Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/budan

Marketing

Trenutak za haiku poeziju

Trenutak za haiku poeziju



*



Uko je napisao mali haiku. Neka on utone duboko u vas.



SMIRUJUĆI SVJETLUCANJE

ZVIJEZDA –

NOĆNA KIŠA.



Mora da je sjedio u njegovoj maloj kolibi i gledao svjetlucanje zvijezda u noći, a onda iznenada – noćna kiša je umirila treperenje zvijezda. Zašto je on ovo napisao?

U tome je sadržan čitav zen manifest. Zvijezde su tu, one sijaju; kiša naiđe, oblaci dođu, i zvijezde iščeznu, ali su i dalje prisutne. Oblaci ili kiša ih ne mogu odnijeti.

Vaša budnost je upravo vaše unutarnje treperenje, vaša unutarnja svjetlost. Kiša dođe, dođu i oblaci, ali i oni prođu. Vaša unutrašnjost ostaje netaknuta. Vaše svjetlucanje nije svjetlucanje zvijezda koje može biti odnešeno ili koje može biti izbrisano čak ni na tren.

Vaša svjetlost i vaša tišina su veoma duboko ukorijenjeni u vama tako da nema načina da ih poništi. Vi ste to poništavali. Svi su pokušavali da izbjegnu budnost, ali nijeste u tome uspjeli. Zato vas uvjeravam. Prije ili kasnije ćete se umoriti od sakrivanja, bježanja od sebe.

Prije ili kasnije ćete sjesti u tišini, smireno, i iznenada će se dogoditi eksplozija tišine. A to je ono za čim ste tragali u vašim mnogim životima.


*

Copyright © Osho International Foundation

www.osho-yu.me

www.facebook.com/oshomne

-------------

lp, borivoj
http://budan.blog.hr/


Post je objavljen 13.02.2015. u 08:15 sati.