Priče o čokoladi!

utorak, 19.08.2014.

'Moji roditelji su osjećali strast prema poljoprivredi, to su usadili i u mene'



Najpoznatiji farmer, uzgajivač kakaa, glavnog sastojka čokolade, je Opanyin Abraham Kwaku Adusei. O njemu je već bilo riječi na blogu 'Priče o čokoladi!' kada je dobio nagradu za najboljeg svjetskog uzgajivača kakaa. Evo podrobnijih i nešto osobnijih podataka o njemu.

Rođen je 21. lipnja 1946. godine u Gani, u obitelji farmera. Dio zemlje u Oseimu na kojoj trenutačno uzgaja kakao je naslijedio, ali je veći dio svog posjeda kupio tijekom godina. Nakon što je kupnjom proširio posjed, sada ima 160 hektara zemlje na kojoj uzgaja kakao. Ljubav prema uzgoju kakaa kod njega je toliko jaka da se pobrinuo da svi mladi s tog područja, bez obzira čime se inače bave, imaju priliku dobiti komad te zemlje kako bi na njemu uzgajali kakao.

Svoju strast prema radu na farmi opisuje kao nešto što je razvio dok je još živio s roditeljima. ‘Moji su roditelji imali žar prema poljoprivredi. Slali su mene i moju braću i sestre na polje. Stalno su nam govorili da je najbolji način da svoj život učinimo lagodnim - rad u poduzetništvu. Za njih je vođenje farme bilo to poduzetništvo’, prisjetio se za afrički portal City FM Online.

Iako ga, kaže, nikada nisu prisiljavali da slijedi njihove korake, ulagali su mnogo u njegovo obrazovanje na polju agrokulture. ‘Nažalost, u posljednje vrijeme to ne viđamo u svijetu. Većina roditelja radije obeshrabruje potomke da se bave poljoprivredom’, istaknuo je.

>> Zbog njega je kakao u našoj čokoladi sve bolji

Adusei je osnovnu školu završio u Osiemu 1958. godine. Srednju je školu završio 1963. na području Cape Coasta. Ondje je primljen na Sveučilište te diplomirao 1968. Nakon toga je osam godina u školama predavao kemiju i povijest. To mu je iskustvo, naglašava, pokazalo da je najbolje kada je čovjek sam sebi šef, kada radi u vlastitoj firmi, baš kao što su mu na to ukazali roditelji.

Ali, radom na vlastitoj farmi i on se susretao s brojnim poteškoćama. Najveće su mu, kaže, bile kada su ga prijatelji pokušali odgovoriti da se bavi onime što voli - uzgojem kakaa. ‘Poneki od njih nikada nisu razumjeli zašto želim postati farmer, a ne liječnik ili odvjetnik. Jednostavno nisu razumjeli i u mnogim su me prilikama pokušali uvjeriti da odustanem od svog sna', kaže ovaj afrički farmer.

Nakon nekoliko nagrada koje je dobio zahvaljujući radu na farmi, 2013. okrunjen je za najboljeg uzgajivača kakaa u Gani.

Kaže da se većina mladih odbija baviti poljoprivredom jer odrastaju u uvjerenju da je to posao ‘za stare ljude’. ‘Povrh toga, većina mladih nemaju podršku ako se i žele baviti obradom polja. Oni i koji im daju komad zemlje, rade to tako da mladima nameću ekstremne uvijete’, objašnjava Opanyin.

‘Neki kažu da rad na farmi nije dobro plaćen i da je samo traćenje ljudskog života. Drugi kažu da je to posao za nepismene, ali ja se ne slažem jer radim na farmi čitav svoj život i vjerujte mi kada kažem da je rad na farmi vrlo dobro plaćen’, zaključuje Opanyin Abraham Kwaku Adusei.


Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com




Oznake: Opanyin Abraham Kwaku Adusei, Uzgoj kakaa

19.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!