačenje vaših vlastitih snova. Prema tome, ako imate potrebu za tumačenjem vaših snova, onda je najbolje da sami sebi protumačite one snove za koje osjećate da (do)nose poruku ili imaju značenje/smisao za vas. Upotrijebite/koristite se i intuicijom i mentalnom analizom. Posebno obratite pažnju na vaše prve slobodne asocijacije i reakcije na sadržaj tog-i-tog sna. One vam često mogu poslužiti kao ispravna smjernica za demaskiranje osobnog značenja sna. Simboli su uvijek višeznačni, a vi ćete ih protumačiti na način koji trenutačno ima najveći značaj i vrijednost za vas.Interpretiranje i odgonetavanje (dešifriranje, dekodiranje) snova koji sadrže skrivene poruke vrlo je nezahvalan posao. Ispravnu interpretaciju tuđih snova može obaviti jedino pojedinac koji je vrlo razvijen. Osoba koja nije spiritualno izuzetno razvijena, nije sposobna napraviti korisnu interpretaciju snova drugim ljudima.

Tehnika tumačenja snova ima koliko i psiholoških škola i pravaca. Uz to svaka kulturna zajednica ima svoje pristup snovima. Svaka tehnika može biti dobra ako tumač njome suvereno vlada. Najbolji tumači uzimaju od svake tehnike ono najbolje i stvaraju jednu svoju sintezu iz koje nastaje potpuno nov pristup i nova tehnika. Važno je napomenuti da i najbolja tehnika u krivim rukama može donijeti loše rezultate, a i loša tehnika u pravim rukama može rezultirati čudesnim rezultatima. Dakle, potrebno je više od tehnike; dobro poznavanje simbola, mitologije, književnosti i umjetnosti uopće (umjetnost je najdublji izraz ljudske duše), te vrlo tanahan senzibilitet za čovjeka i sve njegove mane i vrline, boli i veselja. I, dobar terapeut svakom čovjeku i svakom njegovom problemu ili stanju prilazi bez predrasuda, kritiziranja ili bilo kakvog drugog kvalificiranja.

Okvir sna:Okvir sna sačinjavaju naznake vremena i prostora, preklapanje tkiva sna i stvarnosti te pojava sinkroniciteta, ili kao podudarnosti ili u telepatskom smislu. To je ono kad nazovete nekoga da mu kažete da ste ga sanjali, a on na to odvrati i ja sam tebe i onda ispriča sličan ili istovjetan san vašem.

Kontekst sna: Svaki san se odvija na pozadini sanjačevog stvarnog života, ali tumačenje je moguće jedino stavljanjem sadržaja sna u kontekst sanjačevog trenutnog života i to je jedino ispravno tumačenje. Snovi imaju više veze sa stvarnošću nego što njihova zamaskiranost u prvi mah otkriva.

Razrada predstava: Svaki san se odvija u obliku snovne predstave u kojo ego igra dramu sa raznim aspektima sanjačeve psihe. Razrada je nužna za tumačenje. Uvjek san možemo sagledavati i tumačiti sa više razina, a za kvalitetno tumačenje moramo razmatrati najmanje tri sloja:

Prvo se u razradi u obzir uzimaju sanjačeve osobne asocijacije na sanjani sadržaj. Dakle važno je šta sanjač misli o snu, šta osjeća u vezi s njim, s čim to povezuje u svom stvarnom životu. Zatim se treba vidjeti hoćemo li likove iz sna tumačiti objektivno ili subjektivno u odnosu na sanjačevu stvarnost.U praksi poznate osobe, mjesta i događaji obično imaju objektivni smisao. Subjektivni smisao je kad ti isti sadržaji personificiraju neki dio sanjačeve psihe.

Slijedeći korak je kulturološki rakurs. To su ona opća mjesta zajednička svim pripadnicima kao; crveno svjetlo znači stop u prometu, bijelo je nevjestinska boja (vjenčanice), crno je boja žalosti i sl.

Treći korak je arhetipska razrada koju primjenjujemo kod onih snova u kojima se pojavljuje arhetipska predstava. Ponekad se dogodi da ne uočimo odmah prisustvo arhetipske građe u snu, ali kroz analizu se to otkrije prije ili kasnije.

Samu analizu neću opisivati jer se ona trenira kroz sustavne vježbe i slojevitu simboliku na puno različitih, konkretnih snova. Same vježbe su vrlo zanimljive i često puta sanjač čiji je san na ploči slijedći slobodne asocijacije svih sudionika u analizi usred analize dok još nisu poveznice među tim asocijacijama posve vidljive, uzvikna: "sad mi je jasno šta mi san i/ili podsvijest poručuje!"

- 23:31 - Komentari (61) - Isprintaj - #

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

01.11. 2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

BROJ
Matematički entitet (lik ili funkcija), kao prvi pojam za sintezu, svrstavanje u nizove i inkluzije (uključivanje), ali pojam je zapravo nemoguće definirati.
Ezoteričari broj smatraju Idejom koja uobličava spoznaju i svijet, te njegovo ustrojstvo i ritmove. Ezoterijski se obično uzimaju u obzir samo cijeli brojevi: 1...2...3...
Egzoteristi tvrde da je broj konvencija i da se brojevima uglavnom obavljaju različite radnje.
Pitagorejsko.platonska tradicija razlikuje:
1. osjetilne brojeve (sredstvo za računanje)
2. matematičke brojeve (kvantitete koji služe za formalne radnje)
3. pojmovne brojeve (kao načela postojanja i spoznaje)
„Pitagora mi je pričao, ne da sve nastaje iz Broja , nego da je sve oblikovano u skladu s Brojem“ (Teano, VI st.p.n.e.)
Više u: aritmologiji, artmomantiji (to sam vam već napisala), gematriji, Ideji, Pitagorejstvu, Platonizmu, sefirotu, tetraktysu, zlatnom broju, znanosti o brojevima (koji tek slijede)

BUDHA, BUDA
Većina orijentalista smatra da Budha znači biti prosvijetljen, no izvorno značenje (sanskrt) je probuditi se.
1. Budha; Probuđeni, onaj koji je otkrio istinu i ostvario nirvanu.Indijci najčešće priznaju postojanje sedam budha (ne računajući budućeg Budhu Maitreyu), posljednji od njih bio je Budha Sakyamuni.
2. Budha; Budha Gautama Sakyamuni (šutljivi isposnik iz naroda Sakya iz okolice Benaresa), osnivač Budizma u VI st.pr.n.e.
„ Budha im se obrati ovim riječima: „ O redovnici, ne obraćajte se Tathgati (ime jednog od budha – koji je tako išao) imenom njegovim, Tathagata je arhat (biće koje je doseglo nirvanu, Budha, sasvim probuđeni).
3. Budha (bodhi); Makrokozmički plan ili mikrokozmičko tijelo („budhinsko tijelo“ u Teozofizmu), budhinska narav bića.
„Budha je vaš najvlastitiji duh“ (Bodhidarma, Šest rasprava).

BUDHINSKI EZOTERIZAM
(budistički ezoterizam, budizam) Budhinski ezoterizam su sve ezoterične pojave u vezi sa Sakyamunijem, Budizmom i Budistima, a obuhvaća:
Budhin Budhizam (523 g. pr.n.e.)
Predkanonski budhizam (478 g. pr.n.e.)
Mahayana-budizam
Vajrayana-budizam
Dhyana
Tch'an i Zen budizam
Budhinsku alkemiju i astrologiju

Budistički ezoterizam bavi se prvenstveno prirodom Budhe, zatim putovima izbavljenja (naročito meditacijom, enstazom/sjedinjenjem i yogom) i Prazninom (odsustvo želja).

Budhinski ezoterizam i ezoterični Budizam – sinkretična teozofska doktrina.

Budhinski egzoterizam smatra da postoje tri „Utočišta“: Nudha, Spisi (Tipijaka) i Zajednica (redovnika).

CAKRA, ČAKRA
Sanskrtska riječ – kolo, kotač, krug.
Čakre su po definiciji suptilni organi ljudskog („astralnog“) tijela, slični kotačima. Hinduistički Tantrizam vrlo ih jasno definira kao središta makro-mikrokozmičke sile čija su boja, oblik, razmjer i sjaj fizički nevidljivi i promjenjivi, ovisno orazini svijesti, postignutoj putem probuđenja i ovladavanjem energijom(kundalini) usmjeravanom iz donjih u gornje čakre pomoću yoge.



O čakrama sam već pisala, ali evo ukratko ponavljam:


Prva čakra: Korjenska (plemenska č, tjelesnost, uzemljenost)- crvena, ako je tamnocrvena, uključuje nesvjesno. Plemenska moć, obitelj, tradicija. Na tjelesnoj razini je povezana sa nadbubrežnom žlijezdom, bubrezima, tankim i debelim crijevom, kod muškaraca s prostatom i s kompletnom kralježnicom, te noge i kosti. Osjetilo dodira i sposobnost za taktilnu komunikaciju je također vezano za prvu čakru.

Druga čakra: Seksualnost, sposobnost povezivanja, spolni nagon- narančasta.Moć izbora, moć odnosa, partnerskih i svih drugih. Energija novca. Etički i moralni principi. Kreativnost i stvaralaštvo. Utjecaj na spolne žlijezde (jajnici/testisi) i cijeli reproduktivni sustav, mokraćni kanal, te djelomično organi probave i izlučivanja.

Treća čakra: Solarni plexus, uključuje emotivno i verbalno, sve transpersonalne odnose, komunikacije i manipulacije, osobna moć, razvijanje samopoštovanja, intuicije, iscjeljivanje- limun žuta.Veza s pankreasom, želucem, jetrom, žuči i živčanim sustavom (žuta boja se i inače vezuje uz psihička i duševna oboljenja, a duševnu bolnicu neki nazivaju i «žuta kuća».

Četvrta čakra: Srčana,
bezuvjetna ljubav, volja srca, emocionalna moć, buđenje svjesnog ja. Tuga je zatvara- zelena (ružičasta). Regulira žlijezdu timus, djeluje na srce, cirkulaciju i na krv općenito, te na živac vagus.. Imunološki sustav ovisi o pravilnom radu žlijezde timus.

Peta čakra: Grlena, voljni profesionalni centar, moć volje, vjera, verbalizacija, komunikacija, izraz negativnih i pozitivnih emocija. Strah ju zatvara.- nebeskoplava. Regulira rad štitne žlijezde, utječe na pluća, bronhije, grlo, vrat i lice. Osjetila okusa, mirisa i sluha su također vezana za grlenu čakru.

Šesta čakra: Čeona čakra, treće oko,
intuicija, vidovitost, svijest i njezina veza s iscjeljenjem, svijest i smrt, moć uma, ideje, vizije, planovi, ostvarenja- tamnoplava. Povezana je sa žlijezdom hipofizom, sa živčanim sustavom, lijevim okom, ušima, nosom i dijelom mozga koji kontrolira više mentalne aktivnosti. Otvaranje ove čakre povećava psihomentalne sposobnosti uključujući tu i paranormalne sposobnosti; vidovitost, psihokinezu, telepatiju i sl. Osjetilo vida (oči) .

Sedma čakra: Krunska, duhovnost, božansko, naša duhovna spojnica, duhovno buđenje, duhovne krize, tamnanoćduše.- zlatna, srebrna, bijela. Regulira rad pinealne žlijezde, desnog oka i najviše moguće svijest čovjeka.



- 01:12 - Komentari (34) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga