|
varivo od buče s pireom
Krasno jelo koje osim dobrog pirea ne zahtijeva baš nikakvo meso. Na ulju i maslacu zagrijati režnjeve češnjaka, dodati ribanu buču i pirjati dok ne ispari sok što ga puste. Lagano pobrašniti brašnom i zaliti juhom od kocke (ili još bolje pravom!) u koju ste dodali koncetrat rajčice i sok od limuna, dodati kopar i neka kuha 10 minuta, Na kraju zapapriti i uliti kiselo vrhnje. Poanta je da se buča ne kuha predugo jer se previše razmekša, pošto imaju dosta vode u sebi. Domaći kruh i bijelo laganije vino. (žlica ulja, 5 dag maslaca, 2 režnja češnjaka, 1 kg ribane buče, žlica oštrog brašna, litra juhe od kocke, 2 žlice pirea od rajčice, sok od pola limuna, žličica kopra po mogućnosti svježeg, može i smrznuti, crni papar, 2 dcl kiselog vrhnja) pire od krumpira "Pellaprat" Držite se starog dobrog Pellaprata i možda shvatite jednu novu dimenziju "običnog" pirea od krumpira. Dakle "puree de pommes de terre" po njegovim zlatnim pravilima ide ovako: Krumpir narežemo na 4 dijela, kuhamo ga u slanoj vodi, vodu odlijemo i pustimo da se s krumpira digne sva para. Zatim ga pasiramo, pa ga s malo maslaca stavimo na vatru dok se ne osuši, dodamo soli, papra i naribanog muškatnog oraščića, a malo-pomalo i vruće mlijeko, sve dok ne nastane rahli pire. (za 6 osoba: 1 kg oguljenog krumpira, 50 g maslaca, cca četvrtina litre mlijeka, sol |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
