sedmodnevni spiritualni program

03.10.2006., utorak

SRIJEDA: EZOTERIJSKI POJMOVNIK

04.10.2006.g.

(Iako su u ovom pojmovniku korišteni podaci koje je sakupio i izabrao Pierre Riffard, ne poštivam uvjek i do kraja izvornik............)

AURA
Ovo je grčka riječ koja znači uzduh, ćuh (vjetar). Prema ezoterijskim učenjima aura je nevidljiva svjetlost koja okružuje živo tijelo iz kojeg emanira (teče).Svojstva aure su: boja, jakost, veličina, kretanje, čvrstoća, moć. Aura je promjenjiva jer ovisi o stanju svijesti, zdravlja i o razini duhovnog života.
„Aura je dakle, nešto poput kože duše, ona je obavija i štiti, daje joj sposobnost osjeta i omogućuje prolaženje (protjecanje) univerzalnih tokova, te kontakt ljudske duše sa svijetom stvorenja, čak i sa zvijezdama“ (O.M.Ajvanhov)

AUSPICIJ
Ova riječ dolazi od latinskog i znači ptica i motriti (gledati).U Rimu pretkazanje ponašanjem / letom / načinom kretanja / hranjenja / pjevom ptica. To je proricanje iz viđenog (ne onog što se čuje=omen) u vezi s pticama (a ne općenito u vezi s nebom=augurium).
Ciceron kaže: „Nije bilo službenog čina bez auspicija.......“
Mistika u vezi s pticama općenito se naziva ornitomantija, a „umijeće motrenja ptica u letu zrakom oinoistika“.

AUTOMATSKO PISANJE
Automatsko pisanje se još zove i nesvjesno pisanje, psihičko pisanje, spiritsko pisanje, (a danas se javlja i automatsko slikanje, automatsko hvatanje nota isl. ), a odnosi se na čin pisanja ili neke napisane činjenice, bez udjela (bar ne izravnog), svijesti ili volje čovjekove. Automatsko pisanje susrećemo kod histerika i somnambula, medija, spiritista, ezoterista i nadrealista. Ono se može ostvarivati posredovano (pomoću određenih pomagala ) ili izravnim putem. Ova se pojava tumači na različite načine:
Spiritisti smatraju da su posrijedi poruke pokojnika.
Psiholozi misle da se radi o nesvjesnom ili psihološkom automatizmu
Neki ezoteričari misle da se radi o očitovanju nadsvijesti
Neki misle da je na djelu telepatija
Izravno pisanje ili spiritualno pisanje je pojavljivanje zapisa neovisno o ljudskoj ruci i ljudskoj volji. Dva vrlo poznata primjera su Ploča sa Zakonima te krivotvorena pisma koja je primao teozof A.P. Sinnett.

AVATAR
Ovo je sanskrtska riječ za kretanje odozgor na dolje i doslovno znači silaženje. Termin se vezuje za višnuitski Hinduizam, no imamo dva značenja:
1.) Rasap, smak. Konačna katastrofa u kojoj nestaje svemir čiji je tvorac Brahma.
2.) Inkarnacija, utjelovljenje. Očitovanje boga u životinjskom, ljudskom ili mješovitom obliku, boga koji dolazi kao „spasitelj kozmičkog reda“, pozivajući ljude da se vrate istinskom učenju spasa. Najčešće se spominju devet avatara Višnua. Na takav se naćin može utjeloviti netko tko je „od žene rođen „ ili pak onaj koji „nema roditelje“.

Imam važnu obavijest za sve zainteresirane!!!!!!!!!!

Najava organizatora:

Predstavljanje meditacije Vipasana

U tradiciji Sejadji U Ba Kina, po ucenju S.N. Goenke

Vipasana je jedna od najstarijih tehnika meditacije u Indiji. Davno izgubljena za covjecanstvo, ponovo je otkrivena od Gotame Bude prije vise od 2 500 godina. Rijec "vipassana" znaci "vidjeti stvari onakve kakve one zaista jesu". To je proces samoprociscavanja putem samopromatranja. Pocinjemo s promatranjem prirodnog daha da bismo koncentrirali um. S izostrenom svjesnoscu nastavljamo s promatranjem promjenljive prirode tijela i duha i dozivljavanjem univerzalnih istina prolaznosti, patnje i nepostojanja ega. To ostvarenje istine uz pomoc neposrednog iskustva je univerzalni lijek za univerzalnu bolest - ljudsku patnju - i nema nikakve veze s bilo kakvom organiziranom religijom ili sektom. Iz tih razloga ovu tehniku moze slobodno prakticirati svatko, bez obzira na rasu, klasu ili religiju, na bilo kojem mjestu, u bilo koje vrijeme i ona ce se pokazati jednako korisnom za svako ljudsko bice.

Vipasana je samo za "zestoke cure i decke" jer proces samoprociscavanja kroz introspekciju nije nikada lak i treba vrlo ozbiljno raditi. Svojim osobnim naporom ucenik dolazi do vlastite realizacije. Nitko drugi ne moze raditi za njega. Zato ce ova meditacija odgovarati samo onima koji zele ozbiljno raditi i postovati disciplinu koja je u stvari samo za njihovo vlastito dobro i zastitu. Pravila i propisi su integralni dio meditativne prakse. Obavezni pocetni tecaj traje punih 10 dana a provodi se u sutnji, tj. "plemenitoj tisini". Dnevno se sjedi u meditaciji 11 sati od 5 ujutro do 9 uvece s prekidima za vegetarijanski obrok i odmor.

Vipasana je veliki izazov za svakog na duhovnom putu ali su i njeni ciljevi visoki: najvise duhovno ostvarenje - ostvarenje potpune slobode i prosvjetljenja. Njen cilj nije da jednostavno lijeci tjelesnu bolest iako se kao sporedni proizvod mentalnog prociscavanja mogu izlijeciti mnoge psihosomatske bolesti. Ustvari, vipasana eliminira tri uzroka svake patnje: zudnju, odbojnost i neznanje. Ako Vipasanu redovito prakticiramo, ona nas oslobadja napetosti nastale u svakodnevnom zivotu jer razvezuje cvorove vezane starom navikom neuravnotezenog reagiranja u prijatnim i neprijatnim situacijama.

Ovu Budinu tehniku predstavit ce nam na hrvatskom jeziku Natasha Frykman iz Svedske koja je dosad "sjedila" u meditaciji 16 puta po deset ili trideset dana u Vipasana centrima sirom svijeta! Prikazat cemo vam kratki dokumentarni film o Vipasani i radu duhovnog ucitelja S. N. Goenke a zatim dati i prakticne informacije o svemu sto bi vas zanimalo. I jos nesto, pocetni tecajevi su potpuno besplatni jer samo "stari" studenti mogu dati dragovoljni prilog kojim se onda omogucava drugima da i oni po prvi puta dobiju ispravan uvid u meditaciju kojom se prosvijetlio sam Buda.

Ako odlucite doci na predstavljanje, molimo vas da nas o tome obavijestite kako bismo vam mogli, zbog ogranicenosti prostora, osigurati mjesto u srijedu ili cetvrtak.

Hvala unaprijed

i lijep pozdrav,

Mirjana Gračan


Nataša Frykman Mijić -Predstavljanje meditacije Vipasana
Organizator: Mirjana Gracan
Mjesto: Jabukovac 15 (prizemno lijevo), Bus 102 i 105 s Britanskog trga
Vrijeme: 4. i 5. listopada od 18:30 do 20 h
Cijena: ulaz slobodan
Informacije: 091 567 7147, mirjana.gracan@zg.t-com.hr



- 22:24 - Komentari (43) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga