Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bilojednomukuhinji

Marketing

teleći bubrezi na župnikov način

teleći bubrezi na župnikov način
Pravo da vam kažem pojma nemam o kojem župniku se radi, i da li uopće ovo jelo se u orginalu tako zove, jedino što se sjećam malog, vrlo ugodnog restorana, tamo negdje u Provenci, negdje bog te pita gdje. U magli se sjećam dede i bakice koji su vodili taj restoran, bili gazde i osoblje odjednom, a ja koji sam prvi put u životu jeo bubrege, toliko se oduševio da sam ga na kraju valjda zaboravio pitati je li on taj župnik! Kako bilo da bilo, ako imate bubrege, Martell i bocu crvenog vina, nemojte propustiti ovo čudo!
Bubrege izuzetno dobro oprati, raspoloviti i s njih odstraniti masnoću, žilice i bijela vlakna; još jednom ih dobro oprati i narezati na komade veličine oraha te blanširati u vrućoj vodi i ocijediti. Kad su se malo prosušili, brzo ih popržiti na polovici ulja, doliti konjak, flambirati (zapaliti) i preliti crvenim vinom. Maknuti s vatre i držati na toplom.
U preostalom ugrijanom ulju kratko popržiti šampinjone i kozjak, oboje narezano na četvrtine, posuti brašnom, malo pirjati pa zaliti goveđom juhom.
Dodati oguljenu i narezanu rajčicu i zgnječeni češnjak, pustiti da malo prokuha. Na kraju začiniti solju i paprom, po potrebi još malo kuhati i konačno preliti preko flambiranih bubrega. Posuti peršinom. Odlično pašu kroketi od krumpira, crveno ili punije crno vino.
(600 g telećih bubrega, 50 g ulja, sol i papar, 0,5 dcl Martella, 1,25 dcl crvenog vina, 2 režnja češnjaka, 200 g luka kozjaka ili crvenog luka, 200g svježih šampinjona, 40 g glatkog brašna, 2,5 dcl goveđe juhe, 200 g rajčice, peršin)


Post je objavljen 08.02.2007. u 21:29 sati.