Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hocemocenzuru

Marketing

Izljev Srđa u mozak

Radost, ushićenje, neizmjerna sreća, skoro pa euforija, nije isljučeno da je otvorena i koja boca vina… Takvi su osjećaji čini se preplavili komentatora Jutarnjeg lista Davora Butkovića ako ćemo suditi po njegovom tekstu “Pouka sa Srđa: Hrvati ipak nisu protiv kapitalizma”. Tekst prati fotografija slavlja investitora – osmijesi na licu, sreća i radost skoro pa kao u Butkovića. Pa da vidimo kako Butković tumači rezultate dubrovačkog referenduma – izlaznost 31,5 posto, 84 posto ih je glasalo protiv golf parka na Srđu.

U svom tekstu Butković piše:
“Na referendum je, kako znamo, izašlo tek 31 posto od 38 tisuća dubrovačkih birača, što znači da je referendum zakonski ništavan.
Dapače, od oko dvanaestak tisuća glasača, njih je deset tisuća glasovalo protiv golfersko-nekretninskog projekta na Srđu, što znači da se svega četvrtina Dubrovčana s pravom glasa suprotstavlja najvažnijem poslovno-turističkom zahvatu na dubrovačkoj rivijeri, u njenoj novijoj povijesti.
Sasvim je logično što većina Dubrovčana nema ništa protiv golfa i vila na Srđu:produženje turističke sezone uvjet je daljnjeg razvoja Dubrovnika, a golf nudi realnu mogućnost za dulju sezonu.”


Da, na referendum je zaista izašlo 31 posto birača, ali da li je to kako komentator Jutarnjeg kaže “tek 31 posto”, pogotovo u svjetlu izbora za EU parlament na koji je izišlo 21 posto (doduše na državnoj razini)? Nasuprot tome izlaznost na dubrovačkom referendumu je dosta veća, a čisto sumnjam da će na nadolazećim lokalnim izborima biti puno veća. A vidjet ćemo da li će biti veća od 44 posto, kolika je bila izlaznost na referendumu u Fužinama.

I zamislite od oko 12 000 glasača, “samo” je njih “tek” 10 000 glasalo protiv projekta. Butkovićev zaključak je zanimjliv: svega četvrtina od ukupnog broja birača se suprotstavlja golfu na Srđu, većina Dubrovčana nema ništa protiv. Zašto je zaključak takav, a ne recimo da je tek dvadesetina birača (oko 5 posto) za navedeni projekt? Jer i takav zaključak ne slijedi ništa drugo nego logiku koju koristi i sam Butković. Da li neizlazak na referendum znači glas za projekt? Nisam baš siguran u to, mišljenja sam da onih 69 posto nije izašlo jer ih jednostavno projekt na Srđu ne zanima ili ih nedovoljno zanima, ili misle da nemaju dovoljno informacija da bi glasali. Po komentatoru Jutarnjeg ispada da svi oni kod kuće drže transparente na kojima piše “Dobrodošli dragi investitori!”.

Isto tako nekorektno je ne spomenuti činjenicu (što sigurno i Butković zna, ali je namjerno prešućuje) da je referendum pokrenut odozdo skoro pa nemoguće provesti po pravilima koje nameće vlast, dok smo u slučajevima kada vlast određuje pravila imali situacija u kojima je pravo čudo da referendum propadne ili da se čak i desi ako to vladajućima ne odgovara. Kad je referendum o ulasku u EU u pitanju onda nije potrebna natpolovična izlaznost, vladajući su procijenili da će većina od onih koji izađu glasati za a nisu bili sigurni da će izmamiti više os polovice birača, i dobro su procijenili. Kad je u pitanju bio ulazak u NATO procijenili su (opet dobro) da bi većina glasala protiv, i onda su odlučili da referendum nije potreban. Toliko o demokraciji i volji birača. Koriste se samo kad vladajućima odgovara.

Dalje u tekstu Butković kaže:
“Dubrovački je referendum važan zato što je, nedvojbenom potporom golfersko-nekretinskom projektu, pokazao da građani Republike Hrvatske ustvari žele investicije, da žele nova , privatna radna mjesta, te da žele privatni razvoj i jačanje lokalnih proračuna,kao posljedicu privatnih ulaganja.
Sigurni smo da bi referendumi oko Omble i Plomina završili jednakim rezultatom, kao i referendum oko golfa i vila na Srđu.”


Tu smo dakle, trebalo bi zadržati i dalje ista pravila za referendume pokrenute odozdo, jer znamo kako je teško motivirati ljude koji su već navikli da ništa ne mogu promijeniti u postojećim nametnutim društvenim koordinatama, tako da je svaki budući sličan referendum osuđen na neuspjeh, pa se onda ne treba ni pokušavati izboriti za njega. Bravo Butkoviću! Gazda Ninoslav Pavić će sigurno biti zadovoljan, a i invrestitori će to znati cijeniti, ako ništa drugo u oglasima koji čestitaju Božić, Uskrs, Novu…

Butković poentira na kraju teksta:
“Ali, ishod referenduma upućuje da Hrvati, napokon, ipak nisu protiv kapitalizma.
U krajnjoj liniji , primjer golfa( i vila i apartmana ) na Srđu spada među one rijetke , kada je riječ o biznisu, gdje moramo pohvaliti hrvatsku Vladu.
Naime, koliko se god to nepopualrno moglo činiti, osobito uoči izbora, Milanovićeva je Vlada konzekventno branila projekt na Srđu.
Bilo bi dobro da Vlada i njena parlamentarna većina što prije usvoje novi, vrlo dobar Zakon o investicijama, koji bi Hrvatsku, naposljetku, mogao učiniti nešto privlačnijom zemljom za masovniji dolazak stranog kapitala.”


Očito se priprema zakon o investicijama (i to vrlo dobar), pa ko je bolja osoba da ga unaprijed hvali od Davora Butkovića? Podilazio je Sanaderu, sada Milanoviću, a nesumnjivo će i idućem premijeru. Ne bi bilo loše da se prijedlozi zakona dostave Butkoviću pa da ih on sam predloži.

Na sam dan referenduma Jutarnji je objavio razgovor sa Majom Brinar Frenkel (suprugom investitora) pod naslovom “Golf na Srđu ide bez obzira na referendum”. Dakle, Jutarnji nam prvo poručuje da je referendum nebitan, a nakon rezultata sasvim solidnu izlaznost predstavlja kao fijasko, te 15 posto birača koji su glasali za, je uvećano za onih 69 posto koji nisu glasali, što dokazuje da birači nisu protiv golfa na Srđu, nisu protiv kapitalizma, a nisu bogami ni za nepotrebne referendume.

Butković i Jutarnji su obavili sjajan posao, vjerujem da će im se ovaj izljev Srđa u mozak itekako isplatiti, investitori će to znati cijeniti, oglasni prostor im je uostalom širom otvoren, i plaćeni i “neplaćeni”. A zašto ne i još jedna kiosk knjiga kolumni? A naći će već vremena uspješni investitori i za novinski intervju u nekom boljem restoranu, uz bocu dobrog vina, u ležernoj atmosferi. Uostalom bolje intervju raditi licem u lice nego mailom, pametni uče i iz svojih grešaka. Više detalja uskoro u Jutarnjem.


Post je objavljen 29.04.2013. u 23:16 sati.