kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 13.03.2007.

file "Colbert"

file "Colbert"
Ni dan danas nisam shvatio o kojem Colbertu se radi . Dali o onome Jean-Baptistu koji je živio 1619-1683 i kome je LUJ XIV povjerio francusku upravu financija, od koga je kasnije nastao kolbertizam, ili se pak radi u nekom kuharu, vjerojatno poznatom, najvjerojatnije u francuskim krugovima. Kako bilo da bilo ovo jelo se često nalazi na svjetskim meniima.
Meso operite i obrišite, posolite i popaprite te popržite sa svih strana na ulju. Pržite cca 5 minuta, pa nek se malo ohladi.
Skinite najveće listove s glavice kelja, stanjite ih tako da odstranite istaknute žile i prokuhajte ih u vodi 3 minute. Neka se ohlade.
Ispržite sitno nasjeckan luk, umiješajte narezane gljive pa ispirjajte. Neka se sva tekućina od gljiva ispari. Također ohlađeno sameljite zajedno s navlaženim kruhom. Umiješajte nasjeckani peršin, sol, papar i bešamel.
Složite listove kelja jedan na drugi, nešto poput slaganja crijepova na krovu. Premažite pripremljenim nadjevom, stavite meso na nadjev i omotajte ga keljom tako da oko mesa bude podjednako debeo sloj nadjeva.Ko hoće neka se pomogne i bijelim koncem. Stavite u zauljeni lim i pecite 30-40 minuta prelijevajući uljem i vinom. Moja preporuka su kroketi od krumpira i čaša vrhunskog crnog vina!
(svinjski pisanica/file/ od cca 1,5 kg, velika glavica kelja, 36 dag gljiva, 30 dag luka, svežnjić peršina, ulje, 2 dag mekanog dijela kruha, malo bijelog vina, 2 dcl bešamela, sol, papar kojeg ja volim malo više)
- 20:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>