sedmodnevni spiritualni program

30.10.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

31.10.2006.g.

Vitez novčića (diskova)

On će naći novac i na cesti, doslovno. Pitaču ova karta sugerira poslove vezane uz putovanja.. Preveliko iscrpljivanje i možda neredovita prehrana

Vitez novčića – strpljiva osoba, instinkt za poslove, no može biti zatupljujuće jednostranog karaktera, poslovni uspjeh, suradnja s mlađim osobama.



Dragi moji, vjerujem da ćete svi ovih dana obići svoje najmilije koji više nisu s vama, znam da će groblja diljem lijepe naše plamtjeti svijećama i da će u svakom cvijetu koji položite na grobove biti pregršt sjećanja i molitava.
Ne znam da li znate da je do četvrtog stoljeća bilo zabranjeno ukrašavanje grobova cvijećem (zbog zatiranja poganskih kultova i kultova prirode), tek 325-te g. crkva je skinula tu zabranu. Daleko smo stigli od te davne 325-te g ( i ne samo na kalendaru). Aranžiranje vijenaca i grobnih buketa je postalo umijeće za sebe i redovit prihod uzgajivačima i cvjećarima.
Danas vam želim pokazati kako bogati svijet ukrašava groblja svojih ljubimaca. Cvjećari su stvarno maštoviti, pogledajte sami.

Hvala mojoj Lili na poslanim fotkama....










- 23:28 - Komentari (47) - Isprintaj - #

29.10.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

30.10.2006.g.

ŠAMANIZAM : BOLEST- POSVEĆENJE




Već smo vidjeli da su bolest, snovi i manje ili više patogene ekstaze uvertira i preporuka za stjecanje šamanskih sposobnosti. To najčešće ne znači ništa drugo nego da je budući šaman izabran „odozgo“. Ako malo bolje promotrimo svi ti ekstatički doživljaji koji odlučuju o „pozivu“ budućeg šamana sadrže tradicionalnu šemu obreda posvećenja: patnja, smrt, uskrsnuće. S te točke gledišta bilo kakva „bolest-poziv“ ima značenje posvećenja, jer patnja bolesnika odgovara mučenjima (kušnjama) posvećenja. Odvajanje (fizičko ili duhovno) „bolesnika-posvećenika“ slika je obredne samoće (izolacije) prilikom posvećenja. Neminovnost smrti koju spoznaje bolesnik (agonija, gubitak svijesti itd.) podsjeća na simboličku smrt u većini obreda posvećenja.

Dakle, u ekstatičkom posvećenju, neofit (novak) uvjek prolazi neku agoniju. U groznici često neke akutne infektivne bolesti (koja bi običnog smrtnika bez liječenja stvarno i dokrajčila) on se raspada od boli (kidanje tijela), ali čudesno preživi i poslije toga ne samo da stekne imunitet, nego stječe i sposobnost liječenja drugih.

Kod Jakuta je normalno da budući šaman umire i leži tri dana u jurti (koliba) ništa ne jedući i ne pijući. U pradavna vremena morao je tri puta podnijeti obred u toku kojega su ga rezali na komade (simbolički, tjelesno mora umrijeti da bi duhovno uskrsnuo i zadobio sposobnosti liječenja) da bi ga poslije sastavili obnovljenog.... Ili mu Ptica Grabljivica-Majka odnosi dušu u Pakao (ili zli duhovi/đavoli odigraju istu ulogu), ostavlja je na grani lažne jele da sazri i tek onda je vraća na zemlju. Kušnje su od tri dana do tri godime, no znakovit je taj broj tri. Komadanje i obnova su središnja tema posvećenja.

Mene ovo podsjeća na mit o Ozirisu čije je dijelove Izida skupljala po cijelom Egiptu da bi ga oživjela u još većoj snazi i slavi. I Krist je mučen, ubijen i onda uskrsnuo dušom i tijelom (..“ stavi svoju ruku....“rekao je nevjernom Tomi, navodeći ga da se sam uvjeri da on nije prikaza nego tjelesno prisutam)...

Slijedi: SNOVI POSVEĆENJA

Subject: emisija Zagy na OTV-u i tunel kroz Sljeme

Pozdrav,

upravo smo gledali emisiju Zagy na Otv-u. Bila teta Vera i pošteno oprala ideju tunela kroz Sljeme.
Novinari usput izrecitirali što se sve može napraviti za tih milijardu eura, pošteno i konkretno kritiziranje malo megalomanske ideje.

Pozdrav, Igor i Mare


p.s. ovaj mail sam upravo dobila od zelenih........


- 23:23 - Komentari (54) - Isprintaj - #

28.10.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

29.10.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)



ZASTRANJENJA I POSLJEDICE

Posljedice i zastranjenja su mnogobrojne i dalekosežne.
Pozabavit ću se prvo posljedicama. Neke sam već i spomenula. Takvo poimanje tjelesnosti i slobode bez odgovornosti, nagrizaju psihičku strukturu pojedinca i podrivaju socijalne strukture šire zajednice. O fizičkom zdravlju i pojedinca i društva bolnički arhivi i anamneze, te enormni troškovi liječenja daju čudovišnu crnu statistiku. Ubojstva i seksualni delikti u kriminalistici imaju zasebne odjele, a mogli bi ih staviti i zajedno, jer su u krajnjoj liniji to uvjek zlodjela protiv tijela.

Na fizičkom planu su to razne, već nabrojane spolne bolesti koje odvode u prisilnu izolaciju, samoću i jad. I uz svu kontracepciju veliki broj abortusa donosi mnogo trauma i posljedica. Sekundarni sterilitet je jedna od velikih posljedica o kojoj se premalo govori. Rak prostate i rak grlića maternice. No, osim bolesti koje su direktna posljedica neinteligentnog ponašanja nakon beskrajnih eksperimentiranja i pretjerivanja stiže i svojevrsna osjetilna tupost, nezainteresiranost i konačna nesposobnost koju bih ja u konačnici nazvala spolna paraliza. U muškom svijetu, bauk impotencije stalno čuči negdje u primozgu. Žene o frigidnosti rijetko govore, jer se stide. Uz to, njihova anatomska građa im omogućuje da taj problem prikriju, odglume i slično. Muškarac svoju nemoć ne može sakriti. Pa, iako psihijatri kažu da je «sve u glavi», ne mogu ne dodati, da pretjerivanje vodi zasićenju na čisto tjelesnoj razini. Nemoguće je u čašu od 2dcl uliti litru tekućine. Sve preko zadanog volumena se prelijeva preko čaše i propada neiskorišteno. Tako je sa svim pretjerivanjima.

Psihička i fizička impotencija, sve «tanji» spermogrami i sve manja zainteresiranost, čak nesposobnost, za zdrav i uravnotežen spolni život, zatim sve raširenija okrenutost vlastitom spolu jesu alarmantni pokazatelji da nešto ne valja, ali ih izgleda još nitko ozbiljno ne shvaća. Nekada je za neplodnost uvjek bila kriva žena, a nerotkinje su bile osobe drugog reda, nesposobne izroditi nasljednike i produžiti lozu. Danas znamo i da su mnogi muškarci krivi za odsustvo potomstva i sve ih je više. Naravno, to je tabu tema i još uvjek se nastoji okriviti ženu.

Neodgovornost za vlastite postupke i ponašanja nas je natjerala da razvijemo postupke dokazivanja očinstva, da bi sva ona neželjena djeca mogla bar ući u trag svojim biološkim očevima. Napuštena i zanemarena djeca kao i sva druga djeca zlostavljana na bilo koji drugi način, čine mračnu statistiku naše «napredne civilizacije». Prisjećam se opominjuće rečenice A. Einstaina: «Riječ napredak neće imati nikakvog smisla sve dok na svijetu bude ijedno nesretno dijete». A što mi imamo: Djecu koja umiru od gladi u nerazvijenom svijetu, djecu oboljelu od AIDS-a, djecu radnike, koja rade u neljudskim uvjetima i jedva zarade suhu koricu kruha, trgovinu djecom koja se produžuje u dječju prostituciju i pedofilske lance. Na pedofiliju se stalno vraćam, jer to jest najgora vrsta izopačenosti ljudske vrste. Civilizacija koja je dopustila da se takvo zlo razvije i još uvjek dopušta i štiti zlostavljače, ne zaslužuje opstati. Takva civilizacije zaslužuje sudbinu Sodome i Gomore, zaslužuje zatiranje bez ostatka.

Dakle, očito je kad se tijelu oduzme svetost, oduzima mu se svrha, pa ga možemo tući silovati, ranjavati i ubiti kao što ubijamo životinje. I samo takvo tijelo se počinje neumno, životinjski ponašati. Životinje nemaju odgovornosti, jer nemaju razuma da ih vodi, one se ponašaju nagonski. Da bi čovjek počinio sva ova spomenuta (i nespomenuta) divljaštva, mora izgubiti (isključiti) razum inače poludi. Najzorniji primjer su oboljeli od PTSP-ija, koji možda i nisu činili zvjerstva. Možda su ih samo vidjeli i to ih je promijenilo zauvjek. Uz sve moguće vrste terapija oni se više ne uspijevaju vratiti u normalu.

Slijedi:TJELESNA INTELIGENCIJA, KQ


Dragi svi, pročitajte kad stignete


Message: 2
Date: Fri, 27 Oct 2006 09:50:29 +0200
From:medius-info@indigo-svijet.hr
Subject: Zagreb - pretpremijera za kulturne kreativce - akcija SVI U
KINO! za film Koji k.... uopce znamo!?
To:
Message-ID: < 001001c6f99c$958d7d10$09eefea9@PC870618047118>
Content-Type: text/plain; charset="windows-1250"

Organizatori: Nenad Maljkovic i GROMBOL portal
Mjesto: po prijavi
Vrijeme: srijeda, 15.11.2006 . od 14:00 do 16:00 sati
Cijena: ulaz slobodan uz pozivnicu.
Informacije i prijave: samo e-mailom
Web odrediste:www.kojikuopceznamo.net

Slijedi najava organizatora:

Americki film "Koji k?. uopce znamo!?" u domaca kina dolazi s
reputacijom prvog pravog proboja u filmskom zanru duhovnoga filma. Ovaj
igrano-dokumentarni i animirani film na zabavan nacin nudi uvide u
temeljna ljudska pitanja: Tko smo mi? Sto je stvarnost? Od cega su
napravljene misli? Kako nam sluze emocije? Iako su to pitanja i teme
kojima se bave tzv. duhovnjaci, njihovih je predstavnika u filmu
relativno malo - vecina intervjuiranih u filmu vrhunski su znanstvenici.

Nastao potpuno nezavisno od Hollywoodske produkcije komercijalnih hitova
punih nasilja i straha, film se pojavio u kinima i u njima dugo ostao
iskljucivo zbog upornosti gledatelja koji su ga preporucivali svojim
prijateljima i poznanicima. Najvatreniji poklonici filma pridruzili su
se producentima u akciji dobre volje sasvim drugacijoj od uobicajenih
nagradnih igara ili komercijalnih marketinskih akcija - organizirali su
se u tzv. "Street Teams". Pozivamo vas da se sada slicnoj akciji dobre
volje pridruzite i u Hrvatskoj. Kako?

1) Posjetite web stranicu filmawww.kojikuopceznamo.net , pod
"Informacije" pronadjite link na nasu e-mail adresu i posaljite nam
e-mail u kojem cete nas obavijestiti o svojoj zelji da pomognete u
preporucivanju filma.

2) U svojoj poruci napisite odgovore na ova pitanja:

a) Mozete li doci na pretpremijeru filma u Zagrebu, 15.11. u 14:00
sati?
b) Imate li vlastite web stranice ili blog? Ako da, koja je
adresa?
c) Ako vam se film svidi, koliko prijatelja mozete e-mailom
pozvati na gledanje filma u kinu?

3) Kontaktirat ce vas nas predstavnik i javiti vam kako se mozete
ukljuciti.

4) Ako bude dovoljno mjesta u dvorani, dobit cete pozivnicu za
pretpremijeru 15.11. u Zagrebu. Nakon toga dobivat cete obavijesti o
rasporedu prikazivanja filma u kinima.

5) Ostat cemo u kontaktu, javit cete nam svaku svoju ideju koja bi mogla
pomoci promociji filma, a mi vama obavijesti o svemu sto poduzimamo s
tim istim ciljem.

6) Dostavit cemo vam promotivne materijale koje budemo napravili, a svi
koji pomognu dobit ce nesto na dar.

7) S radoscu cete sudjelovati u podizanju razine svijesti u Hrvatskoj i
na planetu Zemlja!


Medijski pokrovitelji:
Casopis GEO - Jutarnji list - Radio student - Makronova - Svjetlost -
Nexus

Distribucija: Discovery film i video


cvi




- 23:42 - Komentari (31) - Isprintaj - #

27.10.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

28.10.2006.g.

Danas nastavljam s kronologijom koju je napravio gospodin Blažević. Pošto ova kronologija seže dosta daleko kroz vrijeme, ali nažalost ne dovoljno daleko, postaje bjelodano da je uvjek bilo ljudi koji su mislili drugačije i koji su se usudili o tome govorit. Ako ste čitali neke od tih autora, komentirajte. Ja osobno mislim da je samo vjerovanja puno, a da je duhovnost univerzalna i jedna, kao i sam Tvorac svekolike stvarnosti i svih Svjetova.


KRONOLOGIJA NEW AGEA (2)

Od 1757. do 1909. godine


S više strana pristizale su nam zamolbe da, makar i samo u kratkim crtama, izložimo kronologiju New agea. U ovom i u slijedećim prilozima nastojat ćemo izići ususret spomenutim željama i ponuditi čitateljima kratki povijesni pregled najvažnijih svjetskih zbivanja od kojih je satkan globalni i globalizirajući pokret poznat pod imenom New age. Pri izboru obilne građe nastojali smo biti ne manje osjetljivi na neka događanja koja su doprinijela njegovom širenju u Republici Hrvatskoj. Ako čitatelj uoči moguće propuste bit ćemo mu zahvalni ako nam na njih i ukaže.

JOSIP BLAŽEVIĆ
_______________________________________


Malo je poznato da je pojam New age prvi upotrijebio genijalni švedski znanstvenik i mason, vidovnjak i okultist, Emanuel Swedenborg (1688-1722) kojega neki nazivaju i "patrijarhom" Novoga doba, čiji početak on smješta u 1757. godinu.
Swedenborg je, također, preteča modernog spiritizma (spiritizam će se u ambijentu New age preobraziti u channeling) i osnivač "Crkve Novog Jeruzalema", iz čijeg se imena otkriva okultna inverzija milenarističkih očekivanja. Crkvu novog Jeruzalema osnovao je 1757. godine. Prema Swedenborgu, Crkve pripadaju pojedinim ciklusima i imaju ograničeno zemaljsko trajanje. Swedenborg je prvi "vizionar budućnosti" u newageovskom smislu koji podrazumijeva nestanak kršćanstva i nastanak novoga duhovnog razdoblja lišenog institucija.

1875.

Okultistica Helena Petrovna Blavatsky (1831-1891), zajedno sa svojim suprugom pukovnikom Henry Steel Olcottom (1832-1907) i s istomišljenikom Williamom Quan Judgeom (1851-1896), osniva Teozofsko društvo, strukturirajući ga po uzoru na masonske lože, koje će odigrati presudnu ulogu u kreiranju i usmjeravanju pojma "susljednih Doba" ili "Era čovječanstva" po tisućljećima. Kanalizirajući poruke od "Uzašlih majstora" u svojoj Tajnoj doktrini ona je pokušala objasniti religije na ezoterijski način lansirajući ideju o postojanju kao nekog "supstrata istine" koji je odvijeka bio rezerviran samo za inicirane dok su sve religije samo različita lica istine, što je sažela pod geslom: "There is no religion higher than truth" ("Nema religije nad istinom"). Retorta Teozofskog društva postala je bezdno iz čijeg su se krila iznjedrila brojna okultno-ezoterijska društava, a poslužila je i kao plodno rasadište paradigmi New age.

1878.

Edwin Dwight Babbitt objavljuje The Principles of Light and Color, svoje pionirsko djelo o kromoterapiji (prema kojoj zdravlje ovisi o skladu tjelesnih energija, a postiže se ravnotežom svjetlosti i boja). Tim djelom autor je postavio dobru podlogu budućoj dugoj tradiciji newageovskog zanimanja za pitanje ljudskoga zdravlja i otklon od službene pozitivistički usmjerene medicine.

1882.
U Londonu je osnovano Društvo za psihička istraživanja.
Objavljena je prva kanalizirana knjiga pod naslovom Oahspe: A New Age Bible.
Objavljena knjiga Ignatiusa Donnellya Atlantis: the Antediluvian World koja će probuditi moderni interes za mitskim kontinentom Atlantidom, navodno potonulim u Atlantskom oceanu tisućljećima prije Krista. Svojom hipotezom "otkrivanja nepoznate povijesti" spomenuta knjiga predstavlja ilustrativan pokušaj potkopavanja ustaljene paradigme povijesti svijeta. Do danas postoji nepregledno mnoštvo sličnih teorija (spomenimo bar Children of the Matrix Davida Icke), često međusobno proturječnih, o povijesti svijeta i ljudskog roda, koje Bibliji i arheološkim pronalascima daju upravo fantastično tumačenje, a koje ima malo ili nema nikakve veze sa zdravim razumom i s kršćanskom objavom.

1884.

William James (1842-1910), profesor filozofije na Harvardu s kolegama osniva Američko društvo za psihička istraživanja (American Society for Psychical Research) koje se bavilo istraživanjem različitih paranormalnih fenomena i proučavanjem psihičkih medija, među kojima i glasovite gđe Leonore Piper (1859-1950). Definicijom religije kao "religioznog osjećaja", nasuprot "institucijskoj religiji", James će postati neiscrpnim izvorom nadahnuća lidera New age.

1891.

Umire Madam Blavatsky, utemeljiteljica Teozofskog društva, a Annie Besant (1847-1933) postaje predsjednica ezoterijske sekcije teozofskih studenata.

1893.

Održan je prvi Svjetski kongres religija u Chicagu prilikom kojega je gorljivi sljedbenik Ramakrishninog pokreta, swami Vivekananda (1863-1902), zapadnjacima servirao superiornost hinduske religije, naspram svih ostalih, ovim pozdravnim riječima: "Zahvaljujem Vam u ime najstarijeg svjetskog poretka (tj. hinduizma - op. a.), zahvaljujem Vam u ime majke svih religija (i opet hinduizma - op. a.), i zahvaljujem Vam u ime tisuća milijuna Hindusa sviju kasta i sekti". Prenaglašavanje uloge hinduizma danas je prošireno i na znanost tako da nije samo jedan autor New agea ustvrdio kako će znanstvenici, kada odgurnu posljednji kamen neznanja, otkriti da ih iza njega čeka skupina gurua koji tamo sjede već godinama. Poslije spomenutoga Svjetskog kongresa religija u Chicagu krenula su misionarska gostovanja gurua po Zapadu zajedno s osnivanjem centara koji su poučavali jogu i razne tehnike meditacija. Kao kuriozitet zgodno je napomenuti da je i Teozofsko društvo Madame Blavatsky bilo tek jedna skupina pod utjecajem Vivekanande. Vivekananda predstavlja pionirski pokušaj, kasnije toliko karakterističan za New age, transcendiranja postojećih religija i stvaranja novog panteona po hinduističkoj matrici. Ona svoje potpornje na Zapadu nalazi u teozofskom društvu i u njemu srodnim pokretima.

1894.


Swami Vivekanada osniva Vedanta društvo u gradu New Yorku.

1895.

Daniel David Palmer udara temelje modernoj kiropraktici (pojam dolazi od grč. riječi "cheir" i "praktikos", što znači "činiti rukama").
William Q. Judge na čelu američkog ogranka Teozofskog društva postiže njegov autonomni status.

1900.

Analogno starozavjetnom brdu Sinaju, na kojemu je Mojsije primio Deset Božjih zapovijedi, na Gori Istine, u Švicarskom gradu Asconi, podignuto je najstarije New age sjedište, u obliku laičkog manastira, nalik nekoj vrsti duhovnog laboratorija, u kojemu se počinju primjenjivati alternativni stilovi života. Dokument pod naslovom Fraternitas, o podizanju zdanja na Gori Istine, za čiju su izgradnju teozofi izdvojili 50.000 franaka, objavilo je 1894. godine Londonsko teozofsko nakladničko društvo (Theosophical Publishing Society) u knjizi Theosophy and Practical Occultism. Danas je manastir na Gori Istine u Anconi tek jedna od New age turističkih atrakcija pretvoreno u muzej.

1901.

U Italiji se pojavljuje masonska revija pod naslovom Nova Era.

1902.

Pod vodstvom Benedicta Lusta osnovano je Naturopatsko društvo Amerike.

1904.

U Kairu (Egipat) zlo duhovno biće imenom Aiwass objavljuje se Aleisteru Crowleyu (1875-1947), smatranom ocem modernog sotonizma, i predstavlja mu se kao "glasnik onih sila koje sada vladaju Zemljom" te mu diktira Knjigu Zakona koja sadrži "novu objavu" za "Novi Eon Horusa", s geslom: "Nema zakona nad Čini što ti volja".

1906.

Henry Lindlahr, pionir u naturopatskom liječenju, u Chicagu otvara svoj Lindlahr Sanatorij.

1907.

Teozof Max Heindel (1862-1919) osniva Rozenkrojcersko Bratstvo.
Vizionar Levi H. Dowling (1844-1911) objavio je Vodenjakovo evanđelje (The Aquarian Gospel of Jesus the Christ) koje je primio spiritističkom tehnikom automatskog pisanja, a sadrži opis posljednjih osamnaest godina Isusova života, kako stoji u njegovim objavama, provedenih na putovanju po Indiji, Egiptu, Perziji i Grčkoj.

1908.

Osnovano Međunarodno udruženje vegetarijanaca. U vegetarijanizmu je prisutna hinduistička biocentrička paradigma prema kojoj jednako vrijede životi bogova, ljudi i životinja, pa je ubijanje životinja zločin jednak ubijanju čovjeka.

1909.

Pierre Bernard u Americi osniva Tantrički seksualno-magijski Red.
U Los Angelesu osnovana Ujedinjena Teozofska loža.

- 23:11 - Komentari (32) - Isprintaj - #

PETAK: ASTROOKVIR

27.10.2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA RAKA



Rakovi su stalno razapeti između mjesečevog utjecaja i zemljine gravitavije,
između razuma i osjećaja. Ljubav i prijateljstvo su Raku najvažnije komponente, a glad za nježnoću skoro neutaživa. Kod Rakova nailazimo na najveći broj osjećaja koji uznemiruju ljudsku dušu, od najčišće radosti do duboke melankolije, oni su prava mjesečeva djeca, najčešće preosjetljivi, ali ipak otvoreni za sve vrste emocija.

Unatoč preosjetljivosti Rakovi su ipak izdržljivi,
prilagodljivi, zatim vrlo strpljivi i puni razumijevanja, čak i poistovjećivanja u tuđim radostima i bolim. Ovakvo reagiranje Raka dovodi do pretjerivanja i u dobru i u zlu. Rakovi su idealisti koji se često razočaraju u drugima. Oni često naslute „pravi trenutak“ i pravu priliku, ali rijetko imaju smjelosti i djelovati ili odlučivati prema naslućenom, pa je mnogo razočarenja u njihovom životu. Ima u Raku i upornosti i tvrdoglavosti, no češće je pasivno uporan. Njegov osjećajni svijet je zbog ranjivosti i osjetljivosti uglavnom sakriven, no u tim skrovitim dubinama stanuje vrlo živa inteligencija, često ima umjetnočkog dara, a spretan je i na ostalim područjima, a ima i naglašenu intuiciju. No, često je i sramežljiv, ponekad hipohondor, a zbog preosjetljivosti može postati egocentričan, pa čak i materijalist (koristoljubiv).

Rakovi koji nađu dobar oslonac u životu postaju vrlo uspješni.
Život Rakova se odvija u velikim krajnostima, od ogromne sreće do krajnjih granica patnje. Često su nepovjerljivi iponekad se muče s kompleksom niže vrijednosti. Sanjari koji pomalo nerealno ulijeću u nepotrebne rizike, lako se uzbuđuju (vrlo osjetljiv obrambeni mehanizam) uglavnom su ljubomorni, žele da ih svi razumiju, ponekad uživaju čak i u tome da ih svi sažaljevaju dok pate, oni stalno traže dokazivanje ljubavi, inače su idealni partneri uvjek spremni pomoći.

Njihova promjenjiva ćud se kreće poput mjesečevih mijena, ako su rođeni pod „sretnim Mjesecom“ onda su idelani ljudi,ako je kontra, ako su zli, onda gori ne mogu biti. To su te krajnosti.Rakovi obično izbjegavaju konflikte, jer nemaju hrabrosti suprotstaviti se često im drugi „kroje sudbinu“.

Žene Rakovi su zbog utjecaja mjeseca u svom (ženstvenom) elementu u pravom smislu te riječi, a muški Rakovi su ma koliko muževni bili, ipak prilično „feminizirani“. Rak nije nasrtljivi ljubavnik,često se pravi naivnij nego što jest, glumeći nezainteresiranog promatrača, on voli da ga se osvaja . Rakovi se teško odvajaju od majke (edipov kompleks) jer zapravo stalno traže zaštitu. Rak voli udobnosti i može poslovno biti vrlo uspješan da bi si osigurao udobnost doma.No, voli i putovanja.

Do cilja se kreću „rakovom brzinom: korak naprijed, dva nazad“, ali kad im je cilj na dohvat ruke brzo ga ščepaju, ne puštajući ga ni po koju cijenu iz ruku.Dakle, ovaj znak ima prilično kompliciran karakter.


- 00:44 - Komentari (38) - Isprintaj - #

25.10.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

26.10.2006.g.

SNOVI O SMRTI



Predstoji nam Dušni dan ili Dan Mrtvih pa ću malo o snovima s temom smrti........pridodajem nekoliko karakterističnih snova......

Smrt u snovima,
bilo da je u pitanju prirodna ili nasilna smrt (ubojstvo, samoubojstvo itd) treba posebno pažljivo analizirati, jer takvi snovi najčešće nemaju nikakve veze sa stvarnim umiranjem nego obično navješćuju promjenu i preobrazbu. Iznimka su prekognicijski (proročki) snovi u kojima nam može biti pokazana nečija smrt i telepatski snovi u kojima možemo osjetiti, doživjeti i vidjeti moguću smrt bliskih nam i dragih osoba s kojima smo naročito povezani. Takvi snovi su posljedica naše ljubavi i brige za važne osobe u našem životu kad su pogođene bolešću i drugim nevoljama. No, ponavljam; takvi eksplicitni snovi o smrti su zbilja rijetki. Promjene u našem životu su jedna od važnijih zadaća i funkcija naših snova, Naime, nijedan životni zadatak ne možemo izbjeći, možemo ga samo rješavati nekim zaobilaznim putevima. Kad god izbjegavamo nešto što trebamo i moramo učiniti, pokušavajući statično zaustaviti postojeće stanje iako zapravo više nemamo što čuvati, naši snovi se posluže simbolima smrti da nam ukažu na nužnost promjene.

Istina, motiv smrti u našim snovima može biti povezan sa našim zdravstvenim stanjem, ali češće je to samo umiranje iluzija o nama samima, razbijanje slike koju smo izgradili o sebi ili upozorenje na neku opasnost koja nam zaista prijeti u stvarnom životu. Često nas takvi snovi upozoravaju na emocionalne gubitke, svađe, raskide, gubitke nekih drugih vrijednosti: posla, novca, imovine i sl. Ovisno o kontekstu sna i ostalim simbolima i elementima konkretnog sna.



Osobe koje se stvarno približavaju organskoj smrti, nagovještaj smrti će češće sanjati kao neko skoro putovanje ili čak vjenčanje ili samo kao bijelo platno (simbol mrtvačkog pokrova). Prolazak kroz zrcalo u snu može imati nagovještaj smrti, ali je češće samo duboki uvid u nešto što je u budnom stanju sakriveno. Prazan ekran u snu ili puno cvijeća i svijeća mogu se također povezati sa nagovještajima skore smrti, ali snovi se doista vrlo rijetko bave smrću kao krajem ljudske egzistencije.

Možemo se pitati da li to znači da je fizička smrt Bogu ili Jastvu ili Univerzumu tako malo važna. To su ozbiljna pitanja i za znanost i za religiju i duhovne prvake, a i za svakog pojedinca, jer svi sanjamo. Ja mislim da nas naš Izvor jednako vidi bez obzira na to da li smo „s ove strane rijeke“ ili čekamo prelazak preko nje ili smo već „na drugoj obali“. Život i smrt su samo dva pola stvaranja, postojanja i postajanja, možda međusobno udaljeni, ali neodvojivi jedno od drugoga.



U snovima ne mora biti razmatrana samo smrt ljudi, mogu to biti uvenule i osušene biljke, ubijene ili ljudskim nemarom uginule životinje; tema smrti u snovima se proteže na cijeli živi svijet. Nedavno sam dobila pismo koje se baš dotiče smrti kućnih ljubimaca, vrlo je ilustrativno, pa ga objavljujem u cijelosti.

Bok Irida,
evo jednog mog sna kojeg sam sanjala ovaj vikend a rezultat je moje neodlučnosti da li da starom nabavim kunića. U stvarnosti, moj stari je liječeni alkoholičar, koji s vremena na vrijeme, kad dobije mirovinu, nekoliko dana za redom pije, onda se smiri i tako do sljedeće mirovine. Nakon nesretne smrti kunića kojeg smo imali 5 god, on je rekao da će nabaviti drugog kad prođe izvjesno vrijeme. Ne želi ni psa ni mačku, samo kunića - znam i zašto - jer mu kunić pruža privrženost i ljubav koju on želi, a ne dobiva od ljudi budući je vrlo iskompleksiran - traži ljubav i poštovanje drugih, no on ne poštuje druge.
Inače, davno, kad smo imali kanarince, kupio je , u pijanom stanju, jednu kanarinku, staru i jadnu koja je nakon nekoliko mjeseci uginula. Zbog tog iskustva, a poznavajući ga da će stvarno nabaviti novog kunića, povezala sam se email-om s jednim gospodinom koji uzgaja kuniće. On mi je krajem ovog tjedna poslao slike 3 mala kunića koje sam dala starom. Stari je oduševljen i želi ga, no ja nisam sigurna je li to pametno. U subotu mi je mama rekla da je razmišljala i misli da nije pametno nabaviti kunića jer je stari neodgovoran po pitanju njihova održavanja - daje im svašta - što oni nesmiju jer su kunići vrlo osjetljiva bića te da se ona ne osjeća dobro i ne može se brinuti o kuniću i stalno nadzirati oca.

Nakon svih tih događaja i svojih nedoumica glede nabavke novog kunića, prije spavanja sam postavila pitanje da li nabaviti kunića i sanjam sljedeći san:

U kući u kojoj sam odrasla, mali kunić (bijeli sa smećkastom mrljom, zaletio se iz kuće (prizemnice) i s terase pao u travu u dvoristu. Uplašeno idem do njega, uzimam u naručje i govorim mu: "Ludice, znam da si uplašen – kamo si se zaletio?".

Onda sanjam starce u mojoj sobi u ZG, kao da su bili u posjetu s malim sivo-smeđim kunićem – pitam ih da ga malo ostave kod mene, no mama odlučno govori: "NE, ti imaš drugog posla – on je naš i ide s nama".

Zatim sanjam neku zabavu koja je na nekom katu, no ja silazim stepenicama dolje, u prizemlje – i vidim 2 dečka, jedan iza drugog, penju se i svaki od njih nosi po jednu zelenu salvetu – jedna je tamno zelena, a druga malo vuče na maslinastu i čudim se kako to da dečki kupuju salvete. Zatim sam opet na katu, ali sad kao da sam u nekom dućanu i na pultu primjećujem ogrlicu (od perlica koje inače koristim za izradu nakita) s privjeskom u obliku krokodila (u stvarnosti sam prije puno godina napravila ogrlicu s tim krokodilima i svi su me zamjećivali upravo po toj ogrlici). U snu se odlučujem kupiti tu ogrlicu upravo zbog tog privjeska-krokodila - jer je on stručno izrađen, i iako je onaj kojeg sam ja napravila, također dobro izrađen, kao da tog novog krokodila-privjeska želim usporediti s onim kojeg sam ja radila kako bih se uvjerila da sam dobro usavršila tehniku izrade krokodila od perlica.
Zeleni krokodil

Ovaj san si ne mogu protumačiti jer nisam objektivna. S jedne strane, budući jako volim životinje, voljela bih ga imati, no ja ga osobno ne mogu imati jer puno stvari rješavam u životu i ne mogu malu životinjicu ostavljati samu po cijeli dan u stanu. Osim toga, bojim se emotivnog vezivanja za nju i ne želim patiti ako mu se nešto dogodi. Isto tako sam svjesna da je moj otac gori od djeteta i da će toj životinjici svašta davati kako bi što više pridobio njezinu privrženost. I treće, jedna stara gospođa je rekla mojom mami da nije dobro imati kunića u kući jer po nekom praznovjerju, u kući nema blagostanja, a i da trudna žena ne smije hraniti kunića jer će joj nerođeno dijete imati zečju usnicu.

Eto, što ti kažeš na ovo? Ja nisam pametna. Tom gospodinu trebam javiti hoću li uzeti životinjicu, a s druge strane mi je neugodno, nakon toliko dopisivanja o tome da želim, sad otkazati.

Puno pozdrava,
Zeleni krokodil

Zaboravila sam ti napisati svoje asocijacije:

kunić - može predstavljati transformaciju, ali isto tako i brzopletost. U mom snu mislim da predstavlja strah od nepromišljenog poteza.Točno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mama koja mi govori NE - mislim da mi to moj autoritet govori upravo to - NE nabavljaj kunića.Točno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

zabava - potisnuta želja (stepenicama dolje) za zabavom. Igra ispod praga svijesti.

salvete (zelene) - emocije - potreba za nekom vrstom pročišćenja - boljim uvidom? 2 salvete - moje dvojbe i to kroz:Točno!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1. ogrlica - nezadovoljene želje kroz bezuvjetnu ljubav (privjesak)-Grlena čakra (ogrlica), problem ti je izričito odbiti i oca i uzgajivača. Krokodili su nemilosrdne životinje, pa i ti moraš nemilosrdno postupiti (uzela si ogrlicu, pregrizi to). Dva dečka (muškarca) su otac i uzgajivač, ali i tvoja dvojba. Zelene boje salveta simboliziraju tvoj strah da ih ne povrijediš.
i
2. krokodil - strah od potencijalne opasnosti - "da ne ronim poslije krokodilske suze" Krokodile sam već objasnila.

privjesak krokodila koji je u snu identičan u stvarnosti - povezano kroz kunića kojeg sam već imala Ponovit će se priča s kunićem, ako energično ne odbiješ. Posredno ćeš izazvati još jednu smrt.

Hmm... no još uvijek ne znam da li da starom nabavim životinjicu ili ne? Možda je ipak bolje NE! Ne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zanima me tvoje tumačenje.

ubacila sam svoje tumačenje u tekst (crveno), nadam se da vam to nije problem pratiti......Slijede još neki snovi o smrti i njihova tumačenja.....prvi je stigao iz Ljubljane:

draga irida...

trenutno sam u situaciji..jako bolnoj...
prije 15 dana sam izgubila tatu...koji je napustio svet baš na moj rođendan...a bili smo jako puno vezani...i čini mi se kao da mi se svet slomio pred očima...nisam još potpuno svestna da ga nema...jer svugde osećam njegovo prisustvo... po duhu sam realista, iako vjerujem u neke višlje entitete...koje znanstveno dokazane nisu...

.jasno mi je, da snovi mogu biti odraz naseg života...nasih sećanja, osjećanja...problema, koji nas okupiraju i slično....svaku noć poželim da se s tatom susretnem u snu i da popričamo kao nekad...ali nikako da ga usnim...poslednji put sam ga sanjala tu noć kada je "otišao"...zdrav i raspoložen u snu je rekao da se neće više vratiti u bolnicu (te noći je bio u bolnici)...

jutros mi je majka rekla da ga je usnila...da je ležao pored nje u krevetu i zagrlio ju i rekao ...nema senke sa sanjom nigde (senka je moja sestra)....i rekao joj da je jako sam..usamljen...i da bi trebao još neku žensku povesti sa sobom...pri tim rečima se ona uplašila i probudila se.....majka je isto tako nekoliko dana pred tatin "odlazak" sanjala veliki plutajući krst na bistroj mirnoj vodi... a tatin brat je sanjao noć pre njegovog "odlaska" tatinu pokojnu sestru, koja ga je upitala dali je tata već umro?...možda su i svi ti snovi bili neko predkazanje?? .ako je smrt neko novo rođenje negdje drugde...po narodnim običajima duša luta 40 dana posle napuštanja tjela....pa me boli to, da je u snu majke možda duša njegova trenutno usamljena...ili sama...možda znate šta vi više o tome?...ili ste imali neka slična pitanja do sad u vezi smrti bliske osobe?.
VEČNI SAN

„Snovi mogu biti odraz naseg života...naših sećanja,osjećanja...problema, koji nas okupiraju i slično...“ Točno, oni to uvjek jesu, a često su i puno više. Teško se rastati od onih koje smo voljeli, no, to je bio njegov način da se pozdravi s vama, naime umirući su naizmjenično na astralu i u objektivnoj stvarnosti sve dok agonija traje, sve dok se ne otisnu na svoje dugo putovanje koje se nama čini kratko, a zovemo ga smrt. Sa astrala mogu doći u naše snove ili se mi u snu otisnemo na astral i tamo ih susretnemo. Možda ga je brinulo nešto u vezi s vama.
Sjenka obično znači nešto drugo, iako uvjetno može biti i simbol za vašu sestru. Ovo može biti najava još nečijeg „odlaska“ iako mislim da se više radi o majčinom strahu, tuzi i nelagodi, zato se i probudila.
San i jest bila najava skorog odlaska (umiranja). Pokojna sestra je vašem stricu najavila da je vrijeme „odlaska“ za još nekog iz obitelji.
Duše umrlih često neko vrijeme lutaju, vrzmaju se u poznatom okruženju, zbunjene, ne shvaćajući da su zapravo umrle, pogotovo ako se radi o iznenadnim smrtima izazvanih nesrećama i sl. Ali za dušu svoga oca se ne biste trebali brinuti, jer na drugom svijetu znaju za njegov dolazak (pokojna sestra). Nakon 40 dana će ovu vašu uznemirenost zamijeniti samo tuga i bol zbog gubitka drage osobe, koje su sasvim prirodne i normalne za nas koji ostajemo.Neka vam svima, sjećanja na sve ono lijepo što ste proživjeli sa svojim ocem, mužem i bratom olakšaju tu bol i skrate vrijeme tugovanja.

Eto, draga V.S. ovim kratkim tumačenjem ujedno izražavam i sućut zbog vašeg gubitka.

____________________
SAN:

Sanjala sam da mi je tata umro,
nisam to vidjela nego mi je netko rekao. Netko mi je rekao da je slomio kraljeznicu a netko drugi da se otrovao ali bez nekih detalja. U cijelom snu je bilo puno ljudi oko mene i bili smo u nekoj meni nepoznatoj kuci u zatvorenom prostoru ali u snu mi nije bila nepoznata. Sve je izgledalo kao party ili nesto slicno. Zidovi su bili bijeli. Bila sam tuzna ali ne onako kako bi bila u stvarnosti jer tatu obozavam. MIslila sam si kako cemo napokon ocistiti kucu od razno raznih njegovih sitnica kojima nije tamo mjesto a on ih je uporno dovlacio. U jednom trenutku sam ga ugledala kako stoji medju ljudima naslonjen na zid i to mi je bilo cisto normalno pa sam dosla do njega i pitala ga kako je umro, sto je u tom trenutku mislio i da li je znao da ce umrijeti. On mi je pricao kako je umro ali se ne sjecam sto mi je rekao i da je znao da ce umrijeti ali mu nije bilo vazno jer ionako ostaje s nama. Bas kad sam ga htjela pitati da li je vidio Boga i da li zbilja postoji raj probudila sam se.
Slomljena kralježnica


Draga S. K.! Muški likovi u snovima žene su uvjek slika Animusa, tj. muške snage u ženi koja joj pomaže funkcionirati u stvarnosti.Tvoj san priča o tome da se nemaš snage nikome i ničemu suprostaviti (otac-Animus je umro, otrovan ili je slomio kralježnicu). Ne znam što si po horoskopu, ali zadnji je čas da se uspraviš i suprostaviš. Bijela soba, iz sna lako može postati bolnica. Puno ljudi (party...?), ti tužna. Tuga i party......?Tvoja tuga je stvarna, a od tuge se možemo i razboljeti. Čišćenje kuće od sitnica koje tata dovlači, je micanje (ušutkivanje) unutarnjeg glasa koji te opominje da nešto krivo radiš. Nisi dobra prema sebi, ne boriš se za sebe. Pristaješ na tajnstvenu vezu......? Zašto....? Nisi sretna. Veza koja rađa tugu nije dobra. Pobuni se! Nemaš dovoljno samopouzdanja (slomljena kičma), nemaš dovoljno snage (otrovana) ili nešto treće? U snu je na kraju tvoj otac ipak živ. Znači da je tvoj Animus, tvoja snaga još uvjek tu, pa upotrijebi je. Ne pristaji na odnos koji te ne zadovoljava. Čemu skrivanje, zar niste već odavno odrasli, zreli ljudi? Ljudi čistih namjera se nemaju potrebe skrivati. Sretni i zaljubljeni ljudi žele svoju sreću saopćiti cijelom svijetu. Tvoja veza je čudna, rasčisti to, odredi pravila igre, uspravi kičmu.
Irida


Zadnjih godina često sanjam da moram skriti nekog mrtvaca, kojeg sam ponekad sama ubila, ali ne znam ni zašto ni kako, samo ga moram skriti.Obično je to u nekim tmurnim zgradama, labirintima, močvari ili tamnoj šumi....Isto tako ponekad skrivam ljude koji su drugi ubili.
Labirint

Svaki put kad napravite kompromis sa sobom, odreknete se svojih želja imate novog mrtvaca. Jedan dio (aspekt) vas je umro. Pošto pred okolinom ne želite pokazati razočarenje, tugu ili ljutnju, možda čak i bijes, vi to potiskujete. To je vaše skrivanje mrtvaca. Ne želite ljudima pokazati da su vas razočarali, rastužili, povrijedili., pa to skrivate (skrivanje mrtvaca). Tmurne zgrade, labirinti, močvara i tamna šuma su samo slike vaše podsvijesti.

Ponekad sanjam i svoje mrtve, ali su to obično neke epizode koje su se i dogodile, tako da san izgleda jako realno i treba mi više vremena da se razbudim. Ne sjećam se nekih poruka. Sanjam svakoga osim jedne osobe koju bi volila da mi se javi u snovima.
Labirint

San uvjek posuđuje slike iz naše stvarnosti, pa i kad se radi o mrtvima, ali uvjek nosi poruku sanjaču. Snovi o smrti, mrtvima i sl. su zasebna tema i uvjek treba razmatrati svaki za sebe.

Sjetila sam se još jednog "veselog" sna: odvija se u selu gdje sam živjela U B. oko kuće mojih roditelja. Iz nepoznatog razloga u snu živim gore, nemam djecu uz sebe i tražim ih. U dvorištu se izlila septička jama i trebaju doći neki ljudi sa cisternom da je isprazne. Međutim, ja sam se sjetila da je u jami mrtvac kojeg nisam poznavala, niti znam odkuda on u jami. Znam samo da ga moram nekako izvaditi i sakriti prije nego što ga otkriju. Uzalud sam pokušavala dići poklopac i izvaditi ga. Bilo je jako naporno i jako sam se plašila, jer sam znala da bi mene optužili za njegovu smrt. Nisam ga uspjela skriti i došli su čistači, otvorili poklopac...nagnula sam se da pogledam unutra...jama uopće nije bila puna i na dnu sam vidjela truplo. Niko osim mene nije ga vidio. Cijelo vrijeme sam se čudila kako ga ne vide i s nestrpljenjem čekala da završe.
Labirint

Mrtvaci su odricanje od tvojih stvarnih snova, planova i želja. Ljudi koji ne vide truplo su vjerovatno osobe koje ne vide šta se događa sa tobom. Snovi se odvijaju negdje drugo i u nepoznatoj okolini: to je bijeg od stvarnosti. To što se san odvija oko kuće tvojih roditelja bi mogla povezati sa time da si se doista rano zatvorila u sebe, jer nisi imala neku podršku sa njihove strane. Odricanje od vlastite moći i snage, odbijanje da se borimo za sebe (lakše se je zauzimati za druge....!?). Nisu mrtvi samo neke želje i planovi, čini se da je i jedan dio tebe mrtav i to onaj hrabriji dio.


molba za pomoć

Poštovani ,

Molim za pomoć pri pronalaženju novog doma za tek oštenjenje štence : majka čistokrvni Chow Chow crni i tata čistokrvni Samoyed . Na svijet je došlo 6 štenaca, tri crne grudice izgledom potpuno na mamu Chow chowicu i tri bijele pahuljice izgledom na tatu Samoyeda. Štenci će biti dostupni za udomljenje na Božić.Imamo i mamu i tatu, oboje su vrlo pogodni za obitelji s djecom i stan. Budući da nam je ovo drugo ovakvo slučajno leglo, štenci iz prvog legla su udomljeni i izuzetno su lijepi, vrlo čupavi i gotovo u potpunosti nalik na Chow Chowa ili na tatu Samoyeda, s vrlo malo miješanih odlika.

Peseki se poklanjaju isključivo u dobre ruke . Informacije i rezervacije na telefon dr. Racz , 091 2334565 . Zahvaljujem na pomoći .


- 23:44 - Komentari (42) - Isprintaj - #

24.10.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

25.10.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)


BOJENJE, TINKTURA
Po alkemijskim zapisima: Anđeo Ashael je naučio ljude koristiti boje, kovine i drago kamenje.Naučio ih je i umijeću postupanja s njima. No, bojenje nije alkemijska pretvorba, nego spagirijska (spagirija; izvlačiti, istrgnuti, skupljati, prikupljati) preoblika (ne pretvorba) nečega u plemenitiji oblik ili tvar.

BOŽANSKA PORUKA, BOŽANSKO SAOPĆENJE

Poruka – emanacija. Poruka je otkrivenje doživljeno kao da dolazi izvana (a ne iznutra poput nadahnuća) i može ostati nesaopćena, za razliku od proročanstva.
U islamu poruku (wahy) dobivaju samo proroci-poslanici, a saopćava je anđeo (saopćavanje pretpostavlja dijalog).

BOŽJE IME
Epiteti; Bogu dan, Bogom dan, u Bogu nađen i iz Boga proistekao. Treba reći da Božja imena nisu Antopomorfni Atributi koje teolozi pripisuju ili ih razaznaju u Bogu, a niti nazivi različiti jer pripadaju različitim religijama.Imena Božja su oblici, stupnjevi; aspekti i odnosi proizašli iz jednog i jedinstvenog Počela. Božje ime je ezoterični pojam: ono se čuva u tajnosti, dio je ezoterične obuke, izgovara se samo u strogo određenim prigodama i točno u skladu s obredima, često se pojavljuje samo u tajnom jeziku ili pismu.

Babilonski bog Marduk imao je 50 imena, judejski Jahve 72 imena (među kojima El, Elohim, Adonaj, Ehjeh), a islamski Allah ima čak 99 imena („Bog ima 99 Imena, stotinu manje jedan, jer On Neparan – Jedan – voli biti nazivan tim Imenima, jednim po jednim.Svatko tko znade 99 Imena stići će u raj“:neka od neka od tih Imena; Bog, Allah, Kralj, Svetac, Savršeni Znalac, Nedostižni, Jedan i Jedini, Prvi, Posljednji...itd.

BRAHMAN
Ovo je sanskrtska riječ čiji je izvorni smisao; sila, moć.
Ova riječ može biti obredni izrijek, molitva, formula, čin, obred, magijska ili religiozna moć, žrtvena molitva kojom se osigurava održavanje kozmičkog reda, moć očitovana u žrtvi.

Upanišade: Brahman, Apsolut, univerzalno Ja istovjetno pojedinačnom ja (atman) ; suština stvari, ezoterik bića. „tajna učenja su pčele, a brahman je cvijet“ (Veda).

Brahman je i svećenik koji prinosi žrtvu ili može značiti svećeničko zvanje uopće.

Brahma (nominativ jednine): prvo stvoreno biće (Vedizam), odnosno bog (Hinduizam), član Trojstva Brahma: Stvoritelj – Šiva razarač – Višnu svedržitelj.

Brahmana; egzegetski tekstovi (primijenjena Hermeneutika, tumačenje svetih tekstova).

Brahmana, brahmani; svećenici, čarobnjaci koji su prvobitno činili posebnu Kastu (varna) – jedino su oni mogli obavljati obrede žrtvovanja za sebe i za druge, ali to znači i izučavati i poučavati vede, davati i primati poklone

Brahmi; staro indijsko pismo.....

BRATSTVO, BRATOVŠTINA (okultno, ceremonijalno)

Etnološki: Udruženje unutar klanova, klasa ili cehova, svojstveno društvima koja su organizirana na tlačenju i takva udruženja obično imaju dvostruku ulogu; individualne inicijacije i političke djelatnosti i mahom je vezano za „primitivnija društva“.

Sociološki: Udruženja laika oko neke zajedničke discipline, doktrine, djelatnosti ili učenja (npr. Pitagorejci iz Krotona; „Sinovi proroka“.

Religijski: duhovne ili inicijacijske zajednice.


- 23:22 - Komentari (31) - Isprintaj - #

23.10.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

24.10.2006.g.

Kraljica novčića (diskova)

Ona je imućna, milosrdna i darežljiva, cijeni sigurnost i boji se neuspjeha. Iskoristit će svaku priliku da uveća svoj imetak, ali je spremna i pomagati. Nema baš previše povjerenja u druge.

U negativnom značenju ona postaje osoba koja ne bira sredstva, prate je skandali i gubici.

Tiha i hirovita (ćudljiva) osoba, vrlo ljubazna i velikog srca dobra u novčanim i materijalnim pitanjima..


- 23:29 - Komentari (44) - Isprintaj - #

22.10.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

23.10.2006.g.

ŠAMANIZAM I PSIHOPATOLOGIJA



Povezivanje šamanizma i duševnih stanja/bolesti
koje mu izgleda prethode, nameće da se ovom psihopatologijom ipak ozbiljnije pozabavimo. Arktička histerija (polarno ludilo) izgleda pogoduje oblikovanju posebnih duševnih struktura stanovnika polarnih krajeva. Izolacija, duge i oštre snježne zime, nedostatak vitamina dovode polarne stanovnike u stanje arktičke histerije ( merijak, menerik, šamanski trans). Jedina razlika između epileptičara i šamanskog transa je što epileptičar svoj trans ne može izazvati vlastitom voljom. Jedino autentični (sibirski) šamani spontano padaju u trans,što je vezano uz kozmičke utjecaje na polarno stanovništvo, kažu da ostali ili glume (igraju dramu) ili se pomažu narkoticima i opet zapadaju samo u neki polutrans. Kakogod, ali povezanost između duševne neravnoteže i šamanizma još nije dokraja objašnjena, a često susrećemo tvrdnju da je duševni bolesnik promašeni mistik. No, treba naglasiti da šaman nije samo bolesnik, nego bolesnik koji se uspio izliječiti i time dobio „punomoć“ da liječi i druge.

Priča goldijskog šamana:
„Stari pričaju da su tijekom nekoliko pokoljenja tri velika šamana bili pripadnici moje obitelji. Među mojim najbližim precima nije bilo poznatih šamana. Moji su roditelji bili savršeno zdravi. Meni je četrdeset godina, oženjen sam, ali nemam djece. Do svoje dvadesete godine vrlo sam se dobro osjećao, zatim sam obolio, trpio sam bolove u tijelu i jezovito me boljela glava. Šamani su me pokušali izliječiti, ali im to nije polazilo za rukom. Otkad sam se i sam počeo baviti šamanizmom, moje stanje se poboljšalo. Šaman sam već 10 godina, ali isprva sam ljiečenje primjenjivao samo na sebi; tek prije tri godine poduhvatio sam se i liječenja drugih. Zvanje šamana vrlo je zamorno“.
Priča Burjata koji je u mladosti bio protivnik šamanizma: kad je obolio i nikako se nije uspijevao izliječiti, pošao je u potragu za dobrim liječnikom. U toj potrazi stigao je sve do Irkutska, čak se pokušao i sam baviti šamanizmom, tada je ozdravio i ostao šaman do kraja života.
Zapravo se čini da je ozdravljenje, tj kontrolirana psiho-ravnoteža postignuta bavljenjem šamanizmom. Iako šamani prividno nalikuju padavičarima od bolesti ih izdvaja ipak normalno živčano ustrojstvo, visoka moć koncentracije (običnim svjetovnjacima nedostižna), voljno izazivanje transa, i kontroliranje ekstatičkih kretnji (padavičar to ne može) i zapravo sjajno podnošenje iscrpljujućih napora svog poziva. Tijelo šamana je savršeno gipko, oči odaju živu inteligenciju, a njegova energija kao da je neiscrpna.

Šamanski kodeks:
„Savršeni jakutski šaman mora biti: ozbiljan, mora imati takta, moć uvjeravanja, a iznad svega ne smije biti umišljen, ohol i naprasit. Mora se osjetiti da je u njemu unutarnja snaga, koja ne vrijeđa nego je svjesna svoje moći“

Slijdi: BOLEST- POSVEĆENJE

- 23:56 - Komentari (27) - Isprintaj - #

21.10.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

22.10.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA



I DIO (nastavak)

KULT TIJELA

Pretjerivanje u hrani, piću a i sve poznate vrste ovisnosti su samo vrh ledenog brijega.
Konzumerizam se uselio u sve pore ljudskog života. Jednokratna upotreba po sistemu; potroši i baci dovela je prvo do mentalnih zagađenja, a onda do sveopćeg zagađenja planete, pa je prijetnja ekoloških katastrofa postala Damoklov mač iznad naših glava. A sve je počelo s Komunama 60-tih.

Komune bez jasnih pravila ponašanja,
monogamija i promiskuiteti svih vrsta i profila, staru patrijarhalnu strukturu tresu iz temelja. Porno industrija zauzima čelnu poziciju u širenju nove ideologije i njenih sloboda. Spolna moć određuje vrijednost pojedinca. No da bi bio spolno poželjan, čovjek mora stalno ulagati u svoj izgled. Tu upadaju kozmetička industrija, diktatori mode i modelari ljudskog tijela, a pomaže im plastična kirurgija koju čini se Hipokratova zakletva ne obvezuje. Mary Qunt promovira «minicu» da bi to veličanstveno tijelo bilo što izloženije. Ali, samo žensko tijelo je pokazano. Muškarci se i dalje pokazuju samo na sportskim terenima, ili dvoranama, eventualno u pornićima kao dominantni mužjaci neiscrpne spolne moći s maestralnim vještinama. Muški časopisi su puni razgolićenih ženskih tijela koja dodatno raspaljuju maštu. Jadna ta naša pramajka Eva. Čini se da je stvarno zgriješila. Do kada će njezine kćeri otplaćivati to jedno rebro. Hramovi tijela: centri ljepote, vježbaonice, plesnjaci, disko-klubovi niču na sve strane. Naturisti na svim plažama svijeta zbacuju odjeću veličajući tijelo. Feminizam je prokrčio put na sportske terene i u muška zanimanja i ženama, pa se u teretanama nerijetko zajedno naprežu i preznojavaju oba spola, a sve s ciljem postizanja optimalnog izgleda i poželjnosti. Žene se upinju da se svide, pristajući na sve ludosti koje im se serviraju. Muškarci trijumfiraju. Sve što su oduvjek željeli i zašto su se morali boriti ili to platiti, sada dobijaju na pladnju. Vrt je otvoren, treba samo ući i ubrati. Ako i ima otpora, primijeni se sila, s monstruoznim objašnjenjem da svaka žena zapravo priželjkuje silovanje. Ta, zašto bi inače žene tako otvoreno izazivale muškarce?

Twigi lansira mršavost kao ideal ljepote. Ja tvrdim da je to bio podsvjesni odgovor na bagatelizaciju i zlorabu ženskog tijela. Bit je u tome da je taj nakazni ideal svijetu donio dva nova poremećaja; anoreksiju i bullimiju koje su opet izraz negacije i poricanja vlastitog tijela. Koliko su opasni i razorni ti poremećaji znaju svi liječnici koji su pokušavali pomoći takvim pacijentima, spašavajući ih od izgladnjavanja do smrti (anoreksija) ili svakodnevnog samo-kažanjavanja (bulimija). Razno-razne čudesne dijete zauzimaju posebno mjesto u trendu modeliranja tijela. Starinska riječ post je protjerana iz upotrebe. Post je imao funkciju tjelesnog pročišćanje, sa duhovnim dobitkom. Dijeta se više ne opterećuje dušm i njenim potrebama. Moda i seksualna poželjnost diktiraju pravila igre. Onaj koji ih ne zna ili ne može slijediti gubi u trci za voljenošću, prihvaćenošću i sličnim eufemizmima. Zadaća je imati nekoga po svaku cijenu, a što više, to bolje. Bauk samoće, neželjenosti i nevoljenosti je prestrašan. Ako nam se to dogodi, to je valjda zato što naše tijelo ne ispunjava zadane kategorije. E, tu smo si sami krivi. Slijede tuga, ojađenost, depresije, cijela paleta neuroza, zatim već spomenute anoreksija i bulimija, a neki odu u drugu krajnost; prejedanje kao način samotješenja, pa stiže pretilost i svi problemi koje ona donosi.

Sve što sam nabrojala su uglavnom zavodljive preporuke ženi,
kako da sebe učini poželjnijom. Muškarci u svom kraljevstvu moći i dalje mogu biti mršavi, debeli ružni, prljavi, zli i svakakvi, oni i dalje gospodare ženinim tijelom. Muškarac je izmislio kontraceptivnu pilulu, da bi mogao zadovoljavati svoje seksualne apetite bez preuzimanja odgovornosti za svoje postupke. Kao da nije oduvjek bilo tako Od Eve naovamo za sve željene i neželjene trudnoće je bila odgovorna žena. Upravo zbog toga žena prihvaća kontracepciju kao spas od posljedica nesigurne i tegobne egzistencije svog poroda ili bolnih i traumatičnih abortusa. U novom poretku vrijednosti ona će učiniti sve da zadovolji i zadrži svog muškarca. No, to je sve teže postići, jer se muška poligamnost oslobođena moralnih normativa pretvorila u leptirov let od cvijeta do cvijeta. Ojađena, iznevjerena (prevarena), ostavljena i prezrena žena uzvraća na isti način. Gnjevno uzvikuje; sve što možeš ti, mogu i ja i još bolje i više.Obiteljsko tkivo se kida nepovratno, pa danas 70% djece ima najmanje dvije mame i dva tate, a najčešće djeca rastu s jednim roditeljem i mnoštvom njegovih usputnih partnera. Svijet je postao opći kupleraj. Nezdravo ponašanje, bez ikakve odgovornosti i prema sebi i prema drugome, bez moralnih ili bilo kakvih drugih korektiva, dovodi do totalne degradacije samog ljudskog bića. U dekadentnim društvima ovakva ponašanja su bila svojstvena samo bogatijem sloju društva. Danas je to opće pravilo nevezano za status, stupanj obrazovanja, religioznu pripadnost ili bilo što drugo. Dakle, sve dublje upadamo u pravu civilizacijsku dekadenciju.

Onaj tko se tako ne ponaša je nesposoban, mutav i smotan.
Ako ga neznanje (nevještost) ili bilo kakva organska disfunkcija sprječava tu su porno časopisi, porno filmovi, razni sexi-predmeti i pripravci iz sexi shopova, mehanički i oralni stimulansi i kao vrhunac Viagra kao simbol vremena i užitka. Treba natjerati to tijelo da odradi misiju užitka po svaku cijenu. Brojnost partnera je u funkciji stjecanja vještina (tehnika) i u funkciji potvrde vlastite vrijednosti. Isprobati sve, suprotni spol, vlastiti spol, sve moguće egzibicionizme, Sado-Mazo ponudu i na kraju okus dječjeg tijela (pedofilija) kao vrhunac uzbuđenja za otupjelo tijelo i prenadraženi um, to je izgleda imperativ ovog vremena. To suludo utrkivanje sa samim sobom nas na kraju dovodi u sveopće stanje tuposti. Tzv normalnost ne samo da nam više nije zanimljiva, nego postajemo nesposobni za nju. Normalnost je davno poklekla pred pohlepnom glađu za uzbuđenjima. Čarolija, to imaginarno obojenje trenutnih ushita se mora maksimalno produžiti, ako se potrošila, nestala, treba tražiti uvjek novu. Doći do ekstaze čulnosti i izgubiti se u njoj bilo kojim putem i bilo kojim sredstvima to je jedini imperativ, a ekstazu treba produžiti do vječnosti. Pošto je živjeti u trajnoj ekstazi za tijelo koje ima svoja ograničenja nemoguće, stimulansima i drogama je otvoren put. Jedna od sintetičkih droga je čak i simbolično nazvana ecstazy.

A tko se još na ovom današnjem banketu raspomamljenog tijela pita o duši. Svi koji dođu do točke tuposti i nemoći. Tada kreću nevolje i najdublje nesreće. Tek tada začujemo tihe jecaje vlastite Duše i krećemo u potragu za kojekavim vrstama pomoći. Mnogi završe u vjerskom fanatizmu, neki u ozbiljnim psihozama, a neki se nađu usred mistične potrage za nekim ezoteričnim rješenjem. Slijede lutanja od liječnika do alternativaca, od metode do metode, ali se uvjek očekuju iscjeljenja izvana; od Boga, liječnika, iscjelitelja i sl. Liječnika prvo eliminiraju ako se ne utvrdi organski uzrok njegovi/njenih tegoba. Dalje se inzistira na duhovnoj medicini. No, može li duhovna pomoć spasiti, iscijeliti posrnulo ljudsko tijelo? I da i ne. Da, jer vjera ponekad čini čuda i jer duhovne discipline čiste naš mentalni prostor i vraćaju nas zdravom razumu. Ne, jer trebam naglasiti da bez uključivanja tjelesne inteligencije (KQ) neće biti dugoročnih rezultata i povratka zdravom življenju. Udružimo sve inteligencije da bismo opet postali cjeloviti; integrirajmo inteligenciju uma (IQ), emocionalnu inteligenciju (EQ; koja je najbliža tjelesnoj KQ, ali je i različita), suštinsku (SQ) i tjelesnu (KQ) da bismo ponovo uspostavili cjelovitost. Samo korištenjem cjelovite inteligencije (CQ) možemo početi proces ozdravljenja.

No, da ne bi bilo zablude, muškarci ponižavajući ženino tijelo i koristeći ga samo kao objekt užitka pokazuju prijezir i prema svome vlastitom tijelu. Sintagma; «voditi ljubav» je besmislena u vremenu usputnih odnosa i jednokratne upotrebe. Sex sve više postaje gimnastička vježba u dvoje bez ikakve emocionalne povezanosti. Unatoč kontracepciji rođeno je mnogo braće i sestara koji ne znaju jedni za druge i koji se sutra mogu sresti, zaljubiti i zajedno izroditi djecu, to je rezultat seksualnih sloboda i kulta tijela i s tim se trebamo suočiti. Zatim su tu, opet unatoč svim mogućim zaštitama, spolno prenosive bolesti. Nabrojat ću one najučestalije: Herpes genitalis, HPV, Gonoreja i Sifilis, Klamidija, spolne bradavice, Trihomonijaza, Hepatitis B i kao najpogubnija AIDS. Svaka od ovih bolesti je strašna na svoj način. Svaka je posljedica neodgovornog ponašanja i krajnje pohlepe za užicima bez odgovornosti. Svaka je rezultat besmislene zloporabe i svog i tuđih tijela. Koliko emocionalnih izdaja i prevara, koliko osobnih drama, koliko nepotrebne patnje za samo jedan trenutak užitka....? I sve to u ime slobode....? Sloboda bez odgovornosti je majka kaosa. Gdje je nestala ljubav, ona prava, nepatvorena koja daje svoj život za drugo biće ako je ono ugroženo? Zar ne vidimo da na ovaj način ugrožavamo i sam život. Otišli smo predaleko u svojoj obijesti.

Slijede: ZASTRANJENJA I POSLJEDICE

(nastavit će se)


- 21:54 - Komentari (40) - Isprintaj - #

20.10.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

21.10.2006.g.

Eto, 200 postova, zar već....?

Ovaj spiritualni program u religijskom zrcalu je multireligijski, bez preferiranja ijedne religije na račun ostalih, ali i bez pokušaja da ih nasilu poistovjetim, sinkretiziram ili sintetiziram. Sve je bazirano na čistoj duhovnosti, na duhovnom iskustvu bez obzira na to koja ga je religijska tradicaja iznjedrila i/ili posvojila. S tog stajališta ovo jest ezoterija, a svaki mistik je samosvojna i jedinstvena pojava.

Pojava svake nove duhovne veličine pomiče granice svijesti cijele ljudske rase i uvjek za sobom povuče dio sljedbenika. Aktualne religije u svojim redovima dižu uzbunu na pojavu svake nove/drugačije ideje. Danas vam predstavljam popis nositelja novih ideja koji je napravio i klasificirao katolički svećenik i intelektualac čiju kratku biografiju vam predstavljam. Njegove tekstove svi možete naći na internetu, a ovdje ih možete i komentirati...


Crveno i kurzivom sam označila autore koji su po njegovom izboru opasni za katoličku misao i doktrinu. Ako ste čitali neke od tih autora, komentirajte. No i ovi ostali sa spiska su pod povećalom i nisu bez razloga nabrojani........

Kasnije ću predstaviti i popise koji stižu sa istočne strane.....



Josip Blažević, OFMConv., jedan je od najboljih poznavatelja istočnjačke duhovnosti i novih religioznih pokreta u Hrvatskoj. Već niz godina intenzivno istražuje ovu tematiku skupljajući podatke na terenu i znanstveno ih analizirajući. Na Papinskom sveučilištu Gregoriana radi na doktorskoj tezi na temu "Iskustvo ljudskoga tijela u interpretaciji Istoka i Zapada".
Čest je gost na mnogim predavanjima i tribinama, a autor je i mnogih članaka. Do sada je objavio knjige Proroci novoga doba i Joga i kršćanstvo.

U ZNAKU VODENJAKA - J. Blažević: TERAPIJE NEW AGEA U HRVATSKOJ ...

PREDSTAVLJAMO VAM (1)

Nadahnitelji i eksponenti New agea

Nije moguće na malo prostora predstaviti sve osobe koje su bile nadahnitelji globalnog preokreta, što ga danas poznajemo kao New age. Ipak smo se odlučili, bar ukratko, spomenuti imena nekih od autoriteta za koje newageovci drže da su im njihove misli bile nadahnuće. Popis je složen abecednim redom imena, a masnim i kurzivnim slovima istaknuta su imena eksponenata New agea.
________________________________________

JOSIP BLAŽEVIĆ

Abraham Maslov
(1908-1970), američki psiholog, osnivač humanističke i transpersonalne psihologije (zasnovane na individualnim i kolektivnim potrebama, elementima prikupljenim psihološkom analizom budizma, sufizma, yoge, kršćanskog misticizma…), promicatelj samo-ostvarenja (self-actualization), razvoja ljudskih potencijala, itd

Alan Watts
(1915-1973), britanski filozof, šezdesetih godina slovio kao najbolji poznavatelj zen budizma i orijentalne filozofije uopće. Probudio masovni interes američke mladeži za zenom, vedantom i taoizmom, sudjelovao u osnivanju pokreta za proširenje svijesti, eksperimentirao sa psihodeličkim drogama, i dr

Albert Einstein
(1875-1955), američki fizičar njemačkog porijekla i dobitnik Nobelove nagrade. Osnivač teorije relativiteta, postavio temelje kvantnoj fizici. Zanimao se za parapsihologiju, osobno prisustvovao mnogim telepatskim eksperimentima što ih je sa svojom suprugom izvodio američki književnik i okultista Upton Sinclair čijoj je knjizi Mental Radio (1930) napisao i predgovor.

Aldous Huxley (1894-1963), engleski novelist i esejist, pod kraj života počeo se zanimati za izmijenjena stanja svijesti, istočnjačku filozofiju, parapsihologiju, mistična iskustva upotrebom meskalina (halucinogene droge od meksičkog kaktusa), neobična iscjeljenja, u knjizi The Devils of Loudun (1952) opisao opsjednuće redovnice iz 17. st.

Alfred Korzybski, poljski semantičar, istaknuo ulogu jezika koji oblikuje misao, ali posjeduje i svoja ograničenja. Mi često miješamo jezik sa stvarnošću, stvarajući lažnu sigurnost, jer pojmovima nastojimo izdvojiti stvarnost koja postoji samo u cjelini, kao dinamična i promjenjiva.

Alfred North Whitehead, filozof i matematičar koji je u svojoj knjizi Razvoj i stvarnost (1932), ukazao na povezanost svijesti i materije u njezinoj unutarnjoj dinamičnoj vezi, onkraj vanjskoga i opipljivoga.

Alice Ann Bailey (1880-1949), okultna spisateljica i sljedbenica Madame Blavatsky, osnivateljice Teozofskog društva.

Alphonse-Louis Constant, poznatiji pod pseudonimom Eliphas Lčvi (1810-1875), francuski okultist židovskog porijekla koji je probudio velik interes za razne magijske grane, napose za kabalu. Naučavao da se magija temelji na odnosima koji ujedinjuju duh i materiju te na principima analogija i korespondencija.

Baruch Spinoza (1632-1677), nizozemski filozof, teoretičar panteizma prema kojemu se Bog poistovjećuje sa Svime (Panta). I New age također naučava da je sve što postoji Bog.

Benjamin Creme, najglasovitiji promicatelj skorog nastupa newageovog svjetskog i religioznog vođe u osobu Maitreye, kojega predstavlja kao onoga kojega najavljuju sveti spisi svih religija.

Buckminster Fuller, briljantni, iako ekscentrični, futuristički filozof zauzet oko ekologije i čovjekovog mjesta u ekološkom poretku.

Carl Gustav Jung (1875-1961), švicarski psiholog i psihijatar koji se puno zanimao za okultizam i istočnjačke religije. Uvodi pojam kolektivno nesvjesnog koji je u mnogočemu u suglasnosti s interpretacijom teozofske Akakša kronike, banke podataka koja bi sadržavala sva znanja svijeta. Uznemiravan "neobičnim fenomenima" u obitelji, putem transa, i sam je kontaktirao s onostranim bićima od kojih je kanalizirao i djelo gnostičkog karaktera "Sedam propovijedi mrtvima".

Carlos Castaneda (1925-1998), peruanski antropolog i pisac mnogih knjiga koje populariziraju šamanizam i magiju, opisuju izmijenjena stanja svijesti pod utjecajem meskalina; drevno poganstvo suprotstavljaju tehnološkim predrasudama i strahovima suvremenog čovjeka.

Carl Rogers,
američki psiholog i odgojitelj koji je naviještao nastanak "nove vrste autonomnog ljudskog bića", ostvarenog 1976. od strane Self determination, jedne mreže koju su stvorili građani i zakonodavaca u Californiji.

David Spangler, poznat kao utemeljitelj newageovske Zajednice Findhorn i jedan od najboljih poznavatelja i učitelja New age filozofije i praksi.

Deepak Chopra, indijski liječnik zaposlen u Americi. Glavni je eksponent psihološke struje New agea, prozvane self-help (samo-pomoć). Njegovo je geslo: "Ti si Bog".



Demi Moor, glumica, jedna je od vodećih širitelja New agea. Uvjerena je da će doživjeti 150 godina, zahvaljujući snazi pozitivnog mišljenja.

Daisetz Teitaro Suzuki
(1870-1966), profesor budističke filozofije na Sveučilištu Otani u Kyotu, jedan od najvrsnijih poznavatelja zena, apostol zena na Zapadu.

Edgar Cayce (1877-1945), najslavniji američki medij i iscjelitelj dvadesetog stoljeća. "Spavajući prorok", kako su ga nazivali, proslavio se preciznošću svojih dijagnoza koje je postavljao u transu (navodno više od 14.000), rado se podvrgavajući i znanstvenoj provjeri, a golema arhiva tih slučajeva čuva se u "Association for Resarch and Anlightment".

Elise Boulding, umirovljeni američki sociolog, pacifist, bivši predsjednik American Association for the Advancement of Science, koja se bavi znanstvenim razvojem, govori o "dubokoj reorganizaciji i restrukturaciji svijesti", napominjući da su "stare granice rasklimane u svim pravcima".

Erich Fromm
(1900-1980), njemački psihoanalitičar.

Friedrich Nietzsche (1844-1900), njemački filozof, koji je svojim učenjem o "nadčovjeku" utro put akvarijanskome "mi smo bogovi".

Frederic Spiegelberg, povjesničar religija.

Fritjof Capra, atomski fizičar koji se bavio istraživanjem paralela između suvremene fizike i istočnjačkog misticizma. Poznat po bestseleru The Tao of Physics (Tao Fizike).

Gardner Murphy (1895-1975), američki psihoanalist i istraživač psihičkih i parapsiholoških fenomena.

George Ivanovič Gurdieff (1869-1949), ruski mislilac, ezoteričar i okultist, čije učenje je orijentirano prema preobrazbi svijesti i povratku vlastitoj nutrini.

Gregory Bateson (1904-1980), psihijatar i istraživač svijesti.

Heinz von Foerster (1911-2002), bečki fizičar koji je svoju znanstvenu karijeru ostvario u Americi, gdje je i umro. Zanimao se za psihologiju, biologiju, kibernetiku, i dr.

Helen Palmer, sveučilišni profesor koji je 1976. napustio katedru i posvetio se izučavanju svijesti. Postao poznat osobito po knjizi The Enneagram, koja prikazuje novu klasifikaciju ljudskih karaktera u devet kategorija.

Helena Petrovna Blavatsky (1831-1891), okultistica, sa svojim suprugom Henry S. Olcottom suosnivačica Teozofskog društva, s ciljem osnivanja Univerzalnog Bratstva, komparativnog proučavanja religija i istraživanja skrivenih potencijala u čovjeku i svijetu. New age se uvelike inspirira na njezinim djelima.



Hermann Hesse (1877-1962), švicarski dobitnik Nobelove nagrade za književnost, život započeo u bogosloviji, a nastavio ga kao pustolov u potrazi za duhovnošću lišenom religija. Njegov boravak u Indiji urodio je "nadreligioznom duhovnošću" sastavljenom od elemenata Istoka i Zapada te je postao izvorom inspiracija New ageu.

James Lovelock (1919), britanski znanstvenik promicatelj doba Majke Zemlje (The Ages of Gaia).

James Redfield, pisac New age romana The Celestine Prophecy (Celestinska proročanstva) gnostičkog karaktera koji pripovijedaju povijest mladog Amerikanca u potrazi za tajanstvenim rukopisima koji sadrže "prosvjetljenja".


- 23:53 - Komentari (41) - Isprintaj - #

PETAK: ASTROOKVIR

20. 10. 2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA BLIZANACA




Evo jednog znaka u Zodijaku kojeg je malo teže definirati, jer blizanci su nestalni kao živa. Iako nepostojan s manjkom ustrajnosti i dosljednosti ovi radoznalci se uvjek snađu, zahvaljujući prije svega svome urođenom šarmu. Ovaj znak je u vlasti Merkura (bog trgovaca i lopova) kojem mogu zahvaliti svoju brzinu i prevrtljivost. S lakoćom svladavaju prepreke i vrlo dobro i brzo se prilagođavaju na sve promjene, no kako su povodljivi, sumnjičavi i ambivalentni (neki kažu i dvolični) stječe se dojam da su to osobe vrlo promjenjivog karaktera. Često zbog toga za sobom ostavljaju započete i nedovršene poslove, a u takvim fazama teško i započinju nešto novo.

Svašta za njih možemo reći, ali formalisti sigurno nisu, jer se oni ponašaju po svojim vlastitim pravilima. Uglavnom ih prati uspjeh jer su doista snalažljivi. Dobri su govornici, prilično mudri, čak lukavi. Brzo misle i još brže reagiraju (unatoč ambivalentnosti koja ih ponekad dovodi do oklijevanja) i uglavnom iskoriste životne šanse. To su osobe velikih intelektualnih sposobnosti, a dosta slabašnih ambicija. Ćudljive su naravi i teško podnose kontrolu i pritisak, zapravo uglavnom izmiču kontroli kadgod je to moguće.Znaju biti vrlo nepromišljeni i napraviti niz gluposti zbog kojih se poslije kaju. Imaju puno talenata,vrlo su komunikativni, imaju umjetničkih sklonosti, a njihova radoznalost uvjek pokušava dokučiti što je s onu stranu pojavnosti (ako vam je dijete blizanac i rastavlja igračke, nemojte vikati na njega, ono mora vidjeti šta je unutra). Ako žive u dobroj sredini postaju uzor i primjer zajednici, ako je drugačije postaju nihilisti, buntovnici, falsifikatori i na sve druge načine sumnjivi tipovi (ne vraćaju posuđeno, ne održe riječ, blefiraju itd).N0, blizanci nikada nisu zlonamjerni, oni su više neozbiljna, zaigrana i nestašna djeca Zodijaka. Možda su zbog toga često neodgovorni i prema sebi i prema drugima. Za njih se kaže da su rođeni demokrati, bez predrasuda, sputavanja, sve slobode i novitete.

Blizanci su duša svakog društva, vole senzacije, putovanja, priče, žargon (šatrovački jezik), tuđice (naročito amerikanizme), zezancije (harlekinade), izlete, a ne podnose samoću, šutnju, inertnost, strogost, ozbiljnost i sistematične, dosadne i rutinske poslove. Ali i kad je blizanac najzabavniji često se nazire da njegov drugi dio plače. Lubavne veze blizanaca često trpe zbog njegove brbljavosti ili ponekad povučenosti i nezrelosti. Blizanac češće traži osobu s kojom dobro komunicira, nego osobu za dobar sex.

Blizancima njihova podvojenost (biti ili ne biti) često komplicira život. I ne treba zaboraviti da blizanci i kad odrastu, ostaju velika djeca, a često čak i infantilni.....


- 00:03 - Komentari (38) - Isprintaj - #

18.10.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

19.10.2006.g.

EZOTERIJSKI PRIKAZ ČIMBENIKA SNA



Ezoterija
u pristupu snovima uzima u obzir fizičko, eterično i astralno tijelo, pa tako u tkanju sna učestvuju:


-1. Ego, u bilo kojem stanju svijesti od gotovo potpune nesenzibilnost (tuposti, svojevrsne obamrlosti) do savršenog ovladavanja svojim sposobnostima (lucidni snovi).

-2. Astralno tijelo, koje ezoterici smatraju izvorištem želja i koje uvjek divlje pulsira uzburkujući osjećaje i želje.

-3. Eterički dio mozga, koji je dvojnik fizičkog mozga i oko kojeg protječe stalna struja svih mogućih misli i naših i svih drugih ljudi. Eterički mozak kao antena lovi pojedine misli i uvodi ih u san .

-4. Niži fizički mozak, s infantilnom polusvijesti i navikom izražavanja svakog poticaja u slikama.

Ova ezoterijska struktura ima smisla, jer u Astralu vrijeme i prostor ne funkcioniraju u našem zemaljskom poimanju. Velik dio snova, ako ne i svi imaju upravo tu karakteristiku ignoriranja (zanemarivanja) ograbičenog vremena i prostora. Zato u snu ulazimo i izlazimo iz jedne slike u drugu, iz jednog stanja u drugo, čak iz jednog sna u drugi po miloj volji. I druge fizičke zakonitosti su ukinute, pa možemo letjeti, činiti stvari koje u budnom stanju ne znamo ili ne možemo raditi. Tako osoba koja ne zna i ne usudi se voziti u snu može voziti vratolomne trke. Možemo dizati terete koji nadmašuju našu snagu, a komunikacija u snu se odvija više na mentalnom planu nego što sanjač doista čuje glas, dakle, više su to telepatske poruke koje nekako odmah dok se odvijaju znamo nego stvarni razgovor.Većina snova stvara iluziju kao da je ego na nekom izletu gdje mu se pokazuju stvari značajne za njega, tj sanjača. Naravno da se na takvim mjetima mogu susresti i čudovišta i užasi svake vrste, no važno je osvijestiti da nam se u snu u konačnici ne može ništa loše dogoditi. Uvjek se možemo probuditi, ako postane prestrašno i neizdrživo i to se u pravilu i događa sa strašnim snovima. U kritičnom trenutku uvjek na scenu stupa spasonosno buđenje. Stvarna opasnost postoji samo za ljude koji pate od kardio-vaskularnih tegoba, jer tjeskoba strah i panika mogu doista i izazvati infarkt.


- 23:47 - Komentari (38) - Isprintaj - #

17.10.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

18.10.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

BILJEG

Riječ biljeg nam stiže iz daleke predhistorije, lovački biljezi koje nalazimo kao usporedne ureze na dijelovima dugih kostiju ili na predmetima izrađenim od kostiju (mlađe kameno doba). Pretpostavlja se da je to bila primitivna statistika ubijene divljači.
U Masonstvu nalazimo Cehovski biljeg (ezoterični): znak ili simbol na nekom predmetu kao znak raspoznavanja i prepoznavanja prvenstveno inicijacijskog stupnja, inicijacijske pripadnosti i tek onda i namjere graditelja (tvorca/autora, datuma i porijekla izrade).
Obrtnički biljezi (egzoterični) su obično grubi zarezi kamenorezaca u kamenu, urezi tesara u drvetu, oznake zlatara načinjene šilom, a i drugi obrti (kotlari, lončari) su obilježavali svoj autorski rad.
Antropologija nam nudi Tjelesni biljeg.O čemu se radi? U mnogim inicijacijskim zajednicama i organizacijama adept dobiva biljeg na tijelu kao znak pripadnosti. To mogu biti:
- Crteži na tijelu (krečom i okerom u plemenskim inicijacijama; u središnjoj Africi i Gvineji bijela boja vapna simbolizira pretke, a crvena boja okera krv/život).
- Obilježavanje užarenim željezom (Kibeline i Mitrine misterije)
- Stvaranje ožiljaka (Vodun iz Damoheja)
- Tetoviranje (Polinezija i danas urbani trendovi, naročito među bandama)
- Sakaćenje (obrezivanje, kao inicijacijski obred)
- Način uređivanja kose (npr. brijanje glave u egipatskih svećenika)..itd.

BLAGOSLOV
Riječ je iz Hebrejskog jezika (beraka), a znači učinkovitu kretnju i/ili formulu koja pojedincu ili zajednici prinaša i pribavlja božansku pomoć. Blagoslov možemo pojmiti na dva načina:
- Kao eulogiju (grčki; dobar govor) što bi bila Božja milost, Božja blagonaklonost
- Eulogomeniju (žestina) koja je strastveno slavljenje i hvaljenje Boga.
- Treći vid blagoslova je onkrajreligijski (šire shvaćen); to je prelijevanje spiritualnog utjecaja s jedne osobe na drugu (bioenergija) ili izlijevanje u nešto drugo (npr. iz čarobnjaka u kristale, energiziranje vode ili nečega drugog).

BODHISATTVA
Sanskrtska riječ sastavljena od bodhi (Probuđenje) i sattva (biće), dolazi iz Mahayana-budizma. Bodhisattva je probuđeni (prosvijetljeni) čovjek, sposoban ostvariti nirvanu, koje se ipak odriče da bi pomogao drugim bićima na putu izbavljenja (od rođenja, starosti i smrti), kročeći putem punim prepreka, ali uvjek se pridržavajući „krajnjih“ vrlina (mudrost, ćudorednost, sabranost).

BOG
Bog je više religijski pojam nego ezoterijska ideja.. U mnogim jezicima pojam je izveden iz indoevropskog korjena koji znači: „svijetao“.
„Ja sam jedino božanstvo i sav svijet me obožava na mnoge načine, raznim obredima i pod raznim imenima“
U velikm monoteističkim religijama Bog je: Jedno i jedinstveno, duhovno, personalno, izuzetno biće, stvoritelj svijeta, onaj koji sudi i nagrađuje, pravedan, dobar i vječan. Jednost i jedinost.
U sinkretičkom monoteizmu; Bog-Jedno s mnogo oblika i imena.
U panteizmu je Bog supstancija istovjetna stvorenom svijetu i od njega nedjeljiva (naturalistički panteizam), različit od svijeta samo toliko koliko se cjelina razlikuje od svojih dijelova (metafizički panteizam)
U Islamu Allah (je jedan)
U gnosticizmu: Demijurg, zli Arhont, tvorac ovog zlog svijeta, različit od neizrecivog, svijetu vanjskog, spiritualnog deiteta iz kojeg emanacijom nastaju duše, duhovi, anđeli.....
Bog-čovjek (Bogočovjek): čovjek sa statusom boga stečenim po osnovi autoriteta, vlasti, zasluga, uloge, znakova isl.
Čovjek-bog: čovjek koji, najčešće poslije smrti, stječe status boga zbog svojih zasluga, ili nakon inicijacije, odnosno, putem obreda. (Hinduisti, Budisti, Taoisti, Grci itd.) „Bog“ u ovom slučaju znači besmrtnost (često samo privremenu), blaženstvo, bestjelesnost........
Posebni bog: Viša sila s likom i imenom (npr. bog kukuruza u Pretkolumbijaca, indoevropski bog grmljavine itd.)
Nepoznati bog: Deitet, neuvjetovano, neizrecivo, nezamislivo Počelo; nepoznati bog; neznana, neslućena sila.... („U tmini često prebiva skriveni Bog“)

BOGINJA MAJKA
Simbol zemaljske plodnosti ili kozmičke energije (natura naturans: priroda amostvoriteljica)

S gledišta funkcije ona može biti:
Supruga svojeg sina (bog-sin: npr. Kibela i Atis u Anatoliji).
Supruga Velikog Muža (bog-otac: npr. Kibila i Sabazije u Maloj Aziji ).

S gledišta biti postoje:
Majka Zemlja (darežljiva zaštitnica žetve: npr, Demetra u Grčkoj, Izida u Egiptu).
Velika Ljubavnica, djevica i/ili prostitutka, zbunjujuća, dvoznačna, žderačica (npr. Afrodita u Grčkoj, Ištar u Mezopotamiji).

Velika Boginja – vezana za zemlju i plodnost (Šakti, Zemlja).
Velika Majka – prvobitna boginja-majka (npr Geja u Grčkoj).
Bogorodica – božanska Supruga i majka bogova (npr, Kibela je i Velika Majka i Majka bogova)

ELEKTRONSKO PROSJAČENJE!!!
NOVI OBLIK IZNUDE!
Dragi moji! pažljivo pročitajte ovo što slijedi jer je ovo još jedna u nizu elektronskih prevara u kojoj se netko poslužio osobnim podacima, stvarne osobe za elektronsko prosjačenje. Nazvala sam navedeni broj i mladi čovjek mi je sav očajan rekao da će poludjeti od "dobronamjernih" poziva i da je sve dezinformacija.......ujedno se ispričavam svima kojima sam proslijedila mail sa ovim sadržajem.


šaljite-znamo čovjeka!!!!

Predmet: Leukemija - molim Vas procitajte poruku Ako je izbrisete onda uistinu nemate srce.
Zdravo, ja sam otac, imam 29 godina. Ja i moja supruga smo imali
predivan zivot. Bog nas je blagoslovio s predivnom djevojcicom. Nasa kci se zove Rachele i ima 10 godina. Lijecnici su joj otkrili tumor na mozgu i u tijelu . Jedini nacin da je spasimo je pristupiti operaciji.
Medjutim za takova sta mi nemamo dovoljno novca. AOL i ZDNET (mreze u Italiji) su pristali da nam pomognu. Nacin na koji ce nam pomoci je slijedeci: ja sam vam poslao ovu poruku,a vi je proslijedite ostalima.
AOL ce prema poslanim porukama izracunati koliko je osoba dobilo ovu poruku i po svakoj osobi koja otvori ovu e-mail poruku i proslijedi je drugim osobama nama ce donirati 32 centa.
Molim Vas pomozite nam.
Iskreno

Janko Artuković, dipl.ing.el.
Elro d.o.o. Zagreb
Zaharova 9
M: 0916704343
T: 016060606
F: 016060619

janko.artukovic@elro-zagreb.hr



- 23:34 - Komentari (40) - Isprintaj - #

16.10.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

17.10.2006.g.

Kralj novčića (diskova)

Uspješan i popularan, poslovni čovjek koji nepogrešivo uočava i iskorištava svaku priliku. Novac i materijalno su u prvom planu, a voli i pokazivati svoj uspjeh. Negativna strana; sklonost megalomaniji, grandomaniji, rizicima i hazardiranju.

Pouzdana osoba analitičnog uma, sklona razmišljanju, poslovan čovjek, uspjeh.




PODSJEĆAM na poziv naše Safiris !!!!!!!!!!!

..ali evo nešto lijepoga za sve što sam našla na stranici Grombola...topla pusa sa zagrljajem koji će trajati barem sutra cijeli dan:-*)

AM University

Važan kozmički događaj


U utorak. 17. oktobra 2006. će se dogoditi važan kozmički događaj, koji će aktivirati nove vibracije, a koji od toga dana najavljuje sve više takvih događaja do 2013. godine.

Na taj dan će se put Zemlje sresti s putem ultraviolentnog pulsirajućeg zraka iz viših dimenzija.

Vrijeme prelaska preko Zemlje će trajati približno 15 sati našeg vremena.

Taj zrak je usklađen s rezonancom naše srčene čakre i plavičast je, tj. boje magneta.

U vremenu kad taj zrak bude prešao Zemlju, svaka naša namjera, miso, želja manifestirat će se milion puta brže nego inače.

Zato je od izuzetne važnosti da u vremenu prelaska zraka preko Zemlje, pazimo na naše misli i mislimo «pozitivno, mislimo na ljubav (svih vrsta), mir, zdravlje i obilje – za sebe i cijeli svijet»

Ako budemo tako izabrali taj zrak će biti naš veliki dar – poklon!

Naše misli manifestirat će se tako brzo da će se govoriti o čudima.

Vrijeme prelaska preko zemljaskog područja početi će 17. oktobra približno oko 10:17h i trajat će do 18. oktobra do 1:17 ujutro.

Najveću moć će dostići 17. oktobra oko 17:10h.

Nije važno u kojem se vremenskom pojasu (području) nalazite, u to vrijeme će njegova moć biti najveća.

Zato mislite na lijepe misli, za najveće dobro sebe i cijeloga svijeta.

Ako u tom vremenu budete u prirodi to će samo pripomoći, upravo je preporučljivo u tom vremenskom terminu izvesti meditaciju.

Taj događaj je izuzetno značajan, zato je dobro da o njemu obavijestite što više ljudi.

Razmišljaj pozitivno!!!
Želim ti dobre vibracije!!!


I AM University

MULTIKULTURALNO DRUŠTVO u Multi-kulti centru Jarun, Našička 1
poziva sve ljude dobre volje na zajedničku
MEDITACIJU 17.listopada u 16.30-18.30
Svi ste dobro došli i obavijestite prijatelje

Predsjednica
Elvedina Dina Cahun


- 23:38 - Komentari (54) - Isprintaj - #

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

16.10.2006.g.

METODE NOVAČENJA U ŠAMANIZMU



Kod nekih naroda je šamanizam nasljedan,
npr u Vogula (prenosi se na žensku lozu), no čak i kod nasljeđivanja budući šaman se već od malih nogu nećim osobitim ističe: može vrlo rano pokazivati znakove nervoze i nemira ( mi bismo to danas nazvali hiperaktivnost, vrlo prisutnu kod imdigo djece), često ima napadaje epilepsije koji se tumače kao sastanak sbogovima. Kod istočnih Ostjaka šamanizam se ne može naučiti; on je dar Neba koji se prima rođenjem. U području Irtiša on je dar Senkea (boga Neba) i taj dar je očit vrlo rano. I Vasiugani misle da se dar dobija rođenjem, no bez obzira da li je nasljedan ili spontan, šamanizam je uvjek dar bogova ili duhova, pa možemo reći da je on samo prividno nasljedan.

Šamanizam je nasljedan i u Votjaka
(Udmurta), Laponaca, sibirskihSamojeda kod kojih kad umre otac sin iz drveta izdjelja lik očeve ruke kojom na sebe prenosi očeve moći. No, nije mu dovoljno da bude šamanov sin, njegov izbor moraju potvrditi duhovi. I u Juraka-Samojeda šaman je prepoznatljiv od rođenja, obično se za takvu djecu kaže da su rođeni „u košuljici“ koja pokriva glavu i takvoj djeci je suđeno da postanu šamani. Takva djeca drugačija od ostale djece, vole lutati i zadržavati se na samotnim mjestima, a prije zrelosti počinju doživljavati vizije, pjevati u snu isl. To je razdoblje inkubacije.

Tek nakon prvih vizija mali šaman se pridružuje nekom starom šamanu i kreće u poučavanje koje počinje tek nakon prvog pravog ekstatičkog doživljaja.
Ako izabrani kandidat ne doživi ekstazu, klan ga se odriče i traži drugog kandidata (Tunguzi).Ponašanje mladog kandidata uvjek odlučuje o posvećenju ili ga čak i ubrzava. Događa se da takav dječak pobjegne sam u šumu, na sedam ili više dana, bez ikakve opreme i u toj divljini preživi zahvaljujući vlastitoj snalažljivosti i hrabrosti hraneći se onim što nađe ili ulovi vlastitim zubima, vrati se kao okrvavljen, poderan i raščupan divljak koji tek nakon desetak dana počinje nešto nesuvislo mucati, tada slijede oprezna ispitivanja nekog starog šamana koja su upućena Duhu koji je zaposjeo dječaka, a kandidat može zapasti u pravo bjesnilo, ali u tom mahnitom stanju označava među šamanima onoga koji će prinijeti žrtve i pripremiti obred uvođenja dječaka u zanimanje (poziv) šamana i konačno posvećenje.

Reklo bi se da šaman ne može postati nitko tko nije dodirnuo srce tame, bilo kroz bolest, bilo kroz druge oblike inicijacije, čaki ni kad je nasljeđe u pitanju. Ono što je za obične smrtnike smetnja (bolest, patologija) za budućeg šamana je preporuka i biljeg koji ga označuje i izdvaja i posvećuje....

Slijedi: ŠAMANIZAM I PSIHOPATOLOGIJA


- 00:16 - Komentari (40) - Isprintaj - #

14.10.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

15.10.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)



ČUVAR NAŠEG INTEGRITETA

Koža je dakle, vrlo ranjiv organ,
kao što je i naš integritet. Ravnotežu je lako narušiti i kad istovremeno vodimo računa o oba plana, duhovnom i tjelesnom, a ako težište bacimo samo na jedan plan, postajemo trajno rascijepljeno i nesretno biće. Pri tom je svejedno koji plan favoriziramo, duhovni ili tjelesni, krajnji rezultat je isti. Postajemo nesposobni odraditi svoju ljudsku zadaću zbog koje nam je poklonjen ovaj život.

Sklonost samopovređivanju je vrsta autodestrukcije koja jasno ukazuje na «posvađanost» sa vlastitim tijelom, ali paradoksalno liječi se kao duševni poremećaj. Najbogatija industrija na svijetu je industrija oružja. Jedini zadatak svakog; i onog najprimitivnijeg i onog najsavršenijeg oružja je raniti, osakatiti, ubiti to tijelo drugoga. Kako je civilizacija izrasla na Dekalogu, na jasnoj zapovjedi :» Ne ubij!» stigla do tako sofisticirane filozofije ubijanja? Ja opet tvrdim; zbog poricanja tijela. Ako tijelo ne vrijedi, ako je grješno i zlo, kuda to može voditi osim u pojedinačna i masovna tlačenja, šikaniranja i ubijanja?

Kako je koža svojevrsni katalizator našeg zdravlja, na njoj se sve vidi. Ona je ogledalo i zdravlja i bolesti, i tuge i radosti i ushićene duše.Ona je naš kontaktni organ sa svijetom i drugima i taktilna komunikacija je jedini jezik koji poznaje. Naučimo taj jezik, bolje je reći, prisjetimo ga se, jer koža kao i svi tjelesni organi, na bazi stanične «memorije» pamti zauvjek.

Važno je naglasiti da kod transplantacije kože, bilo zbog traumatskih povreda, opeklina velikog stupnja ili oderotina ili kod nekih vrsta raka kože, najbolje rezultate daje transplantat vlastite kože sa zdravog dijela tijela pacijenta.

Kriminalistika i forenzička medicina se puno bave istraživanjem i analiziranjem ljudskih otisaka. Zašto baš otisci? Zato što je vrlo rano uočeno da dermatoglifi- linije, crteži na dlanovima, tabanima, a posebno na jagodicama prstiju čine jedinstvenu kartu našeg identiteta. Naime ne postoje dva čovjeka sa istim otiskom prsta. Otisak je jedinstven i nepromjenjiv. Ne mijenja ga ni starenje, ni bolest, ni bilo kakve druge promjene u našem životu. Mogu biti oštećani jedino mehaničkim putem; vatrom, kemikalijama ili deranjem kože. U Kini su još 200-te g. pr. Kr. Svi važni ugovori sklapani s obaveznim otiskom prsta na njima. U Europi su otisci prsta tek prije 100 godina ušli u sve policijske registre kao obavezni podatak i znak identifikacije. Prije pojave genetskih spoznaja i otkrića, daktiloskopija se koristila i kod utvrđivanja očinstva, kod određivanja određenih predispozicija za nasljedne bolesti i slično. U većini kriminalnih radnji, počinitelje otkriju upravo preko otisaka, a većina kriminalaca to zna, pa se pokušaju zaštiti rukavicama. Nije slučajno i da je najveći broj papilla (osjetilnih tjelešaca) smješten upravo na tim mjestima gdje su dermatoglifi najjače izraženi. Upravo zato su naše ruke, naročito naši prsti najbolji detektori opipljive stvarnosti. One su naš most do drugog bića. Zato je taktilna komunikacija tako važna.

Sve ovo pišem da shvatimo koliko smo jedinstveni. Koliko je svako tijelo, različito, posebno i sveto u Umu Stvoritelja. Zašto se Tvorac toliko mučio da nas odvoji tim znacima prepoznavanja, ako to nije važno? Dakle, Njemu smo važni svatko ponaosob. Postanimo toga svjesni. Kad to osvijestimo postat će bjelodano da nema isprika za nijednu lošu stvar ili stanje. Nema kolektivne krivnje, postoji samo osobna odgovornost za sve što nam se događa.

Boja kože ispisuje krvava poglavlja ljudske povjesti. Ropstvo, progoni, pokolji, svi mogući «sveti ratovi» do istrebljenja. Geta i rezervati. U novijoj povjesti rasizam i segregacija. Razni etnocidi, kulturocidi i ini cidi, koji su u svom korjenu i značenju uvjek genocidi. Propagirale su se i propagiraju se slobode i jednakosti, ali razlike ispisuju povjest. Zašto dušobrižnici svijeta misle da mogu ubiti toliko tijela i spasiti svoju dušu? Nije li to preuzetno? Bog sigurno nikada nije tražio da se ubija u njegovo ime. To bi se protivilo božanskoj prirodi koja je zauvjek stvaralačka. Dapače, izričito je to zabranio svojom zapovjedi: «Ne ubij». No, 10 zapovijedi se danas ionako samo selektivno slušaju, ako već nisu i sve pogažene. Kad je tijelu oduzeta svetost, kad je proglašeno izvorom grijeha i svakog drugog zla, onda je valjda sve dopušteno....?

Bijela rasa je iscrtala karte svih dosadašnjih inteligencija.
Vrijeme je da napravi korak unatrag i dovrši posao. Vrijeme je da tijelu vrati (....da, vrati, jer postojalo je vrijeme i mjesto u kojem je tjelesnost bila nešto sveto....) dostojanstvo iscrtavajući njegovu inteligenciju (KQ), ali promatrajući ga kao najsavršeniji živi sustav u kolopletu života, a ne kao mehanički stroj koji se po miloj volji može sastavljati i rastavljati. Kad si već svojata pravo prvenstva (nadrase) neka i ispravi vjekovne zablude.

KULT TIJELA

Danas uglavnom imamo ili kult tijela ili još uvjek poricanje i negaciju, što je u krajnjoj točki, ako ne osluškujemo i ne slijedimo tjelesnu inteligenciju (KQ), isto. Seksualna revolucija 60-tih je sve promijenila. Najedanput je sve bilo dopušteno, sve moguće. Kontracepcijska sredstva su osigurala i poduprla beskrajna eksperimentiranja sa sobom i drugima. Paradoks je jedino u tome što je sve napravljeno u ime ljubavi. Sjetimo se, glavna parola stjegonoša te revolucije je bila: «Vodimo ljubav, a ne rat». Nagoni su pušteni s lanca. Ljubav je postala tjelesna kategorija i postala sinonim za sex. To je prva velika zabluda novog pokreta. Tijelo je svedeno na instrument užitka, a užitak je postao sam sebi svrhom.

(nastavit će se)

dobila sam još jedan rođendanski dar, tako je lijep da to moram svima pokazati.....hvaaaaala Safiris!

subota, 14.10.2006.

Iridina Pjesma



Duša je tvoja poput Nebeskog Cvijeta …
Znanje ostavlja mirisni trag …
Rijetko si Biće ovog nemirnoga svijeta…
Riječ kad daruješ … dodir njen je blag…
Istinu prenosiš … drugačije Ti zboriš…
Nevidljivim plamenom iznutra romoriš …
Svjetiljku nam puniš Zvjezdanim Dahom …
Otklanjaš tugu mekim Anđeoskim Prahom…
I sve je satkano u ljudskome tijelu …
Mudrost Duše…Toplo srce …Osmijeh vrijedan …
Dok čitam te misli osjećam Mekoću Bijelu …
I znam da Ratnik si Svjetlosti …baš onaj Jedan…
Što rođen je da drugima otvori Vrata …
Buđenja … Prisjećanja …
Odjekuješ Nutrinom poput vrijednoga sata …
I svaki otkucaj je Simbol do Simbola …
Dok koračam hodnikom što tvoja je Škola…
Kao pčela prikupljam najslađi med …
Propustiti Rođendan .. znam .. nije red …
Ali Tko zna zašto je baš tako moralo biti …
Možda su stihovi ovi zaželjeli se sliti …
Upravo sada … ovoga trena …
Umom mi struji nekoliko refrena …
Ali želja mi je darovati stih jedan …
Koji jednom … Jednoj Divnoj Duši darovan je bio…
Srcu mojem oduvijek je drag i mio …

Ljepota Duše Tvoje …
Osvijetlila je Putove moje …
Kojim sretno sada koračam ja …
Tvoja iz Vječnosti Prijateljica….



Cvjetni miris stihova tvojih ...
Uvijek navrati do riječi mojih ...
I ostavljen je divan ... mirisni trag ...
Duši mojoj radostan i drag ...
Jedrenjak od snova upućujem ka tebi ...
Kako se usamljeno osjećala ne bi ...
Jer Rođendan je svaki nam darovani dan ...
Koji proživimo poletno ... pa čini nam se ...
Da presanjali smo još jedan san...
I tada kapnu nam kapljice od riječi ...
Olakšanje što putuje do srca naših ...
Preko pjesama... stiha što rane nam liječi ...
Ovim putem sve najljepše neka te prati ...
Jer u Duši nosiš Svjetlost ...
Želim ti ... da tvoja Zvijezda sjaji
Kao što do sada u ljubavi je znala sjati...

dvaput sam pogledala naslov, onda sam pomislila da slijedi pjesma nebesnici čije ime posudih, na kraju shvatih su stihovi posvećeni meni, zemaljskoj ženi i da je to rođendanski dar..........hvala ti safirna prijateljice, mada sam daleko običnija nego li me oslika tvoja safirna duša........smijem li je prenijeti na svoj blog?

Ovako kaže Safiris - sve to možete pročitati na njezinom blogu http://safiris.blog.hr/ (žubor sa Nebeskih visina): Dragi Prijatelji... u zadnje vrijeme sam dosta knap sa vremenom pa rijeđe navraćam na blog ali mi je želja svakome ostaviti maleni dar kao znak pažnje, stoga ako želite ostavite mi pored komentara svoj datum rođenja pa će kapnuti po još koji stih...pusa i zagrljaj svima koliko vas ima...:-*)


- 23:25 - Komentari (38) - Isprintaj - #

13.10.2006., petak

SUBOTA: ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

14.10.2006.g.

Dragi moji! Uz ovu rosnoblistavu djetelinu je došla ova čestitka:



"Skoro mi promaklo u današnjoj gužvi..:)))..ali dan još uvijek traje, pa - sretan ti rođendan, neka ti sve zvijezde sjaju na nebu i sve djeteline imale ti četiri lista..:)))..pusa*
plejadablue"

Istina je ja sam je dobila i zahvalna sam, ali poklanjam je dalje, poklanjam je svima vama koji ste jučer obasjali moj rođendan. Hvala svima na komentarima, mailovima, SMS i MMS porukama i na svim dobrim željama..i da vas podsjetim: jeste li znali da je ćetverolisna djetelina najstariji talismanski simbol (srećonoša) i uz to ga nije ljudska ruka napravila...? Ma znam da ste znali, samo vas podsjećam.....puse svima! Vaša irida


KRIZA MODERNOG SVIJETA

Ovo nam je uvod u novu temu, jer svaka kriza iznjedri nešto novo.Naravno, moram krenuti od materijalizma koji je stvorio krizu modernog svijeta. No, bit će riječi o New Age-u i o susretu velikih svjetskih religija i „hibridima“ koji nastaju iz tih susreta. Govorit ću o idealističkoj i transcendentalnoj filozofiji koja tvori metafizički okvir za alternativne pristupe i nekonvencionalna učenja. Vidjet ćemo koliko otkrića moderne fizike utječu na promjenu paradigme i formiranje novih svjetonazora. Vidjet ćemo koliko globalizacija utječe na širenje novih svjetonazora. Govorit ću o alternativnom, holističkom i energetskom pristupu ćovjekovom zdravlju, nastojat ću objasniti pojmove komplementarna, odnosno integrativna medicina. Spominjat ću drevna učenja i stare i nove hipoteze o tajanstvenoj kozmičkoj životnoj energiji. Posebno ću se osvrnuti na Fritjofa Capru (fizičar koji je napisao „Tao fizike) i njegovo holističko poimanje prirode, zatim na Wilberovo učenje o biološkoj, socijalnoj i duhovnoj evoluciji. Doći će na red i Bede Griffits i njegova Nova stvarnost, tj. pokušaj sinteze istočnjačke mistike, kršćanstva i moderne znanosti. Govorit ću Beli Hamvas i Svetoj nauci (Scientia sacra), dr. Scottu Pecku (putovi duhovnog razvoja) kojeg bih preporučila svim strastvenim čitačima. Spomenut ću i Sai Babu, ali i stara duhovna učenja Indije, bavit ću se Hermetikom, posvetit ću dio i M.H.Blavatsky, tj Teozofiji i Antropozofiji.Nikako ne smijem izostaviti Barbaru Ann Brennan i njezin holografski i bioenergetski pristup zdrvlju i liječenju. Malo ću govoriti i o Jogi i meditaciji. Zatim je tu i dr Deepak Chopra i njegovo kvantno liječenje (sinteza drevne indijske medicine-ayurvede i moderne znanosti), te niz drugih značajnih ljudi u širenju nove paradigme.

O čemu priča zamah ezoterijskih pokreta, krcat tehnikama pomoći i samopomoći, koji je zahvatio cijeli razvijeni svijet, a Zapad ga je imenovao zajedničkim imenom New Age? Priča nam bolnu i dugu priču dezorijentiranog i otuđenog modernog čovjeka, izgubljenog među igračkama svog tehnologiziranog i desakraliziranog svijeta, zbunjenog slobodama koje si je prisvojio, a s kojima ne postiže žuđenu ekstazu koja bi trajala i učinila ga zauvjek savršeno sretnim bićem. Dakle, tužna je to priča o krizi modernog svijeta, a protagonisti su na jednoj strani vojska iscjelitelja i duhovnjaka najraznorodnijih profila i orijentacija s jedne strane i svi nesretnici koji traže bilo kakvu pomoć s druge strane.

Naše vrijeme je vrijeme paradoksa. Razvoj informatike nas je meteorski uveo u zonu «sveznanja». Svaki podatak, od najbanalnijeg i najbizarnijeg do strogo čuvanih tajni, s internetom teoretski (i praktično) postaje dostupan svakome. I svi ostali mediji nas svakodnevno bombardiraju informacijama. U takvoj poplavi informacija nije ni čudo što je djeci našeg vremena dosadno u školi. Taj info-bum je stvorio svojevrsnu «kulu babilonsku» u kojoj svi sve znaju i nitko nikog ne sluša i ne čuje, a još manje razumije. No, čini se da je materijalizam s informatikom došao do svoje krajnosti. Ispraznost obezboženog svijeta stvari, već dugo uzima danak. Trčimo, zgrćemo, u stanju akutnog stresa ne stignemo ni uživati u onom što smo skupili, prigrabili, oteli. Što više imamo sve smo nervozniji i nezadovoljniji, sve prazniji. Što god više imamo trebamo još više. Potreba potrebu rađa, želja, želju. U šarenilu materijalističkog svijeta se ponašamo kao dijete u trgovini igračaka. Sve moramo dodirnuti, isprobati. Tumaramo začarani, uzimamo, ostavljamo, opet uzimamo, a kad treba platiti za lakomislenosti pitamo se zašto? Zavedeni sveznanjem, zaboravljamo stare mudrosti i istinsko znanje i srljamo sve dublje u ponor vlastite praznine. Tradiciju i njene vrijednosti , pa i tradicionalne religije, je progutao racionalističko-materijalistički progres, a individualizam sa sumnjivim slobodama je ubrzao stvaranje društvenog kaosa (kula babilonska). U takvoj klimi pojedinac gubi oslonce i orijentire i sve se teže snalazi u šumi besmisla.

Dakle, nije pogrešno reći da je novi ezoterijski pokret sa svojim iscjeliteljskim tehnikama i metodama rođen iz grubog materijalizma i ograničenog racionalizma. To je vapaj modernog čovjeka za Živim Duhom. New Age je odgovor na krizu modernog svijeta. On nije negacija tradicionalnih religija, kako se često govori. On nije ni neka nova vjera, on je samo pjesma budnica za umrtvljenu duhovnost. On je viseći most preko ponora koji je izgradio materijalizam, a trebao bi pomoći modernom svijetu da se ponovo vrati tradicionalnim vrijednostima koje su u temelju svih velikih religija. Kriza modernog svijeta je opća kriza vrijednosti, a duhovnost je temeljna vrijednost ljudske vrste. Rekla bih da su se i službene religije uljuljkale i ušuškale u svoja skupljena bogatstva i od duhovnosti prave samo dekorativnu predstavu. Živa duhovnost pred čovjeka stavlja velike zahtjeve. Kao prvo, stalni napor za ostajanje na Stazi Ispravnosti (po svaku cijenu).

Nije važno hoće li taj pokret preživjeti vrijeme.
Bit će dovoljno ako svoje simpatizere vrati njihovim autentičnim religijama i navede ih da doista i žive po duhovnim pravilima istih. A dok iz sadašnjeg društvenog kaosa ne izraste neki novi red utemeljen na starim mudrostima koje su odoljele svim burama, olujama i previranjima vremena, dobra je svaka tehnika pomoći i samopomoći koja je bazirana na božanskim principima ispravnosti mišljenja i djelovanja.

Važno je da se svaki pojedinac nakon korištenja ovakvih metoda ipak pomakne iz svoje akutne patnje i uz pomoć iz duhovnog svijeta, pokrene vlastite snage za iscjeljenje, te tako svoj život učini smislenijim, svrsishodnijim i sretnijim. Priznajem da je metoda i tehnika puno i da to mnoštvo izbora može zbuniti, ali kako ni jedan lijek nije za sve bolesti i za sve bolesnike, tako ni jedna metoda nije za sve probleme svih ljudi. Svatko će u toj ponudi naći upravo ono što mu treba i što će mu stvarno pomoći.


- 23:25 - Komentari (31) - Isprintaj - #

12.10.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

13.10.2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA BIKA




Bikovi su pozitivne, realne i najkonkretnije osobe u cijelom Zodijaku. Venera ih svojim utjecajem veže za zemlju i posjedovanje i daje im smisao za ljubav, sreću i uživanje u životnim radostima. Izdržljivi ljudi u svakom smislu.Privlače ih romantične i maštovite osobe.Iako su zemljani (materijalistički) znak, bik zna biti i poetičan, romantičan, nježan, ustrajan i uporan. On pobjeđuje uglavnom u svim bitkama, ali ne žestinom i silom, već strpljivošću i razmišljanjem. Uvjek je trezven i promišljen, ponekad zatvoren i nepristupačan (ako je neshvaćen), inače bik je obično otvoren, srdačan, blag i popustljiv kad je shvaćen.


Bikovi su energični i dinamični, a kad stanu postaju pasivni, tromi i lijeni . Vole navike, hrabri su i ne daju se omesti.S velikm entuzijazmom i optimizmom se hvataju ukoštac s problemima. Njih može omesti samo vlastita tvrdoglavost, nefleksibilnost i želja da budu uvjek u pravu, što ih okreće protiv svakoga tko pokušava promijeniti njihovo mišljenje. Bik nema smisla za diplomaciju, ne zna praviti kompromise, ali to nadoknađuje upornošću i ipak u životu postiže velike uspjehe. Vrlo je uvredljiv, pa se često sukobljava s okolinom, ali zna praštati. Bikovi su vrlo konzervativni, nepovjerljivi, naglašenog smisla za lijepo, vole stvoriti ugođaj, ambijent i atmosferu. Ponekad su bikovi osjećaji duboki i neizraženi, a volja slaba i melankolična, pritajena. Gomilanje mu može postati svrha. U tome se može pojaviti i škrtost i sebičnost. Ako se uspiju riješiti svoje sumnjičavosti sposobni su za velika djela.

Ako Bik uđe u nečije srce, tamo i namjerava ostati. Vrlo je privržen, strpljiv i odan i uvjek spreman pomoći Jednom donesenu odluku Bik teško mijenja. Njegovi principi su čvrsti kao zemlja po kojoj hoda. Drži riječi i obećanja, teško mijenja navike, ljubomorno čuva imovinu. Voli udobnost, čak i raskoš iako životne radosti nisu njegov stil.Ljubav, posesivnost i ljubomora kod njega idu u paketu. Njegove veze i brakovi su skladni i dugotrajni, što ne znači da ne voli „izlete“. Iako je uglavnom dobroćudan, ponekad teško kontrolira srdžbu. Bikovi su najveći ljubavnici Zodijaka (Škorpioni su najveći zavodnici).

Sve u svemu Bik je uglavnom pozitivan znak koji vlada glasom i glasnim žicama, pa su bikovi često dobri pjevači („bikovski glas)....tvrdoglavost od bikova ponekad čini vrlo loše sugovornike....., ali sjetimo se svetih krava u Indiji, svetog bika u grčkoj mitologiji i tolerantno i s razumijevanjem podnosimo i poneku njihovu manu.

uhuhuh! 13-ti je i još petak, e ovaj rođendan ću sigurno zapamtiti, već sam dobila prvu čestitku od drage blog-prijateljice Vidyavati, iznenadila me i raznježila jer su ljubice moj najdraži cvijet...hvaaaaaaaaaaaaaala Vidyavati !




- 23:31 - Komentari (78) - Isprintaj - #

11.10.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

12.10.2006.g.

PROCES SANJANJA I ČIMBENICI STVARANJA SNA

Snovi su paralelni psihološki prostor.
Donekle definiraju dnevna zbivanja, ali prije svega oni kompenziraju privremena iskrivljavanja u strukturi ega. Npr. Ljuta sam na partnera, ali radi mira u kući odustajem od pokazivanja ljutnje, vjerojatno ću sanjati da sam bijesna na njega. Ili na dubljoj razini; u stvarnosti je u mom životu sve ok. Korektna prema strancima i neznancima, tolerantna prema prijateljima, ljubazna i susretljiva prema kolegama, puna razumijevanja i topline prema rođacima, partneru i obitelji, dakle apsolutno društveno i socijalno prilagođena, a onda najedanpu sanjam san u kojem mi upečatljiv glas kaže: «Ti ne živiš istinski život».Dakle, san nam može biti indikator, korektiv ili instrument promjene, jer je neizdiferencirana cjelovitost još uvjek nesvjesno. Snovi se i ne sanjaju da bi bili analizirani. U njima naše nesvjesno već pokušava unijeti promjene u pravcu zdravlja i cjelovitosti, tj individuacije. Razumijevanje sna taj proces promjene intenzivira. Zato tumačimo snove.

Praktična korist od rada sa snovima može biti ta da kroz potpuniji uvid u vlastitu psihu, auru i tijelo postajemo svjesni svojih neravnoteža te nam se omogućava da te neravnotežee ispravimo, što se primijenjeno u našoj svakodnevici očituje kao poboljšanje zdravlja na svim razinama. Jednostavnijim riječima rečeno: postajemo zdraviji, ispunjeniji, spremniji da se nosimo s problemima svakodnevice; dakle, postajemo sretniji u pravom smislu riječi. Najneposrednija praktična korist rada sa snovima je što oni mogu koristiti očuvanju našeg tjelesnog i duševnog zdravlja.

Praktičnom koristi također smatram
i mogućnost da kroz snove doživimo inspiraciju koja može potaknuti našu kreativnost u svim oblastima ljudske imaginacije i djelovanja; npr. znanosti i umjetnosti, a može pokrenuti i potaknuti i našu duhovnost. Danas je popularno tražiti vodstvo kroz kontakt sa vlastitim duhovnim vodičima i ljudi to pokušavaju postići različitim tehnikama i metodama, npr. kroz meditaciju ili konzultacijom uz pomoć viska, ali često previđaju da za takvu vrstu kontakta sa vodstvom treba puno vremena i posvećenosti da bi rezultat bio uistinu jasan. Razlog tome je što spomenute metode koristimo pri budnoj svijesti, kada je djelatnost našeg vanjskog ja tj. ega aktivna i upravo će zbog toga rezultat često biti zasjenjen pristranošću i rastrešenošću našeg ega. To znači da ćemo «filtrirati» ili «frizirati» poruke i odgovore koje ne želimo čuti te na taj način iskriviti poruke koje nam naše nesvjesno biće ili naše više Ja šalje. Tijekom sna je naš ego manje djelatan nego u budnom stanju te nismo u stanju, pa ne možemo sebe obmanjivati. Upravo zbog toga nas snovi na direktan način, kroz slike i poruke koje nam dolaze, dovode u neposredan kontakt sa našim nesvjesnim bićem, te tako i u direktan kontakt s našim vodstvom. Poteškoće se javljaju kada u budnom stanju pokušamo interpretirati nesvjesne poruke iz snova. S jedne strane su uvjetovane metaforičko-simboličkim izražajem koji je prisutan u snovima i koji je u određenoj mjeri stran našoj svijesti. S druge strane, kada i upoznamo taj metaforičko-simbolički način kojim nam snovi govore, naš je budni ego sklon jednostranom, iskrivljenom prevođenju tog jezika na jezik vlastitog razuma. zdravlja.Zato radimo integrativno uzimajući u obzir sve doživljajne razine.

Čimbenici stvaranja sna su svi aspekti sanjačeve ličnosti koji ga vode kroz proces individuacije (psihičko sazrijevanje i put ka cjelovitosti) ili adaptacije (prilagođavanja):
1. Ego, koji je sanjač i sanjani.
2. Jastvo, Više Ja, esencija života (Bog). Jastvo se u snovima predstavlja kroz snažne, moćne likove, veliko svjetlo. Upečatljive zvukove.
3. Sjenka, svi potisnuti, manje vrijedni i defektni dijelovi ličnosti. Te tamne karakterne crte i mračne dijelove ličnosti u snovima predstavljaju odbojni, neprihvatljivi, zastrašujući i agresivni likovi.
4 Persona ili Maska, je onaj aspekt ega koji pokazujemo ostatku svijeta kroz sve socijalno-društvene kontakte, u svim transpersonalnim kontaktima.Persona je naše lice za pokazivanje, društvena uloga koju igramo i često se naziva «maska duše».Ona je instrument prilagodbe društvu i stvarnosti.U snovima se maska često prikazuje dijelovima odjeće (oblačenje, skidanje), kroz kazališnu predstavu (igranje uloga). Mogu to biti i likovi bez lica koji ilustriraju stid, strah, skrivanje.Golotinja također može govoriti o neadekvatnoj personi.
-5. Anima, je arhetip nesvjesnog duševnog života i ženskosti kod muškarca. Ta nesvjesna žena u muškarcu, ta arhetipska praslika u snovima se može pojaviti kao duhovna žena (svećenica, proročica) mitska žena srca i razuma (kraljica) ili bajkovita figura žene (majka, maćeha, vještica i sl.).
-6. Animus, je nagonski muškarac u ženi, a u snovima se javlja kao idealni muškarac (kralj), romantična figura (savršen mladić), duhovna figura (svećenik, šaman, vrač) i sl.Likovi Anime/Animusa u snovima obično imaju ulogu unutarnjeg vodstva ka preobražaju i postizanju cjelovitosti.



Slika br. 1. Shema čimbenika sna u procesu sanjanja

Dakle svi dijelovi psihe; ego, maska, sjenka, anima i animus zajedno tkaju mrežu sna. Slikovni prikaz ponašanja ega, maske i persone u snu je pred vama. Strelice prikazuju međusobnu interakciju, ali i odnos prema Jastvu (više Ja, Bog), ali i upletanje te više svijesti u snove, te božanske intervencije kroz san i prema sveukupnom egu, ali prema njegovim odvojenim dijelovima, sjenki i personi. Jedna strelica izlazi iz kruga sanjanja i naznačuje poruke od više svijesti, koje sanjač kroz san dobija za druge ljude. I to se događa.


Ovo mi je poslala prijateljica:

Danas je dan kruha želim vam da nikad ne budete gladni niti željni kruha, ovo smo moja kčerkica i ja radile za školu



pusa
Lili



- 22:33 - Komentari (37) - Isprintaj - #

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

11.10.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)


BAJANJE, INKANTACIJA
Latinska riječ incanture znači doslovno u-pjevati, pjevati čarobne formule.
Bajanjem nazivamo ili sam čin bajanja ili bajalicu, dakle usmeni obred i čarobne riječi, jer bajati znači izgovarati riječi ili formule, odnosno proizvoditi zvukove, glazbu ili riječi s ciljem da se oslobode određene sile i tako izazove određeni učinak.

OBILJEŽJA BAJANJA:
1.izbor i korištenje tradicijskih formula čija je djelotvornost već mnogo puta potvrđena.
2.prožimanje osobe koja baja sa samim činom bajanja (npr, u Japanu bubnjanjem u ritmu otkucaja srca i djeluje na rad srca).
3.Izazivanje određenih stanja svijesti i upravljanje sviješću.
4.Ovladavanje proizvodnjom zvukova/fonetikom, jer bajanje se temelji samo na ispravnom zvuku, tj. na točnom imenu koje je sama stvar (ime je znak, imenovati znači spoznati).

Oblici bajanja su: prisega (zaklinjanje), zavjet, molitva, himna, uzvik, formula itd. Po M. Maussu dijelimo bajanje na:
1.simpatički obredi (imenovanje s ciljem poticanja, opisivanja ili proizvođenja/stvaranja).
2.molitve i himne.
3.mitske bajalice (Opisivanje radnje slične onom što se želi postići ili nabrajanje svojstava onoga što želimo postići).
O ovome će još biti riječi u: imenu, formuli, magiji, mantri, izrijeku, zvuku i Riječi........

BAJOSLOVNA BIĆA
To su nestvarana, čudesna, izmišljena bića.Razvrstavaju se u:
Minerale (Aurikalk, po Platonu)
Vegetale (Modri cvijet, Novalis)
Animale (Jednorog, opširno ga je obradio C.G.Jung u Psihologiji i alkemiji)
Hominale (Homerovi kiklopi)

BAKANT, BAKANTICA
Latinski Bachus je isto što i Dioniz, pa bi slijedom toga bakant i bakantica bili Dionizovi poklonici, ali ljudi u stanju transa, opijeni.

BARD
Baed je galska riječ(strogi/doslovni smisao) Keltski pjesnik, pripadnik svećeničkog staleža koji nakon učenja od 12 godina koje se prenosi s oca na sina, obnaša različite funkcije u zajednici: sklada ratnicima pjesme za borbu, slavi podvige drevnih junaka, rješava pravne sporove i vodi mirovne pregovore.
Kategorije:
1.Skladatelj pjesama (priveridds)
2. Pripovjedači – pjevači (posveirdds)
Činovi:
1.Vrhovni poglavar
2.Oblasni poglavar
3.Posvećenik (arwennydion)
Kelti ukazuju vrlo velike počasti trima staležima: bardima (pjevači i pjesmotvorci), vračevima (prinose žrtve i liječe) i druidima (izučavaju znanost o prirodi i ćudorednu filozofiju – po Strabonu).

BARDO
Tibetanska riječ iz dva dijela: bar – između i do – dva (između dva svijeta). Izraz je postao šire poznat nakon što je W.Y.. Wentz u Londonu 1927. g. objavio knjigu Bardo Thodol, oslobođenje uma na prijelaznom planu, poznatijeg kao Tibetanska knjiga mrtvih, lamaističko djelo iz VIII stoljeća.

1.Bardo je stanje duha između dvije inkarnacije, odnosno, točnije poslije svijesti o predsmrti i smrti, a prije svijesti o novom životu (više u: panoramska vizija, svjetlosno biće, život poslije smrti).
2.Postoji šest Bardo-stanja:

1.prirodno Bardo-stanje pri začeću
2.Bardo-stanje sna
3.Bardo ekstatičke ravnoteže u dubokoj meditaciji
4.Bardo u trenutku smrti
5.Bardo iskustva zbilje
6.Bardo obrnutog procesa samsaričkog života (samsara – ciklus rađanja i umiranja, tok pojavnog bivanja). U tom smislu Bardom se najčešće označuje stanje duha izvan stanja normalne svijesti.

BESMRTNOST
„sada valja razmotriti besmrtno i smrtno“ (Corpus Hermeticum, Asclepius)
1.Zemaljska besmrtnost , činjenica da pojedinac ili skupina nisu izbrisani iz pamćenja ljudi, zbog svg ugleda, slave, djela ili potomstva.
2.Tjelesna besmrtnost, dugovječnost, kvantitativno dulji i kvalitativno čišći život postignut putem alkemije, Yoge ili nekom drugom inicijacijskom ili asketskom praksom.
3. Filozofska besmrtnost, sagledavanje svega kao nužnosti, ne obazirući se niti na trajanje niti na broj.
4.Religijska besmrtnost, spiritualisti dušu smatraju besmrtnom i vjeruju da ona zadržava svoju osobnost poslije smrti. Grci su besmrtnima smatrali bogove i heroje.
5.Inicijacijska besmrtnost, prijelaz u stanje posvemašnje nadljudskosti pri čemu adept napušta plan osjetilne pojavnosti (privremeno ili konačno) da bi oslobođen vremenskih i prostornih ograničenja bio ili u nekom tajanstvenom kutku na rubu Zemlje (npr. tajanstvena Planina ili Otok Besmrtnika u kineskoj predaji) ili u višim planovima (dimenzijama).
Pojam je dvoznačan uza sav trud, jer se stalno nadograđuje iskustvima rijetkih pojedinaca (grof od Saint-Germaina navodno je besmrtan i to ne u rozenkrucijanskom smislu (2 i 5) nego u najobičnijem smislu vječnosti.........



- 00:03 - Komentari (41) - Isprintaj - #

09.10.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

10.10.2006.g.

Paž (sluga) pehara



Karta učenja, služenja i odanosti, posvećenost nekom cilju ili nekoj osobi. Može biti i karta velikih životnih opterećenja i kojekakvih teškoća.

Studiozna (temeljita i odgovorna) osoba, dobar glas, pismo, mlada osoba koja se ne boji neuspjeha...



- 23:26 - Komentari (38) - Isprintaj - #

08.10.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

09.10.2006.g.

ŠAMANIZAM (mistički doživljaji kod primitivnih naroda)



Šamanizam
je skup vjerovanja i magijskih obreda karakterističan za Sibir i područja srednje Azije iako je prisutan i kod drugih primitivnih naroda (Sjeverna Amerika, Ibdonezija, Oceanija idr.). Sama riječ Šaman je tunguska riječ, koja se preko ruskog jezika raširila svijetom. Naravno da u jezicima srednje i sjeverne Azije imamo inačice te riječi sa istim značenjem, pa tako u jakutskom šaman je ojun, u mongolskom buge i udagan (burjatski udayan), u jakutskom je udayan ženski šaman. U tatarsko-turskom je to kam, gam, mongolski kami itd.

Šaman je magičar (vrač) i najvažnija figura u svojoj zajednici (mogu mu na važnosti pozavidjeti svi današnji gospodari moći/političari). Uz njega može postojati i „svećenik“ koji prinosi žrtve, a svaki kućni starješina je ujedno i pogglavar kućnog obreda, ali je šaman i dalje najvažnija osoba koja pojedinca ili zajednicu vodi kroz ekstatičke doživljaje.Šaman je ravnatelj i gospodar ekstaze, a šamanizam slobodno možemo nazavati tehnikom ekstaze. Ponegdje je šamanizam prisutan uz druge magijsko-religiozne prakse. No uza sve ovo ostaje činjenica da je šaman najvažnija figura, njega i cijene i boje ga se, pa se odnos zajednice pretvara u strahopoštovanje prema njemu kao osobi, prema njegovim znanjima i sposobnostima, prema hrabrosti da ode i tamo kuda se obični smrtnici ne usude zaputiti da bi pomogao svojoj zajednici ili bilo kojem njezinom pripadniku.



Specijalnosti šamanske prakse su: „šamansko liječenje, padanje u ekstazu (šamanski trans/zanos), magično vladanje vatrom, magični let, snovi, tajni jezik itd.“ Nisu svi magičari šamani, ali svi šamani su magičari. Zatim možemo reći da nisu svi ekstatičari šamani, ali svi šamani jesu ekstatičari. Smatra se da u transu njegova duša napušta tijelo i odlazi u Nebo ili se spušta u Pakao. U zapadnom svijetu ljudi se duhova uglavnom boje (uklete kuće, opsjednuća, egzorcizmi i sl.) Toga nema u šamanizmu jer šaman gospodari svojim duhovima, on zna kako se povezivati s duhovima/demonima/silama prirode a da ne postane njihovo oruđe ili igračka. Šamanizam je fenomen (jer je učinkovit) koji zapadnjak još potpuno ne razumije.

KAKO SE POSTAJE ŠAMAN

1.Prenošenje šamanskih moći nasljeđivanjem
2.Spontani poziv/izbor
3.Voljom Klana/zajednice (odluka se donosi prema snazi ekstatičkog doživljavanja kandidata)


Bez obzira na vrstu izbora, novi kandidat mora proći dvostruku pouku (tko kaže da su to neškolovani primitivci), jednu vezanu uz ekstazu (snovi, trans itd.) i drugu, tradicionalnu (šamanske tehnike, imena i svojstva duhova, mitologija i rodoslovlje Klana, tajni jezik itd.). Nakon pouke slijedi posvećenje koje je ponekad javno, ispred cijele zajednice, a ponekad se posvećenje dogodiu snu ili u ekstazi i zajednica ga uvaži. Ovakva posvećenja su u religiznom iskustvu rase ravna mističnom iskustvu i nikako nisu zbrkane halucinacije, nego autentičan doživljaj iako zapadnjaci šamanima stalno nastoje prišiti neku psihopatiju. Bili oni psihopati (duševno poremećeni) ili ne, zna se da oni prolaze određene kušnje posvećenja kroz koje često primaju vrlo zamršene pouke i poruke, a i zapadnjački mistici uvjek govore o takvim kušnjama kao svojevrsnoj „TAMNOJ NOĆI DUŠE“. Njega njegovo dvostruko posvećenje (ekstatično i poučno) možda doista od neurastenika pretvara u šamana kojega zajednica priznaje i uvažava (kad ćemo mi moći na tako efikasan način riješiti psihomentalne probleme modernog čovjeka?). Kad se govori o šamanskim moćima, bez obzira kako su dobijene (nasljeđivanjem, odobrenjem duhova, vlastitom voljom), nakon posvećenja nitko u zajednici ih ne dovodi u pitanje.

Slijedeći put: METODE NOVAČENJA U ŠAMANIZMU


- 23:23 - Komentari (49) - Isprintaj - #

07.10.2006., subota

NEDJELJA:BIBLIOTERAPIJA (terapija čitanjem i pisanjem)

08.10.2006.g.

TAKTILNA KOMUNIKACIJA,
TJELESNA INTELIGENCIJA
I DIO (nastavak)



ČUVAR NAŠEG INTEGRITETA


Kozmetičke intervencije su sve sličnije kliničkom tretmanu,
a obzirom na tehnologiju koju rabe pomalo su nalik nekoj mikrokirurgiji. Svega tu ima: Elektrostimulacije, parenja, masaže, solarij, face liftinzi, hladne maske, vruće kupke, aromaterapija, terapija ljekovitim blatom, skidanje celulita (posljedica nedovoljnog kretanja) itd. Uz to većina žena danas koristi i preparativnu i dekorativnu kozmetiku. Velik dio tih proizvoda je u najmanju ruku agresivan za kožu, a dugoročno može biti i štetan. Kozmetička industrija dakle, zaista živi od ljudske taštine i to tako da prvo zada ideal ljepote, zatim ga nametne i agresivnom reklamom inducira svoje potrošače da uz njihove proizvode dostignu taj ideal. Reklama je uvjek obojena bojama dopadljivosti (sviđanja), glamuroznosti (lažni sjaj), erotičnosti (garancija užitka) i prezentirana tako perfidno, da kod potrošača odmah stvori potrebu za dotičnim proizvodom. Tako se izmišljaju potrebe i stvara kult tijela, jer poruka je jasna; bez tog proizvoda vi niste poželjni. Niste poželjni takvi kakvi jeste, morate postati što sličniji modelu sa reklame, ako kanite biti pripušteni u vrt užitaka. A nedajbože da vam se vide bore ili sijede, e tad ste već otpisani. Biti onakvi kakvi jesmo je jeftino, ali traži osobnu hrabrost, postati sličan nekom izmišljenom, zadanom idealu je skupo i uvjek sa sumnjivim ishodom, jer kroz to silno trapljenje zbog «ljepote» možemo se naći u kojekavim nevoljama, od kojih su alergijske reakcije kože najmanje. Korištenjem (odbačenih........?, bar tako tvrde proizvođači) fetusa, placente (posteljica) i mnogih drugih tajanstvenih «sirovina» u proizvodnji vrhunske kozmetike istina postižu to žuđeno podmlađivanje, no, ja se bojim da je to krvavi danak ispraznosti i pukoj površnosti. Pa, iako su takvi proizvodi besramno skupi uvjek nalazae svoje kupce. Već sam spominjala «staničnu memoriju» kod transpalantacije organa. Ona je prisutna i u placenti i fetusu koje se koristi u proizvodnji te skupe kozmetike, mora biti, inača tvari uzete iz njih ne bi bile učinkovite. Nanošenjem takve kreme na lice nanosimo i stanice neke/ih druge/ih žene/a i njihovih nerođenih beba. Danas je dr. Frankestain postao puno suptilniji u svom djelovanju.

Plastična kirurgija briše (izrezuje, pegla i sl.) granice osobnosti i razlike koje iz njih proizlaze. Potreba da budemo drugačiji nego što jesmo, opet stvorena i diktirana sumanutim, izvitoperenim pogledom na tjelesnost, ovim «specijalcima» osigurava trajnu zaradu i ugodan život. Jedini zadatak im je ispraviti «Božje stvaranje». Čini se da nitko više nema hrabrosti biti ono što jest. Sve nesigurne osobe koje to mogu platiti, mogu odšetati plastičnom kirurgu i postati netko ili nešto drugo. Htjela bih naglasiti da skoro svaka operacija podrazumijeva i rezanje kože. To je nasilno cijepanje već načetog integriteta, a ne trebam ni govoriti da nema bezazlenih operacija. Stvar je u tome da se plastična kirurgija velikim dijelom bavi uglavnom nepotrebnim zahvatima koje su najčešće rezultat modnog hira i rascjepa u sebi. O žrtvama tih nepotrebnih zahvata bi trebalo napisati posebnu knjigu.

Kožne bolesti su se u našem vremenu namnožile kao i svi drugi poremećaji i smetnje tjelesnog karaktera. Razni dermatitisi, urtikarije i alergijske reakcije na koži su postali svakodnevni. U novije vrijeme haraju kojekakvi herpesi, zatim je učestao i vitiligo (depigmentacija kože), rak kože se pojavljuje u mnogim oblicima, a tu su i autoimune bolesti poput Lupusa, Rosaccee (poznate još iz davnijih vremena - Crveni vjetar).Većina alergija se manifestira i na koži. Gangrene, otvorene rane na koži (različite etiologije) koje ne zacjeljuju, su priča za sebe itd. Nabrajanje nas neće nikuda odvesti. Želim samo reći da svaka promjena na koži priča priču o gubitku našeg integriteta, jer koža jest, doista naš vidljivi čuvar integriteta.

Svi mehanoreceptori su smješteni u koži. Oni omogućavaju koži primanje svih vanjskih podražaja kao; dodir pritsak, titranje itd. Sve mehaničke ozljede počinju na koži. Koža je naša prva obrana. Opekline mogu nastati od kemikalija ili visoke temperature i također spadaju u mehaničke povrede.Konkvasacija ili nagnječenje također pripada mehaničkim povredama (udarcem tupim i tvrdim predmetom) i može dovesti do pojave gangrene.Tu je zatim sva sila ogrebotina, oderotina, oguljotina i sličnih mehaničkih povreda kože koje mogu biti bezazlene, ali i dovesti i do dubljih oštećenja kožnih i potkožnih tkiva. Ubodne rane prvo prolaze kroz kožu. Sve dublje povrede zahvaćaju mišiće, tetive, kosti i živce i tijelo traumatiziraju u različitim stupnjevima, a svim tim povredama se bavi traumatologija.

Posebno poglavlje u bolestima kože zaslužuju razne kožne alergije,
zato jer alergijske pojave na koži otupljuju tjelešca opipa i otežavaju taktilnu ulogu oboljelih dijelova. Kod alergijskih poremećaja trebamo razlikovati akutna stanja, kao kod ugriza pojedinih insekata i kronična stanja koja mogu biti vrlo dugotrajna, pa i neizlječiva, kod kojih su uvjek prisutni antigeni ili antitijela. Često različite reakcije na koži zovemo zajedničkim imenom urtikarije Akutna urtikarija (koprivnjača) je munjevita reakcija imunosustava na situacije koje koža prepoznaje kao opasnost, bilo da je u pitanju hrana na koju smo alergični, lijekovi, ugriz nekog insekta i sl. Akutna urtikarija lako može preći u stanje anafilaktičkog šoka, koji je uvjek po život opasan. Svaka urtikarija koja traje duže od sedam dana, postaje kronična. Fizikalne urtikarije su posljedice fizikalnih djelovanja (trljanjem, pritiskom, ojedine od znoja i trljanja, reakcije na tempertaturu, hladnoću, preosjetljivost na lijekove, sunčeve zrake i sl.)

Za temu ove knjige su najzanimljivije tzv. kontaktne urtikarije. One se javljaju na mjestima kontakta kože s toksinima biljaka (kopriva, čičak i druge nadražujuće biljke), toksinima kukaca (komarci, pčele, ose, stršljeni i razni drugi kukci i insekti), lijekovima koji se nanose na kožu (gelovi, masti kreme, flasteri) itd. Možemo imati i kožnu alergijsku reakciju na pojedine osobe i vrlo burno reagirati u susretu s njima, a da ne prepoznamo šta nam se zapravo događa.I takve alergije možemo, uvjetno, nazvati kontaktne alergije. Crvenilo zbog stida, nelagode ili zbunjenosti je blagi i prolazni oblik takve reakcije.

Koža svojom čistoćom (biološkom i sanitarnom), bojom, sjajem, vlažnošću i elastičnošću priča nedvosmislenu priču o našem zdravlju. Često se dogodi da se i najbezazlenija ranica na koži inficira, produbi i raširi i na kraju pretvori u nešto zloćudno. Ponekad tako proradi neki davni, zaboravljeni udarac i isto tako se pretvori u nešto zloćudno. Zatim su tu sve manipulacije (kozmetičke) kojima se podvrgavamo ili ih sami izvodimo, uz utjecaje iz zagađene atmosfere i naše druge nezdrave navike, dobro je da ta naša koža još ikako diše.

(nastavit će se)

- 23:13 - Komentari (40) - Isprintaj - #

06.10.2006., petak

SUBOTA:MALA ŠKOLA SIMBOLA

07.10.2006.g.

Ponovljenom pričom (tek da utvrdimo gradivo) o arhetipu junaka zatvaram temu simbola. Od slijedeće subote vodim vas kroz temu : ALTERNATIVNE (NEKONVENCIONALNE) DOKTRINE I POKRETI

ARHETIP JUNAKA



Danas je važno biti slavan, biti poznat, biti zvijezda, po svaku cijenu.
Anonimnost je smrt. Zovu slave rijetki odolijevaju. Većina je spremna učiniti i najbesmislenije stvari za samo 5 minuta slave. Takav svjetonazor vodi do totalne moralne degradacije i svoje žrtve zatvara u kule besmisla tjeskobe i očaja. No, može biti drugačije.

Iako se čini da junački uzori drijemaju
u klasičnoj grčko-rimskoj književnosti (Odisej, Tezej Prometej) i sjećanju na prošla vremena, ja ću ustvrditi da svako vrijeme i svako podneblje ima svoje junake, a i kada nastane suša, kolektivno nesvjesno iznjedri izmišljene junake kao što su Batmann, Superman, Wonder Woman, i drugi izmišljeni junački likovi u stripovima i pričama, da bi očuvalo mit o junaštvu, jer je ono potrebno da bi rasli kroz životne izazove.Uostalom, svaka pripovjetka, novela ili roman imaju glavnog junaka ili junakinju, a i takmičenja svih vrsta od lokalnih natjecanja do Olimpijade imaju svoje junake, iako i među njima ima i onih koji su samo zvijezde i ništa veće od toga. Tko je junak? «Junak je netko tko je dao svoj život nečemu većem od sebe.» (J. Campbell).

Izvanredne situacije (velike nesreće, katastrofe, potresi, požari i sl.)obično iznjedre i istaknu požrtvovne pojedince koji prisebno i hladno djeluju u interesu općeg dobra i svojim junaštvom ublažavaju i umanjuju dramu nastale kataklizme. U svakodnevnom životu to su obično tihi, samozatajni ljudi koji se po ničemu ne ističu. Kada ih pitate kako su smogli toliku hrabrost i izložili vlastiti život da bi pomogli drugima, obično odgovore da nisu razmišljali o opasnosti, da su jednostavno morali tako postupiti. Je li se takav odvažni pojedinac bojao? Nije imao vremena prepustiti se strahu, morao je djelovati. Morao je djelovati tako brzo da preduhitri i sam strah. Situacija ga je trebala i izvukla je iz njegove naravi kvalitete za koje nije ni znao da ih ima. Pa što je onda junaštvo i tko može biti junak?



Život svakog čovjeka, život sam po sebi je pustolovina i svi smo mi Odiseji. Joseph Campbell kaže:»...., ne moramo sami čak ni ulaziti u rizik pustolovine, jer su junaci svih vremena otišli ispred nas. Labirint je temeljito poznat. Moramo samo slijediti nit junakova puta, te gdje smo mislili da ćemo naći grozotu, naći ćemo Boga, a gdje smo mislili da ćemo priklati drugoga, priklat ćemo sami sebe. Gdje smo mislili da ćemo putovati prema van, doći ćemo u središte našeg vlastitog postojanja, a gdje smo mislili da ćemo biti sami, biti ćemo s cijelim svijetom.» Dakle, putokazi su postavljeni, a junaštvo nije povlastica darovitih pojedinaca, ono je samo prasjećanje na prvotnu hrabrost s kojom smo ušli u život.Otto Rank u svojoj maloj, ali važnoj knjižici ; The Myth of the Birth (mit o rođenju junaka) tvrdi da je svatko junak pri rođenju, kada svatko prolazi strahovitu i psihičku i fizičku preobrazbu, iz stanja malog vodenog stvorenja, koje živi u području amniotičke tekućine, u zrako-udišućeg sisavca, koji će se ultimativno uspraviti. Heroizam žene-majke, koja rađa novi život je neupitan i on nam je dat na dar. Eto, junaštvo je prva lekcija u životu svakog čovjeka. Iz nekog razloga često to zaboravimo, pa dopuštamo strujama i Sirenama da nas odvuku s našeg putovanja domu, prema luci sreće, a arhetip junaka, uspavan u našem nesvjesnom čeka da ga probudimo.

Dakle, ako nam loše ide, ako se gušimo u stalno ponavljanim neuspjesima (bilo u poslu, ljubavi ili na zdravstvenom planu), prizovimo tu moć junaka, koju imamo u sebi (ali smo je zaboravili koristiti) i promijenimo nešto. Ne trebamo se bojati: Tezeja je štitio Posejdon, bog mora, Perzeja Atena, Ahila Heiron, mudri Kentaur. Zapravo, svakog hrabrog pojedinca štiti Nebo, jer hrabrima je Sudbina milostiva, zato što Junak pomiče granice ljudskog iskustva i predvodi civilizaciju putem duhovne i fizičke preobrazbe. Naime; uvjek možemo učiniti korak više nego što mislimo da možemo, a ne znamo koliko možemo dok nas život ne iskuša.Teškoće su tu da izvuku ono najbolje iz nas.





OBRATITE PAŽNJU!!!!!!!!!!!

ODLUTAO



PRIJE MJESEC DANA ODLUTAO JE TROBOJNI BIGL INDI. IMAO JE CRNU OGRLICU, AL MOGUCE DA JU VISE NEMA. S OBZIROM DA JE PROSLO PUNO VREMENA ON BI SADA MOGAO BITI BILO GDJE, A NIJE ISKLJUCENA MOGUCOST DA GA JE NETKO UZEO PA POGLEDAJTE DALI VASI SUSJEDI IMAJU NOVOGA PSA.



NALAZNIKU NAGRADA
0800 27 22 22 ILI 098 9916 408



VAŽNA OBAVIJEST BLOGERIMA!

TRAŽE SE DOBROVOLJNI DAVATELJI KRVI KRVNE GRUPE A - (A negativne) NEOPHODNE NAŠEM OBOLJELOM KNJIŽEVNIKU SIMI MRAOVIĆU.
SVI KOJI SU VOLJNI POMOĆI MOGU SE JAVITI ZAVODU ZA TRANSFUZIJU KRVI, PETROVA 3, ZAGREB GDJE SE MOŽEMO VIDJETI DANAS, U SUBOTU 7.10. OD 8,00 DO 12,00 SATI.

MOLIM DA OVU OBAVIJEST PROSLIJEDITE DALJE. ZAHVALJUJEM! eduard pranger

P.S.
DAVATELJI OBAVEZNO TREBAJU NAGLASITI DA JE TO CILJANA AKCIJA ZA SIMU MRAOVIĆA

- 23:08 - Komentari (51) - Isprintaj - #

05.10.2006., četvrtak

PETAK: ASTROOKVIR

06.10.2006.g.

ASTROPSIHOLOGIJA OVNA



Ovan je zahvaljujući Marsu strastven, hrabar, impulzivan, kipi od želje za akcijom, borbom, afirmacijom, ali može biti i agresivan i silovit. Njegove životne devize: „ Ja prvi! Ja živim! Ja postojim!“ mogu biti i konstruktivne i destruktivne:

Konstruktivnost daje osobi snagu da pobijedi, stvara, gradi i bude u službi ideala.

Destruktivnost se javlja kad Ovan želeći sve ili ništa pribjegava ekstremima, fanatizmu u stalnoj tendenciji ka konfliktima, egoizmu, bezobzirnosti i potpunom odsustvu tolerancije.

Ovan ima sposobnosti vođe (ovan predvodnik) i ljudi ga rado slijede, uz to voli natjecateljsku atmosferu, ali mu se često dogodi da ne stigne na cilj. On ne podnosi mir i monotoniju jer pati „od kronične akcije“, praktično je neuništiv, i ako se dogodi krah on će početi iz početka, jer on je šampion novih početaka. On baš i ne vjeruje u neki običan život, radije je pionir, kreator i stvaratelj nečega novoga.On voli imati misiju i stalno je u potrazi za nekim koga treba spasiti. Može biti buntovnik bez razloga jer su mu tučnjava, kavga i borba u krvi. Ovan zapovijeda, on se ne pokorava. Zbog svoje „hiperaktivnosti“ često mogu biti konfuzni. Ovan je biće krajnosti; ili voli ili mrzi, trećega nema. Ovnovi žive po svojim vlastitim pravilima, često pogrešnim. Vole se isticati pa su često nestrpljivi, nepromišljeni i nepravedni prema ljudima iz svoje okoline. Lako se zanesu velikim idejama i planovima. Prema ovnu možete osjećati štagod vam padne napamet, samo ga ne možete be primijetiti, on svuda za sobom ostavlja svoj trag i pečat.

Ovaj znak često definiraju i kao „mladenački znak“ jer je pun sukoba, kontradikcija, a njime dominiraju impulzivnost i akcija, razum kao da se budi kasnije. Takva vitalnost često rezultira agresijom, pa se zna da među ovnovima ima često mnogo nasilnika, buntovnika, čak luđaka. Ipak, većina ovnova uvjek zna šta hoće, zna braniti svoje interese ne dopuštajući tuđe utjecaje i ne čekajući iznenađenja, što je rezultat vrhunskog samopouzdanja i djelovanja bez razmišljanja o posljedicama. Zbog toga se često čini da oni druge ljude uopće ne razumiju, što ih prikazuje kao egoiste i egocentrike. No, oni se ne boje opasnosti i preziru plašljivost i kukavičluk. Cijene red slobodu i disciplinu, ali ako se to njih ne tiče. Ne znaju šutjeti, ne opterećuju se moralom, dosta su rasipni i naginju prevarama. Razbijesne se svaki put kad im se nešto ispriječi na putu ostvarenja njihovih ambicija, jer baš nemaju takta. Pa ipak, ovnovi su u pravilu u ponašanju neposredni i iskreni, no kako ih tuđe mišljenje ne zanima i ne brine to često ispada grubo i sebično.

Napominjem da su ovo neke opće (generalne karakteristike), da svaki Ovan ima i svoj podznak koji olakšava, ublažava i mijenja ovu sliku/ponekad i otežava, ovisno i koja dekada je pojedinac rođen u Ovnu itd. Svakako Ovnovi bi trebali vježbati strpljivost, nesebičnost i toleranciju da bi lakše i bezbolnije socijalno funkcionirali.




- 23:53 - Komentari (47) - Isprintaj - #

04.10.2006., srijeda

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

05.10.2006.g.

ŠTO TREBA ZNATI O SPAVANJU I SANJANJU




San je prirodna psihička pojava
prisutna kod svih ljudi- većina ljudi se sjeća vlastitih snova, a znanstveno je dokazano da sanjaju i oni ljudi koji se svojih snova ne sjećaju.Čovjek oko 1/3 svog života potroši spavajući. Dakle, s 12 godina prespavali smo 4 godine svog života. Od kako se rodimo, do vremena kada postajemo odraslim čovjekom naše potrebe za snom se mijenjaju.

Na psihološkoj i duhovnoj razini, fenomen snova se tumači jezikom psihologije ili spiritualnim terminima. Na znanstvenoj razini tumačenja fenomena sna kreću od toga da se pojava sna tumači kao praćnjenje psihološke napetosti povezane sa živčanim sistemom. Na to se nadovezuju tumačenja koja više naglašavaju sam emocionalno-mentalni značaj tih pražnjenja i koja govore da u snu ponovno «probavljamo»? osječajne doživljaje koje tokom dana nismo uspjeli do kraja «probaviti». Duhovna tumačenja naglašavaju numinozan ili božanski karakter snova, laički rečeno: snovi su poruke koje nam Bog za vrijeme spavanja šalje i kroz njih nas božanska ili nebeska sfera želi inspirirati i reći nešto u vezi naše budućnosti. Smatram da sva ta tumačenja sadrže dio istine i da njihovom integriracijom možemo doći do potpunije istine o biti snova. Znači, i materijalističko i psihološko i duhovno tumačenje sadrži dio istine, a sva ta tumačenja objedinjena daju cjelovitiju istinu. Na osnovu vlastitog iskustva smatram da su snovi medij u kojemu se sve te tri razine isprepliću. Zato ćemo ovo i zvati integrativni rad sa snovima.

Potrebe:




Novorođenče spava svakih 1-2 h.Budi se kada je gladno ili mu je neugodno. Vrijeme koje prespava može doseći i do 16 h na dan. Djeca s 3-4 godine obično prespavaju cijelu noć bez buđenja, a najčešće spavaju i po danu. S 6 godina dijete spava do 10 h svake noći, do 12 godina djeca spavaju do 9 sati noću. Mjesečarenje i napadaji straha u snu kod djece mogu se liječiti. Djeca koja često mjesečare ili imaju napadaje straha u snu možda imaju neke prikrivene, ali i izlječive zdravstvene tegobe.Čini se da mnoga djeca koja mjesečare ili imaju napadaje straha u snu ili pate od poremećaja disanja u snu ili imaju sindrom nemirnih nogu koji karakterizira neodoljiv poriv za pomicanjem nogu. Prema tome, možda ti problemi potiču na mjesečarenje ili napadaje straha u snu.Sindrom nemirnih nogu mogu imati i odrasle osobe. Napadaji straha u snu slični su mjesečarenju, no događaju se u dubljim fazama sna. Slični su mjesečarenju, mogu uključivati vrištanje i plakanje, no djeca se obično ne sjećaju što ih je uzrokovalo.

Odrasla osoba
spava između 7 i 8 h noću. To su prosječne vrijednosti. Individualno se mo?emo puno razlikovati. Odrasli mogu spavati samo 2-3 sata, a neki i više od 10 h. Koliko nam je sna potrebno ovisi o tome koliko smo aktivni, koliko radimo, brinemo se, te kakve navike stvaramo dok rastemo. Kako znamo da smo se naspavali? Većinu dana smo budni, u stanju smo se koncentrirati, dok ne odemo u krevet tek smo povremeno umorni. Bez obzira koliko spavali ujutro smo svježi.


Nedovoljan san:
San je potreban svima. Nismo dovoljno spavali kada smo: umorni, zbunjeni, agresivni, depresivni, neraspoloženi, imamo smanjenu koncentraciju, glavobolje, vrtoglavice. Duži nedostatak sna može izazvati halucinacije. Kada prekratak san izaziva probleme, to nazivamo nesanicom.

Moždani valovi:
Ljudski i životinjski mozak neprestano šalju električne signale. Oni prolaze kroz milijune živčanih stanica (neurona). El. aktivnost prolazikrozkostilubanje,mišićeglave, sve do kože. Osjetljivi senzori šalju signale u EEG aparat. Ovaj aparat pojačava signale i prikazuje ih kao valove na zaslonu televizora. Rezultat je EEG- oslikava obrasce različitih moždanih valova. Kada spavamo tijelo nam se opušta, mnogi procesi u tijelu se usporavaju. Moždani signali se na zaustavljaju, samo mijenjaju obrazac nekoliko puta tijekom noći.

Početak sna: U krevetu kada sklopimo oči EEG prikazuje svake sekunde oko 10 prilično pravilnih valova. Zovu se alfa- valovi. Njihova frekvencija je oko 10Hz (Herz- ciklus u sekundi). Padajući u san valovi postaju nepravilni, te se postupno usporavaju do 1-3Hz. To se zove sporo valno spavanje. Tada dolazi do velikih promjena unutar tijela.

Duboki san: U vrijeme dubokog sna znamo se trzati ili micati, tjerati muhu koja nam smeta, a da toga nismo uopće svjesni. Ponekad, mijenjamo položaj jedanput u svakih 6 minuta, tako i do 40 puta. To radimo kako ne bi došlo do začepljenja žila ili nagnječenja živaca. Mozak većinu osjetila zanemaruje, ali ona ipak rade. Ako namirišimo dim ili čujemo plač, najvjerojatnije ćemo se probuditi. Nakon 1-2h javljaju se nove promjene. Moždani valovi se ubrzavaju, otkucaji srca i disanje se ubrzava. Sada ulazimo u REM- spavanje.


REM-faza: REM (engl. Rapid Eye Movement)-brzi očni pokreti.U ovoj fazi očima mičemo amo-tamo, ali očni kapci su nam zatvoreni. U ovo vrijeme u snu ponekad mumljamo ili čak govorimo. Na EEG- aparatu moždani valovi nalikuju onima kada smo pospani, ali budni. Razdoblje REM-a traje 15-20 min. Potom se ponovo opuštamo i nastupa nova faza dubokog spavanja, koja traje 60-90 min. Zatim se ponovno vraćamo u REM-fazu. Ove se faze mijenjaju prosječno 4-6 puta. Kako dolazi jutro, REM-spavanja su češća i duža, dok su duboka spavanja sve kraća i površnija. U REM fazi sna imamo određene slikovne sanjane doživljaje tj. sanjamo i ako nas u to vrijeme netko probudi mi ćemo se najvjerojatnije sjećati sna. Nakon sna tj. nakon REM faze sanjač se na djelić sekunde budi, ali većina ljudi se toga ne sjeti već nastave spavati. Ljudi koji se bave snovima i zapisuju svoje snove, razviju sposobnost da to kratko razdoblje registriraju, probude se i zabilježe san. Ako se u tom periodu probudimo, beta frekvencija mozga se produži, što dodatno aktivira lijevu moždanu hemisferu i sanjano zbivanje u kojem dominira aktivnost desne hemisfere se prenese u lijevu hemisferu te na taj način san trajnije zapamtimo.

Snovi: U REM-fazi gotovo svi ljudi sanjaju. Probudimo li se tijekom REM-spavanja, jasno se sjećamo što smo sanjali, ako se pak probudimo 5min. poslije djelomično se sjećamo što smo sanjali. Ako se probudimo 10min. poslije, rijetko tko se sjeća što je sanjao. Snovi se javljaju pred jutro, a tada su REM-spavanja produžena, to je razlog zašto se uglavnom sjećamo snova.

O snovima: Snovi mogu biti crno-bijeli, a i u boji. Uglavnom se sastoje od slika, a
manje od zvukova, mirisa i okusa. Letenje, padanje, golo tijelo, sretanje prijatelja na neobičnim mjestima ili nepoznatih ljudi na poznatim mjestima, to su u teme i sadržaji iz snova koj se ubrajaju u snove koji se uvijek javljaju iznova.

Što sve snovi mogu izražavati?
Snovi mogu reflektirati, izražavati ili oslikavati materijalnu stvarnost ili fiziološke procese našeg mozga, opuštanje živčanog sustava. Na tjelesnoj razini snovi također mogu reflektirati zbivanja unutar naših organa, znači kroz snove nam mogu doći uvidi u vezi našeg zdravlja na tjelesnoj razini.

Na psihološkoj razini snovi mogu odražavati pražnjenja psihičke napetosti određenih osjećaja koje tokom dana nismo u potpunosti proživjeli te ih ponovo proživljavamo kroz snove tokom noći. Snovi na psihološkoj razini isto tako mogu odražavati osjećaje i stavove, mogu biti inspiracija za kreativna i praktična rješenja životnih problema koje imamo, znači vodstvo koji nas inspirira.


Osim psihološke, snovi reflektiraju i duhovnu dimenziju sanjača kroz koju mu dolazi inspiracija u vezi njegove vlastite duhovnosti. Taj duhovni aspekt je često zanemaren u svakodnevnom životu i snovi mogu sanjača podsjećati na njegovu duhovnu prirodu. Naime, svako ljudsko biće duboko u sebi nosi svoju duhovnu čežnju za ispunjenjem i poznavanje svoje istinske božanske naravi. U duhovnu sferu spadaju i prekognitivni snovi koji nam nagovještavaju moguće buduće događaje, koji bi se mogli dogoditi ako se nastavimo kretati putem kojim se krećemo.

Snovi nam također daju uvid u zbivanja na energetskoj razini. Preciznije rečeno, sve ostale razine - tjelesna, emotivna, mentalna, voljna i duhovna očituju se na energetskoj razini u auri tj. suptilnim tijelima. Tako se zbivanja u auri, kao i u dubljim energetskim razinama, također mogu manifestirati u našim snovima

Svaki se san može tumačiti na gore spomenutim razinama - možemo istražiti na koji nas način ono što smo sanjali oslikava na tjelesnoj, psihološkoj, duhovnoj i energetskoj razini i koja je od tih razina naglašenija u snu. Prema mojem iskustvu, snovi u prosjeku više naglašavaju psihološku i duhovnu razinu, dok se tjelesna i energetska teže prepoznaju. Međutim, kada sanjač svjesno odluči dublje sagledati poruke svojih snova te se otvori za uvid u svoje tjelesno i energetsko zdravlje, tada i te razine postaju prepoznatljivije.

Svake noći, kod svakog čovjeka koji spava, periodi sanjanja izmjenjuju se sa periodima dubokog snivanja bez snova (san zaborava).
Snovi koje ljudi sanjaju uvijek su u boji (premda mogu imati crno-bijelih komponenata), no ako pojedinac ima slabo sjećanje, njegovo prisjećanje odsanjanih snova može biti crno-bijelo.
Uvježbati detaljno prisjećanje na što veći broj snova (osobito dubljih snova) važnije je od njihovog tumačenja, a najznačajnije je da u snu znate da sanjate (dakle, da još tijekom sanjanja prepoznate da su snovi upravo snovi) i da dozvolite da se (od)sanjaju sami po sebi ili od sebe.
Ako sanjač smatra da mu neki snovi (do)nose poruke ili ukazuju na nešto, jedino je sam sanjač (i rijetki drugi pojedinci) kvalificiran da interpretira svoje snove i da u skladu s tim poboljša svoj život.
Radom na snovima pojedinac osvještava nesvjesni um i za njega prestaje razlika između materijalnog i duhovnog, između života i smrti i, na kraju krajeva, između postojanja i nepostojanja.



- 22:32 - Komentari (55) - Isprintaj - #

03.10.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

04.10.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

AURA
Ovo je grčka riječ koja znači uzduh, ćuh (vjetar). Prema ezoterijskim učenjima aura je nevidljiva svjetlost koja okružuje živo tijelo iz kojeg emanira (teče).Svojstva aure su: boja, jakost, veličina, kretanje, čvrstoća, moć. Aura je promjenjiva jer ovisi o stanju svijesti, zdravlja i o razini duhovnog života.
„Aura je dakle, nešto poput kože duše, ona je obavija i štiti, daje joj sposobnost osjeta i omogućuje prolaženje (protjecanje) univerzalnih tokova, te kontakt ljudske duše sa svijetom stvorenja, čak i sa zvijezdama“ (O.M.Ajvanhov)

AUSPICIJ
Ova riječ dolazi od latinskog i znači ptica i motriti (gledati).U Rimu pretkazanje ponašanjem / letom / načinom kretanja / hranjenja / pjevom ptica. To je proricanje iz viđenog (ne onog što se čuje=omen) u vezi s pticama (a ne općenito u vezi s nebom=augurium).
Ciceron kaže: „Nije bilo službenog čina bez auspicija.......“
Mistika u vezi s pticama općenito se naziva ornitomantija, a „umijeće motrenja ptica u letu zrakom oinoistika“.

AUTOMATSKO PISANJE
Automatsko pisanje se još zove i nesvjesno pisanje, psihičko pisanje, spiritsko pisanje, (a danas se javlja i automatsko slikanje, automatsko hvatanje nota isl. ), a odnosi se na čin pisanja ili neke napisane činjenice, bez udjela (bar ne izravnog), svijesti ili volje čovjekove. Automatsko pisanje susrećemo kod histerika i somnambula, medija, spiritista, ezoterista i nadrealista. Ono se može ostvarivati posredovano (pomoću određenih pomagala ) ili izravnim putem. Ova se pojava tumači na različite načine:
Spiritisti smatraju da su posrijedi poruke pokojnika.
Psiholozi misle da se radi o nesvjesnom ili psihološkom automatizmu
Neki ezoteričari misle da se radi o očitovanju nadsvijesti
Neki misle da je na djelu telepatija
Izravno pisanje ili spiritualno pisanje je pojavljivanje zapisa neovisno o ljudskoj ruci i ljudskoj volji. Dva vrlo poznata primjera su Ploča sa Zakonima te krivotvorena pisma koja je primao teozof A.P. Sinnett.

AVATAR
Ovo je sanskrtska riječ za kretanje odozgor na dolje i doslovno znači silaženje. Termin se vezuje za višnuitski Hinduizam, no imamo dva značenja:
1.) Rasap, smak. Konačna katastrofa u kojoj nestaje svemir čiji je tvorac Brahma.
2.) Inkarnacija, utjelovljenje. Očitovanje boga u životinjskom, ljudskom ili mješovitom obliku, boga koji dolazi kao „spasitelj kozmičkog reda“, pozivajući ljude da se vrate istinskom učenju spasa. Najčešće se spominju devet avatara Višnua. Na takav se naćin može utjeloviti netko tko je „od žene rođen „ ili pak onaj koji „nema roditelje“.

Imam važnu obavijest za sve zainteresirane!!!!!!!!!!

Najava organizatora:

Predstavljanje meditacije Vipasana

U tradiciji Sejadji U Ba Kina, po ucenju S.N. Goenke

Vipasana je jedna od najstarijih tehnika meditacije u Indiji. Davno izgubljena za covjecanstvo, ponovo je otkrivena od Gotame Bude prije vise od 2 500 godina. Rijec "vipassana" znaci "vidjeti stvari onakve kakve one zaista jesu". To je proces samoprociscavanja putem samopromatranja. Pocinjemo s promatranjem prirodnog daha da bismo koncentrirali um. S izostrenom svjesnoscu nastavljamo s promatranjem promjenljive prirode tijela i duha i dozivljavanjem univerzalnih istina prolaznosti, patnje i nepostojanja ega. To ostvarenje istine uz pomoc neposrednog iskustva je univerzalni lijek za univerzalnu bolest - ljudsku patnju - i nema nikakve veze s bilo kakvom organiziranom religijom ili sektom. Iz tih razloga ovu tehniku moze slobodno prakticirati svatko, bez obzira na rasu, klasu ili religiju, na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme i ona ce se pokazati jednako korisnom za svako ljudsko bice.

Vipasana je samo za "zestoke cure i decke" jer proces samoprociscavanja kroz introspekciju nije nikada lak i treba vrlo ozbiljno raditi. Svojim osobnim naporom ucenik dolazi do vlastite realizacije. Nitko drugi ne moze raditi za njega. Zato ce ova meditacija odgovarati samo onima koji zele ozbiljno raditi i postovati disciplinu koja je u stvari samo za njihovo vlastito dobro i zastitu. Pravila i propisi su integralni dio meditativne prakse. Obavezni pocetni tecaj traje punih 10 dana a provodi se u sutnji, tj. "plemenitoj tisini". Dnevno se sjedi u meditaciji 11 sati od 5 ujutro do 9 uvece s prekidima za vegetarijanski obrok i odmor.

Vipasana je veliki izazov za svakog na duhovnom putu ali su i njeni ciljevi visoki: najvise duhovno ostvarenje - ostvarenje potpune slobode i prosvjetljenja. Njen cilj nije da jednostavno lijeci tjelesnu bolest iako se kao sporedni proizvod mentalnog prociscavanja mogu izlijeciti mnoge psihosomatske bolesti. Ustvari, vipasana eliminira tri uzroka svake patnje: zudnju, odbojnost i neznanje. Ako Vipasanu redovito prakticiramo, ona nas oslobadja napetosti nastale u svakodnevnom zivotu jer razvezuje cvorove vezane starom navikom neuravnotezenog reagiranja u prijatnim i neprijatnim situacijama.

Ovu Budinu tehniku predstavit ce nam na hrvatskom jeziku Natasha Frykman iz Svedske koja je dosad "sjedila" u meditaciji 16 puta po deset ili trideset dana u Vipasana centrima sirom svijeta! Prikazat cemo vam kratki dokumentarni film o Vipasani i radu duhovnog ucitelja S. N. Goenke a zatim dati i prakticne informacije o svemu sto bi vas zanimalo. I jos nesto, pocetni tecajevi su potpuno besplatni jer samo "stari" studenti mogu dati dragovoljni prilog kojim se onda omogucava drugima da i oni po prvi puta dobiju ispravan uvid u meditaciju kojom se prosvijetlio sam Buda.

Ako odlucite doci na predstavljanje, molimo vas da nas o tome obavijestite kako bismo vam mogli, zbog ogranicenosti prostora, osigurati mjesto u srijedu ili cetvrtak.

Hvala unaprijed

i lijep pozdrav,

Mirjana Gračan


Nataša Frykman Mijić -Predstavljanje meditacije Vipasana
Organizator: Mirjana Gracan
Mjesto: Jabukovac 15 (prizemno lijevo), Bus 102 i 105 s Britanskog trga
Vrijeme: 4. i 5. listopada od 18:30 do 20 h
Cijena: ulaz slobodan
Informacije: 091 567 7147, mirjana.gracan@zg.t-com.hr



- 22:24 - Komentari (43) - Isprintaj - #

02.10.2006., ponedjeljak

UTORAK: TAROT

03.10.2006.g.

VITEZ PEHARA



Ovo je romantična muška figura, on je sanjar, možda zaljubljen, rastrešen, s više mana nego vrlina, ponekad predstavlja muškarca koji se ženi iz interesa ili ostavlja za sobom slomljena srca jer ne preuzima odgovornost, karta je vezana za vijesti, putovanja, nevjeru, prevaru i lopovluk.

Dolazak, približavanje, spoj, lijenost, sporost uma ili lakoumnost, avanturist (možda i srcolomac), hazarder.



Imam važnu obavijest za sve zainteresirane!!!!!!!!!!


Najava organizatora:

Predstavljanje meditacije Vipasana

U tradiciji Sejadji U Ba Kina, po ucenju S.N. Goenke

Vipasana je jedna od najstarijih tehnika meditacije u Indiji. Davno izgubljena za covjecanstvo, ponovo je otkrivena od Gotame Bude prije vise od 2 500 godina. Rijec "vipassana" znaci "vidjeti stvari onakve kakve one zaista jesu". To je proces samoprociscavanja putem samopromatranja. Pocinjemo s promatranjem prirodnog daha da bismo koncentrirali um. S izostrenom svjesnoscu nastavljamo s promatranjem promjenljive prirode tijela i duha i dozivljavanjem univerzalnih istina prolaznosti, patnje i nepostojanja ega. To ostvarenje istine uz pomoc neposrednog iskustva je univerzalni lijek za univerzalnu bolest - ljudsku patnju - i nema nikakve veze s bilo kakvom organiziranom religijom ili sektom. Iz tih razloga ovu tehniku moze slobodno prakticirati svatko, bez obzira na rasu, klasu ili religiju, na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme i ona ce se pokazati jednako korisnom za svako ljudsko bice.

Vipasana je samo za "zestoke cure i decke" jer proces samoprociscavanja kroz introspekciju nije nikada lak i treba vrlo ozbiljno raditi. Svojim osobnim naporom ucenik dolazi do vlastite realizacije. Nitko drugi ne moze raditi za njega. Zato ce ova meditacija odgovarati samo onima koji zele ozbiljno raditi i postovati disciplinu koja je u stvari samo za njihovo vlastito dobro i zastitu. Pravila i propisi su integralni dio meditativne prakse. Obavezni pocetni tecaj traje punih 10 dana a provodi se u sutnji, tj. "plemenitoj tisini". Dnevno se sjedi u meditaciji 11 sati od 5 ujutro do 9 uvece s prekidima za vegetarijanski obrok i odmor.

Vipasana je veliki izazov za svakog na duhovnom putu ali su i njeni ciljevi visoki: najvise duhovno ostvarenje - ostvarenje potpune slobode i prosvjetljenja. Njen cilj nije da jednostavno lijeci tjelesnu bolest iako se kao sporedni proizvod mentalnog prociscavanja mogu izlijeciti mnoge psihosomatske bolesti. Ustvari, vipasana eliminira tri uzroka svake patnje: zudnju, odbojnost i neznanje. Ako Vipasanu redovito prakticiramo, ona nas oslobadja napetosti nastale u svakodnevnom zivotu jer razvezuje cvorove vezane starom navikom neuravnotezenog reagiranja u prijatnim i neprijatnim situacijama.

Ovu Budinu tehniku predstavit ce nam na hrvatskom jeziku Natasha Frykman iz Svedske koja je dosad "sjedila" u meditaciji 16 puta po deset ili trideset dana u Vipasana centrima sirom svijeta! Prikazat cemo vam kratki dokumentarni film o Vipasani i radu duhovnog ucitelja S. N. Goenke a zatim dati i prakticne informacije o svemu sto bi vas zanimalo. I jos nesto, pocetni tecajevi su potpuno besplatni jer samo "stari" studenti mogu dati dragovoljni prilog kojim se onda omogucava drugima da i oni po prvi puta dobiju ispravan uvid u meditaciju kojom se prosvijetlio sam Buda.

Ako odlucite doci na predstavljanje, molimo vas da nas o tome obavijestite kako bismo vam mogli, zbog ogranicenosti prostora, osigurati mjesto u srijedu ili cetvrtak.

Hvala unaprijed

i lijep pozdrav,

Mirjana Gračan


Nataša Frykman Mijić -Predstavljanje meditacije Vipasana
Organizator: Mirjana Gracan
Mjesto: Jabukovac 15 (prizemno lijevo), Bus 102 i 105 s Britanskog trga
Vrijeme: 4. i 5. listopada od 18:30 do 20 h
Cijena: ulaz slobodan
Informacije: 091 567 7147, mirjana.gracan@zg.t-com.hr


- 22:36 - Komentari (61) - Isprintaj - #

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

02.10.2006.g.

MISTIKA


slike sam posudila sa:
fotozine : Galerije Žičanog okidača



Riječ mistika vezujemo uz jednako zagonetnu riječ misterij i obje znače nešto „s onu stranu“. Uvjek je vezana uz untarnje iskustvo svjetlosti i spoznaje i tajnu. Mistično iskustvo je obično teško prenosivo i jezik kojim se služe svi mistici svijeta više liči na ljubavni ili pjesnički govor negoli jezik kojim se svakodnevno služimo. Pošto je mistično iskustvo vezano uz čovjekovu religioznost bit će ovo dugo putovanje, jer je u civilizacijskom hodu čovjek slijedio mnoga vjerovanja i u njihovom okrilju tonuo u mistične zanose vraćajući se iz njih s bakljom kojom je rasvjetljavao put u svom vremenu.

O čemu ću sve pisati?



ŠAMANIZAM (mistički doživljaji kod primitivnih naroda)
GRČKA MISTIKA
RIMSKA MISTIKA
MISTIKA STAROGA ZAVJETA
ŽIDOVSKA MISTIKA
MISTIKA NOVOGA ZAVJETA
GNOZA I HERMETIZAM
MISTIKA PRVOBITNOGA KRŠĆANSTVA
GRČKI I LATINSKI OCI (smjerovi kršćanstva)
PUSTINJAČKA MISTIKA
BIZANTSKA MISTIKA
ZAPADNA MONAŠKA MISTIKA
KTEDRALNA ŠKOLA SAINT-VICTOR (na rubu monaškog života)
PROSJAČKI REDOVI
PORAJNSKA MISTIKA
VIDOVNJAČKA MISTIKA
OSVRT NA MISTIKU I ALKEMIJU
VELIKI DUHOVNI TOKOVI (od 14 do 17 stoljeća)
MISTIČNI PJESNICI
ASPEKTI KRŠĆANSKOG EZOTERIZMA (18 stoljeće)
PROTESTANTSKA MISTIKA
ROZNKROJCERSKA MISTIKA
MASONSKA MISTIKA
MUSLIMANSKA MISTIKA
MISTIKA NOVOGA SVIJETA
MISTIKA HIPIJA
MISTIKA U STAROM EGIPTU
SUMERANI I HETITI (religiozne mistike)
ASIRIJA – BABILONIJA (mistika u himnama i molitvama velikim bogovima)
MISTIKA DREVNOG IRANA
HINDUIZAM SVETIH TEKSTOVA
MISTIKA INDIJSKOG BUDIZMA
TIBETSKI MISTICIZAM
MISTIKA YI JINGA
KONFUCIJEVA MISTIKA
DAOISTIČKA MISTIKA
MISTIKA UČITELJA CHANA
KULT DUHA ZAŠTITNIKA (mistika u Vijetnamu)
ŠINTOIZAM (mistika drevnog Japana)
MISTIKA JAPANSKOG BUDIZMA

Čini vam se puno, ići ćemo korak po korak, nastojat ću ne biti preopširna, a da ipak o svemu nešto saznate.


- 10:19 - Komentari (37) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga