sedmodnevni spiritualni program

29.10.2006., nedjelja

PONEDJELJAK: ENCIKLOPEDIJA MISTIKE

30.10.2006.g.

ŠAMANIZAM : BOLEST- POSVEĆENJE




Već smo vidjeli da su bolest, snovi i manje ili više patogene ekstaze uvertira i preporuka za stjecanje šamanskih sposobnosti. To najčešće ne znači ništa drugo nego da je budući šaman izabran „odozgo“. Ako malo bolje promotrimo svi ti ekstatički doživljaji koji odlučuju o „pozivu“ budućeg šamana sadrže tradicionalnu šemu obreda posvećenja: patnja, smrt, uskrsnuće. S te točke gledišta bilo kakva „bolest-poziv“ ima značenje posvećenja, jer patnja bolesnika odgovara mučenjima (kušnjama) posvećenja. Odvajanje (fizičko ili duhovno) „bolesnika-posvećenika“ slika je obredne samoće (izolacije) prilikom posvećenja. Neminovnost smrti koju spoznaje bolesnik (agonija, gubitak svijesti itd.) podsjeća na simboličku smrt u većini obreda posvećenja.

Dakle, u ekstatičkom posvećenju, neofit (novak) uvjek prolazi neku agoniju. U groznici često neke akutne infektivne bolesti (koja bi običnog smrtnika bez liječenja stvarno i dokrajčila) on se raspada od boli (kidanje tijela), ali čudesno preživi i poslije toga ne samo da stekne imunitet, nego stječe i sposobnost liječenja drugih.

Kod Jakuta je normalno da budući šaman umire i leži tri dana u jurti (koliba) ništa ne jedući i ne pijući. U pradavna vremena morao je tri puta podnijeti obred u toku kojega su ga rezali na komade (simbolički, tjelesno mora umrijeti da bi duhovno uskrsnuo i zadobio sposobnosti liječenja) da bi ga poslije sastavili obnovljenog.... Ili mu Ptica Grabljivica-Majka odnosi dušu u Pakao (ili zli duhovi/đavoli odigraju istu ulogu), ostavlja je na grani lažne jele da sazri i tek onda je vraća na zemlju. Kušnje su od tri dana do tri godime, no znakovit je taj broj tri. Komadanje i obnova su središnja tema posvećenja.

Mene ovo podsjeća na mit o Ozirisu čije je dijelove Izida skupljala po cijelom Egiptu da bi ga oživjela u još većoj snazi i slavi. I Krist je mučen, ubijen i onda uskrsnuo dušom i tijelom (..“ stavi svoju ruku....“rekao je nevjernom Tomi, navodeći ga da se sam uvjeri da on nije prikaza nego tjelesno prisutam)...

Slijedi: SNOVI POSVEĆENJA

Subject: emisija Zagy na OTV-u i tunel kroz Sljeme

Pozdrav,

upravo smo gledali emisiju Zagy na Otv-u. Bila teta Vera i pošteno oprala ideju tunela kroz Sljeme.
Novinari usput izrecitirali što se sve može napraviti za tih milijardu eura, pošteno i konkretno kritiziranje malo megalomanske ideje.

Pozdrav, Igor i Mare


p.s. ovaj mail sam upravo dobila od zelenih........


- 23:23 - Komentari (54) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.

< listopad, 2006 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga