VIDEO: Bushcraft!

29.08.2019.


Mladen Đuranec Vuk nam u razgovoru objašnjava što je to bushcraft – vještine boravka u prirodi.




Mnogi misle da je bushcraft istovjetan preživljavanju u prirodi. Preživljavanje je dio, no bushcraft je mnogo više od toga. To je zapravo cijela filozofija življenja u prirodi.

Drago mi je najaviti film o bushcraftu, a protagnoist je upravo Mladen Đuranec Vuk. Radni dio snimanje bude gotovo do kraja kolovoza, onda slijedi tehnički dio koji obavlja snimatelj i producent Damjan Kolarek. Film bi trebao biti gotov do kraja godine

Oznake: bushcraft

VLOG: Istraživanje mrtvice i mlina na Muri u Žabniku

27.08.2019.


Mura je uz Dravu dio regionalnog Parka Mura Drava te Rezervata biosfere Mura Drava Dunav, poznata po svojim meandrima i očuvanoj poplavnoj nizini s mrtvicama i meandrima, na kojoj još uvijek viđamo vodomare, vidre, dabrove…



Mura je sačuvala velik dio svoje prirodnosti jer je, kao i Drava, bila granica prema zemljama Varšavskog pakta i stoga pošteđena velikih intervencija čovjeka. Rijeka još obilato meandrira, luksuz koji si mnoge nizinske rijeke više ne mogu priuštiti. To je izrazito suprotno izgledu Mure u Austriji i Sloveniji, gdje je na toj srednjoeuropskoj rijeci do sada izgrađeno čak 26 brana, nekoliko ih se gradi ili se planira izgraditi.

Od starih rukavaca i meandara nastaju mrtvice. Jedna od najzanimljivijih u tom dijelu je Žabnik. Gotovo tik uz prve seoske kuće raste trska, a u pličini mrtvice gacaju čaplje i plove patke.

Kao izgleda Mura, mrtvica te mlin na rijeci, pogledajte u novom videu.

Oznake: Mura, Međimurje

NOVI VIDEO: Modro jezero

25.08.2019.


Pogledajte novi video o Modrom jezeru kod Imotskog





Imotski je kraj posebno obdaren krškim jezercima u inače često surovome krškom krajoliku. Najpoznatija su Modro i Crveno jezero u samome Imotskom. Te duboke depresije, odnosno duboke ponikve nastale su tektonikom, tj. urušavanjem negdašnjih podzemnih šupljina nastalih djelovanjem vode koje su se poslije napunile vodom.

Dok se na Modrom jezeru moguće spustiti do vode, Crveno jezero prirodno je zaštićeno od posjetitelja vrlo strmim liticama, u neobičnom, gotovo okruglom lijevku veličine 120 x 150 metara na površini da bi se na dnu proširio na površinu 300 x 300 metara. Provalija je duboka čak vrtoglavih 500 metara. Od toga 287 metara otpada na dubinu jezera, iako njegova razina varira dvadesetak metara, ovisno o sezoni i kišama.


Oznake: imotski, modro jezero, priroda

NOVI VIDEO: Studenci na Cetini

22.08.2019.

Studenci
Pogledajte novi video o divnom dijelu rijeke Cetine, brzacima Oblačnik i i izvorima Studenci.



Cetina je velika dalmatinska rijeka, koja od svojeg dubokog vrela tirkiznog oka protječe plodnim krškim poljima i uskim kanjonima.
Oslobodivši se stiješnjenog kanjona Gubavice, rijeka se nešto mirnijim tokom razlila dolinom. Do samog ušća izmjenjivat će se uske sutjeske i kanjoni s proširenjima i kraćim riječnim dolinama.

U žiži ljetne turističke sezone tisuće turista preplove ovaj dio rijeke u gumenim raftovima, poskakujući na valovima Cetine. Turistički to je najživlji dio toka, a dodatno ga je začinila još jedna prirodna pojava: brzaci Studenci. Tvori ih nekoliko koncentriranih i više manjih izvora što izbijaju podno strme klisure sa sjeverne strane rijeke.

Izvori Studenaca izuzetno su sedrotvorni pa se u Cetinu ulijevaju preko velikog slapa. Veliki i opasan brzak Oblačnik nastao je zatrpavanjem riječnog korita ogromnim kamenim blokovima, turisti će ga zaobići provlačeći se kroz spilju nastalu ispod slapa Studenca, dok će skiperi prazne raftove sigurno spuštati brzacem.

Oznake: Cetina

NOVI VIDEO: Kajaking na rijeci Zrmanji

16.08.2019.


Zrmanja je rijeka poznata po predivnim kanjonima, slapovima i ostalim prirodnim vrijednostima. Ona je oaza u kršu. U posljednje vrijeme, poznata je i po sportovima na vodi, posebice kajaku na divljim vodama.

Kajak na Zrmanji najčešći je na dionici od Kštela Žegarskog do Muškovaca (Pogledajte tekst o ovom izletištu). Prolazi vjerojatno i najljepšikanjon, sa strmim liticama i siparima. Ovdje se nalaze i najljepši slapovi poput Velikog buka i Ogarovog slapa. Sedra je iskrojila dobar dio krajolika, a nalazimo i stare divovske pregrade.



Zrmanja je dio Parka prirode Velebit te individualno puštanje nije dozvoljeno. Nekoliko agencija imaju koncesiju, a ovaj video je urađen zahvaljujući Zrmanja Riva tours.
Crorivers


Oznake: zrmanja, kajak

NOVI VIDEO: Istraživanje izvora rijeke Slunjčice

12.08.2019.


Biolog i prirodnjak Goran Šafarek istražuje izvor rijeke Slunjčice. Pogledajte video o predivnom jezerskom izvoru.


S pet kilometara svojega toka Slunjčica je vrlo kratka rijeka, ali je jedna od najljepših u Hrvatskoj. Ona je zapravo Mrežnica u malom. Tipična je krška rijeka sa sedrenim barijerama, slapovima i ujezerenim dijelovima. Njezin predivan jezerski izvor nalazi se kod Slunja, a nastavak je podzemnog toka Jesenice.



Ondje se nalazi i nekoliko starih vodenica u ruševnom stanju, koje bi se mogle obnoviti. Iako malen, prostor je izletište za lokalno stanovništvo. I duž njezinog kratkog toka također ima vodenica. Većina ih nije u svojoj prvobitnoj funkciji, ali su prilično očuvane. Voda je hladna i bistra, ima pastrve i lipljena, a tu raste i rijetka biljka – puzavi celer.

Na prelijepim slapovima Rastoka Slunjčica se ulijeva u Koranu. Rijeka Slunjčica zbog iznimne krajobrazne vrijednosti zaštićena je još 1964. godine kategorijom značajnog krajobraza. Osim svoje prirodne ljepote, Slunjčica je stanovnicima slunjskog kraja vrlo važna i zbog vodoopskrbe.


NOVI VIDEO: Izvor rijeke Čikole

11.08.2019.

Kišno proljeće 2019. bila je idealna prilika da se posjeti Čikola u svojem zelenom i bujnom izdanju, dok buja vodom, i to u lipnju. Ljiljana Zmijanović, dobra poznavateljica Krke i Čikole je zajedno s biologom Goranom Šafarekom (projekt Rijeke Hrvatske) obišla rijeku, od njenog kanjona do izvora.



Izvor ove rijeke, glavne pritoke Krke, svima nam je poznat iz prvog stiha legendarne pjesme Marka Perkovića Thompsona, Čavoglave.


U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove




Čikola izvire podno planine Svilaje u blizini zaselaka Mirlović Polje i Čavoglava. Sam izvor čine dva jezerca (jezerski izvori). Izvor Čikole povremeni je krški izvor čija je slivna površina izgrađena od karbonatnih stijena među kojima prevladavaju vapnenci kredne starosti. Ulaz u izvorsku spilju nalazi se na koti 279 m nm. Sam izvor Čikole pripada u skupinu brojnih krških izvora s ograničenim maksimalnim kapacitetom istjecanja.

Oznake: čikola

NOVI VIDEO: Moje iskustvo u ratnoj Siriji

09.08.2019.

Video o iskustvu Gorana Šafareka, snimanja dokumentarnog filma-reportaže usred ratne Sirije.


Mnogi me pitaju o Siriji, prije svega kako to da sam kao prirodnjak i biolog uopće završio u ratnoj situaciji. Kao što znate, zajedno s Hrvojem Ivančićem napravio sam dokumentarni film „Sirija – zemlja na raskrižju“.

No, kako je nama ondje bilo, kako smo se snalazili, snimali i ostalo, pogledajte u mojem VLOG-u:


Oznake: sirija

NOVI VIDEO: U potrazi za slapom u džungli!

08.08.2019.


Pogledajte novi video o istraživanje divlje tropske rijeke usred bujne džungle.


Tropska područja Azije kriju mnoga blaga. Velika količina kiše zalijeva ove krajeve pa nastaju mnoge rijeke. Vlaga i obilje vode omogućuje bujanje vegetacije te ratu guste tropske kišne šume. To su prave teško prolazne džungle, dom mnogim živim bićima.
Tako sam se i ja našao na jugu Tajlanda te tražio slap jedne lijepe riječice. Pogledajte kako je to bilo:)




Oznake: tajland, džungla

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.