Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irida

Marketing

ČETVRTAK: TUMAČENJE SNOVA

02.11.2006.g.

TEHNIKE TUMAČENJA SNOVA




mudri: Suspect no.2
Fotozine "Žičani okidač"

Neki ljudi koriste sanjarice i priručnike za tumačenje snova i/ili traže od drugih da im protumače neki od snova kojih se sjećaju. (Npr. Alexandar Veliki imao je osobnog tumača snova; zvao se Aristander.) Međutim, u većini slučajevi ste vi sami najkvalificiranija osoba za tumačenje vaših vlastitih snova. Prema tome, ako imate potrebu za tumačenjem vaših snova, onda je najbolje da sami sebi protumačite one snove za koje osjećate da (do)nose poruku ili imaju značenje/smisao za vas. Upotrijebite/koristite se i intuicijom i mentalnom analizom. Posebno obratite pažnju na vaše prve slobodne asocijacije i reakcije na sadržaj tog-i-tog sna. One vam često mogu poslužiti kao ispravna smjernica za demaskiranje osobnog značenja sna. Simboli su uvijek višeznačni, a vi ćete ih protumačiti na način koji trenutačno ima najveći značaj i vrijednost za vas.Interpretiranje i odgonetavanje (dešifriranje, dekodiranje) snova koji sadrže skrivene poruke vrlo je nezahvalan posao. Ispravnu interpretaciju tuđih snova može obaviti jedino pojedinac koji je vrlo razvijen. Osoba koja nije spiritualno izuzetno razvijena, nije sposobna napraviti korisnu interpretaciju snova drugim ljudima.

Tehnika tumačenja snova ima koliko i psiholoških škola i pravaca. Uz to svaka kulturna zajednica ima svoje pristup snovima. Svaka tehnika može biti dobra ako tumač njome suvereno vlada. Najbolji tumači uzimaju od svake tehnike ono najbolje i stvaraju jednu svoju sintezu iz koje nastaje potpuno nov pristup i nova tehnika. Važno je napomenuti da i najbolja tehnika u krivim rukama može donijeti loše rezultate, a i loša tehnika u pravim rukama može rezultirati čudesnim rezultatima. Dakle, potrebno je više od tehnike; dobro poznavanje simbola, mitologije, književnosti i umjetnosti uopće (umjetnost je najdublji izraz ljudske duše), te vrlo tanahan senzibilitet za čovjeka i sve njegove mane i vrline, boli i veselja. I, dobar terapeut svakom čovjeku i svakom njegovom problemu ili stanju prilazi bez predrasuda, kritiziranja ili bilo kakvog drugog kvalificiranja.

Okvir sna:Okvir sna sačinjavaju naznake vremena i prostora, preklapanje tkiva sna i stvarnosti te pojava sinkroniciteta, ili kao podudarnosti ili u telepatskom smislu. To je ono kad nazovete nekoga da mu kažete da ste ga sanjali, a on na to odvrati i ja sam tebe i onda ispriča sličan ili istovjetan san vašem.

Kontekst sna: Svaki san se odvija na pozadini sanjačevog stvarnog života, ali tumačenje je moguće jedino stavljanjem sadržaja sna u kontekst sanjačevog trenutnog života i to je jedino ispravno tumačenje. Snovi imaju više veze sa stvarnošću nego što njihova zamaskiranost u prvi mah otkriva.

Razrada predstava: Svaki san se odvija u obliku snovne predstave u kojo ego igra dramu sa raznim aspektima sanjačeve psihe. Razrada je nužna za tumačenje. Uvjek san možemo sagledavati i tumačiti sa više razina, a za kvalitetno tumačenje moramo razmatrati najmanje tri sloja:

Prvo se u razradi u obzir uzimaju sanjačeve osobne asocijacije na sanjani sadržaj. Dakle važno je šta sanjač misli o snu, šta osjeća u vezi s njim, s čim to povezuje u svom stvarnom životu. Zatim se treba vidjeti hoćemo li likove iz sna tumačiti objektivno ili subjektivno u odnosu na sanjačevu stvarnost.U praksi poznate osobe, mjesta i događaji obično imaju objektivni smisao. Subjektivni smisao je kad ti isti sadržaji personificiraju neki dio sanjačeve psihe.

Slijedeći korak je kulturološki rakurs. To su ona opća mjesta zajednička svim pripadnicima kao; crveno svjetlo znači stop u prometu, bijelo je nevjestinska boja (vjenčanice), crno je boja žalosti i sl.

Treći korak je arhetipska razrada koju primjenjujemo kod onih snova u kojima se pojavljuje arhetipska predstava. Ponekad se dogodi da ne uočimo odmah prisustvo arhetipske građe u snu, ali kroz analizu se to otkrije prije ili kasnije.

Samu analizu neću opisivati jer se ona trenira kroz sustavne vježbe i slojevitu simboliku na puno različitih, konkretnih snova. Same vježbe su vrlo zanimljive i često puta sanjač čiji je san na ploči slijedći slobodne asocijacije svih sudionika u analizi usred analize dok još nisu poveznice među tim asocijacijama posve vidljive, uzvikna: "sad mi je jasno šta mi san i/ili podsvijest poručuje!"


Post je objavljen 01.11.2006. u 23:31 sati.