kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 06.03.2007.

goveđi curry "Moses"

goveđi curry "Moses"
Za svog boravka u Kabaleu (Uganda) 1994, dok sam radio za Međunarodni crveni križ, imao sam prvi i zadnji put u životu svog vrtlara i svog kuhara. Moses je bio crnac i dobar kuhar. Nije baš bio previše čist što se tiče pospremanja kuhinje, ali nije filozofirao i trudio se dobro kuhati. I ono što je radio, bilo je ukusno u najmanju ruku, a ponekad toliko dobro da zavređuje u svakom slučaju par redaka ove knjige. U spomen tebe Moses prijatelju moj, otkrit ću tajnu tvog currya onim malobrojnima "ludima" koji su stigli čak do ove stranice knjige.
Kad je kuhao, Moses je uvijek upotrebljavao biftek. Naime u Africi postoji dvije vrste mesa; s kostima i bez. One s kostima su 2 dolara kila, one bez 3. Jednostavno i praktično. 3 dolara i but i biftek, i plećka! Fascinantno! U svakom slučaju za ovo jelo slobodno upotrijebite i dobar komad buta, ne mora biftek. Preskup je za nas smrtnike.
Govedinu izrezati na malo veće kocke, jedno 4-5 cm. U kvalitetnom loncu deblja dna popržiti govedinu, posoljenu. Nema ulja , nema vode. Nek je samo poklopljeno i srednja vatra. Malo promiješati da se meso ne zalijepi previše za dno i već će meso samo od seber pustiti vodu. Kad meso posmeđi i voda uglavnom ishlapi, tek sada dodati ulja, nek se malo zagrije, pa sitno isjeckano i luk i zelenu papriku i oguljenu rajčicu (makar je Moses bio preljen guliti!) i sve na jačoj vatri kratko ali dobro popržiti uz naravno miješanje. Početi dodavati začine i to ovim redom: prvo curri powder (koji uzgred rečeno postoji u Kabaleu posebne vrste za curry od govedine, ali nama je dobra bilo koji bolje kvalitete!), zatim pire od rajčica, origano, češnjak, timijan , ginger (đumbir), sol, bijeli papar. Dobro izmješati. Smanjiti vatru i uz miješanje dodati brašno, nek se malo poprži pa na kraju zaliti goveđom juhom da skoro pokrijemo meso. Još ubaciti mjevenu crvenu ljutu papriku, provjerimo slanoću i pokriveno kuhamo 15 tak minuta uz povremeno miješanje da nam ne zagori. Sada vatru staviti na minimum i dalje pokriveno kuhati cca 1 sat. Zapamtite kad je jednom curri gotov nikako ne dodavati više vode jer ćemo izgubiti na aromi i gustoći. Sjećam se da Moses nije protiskao saft, ali ako vam se da izvaditi meso na kraju i protisnuti saft otići ćete dimenziju više. Dok je moj kuhar uz to
servirao smeđu rižu, ja volim njoke ili žgance i zelenu salatu. Zbog jakog safta, jako crno i gusto vino!
(1 kg fine govedine, sol, ulje, 2 luka, 100g zelene paprike, 4 rajčice, žlicu curry powdera, žlicu pirea od rajčice, pola žličice origana, pola žličice češnjaka u prahu ili svježeg, pola žličice timijana, pola žličice đumbira, sol, bijeli papar, 2 žlice brašna, goveđe juhe, četvrtinu žličice ljute mljevene crvene paprike, može chilli ako imamo)
- 17:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>