sedmodnevni spiritualni program

19.11.2006., nedjelja

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

19.11.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA

I DIO (nastavak)



POSTOJEĆE TJELESNO ORIJENTIRANE METODE

Sve vrste tjelovježbi
bi mogli staviti na čelo tjelesno orijentiranih terapija.. Krilatica «u zdravom tijelu, zdrav duh», je rođena iz ranih pokušaja ponovne integracije duše i tijela u novog cjelovitog čovjeka. Gimnastika, planinarstvo (koje je puno više od tjelovježbe, ali je uključuje), rolanje, sve dinamičke društvene igre i sl. U svakoj vrsti tjelovježbe naglasak se stavlja na pokretljivost i položaj tijela, a sustavom vježbi se to tijelo može čak i oblikovati.

Pokret u kombinaciji sa tehnikama disanja dovodi u ravnotežu cijelo tijelo i na posve nov način utječe na naše funkcioniranje, uključujući tu i način mišljenja, stvaranje predodžbi i cjelokupnu našu svjesnost. Veliki dio nekog oblika tjelovježbi je ugrađen u aktualne profesionalne sportove, borilačke vještine, T'ai Chi i Yogu. Međutim, kako sve više postajemo «sjedilačka» vrsta, razvile su se i mnoge druge tehnike i škole koje stoje na usluzi širokoj populaciji, već prema afinitetima. Aerobic, fitness, Pilates (kao najnovija metoda) i mnoge druge. Kiropraktika, Kinezioterapija, Rolfing i Osteopatija su ve priznate i prihvaćene metode od zdravstvene zajednice. Naravno da tu spadaju i Akupunktura i Akupresura i još mnoge druge tehnike koje dobijaju sve više pristalica i u široj zdravstvenoj zajednici. Sve je više pristalica i plesne terapije. Tu su dinamički ples, ponovo oživljeni šamanski plesovi, a sjetimo se i svetih sufijskih plesova koje su islamski Derviši doveli do savršenstva. Napominjem i da svi drugi, «profani» plesovi mogu također imati terapijski učinak, ako plesač u njima uživa.

Čini se da tjelesno orijentirana psihoterapija pokušava objediniti sva saznanja iz ovih i mnogih drugih čisto tjelesnih metoda u liječenju čovjeka kao cjeline. Pri tome nastoji ukomponirati i saznanja iz hipnoze (hipnoterapija), blagotvorne učinke meditacije, molitve i vizualizacije, sve to praćeno tehnikama disanja koje tijelo pročišćavaju i balansiraju. Razne tehnike opuštanja i antistresni programi su psihofizčke vježbe, pa danas i mnogi liječnici primjenjuju Autogeni trening u svojoj praksi.Glazbena terapija je već priznata i neodvojiva je od plesa, ali i bez pokreta (plesa) zvuk direktno udara u naš slušni živac i zavibrira cijelo naše tijelo, bili mi toga svjesni ili ne bili. Uostalom, sve religiozne prakse u svojim obredima imaju ukomponiranu i glazbu, što znači da su ljudi oduvjek znali za učinak glazbe na tijelo i dušu, vjerojatno još od preverbalne faze.

Slijede: TERAPIJE DODIROM

- 09:37 - Komentari (36) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga