|
lignje na dubrovački način
Kao i kod prošlog recepta, ponekad je jednostavnost stvarno krasna. Ali uvijek treba biti kod tih stvari itekako precizan, jer nema puno vremena da se ispravi stvar, a ponekad ju je i nemoguće ispraviti! Velike lignje se očiste, rastvore i lagano natuku, te narežu na široke rezance. Dobro se posuše, stave u "teću" i dobro prekriju hladnim uljem tako da ih ulje skroz prekrije. Teća se poklopi i stavi na laganu vatru da se radi desetak minuta (ovo je inače recept na kakti orginalnom dubrovačkom!). Kad lignje omekšaju, pojača se vatra i nakon 3-4 minute jelo je spremno. Ocijede se iz ulja, posole i serviraju sa svježim limunom. Ovo jelo može biti i predjelo i glavno jelo uz salatu od krumpira i rikule. Inače ako imamo manje i smrznute lignje, odmrznemo irazrežimo ih također u neke zgodne komade, ali ne kolutiće. Prže se čak nešto kraće, tu treba biti oprezan jer lignje nakon dugo pečenja postanu žilave! Vino kvalitetno dalmatinsko bijelo. (80 dag /pošto se skupe ovo je za samo dvije osobe!/ velikih lignji ("Od peškafonda"), ulje za prženje koje može biti maslinovo, obično ili miješano, meni fanatiku uvi |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)
