kuharica moga prijatelja Emira

utorak, 13.02.2007.

punjena teleća prsa "Vila Zagorje"

punjena teleća prsa "Vila Zagorje"
Nije istina da je sve od teletine skupo. Recimo teleća prsa. Dušu dalo jelo kad imate 6-8 ljudi na objedu, želite da se svi " pošteno" (kod nas pošteno znači da je pun tanjur i da ima dosta mesa!) najedu, a da opet jedu nešto "extra" i da to bude još i jeftino.
Odvedite mesara na kavu, jer najbolje je da vam on "obradi" prsa tako da izvadi rebra i da vam napravi nešto kao "đep" u koji ćete stavljati nadjev. Ako mislite da to možete i sami, samo naprijed, ali nemojte masakrirati meso. To već spada u božji grijeh! Operite prsa i posolite iznutra i izvana. Sa nadjevom nema mnogo mudrovanja!
Lagano popržiti luk, češnjak i špek, sve vrlo sitno isjeckano. Prethodno natopljenu žemlju u mlijeku, istisnuti da nam nadjev ne bi bio premekan, i narezati na kockice. Dodati špeku i luku. Začiniti solju, paprom, malo Vegete, jajetom i sa puno sitno isjeckanog peršina. U sve to dodati još i pileću jetricu (svijet neće propasti ako je nema!!!) koju smo oštrim nožem istrugali, a ne narezali, na sitno. Dobro izmješan nadjev staviti u prsa koja smo par sati prije izvana nasolili i napaprili bijelim paprom, a iznutra posolili i možda malo Vegetirali. Otvor zatvoriti čačkalicama, staviti u nauljeni protvanj, dodati malo vode i dobro prekriti alu folijom. Peći na cca 190 sat do sat i pol, skinuti foliju pa još dobar sat peći, pomalo zalijevajući sokom od pečenja i malim količinama tople vode. Tko hoće može umak od pečenja malo zgusnuti Gustinom ili brašnom i poslužiti uz prsa. Vino suho i bijelo.
(cca 2-2,5 kg telećih prsa zajedno s rebrima i to po mogućnosti sam vrh telećih prsa, 20 dag luka,1-2 režnja češnjaka, 4 dag mesnog špeka, 2 žemlja, 1 dcl mlijeka, sol, papar, Vegeta, 1-2 jaja, peršin, 4 komada pilećih jetrica, ulje, 2 dag ulja, 1-2 dcl tople vode)
- 18:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>