hocemocenzuru

ponedjeljak, 29.04.2013.

Izljev Srđa u mozak

Radost, ushićenje, neizmjerna sreća, skoro pa euforija, nije isljučeno da je otvorena i koja boca vina… Takvi su osjećaji čini se preplavili komentatora Jutarnjeg lista Davora Butkovića ako ćemo suditi po njegovom tekstu “Pouka sa Srđa: Hrvati ipak nisu protiv kapitalizma”. Tekst prati fotografija slavlja investitora – osmijesi na licu, sreća i radost skoro pa kao u Butkovića. Pa da vidimo kako Butković tumači rezultate dubrovačkog referenduma – izlaznost 31,5 posto, 84 posto ih je glasalo protiv golf parka na Srđu.

U svom tekstu Butković piše:
“Na referendum je, kako znamo, izašlo tek 31 posto od 38 tisuća dubrovačkih birača, što znači da je referendum zakonski ništavan.
Dapače, od oko dvanaestak tisuća glasača, njih je deset tisuća glasovalo protiv golfersko-nekretninskog projekta na Srđu, što znači da se svega četvrtina Dubrovčana s pravom glasa suprotstavlja najvažnijem poslovno-turističkom zahvatu na dubrovačkoj rivijeri, u njenoj novijoj povijesti.
Sasvim je logično što većina Dubrovčana nema ništa protiv golfa i vila na Srđu:produženje turističke sezone uvjet je daljnjeg razvoja Dubrovnika, a golf nudi realnu mogućnost za dulju sezonu.”


Da, na referendum je zaista izašlo 31 posto birača, ali da li je to kako komentator Jutarnjeg kaže “tek 31 posto”, pogotovo u svjetlu izbora za EU parlament na koji je izišlo 21 posto (doduše na državnoj razini)? Nasuprot tome izlaznost na dubrovačkom referendumu je dosta veća, a čisto sumnjam da će na nadolazećim lokalnim izborima biti puno veća. A vidjet ćemo da li će biti veća od 44 posto, kolika je bila izlaznost na referendumu u Fužinama.

I zamislite od oko 12 000 glasača, “samo” je njih “tek” 10 000 glasalo protiv projekta. Butkovićev zaključak je zanimjliv: svega četvrtina od ukupnog broja birača se suprotstavlja golfu na Srđu, većina Dubrovčana nema ništa protiv. Zašto je zaključak takav, a ne recimo da je tek dvadesetina birača (oko 5 posto) za navedeni projekt? Jer i takav zaključak ne slijedi ništa drugo nego logiku koju koristi i sam Butković. Da li neizlazak na referendum znači glas za projekt? Nisam baš siguran u to, mišljenja sam da onih 69 posto nije izašlo jer ih jednostavno projekt na Srđu ne zanima ili ih nedovoljno zanima, ili misle da nemaju dovoljno informacija da bi glasali. Po komentatoru Jutarnjeg ispada da svi oni kod kuće drže transparente na kojima piše “Dobrodošli dragi investitori!”.

Isto tako nekorektno je ne spomenuti činjenicu (što sigurno i Butković zna, ali je namjerno prešućuje) da je referendum pokrenut odozdo skoro pa nemoguće provesti po pravilima koje nameće vlast, dok smo u slučajevima kada vlast određuje pravila imali situacija u kojima je pravo čudo da referendum propadne ili da se čak i desi ako to vladajućima ne odgovara. Kad je referendum o ulasku u EU u pitanju onda nije potrebna natpolovična izlaznost, vladajući su procijenili da će većina od onih koji izađu glasati za a nisu bili sigurni da će izmamiti više os polovice birača, i dobro su procijenili. Kad je u pitanju bio ulazak u NATO procijenili su (opet dobro) da bi većina glasala protiv, i onda su odlučili da referendum nije potreban. Toliko o demokraciji i volji birača. Koriste se samo kad vladajućima odgovara.

Dalje u tekstu Butković kaže:
“Dubrovački je referendum važan zato što je, nedvojbenom potporom golfersko-nekretinskom projektu, pokazao da građani Republike Hrvatske ustvari žele investicije, da žele nova , privatna radna mjesta, te da žele privatni razvoj i jačanje lokalnih proračuna,kao posljedicu privatnih ulaganja.
Sigurni smo da bi referendumi oko Omble i Plomina završili jednakim rezultatom, kao i referendum oko golfa i vila na Srđu.”


Tu smo dakle, trebalo bi zadržati i dalje ista pravila za referendume pokrenute odozdo, jer znamo kako je teško motivirati ljude koji su već navikli da ništa ne mogu promijeniti u postojećim nametnutim društvenim koordinatama, tako da je svaki budući sličan referendum osuđen na neuspjeh, pa se onda ne treba ni pokušavati izboriti za njega. Bravo Butkoviću! Gazda Ninoslav Pavić će sigurno biti zadovoljan, a i invrestitori će to znati cijeniti, ako ništa drugo u oglasima koji čestitaju Božić, Uskrs, Novu…

Butković poentira na kraju teksta:
“Ali, ishod referenduma upućuje da Hrvati, napokon, ipak nisu protiv kapitalizma.
U krajnjoj liniji , primjer golfa( i vila i apartmana ) na Srđu spada među one rijetke , kada je riječ o biznisu, gdje moramo pohvaliti hrvatsku Vladu.
Naime, koliko se god to nepopualrno moglo činiti, osobito uoči izbora, Milanovićeva je Vlada konzekventno branila projekt na Srđu.
Bilo bi dobro da Vlada i njena parlamentarna većina što prije usvoje novi, vrlo dobar Zakon o investicijama, koji bi Hrvatsku, naposljetku, mogao učiniti nešto privlačnijom zemljom za masovniji dolazak stranog kapitala.”


Očito se priprema zakon o investicijama (i to vrlo dobar), pa ko je bolja osoba da ga unaprijed hvali od Davora Butkovića? Podilazio je Sanaderu, sada Milanoviću, a nesumnjivo će i idućem premijeru. Ne bi bilo loše da se prijedlozi zakona dostave Butkoviću pa da ih on sam predloži.

Na sam dan referenduma Jutarnji je objavio razgovor sa Majom Brinar Frenkel (suprugom investitora) pod naslovom “Golf na Srđu ide bez obzira na referendum”. Dakle, Jutarnji nam prvo poručuje da je referendum nebitan, a nakon rezultata sasvim solidnu izlaznost predstavlja kao fijasko, te 15 posto birača koji su glasali za, je uvećano za onih 69 posto koji nisu glasali, što dokazuje da birači nisu protiv golfa na Srđu, nisu protiv kapitalizma, a nisu bogami ni za nepotrebne referendume.

Butković i Jutarnji su obavili sjajan posao, vjerujem da će im se ovaj izljev Srđa u mozak itekako isplatiti, investitori će to znati cijeniti, oglasni prostor im je uostalom širom otvoren, i plaćeni i “neplaćeni”. A zašto ne i još jedna kiosk knjiga kolumni? A naći će već vremena uspješni investitori i za novinski intervju u nekom boljem restoranu, uz bocu dobrog vina, u ležernoj atmosferi. Uostalom bolje intervju raditi licem u lice nego mailom, pametni uče i iz svojih grešaka. Više detalja uskoro u Jutarnjem.

29.04.2013. u 23:16 • 7 KomentaraPrint#

subota, 27.04.2013.

Petokraka ili krunica?

Dvije ruke na plakatu, jedna krvavo crvena u kojoj je petokraka sa srpom i čekićem, druga “normalna”, čista, nježna u kojoj je krunica, su digle podosta prašine. Na plakatu još piše: “Jednostavan izbor! Za sigurno sutra!”. Radi se o plakatu za sisačke lokalne izbore koalicije koju predvodi HDZ. Građanska akcija je optužila HDZ za rasizam (petokraka u crnoj ruci?), dok je Darinko Kosor (predsjednik HSLS-a, koalicionog parnera HDZ-a u Sisku) plakat proglasio primitivnim i glupim (u koaliciji su još među ostalima HSS i HSP Ante Starčević & Ruže Tomašić), te je HDZ na kraju ipak najavio da će povući navedeni plakat, što se još nije desilo.

Za razliku od GA ne mislim da je plakat rasistički, već antikomunistički, i s te strane su autori plakata nesumnjivo u potpunosti pogodili želje predsjednika HDZ-a Karamarka. Ne radi se tu o crnoj i bijeloj ruci, već o dva simbola koja se nalaze na njima. Po meni plakat postavlja dva pitanja i na njih ću se osvrnuti.

Prvo se odnosi na krvavu ruku ispod petokrake i nasuprot njoj čista, nevina, neuprljana ruka sa krunicom. Ma dajte molim vas, nemojte me nasmijavati, kao da u ime križa, odnosno od strane onih koji su se borili pod njim nije proliveno itekako puno krvi? Uostalom ne treba ići daleko u povijest, dovoljno se sjetiti one nedavne na ovim prostorima. Poznato je da je dobar dio sveštenstva SPC-a je podržavao (i još uvijek podržava) Mladića i Karadžića, i proglašava ih herojima. Slična je situacija i sa Crkvom u Hrvata, stajali su čvrsto i iza pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca kao što su Norac i Glavaš. Trenutno su aktualne molitve za herceg-bosansku šestorku. I kad već pojedini biskupi mogu prije izricanja prvostupanjske presude priželjkivati oslobađajuću presudu, tako i ja mogu reći da priželjkujem maksimalne kazne.

Drugo pitanje koje plakat postavlja je SDP ili HDZ, odnosno komunisti (valjda po defaultu ateisti) ili vjernici (tj. neupitno moralni i pošteni)? Ovo pitanje je čak gluplje od prvog. SDP se u potpunosi odrekao (nažalost!) od svakog nasljeđa Saveza komunista, i dobrog i lošeg, osim naravno imovine koju je dobio u nasljeđe. To je stranka koju, s potpunim pravom, Dragan Markovina naziva domobranskom. Potpisujem. Vidjeti komunističku opasnost u SDP-u mogu samo totalne neznalice. A kad bi prebrojavali bivše članove SK u SDP-u i HDZ-u, siguran sam da bi ih se u HDZ-u našlo puno više, a mnogi od njih su sada preobraćeni vjernici. Dakle, SDP od komunista baštini tek imovinu, a HDZ dio članstva (i to ne mali), a ideološki i jedni i drugi su od njih daleko svjetlosnim godinama.

I kad već plakat na takav način postavlja pitanje, ma što o njemu mislio, bit ću toliko slobodan i dati svoj odgovor na njega, kad me već vuku za jezik. Što se mene tiče izbor je zaista jednostavan i tu nikavih dilema nije bilo. I pri tome ne mislim na izbor HDZ ili SDP. Odnosi se na pitanje: petokraka ili krunica? Petokraka sa srpom i čekićem, definitivno!

27.04.2013. u 18:44 • 31 KomentaraPrint#

subota, 20.04.2013.

Odlazi Ruža

Odlazi Ruža iz našeg malog saborskog stada
širokim trgom pa na Krvavi most
odlazi Ruža i ja se pitam sada
ko je domaćin a ko je bio gost.

Nestaje zrakoplov na nebeskoj ravnici
u kišnoj noći za njim se srebri trag
odlazi kaskaderka i verbalni akrobata na žici
tek tajac ostao je sad.

Dal' je sve bilo samo fol
dal' je sve samo jeftin trik
Il' pištolja futrola krije bol
i neki sasvim drugi lik.

Pitaće je novinari o svjetlima Brisela
prodaće im poneki štos
ali već sutra čim prođe neko vrijeme
sasvim će rijetko pomišljati na to.

Ostaće trag u HSP-u Starčevića Ante
izdajnici još pamte njen pogled mrk
par izbornih plakata, na njima bljuvačica vatre
kojoj će klinci već nacrtati brk.

Dal' je sve bilo samo fol
dal' je sve samo jeftin trik
Il' pištolja futrola krije bol
i neki sasvim drugi lik.

Odlazi Ruža, za sve je bolje tako
mnogi su predstavu shvatili do sad
nove pajace pronaći ćete lako
jer drugi cirkus će doći u vaš grad.

20.04.2013. u 16:49 • 16 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< travanj, 2013 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2020 (1)
Listopad 2019 (2)
Kolovoz 2019 (1)
Svibanj 2019 (1)
Siječanj 2019 (2)
Srpanj 2018 (1)
Svibanj 2018 (1)
Prosinac 2017 (1)
Studeni 2017 (2)
Kolovoz 2017 (1)
Lipanj 2017 (3)
Svibanj 2017 (2)
Ožujak 2017 (1)
Veljača 2017 (2)
Prosinac 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Veljača 2016 (2)
Siječanj 2016 (3)
Listopad 2015 (1)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (2)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Lipanj 2014 (3)
Svibanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (4)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (2)
Kolovoz 2013 (1)
Srpanj 2013 (1)
Lipanj 2013 (4)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (5)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (4)
Prosinac 2012 (5)
Studeni 2012 (3)
Listopad 2012 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

Komentiranje svega i svačega.

Kontakt mail :
hocemocenzuru@gmail.com

Linkovi

Hoćemo cenzuru - Kud Idijoti

Dosta je bilo splačina, pornića i drkačina
Dosta je bilo svakakvih lažnih informacija
Kako se živi kad se ne radi
Tko je u minusu, a tko u blokadi
Kao, lova ne vrijedi, ali dobro se kupuje
Ne znaš više kome da vjeruješ.

Dosta je bilo gluposti, šund stripova i ...
Propalih književnika i suludih pjesnika
Želim, želim nešto novo
Želim nešto pametno
Sistemski dotjerano
Moćno, moćno i nevidljivo.

Hoćemo, hoćemo cenzuru
Hoćemo, hoćemo cenzuru.

Fašisti i ljevičari
Treba sve očistiti
Od nemoralnih ljubavi
Što to sve ekran trpi
Našminkane bolnice
Novinarske kritike
Orgazam pred kamerom u vašim domovima
Potrebna je intervencija.

Hoćemo, hoćemo cenzuru
Hoćemo, hoćemo cenzuru.