Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Draža Mihajlović i njegova rehabilitacija

REHABILITACIJA DRAŽE MIHAILOVIĆA ODJEKNULA U CIJELOM SVIJETU Evo što pišu najuglednije strane agencije

Autor: Hina



Beogradski Viši sud poništio je presudu suda FNRJ kojom je četnički vođa Draža Mihailović u srpnju 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan

ZAGREB - Uz vijest da je sud u Beogradu u četvrtak rehabilitirao četničkog vođu Dražu Mihailovića svjetske agencije prenijele su i negativne reakcije zemalja u susjedstvu, među kojima i Hrvatske te srbijanskih analitičara koji ocjenjuju da je time završen proces koji vodi reviziji Drugog svjetskog rata.

REAKCIJE IZ HRVATSKE 'To je pogreška kao što bi bila i rehabilitacija Adolfa Hitlera ili Ante Pavelića!'
SRBI REHABILITIRALI DRAŽU MIHAILOVIĆA 'Vođa četničkog pokreta je nevin, bio je antifašist, njegova obitelj dobit će odštetu'
DRAŽA MIHAILOVIĆ Ratni zločinac kojeg se uporno želi pretvoriti u gorljivog antifašista

Beogradski Viši sud u četvrtak je uz veliki pljesak nazočnih u sudnici rehabilitirao četničkog vođu iz Drugoga svjetskog rata Dragoljuba Dražu Mihailovića, čime je poništio presudu suda FNRJ kojom je Mihailović u srpnju 1946. godine osuđen na smrt zbog suradnje s fašističkim okupatorima i strijeljan.

Aktivisti za ljudska prava koje je u Srbiji kontaktirala medijska kuća Deutsche Welle drže ovakvu odluka suda očekivanom.

"To je završetak jednog procesa koji zapravo vodi reviziji čitavog Drugog svjetskog rata tako da se Srbija odrekla svega što je bila neka europska vrijednost - mislim tu na antifafašizam i tu tradiciju koji su sada potpuno poništeni", rekla je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

"Zabrinjava to što Europa na to nije reagirala", rekla je Biserko za DW.

Njemačka kuća prenosi i ocjenu povjesničara Čedomira Antića da je Mihailović bio osuđen "staljinističkim postupkom totalitarnog režima" i da je "bio jedan od prvih boraca protiv nacizma u okupiranoj Europi".

Antić priznaje da je Mihailović bio rojalist i čelnik neregularne formacije, ali "ideje da je on bio profašistički nastrojen, da je surađivao s okupatorom jednostavno nisu točne", tvrdi on.

Biserko, međutim, smatra da današnja Srbija gradi novi identitet "na vrijednostima i referencama koje su krivotvorene. Znači, Srbija ide sve dalje u prošlost jer nije sposobna suočiti s realnošću, pogotovo s onom iz 90-ih godina. U tom smislu ta revizija je ponikla odatle. I najgore od svega je što je to osnova na kojoj se danas podižu mladi ljudi", ističe Biserko.

Agencija Reuters piše da su se četnici kao pokret ponovno pojavili 90-ih godina u ratu na prostoru bivše Jugoslavije.

Dodaje da je susjedna Hrvatska u kojoj Mihailovića smatraju ratnim zločincem zbog četničkog ubijanja Hrvata, muslimana i komunističkih partizana, "zgrožena" i citira izjavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića da je to "silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića".

"Desetljećima je Mihailovićeva sudbina dijelila Srbiju gdje su ga mnogi smatrali herojem koji je umro iz političkih razloga", piše američki The Washington Post i prenosi da su presudu u sudnici Mihailovićevi sljedbenici pozdravili pljeskom, a oporbeni vođa Aleksandar Djekić nazvao je "velikom sramotom i ruganjem žrtvama fašizma".

WP podsjeća da je američki predsjednik Harry Trumann 1948. postumno odlikovao Mihailovića Legijom časti za spašavanje 500 američkih pilota od nacista.

O Trumanovu odlikovanju piše i francuska agencija AFP i podsjeća da su tijekom Drugog svjetkog rata Dražini četnici počinili pokolje nad muslimanima i Hrvatima.

"Devedesetih godina srpska pravojska koja se identificirala s četničkim pokretom počinila je nasilje prema tim istim zajednicama", piše AFP.

Prenosi ocjenu predsjednika socijaldemokrata Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića da je "rehabilitacija Draže Mihailovića dokaz da fašizam u regiji nije pobijeđen već je naših dana sve jači".



iz Jutarnjeg Lista
----------------

lp, borivoj

Post je objavljen 15.05.2015. u 08:37 sati.