petak, 07.03.2008.

Sisak- obećani grad

Umjesto neke moje pisanije, prenosim tekst, sa inače vrlo dobrog portala sisak.info, da vidite kako mi to radimo u gradu Sisku. A kako je kod vas? Možete li se pohvaliti i vi sa sličnom brigom vaših gradskih otaca za dobrobit građana?


Anonimne prijave zbog kupnje zemljišta za novo sjedište Komunalca
Tema dana u Sisku su i dalje anonimne prijave koje su protiv najodgovornijih dužnosnika Grada Siska dostavljene državnim tijelima, uključujući policiju i državno odvjetništvo. U tim anonimnim prijavama iznose se sumnje u nezakonitosti prilikom kupnje zemljišta koje je obavio sisački Komunalac. Riječ je o zemljištu kod Starog grada koje je Hypo banka sredinom 2007. godine na javnom natječaju prodala tvrtki Vedano d.o.o. u vlasništvu Petra Pripuza. Nakon što je Vedano kupio zemljište od Hypo banke po cijeni koju nismo uspjeli doznati, Komunalac, krajem prošle godine, po cijeni od 60 eura po kvadratu kupuje to isto zemljište od Vedana. Anonimci u svojim prijavama tvrde da je tu došlo do pogodovanja tvrtki Vedano i njegovom vlasniku, no u Gradu Sisku to odlučno odbacuju.

"Sve je obavljeno transparentno. Kako bi izbjegli upravo ovakve prijave mi smo i prije davanja suglasnosti Komunalcu za kupnju zemljišta svu dokumentaciju poslali nadležnim institucijama koje nisu imale primjedbi na provedbu kupnje - rekao je gradonačelnik Dinko Pintarić. Tako je Komunalac za približno 11,3 milijuna kuna kupio tih 24.000 kvadrata zemljišta na Obali Tome Bakača gdje bi se tvrtka trebala preseliti tijekom ove godine. U prijavama su sporna i zemljišta gdje su trenutano smještene tvrtke Komunalac i Gospodarenje otpadom Sisak i za čiju je prodaju u tijeku javni natječaj. Grad je dao suglasnost za prodaju tog zemljišta radi gradnje poslovnog stambenog kompleksa na mjestu sadašnjih tvrtki.

"Početna cijena za to zemljište je 120 EURA, dakle duplo više nego što je Komunalac platio za zemljište kod Starog grada. Osim toga, rok za prodaju je godinu dana pa će, gradnjom obližnje dvorane, to zemljište možda i poskupjeti te će naše tvrtke biti u dodatnom dobitku - kaže dogradonačelnik Siska Veljko Novak, odbacujući svaku sumnju u veze gradskih čelnika i tvrtki u vlasništvu Petra Pripuza. Tu su sumnju neki sisački političari izricali i ranije kad je Grad prije koju godinu kupovao zemljište u krugu sisačke Valjaonice cijevi od CIOS-a. Naime, tada je nekim oporbenjacima bilo sporno što je Grad kupovao od CIOS-a, čiji je vlasnik također Petar Pripuz, zemljište u krugu valjaonice kupovao po većoj cijeni nego ju je nakon toga Grad prodavao drugim ulagačima.

U Gradu Sisku najavljuju kako će tužiti autore ovih anonimnih prijava. "Zatražit ćemo, ukoliko je to moguće, grafološko vještačenje prijava kako bi jednom za svagda spriječili ovakve klevete na raučn Grada" - odlučno je najavio gradonačelnik Dinko Pintarić. Inače, u gradu ne žele komentirati sumnjaju li na neke moguće autore, no neslužbeno se doznaje kako bi motivi mogli biti vezani uz prodajnu cijenu zemljišta koju je Komunalac i GOS odredio, a Grad odobrio. Naime, određeni kupci su se interesirali za kupnju zemljišta na obilaznici, ali po nižoj cijeni nego je sadašnja početna od 120 EURA po kvadratu. Ovim prijavama, kažu naši izvori, možda se želi srušiti sadašnji natječaj. Podsjetimo, susjedne parcele koristi Vodoprivreda Sisak, čiji je djelomični vlasnik i obitelj Brodarac, a i te će parcele biti prodane u istu svrhu.

Tvrtka Vedano d.o.o. za savjetovanje, zastupanje i usluge, od koje je Komunalac kupio zemljite za nešto više od 11 milijuna kuna, bila je registrirana na adresi Božidara Adžije 19, odnosno u krugu Valjaonice cijevi Sisak. Osnivač je Vedana tvrtka Cioniz d.o.o. iz Zagreba čiji je direktor i osnivač Petar Pripuz, koji je ujedno bio i direktor tvrtke Vedano d.o.o. Prema podacima iz sudskog registra Trgovačkih sudova RH, tvrtka Vedano ima temeljni kapital od 20.000 kuna te je 02. siječnja 2008. godine pripojena tvrtki Cioniz d.o.o. za građenje i poslovnu djelatnost koja sjedište ima u zagrebačkoj Klaićevoj ulici. No, u sudskom registru pojavljuje se i tvrtka Vedano dva d.o.o. koja je osnovana 04. rujna 2007. godine na adresi Obala Tome Bakača Erdodya 50 u Sisku. Ova tvrtka registrirala se za doslovce iste djelatnosti poput tvrtke Vedano d.o.o. koja više ne postoji nakon što je obavljena prodaja zemljišta. Osnivač i direktor tvrtke "Vedano dva" je Tihana Čubrilo, a na navedenoj adresi nalazi se samo ledina bez ikakvog objekta dok je telefonska linija u kvaru. Susjedi kažu da je tu bila kuća koja je prošle godine ekspresno kupljena i srušena.

Print | 07-03-2008, 10:00 | dpreradus

Davorko Vidović
07.03.2008. u 21:52

<< Arhiva >>