NOVI VIDEO: Mura

08.03.2020.

Čast mi je predstaviti moj novi video: rijeka Mura

Mura je uz Dravu dio regionalnog Parka Mura Drava te Rezervata biosfere Mura Drava Dunav, poznata po svojim meandrima i očuvanoj poplavnoj nizini s mrtvicama i meandrima, na kojoj još uvijek viđamo vodomare, vidre, dabrove…

Oznake: film, rijeke, Međimurje

VLOG: Istraživanje mrtvice i mlina na Muri u Žabniku

27.08.2019.


Mura je uz Dravu dio regionalnog Parka Mura Drava te Rezervata biosfere Mura Drava Dunav, poznata po svojim meandrima i očuvanoj poplavnoj nizini s mrtvicama i meandrima, na kojoj još uvijek viđamo vodomare, vidre, dabrove…



Mura je sačuvala velik dio svoje prirodnosti jer je, kao i Drava, bila granica prema zemljama Varšavskog pakta i stoga pošteđena velikih intervencija čovjeka. Rijeka još obilato meandrira, luksuz koji si mnoge nizinske rijeke više ne mogu priuštiti. To je izrazito suprotno izgledu Mure u Austriji i Sloveniji, gdje je na toj srednjoeuropskoj rijeci do sada izgrađeno čak 26 brana, nekoliko ih se gradi ili se planira izgraditi.

Od starih rukavaca i meandara nastaju mrtvice. Jedna od najzanimljivijih u tom dijelu je Žabnik. Gotovo tik uz prve seoske kuće raste trska, a u pličini mrtvice gacaju čaplje i plove patke.

Kao izgleda Mura, mrtvica te mlin na rijeci, pogledajte u novom videu.

Oznake: Mura, Međimurje

Film Ušće Mure

15.01.2018.

Moj prvi film o Hrvatskoj.

Ušće Mure u Dravu jedno je od neprepoznatih prirodnih pozornica u Hrvatskoj. Srce joj čine posljednje očuvane nizinske rijeke u Europi. U njenim prostranim poplavnim šumama, rukavcima i sprudovima žive jeleni, djetlići, vodomari i ostale životinje. Bistre i svježe vode ušća Mure je i predivno kupalište.



Te i ostale draži ove neočekivane divljine u ravnoj Podravini prikazani su u dokumentarnom filmu Ušće Mure – hrvatska Amazona. Posebnu čar filmu daje originalna glazba poznate etno glazbenice Lidije Bajuk.

Film je prikazan na HTV-u.

Pratite me na Instagramu: Instagram
Pratite stranice na Facebooku Wild Croatia
Pretplatite se na moj Youtube kanal

Oznake: Drava, Mura, ušće. legrad, donja dubrava, Podravina, Međimurje, film, Dokumentarni, dokumentarac, rijeke, priroda, voda

Baobab i nova brošura o vodozemcima i gmazovima Međimurja

22.10.2013.

Iz tiska je izašla nova knjiga u nakladi javne ustanove “Međimurska priroda“. Riječ je o knjizi pod naslovom “ŽABA, KAČA, KUŠČAR: vodozemci i gmazovi u Međimurju”. Autori su vrsni stručnjaci na području herpetologije, a knjiga na 72 stranice opisuje zabilježene vrste vodozemaca i gmazova u Međimurju te akciju provedenu u proljeće ove godine.



U petak 25. listopada 2013. godine održat će se promocija knjige u dvorani MESAP-a u Nedelišću s početkom u 12 sati.

Oznake: Međimurje, priroda, javna ustanova, Baobab, Šafarek, Golub, Jovanović, bjelouška, žaba, zmija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.