Priče o čokoladi!

utorak, 12.08.2014.

5 fascinantnih činjenica o čokoladi



Dok sam tražila informacije o čokoladi, u nekoliko sam navrata pročitala neke kojima se baš i nisam nadala. U posljednjih nekoliko mjeseci prikupila sam ih 5. Evo koje su to:

1. Nije toliko loša za zube kao što možda mislite.

Jedan od najpopularnijih mitova o čokoladi jest da je veoma loša za zube i da uzrokuje karijes. Ali, zapravo kakao je dobar za zube jer njegov sadržaj ima moć uklanjanja štetne bakterije u ustima. Pojedine kompanije za proizvodnju zubne paste razmišljaju o stavljanju ekstrakta kakaa u svoje proizvode kako bi poboljšali njihov učinak.

2. Prije nego su ljudi kupovali čokoladu, kupovali su s čokoladom.


Kakao
je u prošlosti, u kulturi Maja i Asteka, imao visoku kupovnu vrijednost. Koristili su ga kako bi njime kupili velik broj dobara i usluga. Upravo su zato samo bogati imali privilegiju da toliku vrijednost i piju.

3. Mikrovalna je nastala zahvaljujući čokoladi.

Izumitelj mikrovalne, Percy Spence, bio je veliki obožavatelj čokolade koji je pokoju kockicu uvijek nosio sa sobom u džepu. Tijekom Drugog svjetskog rata, pokušavao je razviti novi tip oružja. Dok je radio na projektu, koristio je napravu magnetron i otkrio da bi se, kad god bi ga koristio, u njegovom džepu otopila čokolada. Tako je otkrio da ova elektronička naprava može ugrijati hranu.

4. Mnogi proizvodi koji se prodaju pod nazivom čokolada, nisu zapravo čokolada.

Mnoge tamne ploče zamotane u omot na kojima piše čokolada, uopće to nisu, jer sadrže veoma mali postotak kakaa. Prava čokolada zapravo je gorka. Upravo zato riječ čokolada dolazi od kombinacije riječi koje su Asteci i Maje koristili kako bi opisali napitak - 'gorku vodu'. Najpopularnija čokolada današnjice je 'mliječna čokolada' koju karakterizira sladak okus. Međutim tamna (prava) čokolada s visokim postotokom kakaa, zapravo je gorka.

5. Može se 'šmrkati'.

Belgijski čokolatijer Dominique Persoone nedavo je dobio poziv suradnika Rolling Stonesa, da za rođendan Micka Jaggera napravi poseban desert. 'Poseban desert' koji je potom izašao iz kuhinje Persoonea - bio je čokoladni prah s opremom za 'šmrkanje'.

'S obzirom na to da je grupa poznata po rock'n'rollu, odlučio sam napraviti posebnu opremu za snifanje čokolade', rekao je Persoone koji sam sebe zove 'Shock-o-latier'. Što se dogodi kada udišete prah od čokolade? 'Kakao otvara um i odmah osjećate sreću. Osjećaj i okus čokolade traju oko 15 minuta', opisao je čokoladar koji taj novi proizvod sada prodaje i u svojim trgovinama u Belgiji.

Ivana Domitrović
priceocokoladi@gmail.com





Oznake: čokolada, fascinantne činjenice o čokoladi

12.08.2014. u 06:00 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>



'Priče o čokoladi!' možete pratiti na Facebooku

IZBOR POSTOVA

Mađarica nije mađarski kolač

10 načina na koje možete začiniti vruću čokoladu!


10 najskupljih čokolada na svijetu

Recenzija čokolade s paprom i limunom


Kakvu čokoladu koristiti u kolačima?

Kreirajte sami svoju čokoladu

Probala sam čokoladu sa 99 % kakaa

Ovako izgleda život na farmi kakaovca

Evo zašto neće doći do nestašice čokolade

IZBOR RECEPATA

Punjene čokoladne banane


Zimski čokoladni kolač

Čokoladni mousse kolač

Čokoladna torta za strpljive i odvažne

*******
>> Sve RECENZIJE
čokolada objavljene na blogu!

>> SVI RECEPTI objavljeni na blogu!