Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

12.11.2006.g.

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):
DAJ GLAS OVDJE

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)




TJELESNA INTELIGENCIJA, KQ

Zadnjih par godina mediji nas bombardiraju vrlo upečatljivim sloganom: «Vaše tijelo vapi za vodom». Ja tvrdim: Vaše tijelo vapi za dodirom! Dodir je tjelesna potreba zbog koje je ova knjiga napisana. Riječ njega ima svo korjen u riječi nježnosti. Dodir je prijenos vlastite topline na drugoga. Dodir je izraz naklonosti i prihvaćanja. Samo kroz dodir možemo osjetiti i doživjeti drugoga. Dodir je jedini način da premostimo ulogu promatrača. Kao što nam trebaju hrana, voda i toplina zbog održanja života, isti tako nam trebaju dodiri zbog održanja zdravlja. Jezik dodira prvo učimo od majke.

Tjelesna inteligencija uključuje spoznaju da naše tijelo zna šta mu treba, samo ga pozorno i kontinuirano trebamo osluškivati. Um dobiva signale kad trebamo hranu (glad), kad smo žedni (žeđ), kad se pregrijavamo i kad se smrzavamo.Kad bi slušali te signale i ponašali se prema njima nikada ne bi bilo pretilosti, anoreksije, bullimije ili dehidracije. Jeli bismo kad smo gladni, pili kad smo žedni, a svoje umne frustracije i projekcije bi rješavali tamo gdje su i nastale, u „pošemerenom“ umu. Na bilo kakva tjelesna preopterećenja tijelo odgovara umorom i zasićenjem. Umor govori jezikom malaksolosti i klonulosti. Iscrpljeno tijelo odbija suradnju pomahnitalom umu. Zgrčeno tijelo se spontano nastoji istegnuti kao opruga. Tijelo se doista zna brinuti samo o sebi.

Što se tiče spolnosti; u nagonskom (životinjskom) svijetu njome upravljaju ciklusi jer su nagoni potpuno u službi tih ciklusa. Kod svih životinjskih vrsta spolni sraz je prokreacijski čin, samo je čovjek to umno biće, bezumno prokreaciju pretvorio u rekreaciju (rekreaciju kao sportsku aktivnost). Tako je sex pretvoren u zabavu i iživljavanje, a ako se usput i začne život to se tretira kao usputna neugodnost, iako je u vremenima prije kontracepcije to tretirano kao prokletstvo koje eto zagorčava jedini pravi čovjekov užitak. No, kako god tijelo zna što mu treba isto tako zna i kad mu je previše. Pretjerivanja na seksualnom planu doista dovode do utrnuća (fizičke utrnulosti, tuposti i obamrlosti), pa da bi se održao tempo, mora se pribjeći svim mogućim vrstama nadraživanja; sva moguća porno pomagala, alkohol, droge, lijekovi, uvjek novi partneri, više partnera odjedanput, sve još neisprobano i na kraju kao kršenje vrhunske zabrane čovjek je spolno posegnuo i za djecom, nerijetko i za vlastitom djecom. Čini se da sve što je zabranjeno još uvjek može podići adrenalin, a ni jedna žrtva prinešena na oltar užitka nije više nezamisliva. Sve je užitak i užitak je sve. Sve je u službi užitka. Potroši i baci. Idi dalje, do slijedeće prilike, to je potrošačka koncepcija življenja. Sve je potrošivo i zamjenjivo, a sex među užicima sjedi na kraljevskom mjestu. Tako je Homo Sapiens Sapiens konačno dovršen i postao je usprkos sjajnom umu samo obični Homo Sexualis. Iako se spolni čin opisuje kao «vođenje ljubavi» taj razuzdani i raspomamljeni čovjekov igrokaz nema nikakve veze s ljubavlju. Sumnjam da bi Homo Sexualis mogao stvorit ijednu doista veliku i autentičnu ljubavnu priču. Umjesto toga imamo podvalu jeftinih sapunica koje su pune «naputaka» kako to treba izgledati. Skoro sve sapunice su koncipirane na prokušanom receptu beskrajnih preljuba, tajnih veza, uzurpiranih sloboda i svih mogućih drugih podvala. Sex je neizostavni začin tog „sataraša“ u kojem je sve izmiješano i zapakirano u ružičasti omot jeftine moderne bajke. Strašno je jedino to što one imaju funkciju inicijacijskog uvoda našeg podmlatka u život i odgovornost. Vrijeme je da ih nazovemo pravim imenom. One su podvala. Priče su to o degradaciji i odsustvu ljubavi koje samo podjaruju strasti i obične (još bogobojazne) ljude zavode na krivi put.

Sportski rezultati kao i izgled, postali su svrha sami sebi. Izgladnjavanje je u službi izgleda, a pretilost je vrisak općeg nezadovoljstva sobom i svijetom. Oblikujući tijelo nastojimo popraviti nedostatke, ispraviti stvaranje i Tvorca. U tu svrhu smo stvorili i plastičnu kirurgiju. Pokazat ćemo mi Bogu kako je to trebalo izgledati. Mora da nam se Stvoritelj na svom tronu smije. Smije se našoj gluposti i našem poimanju ljepote i savršenstva.I sigurno roni suze žalosti kad vidi kako to isto tijelo ne znamo prihvatiti kao dar života bez obzira na oblik, boju, veličinu i ljepotu. Naše zaziranje od «nesavršenosti» je najbolje očitovano u našem odnosu prema invalidima i njihovim fizčkim hendikepima.

Slijede:POSTOJEĆE TJELESNO ORIJENTIRANE METODE

Glasujte za SEDMODNEVNI SPIRITUALNI PROGRAM ):DAJ GLAS OVDJE


Post je objavljen 11.11.2006. u 22:54 sati.