NOVI VIDEO: Baćinska jezera

30.09.2019.

Baćinskim jezerima – još jednim vodenim biserom u kršu. Dio njihove ljepote lako se nazire s Jadranske magistrale, s koje se vidi predivna modra boja između sivkastozelenih krških brda. To je šest potopljenih ponikvi kod Ploča ukupne površine 138 hektara. Pet jezera je povezano, a jedno odvojeno, no sva imaju zajedničke podzemne puteve. Dubina im je od 5 do 35 metara, a i ovim jezerima vodostaj varira ovisno o kiši, čak do osam metara. Tako je bilo, međutim, do iskapanja 700 metara dugačkog kanala prema moru 1912. godine, pa su te varijacije smanjene do dva metra.

Oznake: imotski, baćinska jezera

NOVI VIDEO: Canyoning na Cetini

25.09.2019.


Pogledajte video o kanjoningu (canyoningu) na rijeci Cetini.


Neke od naših rijeka toliko su neprohodne da se ne mogu proći čamcem, pa treba posebna oprema za kanjoning. Primjerice, u kanjonu Cetine, prolazu treba se verati između velikih komada stijena, uz visoke litice na kojima u uskom pojasu neba patrolira veličanstveni suri orao ... pa skočiti u vodu i plivati samo u neoprenu. Upravo je to šansa za intiman doživljaj posebno divljih rijeka. Ponegdje se valja spustiti i alpinističkim užetom.Kanjoning na Cetini radi se kod mjesta Zadvarje, gdje Cetina naglo skreće prema moru.
Prethodno iskustvo nije potrebno, a sudjelovati mogu djeca od 8. godine života. Potrebna je minimalna razina tjelesne kondicije. Udaljenost od starta do završetka iznosi 2 300 metara. Temperatura rijeke kreće se između 15°C i 19°C, ovisno o sezoni. Koriste se kacige, prsluk za spašavanje i dugo neoprensko odijelo. Može se skakati u vodu, ali samo na mjestima na kojima to dopusti vodič. Svi moraju nositi prsluk za spašavanje i kacige tijekom cijelog izleta. Canyoning na Cetini može uključivati spuštanje užetom i korištenje alpinističke opreme (absailing) - ekstremni canyoning.

Preporučamo https://splitadventure.com/canyoning-on-cetina-river/

Oznake: Cetina

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.