teleći bubrezi na župnikov način
Pravo da vam kažem pojma nemam o kojem župniku se radi, i da li uopće ovo jelo se u orginalu tako zove, jedino što se sjećam malog, vrlo ugodnog restorana, tamo negdje u Provenci, negdje bog te pita gdje. U magli se sjećam dede i bakice koji su vodili taj restoran, bili gazde i osoblje odjednom, a ja koji sam prvi put u životu jeo bubrege, toliko se oduševio da sam ga na kraju valjda zaboravio pitati je li on taj župnik! Kako bilo da bilo, ako imate bubrege, Martell i bocu crvenog vina, nemojte propustiti ovo čudo! Bubrege izuzetno dobro oprati, raspoloviti i s njih odstraniti masnoću, žilice i bijela vlakna; još jednom ih dobro oprati i narezati na komade veličine oraha te blanširati u vrućoj vodi i ocijediti. Kad su se malo prosušili, brzo ih popržiti na polovici ulja, doliti konjak, flambirati (zapaliti) i preliti crvenim vinom. Maknuti s vatre i držati na toplom. U preostalom ugrijanom ulju kratko popržiti šampinjone i kozjak, oboje narezano na četvrtine, posuti brašnom, malo pirjati pa zaliti goveđom juhom. Dodati oguljenu i narezanu rajčicu i zgnječeni češnjak, pustiti da malo prokuha. Na kraju začiniti solju i paprom, po potrebi još malo kuhati i konačno preliti preko flambiranih bubrega. Posuti peršinom. Odlično pašu kroketi od krumpira, crveno ili punije crno vino. (600 g telećih bubrega, 50 g ulja, sol i papar, 0,5 dcl Martella, 1,25 dcl crvenog vina, 2 režnja češnjaka, 200 g luka kozjaka ili crvenog luka, 200g svježih šampinjona, 40 g glatkog brašna, 2,5 dcl goveđe juhe, 200 g rajčice, peršin) |
Veljača 2011 (5)
Kolovoz 2010 (1)
Siječanj 2010 (4)
Studeni 2009 (4)
Lipanj 2009 (6)
Travanj 2009 (5)
Veljača 2009 (3)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (3)
Listopad 2008 (7)
Srpanj 2008 (2)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (8)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (8)
Listopad 2007 (8)
Kolovoz 2007 (4)
Lipanj 2007 (10)
Svibanj 2007 (14)
Travanj 2007 (5)
Ožujak 2007 (11)
Veljača 2007 (39)
Siječanj 2007 (19)