Priče o čokoladi!

petak, 29.08.2014.

INFOGRAFIKA: 5 naj recepata ovog ljeta



1. Kneževska torta

2. Čokoladni mousse

3. Narančina kora s čokoladom

4. Sladoled od čokolade

5. Čokoladno-voćni gris



29.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

srijeda, 27.08.2014.

INFOGRAFIKA: Najbolje čokolade koje sam probala ovog ljeta!



1. Lindt

2. Cukrček

3. Adria

4. Vitlov

5. Kraš

>> Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu

>> Ručno izrađene čokolade u Hrvatskoj

>> Kraš čokolade

27.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

utorak, 26.08.2014.

INFOGRAFIKA: Najčitaniji postovi ovo ljeto




1. Evo jedne 'superhrane' - Sirova čokolada!

2. Ovako izgleda život na farmi kakaovca

3. Samo želi svijetu pokloniti savršenu čokoladu

26.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 25.08.2014.

Ovi ljetni mjeseci za mene su bili ispunjeni čokoladom. Svakim danom sve mi je jasnija razlika u kvaliteti koje se skriva iza različitih brandova i proizvođača. Trudila sam se da kroz tekstove, recepte i fotografije koje sam posljednjih mjeseci objavljivala na blogu, približim isto i vama.

Za posljednji tjedan kolovoza pripremila sam nekoliko šarenih i veselih infografika u kojima sam pokušala sumirati najčitanije postove na blogu.

Tako ćete u utorak, srijedu i petak na simpatičan način imati prilike vidjeti što vas je ovo ljeto najviše zanimalo i moj odabir najboljih čokolada koje sam probala tijekom posljednjih mjeseci. Sve će biti popraćeno linkovima na tekstove spomenute u infografikama.

A od rujna na blogu uvodim male promjene :)

Evo pregleda onoga što vas ovaj tjedan očekuje:



Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com



25.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 22.08.2014.

Punjene čokoladne banane



Sastojci:

5 banana
1 limun
200 g čokolade po vašem izboru
100 g maslaca od kikirikija
50 g razmrvljenih pistacija i/ili lješnjaka


Priprema:

1. Nakon što banane ogulite, ravno odrežite krajeve i prepolovite ih na pola, a sredinu izdubite. Namočite ih u svježi sok od limuna kako bi zadržale boju.

2. Rastopite čokoladu na pari, a potom banane umočite u nju do polovice.

3. Dio banana obložen čokoladom uvaljajte u razmrvljene pistacije

4. Maslac od kikirikija stavite u špricu za kreme te njime napunite banane do vrha.

5. Desert stavite u hladnjak da se čokolada stvrdne.

>> Svi recepti objavljeni na blogu!

Oznake: čokolada, banane, recept, Recepti Priče o čokoladi

22.08.2014. u 05:26 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 19.08.2014.

'Moji roditelji su osjećali strast prema poljoprivredi, to su usadili i u mene'



Najpoznatiji farmer, uzgajivač kakaa, glavnog sastojka čokolade, je Opanyin Abraham Kwaku Adusei. O njemu je već bilo riječi na blogu 'Priče o čokoladi!' kada je dobio nagradu za najboljeg svjetskog uzgajivača kakaa. Evo podrobnijih i nešto osobnijih podataka o njemu.

Rođen je 21. lipnja 1946. godine u Gani, u obitelji farmera. Dio zemlje u Oseimu na kojoj trenutačno uzgaja kakao je naslijedio, ali je veći dio svog posjeda kupio tijekom godina. Nakon što je kupnjom proširio posjed, sada ima 160 hektara zemlje na kojoj uzgaja kakao. Ljubav prema uzgoju kakaa kod njega je toliko jaka da se pobrinuo da svi mladi s tog područja, bez obzira čime se inače bave, imaju priliku dobiti komad te zemlje kako bi na njemu uzgajali kakao.

Svoju strast prema radu na farmi opisuje kao nešto što je razvio dok je još živio s roditeljima. ‘Moji su roditelji imali žar prema poljoprivredi. Slali su mene i moju braću i sestre na polje. Stalno su nam govorili da je najbolji način da svoj život učinimo lagodnim - rad u poduzetništvu. Za njih je vođenje farme bilo to poduzetništvo’, prisjetio se za afrički portal City FM Online.

Iako ga, kaže, nikada nisu prisiljavali da slijedi njihove korake, ulagali su mnogo u njegovo obrazovanje na polju agrokulture. ‘Nažalost, u posljednje vrijeme to ne viđamo u svijetu. Većina roditelja radije obeshrabruje potomke da se bave poljoprivredom’, istaknuo je.

>> Zbog njega je kakao u našoj čokoladi sve bolji

Adusei je osnovnu školu završio u Osiemu 1958. godine. Srednju je školu završio 1963. na području Cape Coasta. Ondje je primljen na Sveučilište te diplomirao 1968. Nakon toga je osam godina u školama predavao kemiju i povijest. To mu je iskustvo, naglašava, pokazalo da je najbolje kada je čovjek sam sebi šef, kada radi u vlastitoj firmi, baš kao što su mu na to ukazali roditelji.

Ali, radom na vlastitoj farmi i on se susretao s brojnim poteškoćama. Najveće su mu, kaže, bile kada su ga prijatelji pokušali odgovoriti da se bavi onime što voli - uzgojem kakaa. ‘Poneki od njih nikada nisu razumjeli zašto želim postati farmer, a ne liječnik ili odvjetnik. Jednostavno nisu razumjeli i u mnogim su me prilikama pokušali uvjeriti da odustanem od svog sna', kaže ovaj afrički farmer.

Nakon nekoliko nagrada koje je dobio zahvaljujući radu na farmi, 2013. okrunjen je za najboljeg uzgajivača kakaa u Gani.

Kaže da se većina mladih odbija baviti poljoprivredom jer odrastaju u uvjerenju da je to posao ‘za stare ljude’. ‘Povrh toga, većina mladih nemaju podršku ako se i žele baviti obradom polja. Oni i koji im daju komad zemlje, rade to tako da mladima nameću ekstremne uvijete’, objašnjava Opanyin.

‘Neki kažu da rad na farmi nije dobro plaćen i da je samo traćenje ljudskog života. Drugi kažu da je to posao za nepismene, ali ja se ne slažem jer radim na farmi čitav svoj život i vjerujte mi kada kažem da je rad na farmi vrlo dobro plaćen’, zaključuje Opanyin Abraham Kwaku Adusei.


Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com




Oznake: Opanyin Abraham Kwaku Adusei, Uzgoj kakaa

19.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 18.08.2014.

Čokoladna ekstravagancija




>> Više fotografija s bloga, možete pogledati ovdje!





18.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 15.08.2014.

Afrička čokoladna torta!



Sastojci

Za tijesto:

60 g šećera
120 g rastopljenog maslaca
160 g oštrog brašna
25 g kakaa u prahu

Za kremu

175 grama maslaca
125 g tamne narezane čokolade (70% kakaa)
75 g tamne narezane čokolade po vašem izboru
4 velika jaja (L)
175 g šećera
75 g kakaa
350 ml slatkog vrhnja

Za nadjev

150 ml slatkog vrhnja
100 g narezane tamne čokolade po vašem izboru


Priprema:


1. Papirom za pečenje obložite okrugli kalup za torte promjera 24 cm i zagrijte pećnicu na 175C.

2. Pomiješajte sve sastojke za tijesto i rukama napravite smjesu.

3. S dvije trećine te smjese prekrijte dno kalupa, a s ostatkom stranice, do visine 3 cm. Tako obloženi kalup prekrijte folijom i stavite u hladnjak.

4. Za kremu, na pari rastopite maslac. Kada je maslac rastopljen smanjite vatru i dodajte čokoladu. Miješajte cijelo vrijeme dok se sva čokolada ne rastopi.

5. U velikoj zdjeli istucite jaja. Dodajte šećer i miksajte dok ne postane kremasto.

6. Kuhačom umješajte rastopljenu čokoladu, a potom, kakao prah i vrhnje.

7. Smjesu ulijte u kalup za torte koji ste prethodno stavili u hladnjak.

8. Pecite 45 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi

9. Na nadjev stavite vrhnje u lonac za kuhanje i ugrijte do vrenja, potom ugasite vatru. Umješajte čokoladu dok se ne rastopi. Ostavite da se potpuno ohladi, a potom izmiksajte mikserom.

10. Stavite nadjev na ohlađenu tortu, a tortu potom u hladnjak na nekoliko sati.

11. Ukrasite po želji.




Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, torta

15.08.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 12.08.2014.

5 fascinantnih činjenica o čokoladi



Dok sam tražila informacije o čokoladi, u nekoliko sam navrata pročitala neke kojima se baš i nisam nadala. U posljednjih nekoliko mjeseci prikupila sam ih 5. Evo koje su to:

1. Nije toliko loša za zube kao što možda mislite.

Jedan od najpopularnijih mitova o čokoladi jest da je veoma loša za zube i da uzrokuje karijes. Ali, zapravo kakao je dobar za zube jer njegov sadržaj ima moć uklanjanja štetne bakterije u ustima. Pojedine kompanije za proizvodnju zubne paste razmišljaju o stavljanju ekstrakta kakaa u svoje proizvode kako bi poboljšali njihov učinak.

2. Prije nego su ljudi kupovali čokoladu, kupovali su s čokoladom.


Kakao
je u prošlosti, u kulturi Maja i Asteka, imao visoku kupovnu vrijednost. Koristili su ga kako bi njime kupili velik broj dobara i usluga. Upravo su zato samo bogati imali privilegiju da toliku vrijednost i piju.

3. Mikrovalna je nastala zahvaljujući čokoladi.

Izumitelj mikrovalne, Percy Spence, bio je veliki obožavatelj čokolade koji je pokoju kockicu uvijek nosio sa sobom u džepu. Tijekom Drugog svjetskog rata, pokušavao je razviti novi tip oružja. Dok je radio na projektu, koristio je napravu magnetron i otkrio da bi se, kad god bi ga koristio, u njegovom džepu otopila čokolada. Tako je otkrio da ova elektronička naprava može ugrijati hranu.

4. Mnogi proizvodi koji se prodaju pod nazivom čokolada, nisu zapravo čokolada.

Mnoge tamne ploče zamotane u omot na kojima piše čokolada, uopće to nisu, jer sadrže veoma mali postotak kakaa. Prava čokolada zapravo je gorka. Upravo zato riječ čokolada dolazi od kombinacije riječi koje su Asteci i Maje koristili kako bi opisali napitak - 'gorku vodu'. Najpopularnija čokolada današnjice je 'mliječna čokolada' koju karakterizira sladak okus. Međutim tamna (prava) čokolada s visokim postotokom kakaa, zapravo je gorka.

5. Može se 'šmrkati'.

Belgijski čokolatijer Dominique Persoone nedavo je dobio poziv suradnika Rolling Stonesa, da za rođendan Micka Jaggera napravi poseban desert. 'Poseban desert' koji je potom izašao iz kuhinje Persoonea - bio je čokoladni prah s opremom za 'šmrkanje'.

'S obzirom na to da je grupa poznata po rock'n'rollu, odlučio sam napraviti posebnu opremu za snifanje čokolade', rekao je Persoone koji sam sebe zove 'Shock-o-latier'. Što se dogodi kada udišete prah od čokolade? 'Kakao otvara um i odmah osjećate sreću. Osjećaj i okus čokolade traju oko 15 minuta', opisao je čokoladar koji taj novi proizvod sada prodaje i u svojim trgovinama u Belgiji.

Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com





Oznake: čokolada, fascinantne činjenice o čokoladi

12.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 11.08.2014.

Neodoljivi čokoladni muffini



>> Više fotografija s bloga, možete pogledati ovdje!

11.08.2014. u 06:00 • 1 KomentaraPrint#

petak, 08.08.2014.

10 koraka do totalno čokoladne torte



Sastojci:

Za tijesto

150 g tamne čokolade po vašem izboru
120 g omekšalog maslaca
40 g šećera u prahu
prstohvat soli
6 jaja, odvojiti žumanjke od bjelanjaka
140 g šećera
130 g oštrog brašna

Za kremu

300 g tamne čokolade po vašem izboru
300 ml slatkog vrhnja

Priprema:

1. Ugrijte pećnicu na 180C i obložite kalup za torte (promjer 24 cm) papirom za pečenje.

2. Rastopite čokoladu na pari te je ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

3. Izmiksajte maslac, šećer u prahu i sol zajedno.

4. Dodajte žumanjke jedan po jedan u smjesu s maslacem i miksajte. Kad se svi sastovci stope, dodajte rastopljenu čokoladu i dobro umješajte.

5. Tucite bjelanjke dok ne budu skroz čvrsti, a postepeno im pri tom dodajte šećer.

6. 1/3 smjese s bjelanjkom dodajte u smjesu s čokoladom i dobro umješajte.

7. Dodajte ostatak bjelanjaka i brašno te sve smiješajte.

8. Smjesu stavite u kalup za pečenje torti i pecite 40 minuta. Možete i koju minutu prije provjeriti je li tijesto gotovo tako da ubodete čačkalicu u sredinu. Ako je nakon toga čačkalica suha, tijesto je gotovo. Izvadite iz pećnice i pustite neka se hladi.

9. Na pari ugrijte slatko vrhnje, a potom u njega stavite razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se sve ne rastopi. Kremu potom ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.

10. Ohlađenom kremom prelijte tortu i stavite u hlanjak na najmanje 3 sata.


Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, čokoladna torta, torta

08.08.2014. u 04:54 • 4 KomentaraPrint#

utorak, 05.08.2014.

Već dugo nisam probala ovako dobru Čokoladu


(Foto: Darija Brnović)

Dok je još bila u Ljubljani, moja prijateljica Darija fotografirala je zapakiranu čokoladu sasvim ležerno položenu na stol kafića u koji se došla osvježiti. Objavila ju je na Facebooku i tako mi najavila što me čeka kad se vidimo.

Darija ima ‘njuh’ za dobre stvari, dobru priču, dobre fotke... Zato me nije začudilo kada me taj slovenski proizvod potpuno oborio s nogu.
Već dugo nisam probala tako dobru čokoladu!

85 g čokolade sa šafranom - Cukrček, slovenskog proizvođača, ima punu tamnoću mirisa, baš onakvog kakvog volim u svojoj čokoladi.

Iako je u jednom trenutku bila izložena malo višoj temperaturi, nakon nekoliko minuta provedenih u hladnjaku, lom joj je i dalje bio savršen - odrješit, konkretan, jak, trenutačan!

Već se tada dalo naslutiti da će nadmašiti veći broj čokolada koje sam kušala.

Osvježavajući šafran prikriven u kakau, sasvim je pojačao kakaasti okus i produžio njegovo trajanje. Jak, čvrst, fin okus egzotičnog bilja koje je svojom prisutnošću okrznulo kakao dok je još rastao na nekoj dalekoj farmi, pristojno je u proizvodu bio prilagođen našim zapadnim osjetilima sa sjeverne polutke. I takav je dugo ostao u ustima i na jeziku.

62% kakaa, kako je naznačeno na omotu, izgledalo mi je kao savršena doza tog mljevenog zrnja da bi se bez pretjeranog napora kušalo proizvod. Sasvim opušteno bilo je lako okusno probaviti svaki njezin segment i pri tome uživati.

Cukrček je za mene novo otkriće i svakako ću probati još koji od njihovih proizvoda.


>> Recenzija čokolade: Suchard, Finessa Mandel Honig


Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com


Oznake: recenzija, Cukrček, čokolada, šafran, tamna čokolada

05.08.2014. u 04:27 • 3 KomentaraPrint#

ponedjeljak, 04.08.2014.

Čokolada, mlijeko i med!



>> Više fotografija s bloga, možete pogledati ovdje!

04.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

petak, 01.08.2014.

Čokoladni umak



Sastojci:

200 ml slatkog vrhnja
200 g krem sira
3 žličice šećera u prahu
150 g Nutelle

Priprema:

1. U zdjeli izmiksajte vrhnje da bude skroz čvrsto.

2. U drugoj zdjeli miksajte krem sir i šećer u prahu da se dobro sjedini.

3. Smjesi dodajte Nutellu i dobro izmiksajte, a potom dodajte polovicu slatkog vrhnja.

4. Nakon što ste dodali prvu polovicu slatkog vrhnja, nježno miješajte smjesu da se sve dobro sjedini, a potom dodajte preostalo vrhnje i jednako tako nježno sve izmiješajte.

5. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati da se ohladi.

6. Poslužite s jagodama i slatkim krekerima.


Oznake: recept, Recepti Priče o čokoladi, Čokoladni umak

01.08.2014. u 05:41 • 4 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!