Prvi post napisan

18.09.2004. u 23:26

"Uskoro će tolerancija doći do takvog nivoa da će pametnima zabraniti da razmišljaju, kako se ne bi povrijedili osjećaji glupih.
"M. A. Bulgakov

Bugenvilija

26.02.2008., utorak

O klopici...

Obečala sam neke recepte pa evo da se napokon toga riješim. Moj najveći problem kod takvih zahtjeva je u tome što baš nikad nikad, pa ni onda, ne kuham ništa po receptu. Uvijek eksperimentiram na licu mjesta ili ako je običan ručak u igri, a ja sam prehlađena ko puž i osjetilo njuha i okusa mi je u banani onda napravim špagete ili sličnu klopu gdje ne mogu omanuti. Srećom po vas znatiželjnike željnih nekih drugih nesvakidašnjih aroma, je što sam sve pripreme radila dan ranije i sve zapisivala u tekicu kao šalabahter za glavnu kuhanciju. Tako da ako baš ne u začinčić, imam sve više manje fino uteftereno.

Krenut ćemo po mesini, tj janjetini mariniranoj.

Za to nam treba:
-jedan suhoparan butić
-češnjak
-fina masna dimljena panceta
-kadulja
-mljevene alge (bilo koje)
-sol
-crno vino (1dcl)
-jedna velika glavica lukaFree Image Hosting at www.ImageShack.us možemo i ovime začiniti u nedostatku kadulje

Janjetinu dobro našpikati krupno isječenim češnjakom i komadićima pancete. Posoliti, natrljati algama i kaduljom i prekriti lukom nasječenim na kolutiće od po milimetar ili dva debljine, pa preliti crnim vinom.
Pustiti da prenoći u plastičnoj ili staklenoj poklopljenoj posudi, na ne prehladnom mjestu.
Peći u poklopljenoj glinenoj posudi ili vatrostalnoj zdjeli s poklopcem. Podlijevati vinom.
Može se u sos dodati nariban celer i mrkva, da se napravi gusti sos a la wild, pa uz to se mogu i brusnice servirati i njoke po želji.
Ja sam ostavila ovako jer sam radila uz to rižu, pa mi prejaki sos nije odgovarao.

Zatim imamo marinirani tofu sa kombu algom.


Za to nam treba:

-komad tofua kompaktne vrste, a ne onog koji se rado i lako mrvi
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us
-kombu alga
-mu err gljive
-shitake
-mrkva
-sezam
-sojasos tamni
-zelena cury pasta
-limunska trava svježa (može i pasta)
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
-senf
-sezamovo ulje
-češnjak
-đumbir
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Crni sosja sos nalijemo u zdjelu u kojoj ćemo marinirati. Umješamo čajnu žličicu zelene cury paste, žličicu đumbira, dvije žličice narezane limunske trave ili žličicu paste, malo senfa i u to upohamo tofu koji smo prethodno narezali na kockice centimetar na centimetar veličine. Neka bude sočno, a ne suhoparno po tofuu. Ostavimo preko noći.
I shitake namočimo dan ranije, tako da predhodno odstranimo peteljke (ne bacimo ih, mogu se kuhati u juhi ili negdje drugdje po želji), prelijemo kipućom vodom i poklopljene ostavimo preko noći.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us zelena cury pasta

Prije pripremanja tofua namočimo u kipućoj vodi i kombu algu i mu err gljive, ali ne zajedno jer ćete vodom od alge podlijevati jelo ili uliti u rižu pri kuhanju, a vodu od gljiva ćete baciti. Algu nakon desetak minuta kad se otvori i postane ogromna, narežemo na pruge debljine milimetra i stavimo sa strane. Mu errke izvadimo iz vode i odstranimo debele djelove uz korijen koji znaju biti puni smeća ili pijeska. Ako su jako velike, usitnimo ih ali ne previše.
Shi take narežemo na pet-šest šnita po klobuku.
Mrkvu ili dvije ako su manje, oguljenu narežemo na štapiće veličine dva cm ali debljine milimetra.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us Mu err

U wok ulijemo dvije žlice sezamovog ulja, dvije žlice sezamovih sjemenki, dva češnja češnjaka sitno usjeckana, malo svježeg đumbira ako imamo ili pola žličice paste i mješamo da nam ne izgori sezam. Zatim dodamo shitake i mješamo i dalje, a sve na jačoj vatri oko 3 minute, zatim dodamo mrkvu, zatim tofu, mješajući neprestano ali pazeći da pri tom ne izmrvimo tofu. Tofu se mora malo zapeći na jakoj vatri. Najbolje su drvene lopatice za tu rabotu. Ja imam drvene od bambusa i stvarno su odličnog oblika za tu svrhu.
Zatim podlijemo vodom u kojoj su se namakale shi take preko noći, pustimo da prokrčka, dodamo one mu errke i pustimo da se krčkavi još jedno 5 minuta najviše, na laganoj vatri poklopljeno.
Važno je da ni mrkva ni alga ne budu mljackave, moraju biti samo pofurene, onda je najukusnije.
E sad, tu su varijacije na temu ogromne. Ako imate klice, obavezno ih ubaciti kad i mu erke jer su gotove takoreći odmah.
Na stol iznosimo u woku. A serviramo uz to rižu ili rižine rezance.

A sad malo po piletini i saftićima...
Bile su dvije varijacije na temu piletine. Jedna sa shitakama i kaparama na naglo i druga sa vrhnjem i zelenim paprom.

Prvo ćemo kapare i shitake srediti...

One iste shitake od gornjeg recepta koje su se kupale cijelu noć narežemo na tanke rezance.
Pileća prsica posolimo i ispećemo na naglo da se zapeku sa obje strane na malo ulja u gril tavi. Zatim narežemo na komadiće tj šnitice. Zatim u normalnu tavu dodamo ulje i na njemu ispržimo luk, dodamo shitake, malo dinstamo i podljevamo svetom shitakastom vodom. Dodamo kapare i još malo prokrčkamo. Kapare je dobro prethodno malo usitniti da im se izgubi oblik. Zatim dodamo piletinu i još malo pustimo da se dinsta, najviše 3 minute.

Piletina sa Tom Yum pastom i zelenim paprom

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Zatim se ponovo latimo pilećih prsica, pa i njih zapečemo na naglo ali ovaj puta u običnoj tavi glatkog dna. Da budu skoro smeđa sa obje strane, izrežemo kad su pečena na tanke ploške debljine oko milimetra (izvadimo iz tave i režemo na dasci), za to vrijeme na zaprženo ulje u tavicu ubacimo žlicu zelenog papra iz rasola, žličicu senfa i žličicu Tom Yum paste, malo posolimo. To mješamo na srednje jakoj vatri, zatim dodamo slatkog vrhnja i umješamo sve skupa u gustu masu u koju poslažemo narezano meso. Ostavimo poklopljeno da se dinsta oko 3 minute.
Fino posložimo meso u jedan ovalni tanjur za serviranje, prelijemo sosom i garniramo svježim korijanderom.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Eto, to bi bilo to. Slike nisu moje već preuzete sa stranice koju sam slučajno otkrila pišući ovaj post, pa vam je rado preporučam, posebno onima koji žive na njemačkom govornom području jer obiluje odličnim namirnicama i to uopće ne skupima Gourmondo shop


Dodatak

Mu err su crne, tamnosmeđe ili svjetlosmeđe gljive koje kod nas rastu na starim bazgama,
a nose domaći naziv judino uho.
To su žilave želatinaste gljive vrlo blagog skoro neutralnog okusa.
Odlične su u azijatskoj klopi i efektne za salate.
Ljekovite i pune minerala.
Latinski naziv je (Auricularia auricula-judae, Auricularia polytricha).
www.marions
judino uho
Auricularia+auricularia-judae



- 11:10 - Komentari (28) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Lipanj 2021 (2)
Prosinac 2020 (1)
Kolovoz 2020 (7)
Srpanj 2020 (6)
Lipanj 2020 (18)
Svibanj 2020 (10)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (3)
Rujan 2013 (2)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (1)
Listopad 2012 (1)
Svibanj 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Prosinac 2011 (3)
Listopad 2011 (12)
Srpanj 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (2)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (1)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Srpanj 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (2)
Travanj 2010 (1)
Ožujak 2010 (3)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (2)
Rujan 2009 (5)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (5)
Travanj 2009 (3)
Ožujak 2009 (4)
Veljača 2009 (7)
Siječanj 2009 (7)
Prosinac 2008 (7)
Studeni 2008 (7)
Listopad 2008 (11)
Rujan 2008 (7)
Kolovoz 2008 (1)
Opis bloga
Putešestvije blizanaca i moja
zapažanja kroz životarenje u tuđini.
I poneka fotografija.

Misao dana
Ne radi danas ono
što sutra možeš da odložiš za prekosutra!

Moja stranica:
BugenvilijaFelt

Moji recepti u gostima:
BugenvilijaRecepti

Moja (naša) Kuharica:
"Prva hrvatska LCHF kuharica"

Moja LCHF grupa na
facebook-u - "LCHF recepti za svaki dan"