szekely (sekeli) gulaš
Na ovaj recept sam osobito ponosan! Uz neke druge stvari naučila me i to jednom, jedna Mađarica. Bila je prava Ciganka i vjerovali ili ne rodila se u mjestu Szekelyu. U znak sjećanja!!! Dakle luk narežemo na kockice i staklasto popržimo na masti, dodamo papriku i zalijemo s 3 žlice vode. Kad voda ispari dodamo meso na kocke, nek je brid cca 3 cm, posolimo i pirjamo pokriveno 10 minuta. Sitno narezanu svježu papriku (koja je ustvari jedina prava tajna koju oko mene niko ne kuži), pridodati mesu zajedno s sitno isjeckanim češnjakom, kimlom i pireom od rajčice pomiješanim s malo vode. Kuhamo pokriveno 20 minuta, pa dodamo kiseli kupus i sve zgotovimo pokriveno za slijedećih pola sata. Vrhnje pomiješamo s brašnom i time zgusnemo gulaš, neka sve malo ukuha, cca 10 minuta u otklopljenom loncu. Ovaj gulaš volim jesti solo, makar ili žganci ili njoki uopće ne smetaju. Vino crno. (650 g svinjske plećke, 2 luka, 3 žlice masti, žlica kombinirane mljevene crvene paprike, žličica soli, 3 svježe ne prevelike paprike, 2 veće režnja češnjaka, žličica kumina, 3 žlice pirea od rajčice, pola kile kiselog kupusa, 1,25 dcl kiselog vrhnja, 2 žlice brašna) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)