biftek u umaku od zelenog papra
Recept koji se može naći u svakom boljem zagrebačkom restoranu, makar mnogim zelena boja je nešto što ih prije asocira na Marsijance, nego na papar. A kad im još kažete da postoje ružičasti i bijeli, to je već suviše. Da ne dužimo previše; crni je najljući, za veoma začinjena jela. To je zrela boba s naboranom ljuskom. Bijeli papar manje žari , a odgovara svijetlijim jelima, i to je zrela boba, ali oguljene kožice. Zeleni je veoma izrazita mirisa, poezija za umake i nadjeve. Ta je boba nedozrela, pa se najčešće prodaje konzervirana. Ružičasti papar još je jačeg mirisa, a okus mu je različit od drugih vrsta, jer raste na drugoj biljci. Okus mu se slaže s povrćem i ribama, a usput je i veoma dekorativan. Pradomovina papra je Indija, a ko drugi?, a još uspijeva samo u blizini ekvatora, na tihooceanskim otocima, koje ćete posjetiti ako imate para, bez obzira na papar. Na njima ćete vjerojatno na njega potpuno zaboraviti. Na kraju ove male škole o papru, još da kažem jer malo ljudi to zna; papar , osim okusa, daje podražaj izljučivanju sline, čime se poboljšava početak probave u ustima. Što se tiče upotrebljavanja bilo bi mi lakše spomenuti jela gdje se ne upotrebljava od jela koja ga obavezno trebaju! Dakle, u naše bifteke s obje strane utisnuti ćemo grubo zdrobljeni ili mljeveni papar. Ako nemate mužar, koji je gotovo izumro, stavite papar u vrećicu, pa zgnječite valjkom za tijesto ili bocom. Nek je meso zarezano sa strane da se ne stisne tokom pečenja. Metnite papar na pladanj i položite na nj biftek. Dlanom ga utapkaj, okreni pa utapkaj i drugu stranu. Bifteke ispeći na vrućem maslacu i to njaviše 2.5 do 3 minute sa svake strane.Zaliti lagano zagrijanim Martellom i zapaliti. Kad se ugasi, tek onda posoliti, pa odložiti bifteke u duplu alu-foliju, zatvoriti foliju i neka odleže unutra 6 minuta. Dotle u talog u tavi dodamo senf, žlicu papra, Worchester, ma dodam ja i još kapljicu, ali stvarno kap Martela te sve promiješati i kratko prokuhati. Dodati preostali maslac, pa slatko vrhnje i uz miješanje samo dobro zagrijati. Preliti preko izvađenih iz folije bifteka i poslužiti uz pommes frites. Kad ste u tavu stavljali žlicu papra, vaša je želja dali će i on biti zdrobljen ili u komadu. Ja volim gledati i jesti te zelene kuglice u komadu. Vino crno! (4-6 bifteka 2 prsta debela, sol, 2 žlice grubo mljevenog ili zdrobljenog zelenog papra, može i mješani raznobojni papar, cca pola dcl konjaka po mogućnosti kao i uvijek Martella, 2 + 1 žlica maslaca, 1 žlica zelenog papra, žlica senfa, žlica Wofchestera, pola dcl do jednog dcl slatkog vrhnja) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)