kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 06.03.2007.

chilli "4 alarma"

chilli "4 alarma"
Još jedan chilli! Ovaj put na način meksičkih baka. Samo da znate; ovo jelo nije ljuto, izuzetno je ljuto! U svakom slučaju najljuće jelo u knjizi, a i u mnogim drugim kuharicama. Zove se 4 alarma zato jer stavljamo u principu 4 žlice chilia, makar u ovom receptu je 6 žlica zbog veće količine mesa.
Goveđe meso izrezati na kocke pa na zagrijanom maslinovom ulju popržiti dok prestane biti crvene boje. Dodati litru vode, pokriti i lagano kuhati 1,5 sat (ako nije prava stara govedina, već junetina što je slučaj kod nas!!!) uz potkatkad miješanje. Dodati sol, isjeckani češnjak, kumin, majoran, mljevenu slatku crvenu papriku, crveni papar ili neki drugi, šećer ili med, pa sve dobro promiješati. Nek se krčka cca pola sata. Sada dodati dobro promiješanu smjesu od brašna, cornmeala (američki izraz) i vode. Kad se lijepo zgusnulo, tek sada na kraju dodati chilli powder i kuhati još 5 minuta. Servirati s posebno skuhanim grahom za chilli (pinto beans) i 10 litara hladne pive (nije sigurno da će biti dosta pive da ugasi vatru!!!)
(1,5 kg nemasnog finog goveđeg mesa, 35 ml maslinovog ulja, dobra litra vode, 1,5 žličica soli, 6 režnja češnjaka, žličica kumina, žličica majorana, 2-3 žlice mljevene slatke crvene paprike, žličicu crvenog papra ili nekog drugog u zrnu, žlicu šećera ili meda, 2-3 žlice brašna, 5-6 žlica "cornmeal", 250 ml vode, 6 žlica chilli powdera, naravno ravnih jer ćete i ovako i onako izgoriti)
Dodate li samo jednu žlicu chilia a ne šest dobit ćete chilli "1 alarm" koji je za tzv. "normalne" već kao takav preljut!
Sve što sam na kraju napomenuo za teksaški čili i ovdje vrijedi. Valja eksperimentirati, jedino ne dodavati više čilia jer bi neko mogao završiti u bolnici ili čak negdje drugdje!!!
- 17:21 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>