** Budan.blog.hr ** Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče

29.05.2015., petak

Partizanska bolnica na Petrovoj Gori

JEDNO POPODNE U PARTIZANSKOJ BOLNICI NA PETROVOJ GORI



S P O M E N I K hrvatskom barbarizmu


Za razliku od slovenskog slučaja, ostaci partizanske bolnice u modernoj Hrvatskoj ne mogu biti doživljeni i sačuvani kao spomenik kulture od nacionalnog značaja

Tekst i fotografije Ladislav TOMIČIĆ

Spomenici, a među njima i partizanska bolnica Franja, pričaju priču o nastanku Europske unije, o njezinim idealima i povijesti, ustvrdio je u travnju ove godine Gerald Colleaux, jedan od ljudi koji su pri Europskoj komisiji zaduženi za pitanja europskog nasljeđa. O partizanskoj bolnici smještenoj u klisuri potoka ...



Preuzeto iz NOVOG LISTA

http://www.novilist.hr/

Oznake: Zdravlje


- 08:24 - Komentari (4) - Isprintaj - #

28.05.2015., četvrtak

DAN MLADOSTI » BIVŠI PREDSJEDNIK U KUMROVCU UPOZORIO NA NEPRIHVATLJIVE TRENDOVE

DEMONIZIRANJE NOB-a

Mesić: Šutnja o nacifašizmu pogubna za EU

Izjednačavaju se ubijeni u Jasenovcu koji su svi bili nevini s onima ubijenim na Bleiburgu od kojih je dobar dio zaslužio smrtnu kaznu nakon četverogodišnjeg orgijanja u krvi, rekao je Stjepan Mesić

Zlatko CRNČEC, Snimio Nenad REBERŠAK

ZAGREB » Nekadašnji predsjednik Republike Stipe Mesić bio je jučer glavna zvijezda takozvanog Dana mladosti radosti, odnosno skupa u Kumrovcu na kojem se obilježavala 123 obljetnica rođenja Josipa Broza Tita. Održao je dvadesetminutni govor u kojem je upozorio na fašizaciju Hrvatsku, bio kritičan i prema ...


preuzeto iz novog lista

http://www.novilist.hr/



lp, borivoj

Oznake: Obrazovanje


- 17:17 - Komentari (1) - Isprintaj - #

27.05.2015., srijeda

Osamljenost

Veliko je takšnih ljudi, ki moramo nekaj časa hoditi sami po poti življenja, nekaterim pa je samota tudi življenski sopotnik. Hudo je, če se popotnik počuti osamljenega -zapuščenega. Samota je lahko osvežujoča, osamljenost pa le boleča. A nikar se ne počutite osamljeni na poti, kajti nikoli nismo sami, nihče izmed nas.

Četudi ni ob nas prijateljev, partnerja, družine, je ob nas vedno nekdo, ki nas ima zelo rad -to je Vsemogočni, naš Učitelj, Prijatelj, Oče največje družine. Seveda pa Bog za večino nas ni dovolj. Zatorej tisti, ki ste osamljeni, odprite svoja srca ljubezni, odpustite si napake in se pričnite imeti radi. Menim, da je osamljenost največkrat povezana z dejstvom, da se sami nimamo dovolj radi.

S tem ne mislim podpirati egoizma, ki je prisoten pri pretiranem samoljubju, a potrebno je imeti rad najprej sebe, šele potem boste znali prav sprejemati in ljubiti tudi druge ljudi. To trditev ste prav gotovo že velikokrat slišali. Bolj ko se boste prepuščali pomilovanju, večjo osamo boste čutili. Verjemite mi, vem, da je vsak začetek težak, a če ne boste sejali, tudi žeti prav gotovo ne boste imeli kaj. Nihče od sosedov ne bo šel sejat na vašo njivo, svojo pa pustil neposejano. Ne čakajte na prihodnji čas. Posejte že sedaj vsaj del zemlje, ki jo imamo v zakupu do smrti. Od setve do časa žetve se bo osamljenost zmanjševala, saj boste lahko opazovali rast pridelka, ki vas bo obdaril z neprecenljivim bogastvom sreče.

Ko se je zbrala velika množica in so iz mest prihajali k njemu, je povedal v priliki:"Sejavec je šel seme sejat. In ko je sejal, ga je nekaj padlo poleg poti in je bilo pohojeno in ptice neba so ga pozobale. Drugo je padlo na skalo; in ko je pognalo, je usahnilo, ker ni imelo vlage. Drugo je padlo na sredo med trnje; in trnje, ki je z njim raslo, ga je zadušilo. Drugo je padlo na dobro zemljo in je zraslo ter obrodilo stoteren sad." Ko je to govoril, je zaklical: "Kdor ima ušesa za poslušanje, naj posluša!"

Vir: www.bisernaogrlica.com





SONČNA pošta

-------------



lp, borivoj

Oznake: obitelj


- 09:37 - Komentari (2) - Isprintaj - #

26.05.2015., utorak

26. svibnja 2015.

U ljudskim bićima postoje tri aspekta – fizička i mentalna nečistoća (mala), unutarnji i izvanjski poremećaji koji nas muče (viksepa) i zastor „neznanja“ koji zamagljuje našu svijest (avarana). Mala predstavlja plodove djelovanja učinjenih u prethodnim rođenjima i uzrok je mentalnog nemira (ašanti). Sve dok to ne uklonite, to će vam uzrokovati nevolju i tugu. Kada se oslobodite tereta loših posljedica karme ili prošlih djela, možete postići mir. Da biste se oslobodili male, morate se uključiti u svete aktivnosti. Gospod vas procjenjuje na osnovi iskrenosti u vašim mislima, a ne prema oblicima vašeg bogoštovlja. Gospod vidi vašu predanost (bhakti), a ne vašu moć (shakti). On se brine za vaše osobine (gune), a ne za vašu kastu, vjeru ili podrijetlo (kula). On gleda u vaše srce (citta), a ne u vaše bogatstvo (vitta). Vi morate težiti pročišćenju srca i uključiti se u ispravna djela, s iskrenom predanošću. Nijedna duhovna disciplina (sadhana) neće služiti svrsi ako ste uključeni u grešna djela.
(Božanski govor, 17. ožujka 1983. )

Imajte konstruktivne misli, utješne riječi i suosjećajna djela. (Baba)

Oznake: umjetnost


- 08:58 - Komentari (2) - Isprintaj - #

25.05.2015., ponedjeljak

HPD.PLATAK, Rijeka

HPD:PLATAK, Rijeka

Program izleta za lipanj 2015.



Nedjelja, 07.06.2015.

KOČEVJE – Trimčkova pot

Polazak posebnim autobusom s Trga bana Jelačića u Rijeci u 7:00 sati.

Pravac: RIJEKA – DELNICE – BROD na KUPI – KOČEVJE. Povratak iz Kočevja: oko 16 sati.

Cijena prijevoza: .... kuna.

Grupe A i B: KOČEVJE (482 m) – LIVOLDSKI VRH (981 m) – FRIDRIHŠTAJN (978 m) – POŽGANI HRIB (1009 m) – MESTNI VRH (1034 m) – DOM JELENOV STUDENEC (850 m) – KOČEVJE, oko 4–5 sati hoda, lagana staza. Vodič: Dražen Štifter.

Grupa C: KOČEVJE – LIVOLDSKI VRH – FRIDRIHŠTAJN – KOČEVJE, oko 3 sata laganog hoda. Vodič: Boris Knaus.

Vođa puta: Boris Knaus / Josip Jurasić.





Nedjelja, 14.06.2015.

PIKNIK „SENIORA“ (LUBANJ – DRENOVA)

Polazak prigradskim autobusima s Delte i to: Grupe A i B linijom broj 12 u 6:45 sati za Kukuljane, a Grupa C linijom broj 11 u 7:15 sati za Saršone.

Grupe A i B: KUKULJANI – LOKVA (Drenova) – LUBANJ, 4–5 sati hoda. Vodiči: Dražen Štifter i Boris Knaus.

Grupa C: SARŠONI – LUBANJ, oko 2 sata laganog hoda. Vodič: Josip Jurasić.

Od 12 do popodnevnih sati PIKNIK SENIORA kod Lovačke kuće LUBANJ.







Nedjelja, 21.06.2015.

BUZET – 7 SLAPOVA

Polazak posebnim autobusom s Trga bana Jelačića u 7:30 sati.

Pravac: RIJEKA – MATULJI – TUNEL UČKA – BUZET. Povratak iz Buzeta oko 16 sati, iz Brnobića oko 16:30 sati. Cijena prijevoza: ... kuna.

Grupa A: BUZET – SLAPOVI – SELCE – KUHARI – KOTLI – BUZET, 5,5–6,5 sati hoda. Vodič: Vojo Podgorac.

Grupa B: BUZET – SLAPOVI – SELCE – KUHARI – BRNOBIĆI, oko 4 sata hoda. Vodič: Dražen Štifter

Grupa C: BRNOBIĆI – KOTLI – BRNOBIĆI, oko 3 sata hoda. Vodič: Boris Knaus.








Nedjelja, 28.06.2015.

DRGOMALJ (Delnice)

Polazak iz Rijeke sa Željezničke stanice u 7:26 sati do DELNICA (8:38 h). Povratak iz Delnica sa Željezničke stanice u 17:17 sati do Rijeke (18:18 h)

Grupe A i B: DELNICE (Vojarna) – DRGOMALJ (kružno), cca 4 sata laganog hoda. Vodič: Dražen Štifter.

Grupa C: DELNICE (Željeznička stanica) – LOVAČKI DOM – JAPLENIČKI VRH (okolna staza) – POPOVIĆA MLIN – DELNICE (Želj. stanica), cca 3 sata laganog hoda. Vodič: Boris Knaus.

http://platak-seniori.bloger.index.hr/default.aspx
-----------------

l p, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Zdravlje


- 15:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Gljivice na nogama


Bok.

Vezano za tvoj prethodni post, evo ti prirodnog recepta vezano za gljivice na nogama. Kad mi je član familije pokupio gljivice na bazenu, stavili smo u škaf 1 čašu octa i 4 čaše vode. Pola sata je toćao noge u tome i do sutra su uginule. Kad se sljedeći put nakon dugo vremena dogodilo isto, postupak je ponovljen i opet je uspjelo. No radilo se o gljivicama na stopalu, ne znam kako bi djelovalo na gljivice na noktima.
Nisam to htjela pisati kod tebe na blogu, jer ne znam je li ono bila neka tvoja reklama, pa da ti je ne pokvarim, ili si to napisao da pomogneš drugima s istim problemom. Uglavnom, evo za tvoje potrebe recept, a ti ako želiš, možeš ga sam podijeliti dalje pod svojim nickom, nakon što isprobaš i uvjeriš se da je to tako, ako ti se dogodi isto.

Lp,

Lq

-----------------------

zahvaljujem se poštovana Lq na receptu!

lp, borivoj

Oznake: Zdravlje


- 08:16 - Komentari (7) - Isprintaj - #

23.05.2015., subota

Nečarobnjački priručnik



NEČAROBNJAČKI PRIRUČNIK

Umjesto toga da se zabrinjavamo oko toga zasto nismo carobnjaci (buduci da je to pitanje na koje jedino sami mozete odgovoriti)...

Necarobnjacki prirucnik

Umjesto toga da se zabrinjavamo oko toga zasto nismo carobnjaci (buduci da je to pitanje na koje jedino sami mozete odgovoriti), uzet cemo nekoliko stranica iz jednog poglavlja "Necarobnjackog prirucnika", nazvanog "Kako carobnjaka pretvoriti u zabu krastacu". A ako vam nesto iz ovoga zazvuci jako poznato, mozda cemo po tome znati tko je jos citao i koristio taj prirucnik.

1.- Uvjeri ljude da "NISU" magicari. Buduci da je svatko magicar, potrebno je ljude uvjeriti da to nisu, pa onda i nece biti. Ako ste uspjeli, nemojte dalje ni citati. protuotrov: Sjetite se kako ste veliki: vi vec jeste magicar.

2.- Velicaj poziciju zrtve i uci ih kako da to postanu. Jednom kad prihvati ulogu zrtve, carobnjak se odrice svojeg prava na stvaranje stvarnosti. Zrtvama se stvarnost dogadja: ona je nepravedna, i nije takva njihovom krivnjom. Tako da se nikad i ne moraju zagledati u svoju nutrinu, u kojoj bi otkrili svoju kreaciju. protuotrov: Prihvati odgovornost za svoj zivot.

3.- Pomjesaj im i pobrkaj Sustave Vjerovanja. Vjera je pogonski motor kreacije. I najmanji kvar na vjeri u magijski cin izbacit ce ga iz tracnica. U tom poduhvatu "autoriteti" mogu biti od velike koristi. protuotrov: Nemojte snagu pridavati autoritetima i vjerujte vlastitom iskustvu. Zapamtite: vjera je motor kreacije.

4.- Predstavi im Novo Znanje kao nesto zastrasujuce i nedostupno. Novo znanje je kljuc koji otkljucava stare sustave vjerovanja i otvara vrata sve vece i vece stvarnosti. Nadalje, znanje ucvrscuje necije vjerovanje u stvarno djelovanje svemira, osnazujuci time Magicare. Zato, posegnite za najdrasticnijom protumjerom: strahom. protuotrov: "Trazi i naci ces, kucaj i otvorit ce ti se"- Matej 7:8

5.- Neka im magicari izgledaju jezivo, a biti magicarem opasno. Prosvjetljena bica magneticno isijavaju, i zude za tim da svakoga prosvjetle. Ukloniti ih na ovaj ili onaj nacin znaci ukloniti i taj problem, a druge odvratiti od toga da idu njihovim stopama. protuotrov: Pronadji one od kojih mozes uciti mudrost i -uci.

6.- Natjeraj ih da lazu. Laz predstavlja kidanje veza sa stvarnoscu. Ona rascjepljuje i samog lazljivca, cineci ga nalik na podijeljenu kucu. Laz takodjer rascjepljuje integritet njegova sustava vjerovanja, cineci tako i svaku magiju koju radi bezvrijednom. Zbog toga, ucinite laz prihvatljivom. protuotrov: Trenutak prije no sto izuste laz, zapitajte se: sto mi se najgore moze dogoditi ako kazem istinu, i je li to cega bi me laz postedjela dovoljno vrijedno da zrtvujem svoje magijsko nasljedje?

7.- I da se nikad ne zagledaju unutra, u sebe. Iako je posljednje, ovo pravilo kljucno je za sva gore navedena. Ako ljudi nikad ne pogledaju unutar sebe, nikada nece ni otkriti istinu o tome tko su i sto su zapravo. Zbog toga, uvjerite ih da se prava sreca nalazi izvan njih. protuotrov: Ne slusajte - gledajte unutra.

A, samo u slucaju da ste upravo vi carobnjak koji je pretvoren u zabu, "Necarobnjacki prirucnik" nudi i protuotrove za sve gore navedeno. Napomena: Tekst preuzet iz knjige: KOJI K.... UOPCE ZNAMO?, otkrivanje beskrajnih mogucnosti za mijenjanje svakodnevne stvarnosti. William Arntz, Betsy Chasse i Mark Vicente, koautori filma s Jackom Foremom i Ellen Erwinom. Zagreb, 2006.

Oznake: Osobno


- 08:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

22.05.2015., petak

Troslojno biće Stvaraoca - Ljubiša Stojanović


Ljubiša Stojanović

Troslojno biće Stvaraoca

Stvaralac je, dajući sve moći Jedinstvenom polju za realizaciju njegovih kreacija, omogućio celokupnom svom biću da se u potpunosti posveti kreiranju kosmosa. Međutim, jedan deo njegovog bića, oko jedne trećine, nije bio od samog početka uključen u stvaranje kosmosa. O čemu se tu radi? Ovaj deo Stvaraočevog potencijala predstavlja posebnu vrstu znanja i moći koje se u znatnoj meri razlikuju od ostalog dela. Ovaj deo predstavlja najstariji deo Stvaraoca, njegov začetak, iz koga se kasnije razvio ceo Potencijal. Razlika između ovog dela i ostalog potencijala Stvaraoca je u tome što je ovo jezgro bilo usmereno na stvaranje ostalog potencijala i nije se moglo uključiti, odnosno pretvoriti od stvaraoca potencijala u kreatora potencijala. Što znači da se njegova funkcija zadržava na stvaranju potencijala, a potencijal je stvorio svoju mogućnost realizacije, odnosno kreacije. Stoga će ovo jezgro zauvek ostati neuključeno u dalji razvoj kosmosa, dok će se kosmosom večito baviti preostali deo potencijala. Prostor kosmosa, ili deo prostora kosmosa u kome se nalazi jezgro, ne funkcioniše na isti način kao ostali kosmos. Ono je bez energija i bez materije koje je Stvaralac stvorio. Njegov sadržaj predstavlja energija jezgra i kroz nju prožeta energija potencijala. Deo potencijala, koji postoji na istim delu kosmosa na kome i jezgro, nije aktivan kao stvaralac. On postoji samo kao potencijal. Zato se može reći da je biće Stvaraoca troslojno, sastoji se od:

jezgra,
dela potencijala na području jezgra,
ostalog dela potencijala, koji se od Potencijala pretvorio u Stvaraoca.

Stvaralac je, dajući velike moći Jedinstvenom polju, obezbedio istovremeno svoju maksimalnu kreaciju i njenu realizaciju kroz Jedinstveno polje. Međutim, energije koje je stvorilo Jedinstveno polje imale su svoje kreacije i svoje realizacije, tako da se proces kreativnosti i njene realizacije postepeno širio po celom kosmosu. Mada, na prvi pogled, Stvaralac nije imao uticaja i udela na kreativnost i njihovu realizaciju ogromnog broja energija u kosmosu, ništa se u njihovoj kreaciji i realizaciji nije dogodilo što nije bilo u skladu sa voljom Stvaraoca. Na ovaj način sistem savršeno funkcioniše već više od polovinu veka kosmosa. Eventualna odstupanja u ponašanju energija ili materije u okviru kosmosa spadaju u normalan delokrug majstora kosmosa-svetlećih tela, koji ih vrlo sigurno i uspešno vraćaju u njihove normalne funkcije.


Sveta znanja

-----------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Obrazovanje


- 08:02 - Komentari (5) - Isprintaj - #

21.05.2015., četvrtak

Gljivice

Po treh letih sem se končno znebila glivic!

Obupala sem nad glivicami in v treh letih poskusila že praktično vse, potem pa sem odkrila Powersept!
Že po treh mesecih sem se jih rešila in znebila za vedno! Jasna iz Škofje Loke
Tako pravi le ena izmed zadovoljnih strank, ki so navdušene nad močjo Powersepta proti glivicam.
Mnogi, ki so že obupali in probali praktično vse, so končno našli učinkovito sredstvo proti glivicam.
Vsak dan sprejemam klice ljudi, ki se mi zahvaljujejo in mi povedo njihovo zgodbo. Vesel sem takšnih klicev,
zato se tudi že 20 let trudim in razvijam produkte, ki so 100% učinkoviti, a hkrati prijazni do okolja.
Nam pove Robert Širnik, direktor in vodja razvoja v Mediteranskem inštitutu.



Robert Širnik, direktor razvoja v Mediteranskem inštitutu

Powersept je izjemno učinkovit in napade glivice povsod hkrati. Ne obstajajo glivice, ki lahko preživijo napad
vodikovega peroksida in aktivnega kisika, ki se sprošča pri njegovem delovanju. Prav ta čudovito preprosta in naravna
uničevalna moč tekočine Powersept, stabilizirana po posebni švicarski formuli, je izjemna, saj pri delovanju
razpade na vodo in kisik, tako da Powersept ni rakotvoren, pospešuje pa celjenje in obnovo kože in nohtov
ter dolgotrajno preventivo. Primeren je tudi za nosečnice in otroke, zaradi preproste uporabe, pa tudi
za starejše in vse, ki se težko sklanjajo.

Pred šestimi meseci nam je pisala mamica 10-letnega Gašperja, ki je dobil glivice zaradi aktivnega igranja hokeja.
Otrok je imel močno razširjene glivice, še posebej med prsti, pa tudi na nohtih. Ravno zaradi trdovratnosti je
potreboval dva meseca aktivne uporabe Powersepta, da se je glivic popolnoma znebil, a se mu do danes
niso več ponovile. Veste, večina, ki nosi obutev, ki ni zračna, slej ko prej dobi glivice, saj z obutvijo ustvarjajo
idealne pogoje za njihov razvoj, pove Širnik.



PREJ in POTEM
Delovanje Powersepta pri Gašperju.
Slika levo zgoraj: Glivice in bakterije so prisotne povsod, kjer se peni.
Slika desno zgoraj: Po 60 dnevni uporabi.

Powersept takoj uniči glivice na nohtih, koži, obutvi, površinah in priboru. Glivice uniči že prvi nanos,
potem pa z njegovo nadaljnjo uporabo samo preprečujemo ponovitev in ustvarjamo pogoje,
da se koža in nohti zacelijo in da se okužba ne more ponoviti.

Želeli smo biti inovativni, zato edino Powersept v kompletu ponuja poseben pribor, ki omogoča, da zdravimo
tudi predele pod nohtom. Ni več treba čakati tedne in tedne, da se učinkovina prebije skozi noht do žepkov -
s Powerseptom zatiramo glivice tudi na odstopljenih delih nohta in to takoj. Že po prvem nanosu tekočine se
zmanjša ali celo popolnoma odpravi srbenje na koži, nohti pa že po nekaj dnevih pričnejo spreminjati
barvo in celo noht, ki je že dolgo nazaj nehal rasti, prične z rastjo in obnovo.



PREJ in POTEM
Powersept omogoča tudi dezinfekcijo manjših ran.
Slika levo zgoraj: Poškodovani nohti pred nanosom tekočine.
Slika desno zgoraj: Po 7 dnevni uporabi.

Uporabniki so navdušeni, da so že s prvim nanosom uničili trdovratnega zajedalca s katerim se mnogi neuspešno
borijo leta in leta, a se priporoča, da si tekočino sprejamo na mesto okuženo z glivicami, dokler se noht v celoti ne obnovi,
kasneje pa ga uporabljamo po potrebi, ali preventivno po vsakem obisku bazena, savne, na dolgih pohodih, ob pričetku
športne sezone in podobno, zaključi Širnik.

Preberite si še več zgodb zadovoljnih uporabnikov tukaj >>


SONČNA pošta

Oznake: Zdravlje i Ljepota


- 09:52 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.05.2015., srijeda

Humor

Razgovaraju dva muškarca, prvi kaže

- e kako je meni bilo lijepo na faksu, nisam skoro ni bio na predavanjima a završio sam ga...
kaže drugi
- ja sam ,svaki dan bio redovan i završio sam faks kao najbolji u klasi...
Tada se čuje neki glas:
HALO, VAS DVOJICA, HOĆE LI VIŠE S TOM MJEŠALICOM ,TREBA DA ZIDAMO..!



STAROST JE SUPER


Pitali neku stariju ženu:"U vašoj zreloj dobi što biste radije imali,
Parkinsona ili Alzheimera?"

Mudra žena odgovori:

"Definitivno Parkinsona", jer bolje da prolijem pola čaše omiljenog
vina, nego da zaboravim gdje mi je boca!"

--------------------------------------

IMOTSKI



Radio Imoćanin u hitnoj i zove neka žena
i govori da joj je mali progutao kemijsku.

- Dolazimo za 15 minuta.

- A šta da radimo u medjuvremenu?

- Krvi ti Is'sove, nek' piše običnon olovkon !

-------------------------------------

Došla žena u posjetu mužu u zatvor, pa ga pita:

* Kako se osjećaš, dragi?

* Kao kod kuće - odgovori muž.

* Baš se radujem, a kako to kao kod kuće?

* Pa ovako: jelo je neukusno, roba neispeglana, nema seksa, a ne
smijem ni izlaziti!

------------------------------------------------------------------



Zakljucak stoljeca

Prvi štitnik za genitalije (suspenzor) je bio upotrijebljen 1874 god. u hokeju na ledu,
a prva zaštitna kaciga za vožnju motorom 1974 god.
Zaključak: Muškarcima je trebalo 100 godina da shvate da je i mozak važan.



---------------------------------------------------------



Pitali mladića da li bi radije oženio stariju seljanku ili mlađu zagrepčanku.

Stariju seljanku naravno , odgovara on

Zašto???

Starija seljanka ima 23 godine a mlađa zagrepčanka 39.





Kako se zove kada je žena paralizirana od struka naniže?

- Brak.





Zašto žene glume orgazam?

- Zato što muškarci glume predigru.




Šta su to "pomješane emocije"?

- Kada se vaša punica sruši u provaliju vozeci vaš novi Mercedes.



Da su Adam i Eva bili Kinezi, naša povijest bi bila sasvim drugacija.

- Ostavili bi jabuku da visi na grani, a pojeli bi zmiju.



Iza svake dobre djevojke ili žene stoji muškarac i gleda njeno dupe.



Ako je žena imenica, onda je ljubavnica zamjenica.




Pita prijatelj prijatelja:

- Što bi bilo, kad bih ja spavao sa tvojom ženom?
- Bili bi kvit

-------------------------------------


Javno ljubljenje u Napulju, u 16. stoljeću, kažnjavalo se smrću!
Poslije su ublažili zakone - par uhvaćen na djelu morao se vjenčati.


Dakle.... sa smrtne prešli na doživotnu.



---------------------------------------------------------------------------------------------------


U burzi za zapošljavanje dolazi tip i kaže:
- "Tražim posao, imam tri žene i petnaestoro djece."
Službenik ga gleda slegne ramenima pa kaže:
- "Osim što jebete - je l' znate što drugo raditi?"



--------------------------------------------------------------------

Musliman uđe u taksi i odmah zamoli taksistu da isključi radio,kako Kuran nalaže.

Ne smije slušati muziku, jer za vrijeme života prorokaMuhameda nije bilo muzike, pogotovo zapadne muzike, koja je muzika nevjernika.

Taksista odmah ugasi radio, zaustavi taksi i ljubazno otvori vrata.

Arap se začudi: - Što to radite?

- Za života proroka Muhameda nije bilo ni taksija, zato odjebi i čekaj devu.

-------------------------------------

"Dobar dan velečasni, došao sam sa neobičnom željom..."

"Hvaljen Isus, slobodno recite!"

"Poginuo je moj pas, a pošto smo bili veliki prijatelji bi li mogli napraviti misu zadušnicu za njega?"

"Jako mi je žao, ali za životinje ne možemo imati misu. Probajte kod Hare Krišna, možda vam oni mogu pomoći."

"Dobro, mislite li da će biti dovoljno ako im platim 5.000 eura?"

"Čovječe Božji!!! Pa zašto niste odmah rekli da je vaš pas bio katolik!

-------------------------------------

Adresa

Perica plače na ulici.
Priđe mu gospodin i upita šta mu se dogodilo.
Izgubio sam se.
A znaš li svoju adresu?
Znam, perica@gmail.com

---------------------------------------------

-

Više volim ludosti koje me vesele, nego iskustvo koje me žalosti.


-----------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: humor


- 08:52 - Komentari (3) - Isprintaj - #

19.05.2015., utorak

Buđenje

Budjenje ... Buđenje ... CR5Z5 ...
2 sati ·

Montague Keen - 17. maj 2015.

Propagandni rat koji sada doživljavate je zadnji otpor zlih sila koje su se trudile da uklone čovječanstvo sa Zemlje. Oni vam pokazuju kako su to činili tokom RATA; a vi ste ih dobro služili. Gledali ste kako ljudi ponosno pokazuju medalje koje pokazuju koliko su zaklali vaših bližnjih. Morate naučiti i prihvatiti da ste vi JEDNA LJUDSKA OBITELJ-PORODICA, kontrolisana od strane takvog ZLA da vam ono ne može pokazati svoje lice. Ove sile vas kontrolišu kroz ljudske bolesti - RAK - vrlo uspješno oružje za njih. Oni koriste strah od raka, kao i samih bolesti, i bombardirani ste time svaki dan.

Sve što trebate učiniti je piti toplu vodu, sok od limuna i malo sode bikarbone, kao što čini Veronika svako jutro, kako bi se osigurala da ga nikad ne dobije. Nema jednostavnije od toga. Prirodni lijekovi su uspješni u uništavanju raka.

Rak uma, kao i rak u tijelu, vrlo je uspješno oružje protiv čovječanstva. Vi ste postali svoj nagori neprijatelj. Vi tako brzo povjerujete svaku laž koju vam kažu o vašim bližnjima. Postoji JEDNA SILA iza svakog rata koja vuče konce lutaka koje stavljaju na vlast u svakoj zemlji, tako da ljudi mogu biti uvučeni u bijes mržnje i prezira, spremni i voljni da izvršavaju naređenja svojih zlih vrhovnih gospodara. Oni šire bolesti, dok pričaju svijetu da su oni tu da pomognu; a vi, nevini, pomažete im da to čine. Vi uništavate svoju vlastitu rasu. Iako su sve pokušali, oni ne mogu zaustaviti da se širi svjetlo, pri tome izlažući sebe i svoje postupke. Oni ne mogu postojati u SVJETLU.

Naša fondacija se nadala da će naš Centar u Irskoj biti do sada gotov, kako bi se omogućilo da se nosite sa svim traumama koje ćete doživjeti tokom tranzicije. TROLOVI koji su postavljeni da bi spriječili da se to ne dogodi jednog dana će se suočiti s enormnosti cijene koju je čovječanstvo platilo za njihov trenutak popularnosti. Čovječanstvo treba biti pripremljeno, jer ništa što danas prihvaćate kao normalno, neće ostati. Kabala će sve uništiti jer oni neće biti dobri gubitnici. Oni su pažljivo planirali svaku fazu njihovog preuzimanja bez da su ikad uzeli u obzir da bi se čovjek mogao probuditi i reći: NE, ja to ne želim.

RIM je na čelu ovog preuzimanja. On je igrao svoju ulogu dok nikad nije zaboravljao prikazivati ljubav i mir, dok se svi klanjaju pred njima. ZAŠTO? Uvijek sam vas podsjećao da "ništa nije kao što se čini". Vi ne možete uzeti ništa po nominalnoj vrijednosti. KABALA TREBA RAT i oni će koristiti sve što će biti izgovor za njihova očekivanja. Oni će učiniti sve što je u njihovoj moći da vas pokušaju spriječiti da VIDITE KO SU ONI i ŠTA ONI RADE.

Recite NE ratu. Nikad više ne dopustite da vas jedan od njihovih lažnih događaja uvuče u rat. Vaše oči su sada otvorene za njihove ratne igre. Odbite ubijati svoje bližnje za njih. Veroniki je poslan film o Drugom svjetskom ratu koji je šokirao do srži. On pokazuje kako je bilo lako potstaknuti rat, a elita da sjedi otraga-pozadi i uživa u spektaklu dok ljudi ubijaju jedni druge bez savjesti.

Hellstorm - Pravi genocid nacističke Njemačke
(dokumentarac s titlovima)

Ne gledajte na jednu nacionalnost kao različitu od druge; samo vidite ČOVJEKOVU NEHUMANOST PREMA ČOVJEKU. Oni su u pozadini svake strane u svakom ratu, za njih, to je samo igra. Sjetite se oružja za masovno uništenje u Iraku; dok je cijelo vrijeme Irak bio dio kabalinih planova dugi niz godina. Vama su lagali cijelo to vrijeme. Vrijeme je da se probudite i suočite s istinom. Hipnotizer koji sve vas drži pod kontrolom je vaša televizija, zajedno s novinama. Svi su oni u vlasništvu kabale. To je sve pomno planirano. Oni nisu ostavili ni kamen neprevrnut i oni su se svuda infiltrirali. Oni su iza sveg lošeg što se ikad dogodilo u vašem svijetu.

Oni stalno napadaju moju dragu suprugu. Njezina pluća joj stvaraju velike probleme. Oni su joj pokušali oštetiti pluća prije nekoliko godina u pokušaju da je spriječe da radi sa mnom. Njezin život je postao nešto poput bitke; ali ona je Irkinja, tako da se ona neće predati. Ona želi vidjeti obnovljeno čovječanstvo i sposobno da živi u miru i harmoniji, prije nego što mi se pridruži na ovoj strani života. Ona se bori za opstanak. Ona treba oporaviti svoja pluća tako da se može koncentrirati na uspostavljanje centara koji će obnoviti život na Zemlji onako kako bi trebalo živjeti, u miru i harmoniji za sve. Neće biti nikakvih prepreka nikad više. Molim vas, pomozite nam da to postignemo.

Opet, molim vas da radite na slanju svjetla i ljubavi Londonu, Rimu i Washingtonu, tako da čovječanstvo bude oslobođeno okova. Vaš rad na ley linijama je najvredniji. Nastavite s tim, jer vi oslobađate svjetlo. Ja vam se zahvaljujem.

Draga moja, moraš se odmoriti i oporaviti. Mi te trebamo jaku s ciljem da uspostaviš centre, da osiguraš stručnjake koji će poučavati čovječanstvo kako preživjeti pad kabale i sve što to nosi.

Ti i ja ćemo ići dalje toliko dugo koliko je potrebno, draga moja. Naša misija je da tako učinimo.

Uvijek, tvoj obožavatelj, Monty.

Kanal: Veronica Keen
Web stranica: The Montague Keen Foundation

Preveo: Fredi

---------------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/

Oznake: Osobno


- 08:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.05.2015., ponedjeljak

Sloboda...

"... i vi sami znate, kao i mi, da je pravo, kako stvari na svijetu stoje,

pitanje koje se postavlja samo među jednakima po sili, da jaki rade

ono što mogu, a slabi trpe ono što moraju."




- Tukidid, The Peloponnesian War, University of Chikago Press,

Chikago, 1989., str.365

Oznake: Obrazovanje


- 08:19 - Komentari (5) - Isprintaj - #

16.05.2015., subota

Prijatelji životinja

Aktivnosti

Predstavljanje projekta Veganopolis
Na Dan planeta Zemlje predstavili smo na Trgu bana Jelačića novi internetski projekt Veganopolis koji daje smjernice kako svojom prehranom možemo spasiti planet i živa bića na njemu. U sklopu promocije, na Trgu bili su postavljeni informativni štandovi i pokretna kuhinja. Projekt je zamišljen kao mrežna stranica s besplatnim uslugama poput Vege vodiča s preko 2000 proizvoda, radionica kuhanja, nutricionističkog savjetovanja, iznajmljivanja Vegan Buddyja te Vege izazova na koji se u kratkome vremenu prijavilo preko stotinu zainteresiranih i taj broj stalno raste. Posjetite: www.veganopolis.net i preporučite ga prijateljima.

Svaki život je dragocjen

Suradnja sa Skloništem u Dumovcu rezultirala je kampanjom za spas napuštenih životinja pod nazivom 'Svaki život je dragocjen'. U nju su uključena i ostala no kill skloništa i volonteri koji su nositelji kampanje. Cilj je istaknuti važnost udomljavanja životinja te nužnost zabrane ubijanja životinja u skloništima. Kampanji se novom pjesmom i videospotom priključio i glazbenik IFEEL.

Bez držanja pasa na lancu

Pohvaljujemo Grad Zagreb koji je prihvatio prijedloge izmjena Odluke kojom se reguliraju uvjeti držanja kućnih životinja i način postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama u Zagrebu. Prihvaćena je zabrana trajnog vezanja pasa kao i obaveza gradskih četvrti da, u suradnji s udrugama, nađu adekvatne lokacije hranilišta za mačke. Smatramo da sljedeći korak treba biti propisivanje slične odredbe na državnoj razini. Kako u Gradu Zagrebu ne bi sve ostalo samo na papiru, predložili smo osnivanje Redarstva za zaštitu životinja unutar Odjela komunalnog redarstva, radi učinkovitije kontrole provedbe gradske Odluke, kao i Zakona o zaštiti životinja.

Dan svih majki

Povodom Majčinog dana istaknuli smo sličnosti ljudskih i životinjskih majki. Majke krave, svinje i kokoši gaje duboku emocionalnu povezanost sa svojim potomstvom, no ono im se nemilosrdno oduzima ili kolje, a majke iskorištavaju do krajnjih granica neprestanim oplođivanjem i prisilnom proizvodnjom abnormalnih količina mlijeka, mesa i jaja. Veganstvom pokazujemo poštovanje prema majkama svih vrsta.

Da nijedna ne bude besplatna

U dopisu Ministarstvu zaštite okoliša i prirode tražili smo da provede zakonsku odluku Europskog parlamenta i implementira odredbe Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Predložili smo konkretan korak u obliku minimalne naknade od 2 kune za plastične vrećice kako bi se smanjila njihova proizvodnja te zaštitio okoliš i životinje u njemu.

Blic vijesti

- Reagirali smo na slučaj iz sela Glušci kod Metkovića, kada je policija odvela skrbnika šestero pasa na psihijatriju, ostavivši pse da umru od gladi i žeđi. Upozorili smo da bi za ovakve slučajeve trebalo jasno propisati tko preuzima skrb o životinjama.

- Održali smo predavanje na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te govorili o našim programima i ključnim izazovima s kojima se susrećemo u svojemu djelovanju prema javnosti.

- Uputili smo dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u kojem tražimo da se odbaci svaki prijedlog izmjena Uredbe (EZ) br. 1007/2009 o trgovini proizvodima od tuljana, koje bi dopustile ulazak na europsko tržište proizvoda od tuljana dobivenih inuitskim lovom tuljana u komercijalne svrhe.

- U vezi slučaja lovkinje Jacine Jadreško, čije je hvalisanje ubijanjem stotina divljih i egzotičnih životinja naišlo na zgražanje javnosti, izjavili smo da je uživanje u tuđoj patnji i ubijanju, neovisno o spolu, uvijek primitivan i jadan čin.

- Izjasnili smo se o neprikladnosti korištenja specističkih izraza poput pojma 'vlasnik' te upozorili na opasnosti prisvajanja svjetonazora kojima opravdavamo iskorištavanje životinja kao 'niže vrste'.

Izdvajamo novo na webu:
a) Ručak s obitelji i prijateljima koji nisu vegani;
b) Recepti za biljni med;
c) Članak vezan za Sklonište u Pokupskom Cerju;
d) Merzbow i Elizabeth Holmes dodani na listu poznatih vegetarijanaca i vegana;
e) Nove fotografije s radionica kuhanja na: Spremi klopu;
f) Marc O'Polo dodan na Listu trgovina bez krzna;
g) Izvučen dobitnik nagradne igre za upis na e-mail listu Zeleni ponedjeljak.

- Popisu izlagača na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu priključili su se i CannaBio, OPG Marija Peša, Biodar, Dvostruka duga, SMID, OPG Zlata Nanić, Bormax, Udruga Mrkvica, Sapunoteka i OPG Marija Mudrić. ZeGeVege festival je, kao dio Veganmanije, jedan od tri najveća veganska festivala u Europi, a ove će se godine održati od 4. do 5. rujna, s čak 90 štandova na Trgu bana Jelačića. Budite dijelom ovog značajnog događaja!

- Također vas pozivamo i da posjetite VegeSajam koji će se održati 2. lipnja na Trgu bana Jelačića gdje ćete na 10 štandova biti u mogućnosti nabaviti mnoge veganske proizvode.

- Na našem YouTube kanalu objavljen je novi video 'A što je s pravima životinja?'. Također, pratite i dijelite novosti na našoj Facebook-stranici te provjerite Kalendar aktivnosti.

- Web-shop Moj Frend donirat će Udruzi 10 % od svakog prodanog proizvoda AMI. Hrana za pse i mačke AMI ne sadrži namirnice životinjskog podrijetla, no sadrži sve potrebne kvalitetne nutrijente. Kupnjom činite dobro životinjama i pomažete nama u daljnjem radu.

Lista brojnih popusta za naše članove iz mjeseca u mjesec sve je veća, a najnoviji na listi je ambulanta Vet 3. Ovom prilikom još jednom pozivamo na pomoć putem uplata članarina, donacija i na druge načine.

Uvijek vaši,

Prijatelji životinja

------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Vijesti


- 08:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #

15.05.2015., petak

Draža Mihajlović i njegova rehabilitacija

REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA ODJEKNULA U CIJELOM SVIJETU Evo što pišu najuglednije strane agencije

Autor: Hina



Beogradski Viši sud poništio je presudu suda FNRJ kojom je četnički vođa Draža Mihailović u srpnju 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan

ZAGREB - Uz vijest da je sud u Beogradu u četvrtak rehabilitirao četničkog vođu Dražu Mihailovića svjetske agencije prenijele su i negativne reakcije zemalja u susjedstvu, među kojima i Hrvatske te srbijanskih analitičara koji ocjenjuju da je time završen proces koji vodi reviziji Drugog svjetskog rata.

REAKCIJE IZ HRVATSKE 'To je pogreška kao što bi bila i rehabilitacija Adolfa Hitlera ili Ante Pavelića!'
SRBI REHABILITIRALI DRAŽU MIHAILOVIĆA 'Vođa četničkog pokreta je nevin, bio je antifašist, njegova obitelj dobit će odštetu'
DRAŽA MIHAILOVIĆ Ratni zločinac kojeg se uporno želi pretvoriti u gorljivog antifašista

Beogradski Viši sud u četvrtak je uz veliki pljesak nazočnih u sudnici rehabilitirao četničkog vođu iz Drugoga svjetskog rata Dragoljuba Dražu Mihailovića, čime je poništio presudu suda FNRJ kojom je Mihailović u srpnju 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

Aktivisti za ljudska prava koje je u Srbiji kontaktirala medijska kuća Deutsche Welle drže ovakvu odluka suda očekivanom.

"To je završetak jednog procesa koji zapravo vodi reviziji čitavog Drugog svjetskog rata tako da se Srbija odrekla svega što je bila neka europska vrijednost - mislim tu na antifafašizam i tu tradiciju koji su sada potpuno poništeni", rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

"Zabrinjava to što Europa na to nije reagirala", rekla je Biserko za DW.

Njemačka kuća prenosi i ocjenu povjesničara Čedomira Antića da je Mihailović bio osuđen "staljinističkim postupkom totalitarnog režima" i da je "bio jedan od prvih boraca protiv nacizma u okupiranoj Europi".

Antić priznaje da je Mihailović bio rojalist i čelnik neregularne formacije, ali "ideje da je on bio profašistički nastrojen, da je surađivao s okupatorom jednostavno nisu točne", tvrdi on.

Biserko, međutim, smatra da današnja Srbija gradi novi identitet "na vrijednostima i referencama koje su krivotvorene. Znači, Srbija ide sve dalje u prošlost jer nije sposobna suočiti s realnošću, pogotovo s onom iz 90-ih godina. U tom smislu ta revizija je ponikla odatle. I najgore od svega je što je to osnova na kojoj se danas podižu mladi ljudi", ističe Biserko.

Agencija Reuters piše da su se četnici kao pokret ponovno pojavili 90-ih godina u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Dodaje da je susjedna Hrvatska u kojoj Mihailovića smatraju ratnim zločincem zbog četničkog ubijanja Hrvata, muslimana i komunističkih partizana, "zgrožena" i citira izjavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je to "silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića".

"Desetljećima je Mihailovićeva sudbina dijelila Srbiju gdje su ga mnogi smatrali herojem koji je umro iz političkih razloga", piše američki The Washington Post i prenosi da su presudu u sudnici Mihailovićevi sljedbenici pozdravili pljeskom, a oporbeni vođa Aleksandar Djekić nazvao je "velikom sramotom i ruganjem žrtvama fašizma".

WP podsjeća da je američki predsjednik Harry Trumann 1948. postumno odlikovao Mihailovića Legijom časti za spašavanje 500 američkih pilota od nacista.

O Trumanovu odlikovanju piše i francuska agencija AFP i podsjeća da su tijekom Drugog svjetkog rata Dražini četnici počinili pokolje nad muslimanima i Hrvatima.

"Devedesetih godina srpska pravojska koja se identificirala s četničkim pokretom počinila je nasilje prema tim istim zajednicama", piše AFP.

Prenosi ocjenu predsjednika socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića da je "rehabilitacija Draže Mihailovića dokaz da fašizam u regiji nije pobijeđen već je naših dana sve jači".



iz Jutarnjeg Lista
----------------

lp, borivoj

Oznake: Vijesti


- 08:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #

14.05.2015., četvrtak

Oduzeta sloboda?!

STRAVIČNE INFORMACIJE KOJE HRVATSKI MEDIJI PREŠUĆUJU: Prošli tjedan Europljanima je oduzeta sloboda!

Autor: Zrinka K. Srijeda, 13. Svibanj 2015. u 19:38

Razmislite zašto vam skrivaju!

Prije tjedan dana je francusko Vijeće izglasalo revolucionaran zakon za Francusku ali i za cijelu Europu. Iako su svi, francuski, talijanski, njemački i britanski mediji brujali o ovom totalitarnom pothvatu jedne zemlje članice, navodno demokratske Europe, hrvatski mediji predvođeni masonskim pijunima, Hrvatima nisu dali niti najosnovnije informacije o zbivanjima unutar ove đavolske tvorevine koja u ovom trenutku radi na porobljavanju vlastitog čovječanstva, a čiji smo mi nažalost, pokorni sluge.
U Francuskoj je naime, izglasan zakon po kojemu je Europska policija iznad prava svakog čovjeka, čime je sloboda Europljana naprosto zastrašujuće ugrožena. Tajne službe i policija bez ikakvog sudskog rješenja od prošlog tjedna mogu nadzirati građane u svim smjerovima, prisluškivati telefone, čitati mailove, lokalizirati mobitele, tajno snimati i u stanove postavljati prislušne uređaje. Osim toga, po prvi put u povijesti francuske, najviše sudsko vijeće nema više pravo, kao što je to dosad bilo, odlučiti kad do kad će mjere praćenja trajati. Dakle, svaki francuski i europski građanin izručen je bez zadrške represivnim organima gonjenja i prije nego što o tome odluči zakonodvac.
Ovo grubo kršenje demokratske procedure za koje je glasovalo 438 zastupnika (samo 80 ih je bilo protiv i 42 suzdržana) događaj je bez presedana u novijoj europskoj povijesti i stoga vrlo znakovito – možemo s pravom reći – u Europi se ponovo vraća policijska država Richstaga. U zemljama komunizma su bar bili zadržani proforma zakonima o nadgledanju građana, ovdje ni to. Kako to izgleda u praksi lijepo nam pokazuje SAD koji godinama prakticira represiju nad svojim građanima, posljednjim primjerom od prošlog tjedna kada su specijalci, oboružani do zuba uletili na imanje obitelji sa desetero djece u Kentuckyju, bez ikakve najave ili papira, roditelje uhapsili, a djecu razdvojili i podijelili tko zna kome, jer nitko ne zna di su. Sigurno si mislite kako su djeca bila maltretirana ili nešto slično? Ne! Pravi razlog tome je to što je obitelj preko facebook profila promovirala “jednostavan” život sa mnogo djece, a koji uključuje vlastiti uzgoj povrća voća, mesa i mlijeka.

Ovaj skandalozni čin policije koja ulazi i rastura jednu prekrasnu obitelj, ono je što se već događa na zapadu Europe a o čemu svjedoče mnogi ljudi o čemu smo već pisali, a svi drugi prešutjeli.
MEDIJI ŠUTE O MRAČNOJ ISTINI U NORVEŠKOJ: Incest, pedofilija, seks u vrtiću, krađa djece! Cilj je izopćenje obitelji i djece!
Zašto baš Francuska? Zemlja koja je prva, prije dvjesto godina izdala Deklaraciju o pravima čovjeka i tako utrla put novoj, sekularnoj Europi ali i cijelom čovječanstvu? Je li to cionizam povijesti? Kako je nekad Deklaracija bila znakovita za sve kasnije slobodarske zemlje i ovaj najnoviji zakon može biti nevjerojatno znakovit za ostale zemlje Europe! Je li Europa “gradila kuću na pijesku”? Prvobitni slogan deklaracije glasio je Liberte, egalite, fraternite ou la mort! Sloboda, jednakost, bratstvo ili smrt! Kasnije je ‘la mort izbačeno’ – ali prizvuk je ostao, ne samo zbog stravičnih pokolja razjarene rulje jer, smrt i sloboda su i ontološki povezani. Može biti samo sloboda ili ne- sloboda, odnosno- smrt slobode.
Ovaj najnoviji francuski zakon je upravo perverzija prvobitne Deklaracije, perverzija novije Europske povijesti i Charlie Hebdo nije slučajno izabran kao okidač u svemu. Redakcija je smještena u sklopu kavane gdje su rado nekad zalazili J.P.Sartre i A.Camus. Camusov Sizif može biti slobodan samo ako uzljubi svoj kamen, dakle sloboda je čovjeku samo u duhovnom smislu i ma koliko Camija ljevičari slavili kao svojega on je intuitivno, kao veliki umjetnik, poznavao povijest kazne i grijeha.
Isus jednostavno kaže: Uzmi svoj križ i pođi sa mnom! Na žalost Europa danas nema velikih ljudi, velikih mislilaca, Europa je duhovno mrtva, genij Europe preselio se u birokratske sobičke, u beskonačne hodnike gdje Kafkin Josef K. nikako da spere svoju “krivicu”. Ostaju samo pojedinačni glasovi pobune i nevjerice – kod ponekih odvjetnika, udruga za ljudska prava i glasa javnosti u novinama “Figaro”, gdje jedan građanin komentira : “Više se ne štite prava građana, već se država štiti od građana.” Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch dala je izjavu za javnost: Ključni nedostatak ovog zakona je ekspanzivna moć koja se daje premijeru ( on kontrolira nadzornim sistemom), a koja uveliko nadilazi zakone priznate u međunarodnim zakonima o pravu čovjeka (ili čovječnosti). Samo to!
Nedostatak zakona – derogacija međunarodnih prava o pravima čovjeka postaje samo nedostatak zakona i nikom ništa. Pod krinkom antiterorizma u nedostatku pravih terorista EU indirektno proglašava 500 milijuna svojih građana teroristima i uvodi policijsko represivni režim na velika vrata: Stvara se jedinstveni EU- centar za špijunažu, ECTC koji će nadzirati sve tajne službe pojedinih članica i tako imati podatke o svim građanima EU- e na jednom mjestu. Najnovija špijunska afera koja potresa Njemačku i prijeti ozbiljno zaljuljati vjerodostojnost Angele Merkel u očima javnosti upravo to i dokazuje. Navodno je njemačka tajna služba po nalogu Amerike špijunirala strukture EU-e i Francuske, dok je istovremeno Amerika špijunirala Njemačku it. itd. Pred Njemačkom stoji zahtjev da otvori svoje tajne kanale, dok s druge strane Americi nije ni na kraj pameti da potpišu “NO-Spay – Abkommen” koji je gospođa Merkel obećala svom narodu nakon što su lani procurile informacije o prisluškivanju njenog telefona od strane Obamine administracije.
Ovih dana po njemačkim novinama kruže e-mailovi između Merkel i Obame u kojima se lijepo vidi tko je šef a tko mali psić. Po prvi put se građani Njemačke otvoreno pitaju za koga radi gđa Merkel? Bez obzira na sve, čini se da se koristi sve i svatko tko nešto znači u EU kako bi se sprovela Velika Agenda protiv čovjeka – nacrt Novog svjetskog poretka (da ne spominjemo zabranu upotrebe novčanica, dakle keša, koji se ubrzano širi Europom) potpomognuta širenjem ekonomske krize, i sve većom bijedom koja kuca na svačija vrata.
Autor: Zrinka K. Srijeda, 13. Svibanj 2015. u 19:38


-----------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/

Oznake: Vijesti


- 08:17 - Komentari (3) - Isprintaj - #

13.05.2015., srijeda

Pravi put

Prava pot

Uporabnik: Pozitivke

Nikoli in nikdar ne vsiljujmo svoje poti drugim, kakor tudi ne smemo dovoliti, da bi nam drugi vsiljevali spreminjanje naših nazorov in s tem tudi naše poti. Pravo pot vsakega izmed nas moramo spoznati sami, saj bo samo takšna pot prava. To pa seveda še zdaleč ne pomeni, da smo od rojstva tako bistroumni, da vse vemo in vse poznamo.

Šele z odprtostjo do drugih ljudi in pretapljanja njihovih idej (pametnih, izvirnih) v našo pot, bomo to pot ali ta naš čas oplemenitili in dali več luči našemu življenju. Veliko ljudi je v tem trenutku na razpotju, ne vedo ne kod ne kam, ker jim je ugasnila notranja luč zaupanja, upanja, hrepenenja.

Bodimo mi tisti, ki bomo s svojo lučjo in ljubeznijo izpolnjevali Kristusovo željo in pomagali tistim, ki so pomoči potrebni, pa čeprav se mogoče tudi sami soočamo s težavami. Presežimo jih, kajti blizu nas je nekdo, ki potrebuje vedenje, da v svoji bolečini ni sam. Veliko nas je, ki vemo, kako težko je, če se znajdemo v temi brez prijateljev.

V kakšno pomoč nam je potem ugasnjena svetilka napolnjena z petrolejem. V nikakršno! Mi pa imamo ta ogenj v svojih srcih, s katerim lahko prižgemo ogenj v srcu trpečega človeka. Nekoč sem na TV gledal oddajo o alpinizmu, v kateri je novinar nekega alpinista povprašal, kaj bi želel sporočiti mladim alpinistom, ki so na začetku plezalne poti. Odgovoril mu je približno takole: '' Moja pot me je res vodila preko vseh osemtisočakov sveta srečno, kdorkoli pa bo skušal hoditi za menoj, lahko umre že na polovici moje prehojene poti. Vsak izmed nas ima začrtano svojo pot. ''

Da je odsek poti bil pravilno začrtan, izvemo šele, ko ta del poti prehodimo in se obrnemo nazaj. Ves čas pred tem nam ostaja le zaupanje v svojo odločitev, ki mora biti sprejeta z dušo in srcem, da bo v nas svetila luč, ne pa brlivka, za katero ne veš, kdaj bo ugasnila.

www.bisernaogrlica.com

Oznake: Obrazovanje


- 08:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #

12.05.2015., utorak

Neki od zakona

1. Marfijev Zakon : Bilo koje tijelo uronjeno u kadu prouzroči zvonjavu telefona.
2. Rubijev Princip : Vjerojatnoća da se sretne poznata osoba povećava se dok stojiš s nekim s kim ne želiš da te vide.
3. Marfijeva Konstanta: Stvari se upropaštavaju proporcionalno njihovim vrijednostima.
4. Gampersonov Zakon : Vjerojatnoća nekog događaja obratno je proporcionalna poželjnosti istog.
5. Babov Zakon : Koju god stvar tražite, naći ćete je na zadnjem traženom mjestu.
6. Pravilo Parkinga: Kad auto parkirate na udaljenosti od dva kilometra, dok pješke stignete do ulaznih vrata, baš u tom trenutku ispred ulaza oslobode se najmanje četiri parkirna mjesta.
7. Pravilo Reda: Što je hitniji razlog zbog čega netko čeka u redu, sporiji je službenik na šalteru.
8. Amandman 1 na Pravilo Reda: Drugi red uvijek napreduje brže.
9. Amandman 1 na Amandman 1 na Pravilo Reda: Pri promjeni reda, onaj prvi se ubrzava.
10. Jangov Zaključak : Griješiti je ljudski, ali da bismo u tome dostigli savršenstvo, moramo dodati i jedan kompjutor.
11. TV Zakonitost : Golovi se postižu u trenutku kad okreneš glavu da vikneš djeci da se smire.
12. Bakin Zakon: Uvijek prvi zaspi onaj koji hrče.
13. Bosanski zakon gravitacije: ''SVAKO TIJELO BAČENO UVIS, NEMERE TU OSTAT DAMU JEBEŠ MATER''

-------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Osobno


- 08:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

11.05.2015., ponedjeljak

Sidji za mnom, život po život



18. SIDJI ZA MNOM, ZIVOT PO ZIVOT

Sidji za Mnom, zivot po zivot, sve do granita, sve do ahata, do malahita, stvrdnutih u maglama vremena.
Spusti se za Mnom u taj ahat, kojega drzis na dlanu, i reci Mi, tko je s tobom tada u ahatu camio, i ahatne ti price pricao, o ahatnomu ti Bogu zborio?
Tada, svijescu si bila ahat; danas, svijescu si covjek, koji na dlanu drzi svoj davni ahatni svemir. Moramo li zalaziti pod izumrle koze milijuna, da bi se ti sjetila Mene, zivot po zivot vjernoga Prijatelja?
Trebam li progovoriti na zaboravljenu jeziku Tlaloka, oglasiti se harfama Ura i Babilona? Moram li te podsjetiti na nasa svjetlucava saputanja dok si bila krijesnica, i zvijezda Danica?
Sve sto gledas tvoja je proslost.
Ona je vazna samo da bi ti saznala s kim si ju zivjela.
Gledaj ju sada na svojemu dlanu.
Ugledaj Me u njoj!
Na svaki sam oblik pristao - ni ahat nije bio tako ahatan kao Ja, ni jedna se krijesnica nije tako krijesila kao Ja - ugledaj Me, vjernoga, u svemu sto gledas.

„Bijela kula”, knjiga 76. Zapisala Vesna Krmpotic

Puno pozdrava iz Sombora od Josipa
P.S.

Oznake: Obrazovanje


- 08:21 - Komentari (2) - Isprintaj - #

09.05.2015., subota

Dosta je bilo svjetskog terora

Svaka cast!!!

Nezamisliv gest nemačkih generala: Dosta je bilo svetskog terora SAD i NATO

Posted date: <0X 06, 2015In: INFO

Oko sto generala i oficira nemačkog Bundesvera potpisali su otvoreno pismo u kojem su osudili politiku Zapada prema Rusiji, a tekst pisma, pod nazivom “Vojnici za mir“, objavljen je na sajtu lista “Junge velt“.

Pismo su potpisali bivši ministri odbrane Hajnc Kesler i Teodor Hofman, tri general-pukovnika, 19 general-potpukovnika, 61 general-major, uključujući kosmonauta Zigmunda Jena, nekoliko admirala, kao i više pukovnika i kapetana.

Pismo će biti poslato u Bundestag i ambasade zemalja NATO.

Svetski poredak pod rukovodstvom SAD i njihovih saveznika doveo je do ratova u Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku, Jemenu, Sudanu, Libiji i Somaliji, navodi se u obraćanju vojnih zvaničnika, prenosi Sputnjik.

Što se tiče ukrajinske krize, visoki nemačke oficiri smatraju da strategija SAD ima za cilj “odstranjivanje Rusije, kao konkurenta, i slabljenje EU“.

Potpisnici su obratili pažnju i na “nezapamćenu medijsku kampanju“, “vojnu histeriju i rusofobiju“.

Pošto odlično znamo šta je rat, zalažemo se za mir, naglasili su pripadnici nemačke vojske.

----------------------------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Vijesti


- 08:03 - Komentari (6) - Isprintaj - #

08.05.2015., petak

Okupljanje u vezi cijepljenja

Okupljanje za slobodu izbora cijepljenja




Poštovani,

povodom sve većeg pritiska na cijepljenje djece i odraslih pozivam vas da
dođete na *javno i mirno prosvjedno okupljanje koje organizira Građanska
inicijativa "ZA SLOBODU IZBORA" u nedjelju, 10. svibnja 2015. s početkom u
12 sati na Trgu Francuske Republike u Zagrebu.*

*Inicijativa se zalaže da svaki pojedinac ima pravo odlučiti želi li se
cijepiti ili ne, pa tako i roditelj ima pravo odlučiti u ime svog djeteta.*



*Roditelji su sve zabrinutiji jer povećavanjem broja cijepljenja
(http://www.zzjzdnz.hr/hr/usluge/cijepljenje/kalendar_cijepljenja
) sve
očitije postaju brojne nuspojave. Nažalost, kad se dogodi nuspojava, često
je nemoguće izliječiti bolesno dijete.*

*Osobno o cjepivima ne mislim ništa dobro, a sad se u Hrvatskoj nastoji da
se što više mladih djevojaka, a i momaka cijepi HPV cjepivom (Gardasil).
Kakve razorne posljedice takvo neispitano cjepivo ostavlja za sobom
pogledajte u hrabrom filmu Danske televizije
(https://www.youtube.com/watch?v=GO2i-r39hok
– titl na engleskom).*



*Okupljanje će se održati istovremeno u Ljubljani, Zagrebu, Dubrovniku,
Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Jagodini, Plovdivu, Skoplju i Podgorici. Na
skupu u Zagrebu čut ćete mnoge potresne ispovijesti roditelja, a kad se
dogode nuspojave cijepljenja, roditelji su prepušteni sebi, nitko osim njih
niti ne želi biti odgovoran.*

*Za informacije o cijepljenju posjetite http://cijepljenje.info
.*



*S poštovanjem,*

*Darko Vujnović, predsjednik udruge "Prirodna medicina"*

Oznake: Zdravlje


- 08:14 - Komentari (3) - Isprintaj - #

07.05.2015., četvrtak

Pohvala







Pohvala je kisik za dušo.


Popoldan. S soprogo pijeva kavo in se pogovarjava o vsakdanjih rečeh. Iz kopalnice pridrvi tri letni sin s spuščenimi hlačkami pod koleni in z negotovim glasom pove: "Lan je kakal na stranišču!" in čaka na najino reakcijo.
Oba z ženo vzklikneva: "Bravo, Lan! Krasno. Vidiš, da gre! Saj si že velik fant!"
In ko ponosni sin ponosnih staršev ves vesel z veliko dodatno dozo
samozavesti ponavlja "Lan je velik!", nadaljuje z gledanjem risanke, s soprogo pa klepetava naprej.
Malo za tem v sobo prileti šolska torba, slišiva pristajanje letečih
bulerjev in vzklik: "Nikoli več!"
Trenutek zatem že vidiva srečen obraz lastnika torbe, čevljev in glasu - najin drugi sin Leo, ki končuje tretji letnik gimnazije, ponovno vzklikne: "Nikoli več!"
"Kaj nikoli več?" vprašava oba, skoraj hkrati.
"Nikoli več fizike," odgovori. "Danes smo dobili rezultate zadnje
kontrolke, v četrtem letniku pa ni več fizike", pojasni razlog svojega veselja.
"In koliko si pisal?", sva spet z ženo uigran par.
"Tri!'', odgovori s še vedno veselim glasom. "Samo trojko si dobil, pa si že vesel," pokomentiram, soproga pa doda: "V osnovni šoli pa si bil med najboljšimi!"
Nasmeh in veselje izgineta z obraza starejšega sina, pobere torbo,
protestno obrne hrbet in reče: "Vama pač nikoli nič ni prav." in se zapre v svojo sobo in sam vase. Nekaj časa ne rečeva nič.
Kava ni imela več enakega okusa, volja do sproščenega klepeta je pri obeh ugasnila.
Potem vseeno samokritično ugotoviva, kako hudo sva bila krivična.
Lanovo negotovost sva spremenila v veselje in samozavest, Leovo veselje in samozavest pa sva spremenila v negotovost, jezo in žalost. Zakaj?
To, kar je naredil Lan, je bila najbolj banalna stvar na svetu. Lahko bi Lanu rekla:
"Končno uporabljaš stranišče, tako kot vsi drugi, in to je nekaj povsem normalnega. Fant tvoje starosti bi že lahko sam očistil straniščno školjko in si sam obrisal rit! " Kaj če bi Leu rekla: "Odlično, vesela sva, da je ta zoprna fizika za tabo.Vidiš, tako se zmeraj dogaja v življenju - vseh težkih in zoprnih stvari
je enkrat konec. Nikoli ni težje, kot je zdaj. V tem trenutku je najtežje. Lepši časi šele pridejo. Naslednje leto se boš rešil še kemije in na fakulteti boš študiral to, kar te veseli."
Zakaj sva ravnala drugače? Morda je edina razlika v tem, da sva pri Lanu videla, kaj JE naredil, pri Leu pa sva videla, česa NI naredil.
Sporočilo te zgodbice je očitno, pa vendarle si zapomnite:
Vsak drekec je vreden pohvale in noben neuspeh ni tako velik, da v njem ne bi videli tudi uspeha, ki ga je vredno pohvaliti.
Leo je končal fakulteto in je zdaj moj pomočnik v podjetju, Lan pa je v osmem razredu.
V teh letih smo v družini oblikovali novo navado: da pohvalimo samega sebe.
Ne čakam, da to stori kdo drug. Zelo spoštujem svojo osebnost in pomembno mi je, kako ocenjujem različne situacije in kako reagiram na različne izkušnje.
Vsakič, ko naredim nekaj dobrega, si rečem: Bravo jaz! In če mi kdo drug reče: >Bravo, Ivan!< se moja duša nasmeje, napolni s kisikom (energijo) za naslednja dejanja, ko si bom zaslužil (samo)pohvalo.

*Zdaj vas prosim, da z miške dvignete roko nad glavo, jo spustite na nasprotno ramo, za hipec se spomnite, kaj ste dobrega naredili za druge ali pa zase, se prijateljsko potrepljajte po rami in si recite: Bravo jaz! Rad/a se imam!

NAREDI NEKAJ DOBREGA ŠE ZA DRUGE IN JIM POŠLJI TO !



Svoboda je odgovornost, zato se je večina v bistvu boji.


Odpri srce in stopi v nov čas z vedenjem, da je pred teboj čudovito leto...
Glej, kako se iz vsake stvari poraja najboljše.....
Zagotavljam ti, da bo leto sijajno.



Zmorem, ker hočem in hočem, ker zmorem!!!


-------------------

Pozdrav dragoj Zlati Beli,

Borivoj


Oznake: Osobno


- 16:37 - Komentari (4) - Isprintaj - #

06.05.2015., srijeda

Probuđena duša

Etika in vrednote

ponedeljek, 4. maj 2015 @ 05:02 CEST


Uporabnik: Pozitivke Ko se v človekovem srcu prebudi duša, se začnejo spreminjati njegove vrednote. Duša pripelje v srce nova občutja, prepoznanja in nove potrebe. Deluje kot notranji magnet, ki spodbuja delovanje v dobro drugih in sebe. Če se kot osebnost uglasimo s to težnjo, postaja naše življenje bolj pretočno, polno in učinkovito. Duša je center tistega, kar je v človeku najbolj plemenito, ozaveščeno, ljubeče in modro.

Tisto, kar nas notranje napaja z neuklonljivo voljo, ki so jo mnogi ljudje znali izkazati in izraziti: da ne odstopamo od tistega, kar notranje prepoznamo, da je prav. S prisotnostjo duše se v človeku aktivira posebna notranja sila, notranji kompas, ki ga lahko imenujemo duhovna etika. Ta postane nekaj tako naravnega in samo po sebi umevnega – kot naša lastna notranja težnja in potreba – da želimo in hočemo ravnati v njenem duhu.

Tisto, kar dušo kot notranje bitje najbolj označuje, je skupinska zavest. To je zavest, ki presega individualno in še bolj presega čredno. Gre za zavest, kjer se individualnost uglasi s skupinskostjo, kot se glasbenik uglasi z orkestrom. Želi biti uigran in sodelujoči del celote in da so njegova dejanja v prid celoti. Ne razmišlja o tem, kako bi se izločil in izpostavil, temveč kako bi prispeval, da bi celota živela bolje, da bi bilo za vse dele celote poskrbljeno, da bi se vzpostavila pravilna razmerja, pravilni odnosi do vsega. Morda se težko vživimo v takšen način razmišljanja ali delovanja, vendar ga lahko izkusimo takrat, ko prepoznamo, da nam je mar, kako je z drugimi – ko nam postane mar za ljudi, živali, rastline, za okolje, ko spoznamo, da vse sobiva v soodvisnosti in da je vse povezano z vsem.

Duša globoko dojema in pozna to celovitost, ki nas veže, spaja v en sam organizem. Še veliko več – globoko vidi in dojema pomen, smisel, namen in kam nas vse skupaj vodi. Ko nas duša napaja s svojo zavestjo, je tako, kot bi nas magnetne silnice od znotraj usmerjale v pravilno delovanje – v dobro drugih, sebe in celote. Ko se ta čut prebudi v nas, je povsem naravno, da mu sledimo in živimo v skladu z njim. Naša potreba postane, da ne odstopamo od prepoznanih vrednot.

Duhovna etika je torej najgloblji notranji kod, ki vsebuje duhovno voljo, duhovno ljubezen, modrost in neizčrpno ustvarjalno moč, ki nas vedno znova poravnava s celoto. Približa nas kvalitetam oziroma kar zakonitostim, lahko jih opišemo kot prepoznavanje meja človekove svobodne volje in nekršenje teh meja, nenasilje, sočutje, altruizem, globok in celovit notranji uvid ter razumevanje različnih situacij, sposobnost prepoznavanja in ustreznega ravnanja v odnosih, nenavezanost, odgovornost, čut za pravičnost ... Vse te kvalitete so kot kompas, ki nas vedno znova obrne v pravo smer. Če smo zanje odprti in se jih trudimo upoštevati, potem tudi duhovna življenjska energija podpira naše življenje in vse bolj izžarevamo svojo plemenito naravo.

Duhovna etika, v širšem kontekstu, je v ozadju težnje, da znotraj človeške družbe vzpostavimo pravni red, da določimo pravila igre, ki veljajo za vse enako, da postavljamo zakone, ki vsem in vsemu zagotavljajo pravično mesto pod soncem in da opredelimo, kakšne so posledice neupoštevanja tega. Če pogledamo še globlje, pa lahko razumemo duhovno etiko kot najvišji duhovni zakon, ki vzpostavlja red v vsem bitju in žitju v celotnem kozmosu. O tem govori že izvor besede kozmos, kosmein (gr.) namreč pomeni red. Najpomembnejša prinašalka duhovne etike pa je neizčrpna energija duhovne ljubezni, intuicija.

Vir: duhovna-univerza.org


Preuzeto iz SONČNA pošta

--------------

lp, borivoj

http://budan.blog.hr/

Oznake: Obrazovanje


- 11:01 - Komentari (4) - Isprintaj - #

05.05.2015., utorak

Zen i smrt



Smrt velika avantura

(2) Smrt velika avantura - SAMOUBOJSTVO (3) Smrt velika avantura - SMRT I PONOVNO ROĐENJE (4) Smrt velika avantura - ZEN I SMRT (5) Smrt velika avantura - Smrt je važnija od života (6) Smrt velika avantura - Tijelo je samo po sebi bolest. (7) Smrt velika avantura - Lična besmrtnost (8) Smrt velika avantura - Smrt nije potpuni nestanak (9) Smrt velika avantura - Evanđelje Marije Magdalene (10) Smrt velika avantura - SMRT (11) Smrt velika avantura - DUŠA KOJA SE UZDIŽE (12) Smrt velika avantura - nema kraja - nema početka (13) Smrt velika avantura - Budite sretni sada! (14) Smrt velika avantura - Obično se smrtnik pretvara u besmrtnika (15) Smrt velika avantura - Pitanje: Što umire sa smrću? (16) Smrt velika avantura - Ovaj svijet postoji

"Suština tvog uma nije rođena pa nikad neće niti umrijeti. Ona nije postojanje, koje je prolazno. Ona nije praznina, koja je tek ništa-vilo. Nema ni boju ni oblik. Ne uživa u zadovoljstvima niti trpi bol. Znam da si veoma bolestan. Kao dobar učenik zena, dobro se nosiš s bolešću. Možda ne znaš tko točno pati, ali upitaj se: "Što je suština ovog uma?" Samo na to misli. Ništa ti više neće trebati. Ne priželjukuj ništa. Tvoj je kraj beskrajan i kao snježna pahuljica stapa se sa čistim zrakom".

ZEN I SMRT

Bassui je napisao sljedeće pismo svom umirućem učeniku:

"Suština tvog uma nije rođena pa nikad neće niti umrijeti. Ona nije postojanje, koje je prolazno. Ona nije praznina, koja je tek ništa-vilo. Nema ni boju ni oblik. Ne uživa u zadovoljstvima niti trpi bol. Znam da si veoma bolestan. Kao dobar učenik zena, dobro se nosiš s bolešću. Možda ne znaš tko točno pati, ali upitaj se: "Što je suština ovog uma?" Samo na to misli. Ništa ti više neće trebati. Ne priželjukuj ništa. Tvoj je kraj beskrajan i kao snježna pahuljica stapa se sa čistim zrakom".

-Za vrijeme pogrebne ceremoni-je, redovnik (Pang) je prišao mr-tvačkom sanduku Majke carice i rekao: "Vidi me, draga Gospođo, kao svoje vlastito Originalno li-ce. Znaj da u stvarnosti ne posto-ji dvoje od nas već samo jedno. Iako nema ništa za voditi i ništa za slijediti, molim prihvati moj smjer i poduzmi jedan korak na-prijed da uđeš u Raj". Car je čuo ovo i ponovo bio razočaran tako jednostavim obraćanjem. Zatim je upitao "Zar je to dovoljno da se oslobodi Njeno veličanstvo, Care -va Majka?". Ali prije nego li je redovnik mogao odgovoriti, Care -va Majka je odgovorila, glasom koji je odzvanjao kroz palaču: "Ja sam sada oslobođena, moj sine! Pokloni mu se i zahvali ovom svetom učitelju!" Prazni Oblak: Učenja Xu Yun-a Sjećanje na Velikog Kineskog Zen Učitelja

Prosvijetljeni zen-učitelj Bankei preminu u hramu posljednjeg de-setljeća sedamnaestog stoljeća. Na samrti, učenici ga zamoliše da sastavi stih, kako je to priličilo prema zen-običajima. Učitelj od-govori: "U ovom sam svijetu pro-živio sedamdeset i tri godine od kojih sam četrdeset i četiri proveo poučavajući zen kako bih oslobo-dio druge. Na sve sam vam to ukazivao tijekom gotovo polovice svoga životnoga vijeka u svojem posljednjem stihu. Nemam nije-dnog drugog stiha koji bih mogao sastaviti. Zašto bih morao opona-šati sve svoje prethodnike i na svojoj se samrtničkoj postelji ispo -vijedati?" Rekavši ove riječi, veliki zen-učitelj Bankei preminu u posve uspravnom stavu tijela.

Učitelj zena Hoshin dugi je niz godina živio u Kini. Zatim se vratio u sjeveroistočni dio Japana gdje je podučavao svoje učenike. Kada je već posve ostario, ispri-čao im je pripovijest koju je čuo u Kini. Pripovijest je glasila ovako:

Jedne godine dvadeset i petog pro -sinca Tokufu, koji bijaše vrlo star, reče ovako svojim učenici-ma: "Sljedeće godine više neću biti na životu, stoga biste, se ove godine za mene morali dobro brinuti". Učenici pomisliše da se samo šali, ali budući da je uvijek bio plemenit učitelj, svi su ga sljedećih dana uveseljavali, sve do završetka godine. Uoči Nove godine Tokufu zaključi: "Zaista ste se dobro za mene brinuli. Na-pustit ću vas sutra poslije podne kada snijeg prestane padati". Uče-nici se stadoše smijati, misleći da opet govori besmislice jer je noć bila vedra i bez snijega. U ponoć, medutim, snijeg počne padati, a sljedećeg dana više ne nađoše svoga učitelja. Krenuše u dvoranu za meditaciju. Ondje nađoše mr-tvog učitelja jer je te noći premi-nuo. Hoshin, koji je ispripovjedio ovu pripovijest, ovako reče svo-jim učenicima: "Nije nužno da učitelj zena predvidi svoj odla-zak, ali to može učiniti ako to istinski želi". "Možeš li i ti pred-vidjeti svoju smrt? upita ga netko.

"Da" odvrati Hoshin. "Pokazat ću vam što mogu za tjedan dana". Nitko mu ne povjerova, a većina i zaboravi na razgovor kada ih Hoshin sljedeći puta okupi. "Prije tjedan dana" stade govoriti "rekao sam vam da ću vas napustiti. Uobičajeno je da se tom zgodom sastavi oproštajna pjesma, ali ja nisam ni pjesnik ni kaligraf. Neka stoga netko od vas zapiše moje posljednje riječi". Sljedbenici po-misliše da se učitelj šali, ali se je-dan od njih ipak spremi da zapiše što će reći. "Jesi li spreman?" upita Hoshin. "Da" odvrati ovaj.

Hoshin nato ovako stade govoriti:

Dođoh iz sjaja

I vraćam se sjaju. Što je to?

Pjesmi je nedostajao jedan stih od uobičajena četiri, te mu stoga učenik ovako reče: "Učitelju, ne-dostaje nam jedan stih".

Hoshin uz riku lava koji pobje-đuje, povika glasno: "Kaa!" i izdahnu.

Majstora chada (chado - Put cere-monije čaja), Tajima Kozo-a, iza-zove na dvoboj bespoštedni ronin uvjeren u pobjedu s lakoćom. Kako nije mogao odbiti dvoboj bez da izgubi čast, majstor se pri-premi na smrt. Uputio se do su-sjeda, majstora kenjutsua, i pitao da ga nauči kako dostojanstveno umrijeti. "Tvoje namjere su hvale vrijedne", kaže majstor, "i rado ću ti pomoći, ali prvo te ljubazno molim da mi pripremiš šalicu čaja".

Tajima je bio oduševljen što ima šansu da vježba svoju vještinu, vjerojatno posljednji put, te se posve zaokupio u ceremoniju pri-preme čaja, zaboravivši što ga čeka. Kenjutsu majstora se vrlo dojmila smirenost u takvom te-škom trenutku. "Nema potrebe da te podučim kako ćeš umrijeti", rekao mu je. "Tvoja moć koncen-tracije je tolika da se možeš suo-čiti s bilo kojim majstorom mače-vanja. Kada dođeš pred ronina, prvo zamisli da se pripremaš spre -miti čaj svom gostu. Uljudno ga pozdravi. Skini ogrtač, pažljivo ga složi i stavi lepezu na vrh, baš kako si i sada napravio. Tada iz -vuci svoju katanu i podigni je iz-nad glave, spreman da zamahneš kada protivnik napadne, i koncen-triraj se samo na to".

Tajima mu zahvali i uputi se na dogovoreno mjesto za borbu. Slijedio je upute majstora i pot-puno se udubio u misao da se sprema pripremiti čaj prijatelju. Kada je podigao mač poviše svoje glave, ronin osjeti da pred njim stoji osoba potpuno druga-čijeg karaktera; nije vidio kako da ga zaobiđe; Tajima je djelovao čvrst poput stijene, u potpunosti bez straha i slabosti. Tada ronin, demoraliziran tim stavom, baci svoju katanu i prostre se pred Tajimu, ponizno tražeći oprost za svoje nečuveno ponašanje.

www.zenhospice.org

Mladi ljudi! Ako ne želite umri-jeti, umrite odmah sada; Umrete li jednom nećete opet umrijeti! Svatko tko shvati što je smrt po-staje bezvremenski neumrli bes-mrtnik. Smrt, veliki poticatelj dre -vnih patrijarha i temelje ljudskog života. Hakuin Ekaku 1686-1768

Neposredno prije nego što je Ninakawa preminuo, dođe mu u posjet učitelj Zena Ikkyu Sojun (1394-1481) - Hoćeš li da te povedem? - upita Ikkyu. - Došao sam sam i sam ću otići. Kakvu bi mi pomoć mogao pružiti? - Ako doista vjeruješ da dolaziš i odla-ziš, onda si u zabludi. Dopusti mi, pokazat ću ti put po kojem se niti dolazi niti odlazi. Tim riječima protumači Ikkyu put toliko jasno da se Ninakawa samo nasmiješi i izdahne.

Sviđao mi se taj kostur - odrekao se svijeta u potrazi za istinom, i prešao je iz pličine u dubine. Vi-dio je stvari jasno, točno onakvi-ma kakve jesu. Ležao sam, i vje-tar mi je u borovima šaputao u uho, a jesenja mjesečina plesala po licu. Što nije san? Tko neće završiti kao kostur? Pojavljujemo se kao kosturi pokriveni kožom - muški i ženski - i osjećamo požu--du jedni prema drugima. Nakon posljednjeg izdisaja, međutim, ko -ža puca, spol iščezava i ne po-stoji više ni visoko ni nisko. Pod kožom osobe koju sada miluje-mo i mazimo nema ništa do gomi -le golih kostiju. Razmisli o tome - visoki i niski, mladi i stari, mu-škarci i žene, svi su jednaki. Otvo -ri se toj jednoj velikoj spoznaji i smjesta ćeš shvatiti značenje "nerođenih i neumrlih". Ikkyu

Hakuinov učitelj Shoju, je prakti-cirao meditaciju sjedeći u suoča-vanju sa smrću. Došao je u selo koje su napustili stanovnici zbog napada vukova. Sjedio je u medi-taciji cijelu noć; osjećao je kako vukovi stavljaju svoje šape na njegova ramena i reže u njegovo lice, ali on je ostao nepomičan. Takvu praksu je preporučivao svojim učenicima kao jedini na-čin da spoznaju da li su prevazišli identifikaciju sa iluzornim ja ili tjelesnim umom. Trevor Leggett - A SECOND ZEN READER, 1964

Do sada si ozbiljno za sebe sma-trao da imaš tijelo i oblik. To je prvobitno neznanje koje je korjen

-ski uzrok svih problema.

Ramana Maharshi

Od svih dubokoumnih meditacija, Ona o smrti je najdubokoumnija.

Buddha

Shvati da je ovo tijelo netrajno poput zemljane posude. Spoznaj da pojave nemaju opstojanje u sebi, one su kao zrcala. Kad uništiš otrovno oružje prianjanja - privlačno poput cvijeća - otići ćeš onamo odakle smrt se više i ne vidi. Buddha

Onaj tko se drži koncepata pati u trenutku smrti. Snaga patnje je u skladu sa značenjima koncepata kojih se držimo.

Nisargadatta Maharaj -

Iz NEKTAR BESMRTNOSTI

Ananda, sva živa bića su fundamentalno čista ali zbog njihovih pogrešnih stavova, oni su stvorili zle navike, zbog toga dolazi do unutarnjih i vanjskih poremećaja.

Buddha - SURANGAMA SUTRA

- Bilo da plačeš ili se smiješ, to je predstava samo za taj trenutak – sljedećeg trenutka sve se mije-nja. Neki ljudi su veoma dobri u plakanju, žalosti ili kukanju, ali samo za taj trenutak. Dokle god postoji tijelo, ova prolazna pred-stava će biti tu, neprekidno se mijenjajući, dok se konačno i ova svijest kroz koju vidiš svijet ne prekine. Ovom tijelu i ovoj svije-sti dani su odbrojani.

- Osnovna stvar - da ti nisi tijelo - mora ti biti jasna sada. Ti radiš u svijetu i misliš da ti obavljaš taj posao, ali ono što se zapravo dešava je ovo: životna sila kada se pojavi u obliku misli i riječi, postaje um, tako da je ova energija uma, životna sila uma, ta koja je princip djelovanja. Biće, svijest, je Bog koji svjedoči životnoj sili i djelovanju uma. On se ne miješa, on samo svjedoči. Razlog tvoje nesreće je u tome što misliš da ti radiš bilo što.

- Čak je i boravak u svijesti vre-menom ograničen. Ono što sam nekada volio sada više ne želim, pošto sam svjestan svoje prave prirode. Ova svijest mi više nije potrebna čak ni pet minuta. Da si kojim slučajem sada na samrti ti bi bio spreman da daš gomilu novca da bi produžio svoj život samo pet minuta. Ja ne dajem ni pet para za to. Ja sam izgubio svu ljubav prema ovom ispoljenom (op. prev. pojavnom) svijetu.

- Moje vlastito iskustvo je da se zapravo nikada ništa ne dešava u ovom svijetu. Tragalac, traganje i traženo - nijedno od ova tri stanja nije stvarno. Ništa se ne dešava - sve što se odvija u svijetu je obmana.

- Ja sam shvatio svoju prirodu: ona je uvijek živa, ali ne tako ka-ko svi misle. Ja ne želim da živim u ovom životu pomoću znanja subjektivnog svijeta ili iskustva subjektivnog svijeta. Ljudi mi govore da moram da živim, ali ja neću da živim tako. Ja sam živ zbog svoje vlastite prirode: ona je tu, ja sam tu samo zbog posto-janja. Moje pravo stanje, koje je potpuno i nepodjeljeno, je izvan rođenja i smrti. Mene, tijelo i um nikada ne ograničavaju. Ja sam bezgraničan. - Ja, Apsolut, nikada nisam imao iskustvo da sam živ, a sada imam iskustvo da sam živ i sve ove nevolje doži-vljavam kroz to ja-sam-živ isku-stvo. To iskustvo je ograničeno vremenom i prostorom; ali je-dnom kada shvatim cijelu stvar, shvaćam da nikada nisam imao nikakvo iskustvo da sam živ.

- Shvati što govorim. Svijest se javlja spontano. Jednom kada sam svjestan sebe, ja znam da postojim i ja volim to postojanje; ja ne želim da me to postojanje napusti i upravo je to ono što me tjera na borbu tokom cijelog dana dok me san ne savlada, a sve samo zato da bi ta ljubav prema postojanju bila zadovoljena.

- A onda mi je Guru rekao kako zapravo stoje stvari: da je ova svijest koju toliko mnogo volim samo jedna iluzija; da je ona osno -vni uzrok cijele moje nesreće, a moje pravo stanje je prije nego što se ona pojavila.

- Shvati to duboko, intuitivno, izvan riječi, ali isto tako shvati da ti to shvaćanje ne može biti od koristi, jer se i ono nalazi u svije-sti, a svijest je iluzorna.

- Ovo je pravo oslobođenje: znati da si ništa.

- Zašto brinuti? Čak i Apsolut ne zna sebe. Kada dođemo do za-ključka da ti nisi, da ja nisam, za ono što preostaje kaže se da je Apsolut, ali što je Apsolut? On se ne može opisati i zato ostaješ bez riječi. I ja sam isto bez riječi.

Nisargadatta Maharaj 1897-1981

Meditirajući o čistoj svijesti, za-boravio sam obmane izazvane neznanjem. Milarepa

Svjesnost u tebi i svjesnost u meni, naizgled dvoje, stvarno jedno, traži jedinstvo i to je ljubav. Nisargadatta Maharaj

Probudi se! prije nego li tvoj san o životu nestane u beskonačnom. Kada ovo tijelo zahvati smrt, gdje će biti tvoja porodica? tvoja ku-ća? tvoj novac? Ti nisi ovo tijelo. Tijelo je samo tanjur, tebi dat da možeš jesti iz njega blagodati Duha. Zašto ne naučiti ovu važnu lekciju prije smrti? Zašto čekati? Ne vezuj sebe za ograničenja ljud -ske svjesnosti, već se sjeti pro-stranstva unutrašnjeg Duha.

Paramahansa Yogananda 1893-1952

Strah koji prolaznost budi u na-ma, da ništa nije stvarno i da ništa ne opstaje, jest, postupno uviđa-mo, naš najveći prijatelj, budući nas prisiljava zapitati se: ako sve umire i ako se sve mijenja, što je onda prava istina? Ima li nešto iza pojavnosti, nešto bezgranično i beskrajno prostrano, nešto u če-mu se ples promjena i prolaznost odigravaju? Ima li nešto u stvari na što se možemo osloniti, što nadživljuje ono što zovemo smrt? Dopustivši tim pitanjima da nas ozbiljno zaokupe, i razmišljajući o njima, postupno uviđamo da činimo duboku promjenu u nači-nu mišljenja o svemu. Neprekid-nim razmišljanjem i praksom o "ispuštanju", polagano otkrivamo u sebi "nešto" što ne možemo imenovati ili opisati ili pojmovno objasniti "nešto" što počinjemo uviđati da postoji iza svih pro-mjena i smrti na svijetu. Usko-grudne želje i razanode na koje nas je naša opsjednutost težnjom za trajnošću osudila, počinju se rasplinjavati i nestajati. Kad se to dogodi mi uočavamo ponavljane i žive odsjaje neizmjernih uplete-nosti iza istine o prolaznosti. To je kao da smo sve svoje živote letjeli u avionu kroz oblake i vrtloge, a onda se iznenada avion vine iznad toga u jasno, bezgra-nično nebo. Nadahnuti i rezve-dreni tim izronjavanjem u novu dimenziju slobode, otkrivamo du-binu mira, radosti i samopovje-renja koji nas ispunjavaju zadi-vljenošću, i postupno rađaju si-gurnost da ima u nama "nešto" što ništa ne može uništiti, ništa promjeniti i što ne može umrijeti.

Maria Rainer Rilke 1875-1926

U početku, imamo koncept, speci -fično ju­dejsko-kršćansku, vje-čnog Stvoritelja, svemoćnog, Boga u potpunosti personalizova-nog i koji se predstavlja kao hiper -trofirano ja, vrhunski dikta­tor i birokrata, vladar univerzalnim svi -jetom koji ima svoju vrlo izraže-nu hijerarhiju, sa pukovima ar-hanđela, vojskom svetaca i svo-jim neumoljivim oštrim zakoni-ma. Za generacije, taj božanski starac bio je bič i bio je slast. Bio je gazda, veliki šef koji vlada ko-s­mosom istovremeno kao žan-darmerijskom kasar­nom i kao savršenom i perfekcionistički gi-gant­skom mašinom. Ništa nije moglo izbjeći njegovoj kontroli, niti njegovim slutnjama. Jedno takvo biće podrazumijeva užasno odsu­stvo kreativne spontanosti. Ono predstavlja hrpu tenzija i strahova - bez otvorenosti, bez po -stojanja mogućnosti, bez dobrog raspoloženja. Izgleda, ipak, da je tu riječ o zlovoljnoj projek­ciji ega iz njegovog sna o beskonačnoj dominaciji i neograničenom pri-svajanju. Sve u svemu, riječ je o jednom suštinsko poli­tičkom pri-stupu transcendenciji. Bog je taj koji drži vlast, u apsolutnom smi-slu riječi. On je taj koji izdaje na-redbe i koji ustanovljuje pravila, on je gospodar Sistema i nepoko -lebljivi čuvar pokora­vanja Sistemu. Nije slučajno što je Zapad vrlo rano pomješao dramatično vre-menske i duhovne moći, zatvara-ju­ći tako mističnu intuiciju i unutrašnje ispitivanje u luđačku košulju zgusnutih dogmi i steril-nih katehi­zama, dok je Istok uvi-jek vodio računa o tome da odvo-ji dvije funkcije, one koja čuva duhovnost od svake netolerancije i od svakog isključivog forma­li-zma. Biblija oduvijek govori kako nas je Bog stvorio prema svojoj slici, predajući nam dio svoje suve­renosti, stavljajući čovjeka na vrh hijerarhije vrsta i prirodne piramide, kao biološkog i planetarnog kralja. Njegova je glavna uloga, dakle, da služi i da iskorištava ovaj svijet koji je njegovo legitimno do­bro.

U takvom viđenju, smrt se javlja kao neka vr­sta monstrouzne ano-malije, vrstu metafizičke sra­mote prema našem veličanstvenom stanju. Kako čovjek, stvoren da sliči na svemoćnog Tvorca može da bude podređen jednoj sudbini na podjednako bijednom nivou na kojem su i inferiorne kategorije - životinje i biljke? U ovom času počinje da djeluje teorija pokaja­nja. Adam i Eva su bili stvoreni kao besmrtni, ali su otkazali po-slušnost Jehovi, nisu odoljeli isku -še­nju, probali su zabranjeno voće. To je bio osnovni grijeh. Kako bi ih kaznio, Vječiti ih je istjerao iz raja i osudio na život lutanja i patnji. Ali, dosudio im je i glavnu kaznu, i njima i njihovim naslje-dnicima, oduzimajući im status besmrtnih. Moramo naglasiti da postoji - jedna, ezoterična inter-pretacija, ali u potpunosti različita od priče u Postanku. U njoj, besmrtnost Rajskog vrta nije imala nikakve veze sa fizičkom vječnošću. Ona je samo simbol jedne probuđene svijesti prema sa­dašnjosti u ovome času, ustano-vljena u ne­dvojnosti: berući plod sa Stabla poznavanja Do­brog i Zlog, mi smo odustali od te sreće van su­protnosti, vezali smo se za točak postajanja, pokre­nuli smo mehanizme želje i straha. Ali ova -kav pri­stup prihvaća samo nezna -tni broj ljudi. Najveći broj čita-laca Biblije smatra smrt pokaja-njem, od­nosno ispaštanjem zbog jedne greške. Ona nije prirodna. Ona ne ulazi u osnovni plan Velikog Graditelja. To je kazna koja je pogodila čovječan­stvo i koja plaća nedjelo prvog para. Patrick Ravinjan

LA REINCARNATION, 1984

Drugi strah koji potiče čovječan-stvo da smrt smatra katastrofom, jeste ono što je teološka religija ši -rila, posebno protestantski funda -mentalisti i rimsko katolička cr-kva - to je strah od pakla, nameta-nje kazni, obično van svake mje-re za greške za vrijeme života, i užase nametnute od ljutog Boga. Tim ljudima je bilo rečeno da se tome moraju prepustiti, da nema bijega, osim kroz pokajanje kroz posrednika. Kao što znaš, nema ljutog Boga, nema pakla i nema pokajanja kroz posrednika. Posto-ji samo veliki princip ljubavi koja prožimlje cijeli univerzum; posto-ji prisustvo Krista, koji pokazuje čovječanstvu činjenicu duše i da smo spašeni živošću te duše, i da je jedini pakao sama zemlja, gdje učimo kako raditi na vlastitom spasenju, ostvarljivo pomoću prin -cipa ljubavi i svjetla, i tako pota-knuti primjerom Krista, i unutar-njim porivom naših vlastitih duša. Učenje o paklu je podsjetnik na sadističko vrijeme koje je dato od kršćanske crkve u srednjem vije-ku, i pogrešnom učenju koje se pronalazi u starom zavjetu i odno -si se na Jehovu, plemenskom bo-gu židova. Jehova nije Bog, plane -tarni Logos, Vječno Srce Ljuba-vi Kojeg je Krist otkrio. Kada ove pogrešne ideje nestanu onda će koncept pakla izblijediti iz čovje-kovog sjećanja, - njegovo mjesto će zauzeti razumijevanje zakona koji svakog čovjeka vodi da radi na vlastitom spasenju na fizičkom planu, koji ga vode da ispravi ono što je krivo radio u svojim životi-ma na Zemlji. Alice Bailey

Čovjekovo etičko ponašanje bi se trebalo djelotvorno temeljiti na simpatiji, obrazovanju i društve-nim vezama; za to nije potrebno religiozno temelje. Čovjek bi uistinu bio slab ako bi on morao biti obuzdan strahom od kažnja-vanja i nadom za nagradom na-kon smrti. Albert Einstein iz "Religion and Science", New York Times Magazine (studeni 9. 1930)

Na zemlji se rodilo vrlo malo takvih ljudi koji su bili pro-svjetljeni sami po sebi, čija svjetlost nije bila posuđena, koji su se potpuno očitovali u vlasti-tom sjaju istine. . . potpuni izraz Čovjeka je uočljiv samo u onome tko u sebi samom predstavlja sve ljude svih vremena i zemalja, i čija svjetlost nije bila prelomljena zidovima običajnih razmeđa koja dijele razdoblja, rase i narode. . . Sad, kada se približavam kraju svog zemaljskog života, mogu reći da je čistoća života najviša i najistinitija umjetnost. Mnogi mo -gu usavršiti umjetnost da stvara -ju dobru glazbu odnjegovanim glasom, ali umjetnost da se takva glazba proizvede iz sklada čistog života vrlo je rijetka.

Mahatma Gandhi

Ono što činimo za sebe umire sa nama. Ono što činimo za druge i svijet ostaje besmrtno.Albert Pine

Sve dok postoji "onaj tko djeluje" još si uhvaćen u krugu rađanja i umiranja. Nepoznat?

Ti ne shvaćaš koliko je osoba jaka sve dok je ne vidiš u njenom najslabijem trenutku. Nepoznat?

Činjenica da sam od glave do pete bremenit željama, načinila me je robom; Bio bih sam Bog da

su mi srce i um bez želja.

Mir Taqi

A mislim da ono što se dogodilo meni na tako okrutan način deša-va svima onima koji gaje čak i opravdane, bezazlene želje kao što su bile moje. Svijet nas drži pomoću naših želja i prije ili kasnije primorava nas da za njih platimo skupu i bolnu cijenu. Samo oni koji su sasvim osa-mljeni ili koji su se odrekli svega mogu da se nadaju da neće biti prisiljeni da je plate. Nepoznat ?

Patnja ne postoji u duhu onog ko ništa ne iščekuje, strah je prevla-dan u duhu onog ko ni zašta ne prianja. Ko iscrpi žudnju za živo- tom i prozre kakvoću stvari ne boji se smrti kao ni odlaganja tereta. Ko nadiđe privrženost, izvrši napor i iscrpi talog strasti, raduje se izmaku svog vijeka, osjeća se pomilovan na stratištu. Ko dosegne potpunu ispravnost; i ne teži za ničim na svijetu - ne otimlje se smrti oslobođenju od požara. Sve s čim je združeno biće i sve što postigne, sve je to neodrživo tako je rekao naš mudri vodič. Ko tako vidi ne poseže ni za kakvim Bićem ko ni za uža-renim željezom. Sklopovi će se raspasti za čim da se jadikuje.

PJESME PROSJAKA I PROSJA -KINJA, 1977 pjesme na pali jeziku prvih Buddhinih sljedbe-nika. (preveo Nana Jivako - Čedomil Veljačić buddhistički redovnik)

A i ti sam, sine moj, sastojiš se, ako se pravo spoznaš, također iz četiri dijela: Tijelo, život, duh i Ja. Ti imaš fizičko tijelo, onda tiho svjetleći život koji prožima i obasjava fizičko tijelo. Nakon smrti se ona oba odvoje u praje-dinstvo iz kojeg su postali. Smrt je, naime, samo razrješenje vrpce koja drži zajedno četiri dijela iz kojih se mi sastojimo. Tvoje duhovno tijelo, treći dio iz vrlo fine tvari koje nalikuje fizičkom tijelu, napušta u smrti vidljivi omot zajedno s Ja, božanskom iskrom, tvojim četvrtim dijelom te ulazi kroz kraljevstvo sjena i smrti u kraljevstvo svjetla i života. . . - Ali ako se pitaš: kako ćeš znati je li ono što gledaš i spoznaješ doista Istina, onda ti na to daje odgovor sljedeća slika Izidina puta, treća po redu: hra-brost i magične snage. To neka ti bude kamen kušnje, jesi li doista spoznao Istinu, jer onda ćeš imati hrabrosti. Istina rađa hrabrost. Prvo ćeš imati hrabrost gledati smrti u oči, ne hrabrost junaka koji stisne zube i snagom volje ide u susret smrti, nego hrabrost mudraca koji zna da je smrt prirodni događaj koji se često ponavlja, da je samo jedan prije-laz, da nije konac. Ali ti nećeš imati hrabrost samo prema smrti, nego također i prema boli i prema ljudima. Moći ćeš opušteno po-dnositi boli jer ćeš znati za njihovu prolaznost i ljudima ćeš, kad to bude potrebno, priznati istinu jer se nećeš bojati. Istina će te oslobađati svakog straha jer ti se ni nemaš čega bojati: svaka patnja i veselje vodi te bliže tvom cilju, savršenstvu. . - Hermanubis se vozi na kotaču prema gore, a Typhon prema dolje. U stavu ovih dvaju Bogova, koji znače dobro i zlo, leži najviše životno pravilo. Dobro vodi uvijek gore - ka savršenstvu, zlo uvijek dolje, k unutarnjoj, a i vanjskoj, pokvare-nosti, na kraju do uništenja. Ono se ne vidi odmah. Vrijeme kad se ono pokaže često nastupa tek kasnije, nakon smrti čovjeka. Ali otkrivanje onog što mi jesmo je neizbježno. Zato, o hodočasniće, na putu k veličanstvenom svjetlu ljubi, traži i vježbaj Dobro i mrzi, izbjegavaj i propuštaj Zlo. Zalažu -ći se za Dobro, ti tkaš zlatne niti u košulju koju ćeš jednom nositi. Ne daj se prevariti od naslada ko-je ti Zlo povremeno daje. Sramo-ta i čast izlaze na vidjelo. . - Znaš da je vidljivi svijet samo prolazni privid i da je vječno samo ono nevidljivo. Ovom spoznajom ti si stekao hrabrost i putem stanovitih vježbi magične snage. Neće ti škoditi niti plamen vječne vatre, niti mržnja i zloba. . - Ljudski duh je jedan dio struje duhova. Ljudska tijela su dio životne struje. Obje struje izlaze iz Boga, mnogostruko se zapliću i obavija-ju, oplođuju i bivaju oplođene, a da se ne izmiješaju ili međusobno izbrišu. I vraćaju se natrag u krilo Božanstva. JEDNO POSVEĆENJE U STAROM EGIPTU - Prema knji-zi Toth opisao Waldemar U. , 1922

lp, borivo

Oznake: Obrazovanje


- 08:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.05.2015., ponedjeljak

Cijepljenje - Prosvijed

Povod ovom mailu i članku „Cijepljenje_Prosvjed - Poruke iz suplje Zemlje“, je podrška prosvjedu roditelja za ukidanje obveznosti cijepljenja. Tema kojom se zanimam već više od 20 godina, o kojoj sam već pisala. Prijatelji znaju da sam ja ne samo protiv ukidanja zakonske obveze cijepljnje, već protiv cijepljenja uopće. Pristaša sam prirodnih – božanskih vakcina i svakako slobode odlučivanja. Neke članke možete pronaći na www.eli21.com.

Informaciju - mail možete proslijediti, a tko može neka se pridruži.



Prosvjed „STOP obveznom cijepljenju u RH“

javno okupljanje za slobodu izbora

U Zagrebu, ned. 10.05.2015. u 12 sati, Trg Francuske Republike



Nadopunjujući ovoj temi je članak koji je nedavno nastao, pa on prati ovaj mail VALNA GENETIKA, med. aparati i dr. opasnosti

U radu je bio članak „Nova ZEMLJA - Pismo Indijanskog Poglavice i dr“ pa sam iskoristila motivaciju da ga završim i priliku da ga pridružim ovom mailu.



Umjesto pozdrava citat iz uvoda ovog članaka:

Neka se sve velike Duše, sve plemenite ideje, energije svih dobrih ljudi ujedine, u buđenju svijesti. Doprinesimo i mi, svako na svoj način, stvarnju “Nove Zemlje”.

Eli





Attac:

1. „Cijepljenje_Prosvjed - Poruke iz suplje Zemlje“,

2. „VALNA GENETIKA, med. aparati i dr. opasnosti“

3. „Nova ZEMLJA - Pismo Indijanskog Poglavice i dr“





Oznake: Zdravlje


- 08:08 - Komentari (11) - Isprintaj - #

02.05.2015., subota

Samo zajedno smo jaki!

Udruga Prijatelji životinja, Jurišićeva 25, Zagreb , 060 446644, www.prijatelji-zivotinja.hr hosting sponzor Avalon
________
Dragi prijatelji,

ovi prvi mjeseci u godini bili su vrlo aktivni i donose rezultate kojima se svi možemo ponositi.

Sve te male, ali značajne pobjede ne bi bile izvedive bez stalne i bezrezervne podrške vas, ljudi dobroga srca. Stoga smo zahvalni svakome od više od 5000 članova Udruge čiji broj stalno raste. U društvu bezobzirnosti prema gotovo svemu, naša snaga leži upravo u velikom broju onih koji žele iskazati empatiju prema najslabijima.

Za naše članove predvidjeli smo mnoge i raznolike pogodnosti, od kojih ovom prilikom izdvajamo brojne popuste za članove, kupone za kupovinu u bio&bio trgovinama te mogućnost dobivanja besplatnog ručka u Vegehopu za naše nove članove.

Učlaniti se možete vrlo jednostavno putem online pristupnice. Članarinu nije potrebno uplatiti odmah pri učlanjenju.

Više je mogućnosti plaćanja članarina i donacija: PayPal-om, putem trajnog naloga, žiro-računa, ili osobno u uredu i na info štandovima Udruge. Članarinu je moguće uplatiti i u dvije rate.

Veoma ponosni na sve vas i na brojne aktivnosti, ipak ne možemo ignorirati činjenicu da živimo u veoma teškim vremenima. Neovisno o ostvarenjima Udruge, dugovi se, nažalost, gomilaju.

Stoga vas sve molimo da, ukoliko već niste, pomognete održavanju Udruge na životu.

Godišnja članarina iznosi 120 kuna (10 kuna mjesečno), a možete uplatiti i donaciju prema želji i mogućnostima.

Hvala svima još jednom od srca.


Samo zajedno smo jaki,

vaši Prijatelji životinja

------------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/

Oznake: obitelj


- 08:17 - Komentari (8) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2015 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2016 (4)
Veljača 2016 (4)
Siječanj 2016 (8)
Prosinac 2015 (11)
Studeni 2015 (10)
Listopad 2015 (20)
Rujan 2015 (18)
Kolovoz 2015 (17)
Srpanj 2015 (24)
Lipanj 2015 (25)
Svibanj 2015 (25)
Travanj 2015 (25)
Ožujak 2015 (26)
Veljača 2015 (20)
Siječanj 2015 (27)
Prosinac 2014 (29)
Studeni 2014 (25)
Listopad 2014 (28)
Rujan 2014 (21)
Kolovoz 2014 (26)
Srpanj 2014 (28)
Lipanj 2014 (23)
Svibanj 2014 (26)
Travanj 2014 (26)
Ožujak 2014 (26)
Veljača 2014 (23)
Siječanj 2014 (25)
Prosinac 2013 (26)
Studeni 2013 (26)
Listopad 2013 (26)
Rujan 2013 (29)
Kolovoz 2013 (25)
Srpanj 2013 (17)
Lipanj 2013 (22)
Svibanj 2013 (28)
Travanj 2013 (26)
Ožujak 2013 (27)
Veljača 2013 (27)
Siječanj 2013 (26)
Prosinac 2012 (21)
Studeni 2012 (27)
Listopad 2012 (28)
Rujan 2012 (27)
Kolovoz 2012 (23)
Srpanj 2012 (15)
Lipanj 2012 (22)
Svibanj 2012 (24)
Travanj 2012 (24)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Uvodna poruka:

Poštovani Blogeri!

Objavljeni postovi:

Hvala svim znanim prijateljima i neznanim posjetiocima na komentarima na mom blogu!