Poznata cijena osnovnog Fiat Arga

srijeda , 03.05.2017.


Ovih dana vidjeli smo službeni teaser novog Fiat Arga. Jako je sličan kao najava za Fiat Aegeu poznatiju kod nas kao Tipo. Ovo pobuđuje još više sumnji da će se ovaj model ako dođe do Europe zvati Uno.

Isto tako iz Fiata trube kako će ovaj model biti premium za svoje domicilno tržište Brazila. Iz teaser videa se vidi kako je automobil opremljen i head up displayom pa je to valjda i uistino tako.


Isto tako su u Brazilu ovih dana već počele prve vožnje za novinare iako je predstavljanje tek krajem mjeseca.


A poznata je i cijena. Ona za ulazni model sa 1.0 FireFlye motorom, koji razvija 72 KS na bezin odnosno 77 KS na etanol, točno 48 tisuća brazilskih reala.
Za usporedbu. Renault Sandero 1.0 sCe starta od 42400 reala, a Peugeot 208 1.2 Pure Tech od 52290 reala.

No možda bude sreće i za naša susjede u Srbiji i možda baš ovaj bude taj drugi model Fiata iz pogona u Kragujevcu.



Oznake: fca, fiat, argo, Uno, tipo, aegea, Kragujevac, fcas

Fiat Tipo 5 vrata S-Design

srijeda , 01.03.2017.


Na Fiat štandu u Ženevi posjetioci će moći vidjeti Fiat Tipo 5 vrata S-design. Za ovu verziju dolazi ekskluzivna siva boja Metropolis (Grigio Metropoli).

Rešetka automobila je lako prepoznatljiva zahvaljujući Piano Black finišu iste, a dojam dodatno dižu za ovu verziju dostupna Bi-Xenon svjetla koja pružaju za 30% bolju vidljivost od standardnih. Bi-Xenon svjetla su ujedno novitet za Tipo.

Piano Black detalji se nastavljaju i na profilu gdje su korišteni kao ukras na okviru vrata kao i za boju vanjskih retrovizora. Novost su i 18" "dijamantne" aluminijske felge.


Interijer je temeljito obnovljen, kombinacija sjedala od kože i Airtexa i materijala koji evociraju posebnost i osobnost.



Ispod haube su motori 1.4 T-JET 120 KS i 1.6 Multijet sa također 120 KS. Benzinac može biti opremljen i sa LPG instalacijom, a dizel sa DCT mjenjačom.

Ostale dostupne boje za ovu verziju su Nero Cinema, Rosso Amore, Bianco Gelato i Grigio Colosseo. Za one koji ne znaju talijanski radi se o verzijama crne, crvene, bijele i srebrene boje.

Uskoro će S-Design paket opreme debitirati i na Tipu Station Wagon.


Oznake: fca, fiat, tipo, s-design

Fiat je registrirao patente za obitelj Tipo u Brazilu

srijeda , 30.11.2016.



Fiat je registrirao patente za obitelj Tipo u Brazilu. Publikacija INPI ima crteže prednjeg i stražnjeg kraja hatchbacka, te prednje kraja SW-a i sedana. Fiatovi projketi X6H i X6S bi tako trebali biti ništa drugo nego brazilske verzije europskog Fiat Tipa.



Ne bi trebalo biti velike promjena u dizajnu. Nešto sitno za haubu i svjetla. Određene promjene bi trebala biti i straga gdje će se tablica naći na stražnjem odbojniku.



Treba li bi biti tri paketa opreme. Attractive, Essence i Sporting sa tim da bi dva jača trebala ići samo sa najjačim motorom.



Ulazni motor je novi 1.0 6v Firefly. Isti razvija 72 KS i 104 Nm na benzin odnosno 77 KS i 109 Nm na etanol. On će se nuditi uz 5-stupanjski ručni mjenjač.

Srednji motor u ponudi je isto tako novi 1.3 8v Firefly. Razvija 101 KS i 137 Nm na benzin odnosno 109 KS i 142 Nm na etanol. Ići će uz 5-stupanjski ručni ili Dualogic robotizirani mjenjač. Ovaj motor je opremljen Start/Stop sustavom.

I za kraj tu je najjači motor 1.8 16v E.TorQ EVO. Ovaj motor je doživio nekoliko promjena za 2017. i stoga nosi dodatni sufiks EVO u nazivu. Na benzin bi trebao imati 135 KS pri 5750 o/min uz 188 Nm pri 3750 o/min. Sa etanolom vrijednosti rastu na 139 KS pri 5750 o/min uz 193 Nm pri 3750 o/min. Ovaj motor ima Start/Stop sustav. Dolazi sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačom ili 6-stupanjskim HD automatikom.

U budućnosti možemo očekivati 1.0 i 1.3 turbo motore.

Proizvodnja će se odvijati u Pernambucu, u istim onim pogonima odakle izlazi Fiat Toro, te Jeepovi Renegade i Compass.

No moram za kraj napomenuti da su neke informacije iz Brazila oprečne. Govori se o zamjeni za Palia, a ovaj model bi bio prevelik za to. Postoje priče da će doći dva modela. Jedan veličine našeg Tipa i jako sličan njemu i drugi koji slijedi taj dizajnerski pravac ali je dug oko 4 metra, a sa stražnjim vertikalnim svjetlima.


Oznake: auto, automobili, fca, fiat, tipo, brazil

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.