** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

28.02.2015., subota

Prijatelji životinja

Aktivnosti


Prijatelji životinja za zabranu pirotehnike
Ministarstvu unutarnjih poslova predali smo više od 15 i pol tisuća potpisa peticije za zabranu petardi II. I III. razreda. Nakon predaje peticije, iznijeli smo argumente za zabranu petardi na Okruglome stolu i uputili javnosti službeno mišljenje u kojem smo reagirali i na spuštanje dobne granice za nošenje oružja. Zahvaljujemo svima koji su dali svoj potpis i poslali svoje mišljenje Ministarstvu. Vjerujemo u promjenu zakona, što bi rezultiralo dočekom 2016. bez petardi.


Savjetovalište o veganskoj prehrani
Pokrenuli smo prvo besplatno nutricionističko savjetovalište o biljnoj prehrani. Putem prijave za individualno savjetovanje (telefonsko, e-mailom ili uživo) svake prve subote u mjesecu možete od mag. nutricionistice Ivane Šimić dobiti savjete kako poboljšati svoju prehranu. Iako je savjetovalište zamišljeno prvenstveno kao pomoć veganima, otvoreno je i za sve vegetarijance i ne-vegetarijance koji bi željeli poboljšati zdravlje biljnom prehranom.


Fotoakcija u prostoru Prijatelja životinja
Dana 15. 2. podržali smo humanitarnu fotoakciju čakovečkog azila Prijatelji, ustupivši im prostor naše udruge za fotoseansu na kojoj su građani, u zamjenu za donaciju, mogli dobiti profesionalnu fotografiju sebe sa svojim životinjskim prijateljima. Svi koji su se odazvali uživali su u druženju i veganskim kolačima.


Akcija sa psima u ime svih krznenih životinja
Na Trgu bana Jelačića 21. 2. održali smo javnu akciju kojoj je cilj bio upozoriti javnost na problem iskorištavanja i ubijanja životinja radi krzna. U akciji su sudjelovali psi, simbolično omotani 'krvavim' zavojima, kako bi se upozorilo da je velik broj krznenih dodataka na odjevnim predmetima dobiven od krzna pasa, mačaka i drugih životinja. Podršku akciji svojom je prisutnošću dala i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. U sklopu akcije objavili smo i novi video na našem YouTube kanalu.





Blic vijesti


- Poslali smo zamolbu za sudjelovanjem u izmjeni Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama grada Zagreba.

- Podržali smo novi 'Fit vegan izazov' Dragana Šurlana, odnosno program zdravoga mršavljenja.

- Poslali smo Ministarstvu gospodarstva i drugim institucijama mišljenje vezano za planove iskorištavanja nafte u Jadranu. Pozvali smo i javnost da izrazi svoje mišljenje i pošalje jasnu poruku o nedopustivosti takvih pogubnih projekata za prirodu i životinje.

- Prigodno ukrašen dnevni štand na Trgu bana Jelačića povodom Valentinova pobudio je velik interes prolaznika za aktualne peticije i promotivne artikle. Uz minimalnu donaciju, mogli su, uz ostalo, na dar dobiti i ukusnu čokoladnu vegansku poslasticu.

- U medijima smo se osvrnuli na javna hranilišta za mačke, objašnjavajući koliko su ona nužna i korisna - kako za životinje, tako i za ljude.

- Preko Agencije za mobilnost uključeni smo u program Erasmus+ Europske unije. Cilj je profesionalizacija djelatnika, a u dvogodišnjem razdoblju 11 zaposlenika i volontera sudjelovat će na treninzima koji će pomoći povećati učinkovitost projekata koje provodimo.

- Pogledajte novo ruho Newslettera Zeleni ponedjeljak. Ako još ne dobivate besplatne recepte na svoj e-mail, možete se upisati na stranici: www.zeleni-ponedjeljak.com.

- Dopunili smo našu stranicu za djecu i odrasle: www.spremi-klopu.com mnogim korisnim i zanimljivim činjenicama. Radovalo bi nas da bacite oko. :)

- Pozivamo da nam se jave roditelji čija su djeca vegani, neovisno o njihovoj dobi, kako bismo razmijenili informacije i novosti, pozvali ih na druženja i uključili ih, prema želji, u događanja koja organiziramo.

- Dok se čeka najavljeni transfer životinja iz splitskog zoo-a, stanje mnogih od njih postalo je kritično. Molimo sve da pišu upravi grada te zahtijevaju stvarno zatvaranje zoološkoga vrta i trajno udomljavanje životinja.

- Izdvajamo novo na webu:
a) Vaš novi online komentar vezan za povoljnije kastracije,
b) Članak o pogodnostima sirove hrane,
c) Rezultati provedenih anketa o zabrani krzna u Europi,
d) Informacije o sastojcima veganskih slastica,
e) O veganskoj prehrani s većim udjelom masnoća i manjim udjelom žitarica.

- Zahvaljujući vašim donacijama i uz pomoć stranih udruga koje se bave pravima životinja i veganstvom, ponovno smo tiskali strip Život jedne kokoši i plakat s prehrambenom piramidom Biljnom prehranom do zdravlja. Te, kao i mnoge druge tiskane materijale možete besplatno naručiti putem e-maila i web-kataloga. Širite svijest o pravima životinja i održivom življenju!

- Pozivamo sve da postanu ponosni članovi naše udruge. Svi članovi u zahvalu dobivaju brojne pogodnosti. Vaše članstvo i donacije omogućavaju nam borbu protiv zlostavljanja i ubijanja životinja, a vama osiguravaju brojne popuste! Tvrtkama koje daju popuste pridružio se i DVS Elektro team.

Uz zahvalu na vašem članstvu i drugim načinima nužne nam podrške, mnogo uspjeha na osobnom planu i u našem zajedničkom nastojanju za pravedniji svijet žele vam

Prijatelji životinja


---------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/

Oznake: Vijesti


- 09:45 - Komentari (4) - Isprintaj - #

27.02.2015., petak

Pravi putdharme


26. veljače 2015.

Slijedeći pravi put dharme, moći ćemo primiti puno više dobrobiti nego što očekujemo. S druge strane, ako slijedimo put različit od dharme, spoznat ćemo da imamo tisuće želja, a niti jedna od njih neće biti ispunjena. Onaj koji uništava dharmu, bit će uništen od dharme, a onog koji štiti dharmu zauzvrat će i ona štititi. Kakva god bila kazna ili zaštita, ona može doći jedino od dharme. Jedino pomoću dharme možemo postići napredak. Trebamo barem u određenoj mjeri pokušati slijediti put kojim je išao Dharmaraja (Yudhisthira). Uložiti vrijeme da upoznamo indijsku kulturu, svete spise (ithihasas i puranas) i Vede kao i sveto značenje njihove biti. Nema mjesta za okrutne i loše ideje, svima je moguće voditi ispravan i sretan život.

(Ljetni pljuskovi u Brindavanu, Prvi dio, Trinaesto poglavlje, 1974.)

Svako djelo učinjeno s čistoćom u mislima, riječi i djelu je dharma. (Baba)

https://www.youtube.com/watch?v=wXxm200eEKU

Oznake: Osobno


- 08:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.02.2015., četvrtak

Kali i mržnja među braćom



22. veljače 2015.

U ovo Kali doba postoji toliko puno mržnje među braćom. Kad nema jedinstva u obitelji, zar je moguće izgraditi jedinstvo među svim ljudima u svijetu? U mnogim javnim govorima ljudi se jedni drugima obraćaju riječima: „Braćo i sestre!“. Moramo se zapitati izgovaramo li ih iz dubine srca ili napamet, kao naučeno gradivo. Ako sintagmu „Braćo i sestre!“ izgovarate iskreno, iz dubine srca, sigurno ćete osvojiti Gospodovu milost, a dobri rezultati će slijediti. Nikad se nemojte brinuti niti bojati da ćete morati rasprodati imovinu svojih predaka ili podijeliti bogatstvo s onima koje oslovljavate s: „Braćo i sestre!“. Nužno je i dostatno ako shvatite i prihvatite da je jedan zajednički Bog prisutan u svakome od vas i da je On osnova za bratstvo među cijelim čovječanstvom.
(Božanski govor, Trinaesto poglavlje, Ljetni pljuskovi u Brindavanu, 1974.)

Ljubav i služenje moćni su instrumenti koji vam pomažu preobraziti se u Boga. (Baba)


Oznake: Osobno


- 15:36 - Komentari (4) - Isprintaj - #

25.02.2015., srijeda

HPD.PLATAK, Rijeka - raspored izleta



HPD. PLATAK, Rijeka - seniori, program izleta za ožujak 2015.
ajmo u planine...

Program izleta za ožujak 2015.






Nedjelja, 01.03.2015.

ŠKRLJEVO – ČAVLE // Sv. KUZAM – KOSTRENA

Polazak iz Rijeke prigradskim autobusom s Delte u 8:15 za Sv. Kuzam i Škrljevo.

Grupe A i B: ŠKRLJEVO – VRANA – SUHI VRH – GLOGOVO – ČAVLE (za grupu B: bez Suhog vrha). Povratak iz Čavala alternativno: u 15:20 ili 16:25 sati. Vodiči: Dražen Štifter (grupa A) i Boris Knaus (grupa B).

Grupa C: Sv. KUZAM – TRIM STAZA u KOSTRENI – KOSTRENA (Plodine). Povratak iz Kostrene u 14:45 sati. Vodič: Damir Pavšić.







Nedjelja, 08.03.2015.

SLOVENSKI SNEŽNIK (1796 m)

Polazak posebnim autobusom iz Rijeke s Trga bana Jelačića u 7:00 sati u pravcu: Rijeka – Rupa – Ilirska Bistrica – Sviščaki. Povratak sa Sviščaka u 17:00 sati. Cijena prijevoza: ... kuna.

Grupe A i B: SVIŠČAKI (1242 m) – SNEŽNIK (1796 m), oko 5 – 6 sati hoda. Vodiči: Dražen Štifter i Boris Knaus.

Grupa C: SVIŠČAKI – SEDLO, cca 3 sata hoda. Vodič: Zoran Bistričić.

Vođa puta: Josip Jurasić.







Nedjelja, 15.03.2015.

DRAŽICE – HAHLIĆ

Polazak iz Rijeke s Delte u 8:15 sati prigradskim autobusom za Dražice.

Povratak za Rijeku iz Dražica alternativno 15:20 ili 16:15 ili 17:15.

Grupa A: DRAŽICE – PODKILAVAC – POD ČEKU – HAHLIĆ – POVRATAK ZAPADNIM GREBENOM, oko 6 – 7 sati hoda. Vodič: Dražen Štifter.

Grupe B i C: DRAŽICE – PODKILAVAC – DO STIJENE U MUDNA DOL – DRAŽICE, oko 3 – 4 sata hoda. Vodiči: Boris Knaus i Damir Pavšić.







Nedjelja, 22.03.2015.

LIČ – ZLOBIN – HRELJIN

Polazak sa Željezničkog kolodvora u Rijeci vlakom u 7:30 sati do Liča, odnosno Zlobina.

Povratak iz Hreljina alternativno u 14:25 ili 16:10 ili u 17:25 sati.

Grupa A: LIČ – ZLOBIN – HRELJIN, oko 6 – 7 sati hoda. Vodič: Dražen Štifter.

Grupa B: DRIVENIK – HRELJIN, oko 4 – 5 sati hoda. Vodič: Bori Knaus.

Grupa C: ZLOBIN – PLASE – HRELJIN, oko 4 – 5 sati hoda. Vodič: Josip Jurasić.









Nedjelja, 29.03.2015.

OPRTALJ – ZRENJ – ISTARSKE TOPLICE // LIVADE – MOTOVUN

Polazak iz Rijeke posebnim autobusom s Trga bana Jelačića u 7:30 sati u pravcu: Rijeka – Tunel Učka – Lupoglav – Buzet – Oprtalj. Povratak iz Livada oko 17 sati. Cijena prijevoza: ... kuna.

Grupe A i B: OPRTALJ – Sv. LUCIJA – ZRENJ – ISTARSKE TOPLICE, oko 5 sati hoda. Vodič: Dražen Štifter.

Grupa C: LIVADE – MOTOVUN – LIVADE, oko 3 sata hoda. Vodič: Damir Pavšić. Vođa puta: Damir Pavšić.





Preuzeto sa linka
http://platak-seniori.bloger.index.hr/default.aspx
----------------

Lp, Borivoj

Oznake: Zdravlje


- 08:12 - Komentari (8) - Isprintaj - #

24.02.2015., utorak

Zanimljivosti sa magicusa

Dragi prijatelji!


23. veljače 2015.

Ako vaš um uživa u vanjskim objektima, besmislenom promatranju i kritici vanjskog svijeta, kako može postati nepokolebljivi? Upitajte se: „Velike duše (mahatme) i mudraci bili su također ljudi poput mene. Ako su oni mogli postići savršenstvo, onda mogu i ja slijedim li njihovu metodu. Što ja dobivam ako svoje vrijeme utrošim na otkrivanje mana i slabosti drugih?“ Stoga vas prva duhovna praksa (sadhana) usmjerava na to da pronađete mane i slabosti u sebi, da težite njihovu ispravljanju i postanete – savršeni. Cilj toga neprekidnoga truda iz dana u dan jest opravdati ovo ispunjenje kako bi vaši posljednji dani bili ugodni i mirni. Ali svaki dan ima i svoju večer. Ako ste dan proveli radeći dobra djela, onda će večer biti blagoslovljena dubokim snom, osnažujućim i osvježavajućim, snom za koji kažu da je poput stapanja s Apsolutnom Sviješću (samadhi).
( Prema Vahini, Prvo poglavlje)

Ljepota života ovisi o vašim dobrim navikama. (Baba)








Sedma godišnjica magicusa - magicus
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114532


Važne odluke u 2015.
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=113680
Raj ili pakao
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=68996
Odmori dušu
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114572
Rumi - blago njegova duha
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=50905


Retorika - umijeće vođenja duše
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114553
Antropozofija, neoantropozofija
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114159
Antropozofija i ANTIantropozofija
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114494
Antropozofija i ANTI antropozofija
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114495
Proizvodimo biodinamički - Ralf Rossner
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114160
Mejl Leo Trojara
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114492

Smrtonosna tajna šećera
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114561

Učka - sveti prostor, starohrvatske mitologije
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114447
Medejino ogledalce
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=5369
Poganski običaji nose ono divlje u čovjeku
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=58272
Prijatelji životinja
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114560
HPD.Platak, Rijeka - raspored izleta
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114595



HAIKU I PJESNIČKI NATJEČAJI:

Haiku natjačaj - Rovinj
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114030
Pjesnički natječaj GARAVI SOKAK
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=114031
Haiku natječaj, DELNICE - 2015.
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=113301
KAROLINA RIJEČKA - natječaji
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=113181




-------------

Moje zadnje pismo upućeno vama
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=113909

--------------

Lp, Borivoj

Oznake: Osobno


- 08:02 - Komentari (11) - Isprintaj - #

23.02.2015., ponedjeljak

HPD.Platak, Rijeka - raspored izleta



HPD. PLATAK, Rijeka - seniori, program izleta za ožujak 2015.
ajmo u planine...

Program izleta za ožujak 2015.


Nedjelja, 01.03.2015.

ŠKRLJEVO – ČAVLE // Sv. KUZAM – KOSTRENA

Polazak iz Rijeke prigradskim autobusom s Delte u 8:15 za Sv. Kuzam i Škrljevo.

Grupe A i B: ŠKRLJEVO – VRANA – SUHI VRH – GLOGOVO – ČAVLE (za grupu B: bez Suhog vrha). Povratak iz Čavala alternativno: u 15:20 ili 16:25 sati. Vodiči: Dražen Štifter (grupa A) i Boris Knaus (grupa B).

Grupa C: Sv. KUZAM – TRIM STAZA u KOSTRENI – KOSTRENA (Plodine). Povratak iz Kostrene u 14:45 sati. Vodič: Damir Pavšić.







Nedjelja, 08.03.2015.

SLOVENSKI SNEŽNIK (1796 m)

Polazak posebnim autobusom iz Rijeke s Trga bana Jelačića u 7:00 sati u pravcu: Rijeka – Rupa – Ilirska Bistrica – Sviščaki. Povratak sa Sviščaka u 17:00 sati. Cijena prijevoza: ... kuna.

Grupe A i B: SVIŠČAKI (1242 m) – SNEŽNIK (1796 m), oko 5 – 6 sati hoda. Vodiči: Dražen Štifter i Boris Knaus.

Grupa C: SVIŠČAKI – SEDLO, cca 3 sata hoda. Vodič: Zoran Bistričić.

Vođa puta: Josip Jurasić.







Nedjelja, 15.03.2015.

DRAŽICE – HAHLIĆ

Polazak iz Rijeke s Delte u 8:15 sati prigradskim autobusom za Dražice.

Povratak za Rijeku iz Dražica alternativno 15:20 ili 16:15 ili 17:15.

Grupa A: DRAŽICE – PODKILAVAC – POD ČEKU – HAHLIĆ – POVRATAK ZAPADNIM GREBENOM, oko 6 – 7 sati hoda. Vodič: Dražen Štifter.

Grupe B i C: DRAŽICE – PODKILAVAC – DO STIJENE U MUDNA DOL – DRAŽICE, oko 3 – 4 sata hoda. Vodiči: Boris Knaus i Damir Pavšić.







Nedjelja, 22.03.2015.

LIČ – ZLOBIN – HRELJIN

Polazak sa Željezničkog kolodvora u Rijeci vlakom u 7:30 sati do Liča, odnosno Zlobina.

Povratak iz Hreljina alternativno u 14:25 ili 16:10 ili u 17:25 sati.

Grupa A: LIČ – ZLOBIN – HRELJIN, oko 6 – 7 sati hoda. Vodič: Dražen Štifter.

Grupa B: DRIVENIK – HRELJIN, oko 4 – 5 sati hoda. Vodič: Bori Knaus.

Grupa C: ZLOBIN – PLASE – HRELJIN, oko 4 – 5 sati hoda. Vodič: Josip Jurasić.









Nedjelja, 29.03.2015.

OPRTALJ – ZRENJ – ISTARSKE TOPLICE // LIVADE – MOTOVUN

Polazak iz Rijeke posebnim autobusom s Trga bana Jelačića u 7:30 sati u pravcu: Rijeka – Tunel Učka – Lupoglav – Buzet – Oprtalj. Povratak iz Livada oko 17 sati. Cijena prijevoza: ... kuna.

Grupe A i B: OPRTALJ – Sv. LUCIJA – ZRENJ – ISTARSKE TOPLICE, oko 5 sati hoda. Vodič: Dražen Štifter.

Grupa C: LIVADE – MOTOVUN – LIVADE, oko 3 sata hoda. Vodič: Damir Pavšić. Vođa puta: Damir Pavšić.





Preuzeto sa linka
http://platak-seniori.bloger.index.hr/default.aspx
----------------

Lp, Borivoj

Oznake: Zdravlje


- 08:08 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.02.2015., subota

Prijatelji životinja


Dragi prijatelji,

kada smo prije više od 13 godina osnovali udrugu Prijatelji životinja, nismo ni slutili koliko ćete nam upravo vi pomoći svojim članstvom i drugom kontinuiranom podrškom, bez čega ne bismo opstali.

Tijekom svih tih godina prolazili smo brojna iskušenja i nastojali s minimalnim sredstvima postići maksimalan učinak za životinje. Kao udruga neprofitnog karaktera djelujemo u okruženju koje zahtijeva izniman ljudski, ali i financijski angažman. Neumorni smo i uporni u borbi za prava životinja, zaštitu okoliša i dobrobit ljudi, ali upravo zato trebamo vašu pomoć!

Kako se financiramo iz članarina i donacija, svaka pomoć našem radu iznimno je dragocjena. Zahvalni smo vam na svakoj uplaćenoj članarini ili donaciji te na vašoj presudnoj podršci u ovim teškim vremenima.

Podsjećamo postojeće i pozivamo nove članove da uplatu godišnje članarine i/ili donacije izvrše na IBAN: HR2023600001101531137 ili putem PayPal-a. Članarina iznosi 120 kuna godišnje (10 kuna mjesečno), a dragocjen nam je svaki, i najmanji, iznos donacije.

Zahvaljujemo vam što nam pomažete i omogućavate nastavak i održavanje naših ključnih aktivnosti poput sutrašnje akcije i mnogih drugih. Pomozite nam da naši uspjesi za životinje postanu vaši uspjesi na putu prema pozitivnim društvenim, zakonodavnim i civilizacijskim promjenama.

Vaši Prijatelji životinja

------------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/

Oznake: Obrazovanje


- 08:27 - Komentari (8) - Isprintaj - #

20.02.2015., petak

Kuća duhova iznad Lovrana


Kuća iznad Lovrana

Parovi iz svijeta žele se vjenčati u jedinstvenom hotelu
Netko od prijatelja rekao nam je da je iznad Lovrana jedan lijepi restoran te smo krenuli automobilom ne znajući koliko će to daleko biti..

Autor:
Elena Čuljat

Netko od prijatelja rekao nam je da je iznad Lovrana jedan lijepi restoran te smo krenuli automobilom ne znajući koliko će to daleko biti. Dok smo se vozili, a to je potrajalo, pomislili smo, ovo je katastrofa, kako ćemo tu dovesti goste, ali oboje smo priznali, ako je tako zahtjevno doći do gore, onda je sigurno riječ o nečemu posebnom. I zaista, čim smo stigli na vrh, znali smo da je to ono što želimo. Nevjerojatan pogled, predivan ambijent. Odmah nas je preplavio lijep osjećaj. Trebalo je još samo potvrditi datum vjenčanja, prepričala nam je u dahu Tihana Begović, netom udana gospođa Bergen, koja je zajedno sa svojim izabranikom Craigom Bergenom odlučila vjenčanje proslaviti u jedinstvenom hotelu Dragi di Lovrana. Na dan njihova vjenčanja, 10. kolovoza, u Dragi di Lovrana bilo je posebno svečano, kako vjenčanju i priliči.

Njihova je ljubavna priča internacionalna, gotovo filmska. Tihana je Riječanka, Craig Australac, upoznali su se u Njemačkoj, a žive u Dubaiju. Zbog iznimnog ambijenta i magičnog pogleda na Kvarner, parovi upravo na Križevici, mjestu gdje se hotel nalazi, žele slaviti svoj najvažniji dan u životu, kao u inat pričama koje su se niz godina raspredale. Naime, taj hotel na strmoj litici u Lovranskoj dragi dugo je nazivan ukletom kućom. Lokalno je stanovništvo duboko vjerovalo kako je to mjesto zarobljeno duhovima iz prošlosti. I Tihana je čula za takve priče, no za njih ne haje. Vodi se vlastitim osjećajem, ali i oduševljenjem svoga supruga, koji, kako veli Tihana, to mjesto od prvog njihova dolaska jednostavno obožava.

Ukleta kuća, kako su nazvali nekadašnji hotel Draga di Lovrana, izgorio je 1923. i od njega su ostala samo četiri zida. Otada su kružile razne priče, prema jednoj od njih ondašnji vlasnik Austrijanac kuću je zapalio zbog tuge za ženom. I kako se čini, baš kao što je bol za izgubljenom ljubavi navodno bila razlogom njegova uništenja, zahvaljujući obitelji Nikolac hotel je nakon obnove 2006. postao mjestom dobre, pozitivne energije. Vraćen mu je autentičan izgled, udahnut život. "Opsjednuta" ruševina postala je kućom ljubavi. Ondje se posljednjih godina priređuju brojna vjenčanja.

Dok je kuća na osami čekala na obnovu, mještani su prenosili priče o nesretnim sudbinama onih koji su u nju svraćali ili se ondje zatjecali. Svojedobno je riječki radiestezist Borivoj Bukva kazao kako ta kuća treba ljubav, nekoga tko će je s ljubavlju urediti i ondje u ljubavi živjeti. Tvrdio je da će u obnovi morati sudjelovati stranac, jer je i prvi vlasnik bio iz inozemstva. Možda je i bio u pravu, jer se takva tradicija u hotelu Draga di Lovrana na neki način nastavlja brojnim, pretežito međunarodnim vjenčanjima, poput ovoga Tihane i Craiga. I vlasnica Drage di Lovrana Sanja Nikolac rođena je u Švicarskoj, a dugo je živjela u Americi. Uskoro će se ondje vjenčati i mlada Španjolka iz Santiaga di Campostele i mladoženja s Paga. A kako bi im u svemu ugodili pripremaju i poseban, tematski meni. Budući da je Santiago di Compostelo poznat po školjkama jakovljevim kapicama, capesantima, jelovnik će upravo biti u tom tonu, naravno uz
pašku janjetinu "okupanu" u autohtonom vinu Gegiću. Svemu je tome zaslužan šef kuhinje Zdravko Tomašić, zbog čijih jela, osim mladenaca, u Draga di Lovrana dolaze i zaljubljenici gastronomije


-----------------------------------------------




kuća duhova - jelena sedlak iz novog lista
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=41739

kuća dughova - damir konestra iz večernjaka
http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=25521




--------------------------------------------



lp, borivoj

Oznake: Osobno


- 08:18 - Komentari (5) - Isprintaj - #

19.02.2015., četvrtak

Umro Mikele Ferero, vlasnik carstva slatkiša



Čovek koji je uljepšao našu mladost
(a i danas nam uljepšava vegetiranje)

Umro Mikele Ferero, vlasnik carstva slatkiša

Najbogatiji čovek u Italiji i vlasnik globalnog carstva čokolade i slatkiša Mikele Ferero, umro je u subotu u 89. godini, u svom domu u Monte Karlu.
Sve do pre koju godinu Ferero je svaki dan helikopterom iz vile u Monte Karlu putovao u sedište kompanije u gradić Albi na severoistoku Italije, i učestovao u stvaranju novih proizvioda, prenosi Tanjug.
Časopis "Forbs" opisao ga je kao najbogatijeg poslastičara na svetu, a on i porodica bili su sa 23,4 milijarde dolara na 30. mestu Forbsove liste najbogatijih ljudi.
Ako, i zaslužili su !!!

Pronalasci bitni za sve nas:
1956



1964

1974


Pa još Rocher 1982….

pa Tic-tac..Bueno ….i uopšte :



Hvala mu !

Oznake: Zdravlje


- 16:52 - Komentari (4) - Isprintaj - #

17.02.2015., utorak

Planinarska staza Pere Sekulića





Planinarska staza Pere Sekulića

---------------------------

Pero Sekulić

U dubokoj boli javljamo svim rođacima, prijateljima i znancima tužnu vijest da je gospodin

PERO Sekulić

preminuo u srijedu, 02.04.2014. Posljednji ispraćaj će se održati na groblju Drenova, Rijeka, 04.04.2014 15:00.
Počivao u miru !

---------------------------

HPD.PLATAK, Rijeka - seniori



Zamolba: Planinarska staza Pere Sekulića

HPD.PLATAK, Rijeka - seniori, pamtit će planinara i prijatelja našeg Peru Sekulića,
koji će ostati u dugom sjećanju po mnogo čemu, i van granica Hrvatske. Pero Sekulić
bio je vrstan planinar, pl. vodić, učitelj mlađim generacijama planinara, vrstan savjetnik onima koji bi zatražili njegovu pomoć. Pero je materijalno pomagao kad je trebalo, bio je humanist. Kao dobar poznavalac planina u riječkom okruženju a tako i dalje: Istra, Gorski Kotar, Lika, Kordun, Velebit, otoci, besprijekorno je obavljao sa velikim zadovoljstvom zaduženja koja je preuzimao na sebe. Ne malo puta nakon dugih i napornih planinarskih tura, za vrijeme marende dok bi odmarali ili uz piće u restoranima znali smo razgovarati o mnogo čemu... Pero Sekulić plenio je pažnju prisutnih koji bi ga rado slušali i propitkivali.

Da ne duljim previše, imam želju i drago bi mi bilo da jedna od planinarskih staza nosi naziv po imenu našeg Pere Sekulića. Na taj način prisjećat ćemo se našeg Pere Sekulića, tako i drugih planinara koji su ostavili traga u društvu.

Ne kaže se: " - Osvojio sam vrh planine!"
Kaže se: " - Planina me je prihvatila i dozvolila mi da se njoj približim. Zato planini, - veliko hvala!"

Bio bih vam veoma zahvalan kad biste ovu moju zamolbu uvažili i postupili na način kako vam je prezentirana.

Srdačan pozdrav svim planinarima u Hrvatskoj a tako i van granica lijepe naše, onima koji su sretali i poznavali Peru Sekulića.

Napomena: Na Google pretraživaču uz smrtovnicu postavljena je fotografija Pere Sekulića

Vaš Borivoj Bukva

U Rijeci 07.01.2015. godine Borivoj Bukva


Zamolba odaslana sa adrese:

Borivoj Bukva,
Pletenci 49.
51000 Rijeka,
Hrvatska

Oznake: Zdravlje


- 08:49 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.02.2015., ponedjeljak

Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović

INAUGURACIJA GRABAR-KITAROVIĆ POLOŽILA PRISEGU NA MARKOVOM TRGU

PREDSJEDNICA KOLINDA

Samo zajednički možemo izgraditi bolju Hrvatsku

Pozivam sve nas u Hrvatskoj da ostavimo povijesti naše podjele i zablude. Natječimo se idejama, rješenjima i inovacijama, a ne povijesnim ulogama naših roditelja ili djedova. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život, niti ćemo biti bolji ljudi, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović

Dražen CIGLENEČKI, Snimili Denis LOVROVIĆ, Darko JELINEK

ZAGREB – Izabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović položila je prisegu četiri dana prije nego će stupiti na dužnost. Bila je to dosad najpompoznija predsjednička inauguracija na Markovom trgu, vjerojatno i najdulja, trajala je sat vremena. Izveden je klasičan repertoar domoljubnih napjeva i recitacija, bili su tu folkloraši, Kolinda ...

Iz Novog Lista

Oznake: Vijesti


- 08:09 - Komentari (10) - Isprintaj - #

14.02.2015., subota

Bojkotirajmo Nestle


BOJKOTIRAJMO NESTLE

Vlasnik Nestlea smatra da pravo na vodu, osnovni uvjet života, ne pripada svim ljudima na svijetu nego samo odabranim pojedincima koji s njom imaju pravo trgovati kako hoće. On se za ovu nakaradnu i nehumanu ideju zalaže i postepeno uspijeva u svome naumu. Ovo je već poznato većem dijelu svijeta i Slovenija se pridružuje bojkotu ovog čovjeka i njegovih proizvoda.

Toplo se nadam da će se i naši ljudi tome u potpunosti pridružiti, naročito kada se odavno zna da Nestle proizvodi sadrže tvari opasne po zdravlje i život ljudi

Vedrana




Bojkotirajmo Nestle - VSI!!


Več kot milijarda ljudi na našem planetu, večinoma v nekoč imenovanih deželah tretjega, nerazvitega sveta, nima dostopa do čiste pitne vode. Zato umre kar 2 milijona ljudi vsako leto, večinoma mlajših od pet let. Zakaj? Ker obstajajo na tem planetu izmečki, kot je Peter Brabeck-Letmathe, zastareli 68 letni šef Nestleja. Poznate njegovo izjavo pred časom - voda ne sme biti osnovna ljudska pravica pač pa privatno tržno blago.


Zdaj nesramno napada Pakistan, kjer hoče vse čiste vodne vire zakleniti in vodo v plastenkah izvažati v Ameriko, Evropo in Avstralijo, domačini pa naj umirajo. Prebudimo se vsaj v Sloveniji in ignorirajmo vse Nestlejeve proizvode, koristne ali nekoristne, nikoli več ne kupite ničesar. Nutela, Kit Kat, Nesquick, Magy umetna juha, gnusna majoneza Thommy, Nestle žitarice, After eight ali umetni Nescafe. Nič ne boste izgubili, če ta smrad vržete do konca svojega življenja na smetišče, povedali pa boste jasno, da takih, kot je Nestle ne bomo tolerirali. Zaradi Nestleja umirajo žejni otroci in zaradi palmovega olja izginjajo pragozdovi, z obilno pomočjo Deutsche bank! Danes Pakistan, Indonezija, revne dežele, jutri bodo ukradli vodo nam, pa smo že sicer globoko na poti razprodaje naše lastne pitne vode. Ker tako hočejo tudi naši politiki!


Naredimo konec Nestleju v Sloveniji! Za vedno!



Oznake: Zdravlje


- 08:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.02.2015., petak

Trenutak za haiku poeziju

Trenutak za haiku poeziju



*



Uko je napisao mali haiku. Neka on utone duboko u vas.



SMIRUJUĆI SVJETLUCANJE

ZVIJEZDA –

NOĆNA KIŠA.



Mora da je sjedio u njegovoj maloj kolibi i gledao svjetlucanje zvijezda u noći, a onda iznenada – noćna kiša je umirila treperenje zvijezda. Zašto je on ovo napisao?

U tome je sadržan čitav zen manifest. Zvijezde su tu, one sijaju; kiša naiđe, oblaci dođu, i zvijezde iščeznu, ali su i dalje prisutne. Oblaci ili kiša ih ne mogu odnijeti.

Vaša budnost je upravo vaše unutarnje treperenje, vaša unutarnja svjetlost. Kiša dođe, dođu i oblaci, ali i oni prođu. Vaša unutrašnjost ostaje netaknuta. Vaše svjetlucanje nije svjetlucanje zvijezda koje može biti odnešeno ili koje može biti izbrisano čak ni na tren.

Vaša svjetlost i vaša tišina su veoma duboko ukorijenjeni u vama tako da nema načina da ih poništi. Vi ste to poništavali. Svi su pokušavali da izbjegnu budnost, ali nijeste u tome uspjeli. Zato vas uvjeravam. Prije ili kasnije ćete se umoriti od sakrivanja, bježanja od sebe.

Prije ili kasnije ćete sjesti u tišini, smireno, i iznenada će se dogoditi eksplozija tišine. A to je ono za čim ste tragali u vašim mnogim životima.


*

Copyright © Osho International Foundation

www.osho-yu.me

www.facebook.com/oshomne

-------------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/

Oznake: poezija


- 08:15 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.02.2015., četvrtak

Gradska knjižnica u Rijeci

Proljeće pred vratima, knjiga u rukama

Kalendarski, veljača ima nešto manje dana, ali to ne znači da kroz naše ruke prođe i manje pročitanih knjiga, u čemu vam nastoji pomoći i ovaj naš magazinski paketić. U sklopu manifestacije Rijeka psihologije biramo prikladnu literaturu sa začinom psihologije, donosimo vijest o objavi pobjedničkog romana Književne nagrade Drago Gervais, pozivamo na izradu drenovskog suvenira uz pomoć 3D printera, zaključujemo priču s letom rode do novog Gradskog bibliobusa... Sve to prožeto je i dozom kritičkog promišljanja, inspiracije i raznovrsnih preporuka pa se nadamo da ćete naći nešto za sebe ne bi li zadovoljni i načitani ispratili i ovu zimu.
Objavljen "Štakorbar" Željka Špoljara, pobjednički roman Književne nagrade Drago Gervais

Čitateljska grupa Ogranka Drenova: naših 9 godina zajedničkog čitanja
Kako zamišljate svoje knjižničar(k)e?

Neil Gaiman: Ocean na kraju staze
Tema
Naramak knjiga uz Rijeku psihologije: Od umjetnika s dijagnozom do književnika psihijatara

Uz predavanja u Narodnoj čitaonici preporučujemo jedan paket raznolikog štiva s okusom psihologije.
Više...
Po našem guštu
Prva jutarnja: Sudbina ili misija

Novo jutro, nova kava, novi paket knjiga za dobar dan složen u Središnjem odjelu...
Više...
Tema
Klasici s polica: knjiga vs. film

Naša filmska zbirka živi punim plućima, a ne bi li vam je što bolje predstavili narednih tjedana uživat ćete u raznolikim izborima i preporukama. Za početak kako i priliči - izbor neraskidivo povez...
Više...
Knjižničaranje
Stranica 33: Može jedna knjiga na recept?

U sezoni svakojakih čitateljskih i knjižničarskih boljetica, preporučujemo najbolji recept za oporavak – čitanje!
Više...
Tema
BEBArije iliti paketić knjiga o kvalitetnom razvoju beba

Stiže beba? Pripremite se! Već je stigla? Učinite je najsretnijom u kvartu!
Više...
Osvrt
Infografika: "Pogurajmo bibliobus" - rezultati, stanje i putevi naše rode

Nakon četiri mjeseca puta roda se još nije umorila!
Više...
Tema
Lipa pamti: Ususret muzejskoj zbirci iliti kako se oduprijeti smrti

Kako je Lipa napravila salto mortale i oduprla se smrti na jedini mogući način – životom? Na postavljena pitanja predstoji nam odgovoriti u narednim pričama.
Više...
Ispod čekića
Daniel Polansky: Grad sjena (Poljubac oštrice i Sutra neće doći)

Naslovnice i sadržaji knjiga fantastičnog opredjeljenja nisu uvijek nužno kompatibilni, tako da smo i od Poljupca oštrice i njegovog nastavka Sutra neće doći očekivali manje. &n...
Više...
Razgovor
Nadija Mustapić i Toni Meštrović: Vlakovi, čekaonice, čitanje i kultura neraskidivo su povezani

Sjeli smo u Čekaonicu za ljude, strojeve i grad i razgovarali s njenim tvorcima koji su nam objasnili što u njoj rade, a među ostalim i zašto su upravo čekaonice pravo mjesto za - knjigu....
Više...
Čitaonica
Predstavljamo: Media Lab u gradskoj knjižnici grčkog Nafpaktosa

Kao što znamo, najbolji način razvoja vlastitih ideja učenje je od drugih pa smo se uputili u Grčku ne bismo li saznali što su to Media Lab-ovi koji su niknuli u nizu tamošnjih knjižnica.
Više...
Čitaonica
Ante Vukorepa: 3D printer na stolu svakog "makera", "geeka", u radionici svake škole i fakulteta - e to je priča!

Sadržajan, precizan i kritičan, sugovornik je po našem guštu i netko koga vrijedi poslušati tj. pročitati.
Više...
Čitaonica
3D (isprintano) popodne za djecu i mlade u drenovskoj knjižnici

Naš inkubator u srijedu 25.2. na jedan dan selimo u Ogranak Drenovu gdje će u 16 sati za znatiželjne biti održane demonstracije 3D printanja, a u 18 sati svi zainteresirani mogu poslušati...
Više...

Oznake: Obrazovanje


- 17:04 - Komentari (8) - Isprintaj - #

11.02.2015., srijeda

Ribari


Slide 1

RIBARI POUČNA PRIČA
Slide 2

Luksuzna jahta usidrila se u jednom malom meksičkom ribarskom selu.
Slide 3

Vlasnik jahte je bio oduševljen kvalitetom ribe i zapitao ribare koliko im vremena treba da ulove tako dobru ribu.
Slide 4

“Ne treba nam dugo” – odgovoriše ribari. “A zašto ne ostanete duže na moru i ulovite još više?”
Slide 5

Odgovoriše mu da je ono što ulove sasvim dovoljno za njih i njihove obitelji.
Slide 6

“Pa što radite sa tolikim slobodnim vremenom?” “Spavamo, malo lovimo ribu, igramo se sa svojom djecom a popodne provodimo sa svojim ženama. Navečer izlazimo u selo, sastajemo se sa prijateljima, popijemo poneko piće i otpjevamo par pjesama. Naš je život ispunjen.”
Slide 7

Gospodin turist im predloži: “Diplomirao sam ekonomiju na Harvardu i mogu vam pomoći: lovite ribu duže svakoga dana, prodajte je i tim novcem kupite veći brod.”
Slide 8

“I što onda?” “Uz veći brod ulovit ćete još više ribe, i tim novcem možete kupiti još jedan brod, pa još jedan…čitavu flotu.
Slide 9

Umjesto da prodajete ribu posredniku, možete pregovarati direktno sa velikim poizvođačima; možete i vi sami postati jedan od njih.
Slide 10

Zatim možete preseliti iz ovog sela u Mexico City, Los Angeles ili čak New York! Iz tih gradova možete voditi svoj veliki novi posao!”
Slide 11

“Koliko bi nam vremena trebalo za to?” “Dvadeset do dvadeset pet godina”. “I onda?”
Slide 12

“Onda? E, prijatelji, sada postaje zanimljivo. Kad vam se posao dobro razgrana, možete početi s prodajom i kupnjom dionica i zaraditi milijune!”
Slide 13

“Milijune? Stvarno? A onda?”
Slide 14

“Onda možete otići u mirovinu, živjeti u malom selu na obali, spavati dugo, ići na pecanje…
Slide 15

…igrati se s unucima, provoditi popodneva sa ženom a večeri s prijateljima uz piće i pjesmu.”
Slide 16

“Svaka čast, gospodine, ali upravo to radimo sada.
Slide 17

Zašto bi uzalud potrošili dvadeset pet godina?” – upitaše Meksikanci.
Slide 18

POUKA:
Slide 19

U životu uvijek moraš znati kamo si se uputio…jer, možda si već tamo!!
Slide 20

Blagoslov dana...

Oznake: Zdravlje


- 08:14 - Komentari (10) - Isprintaj - #

10.02.2015., utorak

Kodovi i proizvodi iz Kine


Poštovani građani, potrošači poljoprivrednih prehrambenih proizvoda,



da bi sačuvali svoje zdravlje, budite oprezni kod proizvoda životinjskog porijekla uvezenih iz Kine. U naše trgovačke lance stižu proizvodi od kontaminiranih lešina (posebno piletine) koji su kemijski tretirani da bi bili privlačnog izgleda i jestivog okusa. Zato, radije kupujte domaće proizvode koji su sigurniji!
Kako ćete znati da li proizvod dolazi iz Kine?
Prve 3 cifre bar koda proizvoda su kod države iz koje proizvod dolazi.

Primjer: svi kodovi koji počinju s 690, 691, 692 do 695 dolaze iz Kine.
Npr. broj 471 znači da proizvod dolazi s Tajvana.

Kodovi :
00 do 13 : USA i Kanada
30 do 37 : Francuska
40 do 44 : Njemačka
49 : Japan
50 : Velika Britanija
57 ~ : Danska
64 ~ : Finska
76 ~ : Švicarska i Liechtenstein
628 ~ : Saudijska Arabija
629 ~ : Arapski emirati
740 do 745 : Srednja Amerika
480 do 489 : Filipini
690, 691, 692 do 695: Kina
471 : Tajvan

Naše pravo je da budemo obaviješteni!

Ljubica Magdić, struč. spec. ing. agr.
Stručna savjetnica PSS PO Karlovačke županije



Oznake: Vijesti


- 08:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.02.2015., ponedjeljak

Franjo Vidrač zaposlen u Norveškoj

Zbog obitelji otišao sam 3000 km daleko, zbog obitelji vraćam se u Hrvatsku

Franjo Vidrač iz Bistre pokraj Zagreba otišao je raditi na sjever Norveške.


Autor:
Ivana Jović

– Kao da je jučer bio taj 5. prosinac. Jedan od najtežih dana u mome životu. Ostavljam svoje najmilije, suprugu Anamariju i kćerkicu Stellu (3). Teško je. Pokušavam biti hrabar, dođe mi da odustanem. Gledam u njih dvije, svoje najveće ljubavi, one su zaslužile bolji život. Uzimam kovčege i odlazim. Odlazim u hladni Tromso, 3000 kilometara udaljeni grad. Samo zbog njih dvije... – prisjeća se Franjo Vidrač (33) iz Bistre pokraj Zagreba koji je u prosincu prošle godine otišao raditi na sjever Norveške.

Posljednjih godina Franjo je radio mnoge poslove, čak i po dva posla istodobno.

Potraga za boljim životom

Prekovremeni su sati, kaže, postali normalna stvar, nikad nije bio bez posla... No, ni to nije bilo dovoljno. – Plaće su bile male, izgradili smo kuću, podigli obitelj, krediti i dugovi pritiskali su sa svih strana. Želim priuštiti sebi i svojoj obitelji normalan život, ali kako? Nakon duljeg razmišljanja, odlučujem se za Norvešku. Mnogi su se čudili zašto idem baš tamo, zašto ne, primjerice, u Njemačku.

Želim priuštiti sebi i svojoj obitelji normalan život

Odlučio sam se za Norvešku jer je konkurencija manja, a plaća mnogo veća. Volim raditi s drvetom i tamo mi se pružila prilika da radim u struci, kao stolar – kaže Franjo Vidrač, od milja zvan Frenky, i nastavlja: – Uvijek sam mnogo radio i imao nešto ušteđevine, ali krediti su me zakopali. Znam, kriv sam jer sam gradio kuću na kredit, kupovao sam hranu, vozio se automobilom... Ali zar to danas mora biti luksuz? Da uštedim u Hrvatskoj, trebao bih valjda raditi 246 godina. U Hrvatskoj dobijem plaću 3400 kn, pokvari se perilica rublja i treba kupiti novu. Nemam toliko novca, moram ili dići kredit ili plaćati na karticu. U Norveškoj dobijem plaću u vrijednosti od 23.000 kuna, kupim perilicu, plazmu, hladnjak, vodim obitelj na putovanje u Pariz i još mi ostane od plaće!

Dani su u Tromsu kratki, zima je jaka, sve je prekriveno snijegom

– Ondje je u mojoj struci plaća 180 kruna bruto po satu, što nakon poreza od 35 posto iznosi oko 130 kruna neto, a to je oko 115 kn po satu. Njihova je norma 7,5 sati po danu, odnosno 8 sati, ali se piše 7,5 jer ne priznaju stanku. Ja radim maksimalno 10 sati tako da u što kraćem vremenu zaradim više, što znači da ću u mjesec dana za 200 sati rada zaraditi oko 22.500 kn. Kako bih što više uštedio, pazim koliko i gdje trošim. Standard je užasno visok, ali omjer plaće i cijene života je super! Norvežani ne gledaju na svaki novčić – objašnjava nam.

Skupa hrana

Ne izlazi jer je u kafiću pivo između 80 i 100 kruna (oko 90 kn), hamburger, kebab, pizza stoje oko 150 kruna (135 kn). Hrani se u supermarketu REMA1000 koji je već nekoliko godina nagrađivan za najpristupačniju i najjeftiniju trgovinu. Uglavnom se hrani ribom jer nije skupa. Cijena kruha kreće se od 10 do 45 kruna. Automobili su tri puta skuplji, odjeća otprilike kao i u Zagrebu, tehnika i alat jeftiniji su...

U Tromsu živi oko 65.000 stanovnika. Hrvata ima jako malo. Norvežani rade usporenim tempom i sami priznaju da su lijen narod, no strogo se pridržavaju svih zakona. Posebno su plaćeni prekovremeni sati, subote su plaćene 50 posto, nedjelje i praznici 100 posto, no to vrijedi samo za državne firme. Na bolovanju možeš biti godinama, ali ako te ulove da varaš državu ili da radiš na crno, kazne su, kaže, rigorozne, i do tri godine zatvora. Stanarina odnosno najam stana, neovisno o kvadraturi, kreće se od 6000 do 12.000 kruna. Frenky je imao sreće jer njegov šef ima osam apartmana pa svojim radnicima iznajmljuje stambeni prostor po nižoj cijeni, od 3000 do 5000 kruna.

Prvi put sunce je vidio nakon 60 dana

– Ovdje je klima užasna, dani su kratki, zima je jaka, sve je prekriveno snijegom, hladan je vjetar... Zato objavljuju dvije vremenske prognoze: temperatura je, primjerice, -10, a osjećaj hladnoće je -22 °C. Ipak, Tromso je predivan grad. Polarna svjetlost oduzima dah. Priroda je zaista neopisiva. Cestovni promet riješen je tunelima i mostovima od otoka do otoka. Fantastično! Norvežani su pristojni, ljubazni, susretljivi. Kultura na cesti je velika, nema onog živčanog trubljenja. Grad je siguran. Jedva da sam vidio policiju, hitnu pomoć ili vatrogasce, pomalo iritantno miran grad – smije se Frenky.

Iako mi pruža premalo, Hrvatska je moja domovina

Iako sam ovdje tek dva mjeseca, ne osjećam se kao stranac. Od prvog dana me šef i kolege poštuju i cijene. Dokazao sam da znam raditi i mogu reći da sam uspio. Norvežani s kojima sam razgovarao baš i ne poznaju Hrvatsku, jedina asocijacija im je Dubrovnik. Razumiju nas, strance, zašto bježimo iz Hrvatske. Mogu zamisliti da ovdje neko vrijeme živim, ali ne i zauvijek. Ne mogu. Hrvatska je moj dom. Iako mi pruža premalo, Hrvatska je moja domovina. Najljepša je i ne bih je mijenjao ni za kakvu Norvešku.

Tuga za Božić

Teško mi je bilo kad sam došao jer su se bližili božićni blagdani, deprimirala me sama pomisao da ću, umjesto s obitelji, Božić slaviti miljama daleko...

Samoposlužna benzinska postaja. Gorivo se plaća na aparatu

Ipak, dolaskom u Tromso strah od nepoznatog vrlo brzo umanjio je moj novi poslodavac Norvežanin, koji mi je, kasnije ću to shvatiti, postao i više od šefa. Stiže Božić… Zamišljam kako s Anamarijom i Stellom kitim drvce.

Plačem u sebi, radim što više kako bih manje mislio na njih. Dobar čovjek – moj šef poziva me na večeru. S nevjericom dolazim u njegov dom, dvoje klinaca trčkara oko bora, supruga kuha večeru... Srdačno me zagrle, vesele se strancu, pričaju meni do tada nepoznatim jezikom. Nakon večere otvarali su darove.

U mislima sam sa svojim curama, 3000 km daleko. Posljednji poklon ispod bora bio je za mene: "Frenky uzmi, taj je tvoj", kaže mi gazda. Iznenađen, pomalo zbunjen otvaram dar. "Zima je duga i hladna, uzmi, od srca je", govori mi šef. U nevjerici gledam zimsku obuću zamotanu u lijepom papiru.

Nakon te večere donio sam odluku. Vraćam se za Uskrs svojoj obitelji. Zauvijek.


Preuzeto iz Večernjeg Lista
http://www.vecernji.hr/hrvatska/zbog-obitelji-otisao-sam-3000-km-daleko-zbog-obitelji-vracam-se-u-hrvatsku-987818

-----------------

lp, borivoj

Oznake: Vijesti


- 08:10 - Komentari (11) - Isprintaj - #

04.02.2015., srijeda

Borivoj Bukva, DA SAM GUSJENICA / haibun /

Borivoj Bukva
----------------

DA SAM GUSJENICA /haibun/
---------------------------

Mentalni svijet prikazan u haiku pjesmi:

Na kori bazge
u zamahu sjekire
gusjenica.

Sacinjen je od neprecizne fragmentarne,gotovo opsesivne realnosti sjecanja. Kad sam zivio u Karlovcu i provodio vikende na Kordunu,osjecao sam potrebu raditi s'kordunskom prirodom. No kad sam se s njom suocio licem u lice gutala bi mi tijelo i dusu.

Danas, iz Rijeke gdje zivim, sa ove vremenske distance, slike iz krajolika jos su uvijek snazne, ali su s'vrenom pocele blijediti.

U mom minimalistickom izrazaju,pisuci haiku,jedini tragovi blijedog sjecanja samo su nekoliko bljeskova slika i zvuka, koji se
odnose na materijalnost ovog naseg svijeta i zivljenja.

Grubo izrazena kao djelo covjeka u sjekiri, suptilniji vid u biljci-bazgi, i visi u stupnju razvoja zivotinje gusjenica, i najzad Covjek, "Covjek-Bog", u odnosu na predmet, biljku i zivotinju, koja me vodi u srz stvari.


Vec negdje zapisano:

"Bog dozvoljava nevolje kako bi nas blagoslovio,
Njegova ruka nikada ne ranjava da bismo trpjeli.
On voli lozu koju podkresuje,
Da na ovom svijetu,nosi vise roda."

Odakle sjekira, bazga, gusjenica..!?, ne slijedi li
princip ponavljanja /repeticije/ i obrata /inverzije/
u odnosu na nas,

slicno sto se nama desava !?

"Bog nije trgovac. On daje a ne prodaje.
Sto ce njemu vasi novci: "Svijet je moj,
govori on, i sve sto je u njemu, moje je."
/psalm 50.12./

Na Kordun vise ne odlazim, vikendicu, djedovinu, dobrim dijelom sam zaboravio i napustio, mnogo sire gledam, "univerzalnije, kozmopolitskije", odbacio sam sve
materijalno, i posvetio se vise duhovnosti....

"Evo, umjesto mira, zadesila me gorcina na gorcinu, ali ti, si ljubio moju dusu, izvukavsi se iz jame unistenja, jer si bacio sve moje grijehe iza svojih ledja."
/ Izaija 38.17 /
/Molitva kralja Ezekije kad je bio bolestan i uslisan./

Ideju da bi citalac trebao dozivjeti nesto od onog kreativnog zanosa, nastanjujuci na trenutak mentalni svijet u kojem se nikada ranije nije osmjelio zakoraciti. Bez uplitanja sa strane, ponovljenih izmjena i neprekidnog transfera smatram "cistom" stvarnoscu, izvorom snage i posebnosti, napisan haiku:

Na kori bazge
u zamahu sjekire
gusjenica.





U Rijeci, 27.06.1999.g. Borivoj Bukva

Oznake: umjetnost


- 08:24 - Komentari (5) - Isprintaj - #

03.02.2015., utorak

GARAVI SOKAK, Inđija 2015.





KNJIŽEVNI KLUB “MIROSLAV-MIKA ANTIĆ” IZ INĐIJE



RASPISUJE



26. MEĐUNARODNI PESNIČKI KONKURS “GARAVI SOKAK”, INĐIJA 2015.



USLOVI KONKURSA:

- Poslati tri pesme, dužine od 12 do 24 reda, teme slobodne. (OSIM PESAMA ZA DECU)

- Pesme potpisati imenom i prezimenom, navesti tačnu adresu stanovanja, brojeve telefona i elektronsku adresu.

- Pesme mogu biti na srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku.

- Obavezna kraća biografija autora.

- Konkurs traje od 25. januara do 30. maja 2015. godine, a pesme slati na elektronsku adresu:

Sremac56@open.telekom.rs

:ili na adresu:

Zlatomir Borovnica,

(ZA KONKURS)

ulica Kneza Lazara 14/25 22320 Inđija, (Srbija )

- PESME I BIOGRAFIJU SLATI ISKLJUČIVO U JEDNOM WORD DOKUMENTU I OBAVEZNO GA NAZVATI IMENOM I PREZIMENOM AUTORA, time nam u mnogome olakšavate rad na zborniku.

- Telefoni za kontakt: - fiksni: +381/22-551-347 — mobilni: +381/64-617-1354.

- Pravo učešća imaju svi autori stariji od 14 godina. Manifestacija će se održati u subotu 12. septembra 2015. godine, kada će biti i promovisan zbornik koji će se štampati od prispelih i odabranih radova. Na manifestaciju ćemo pozvati od 80 do 90 autora zastupljenih u zborniku. Tačno vreme početka manifestacije ćemo Vam blagovremeno javiti. Radovi poslati na konkurs se ne vraćaju, a za objavljene radove se ne plaća honorar.

Sa poštovanjem,

U Inđiji, 25.01.2015. godine


Zlatomir Borovnica, predsedni:

Oznake: poezija


- 08:03 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.02.2015., ponedjeljak

Haiku natječaj u Rovinju - 2015.



Poštovanje,
šaljem vam raspisani natječaj na uvid i on kreće svim haiku pjesnicima.
Srdačan pozdrav
Vesna Milan
-----------------------------------------

UDRUGA UMIROVLJENIKA GRADA ROVINJA – ROVIGNO

ASSOCIAZIONE DEI PENSIONATTI CITTA` DI ROVIGNO

DRAMSKO-LITERARNA SEKCIJA ROVINJ

Potaknuti prošlogodišnjim uspješnim recitalom haiku poezije pod nazivom „Pozdrav proljeću“ odlučili smo za 2015. godinu prvi put objaviti natječaj. Pozivamo Vas na sudjelovanje, te Vas molimo da dostavite do tri neobjavljena rada na hrvatskom standardu ili narječju Vašeg zavičaja s prijevodom na hrvatsko standardni jezik. Teme za ovu godinu su:

PROLJEĆE, proljetno cvijeće, te

MORE i sve što je vezano uz more,

Radove će pregledati žiri u sastavu haiku pjesnikinja Jana Žufić , profesor i pjesnik Dejan Pavlinović , te književnica i književna kritičarka Vanesa Begić .

Radove pošaljite pod šifrom, a zapečaćenu kovertu s vašim podacima, molimo, da priložite Vašim uradcima u zajedničku kovertu. Učenici obavezno upisati mentora. Nagrađivat će se po temi i kategoriji (odrasli, djeca)

Radove šaljite do 21.veljače 2015. Godine na adresu ili e-mail
Udruga umirovljenika Grada Rovinja

Associazione dei pensionatti citta` di Rovigno

Dramsko-literarna sekcija za haiku natječaj
Omladinska 10
52210 Rovinj



Ili na e-mail haikurovinj@gmail.com

Osoba za kontakt je Vesna Milan tel. 098 434055 ili 0912434055 i

Iskreno se nadamo vašem sudjelovanju.

Srdačan pozdrav

Predsjednica Udruge:

Marija Pamić Jeromela

Oznake: poezija


- 09:12 - Komentari (14) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!